داستان دختران ربوده شده بانام عروس ربایی این بار در روسیه - دزدیدن دخترمورد علاقه در روز عروسی

داستان دختران ربوده شده بانام عروس ربایی این بار در روسیه
 
عروس ربایی در قلمرو جمهوری های قفقاز شمالی روسیه دوباره متداول شده است . بسیاری از مردم و حتی مقامات در این جمهوری ها عروس ربایی را از موضوع های قدیمی ملی خود می دانند و بر این باورند که در بیش تر موارد عروس را با رضایت خود او می ربایند . مثلا در حالتی که مرد جوان و دختر همدیگر را دوست دارند اما والدین آن ها با ازدواج آن ها مخالفت دارند .
اما مواردی هم هست که جوان از زبان دختر مورد علاقه اش جواب منفی برای ازدواج دریافت کرده است و به خاطر به دست آوردن همسر آینده اش چاره ای جز ربودن آن دختر نمی بیند...

دزدیدن دخترمورد علاقه در روز عروسی

دزدیدن دخترمورد علاقه در روز عروسی

ولی اگر در ابتدا مقامات محلی در قفقاز عروس ربایی را مورد غفلت قرار داده بودند اما گسترش این معضل در سال های اخیر و افزایش شکایت های دختران و والدین آنها به نهاد های انتظامی باعث شده است که این مقامات اکنون در فکر پیدا کردن راه های جلوگیری از گسترش موارد عروس ربایی به خصوص مواردی باشندکه عروس را اجبارا و بر خلاف تمایل اش می ربایند .
مدینه کارسیگیناوا یک دختر چرکسی که هدف عروس ربایی قرار گرفته است، درباره حادثه ربوده شدنش می گوید: «وی مرا از خانه ام دزدید و به منزل خودش برد . من به او گفتم که با او زندگی نخواهم کرد . در یک ساعتی که من در خانه آن ها بودم خانواده او منتظر پدر شان بودند که با اجازه پدر شان مرا برای همیشه در آنجا نگاه دارند، اعضای خانواده او سعی در آرام کردن من داشتند و می گفتند که به تدریج به این وضع عادت خواهم کرد . هر قدر که من ناله و زاری می کردم خانواده او همانقدر پافشاری می کردند و می گفتند در صورت مخالفت تو ما دوباره تو را خواهیم ربود تا زمانی که راضی شوی . بعد ها من چنان ترسیده بودم که برای دو ماه از خانه بیرون نرفتم .»
مدینه توانست با مقاومت خودش را از چنگ ربایندگانش بیرون آورد و به خانه خود برگردد ولی بیش تر وقت ها دختر ربوده شده از ترس شرمندگی و حرف مردم مجبور است با فردی که او را ربوده ازدواج کند حتی اگر این مرد را نشناسد،مجال و توجهی به دوست داشتن و نداشتن او نیست و این دختر محکوم به زندگی با تنفر و ترس است .
متاسفانه آمار دقیقی، از تعداد دخترانی که در سال طعمه عروس ربایی در سرزمین های قفقاز شمالی روسیه می شوند، وجود ندارد ولی تنها در داغستان در یک سال گذشته به دادستانی این منطقه ۵۵ شکایت رسمی شده است . بر اساس این شکایت ها ۱۷ پرونده جنایی باز شده است و تنها سه پرونده آن توانسته است به دادگاه برسد .
کمتر کسی از دختران ربوده شده یا والدین آن ها جرات می کنند که رسماً به دادستانی یا پلیس شکایت کنند چرا که در افکار جوامع سنتی قفقاز شمالی فرد با این کار خود آبروی خود و خانواده اش را می برد و افکار این جوامع بهتر می داند که دختر اشاره ای به این ربایش نکند . به این دلیل در سال جاری در روسیه تنها یک نفر با اتهام مشارکت در عروس ربایی محکوم به زندان شده است . دادگاه «گلینه سمایلاوا» را در مجبور کردن یک دختر ۱۴ ساله به ازدواج با پسرش، مجرم شناخته و به مدت ۱۴ سال محکوم به زندان کرده است .
از سوی دیگر قوانین روسیه نیز عروس ربایی را به عنوان یک جرم و جنایت سنگین معرفی نمی کند و اگر مرد عروس را به خانواده اش برگرداند، اصلاً از مسوولیت معاف می شود اما برای دختری که حداقل یک شب در خانه رباینده اش باقی بماند، تقریباً انتخاب دیگری به جز ازدواج با رباینده اش باقی نمی ماند .
پارلمان اینگوشستان اخیراً از دومای دولتی مجلس پارلمان روسیه خواست « عروس ربایی در قانون جنایی روسیه به صورت یک قانون جدی و محکم قرار بگیرد . بر اساس این پیشنهاد برای عروس ربایی تا سه سال حکم زندان تعیین می شود اما دومای دولتی روسیه به بحث در این باره پرداخته و پیشنهاد پارلمان اینگوشستان را به این دلیل که خلاف قانون برابری زن و مرد است و نباید برای ربودن زن یک جزا و برای ربودن مرد جزای دیگر مقرر شود، رد کرد .
در چنین شرایطی عدم مسوولیت کار به جایی رسیده است که ربایندگان حتی از صحنه عروس ربایی خود فیلم گرفته و به وسیله اینترنت از جمله در سایت معروف یو تیوب به معرض نمایش می گذارند .
در چنین شرایطی مقامات جمهوری های قفقاز شمالی رو به روحانیون این مناطق آورده اند که با استفاده از نفوذ خود و بر پایه قوانین شرعی از چنین فجایعی جلوگیری کنند .
مفتی چچنستان «سلطان میرزایف» در این رابطه گفته است: «روحانیون چچن در اندیشه راه اندازی یک نشست اعتراضی گسترده علیه عروس ربایی اند .»
این مفتی چنین رسومی را مخالف قانون و شریعت اسلام خوانده و گفته است: « عروس ربایی در اسلام همچون گناه کبیره محکوم می شود .»
«اسراییل حاجی» یک روحانی معروف چچنی نیز عروس ربایی را به شدت محکوم کرد و گفت: « عروس ربایی را خداوند عملی حرام حکم کرده است . این عمل را شریعت نیز جنایت می داند . باید جلوی چنین اقداماتی را گرفت.»
«حسن علی اف» معاون مفتی داغستان، یک جمهوری دیگر قفقاز شمالی روسیه نیز عروس ربایی را یک عادت و رسم ضداسلامی می خواند و می گوید: «دزدی زن و بردن آبروی او حرام است و این را نه قرآن و نه سنت پیغمبر اجازه نمی دهد .»
اما در جمهوری های عمدتاً مسلمان قفقاز شمالی روسیه که بر پایه دو اصل - شریعت و عادت - بنا شده است شریعت عروس ربایی را حرام حکم می کند.در عرف مردم قفقاز این عمل بیش تر به عنوان یک رسم و عادت قدیمی ملی ارزیابی می شود .
در همین مورد «صفر بیک اف» مردم شناس داغستانی می گوید: « عروس ربایی به خصوص در بین چچن ها و کبردین ها رایج است و تقریباً به یک جزء حتمی مراسم عروس ی این مردمان تبدیل شده است » ولی صفر بیک اف می گوید: «این رسم معمولا با رضایت هم عروس و هم والدینشان صورت می گیرد و بیش تر یک صحنه سازی است .»
اما اگر این قاعده اساسی بازی مراعات نشود و دختر را از روی اجبار بربایند تنها دو حالت می تواند پیش بیاید؛اول اینکه دو طرف توافق کنند و با وجود اجباری ربوده شدن عروس ، کار با برگزاری توافقی جشن عروس ی تمام شود و گر نه کار می تواند به تعقیب ربایندگان از سوی خویشاوندان دختر و حتی به خون ریزی بکشد .
از نظر قانونگذاری روسیه بیرون ماندن این مساله و عوامل عمدتاً اخلاقی که به خصوص طرف قربانیان را از مراجعه به مقامات انتظامی باز می دارند، طرف های دعوا در چنین مواردی مجبور به جست وجوی راه حل های خارجی دادگاه می شوند.
در چنین وضعی بدیهی است که نقش افراد سالمند و معتبر سلاله ها و روحانیون برجسته تر می شود ولی در بیشترین حالت تنها راه حلی که روحانیون آبرومند و بعضاً و حتی والدینشان می توانند به دختر ربوده شده بدهند، این است که به او می گویند کار دیگر از کار گذشته است و باید به تقدیر تن داد و دختر بیچاره نمی تواند در برابر این پیشنهاد مقاومتی کند و باید تن به پوشیدن جامه عروس ی و ازدواج با مردی که شاید اصلاً دوستش ندارد دهد و در واقع راه حل دیگری نیز وجود ندارد .
 
منبع:ویستا
ویرایش وتلخیص:برگزیده ها


,