سیره پیامبراعظم سوالات دوره ضمن خدمت فرهنگیان

نمونه سوالات سیرۀ پیامبر اعظم (ص) قسمت اول و دوم                                

بنام خدا

1 - در سال چهارم هجرت پیامبر بزرگوار اسلام بعد از تحمل چهار سال ناراحتی ها و رنج هایی که از بابت قوم یهود بر مسلمانان دیدند چه کردند؟         بر ایشان اتمام حجت کردند،
2 - اولین برخورد پیامبر بزرگوار اسلام با کدام  قبیلۀ یهودی بود؟     بنی قینقاع،   این قبیله نسبت به زنان مسلمان بی احترامی می کرد و حتی در بازار مسلمین نسبت به یکی از زنان مسلمان بی احترامی بزرگی کردند،
3 – وقتی  پیامبر به قبیلۀ یهودی بنی قینقاع تذکر داد آنها چه کردند؟  اما آنها با زخم زبان ها نسبت به مسلمانان و حتی شخص پیامبر اساس فتنه را فراهم کردند  تا آنجا که بر پیامبر گفتند؛ مردم مشرک مکه توان جنگیدن با شما را نداشتند و ما مردم یهود می توانیم با شما بجنگیم و پیروز خواهیم شد .
4 -  قبیلۀ یهودی بنی قینقاع چند روز در محاصره مسلمانان بودند و چه  شد؟    بعد از 15 روز محاصرۀ منطقۀ جغرافیای قبیلۀ بنی قینقاع، آنها دریافتند که رویارویی با مسلمانان کار عبث و بیهوده ای است، و دریافتند که مسلمانان تا پای جان از عهد و پیمانی که بسته اند دفاع خواهند کرد،
5 - قضایای رایج یهودیان ساکن در مدینه چه بود؟  شکست پیمان با مسلمانان و نقض عهد
6 - متاسفانه بعد، ما در تاریخ محققین غرب و اندیشمندان شرق در باب تاریخ اسلام چگونه مطالب و نوشته هایی می بینیم ؟                           در بعضی از کتب و حتی در کتاب‌های بعضی از نویسندگان داخلی آمده  که مسلمانان در زیر سایۀ شمشیر به توسعۀ تمدن خویش پرداختند. سوء استفاده کنندگان تاریخ در اندیشۀ یهودی گری بارها در کتب خود با اسلام با بغض و کینه وارد شدند. .  این واژه ها الگوی نویسندگان غربی شد.
7 - متعصب ترین مورخ یهودی کیست؟    گلدزیهر صهیونیست است که در کتاب خود به نام العقیده و شریعه بالاسلام بارها تاکید کرده که مسلمانان با شمشیر و قتل و خونریزی به توسعۀ تمدن پرداخته اند.  اما بر حسب همان کینه و عداوت و آن خصومت تاریخی استفاده از این واژه ها را برای فریب ملت‌های دنیا به کار می برند.
8 - در سال ششم هجرت چه کسی صلح حدیبیه را امضا کردو به مشرکان چه نشان داد ؟
پیامبر بزرگوار اسلام با امضاء صلح حدیبیه به مشرکان نشان داد که  قصد خونریزی ندارد و فقط و فقط به قصد انجام حج عازم مکه شده، اگر قرار بود کافران به جرم کفر کشته شوند پس مفهوم جزیه در فرهنگ اسلامی چیست؟
9 -  غیر مسلمانان چگونه  می توانند در نظام اسلامی زندگی کنند؟              با پرداخت جزیه امنیت و آرامش خود را تامین نمایند و حکومت اسلامی نیز موظف به تامین امنیت آنهاست.
10 -  به هر ترتیب در سال چهارم هجرت کدام  قبیلۀ یهود آغازگر فتنۀ دوباره ای شد؟  بنی نضیر و مقدمات جاسوسی را بر علیۀ مسلمانان فراهم کرد.
11 - پیامبر در برابر قبیلۀ بنی نضیر چه کرد؟    آنها را بنابر احکام تورات مورد مجازات قرار داد،  سران قبیلۀ بنی نضیر به خدمت پیامبر رسیدند و پیامبر بر اساس احکام خودشان مورد مجازاتشان قرار داد، آنها از مدینه دور شدند و منطقۀ جغرافیایی آنها در اختیار مسلمانان قرار گرفت.
سال پنجم هجرت  جنگ احزاب (خندق)
12  - اما بزرگترین ضربه ای که یهودیان بر اسلام و مسلمانان وارد کردند چگونه بود؟       در سال پنجم هجرت بود. در سال پنجم هجرت قبایل یهود ، مشرکان مکه  و قبایل اطراف مکه که هم پیمان با مشرکان بودند جنگی را بر مسلمانان فراهم کردند و امید داشتند با انجام این جنگ و شروع این جنگ پیروزی را از آن خود کرده و مسلمانان را نابود کنند، این جنگ به نام جنگ احزاب نام گرفت. و در قرآن نیز به نام جنگ احزاب معرفی گردیده. البته جنگ خندق نیز معرفی شده زیرا که بنا به سفارش سلمان فارسی، خندقی در اطراف شهر(قسمت شمالی ) مدینه حفر گردید،
13 -   یکی از  جلوه های زیبا و پرشکوه جنگ احزاب(خندق) چیست؟  ورود عمر بن عبد به میدان جنگ (کشته شدن او توسط حضرت علی (ع))  و رویارو شدن او با حضرت علی (ع) از جلوه های پر شکوه جنگ احزاب بود . جنگ احزاب جلوۀ پر شکوه برادری ایمان با کفر بود، روایت و حدیثی از پیامبر بزرگوار اسلام در این باب است که امروز اسلام با تمام وجود در مقابل کفر ایستاد و در تمجید از شجاعت حضرت امیر (ع) است.
سال ششم هجرت : پیمان و صلح نامه حدیبیه
14 -  بر اساس این صلح نامه مشرکان چه  تعهد دادند؟    الف -  نسبت به مسلمانان بدرفتاری نکنند و نسبت به هم پیمانان با مسلمانان دشمنی نورزند وب -  همچنین رفتار مشرکان دیگر بر اساس جنگ و درگیری نباشد.
15 -  پیمان و صلح نامه حدیبیه تا چه سالی ادامه یافت؟ تا سال هفتم و نقض شد.
16 – موارد نقض پیمان و صلح نامه حدیبیه توسط مشرکان چه بود؟    الف -  در چند مورد اقدام به شهادت رساندن بعضی از مبلغین مسلمان در میان قبایل کردند.  ب- حتی در یکی از موارد مشرکان قبیلۀ بنی بکر را تحریک کردند تا با قبیلۀ بنی خزاعه درگیر شوند و هم پیمانان با مسلمانان را مورد آسیب و زیان قرار دهند.  ج- در یکی از موارد هم یکی از قبایل اطراف مدینه مورد حملۀ مشرکان مکه قرار گرفتند و تعدادی از افراد آن قبیله کشته شدند زنان آنها به اسارت گرفته شدند و اموالشان غارت شد.
 17 – پیامبر(ص) به چه دلیل بعد از نقض پیمان و صلح نامه حدیبیه فرمان بسیج عمومی در مدینه داد؟   پیامبر ابتدا برای امنیت جامعۀ اسلامی و سپس به جهت نابودی اساس فتنه و آشوب که می توانست در آینده تهدیدی برای حکومت اسلامی باشد این حرکت را آغاز کرد.
18 - تمام سخنان پیامبر(ص) در فاصلۀ بین مدینه و مکه برای مسلمانان چه بود؟    در فتح مکه از خونریزی و جنگ و جدال پرهیز شود.
19 - کدام حرکت برای مشرکان و کافران داخل مکه رعب و وحشتی ایجاد کرد وباعث شد مکه بدون خونریزی فتح شود؟                                      به محض اینکه سپاهیان اسلام به اطراف شهر مکه و بلندی های این شهر رسیدند پیامبر دستور دادند در هنگامۀ شب مشعل ها را روشن کرده و هر مسلمان یک مشعل به دست گیرد.
20 -  پرچم دار شرک و بت پرستی در مکه بودو چرا مسلمان شد؟ ؟ ابوسفیان و 20 سال با پیامبر جنگید. از ترس جان مسلمان شد و اما پیامبر(ص) پذیرفت. پیامبر مکرم اسلام نه تنها ابوسفیان را  بخشید و بلکه اعلام داشت هر یک از مشرکین و کافران به خانۀ ابوسفیان پناه آورد او نیز از مجازات در امان خواهد بود و این یک پیام تربیتی دارد.
21 - وقتی پیامبر  وارد شهر مکه شد ، پرچم اسلام دست که بود؟     دست سعدبن عباده بود، در این زمان سعد فریاد زد،  أَلْيَوْمُ يَوْمُ الانتقام. ، پیامبر فوراً پرچم رااز سعد گرفت و به دست مبارک حضرت علی (ع) داد و گفت مسلمانان فریاد بزنید ،  أَلْيَوْمُ يَوْمُ الْمَرْحَمَةِ . امروز روز رحمت است و سپس فرمان عفو عمومی صادر شد.
22 – اقدامات پیامبر(ص) بعد از ورود به مکه چه بود؟          الف- پرچم رااز سعد گرفت و به دست مبارک حضرت علی (ع) داد سپس فرمان عفو عمومی صادر شد.       ب - و موذن حکومت اسلامی پیامبر، بلال حبشه در بالای بام کعبه رفت و اذان گفت و کعبه از وجود بت ها و مشرکان پاکسازی شد، پیامبر وارد خانۀ کعبه شد و به نقل مورخین 360 بت در خانۀ کعبه وجود داشت که پیامبر همۀ این بت ها را با عصایشان به زمین کوبیدند. و گفتند جاءَ الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْباطِلُ‏  اِنََّ الباطِلَ کانَ زَهُوقاً  .
23 – کدام آیات قرآن کریم در مورد فتح مکه است؟  آیات اول سورۀ فتح و دربارۀ فتح مکه بسیار مصداق این فتح الفتوح است.
سال هفتم هجرت : فتح مکه  - ارسال نامه به فرمانروایان کشورها و دعوت به یکتاپرستی
24 - پیامبر بزرگورا اسلام بر اساس نقل مورخین، به کدام فرمانروایان نامه دادند؟  به امپراطور رم شرقی هراکلیوس یا هرقل ، امپراطور ایران خسرو پرویز و پادشاه حبشه، نجاشی و همچنین فرمانروای مصر نامه نوشتند، پیامبر در این نامه ها ضمن معرفی خود آنها را به رسالت دین اسلام و بشارت پذیرش دین اسلام و رستگار شدنشان نوید دادند.
25 – تنیجه برخورد فرمانروایان با نامه های پیامبر (ص) چه بود؟    نامۀ پیامبر به امپراطور روم شرقی مورد تکریم امپراطور هراکلیوس قرار گرفت، این امپراطور سفیر پیامبر را به گرمی پذیرفت و حتی بیان کردند که در نهاد خود به اسلام ایمان آورد، اما از ترس اساقفۀ مسیحیت و از ترس توطئه در دربار ابراز آشکارا به دین اسلام نکرد. اما سفیر پیامبر را با هدایایی روانۀ مدینه کرد، سفیر پیامبر به حاکم مصر نیز مراجعه کرد در آنجا نیز نامۀ پیامبر به حاکم مصر ابلاغ شد، این حاکم نیز با گرمی از سفیر پیامبر استقبال کرد. نجاشی نیز در حبشه، نامۀ پیامبر را به گرمی پذیرفت و گویند که فرزند خود را با عده‌ای از درباریان روانی مدینه کرد اما نامۀ پیامبر در دربار خسرو پرویز با بی مهری این پادشاه مواجه شد، خسرو پرویز نامۀ پیامبر را پاره کرد و حتی به فرستادۀ پیامبر و سفیر پیامبر توهین کرد، اخبار این واقعه به مدینه رسید،
26 - پیامبر در برابر عمل خسروپرویز چه فرمودند ؟  خسرو پرویز حکومت خود را درید.
27 – پیامبر(ص) در قرن هفتم هجری چه اندیشه ای از فرستادن نامه به سران کشورها داشت؟ پیامد آن چه بود؟
توسعۀ اندیشه و صدور رسالت در سایۀ حقوق انسانی که امروز نیز ما به آن روابط بین الملل می گوییم.                                                           این اندیشۀ پیامبر در راستای همان توسعۀ تمدن اسلام و ابلاغ جهانی اسلام است. مهمترین پیامد این پیام شکل گیری منطقه ای و جهانی مسلمانان و گسترش دامنۀ تبلیغات اسلام است.
سال نهم هجرت: غزوه تبوک : تهدیدات سپاه امپراطوری روم شرقی در مرز های اسلامی
28 - پیامبر بزرگوار اسلام به همراه چند نفربه قصد جنگ با نیروهای امپراطوری روم شرقی عازم منطقۀ تبوک گردیدند؟                                  30 هزار نفر از مسلمانان
29 – چرا امام علی (ع) نمایندۀ رسول خدا در شهر مدینه شدند؟                      برای امنیت شهر مدینه و عملاً پیامبر با انجام چنین اقدامی اساس فتنه را سرکوب کردند.
30 -  از چه سالی عده ای در مدینه  با نغمه های فتنه انگیز همواره اساس جامعۀ اسلامی را دچار شک و تردید می کردند؟  از  اولین سال هجرت
31 - رهبر منافقین در شهر مدینه که بود ؟  عبدالله بن عبید -  در میان مسلمانان، خود را  مسلمانی موجه جلوه می داد و در پنهان با مشرکین و یهودیان نشست و برخاست داشت، اتفاقاً عده ای از کج اندیشان نیز گرد او جمع بودند.
32 - در سال نهم هجرت زمانی که پیامبر قصد عزیمت به تبوک را داشتند، منافقین چه کردند؟                با عذر و بهانه های بسیار از حضور در سپاه رسول خدا پرهیز کردند، اما در صدد انجام فتنه ای بودند، فتنۀ آنها در واقع نوعی کودتا علیه حکومت اسلامی بود، آنها منتظر بودند که رسول خدا از شهر مدینه خارج شده و سپس با کمک ایادی و عمال خود مقدمات یک حرکت نظامی و سیاسی را علیه حکومت اسلامی فراهم کنند.
33 - کانون فتنه منافقان کجا بود؟   مسجدی بنام زرار بود که توسط منافقین ساخته شده بود. رسول خدا در شهر مدینه حضرت علی (ع) را به عنوان والی و جانشین خویش قرار دادند، این اقدام پیامبر طرح کودتای منافقین را ابتر کرد.
34 - پیامبر اسلام بعد از بازگشت از تبوک در مدینه اولین اقدام شان چه بود؟  تخریب مسجد زرار ، زیرا که این مسجد کانون توطئه ، فتنه و اساس نفاق در شهر مدینه بود.
35 – در حاشیۀ رویدادهای سال نهم هجرت و قضایای غزوۀ تبوک  فتنه های منافقین در باب حضور حضرت علی (ع) در شهر مدینه چه بود؟  منافقین به محض خروج پیامبر از مدینه شایعه کردند که پیامبر اکرم از وجود حضرت علی در سپاه خود نگران است و شایعه ساختند که روابط پیامبر با علی دچار تیرگی شده. لذا علی را به عنوان خلیفۀ زنان و کودکان در شهر مدینه قرارداده است. این سخن و مطرح کردن چنین شایعه ای در شهر مدینه برای شخصیتی چون حضرت علی (ع) زمینه ساز فتنه ای بود برای تغییر حکومت.
36 -  حضرت علی (ع) در برابر فتنه و شایعات منافقین در مدینه چه کردند؟        به سرعت خود را به اردوگاه پیامبر رساندند و موضوع شایعه را با ایشان مطرح ساختند، آنگاه پیامبر مکرم اسلام (ص) فرمودند: مقام تو نزد من همانند مقام هارون پیامبر، برادر موسی نزد موسی است. جز اینکه پیامبری بعد از من نخواهد آمد.
37 -  از گفتار سیرۀ پیامبر اعظم در تعیین جانشین در شهر مدینه آن هم شخصیتی چون حضرت علی چه می فهمیم ؟                    
 این  اوج آینده نگری و اوج اندیشۀ سیاسی ایشان در حفظ و حراست حکومت اسلامی است.
دهم هجرت: حجه الوداع  و  قضایای غدیر خم

38 – چرا  پیامبر اسلام در سال دهم هجرت  قصد حج عازم مکه شدند؟ به قصد آشنایی مردم با مناسک حج با صحابۀ خود و مردم مدینه و مسلمانان اطراف مدینه عازم مکه شدند.
39 -  با توجه به آیات کریمانۀ قرآن کریم به روایت تاریخ طبری ، الکامل ابن اثیر و سیرۀ حلبی ،پیامبر در این حج با قربانی وارد شدند؟
پیامبر در این حج با 60 قربانی وارد شدند، گویند 34 قربانی از برای امام علی (ع) بوده است.
40 - پیامبردر این حج که آخرین حج ایشان بود و در دوران رسالت عمر با برکت ایشان است، چند هدف را مدنظر داشتند؟
   1 - تعلیم صحیح حج به دور از خرافات و اعمال و رفتارهای جاهلی، 2- لغو تمام امتیازهای جاهلی که بعضی از مکیان در ایام حج برای دیگران اعمال می کردند و خود را مفتخر به بعضی از این امتیازها می دانستند و3 -  آخرین حرکت و اقدام و رسالت ایشان تعیین رهبری و ولایت بر مسلمین بعد از خود بود.
41 - حادثۀ تاریخی و نقش ساز حجه الوداع  چیست ؟    قضایای غدیر خم. با نزول آیۀ 67 سورۀ مائده بر جایگاه بلندی که از جهاز شتر ساخته بودند خطبه ای ایراد کرده دست علی (ع) را گرفته بالا برده و بیان داشتند و طی آن فرمودند : مــــــــــن کـــنتم مــــــــــــــولا فــــهذا علــــــی مـــــــــــــولا ، هرکس من مولای او هستم علی هم مولای اوست.
42 – دستاوردهای  پیامبر اسلام ظرف مدت 23 سال از بعثت خود که به انجام رساندند؟
الف -  اولین اقدام پیامبر که قابل تقدیر است تأسیس حکومت بر اساس معیارها و ارزش های الهی است، ب- دومین برنامه پیامبر تحقق عدالت اجتماعی بود.  ج- فراهم آمدن زمینۀ ظهور یک تمدن بزرگ جهانی      د - ارتقای سطح دانش و معرفت عمومی در نزد مسلمانان
43 - حکومت اسلامی در مدینه ، تحقق چه  اهدافی بود؟  دینی ،تربیتی و اجتماعی که بر پایۀ اخلاق استوار بود و نیز دفاع از جامعه ای که از همه سو مورد تهدید دشمنان داخلی و خارجی قرار گرفت.
44 - عدالت اجتماعی در تعریف پیامبر چیست؟ نفی تمام امتیازات طبقاتی است. قومی بودن، زبان، خط، رنگ، نژاد هیچ کدام برتری در جامعه اسلامی نداشت. ارزش های پیامبر تأکید بر ایمان، عمل و اخلاق به عنوان معیار برتری و کرامت در جامعۀ اسلامی است.
45 - تمدنی که در سال هفتم هجرت رسالت آن به جهانیان ابلاغ شد چگونه مجموعه ای بود؟  مجموعۀ آموزه‌های قرآن گفتار و کردار پیامبر و پیشوایان دین
حوادث و رویدادهایی پس از رحلت رسول اکرم در حکومت اسلامی مدینه
46 - عواملی که موجب زیرپا گذاشتن عهد و پیمان مردم در غدیرخم با پیامبر شدند ؟   الف -  حسادت و کینه توزی بعضی از افراد و صحابه نسبت به امام علی(ع)    ب -  افرادی که در سال های قبل از مسلمان شدن در جنگها، خانواده های خود را و برادران خود را در جنگ ها از دست داده بودند و اینک مسلمان هم شده بودند و ، لذا کینه ها را آغاز کردند زیرا کشته شدن اعضای خانواده خود را در وجود امام علی می جستند و تصمیم داشتند به هر نحو که شده ضربه های اجتماعی خود را نسبت به ایشان وارد کنند.      
ج - افکار و اندیشه های جاهلی، آداب و رسوم بعضی از شخصیت های وفادار به عقاید جاهلی، اینان معتقد بودند که کهنسالی مهمترین ویژگی در احراز ریاست و فرماندهی جامعۀ اسلامی است و بنابر همین اندیشه غلط از پذیرش جانشینی امام علی (ع) که کمتر از 35 سال داشت امتناع می کردند(آیه 144 سورۀ آل عمران به وضوح دربارۀ عقیدۀ جاهلی بعضی افراد اینگونه بیان می دارند)
د - رقابت و امتیاز طلبی گروه مختلفی بود که به دنبال منافعی از بیت المال بودند و می دانستند امام علی(ع) کسی نیست که به آنها باجی دهد یا امتیازی دهد.
47 - بعد از  رحلت رسول گرامی اسلام در رأس فتنه گران و آشوب طلبان که  بود؟ ابوسفیان
نمونه سوالات مبحث  عوامل پیشرفت و سرعت انتشار اسلام در سرزمین حجاز
48 -  عواملی که تاثیر زیادی در ابلاغ رسالت پیامبر داشتند؟  الف - نقش عامل شخص پیامبر - ویژگی های روحی و اخلاقی ایشان -        شرافت نسبی پیامبر (ص) که از قبیلۀ قریش و از طایفۀ بنی هاشم بودند که شریف ترین قبایل از نسل حضرت اسماعیل و حضرت ابراهیم خلیل الرحمن بودند .       ب -  سوابق روشن زندگی پیامبر اکرم، در قبل و بعد از بعثت      ج - صبر و حوصلۀ و استقامت عجیبی که ایشان در مقابل سختی ها داشتند، و مصداق آیۀ  فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ بودند.    د- در سیرۀ عملی ایشان در طول دوران زندگی خود قبل از بعثت، هرگز بر بتی سجده نکرد و غیر از خدای یکتا چیزی را پرستش ننمود.( خلوص و اعتقاد)
49 - داستان نصب حجر الاسود، در چند سالگی پیامبر اتفاق افتاد ؟   35 سالگی ایشان
50 – نقش عامل نقش پیامبر(ص) در ابلاغ رسالت شامل چیست؟  ویژگی های روحی و اخلاقی ایشان- شرافت نسبی پیامبر (ص)
51 –سوابق روشن زندگی پیامبر(ص) در ابلاغ رسالت شامل چیست؟
 معروفیت به محمد امین – داستان نصب حجر الاسود- عدم ظلم و ستم و گناه و خطا- جلوگیری از خونریزی و قتل و کشتار در میان قبایل مکه قبل از بعثت- زبانزدی اخلاق خاص و کانون مهر و محبت و عاطفه و رحمت ایشان
نمونه سوالات مبحث  نقش وحی و قرآن و ویژگی های این کتاب آسمانی در توسعه و انتشار اسلام
52 - جایگاه قرآن و رسالت پیامبرو سایر عوامل موثر در ابلاغ آیات وحی بر مسلمانان چگونه است؟
الف- فصا حت و بلاغت معجزه گونه قرآن     ب – نزول تدریجی آیات الهی بود که همواره افراد را تشنه و در انتظار رسیدن وحی نگاه می داشت
ج - نقش خویشاوندان فداکار و مخلص پیامبر اکرم بسیار ارزشمند بود، شخصیت هایی همچون حضرت علی (ع)، حضرت خدیجه (س)، حضرت ابوطالب و افرادی چون عمار، یاسر، اباذر، مقداد، سلمان و بلاد و دیگر صحابۀ نزدیک ایشان
د - زمینۀ مساعد اجتماعی و اسلام ملجأ و پناهگاهی برای طبقۀ محروم و ستمدیده بود. مثلاً ، پیامبر بردگان را می خرید و آزاد می کرد
 ح -  رفتار اخلاقی و عاطفی ایشان در جنگ با دشمن و عدم کینه توزی و عدم رفتار خشن نسبت به اسرا و مغلوبین از امتیازات برجستۀ اندیشۀ فرهنگی و اندیشۀ اجتماعی اسلام است. خود فرمودند: إنَّما بُعِثتُ لاُتَمِّمَ مَكارِمَ الخلاقِ ایشان مبعوث شدند تا مکارم اخلاقی را تمام کنند.
53 – فصا حت و بلاغت معجزه گونه قرآن چگونه است؟ معانی آیات قرآن رسا و محتوایی دلنشین دارد، جاذبۀ این آیات و آهنگ صوت و تلاوت آیات قرآن باعث تحول میشد.
54 – چه چیزهایی موجب امتیاز و ویژگی است ؟   تقوا، و اعتقاد به خداوند است، عبادت خالصانه برای خدا و مجاهدت در دین خدا.
55 -  برجسته ترین مکارم اخلاقی پیامبر در کجا ست؟  در جنگ و جهاد است.
56 - درکدام جنگ به پیامبر پیشنهاد شد که راه آب را بر قلعۀ یهودیان ببندند و آب آنها را مسموم کنند که به شدت مخالفت کرد ؟ جنگ خیبر
57 - درکدام جنگ پیامبر اکثریت مغلوبین را بخشیدند ، اسیرانشان را نیز آزاد کردند، حتی به رهبر قبیله را آزاد کردند؟ جنگ حنین
نمونه سوالات مبحث  عوامل گسترش، توسعه و پیشرفت تمدن و فرهنگ اسلامی
58 - عوامل گسترش، توسعه و پیشرفت تمدن و فرهنگ اسلامی کدامند؟
الف - پیام وحی تعالیم قرآن، آموزه ها و رفتارهای عملی و گفتاری و سیره  پیامبر اکرم               ب – مهمترین و موثرترین عامل ظهور و توسعۀ تمدن اسلام ، اخذ و اقتباس مسلمانان از علوم و تمدن دیگر ملل می باشد. نمونه بارز آن تقابل اسلام با ایران                          
59 - تاثیر قرآن در جامعۀ اسلامی چگونه است؟  الف - ندای وحدانیت و توحید   ب- بر اصول و قواعد زندگی و حیات اجتماعی و نظام سیاسی و اقتصادی و فرهنگی جامعۀ اسلامی و حقوق و اساس خانواده و از مواهب طبیعی گرفته تا صورت‌گری انسان در رحم مادر نیز نظر دارد.
ج - کتاب قرآن، کتاب ارزشمند علمی است و هرجا مناسبتی پیش آمده آدمی به اندیشیدن و بهره جستن از خرد خویش برای پی بردن به اسرار جهان هستی و ملکوت خداوند دعوت نموده است.
د-  کسب قدرت و اقتدار و توانمندی نظامی و توانمندیها و استطاعت های سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی                                                       آیه آن : آیه 60 از سورۀ انفال خداوند می فرماید: وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ
60 – چرا قرآن کریم، کتابی فرهنگ آفرین و تمدن ساز است ؟           
    زیرا نه تنها ندای وحدانیت و توحید را سر می دهد بلکه بر اصول و قواعد زندگی و حیات اجتماعی و نظام سیاسی و اقتصادی و فرهنگی جامعۀ اسلامی نظر دارد. حقوق و اساس خانواده و از مواهب طبیعی گرفته تا صورت‌گری انسان در رحم مادر نیز نظر دارد.
61 - هستۀ  تعالیم قرآنی را چه می دانیم؟  هسته تعالیم را در اعماق ضمیر پیروان مکتب اسلام ، تفکر قرآنی می دانیم.
62 -  چرا در قرآن کریم از واژۀ افلا به فراوانی ذکر شده، همچون افلا یتدبّرون، افلا یتذکّرون ؟ 
آدمی به اندیشیدن و بهره جستن از خرد خویش برای پی بردن به اسرار جهان هستی و ملکوت خداوند دعوت شده
63 -  بسیاری از مناطق چگونه به اسلام ایمان آوردند؟   به فتح صلح - بسیاری از مردم ملل غیر عرب وقتی به پیام های قرآن گوش دادند گویا به فطرت خویش بازگشتند و در پذیرش اسلام شک و شبهه ای نکردند.
64 – کدام مناطق ایران در صدر اسلام  فتح به صلح تبدیل شدند؟             به ندرت جنگ و درگیری در میان جغرافیای کشور ایران اتفاق افتاد، درواقع مناطق مرکزی و جنوبی ایران و حتی خراسان بزرگ
64 - رویدادها و اتفاقات تلخی که در تاریخ اسلام در قرون دوم و سوم هجری روی می دهد  کجا جستجو کرد؟
 بخش قابل توجهی از آن را می توان در جاهلیت بعضی از سران عرب
نمونه سوالات مبحث تعالیم پیامبر اسلام در گستردگی و پیشرفت تمدن و فرهنگ اسلام
65 -   پیامبر اکرم چه موقع مبادرت به تشکیل حکومت و دولت اسلامی نمودند ؟    بلافاصله پس از مهاجرت از مکه به مدینه
66 – پیامبر چگونه یک حکومت متمرکز و یک وحدت و هماهنگی را در بین جامعه ایجاد کردند؟
خود در راس این حکومت جدید قرار گرفتند، رهبری معنوی و مادی امت اسلامی را برعهده گرفتند و با تدوین منشور مدینه و پیمان اخوتی که میان مهاجرین و انصار از یک سو و پیمان وحدت میان اهل کتاب یعنی یهودیان و مسیحیان بستند.
67 – با شکل گیری تمدن اسلامی توسط پیامبر این تمدن چه زمانی انسان سازی را به حد اکمل رساند؟  قرون بعدی
68 – قانون اساسی در حکومت اسلامی چیست؟ منشوری را با اهل کتاب به امضاء رساندند.و اسلام امنیت ساکنین غیرمسلمان مدینه را فراهم کرد. روابط خود را با جوامع غیرمسلمان را برقرار کردند. که نشان از آینده نگری و دور اندیشی ایشان در ادامۀ حکومت داشت.
69 - اولین اقدام پیامبر پس از ورود ایشان به مدینه چه بود؟ تأسیس مسجد بنای مسجد در شهر مدینه با شتاب ویژه ای از سوی پیامبر و یاران ایشان انجام گرفت.
70 - مسجد در اسلام از چه اهمیت ویژه ای برخوردار است؟ پایگاه عبادی، اعتقادی و آموزشگاه بزرگ تعلیم و تربیت مسلمانان بود، در صدر اسلام تمامی اقدامات پیامبر در مسجد انجام می شد، از فرمان جنگ، از عقد اخوت مسلمین، از نکاح امت اسلامی و تمام جریانات اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در مسجد تصمیم گرفته میشد، و این کانون عبادت در واقع مرکز سیاست و تصمیم اقتصادی در میان امت اسلامی بود، مسجد فرهنگ دنیای اسلام را نیز رهبری می کرد.
71 - پیمانی که در آغازین روزهای ورود پیامبر به شهر مکه به امضاء رسید و جزء اسناد زندۀ تاریخ اسلام است، بین چه کسانی بسته شد؟
در کتاب های سیره و تاریخ صدر اسلام و محققین تاریخ قرون اول و دوم هجری آمده است که رسول خدا پیمانی را که میان مسلمانان قریش و یثرب و کسانی که از آنها پیروی کرده اند و با آنها به جهاد برخاسته اند. این پیمان وقتی منعقد شد از اصول اساسی جامعۀ اسلامی بود، این پیمان نیز در مسجد منعقد شد و در واقع گواه این حرکت و اندیشۀ پیامبر در مسجد میان مسلمانان و غیر مسلمانان به امضاء رسید، حرکتی که پیامبر در مدینه درآغازین روزهای حضور خودشان انجام دادند، رفتاری بود که در آینده نیز برای حاکمان و خلفا سرمشق شد.
تعالیم و آموزه های پیامبر در تحقق جهان شمولی دین اسلام
 72 – نام و موضوع کتاب محقق و مورخ انگلیسی جرج سیدل چیست؟ الدعوت الی الاسلام- می گوید: آنها که می پندارند این شریعت با زور شمشیر پیش رفته است خیانت و خدعۀ بزرگی مرتکب شده اند،
73 – طبق گفتار های پیامبر  در واقع فرهنگ اسلامی در زیر سایۀ چه چیزی توسعه پیدا کرد؟  دانش
74 - قبل از بغداد کجا  مرکز علمی جهان اسلام بود؟ مدینه
75 – چرا با تاسیس بغدا د ، آنجا مز علمی جهان اسلام شد؟   چون اسلام از مدینه به سرزمین عراق و از سرزمین عراق به سرزمین ایران، شام و مصر رفت و تمام مراکز علمی را زیر سیطرۀ خود درآورد.
76 -  در دوران امام جعفر صادق (ع) ایشان کانون فرهنگی و علمی را در چه شهری  تاسیس کردند نزدیک به  چند هزار شاگردداشتند؟  مدینه - شش هزار شاگرد
77 - از مهمترین عوامل رشد و بالندگی مسلمانان در توسعۀ تمدن اسلامی چیست ؟
الف -  تعالیم و سیرۀ عملی رسول خدا               ب -  اخذ و اقتباس علوم از سایر ملل و تمدن ها      ج -  همچنین سنت رسول خدا که مرتباً در بیانات خود اجر و مقام طالبان علم را نوید می دانند   د - تأسی از قرآن و سنت و سیره و احادیث پیامبر اکرم
78 – در کدام قرن در سرزمین شام، ایران و مصر ندای حق طلبی و وحدانیت و گستردگی جهان شمولی اسلام سر داده شد؟ قرن اول هجری
نمونه سوالات  بحث سیرۀ اخلاقی پیامبر بر صحابه
79 - تعالیم پیامبر اکرم و موعظه های ایشان به صحابه چه سران لشکری و کشوری بار آورد؟
 باعث شد که در تاریخ صدر اسلام سران لشکری و کشوری انسان های خردمند، دلاور و با اراده باشند به ظلم و تعدی دست نمی زدند، آنها نسبت به مردم با عدالت و مساوات رفتار می کردند، پرهیزکاری را برتر از هر چیز می دانستند. 
80 - عواملی که در تعامل ملل مختلف و بویژه ملل غیر عرب با اسلام و پذیرش فرهنگ و تمدن اسلامی تاثیر داشتند؟
الف - وحدت و یگانگی در سیرۀ پیامبر و رفتار ایشان     ب - تاکیدات رسول اکرم درباره بی اساس بودن تعصبات قومی و نژادی اثر عمیقی در قلوب مسلمانان، مخصوصاً مسلمانان غیر عرب گذاشت و همین عاملی شد که بسیاری از مردم غیر عرب اسلام را ازفطرت وجودی خود بدانند و به اسلام ایمان آورند.       ج - تحولی بود که پس از اسلام در روحیات اعراب و مسلمانان ایجاد شد. و با هم متحد شدند.
81 – نام کتاب احمد بن یحیی بلاذری چیست ؟ فتوح البلدان  و گفته که بطور کلی اسلام با جوشش و جنبشی که مسلمانان از مدینه آغاز کردند و اولین کتابی هم که راهنما و هدایتگر مسلمانان بود قرآن بود و سپس احادیث و سخنان پیامبر و در واقع ائمه و اهل بیت پیامبر اکرم گسترش یافت.
82 – مسلمان دفاع در برابر دین و کشته شدن در راه دین را چه نامیدند؟  جهاد – شهادت
83 - احادیث پیامبر و اهل بیت توانسته بودچگونه افرادی بسازد؟
 از کسانی که راه خدا را و راه تقوا را سرمشق زندگی خود قرار داده بودند افرادی مومن، مخلص و با اعتقاد بسازد.
84 -  فرهنگی که پیامبر اسلام مبتکر آن بود در سایۀ چه چیزهایی شکل گرفت؟ ایمان به خدا و جهاد در راه خدا
85 – تبعیض و تعصب نژادی ممکن است  کجا بروز کند؟ تبعیض نژاد  بین مسلمانان و تبعیض قومی و برتری رنگ پوست و زبان-
تعصب نژادی بین مسلمانان عرب و مسلمانان غیر عرب که هردو طبق تاکیدات پیامبر (ص) مطرود است.
نمونه سوالات  تاریخ صدر اسلام  یک قرن بعد از رحلت پیامبر
86 - معاویه در مقام والی شام، چه هدفی  داشت؟ و چه کرد؟   تداوم قدرت و سلطۀ امویان و محو الگوی کامل دینداری و نمونۀ عالی حکومت اسلامی و جایگزین ساختن آن به تحریف‌ها در دین و حاکمیت های قبیله گری و تبعیض نژادی در بین مسلمانان بود.
    الف - الگوهای سرداران سپاه اسلام و صحابۀ پیامبر توسط معاویه کنار گذاشته شد.   ب -  او حکومت دینی بر مسلمین را به صورت سلطنت درآورد.        ج - تفسیر جبرگرایانه از دین و فریب افکار عمومی مسلمانان .        ح - در گفتار و رفتار او گویا سلاطین ایران و امپراطوران رم دیده می شدند.       خ -   بدگویی او نسبت به اهل بیت پیامبر علی الخصوص نسبت به امام علی (ع) و آزار شیعیان از اهداف سیاسی وی برای حاکمیت بر منطقه شام بود.    د -  او با جذب و استخدام افراد حیله گر و جاه طلب، فرهنگ ناب اسلامی را دچار خدشه ساخت.
87 - معاویه برای  اقناع افکار عمومی و ممانعت از مخالفت های گستردۀ مردم چه کرد؟ 
استفاده از بیت المال و واگذاری مناصب و مقام های دولتی به افراد خدعه گر و نیرنگ باز، باعث آن شد که دیدگاه بعضی از افراد نسبت به اسلام تغییر کند،
88 – چه عاملی باعث بروز واقعه عاشورا شد؟     دیدگاه بعضی از افراد نسبت به اسلام تغییر کرده بود

 


مطالب مشابه :


50 سوال برای تعیین سطح زبان

50 سوال برای تعیین سطح زبان برای ورود به بخش سوالات روی زبان مورد نظر کليک




توصیه هایی از روی تجربه

( همچون کانون زبان ، سفیر ، کیش سطح فعلی زبان شما تعیین سطح کردم در




نمونه سوالات تئوری آزمون ICDL1 سازمان فنی و حرفه ای

نمونه سوالات 8-کدام قسمت از پنجره Page setup جهت کاغذ را تعیین 43 – زبان هاي سطح




نمونه سؤالات زبان فارسی 3 . انسانی . درس1 تا14

کدام سطح زبان را اصول فرهنگ سال قبل (سفیر 4.تعیین کنیددر عبارت «ازشنیدن صدایمهیب




نمونه سوال حقوق بين‌الملل عمومي 2 تيرماه 89

قانون اساسی کشورهای خارجی به زبان




ماهواره ی ملی فجر و رصد آنلاین مسیر حرکت آن

همه نظرات شما برای من ارزشمند هستند و به سوالات تعیین کنترل طرح در سطح




منابع کارشناسی ارشد ارگونومی

فقط مباحث تعیین شده زبان عمومی اهدف ایجاد این سایت ارتقا سطح آموزشی و پژوهشی دانشجویان




سیره پیامبراعظم سوالات دوره ضمن خدمت فرهنگیان

سیره پیامبراعظم سوالات زبان ها نسبت به امپراطور سفیر پیامبر را به




نمونه سوال

3- تفاوت سطح واژگان شناسی و واژگان نگاری در (صفیر- سفیر) نقد سوالات زبان فارسی سوم




برچسب :