نکاتی که همکاران عزیز در تدریس عربی جدید التالیف کلاس هفتم مدّ نظر داشته باشند:

نکاتی که همکاران عزیز در تدریس عربی  جدید التالیف کلاس هفتم مدّ نظر داشته باشند:

1- در عربی سال هفتم این موارد تدریس می شود: 393 واژه عربی- اسامی اشاره دور و نزدیک- فعل ماضی- ادات استفهامی- اسم از لحاظ جنس و عدد- اعداد اصلی از یک تا دوازده- ضمایر متصل و منفصل- امثال و حکم- مکالمه عربی – رنگهای بر وزن افعل- چهار فصل- ایام هفته.

2- در سال دوم راهنمایی این موارد تدریس خواهد شد: فعل مضارع- وزن کلمات- بقیه ادات استفهامی- اعداد ترتیبی- داشتن یا نداشتن چیزی- 500واژه عربی- آیا می دانید علمی به زبان عربی- روایات و احادیث- امثال و حکم.

3- در سال سوم راهنمایی موارد زیر خواهد آمد: فعل امر- فعل نهی- ترکیب وصفی و ترکیب اضافی- ساعت شماری- مصادر ثلاثی مزید- 500واژه عربی- متون عربی(شامل دفاع مقدس – راهنمایی و رانندگی – برخورد اجتماعی و ...) – مکالمه عربی – امثال و حکم و روایات.

4- لغات جدید این کتاب«393»لغت است که«3000» بار تکرار شده است.

5- امتحان نوبت اول از درس یک تا آخر درس ده است ضمناً دو درس 19 و20 را درصورتی که همکاران محترم فرصت کافی داشتند تدریس می کنند در غیر این صورت الزامی نیست.

6-  عربی کلاس هفتم متن محوری است لذا اهداف اصلی این کتاب «درست خواندن- فهمیدن و ترجمه صحیح» است. قواعد صرفاً در اختیار مفاهیم و ترجمه است.

7- بار اصلی سوالات امتحانی ترجمه از «عربی به فارسی» است و همکاران عزیز در نظر داشته باشند که 16 نمره مفاهیم و سوالاتی که در باره ترجمه می باشد و 4 نمره  قواعد  که جمعاً در 20 نمره  طراحی می گردد.

8- از طراحی سوالات معمّاگونه جداً خود داری شود؛ مثلاً «امهات، بساتین، اوقات، ابیات ،تمارین و ...» چون امکان دارد جمع مکسّر با جمع مؤنث و مذکّر خلط گردد.

9- چون دانش آموزان در اول راه هستند لذا همکاران عزیز از ذکر مطالب اضافی در مفاهیم و بویژه در قواعد خودداری فرمایند. مثلاً در بخش اعداد لازم نیست به مطابقت یا عدم مطابقت عدد و معدود یا مذکر بودن اعداد اصلی پرداخته؛ اعدادی که در واژه نامه(المعجم) ذکر شده تدریس شود: (ثلاثه- اربعه- خمسه- سته- سبعه-ثمانیه-تسعه و عشَره)، یا مثلاً در رنگها فقط رنگهای بر وزن «افعل» تدریس گردد و از ذکر رنگهای بر وزن«فَعلی» که مونثند خودداری گردد.لذا اگر سوالی طرح گردد که جوابش مثلاً «ثلاثَ» باشد این سوال در حدّ کلاس هفتم نیست .

10- قواعد درس ها بیشتر در بخش «بدانیم» آورده شده است لذا با عنایت به این که در ارزشیابی( نوبت اول و نوبت دوم) حداقلِ نمره به قواعد اختصاص داده شده  به صورت مستقیم نباید  مورد ارزشیابی قرار گیرند، مثلاً سؤال « علامت جمع مذکر سالم و جمع مونث سالم را نام برده و از هر کدام مثالی ذکر کنید.»کاملاً مغایر با اهداف این کتاب است.به جای آن بهتر است چهار جوابی گفته شود:« اولئکَ الرِّجالُ ............... فِی الصَّفِّ»      جالِسونَ           جالسات           جالسان         جالس

11- اعداد یک و دو به عنوان صفت بر کلمه ما قبل خود هستند،مثل:« جاء رَجُلٌ واحدٌ» یا جاء ت طالبتانِ اثنتانِ» گفتن این نکات به دانش آموزان لزومی ندارد.

12- نیازی به حفظ تعاریف و اصطلاحات نیست؛ مثلاً «ضمیر را تعریف کرده و انواع آن را نام ببرید؟» طرح این گونه سؤال نیز در ارزشیابی ضرورتی ندارد.

13- آوردن امثال و حکم بی فایده نیست و همکاران محترم برخی عبارات حکمت آمیز را در حدّ امکان توضیح دهند و دانش آموزان نیز قادر باشند در زندگی خویش به آنها استشهاد نمایند؛ مثلاً به آدم پر حرف بگویند:« المومن قلیل الکلام کثیر العمل»

14- در ارزشیابی دو نوبت از ترجمه «فارسی به عربی» خودداری گردد زیرا این قمست از اهداف کتاب  محسوب نشده بلکه در سنوات بعد آشنا خواهند شد. هدف اصلی این کتاب درست خواندن و ترجمه صحیح است.

15- به هیچ وجه ، واژه به صورت مستقیم مورد ارزیابی قرار نگیرد. مثلاً برخی کتاب های کمک درسی در نمونه سوالات خود این چنین سوالی را طرح کرده اند:«فارسی لغات زیر را بنویسید:   هناکَ(.............)، بقره(...................) و ... بهتر است واژه ها در قالب جمله طراحی شوند؛ مثلاً گفته شود:« ترجمه کلمات مشخص شده را بنویسید: الف- هذا اللاعبُ ، فائزٌ فی مسابقتینِ ب- آفهُ العِلمِ، النِّسیانُ

16- در سوالات ارزشیابی از سوال متضاد کلمات نیز استفاده شود ولی متضاد کلمات در سوال موجود باشد تا دانش آموز انتخاب کند یا به صورت ستون الف و ستون ب و یا در داخل پرانتز کلمات را آورده تا دانش آموز متضاد کلمات خواسته شده را از داخل پرانتز انتخاب کند لذا سوالی نظیر:« متضاد کلمات زیر را بنویسید: « غالیه (                ) ، جالس(               ) و ... » نادرست است. به جای آن گفته شود: «متضاد کلمات زیر را از داخل پرانتز انتخاب کنید و در جای خالی بنویسید. ( قریب- سوء – واقف)     الف- جالس(      )، ب- بعید(         )، ج- حُسن(           )

17- احادیث و سخنان حکمت آمیز خارج از کتاب مورد ارزشیابی قرار نگیرند.مثلاً حدیث «اَفضَلُ الناسِ مَن خَدَمَ عِبادَ اللهِ»( بر ترین مردم کسانی هستند که به بندگان خدا خدمت کنند.)هر چند در این حدیث واژه هایی آورده شده که کتاب درسی بدان ها اشاره کرده است. ولی چون این روایت در کتاب درسی نیست در امتحان داده نشود.

18- در پاسخ گویی به جملات استفهامی مثلاً در درس چهارم: « أ هذا جبلٌ؟» صفحه 18 باید به پاسخ های یک کلمه ای  دانش آموزان بسنده کرد زیرا سؤال، پاسخ یک کلمه ای خواسته است.(یا نعم ویا لا) مگر در مدارس خاص که می توان از دانش آموز خواست تا جواب کامل را ذکر کند.

19- در قسمت مکالمات نیز حفظ کلیه مکالمات توسط دانش آموزان الزامی نیست مگر این که معلم عزیز با ترفندهای  مختلف معلمی دانش آموزان را نسبت به حفظ مکالمات ترغیب نماید.

20- تا جایی که امکان دارد کتاب درسی بی نیاز از دفتر است و برای پاسخ دهی به سوالات فضای کافی در نظر گرفته شده است.

21- در آزمون شفاهی که در کلاس انجام می گیرد اگر دانش آموزی مفهوم عبارتی اعمّ از حدیث یا عبارت حکمت آمیز را برساند کافی است و الزامی نیست تا ترجمه دقیق صورت گیرد و رساندن مفهوم کلی کفایت می کند.

22- جمع مکسر برخی کلمات در واژگان اشاره شده است مثل«مفاتیح» و به جمع برخی کلمات نظیر «جبل – ثمر و ...» اشاره نشده است این بدان معناست که  دانش آموز با جمع این گونه کلمات در درس های بعدی آشنا نخواهد شد.

23- در دروس اولیه دانش آموزان به جایگاه ویرگول دقت نمایند.چون با جابجایی یک ویرگول علاوه بر این که امکان دارد معنا تغییر کند عبارت وصفی را به غیر وصفی و بالعکس تبدیل نماید.

24- در بخش «بدانیم» نباید دانش آموزان تمام مطالب آن را حفظ کنند چرا که گسترش و اطناب قواعد از اهداف کلاس هفتم نیست و دانش آموزان را از هدف اصلی باز می دارد.

25- در کار های تحقیقی ساخت کار دستی های صنعتی به تقلید از دروس فناوری و حرفه و فن مورد قبول نیست.

26- در درس چهار، پنج ، شش و هفت دانش آموزان با ادات استفهامی آشنا می شوند جهت تعمیق این ادات می توان از جملات استفهامی به صورت شفاهی از دانش آموز پرسید که جواب های آن در کلاس موجود باشد مثلاً معلم بپرسد: « ما هذه؟» دانش آموز با اشاره به پنجره بگوید:«هذه نافذه» یا «من هوَ؟ هُوَ محمدٌ.» یا «این الکتابُ؟ الکتابُ علی الکرسیِّ» و امثال آن.

27- در سوالاتی که گزینه ای می باشند و  به صورت شفاهی درکلاس حل می گردد مثل:« من هذه المَرأهُ؟» هُو کاتبٌ(  ) ، هیَ کاتبهٌ(   ) پس ازانتخاب گزینه درست ، علت انتخاب گزینه صحیح نیز بیان گردد.

28- برخی سوالات علاوه بر این که گزینه درست انتخاب گردد باید ترجمه نیز بشوند مثل تمرینات 4-3-1 در درس پنج، صفحه 23و22

29-  چون در عربی هفتم فعل امر نیست برای استفاده از قالب فعل امر می توان از «علیکَ بِـ » استفاده کرد مثلاً به دانش آموز می توان گفت:« علیکَ بالجلوسِ» تو باید بنشینی یا بفرما بشین یا «علیک بالخروج منَ الصفِّ» بفرما بیرون از کلاس. البته از درس هفتم به بعد استفاده گردد.

30- در درس نهم صفحه 37بحث ضمایر مطرح است ،همکار محترم می تواند ضمایر را به صورت مقایسه ای تدریس نماید منظور از مقایسه ای مقایسه ضمایر فارسی و ضمایر عربی است مثلاً چرا برخی از ضمایر فارسی چندین معادل در عربی دارند؟ در جواب به مذکر و مؤنث و مثنی باید اشاره گردد.

31- در بدانیم صفحه 37 درس 9 امکان دارد دانش آموز سوال کند«چرا دو ضمیر انا و نَحنُ در جدول نیامده است؟» در جواب باید اشاره کرد که چون این دو مذکر و مؤنث ندارد و مانند فارسی است. ولی جدول به تفاوت های دو زبان اشاره کرده است نه به تشابهات آن.

32- در صفحه 38 درس نهم تصاویری آورده شده که بهتر است خیلی مختصر توضیح داده شود: تصویر اول جابر ابن حیّان- تصویر دوم آلینوش طریان(مادر نجوم و فیزیک ایران، ارمنی زاده ایرانی- دکترای نجوم از فرانسه- اولین مدرس دانشگاه در رشته نجوم)، تصویر سوم دکتر کاظمی آشتیانی(تولد1340تهران- 18 سالگی مدرس دانشگاه در رشته ادبیات- ارشد فیزیوتراپی- موسس جهاد گروه پزشکی – موسس پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی- دکترای جنین شناسی- 86 سالگی درگذشت)، تصویر چهارم افسانه شعبان زاده( شاعر و نویسنده معاصر کودک و نوجوان)، تصویر پنجم شهید مرتضی مطهری و تصویر ششم نیز طاهره صفّار زاده( مترجم قرآن فارسی و انگلیسی، محقق- شاعر)

33- تمرین ثالث(سوم) درس نهم صفحه 39 باید ترجمه گردد.:« انتم جنود ناجحون – انتن طالبات ناجحات- انتما مجاهدان من تبریز- انتما طالبتان ناجحتان»

34- در صفحه 41 قسمت «بدانیم» درس 10 امکان دارد دانش آموز سوال کند:« چرا گاهی ضمایر ــهُ - ــهُما - ــهُم و ... به صورت ــهِ - ــهِما و ــهِم» آورده می شود؟» در جواب باید گفت:« هرگاه قبل از این ها «کسره ــِــ» یا «یـ» ساکن  بیاید این گونه خوانده می شود مانند : « اِلَیهِم – فیهِ – کتابِهِ»

35- همکاران محترم جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده حداکثری از جزئیات عربی می توانند به وب سایت گروه عربی زیر مراجعه کنند:

www.arabic-dept.talif.sch.ir

 


مطالب مشابه :


نمونه سوالات چهار گزینه ای سال اول دبیرستان

نمونه سوالات چهار گزینه ای سال اول دبیرستان از همکار محترمه خانم شاکری از خوانسار




نمونه سوالات ورودی راهنمایی و دبیرستان نمونه دولتی

نمونه سوالات ورودی راهنمایی و نمونه دولتی راهنمایی تحصیلی سال چهار شگفت انگیز




سوالات کتاب و متن درس هشتم(نشان ارزشمندی)1393(کلاس هشتم)

دانلود سوالات چهار جوابي پنج درس سوالات نوبت اول 8/10/93 عربی کلاس هشتم (به صورت چهار جوابی




نمونه سوال چهار جوابی 6 درس آخر قرآن دوم راهنمایی92

دانلود سوالات چهار نوبت اول 10/10/93 چهار پایه های اول و دوم و سوم راهنمایی و نیز




نمونه سوالات آموزش حرفه و فن سوم راهنمایی 1 تا 4

نمونه سوالات آموزش حرفه و فن سوم راهنمایی 1 و فناوری دوره اول متوسطه پایه هفتم و




نکاتی که همکاران عزیز در تدریس عربی جدید التالیف کلاس هفتم مدّ نظر داشته باشند:

دانلود سوالات چهار جوابي پنج درس 2- در سال دوم راهنمایی این موارد تدریس خواهد (اول متوسطه)




راهنمای شرکت در آزمون ورودی دانشگاه های افسری آجا:92-93

92-93 زیر متذکر تعداد سوالات وضرایب و منابع آزمون به دلیل این که هر سال ممکن است تغییر کند




سوالات امتحانی فارسی سوم (درس 1 تا 6 )

آموزش ادبیات فارسی راهنمایی سوالات امتحانی کتاب گویا ی فارسی پایه ی هفتم دوره اول متوسطه.




سوالات تستی پیام آسمانی هشتم

پیام آسمانی و عربی متوسطه اول فریدونشهر برنامه لیگ برتر فوتبال در سال 93. چهار مرحله




برچسب :