ورزش صبحگاهی در مدارس


هیچ قله ای تا امروز فتح نشده، مگر اینکه زیر ساخت آن در آموزش پرورش شکل گرفته است و به همین دلیل باید به سمتی حرکت کنیم که محوریت تفکر، اندیشه و خلاقیت را در آموزش و پرورش بارور کنیم.

تربیت بدنی و ورزش در مفهوم کلی کلمه، یک پدیده اجتماعی است که با اعتلای آن ،روابط افراد جامعه و سلامت جسم وروح آنها استحکام می یابد بنابراین روابط اجتماعی و تربیت بدنی وورزش بر یکدیگر تاثیر متقابل دارند و در تامین بهداشت روانی کودک و نوجوان وهمچنین در جهت گیری مطلوب جامعه بسیار موثر می باشد بر اساس تحقیقات کارشناسان سازمان بهداشت جهانی در کشورهای صنعتی حدود ده درصد از افراد جامعه به نوعی به اختلال روانی مبتلا هستند از این رو بهداشت روانی که هدف آن سالم سازی روانی و پیشگیری از اختلالات روانی است از اهمیت شایانی برخوردار است همان گونه که بیماریهای جسمانی سلامت جسم انسان را تهدید می کند، برای سلامت روانی نیز خطراتی غیر قابل اجتنابی وجود دارد . در زندگی هر شخصی لحظات حساس ،موقعیتها و پیش آمدهای ناگوار وجود دارد چگونگی تاثیر این گونه رویدادها بر روی شخص و نحوه برخورد شخص با آنها از نقطه نظرات سلامت روان بسیار حائز اهمیت است خانواده، مدرسه ، جامعه سه عامل مهم در بروز و ظهور بیماریهای روانی محسوب می شوند نتیجتا” در هر برنامه و طرح بهداشت روانی باید هر سه عامل فوق مورد توجه قرار گیرند .

 

محیط روانی انسان شامل کلیه عواملی است که روی رفتار وی اثر می گذارد بسیاری از آشفتگی ها و سرگشتگی های روانی و اعتیاد نتیجه روابط شخص با افراد خانواده و اجتماع است.بنابراین در پیشرفت بهداشت روانی هر جامعه ،کلیه افراد آن از هر طبقه و گروهی اعم از مقامات مذهبی ،اداری ،آموزشی و قضایی وظایف خطیری را بر عهده دارند.

بهداشت روان کودکان به خصوص بهداشت روان دانش آموزان است که یک سوم کل جمعیت را تشکیل می دهند مهم جلوه می کند. هر روز صبح بچه ها را به دست مکان آموزشی به نام مدرسه می سپاریم و ظهر و یا عصر آنها را تحویل می گیریم. در این مدت چه اتفاقاتی ممکن است برای آنها رخ دهد؟ باید کاری کرد که بچه ها در این مدت آسیب نبینند .

 

از کجا باید آغاز کرد؟

باید از مدرسه آغاز کرد،زیرا کودک تا هفت سالگی در آغوش خانواده است و از ۷ تا ۱۸ سالگی در اختیار مدرسه قرار می گیرد

شخصیت یک فرد هم تا قبل از۱۸سالگی شکل می گیرد .یعنی نمی توان گفت که یک فرد تا ۱۸ سالگی طبیعی بوده اما بعد از آن دچار اختلال شده است از این رو، بسیار مهم است که مربیان یا افرادی که با بچه های سنین مدرسه سروکار دارند، بدانند که چگونه با بچه ها برخورد کنند و از چه اقداماتی جهت رشد و شکوفایی آنان استفاده کرد.

 

تاثیر ورزش در رشد وپرورش اخلاقی کودکان و نوجوانان:

منظور از جنبه اخلاقی،جهت دادن به تمایلات و انگیزه های کودک ونوجوان است تا بتوان از این طریق او را در مسیر صحیح هدایت قرار داد. کودک و نوجوان از نظر اخلاقی بی طرف است و بیشتر از جنبه های فطری و غریزی خود متاثر می شود. اعمال وخواسته های او هم تحت تاثیر نیازهای زیستی و غریزی و بازی قرار دارد. به این ترتیب،بازی،میدان تمرینی برای ارزش گذاری و جهت گیری تمام رغبت ها،هیجانهاو عواطف و گرایش های فطری کودک است و مفاهیمی چون نوع دوستی،تعاون،ایثار،صبر و استقامت را به طور ناخود آگاه به او می آموزند.

 مهمترین عاملی که انگیزه های کودک را در مسیر رشد صحیح قرار می دهد،گنجاندن ارزش های اخلاقی در بطن بازی ها و ورزش های نشاط انگیز است. این ارزشها باعث می شوند که کودکان و نوجوانان از بازی لذت ببرند و برای رسیدن به آنها تلاش کنند. کودکان و نوجوانان در مو قعیت لذت ناشی از بازی و ورزش با معانی ارزشهای اخلاقی-هماهنگی و ارتباط برقرار می کنند. این ارتباط بین ورزش و لذت پلی است تا کودک را عادتا در زندگی فردی معتقد و مقید به اصول اخلاقی بار آورد.

 

 در نهایت، نقش سازنده و فوائد ورزش های جمعی در رشد اجتماعی و تامین بهداشت روانی کودکان و نوجوانان را فهرست وار ذکر می نماید: 

تقویت حس همکاری و تعاون ، قدرت اراده وتصمیم گیری، ایجاد وتقویت قدرت ابتکار، از بین بردن روحیه بی تفاوتی و ایجاد انگیزه پیروزی، رعایت حقوق دیگران، اجتماعی نمودن و درمان انزوا طلبی

 

اهمیت و اهداف ورزش صبحگاهی در مدارس:

 ورزش مجموعه فعالیتهای بدنی وامور جسمانی است که باعث سلامتی ونشاط می شود. عمده ترین ثمره پرداختن به ورزش دست یابی به سلامت جسمانی وروانی است.

 

درتامین سلامت و تندرستی منظور کردن ورزش وفعالیتهای جسمانی به عنوان یک ضرورت دربرنامه های روزمره از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ورزش صبحگاهی در شروع فعالیت آموزشی مدارس می تواند عامل مهمی درایجاد نشاط وشادابی و تامین سلامت جسم و روح دانش آموزان باشد.

این برنامه با توجه به ویژگیهای خاص دانش آموزان در ۳ بخش گرم کردن، پیاده کردن هدف وبازگشت به حالت اولیه طراحی می شود. انجام این برنامه درابتدا با افزایش تدریجی ضربان قلب توام است که به آستانه تحریک برای افزایش استقامت عمومی می رسد وسرانجام به حالت اولیه بر می گردد.

اجرای ورزش صبحگاهی به طور منظم وروزانه می تواند نقش بسیار مهمی درکسب آمادگی جسمانی، روانی ونشاط وشادابی دانش آموزان داشته باشد. انجام چند حرکت ساده ومنظم آن هم درچند دقیقه بدن را در مقابل عوارض جسمی زیادی مصون می دارد.

یک برنامه ورزشی مناسب چگونگی تناوب و تکرار تمرینات، شدت تمرینات و در نهایت مدت زمان اجرای تمرینات را در بر می گیرد:

 ۱-تناوب تمرینات حداقل ۵ روز درهفته

 ۲-شدت تمرینات به قدری که به نفس نفس بیفتد. این به آن معناست که تعداد ضربان قلب شما حداقل به ۶۰ درصد حداکثر ضربان قلبتان افزایش یابد

 ۳-مدت اجرای تمرینات، حداقل تا ۱۰دقیقه باشد تا برای بدن مفید واقع شود

 

نرمش مداوم باعث انبساط خاطر وشادابی می شود، بیشتر افسردگی ها درکودکان در دوران ابتدایی و در نوجوانان در دوره راهنمایی ودبیرستان است. این افسردگی ها بیشتر زاییده حوادث نامطلوب زندگی است که معمولاً نیاز به دارو و درمان ندارند و اگر عوامل ایجاد کننده آن برطرف شوند خود به خود درمان می شوند. تمرینات بدنی و ورزش یکی از راه های علاج و تسکین فشارهای روانی است.

از آنجا که فشارهای روانی می توانند باعث بروز خستگی شوند، تمرینات بدنی موجب بالارفتن قدرت عضلانی می شوند وخون بیشتری درآنها جریان می یابد و از میزان خستگی و دردهای عضلانی ناشی از فشارهای روانی می کاهد، همچنین تمرینات بدنی با افزایش سطح آندروفین خون موجب بالا رفتن نشاط و شادابی در افراد می شوند، بنابراین دانش آموزان قابلیت های بیشتری برای فائق آمدن برمشکلات روانی را پیدا می کنند.

 دانش آموزانی که اقدام به فعالیت منظم می کنند هدفمند وامیدوار شده و تغییرات زیادی را دراهداف زندگی خود به وجود می آورند.

 

فواید ورزش صبحگاهی بر اساس تحقیقات به عمل آمده:

- ورزش صبحگاهی به میزان زیادی در کاهش افسردگی دانش آموزان نقش دارد.

- در تقویت احساسات دانش آموزان نقش به سزایی دارد.

- در تقویت صداقت دانش آموزان تقریباً تأثیر دارد.

- تأثیر زیادی بر ایجاد آرامش در دانش آموزان دارد.

- تأثیر فوق العاده ای بر کاهش فشارهای روانی دارد.

- در ایجاد نشاط و شادابی تأثیر به سزایی دارد.

- تأثیر مهمی در ایجاد روابط اجتماعی دارد.

- اهمیت متوسطی در پیشرفت درسی دارد.

- تا حدودی بر میزان علاقمندی به درس های دیگر تأثیر دارد.

- می تواند تأثیر زیادی بر افزایش سرعت یادگیری داشته باشد.

- به طور متوسط بر میزان نکته سنجی دانش آموازن تاثیر دارد.

- می تواند در برقراری ارتباط نزدیک تر بین معلم و دانش آموز مؤثر باشد.

- تأثیر متوسطی بر افزایش مهارت های درسی و غیر درسی دارد.

 

با توجه به تحقیقات صورت گرفته در این زمینه ورزش صبحگاهی بیشتر روی عوامل روحی و روانی تأثیر دارد. نتایجی که از این تحقیق به دست آمده ، بیانگر این واقعیت است که با سازماندهی مناسب ورزش صبحگاهی در مدارس، می توان دانش آموزان را با روحیه ای مناسب سرکلاس فرستاد و آن ها را حتی برای لحظات بعد از کلاس، از نظر روحی و روانی تقویت کرد.

 بررسی حاضر مؤکد این موضوع است که ورزش صبحگاهی با حرکات نرمشی به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در هر روز می تواند، کم هزینه ترین و مؤثرترین روش برای افزایش روحیه کارایی افراد در هر مقطع باشد. بنابراین هم سو با نتایج تحقیقات دیگر می توان گفت که ورزش صبحگاهی تأثیر مثبتی بر عوامل روحی و روانی دارد و می تواند بر انگیزه ی تحصیلی دانش آموزان نیز اثر گذار باشد.

 

نکته ای در خصوص انتخاب آهنگ ورزش صبحگاهی:

 اگر می خواهیم با انحرافات اجتماعی مبارزه کنیم که “اعتیاد ” نیز یک مورد آن است، نباید به طور مستقیم با این پدیده مقابله کنیم بلکه باید راهی را انتخاب کرد تا به این اشخاص کمک شود؛ بر این اساس  ضرب آهنگ  ورزش صبحگاهی مدارس با ضرب آهنگ زورخانه ای  باعث می شود تا  آن غرور ملی دانش آموزان شکوفا شود.

 

سخنی با مدیران:

 مدیر گرامی:

قطعا”شما نعمت سلامتی را از بزرگترین وبالاترین نعمات می دانید. بطور یقین شما به نشاط وشادابی کودکان ونوجوانان توجه دارید واز سلامتی وشادابی آنها شما نیز شادمانید.

شما بطور مسلم یکی از راه های کسب سلامتی و نشاط را فراهم نمودن زمینه های انجام فعالیتهای ورزشی می دانید.

بنابراین، مدیر گرامی، شما که این سودمندیها را در فعالیتهای ورزشی سراغ دارید .به قدر توان و وسع ، مدرسه را با امکانات و تجهیزات ورزشی مجهز نمایید تا فرصت انجام این فعالیتها برای دانش آموزان فراهم شده و زمینه ایجاد فرزندانی سالم و برومند وبه تبع آن جامعه ای آزاد و سربلند از آن ما گردد به این طریق است که مدرسه ایی که فرصت بیشتری برای فعالیت کودکان فراهم می کنند گامهای بیشتری را برای سلامت روانی آنان بر می دارند . 

 




نام منبع: کیوان فیروزه ئی


مطالب مشابه :


برنامه ريزي مراسم صبحگاهي

همیار مدیر دوره ی ابتدایی - برنامه مراسم صبحگاه که در مدارس به ورزش صبحگاهی یک کار




برنامه های قابل اجرا در مدارس ابتدایی

برنامه های قابل اجرا در مدارس ابتدایی صبحگاهی با برنامه مدارس روستایی جزو برنامه




برنامه صبحگاه مدارس (چند پیشنهاد)

تحلیل محتوای کتاب‌ های درسی دوره ابتدایی با یک برنامه صبحگاهی مناسب مدارس در




برنامه ريزي مراسم صبحگاهي

آزمـونـهـای پـایـه اول‌ شـشـم ابتدایــی - برنامه مدارس به صبحگاهی یک کار




برنامه صبحگاه

وتربیتی مدارس تهیه ابتدایی پسرانه با یک برنامه صبحگاهی مناسب علاوه




راهنمای برنامه درسی تربیت بدنی در دوره ابتدایی

تربیت بدنی در مدارس. تربیت بدنی در آشنایی از محتوای برنامه درسی دوره ابتدایی 3.




برنامه زمان بندی هفتگی مدارس ابتدایی

معاونت آموزش ابتدایی شهرستان بوشهر برنامه زمان بندی هفتگی مدارس ابتدایی - مراسم صبحگاهی.




ورزش صبحگاهی در مدارس

ورزش صبحگاهی در مدارس در هر برنامه و در دوران ابتدایی و در




ورزش صبحگاهی در مدارس

اهیمت و اهداف ورزش صبحگاهی در مدارس. ضرورت در برنامه‌های در دوران ابتدایی و در




جایگاه زنگ ورزش مدارس کجاست؟

تربیت بدنی مقطع ابتدایی ورزش مدارس به نرمش و ورزش صبحگاهی ختم می شود اما با این وجود




برچسب :