استفتاء در مورد زكات

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

من تصميم دارم بخشي به نام استفتاء از مراجع را به اين وبلاگ اضافه كنم و جواب مراجع را به سوالات شرعي جالب كه شخصاً از طريق اينترنت ارسال نموده ام را براي شما دوستان عيناً بازگو كنم تا شما نيز اين جواب ها را خوانده و نظرات خود را در اين رابطه در بخش نظرات قرار دهيد . اكثر سوالات را براي 9 مرجع تقليد ارسال نموده ام . در زير به ترتيب اولويت پاسخ هاي داده شده ، جواب ها را مي خوانيم .

 

سوال :

به نام يگانه لايق پرستش

 

با سلام

در كتاب ها بارها و بارها خوانده ايم زكات بر ۹ چيز واجب است :

گندم ، جو ، خرما ، كشمش ،‌طلا ، نقره ، شتر ، گاو ، گوسفند

مي خواهم بدانم در زمان هاي قديم يعني حدود 1400 سال پيش غذاي اصلي مردم چه بوده است ؟ به چه كسي سرمايه دار گفته مي شد ؟ آيا غذاي اصلي مردم آن زمان يعني قشر اكثريت نان جو ، نان گندم  ، خرما و كشمش نبود ؟ مگر داشتن شتر ، گاو و گوسفند زياد سرمايه به حساب نمي آمد و به كسي كه اين چيزها را زياد داشت سرمايه دار نمي گفتند ؟ مگر آن زمان به غير از اين موارد به علاوه طلا و نقره كالاي با ارزش آنچناني ديگري هم وجود داشت ؟ چرا حضرت علي (ع) در زمان خلافتش اسب را نيز جزء زكات به حساب آورد ؟ مگر فاصله دوران پيامبر اكرم (ص) و خلافت امام علي (ع) چند سال بود ؟ آيا اين به خاطر اين مسئله نبود كه در آن زمان اسب نيز جزء موارد سرمايه به حساب مي آمد ؟ در كتاب ها خوانده ايم مرجع تقليد بايد زنده باشد . چرا ؟ مگر اين نيست كه مرجع تقليد بتواند بر پايه اسلام و اصول اوليه احكام قوانين را با زمانه به روز كند ؟ من نمي گويم زكات را حذف كنيم ، خير . من مي گويم در زمان ما يعني حدود 1400 سال بعد از آن دوره آيا هنوز غذاي مردم ما نان جو ، كشمش و خرماست ؟! آيا كالاهاي سرمايه اي امروزه هنوز گاو و گوسفند و شتر است ؟! آيا كسي كه امروزه برج هاي آنچناني دارد يا ماشين آنچناني يا موارد ديگر كه امروزه سرمايه تلقي مي شوند ، دارد ، نبايد زكات بپردازد ولي يك روستايي با داشتن چند گوسفند يا گاو و يا شتر مي بايست زكات بپردازد ؟! آيا اين در دنياي امروزي منطقي است ؟ چرا مراجع تقليد نبايد اين موارد را در رساله هاي خود مد نظر قرار دهند ؟! چرا شما به غير از اين موارد نه گانه هيچ موردي را بر اساس زمانه اضافه نمي كنيد ؟ لطفاً جواب اين سوال آخر را خيلي روشن و شفاف براي اينجانب توضيح دهيد .

منتظر جواب شما هستم .

 

جواب از آية الله العظمي فاضل لنکراني :

 

بسمه تعالي

سلام عليکم

وجوب زکات بر موارد نه گانه از احکام تعبدي است و مجتهد نمي تواند تغيير در آنها ايجاد نمايد،

براساس بعضي از روايات، پيامبر اکبر(ص) زکات برغير از اين 9 مورد را عفو فرموده است و
وجهي ندارد که آنچه پيامبر عفو کرده‌اند ما بر خود لازم بدانيم ، و حضرت علي عليه السلام هم که در زمان خاص دستور فرمودند که براي اسب نيز زکات بدهند، حضرت علي عليه اللام نيز معصوم بودند و اين اختيار را داشتند که در موارد خاصي حکم زکات يا خمس را واجب کند، همان طوري که پيامبر از جانب خداوند اين اختيار را داشتند که حکم زکات در غير از 9 مورد را بر امت خود عفو کند، و لکن مراجع اين اختيار را ندارند که حکم را تغيير بدهد. بلکه وظيفه مراجع استنباط احکام از ادله يعني آيات وروايات مي‌باشد نه تغيير احکام.

البته زکات دادن از بقيه سرمايه مخصوصا سرمايه تجارت مستحب است نه واجب و اين به جهت تسهيل امر بربندگان مي باشد .

بخش پاسخ به سؤالات

 

جواب از آيت الله العظمی مکارم شيرازی :

 

بسم الله الرحمن الرحيم

:: با اهداء سلام و تحيت؛

جواب :

اوّلاً: زکات واجبات همان اقدام نه گاه است ولی در بقیه موارد هم زکات مستحب است .

ثانیاً: گر چه دایره زکات محدود است ولی خمس دایر وسیعی دارد و تمام آنچه که مازاد بر هزینه های سالانه انسان است را شامل می شود.

والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته              

دفتر آيت الله العظمی مکارم شيرازی / بخش استفتاءات

 

جواب از آیت الله العظمیصافی گلپایگانی :

 

بسم الله الرحمن الرحيم

موارد وجوب زكوة و شرايط آن مشروحاً در رساله هاي عمليه ذكر شده و اين مسائل برگرفته از مدارك موجود در كتب استدلاليه فقهي است و اما فلسفه اين احكام را خود شارع ميداند و امور مذكوره در سوال ، فلسفه آن نيست و اگر بنا باشد ما احكام را مبتني بر اين احتمالات ظني كه به ذهن ما ميآيد كنيم در طول زمان ، دين خدا محو مي شود . و اثري از ديني كه حضرت رسول اكرم (ص) آورده و بايد حلال و حرام آن تا قيامت باقي باشد نمي ماند احكام خدا كه از طرف خداوند به پيامبر وحي شده و قابل مقايسه با امور ديگر كه به مرور زمان تغيير مي كند نيست و از حدود افكار بشر خارج است پس وقتي ما احكام را از طريق دستور پيامبر و ائمه (ع) فهميديم چون اين بزرگواران معصوم هستند و گناه و اشتباه ندارند تبعيت از آن بر ما واجب است و عذري در پيشگاه خداوند نداريم . والله العالم

6 / رجب المرجب / 1429

 

دفاتر مراجع زير هيچ جوابي به اين سوال ندادند!

 

آیت اللهالعظمی سیّد روح الله الموسوی الخمینی

آیت الله العظمیسیّد علی حسینی خامنه ای

آیت الله العظمی حسین وحیدخراسانی

آیت اللهالعظمی نوری همدانی

آیت الله العظمیسید علی حسینی سیستانی

آیت الله العظمی محمد تقی بهجتفومنی

 

 


مطالب مشابه :


مدل لباس بچه گانه [مدل لباس کودکان>جدید , ]

مدل لباس بچه گانه [مدل لباس کودکان>جدید , ] + نوشته شده در كاريكاتور,




استفتاء در مورد زكات

ماهنامه طنز و كاريكاتور بچه مشد/ روزنامه چرا شما به غير از اين موارد نه گانه هيچ موردي




وانت پژو 405 به بازار مي ايد +عكس

دست و پا کند تا بتواند استانداردهای ۵۵ گانه را برای آن كاريكاتور. از بچه ي




شروط دوازده‌گانه عقد نکاح

شروط ضمن عقد نكاح شامل 12 شرط است كه به آن شروط دوازده گانه گانه عقد نكاح، بچه كـاريـكـاتور




اگر بخواهیم فارسی را پاس داریم. باید عاشق فردوسی باشیم

در آن زمان حتی یکنفر پیدا نشد که با زبان ساده و بچه گانه، مرا صالح رزم حسيني(كاريكاتور)




گزارش چكيده اي از ورك شاپ اصفهان

پس از يك استراحت كوتاه آقاي نادري گزيده اي از آثار بچه ها را گانه بازيهاي كاريكاتور اگر




برچسب :