زندگینامه خیام

حکیم عمر خیام (خیامی) در سال 439 هجری (1048 میلادی) در شهر نیشابور و در زمانی به دنیا آمد.مرگ خیام را میان سال‌های ۵۱۷-۵۲۰ هجری می‌دانند که در نیشابور اتفاق افتاد.مقبرهٔ وی هم اکنون در شهر نیشابور، در باغی که آرامگاه امامزاده محروق در آن واقع می‌باشد، قرار گرفته‌است.

خیام زندگی‌اش را به عنوان ریاضیدان و فیلسوفی شهیر سپری کرد، در حالی‌که معاصرانش از رباعیاتی که امروز مایه شهرت و افتخار او هستند بی‌خبر بودند. معاصران خیام نظیر نظامی یا ابوالحسن بیهقی از شاعری خیام یادی نکرده‌اند.قدیمی‌ترین کتابی که در آن از خیام شاعر یادی شده‌است، کتاب خریدة القصر از عمادالدین کاتب اصفهانی است. این کتاب به زبان عربی و در سال ۵۷۲ یعنی نزدیک به ۵۰ سال پس از مرگ خیام نوشته شده‌است.شهرت خیام به عنوان شاعر مرهون "ادوارد فیتزجرالد" انگلیسی‌است که با ترجمهٔ شاعرانهٔ رباعیات وی به انگلیسی، خیام را به جهانیان شناساند.


خیام در سال 461 هجری به قصد سمرقند، نیشابور را ترک کرد و در آنجا تحت حمایت ابوطاهر عبدالرحمن بن احمد , قاضی القضات سمرقند اثربرجسته خودرادر جبر تألیف کرد. خیام سپس به اصفهان رفت و مدت 18 سال در آنجا اقامت گزید و با حمایت ملک شاه سلجوقی و وزیرش نظام الملک، به همراه جمعی از دانشمندان و ریاضیدانان معروف زمانه خود، در رصد خانه ای که به دستور ملکشاه تأسیس شده بود، به انجام تحقیقات نجومی پرداخت. حاصل این تحقیقات اصلاح تقویم رایج در آن زمان و تنظیم تقویم جلالی (لقب سلطان ملکشاه سلجوقی) بود. در تقویم جلالی، سال شمسی تقریباً برابر با 365 روز و 5 ساعت و 48 دقیقه و 45 ثانیه است. سال دوازده ماه دارد 6 ماه نخست هر ماه 31 روز و 5 ماه بعد هر ماه 30 روز و ماه آخر 29 روز است هر چهارسال، یکسال را کبیسه می خوانند که ماه آخر آن 30 روز است و آن سال 366 روز است هر چهار سال، یکسال را کبیسه می خوانند که ماه آخر آن 30 روز است و آن سال 366 روز می شود در تقویم جلالی هر پنج هزار سال یک روز اختلاف زمان وجود دارد در صورتیکه در تقویم گریگوری هر ده هزار سال سه روز اشتباه دارد.در اوایل دوران زندگي خیام، ابن سینا و ابوریحان بیرونی به اواخر عمر خود رسیده بودند. نظامی او را «حجه‌الحق» و ابوالفضل بیهقی «امام عصر خود» لقب داده‌اند. از خیام به عنوان جانشین ابن سینا و استاد بی‌بدیلِ فلسفه طبیعی (مادی) ریاضیات، منطق و مابعدالطبیعه یاد می‌کنند.

مطالب مرتبط:
اشعار کوتاه و زیبای خیام  


مطالب مشابه :


حکیم نظامی گنجوی

شعر کوتاه - حکیم نظامی گنجوی - رباعی، دوبیتی، قطعه، غزل، هایکو، طرح




نظامی

:: ۞ شعر های کوتاه وغزل های زیبا ۞:: - نظامی - برای تبادل لینک اول مارو به اسم شعر های کوتاه و




زندگینامه نظامی

حکیمانه - زندگینامه نظامی - ادبیات ایران و جهان - ۞ شعر های کوتاه و زیبا




سخنان دکترعلی شریعتی

برای تبادل لینک اول مارو به اسم شعر های کوتاه و زیبا لینک اشعار کــوتاه و زیبــای نظامــی.




عمر در شعر فارسی - نظامی

حکیمانه - عمر در شعر فارسی - نظامی - ادبیات ایران و جهان ۞ شعر های کوتاه و زیبا




زندگینامه خیام

۞ شعر های کوتاه و زیبا نظامی او را «حجه‌الحق» و ابوالفضل بیهقی «امام عصر خود» لقب داده




سعدی

برای تبادل لینک اول مارو به اسم شعر های کوتاه و زیبا لینک اشعار کــوتاه و زیبــای نظامــی.




سلمان هراتی

برای تبادل لینک اول مارو به اسم شعر های کوتاه و زیبا لینک اشعار کــوتاه و زیبــای نظامــی.




برچسب :