شهر محلات

شهرستان:محلات
زبان‌های گفتاری:فارسی
ارتفاع از سطح دریا:۱۷۷۵ متر
-----------------------------------------------

شهر مَحَلّات در جنوب باختری تهران ودر فاصله ۲۶۲ کیلومتری آن قرار دارد و یکی از شهرستان‌های استان مرکزی محسوب می‌شود که در جنوب شرقی آن واقع گردیده‌است این شهر از طرف شمال به قم و آشتیان و از طرف جنوب به اصفهان و گلپایگان و از طرف غرب به خمین و اراک و از طرف شرق به دلیجان محدود می‌باشد.
این شهرستان طبق برآورد سال 1375 معادل 44779 نفر جمعيت داشته است.
ساكنين محلات با زبان فارسي و لهجه محلي تكلم مي كنند و سوغات آن گل، حلوا، گيوه و تريكو مي باشد و اقتصاد آن را كشاورزي و باغداري و سنگ هاي زينتي تشكيل مي دهد.

 شرايط اجتماعي :

جمعيت كل شهرستان ( در سال 1375 )
44779 نفر ، كه از اين ميان 22831 نفر مرد و 21002 نفر زن با نسبت جنسي 71/108 بوده اند . در نقاط شهري محلات 32936 نفر ( 17085 نفر مرد و 15851 نفر زن با نسبت جنسي 55/111 زندگي مي كردند تعداد خانواده هاي شهرستان محلات 10395 مورد بوده كه از اين ميان 5369 خانوار با سواد و 1394 خانوار بي سواد بوده اند ضريب رشد ساليانه جمعيت اين شهرستان در طي سالهاي ( 70-65 ) 92/0 در صد بوده است.

جاذبه هاي طبيعي


چشمه آبگرم محلات:

در فاصله 15 كيلومتري شمال شرق محلات در ارتفاعات بلند منطقه، چشمه آبگرم محلات جوشان است كه از معروفيت خاصي برخوردار مي باشد.
بطور كلي چشمه هاي آبگرم به دو نوع تقسيم مي شوند: نوع اول چشمه هايي هستند كه آب آنها از روي زمين سرچشمه گرفته و در ابتدا داراي حوادث طبيعي بوده، اما پس از فرو رفتن در زمين و گذشتن از لايه هاي گوناگون، گرماي آنها گرفته شده و برخي مواد كاني را درخود حل مي نمايند و از راه ها و منافذ ديگري در سطح زمين متجلي مي گردند. نوع دوم آبگرم هايي هستند كه بيشتر از بخار خميره سنگ هاي سوزان درون پوسته زمين به وجود آمده و به سطح زمين مي رسند. تحقيقات به عمل آمده مشخص مي سازد كه آبگرم محلات از نوع دوم مي باشد دسترسي به اين چشمه به دو طريق ممكن است:
1ـ از طريق جاده دليجان ـ محلات.
2ـ جاده اصلي قم ـ اصفهان (از طريق جاده دودهك ـ خورهه).
ـ خواص درماني آبگرم محلات:
رنگ مايل به قرمز و مزه آب چشمه هاي آبگرم محلات نشان مي دهد كه اين آب داراي تركيبات آهن و احتمالاً گوگرد مي باشد. به همين جهت داراي خاصيت درماني است. در كتاب ” تاريخ و جغرافياي قم” آمده است: هركس را كه بيماري و علتي سرد باشد يا بادي در اعضاي او باشد چون خود را بدين آب شويد به قدرت خداي عزوجل شفا يابد. در جاي ديگر آمده است: « آب اين چشمه از تركيبات آبهاي سولفاته كلسيك و از دسته آبهاي هيپرترمال يا باقي مانده خشك زياد مي باشد كه مدر بوده و در درمان بيماري هاي نقرس و همچنين بيماري هاي كبدي، صفراوي، كليوي و دستگاه گوارش مصرف دارد.»

دانشگاه محلات


دانشگاه آزاد اسلامی دارای واحد بزرگی در شهر محلات است كه در ورودي شهر محلات واقع شده است.

رصدخانه محلات


شهر محلات دارای یک رصدخانه دارای تلسکوپ در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی است.

پیست سوارکاری


شهر محلات دارای بزرگترین بزرگترین پیست اسب سواری استان مرکزی است.

آثار باستانی


1 - آتشکده آتشکوه از زمان ساسانیان در نیمور.

2 - شهر باستانی خورهه از دوران اشکانیان.

3 - منطقه باستانی سُسکندر در نزدیکی محلات.


شهرستان محلات


شهرستان محلات دارای ۲ شهر، یک بخش مرکزی و ۲ دهستان به نام‌های دهستان باقرآباد (با ۴۸ آبادی و ۱۵۰۰ خانوار) و دهستان خورهه (با ۱۳ ابادی و ۹۹۲ خانوار) و در مجموع دارای ۰۶۱ آبادی (در سال ۱۳۷۰) بوده‌است.


Landscape_Mahallat-Iran.jpg

بناي باستاني خورهه
43155f00a9eaa12d564fb66cc8613be6.jpg

آتشكده آتشكوه
atashkade.jpg

سالانه 150 میلیون شاخه گیاه زینتی از محلات صادر می شود
باغ لاله محلات
مشخصات جغرافيايي


محلات يكی از شهرستان های استان مركزی از شمال به شهرستان قم، از شمال باختری به شهرستان تفرش، از باختر به شهرستان های اراك و خمين، ‌از خاور به شهرستان دليجان، از جنوب به شهرستان گلپايگان و از جنوب خاوری به بخش ميمه اصفهان محدود می‌شود. مركز شهرستان محلات از نظر جغرافيايی در 50 درجه و 27 دقيقه درازای خاوری و 33 درجه و 54 دقيقه ی پهنای شمالی و ارتفاع 1750 متری از سطح دريا واقع شده است. شهرستان محلات دارای يك بخش مركزی است. آب و هوای اين منطقه معتدل و خشك بوده و قمرود مهم ترين رودخانه آن است. اين شهرستان از طريق جاده آسفالته به درازای 27 كيلومتر در جنوب باختری شهر دليجان (جاده اصفهان – قم ) واقع گرديده است. از سمت جنوب باختری از طريق جاده آسفالته به مسافت 45 كيلومتر به خمين و 75 كيلومتر به گلپايگان مرتبط می شود.  

شهرستان محلات در جنوب خاوري استان‌مركزي قرار گرفته است. انگيزه‌ به وجود آمدن‌اين منطقه وجود آب از سرچشمه‌هاي طبيعي است كه مظهر آن در شمال شهر محلات است. محلات يكی از شهرستان های استان مركزی از شمال به شهرستان قم، از شمال باختری به شهرستان تفرش، از باختر به شهرستان های اراك و خمين، ‌از خاور به شهرستان دليجان، از جنوب به شهرستان گلپايگان و از جنوب خاوری به بخش ميمه اصفهان محدود می‌شود. گفته مي شود علت اين كه اين شهر محلات ناميده شده به دليل وجود محله هاي مختلفي بوده كه با يك ديگر تجانس نداشته‌اند. در اين شهرستان انواع متعدد و زيبايي از گل‌ها پرورش مي‌يابد و از اين رو از قطب‌هاي مهم پروش گل در ايران است. محلات هم چنين به دليل وجود چشمه هاي آب معدني متعدد سالانه پذيراي مهمانان بسيار زيادي است. ستون‌هاي سنگي خورهه، آتشكده آتشكوه، سرچشمه، يخچال طبيعي نيم ور، مجتمع آب درماني و آب‌گرم محلات و انواع باغ‌هاي پرورش گل در اين منطقه از جمله ديدني‌هاي شهرستان محلات به شمار مي‌آيند.

مکان های دیدنی و تاریخی


محلات‌به‌دليل وجود چشمه هاي آب معدني متعدد سالانه پذيراي مهمانان بسيار زيادي است. ستون‌هاي سنگي خورهه، آتشكده آتشكوه، سرچشمه، يخچال طبيعي نيم ور، مجتمع آب درماني و آب‌گرم محلات و انواع باغ‌هاي پرورش گل در اين منطقه از جمله ديدني‌هاي شهرستان محلات به شمار مي‌آيند.  


صنايع و معادن


صنايع ماشينی اين شهرستان مشتمل بر كارخانه های سنگبری، كارخانه گچ و كارخانه توليد نمك ‌می باشد. شهرستان محلات از لحاظ داشتن معادن سنگ های الوان ساختمانی و به خصوص سنگ های تراورتن يكی از غنی ترين شهرستان های ايران به شمار می رود. معادن سنگ تراورتن فعال در اين شهرستان آتشكو، تخت مهدی، عباس آباد، حاجی آباد، دره نجاری، علی آباد، آبگرم بوده ‌و معدن خاك آبگرم واقع در شمال خاوری محلات كه بهره برداری از خاك آن جهت كاشی سازی نيلو در اصفهان می باشد. معدن سرب واقع در سياه رود 9 كيلومتری باختر محلات نيز وجود دارد.

انواع گل های زينتی و گلدانی، انواع سنگ ساختمانی‌ به خصوص سنگ تراورتن، گندم، جو، تره بار، بنشن، مرغ گوشتی، انواع قالی و قاليچه های نخ فرنگ، ژاكت، گيوه و جوراب اقلام صادراتی محلات را تشکيل می دهند و واردات اين شهرستان سنگ گچ خام و نمك می باشد كه از شهرستان قم به محلات وارد شده و توسط كارخانه های گچبری و توليد نمك اين شهرستان آماده بهره برداری و صادر می گردد.  


کشاورزی و دام داری


كشاورزی در اين شهرستان بيش‌تر به صورت آبی و نيمه مكانيزه يوده و جهت آبياری زمين های تحت كشت از چشمه سارها (به خصوص چشمه محلات)، كاريزها، چاه های نيمه ژرف، و رودخانه استفاده می‌شود.طريقه آبياری به صورت نشتی و غرقابی است. ازعمده ترين فرآورده های كشاورزی و باغ‌داری محلات می توان گندم، جو، انواع گل‌های زينتی و گلدانی، تره بار، بنشن، كاهو، به و سيب درختی را نام برد. پس از كشاورزی دام داری و دام پروری از مشاغل مهم اهالی محسوب می‌شود. انواع دام و فرآورده های دامی و لبنی و طيور از جمله ديگر توليدات اين شهرستان به شمار مي‌آيند.  


مشخصات جغرافيايي


محلات يكی از شهرستان های استان مركزی از شمال به شهرستان قم، از شمال باختری به شهرستان تفرش، از باختر به شهرستان های اراك و خمين، ‌از خاور به شهرستان دليجان، از جنوب به شهرستان گلپايگان و از جنوب خاوری به بخش ميمه اصفهان محدود می‌شود. مركز شهرستان محلات از نظر جغرافيايی در 50 درجه و 27 دقيقه درازای خاوری و 33 درجه و 54 دقيقه ی پهنای شمالی و ارتفاع 1750 متری از سطح دريا واقع شده است. شهرستان محلات دارای يك بخش مركزی است. آب و هوای اين منطقه معتدل و خشك بوده و قمرود مهم ترين رودخانه آن است. اين شهرستان از طريق جاده آسفالته به درازای 27 كيلومتر در جنوب باختری شهر دليجان (جاده اصفهان – قم ) واقع گرديده است. از سمت جنوب باختری از طريق جاده آسفالته به مسافت 45 كيلومتر به خمين و 75 كيلومتر به گلپايگان مرتبط می شود.  


وجه تسميه و پيشينه تاريخي


محلات از نقاط قديمی كشور است كه گويا از چهار محله و يا روستا همچون «پيل پايان»، «‌ريوكان»، «زنجيردان» و «گوشه» تشكيل شده و به همين جهت نيز در اسناد بسيار قديمی و كهن نامی از آن آورده نشده است، اما از نام هايی مانند «انابار» و «سايرالبلوك» سخن به ميان آمده كه منظور همين منطقه يا شهر محلات است. محلات را از آن جهت «سايرالبلوك» گفته‌اند كه بر حسب نقشه آن زمان از بلوكات قم و كاشان نبوده است. به هر حال، همان طور كه از نام شهر پيداست محلات جمع محله است كه منظور همان روستاهای مورد نظر می باشد. زمان اين نام گذاری معلوم نيست، اما به گفته مطلعين محلی اين نام در زمان حمله افاغنه (آزادخان) مورد استفاده قرار گرفته است. در زمان صفويه مبادلات تجاری شهرستان محلات عمدتا با اصفهان بود و در اين دوره آلو، ‌قالی، خوان و خوانچه نقاشی از محلات به اصفهان حمل و در كاروانسراها مبادله می شده است. فتحعلی شاه محلات و سايرالبلوك را در عوض مواجب دختر خود كه همسر آقاخان محلاتی بود به تيول ابدی داده بود. در زمان قاجاريه که ميرزا محمدخان از طرف ظل السلطان به عنوان نايب الحكومه محلات تعيين شده بود اين شهر پايگاه فرقه اسماعيليه محسوب می شد و هنور هم برخی از اهالی و روستاهای جنوبی منطقه به اين كيش گرايش دارند. در همان سال كه حكومت زير نظر ظل السلطان بود (1309 هـ . ق ) ناصرالدين شاه سفر طولانی مدتی به نواحی مركزی و جنوبی ايران انجام داد و برای بار دوم به محلات آمد و به مدت پنج روز در اين شهر اقامت كرد. در اين دوره گلپايگان، خوانسار، محلات و كمره (خمين) يكی از ولاياتی را تشكيل می دادند كه مركز آن گلپايگان بود. در زمان رضاشاه (1316 هـ . ش) در تقسيمات جديد ايران تغييرات صورت گرفت و ناحيه قم كه محلات نيز يكی از بخش های آن بود به شهرستان جداگانه ای تبديل شد. در محدوده كنونی اين شهرستان روستای خورهه و شهر نیم ور سابقه ای بسيار طولانی تر از شهر محلات دارند.
 


ادامه مطلب منابع- ویکی بذیاوتراول


مطالب مشابه :


پرسش و پاسخ - روزنامه جام جم 1

امداد رایانه محلات - پرسش و پاسخ - روزنامه جام جم 1 - دانشگاه علمی کاربردی نیم ور - مهدی فرنگی




ثبت نام دوره های کاردانی و کارشناسی دانشگاه جامع علمی- کاربردی

محلاتی ها - ثبت نام دوره های کاردانی و کارشناسی دانشگاه جامع علمی- کاربردی - السلام علیک یا




جزوه OpenGL مربوط به درس گرافیک استاد مجیدی

کارشناسی نرم افزار - علمی کاربردی نیمور - ورود به سایت دانشگاه علمی کاربردی




رییس مرکز آموزش عالی علمی کاربردی جهاددانشگاهی شعبه نیم‌ور شهرستان محلات گفت:

بیش از 80 درصد اساتید این مرکز از شهرستان های محلات، نیمور و سیاست آموزشی دانشگاه




جلسه دومین نمایشگاه سنگ محلات و نیمور در شهرداری نیمور مورخه 25/10/87

خوشه صنعتی سنگ محلاتMahallatStoneCluster - جلسه دومین نمایشگاه سنگ محلات و نیمور در شهرداری نیمور




فقط برای شهید همت .....

مراسم تودیع ومعارفع فرمانده بسیح دانشگاه نیمور; پایگاه سید الشهدا دانشگاه نیم ور




شهر محلات

دانشگاه آزاد اسلامی دارای واحد بزرگی در شهر آتشکده آتشکوه از زمان ساسانیان در نیمور. 2




جاذبه های گردشگری محلات

انجمن علمی شیمی دانشگاه این آتشکده در 5 ‬کیلومتری جاده نیمور و نزدیکی روستای آتشکوه




دانلود تلاوت های استاد مصطفی اسماعیل

دانشگاه علمی کاربردی نیمور; پایگاه تخصصی تلاوت قرآن خلوت دل (بهزاد تبرته دانشگاه )




برچسب :