از آیات طبیعت تا آیات قرآن

لطفاً نسخه مصوّر و pdf و آیات این متن را ازاینجادانلود کنید .

 

از گُلگَشت در وطن تا گُلگَشت در قرآن

مهدی یاقوتیان

نزدیک به یک سال است که تحقیق درباره روستای « فریومد / فرومد » نگارنده را ( که اهل آنجاست ) به خود مشغول کرده ، « فریومد » اکنون روستای مرزی استان « سمنان » و « خراسان رضوی » و از توابع « شاهرود » است ، در قدیم جزو « جوین » و « بیهق / سبزوار » بوده ، در شمال فریومـد نزدیک « جغتای » روستای « بحرآباد » واقع بوده که مُقام « صدرالدّین حموی » و « هیبت ­الله بحرآبادی » و سایر مشایخ بحـرآباد بوده ، روستـای « فریمـانه » هم در همین حوالی است . از « شاهرود » که به سمت « سبزوار » بروی بعد از گذشت حـدود 70 کیلومتر به « میامی » می ­رسی . فاصله « فرومـد » تا « مشهد » حدوداً 320 کیلومتر است .

روستای دیگری در حدود 20 کیلومتری « مشهد » هست به نام « فارمد » که در گویش محلّی « پرمی » گفته می شود و بعضی آن را با « فـرومد » اشتباه ­گرفته­ و نوشته ­اند : « فرومد یکی از قُـرای طوس » .  یا اشعار « ابن ­یمین فریومدی » را با اشعار « ابن­ یمین شبرغانی » درهم آمیخته­ اند . از چهار راه سیلوی مشهد که مسیر جادّه سیمان را مستقیم ادامه دهی ، آخرین روستایی که بعد از آن به « شرکت سیمان » می­ رسی ، روستای « فارمد » است . « ابوعلی فارمدی » ازآنجاست . از « مشهد » به سمت « قوچان » که بروی ، دقیقاً رو به روی « پلیس راه امام هادی » ، روستای « بحرآباد » قرار دارد . و روستایی به نام « میامی » نیز حدوداً در70 کیلومتری شمال­ شرق « مشهد » واقع است . 

مرحوم « ایرج افشار » در کتاب « گلگشتی در وطن / ص 409 » نوشته است : « فریومد را مکرراً فرومدFarumad [ شنیدم ] . بعضی اسامی مشترک جغرافیایی هم در این ناحیه هست مانند ؛ فریمان ، جوشقان ، طبس ، گرمه ، مشکان ، خراشا که فریمانش مشترک با فریمان راه تربت است و جوشقانش با جوشقان‏ کاشان و طبس‏اش با طبس راه یزد و مشکانش با مشکان کاشان و خراشایش با خراشاهای یزد و بیرجند و شاید نواحی دیگر . » یا در همان کتاب / ص 216 نوشته است : « به قـول « احمد اقتداری » از تصادفات است یا عجائبات که در « فارس » ، شهری به نام « فیروزآباد » هست و کنـارش ویرانه­ های شهر « جور » ، در « قومس » هم آبادی ­ای به نام « فیروزآباد » هست که قسمتی از اراضی آن « جور » نام داشته است . »

« مرحوم افشار » حدّاقلّ چهار بار به « فرومد » سفر کرده است و هر بار از راهی . 

سال 1356 : جغتای ، فرومد ، جاجرم

بهار 1374 : عبّاس ­آباد ، کاهک ، فرومد ، جاجرم

پاییز 1375 : آزادوار ، فرومد ، کاهک

بهار 1375 : جاجرم ، فرومد ، فیروزآباد ، پُل ­ابریشم

اگر از « مشهد » بخواهید با اتومبیل شخصی ، راهی « اصفهان » شوید از کدام راه می ­روید ؟ مشهد ، سبزوار ، شاهرود ، سمنان ، تهران ، ... ، « اصفهان » یا از « شاهرود » از طریق جاده آسفالته کـویـری « جَندَق » ، راه را میان ­بُر می ­زنید و سر از « اصفهان » در می ­آورید ؟ در برگشت چطور ؟

اگر برای دیدن « دریاچه زیبای مریوان » از « سنندج » تا « مریوان » مسیر پر پیچ و خم آن را طیّ کردید برای دیدن شهر « بانه » چه می­ کنید ؟ دو باره به « سننـدج » بر می ­گردید و از مسیر « سقّـز » به « بانه » می ­روید یا راه روستایی و مرزی « مریوان » به « بانه » را انتخاب می­ کنید ؟

هر سوره قرآن شهری است ! دیوار بلند شهر را هم سور می ­نامند .

خدا رحمت کند مرحوم دکتر افشار را که نگاه تیزبینش را از جادّه نرم و بوته هندبید و تنوره آسیا و ... برنگرفته است . و در کتاب مذکور / ص 212 می ­نویسد : « راه تا فرومد بیابانی و ساربان­ساخته است . « شوسه » نیست ولی شُسته است . نرم است و خوش­ رو . » و از آن لذّت می ­برد .

ما و شما چگونه مسافرت می ­رویم ؟ سفرمان « سِيرُوا فِي الأرْضِ » است ؟ نگاهمـان کیفـی است یا کمّـی ؟ می ­تازیم تا شهرهای بیشتری از جلو دیدگانمان بگذرد و هنگام تعریفِ مسافرت ، مکانهای بیشتری را ردیف کنیم ؟ یا « ایوان مدائن » را « آیینة عبرت » خود می ­کنیم ؟

«قُلْ : سِيرُوا فِي الأرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الآخِرَةَ . إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.»،

(عنکبوت ، 29 / ٢٠)

بگو : در زمین سیر کنید و بنگرید که چگونه خدا آفرینش را آغاز کرد ، خدا این گونه ، آفرینش دیگر پدید می ­آورد ، به درستی که خدا بر هر چیز قادر است .

جهان ، قرآن مصوّر است    

و آیه ­ها در آن  

به جای آنکه بنشینند ، ایستاده­ اند .

درخت ، یک مفهوم است   

دریا ، یک مفهوم است  

جنگل و خاک و ابر  

خورشید و ماه و گیاه  

با چشمهای عاشق بیا  

تا جهان را تلاوت کنیم .   

 

 

( سلمان هراتی )

به نزد آن که جانش در تجلّی است

همه عالَم کتاب حقّ تعالی است .

 

( گلشن راز ، شیخ محمود شبستری ) 

تلاوت قرآنمان چگونه است ؟ آیا از قرآن نور می ­نوشیم ؟!

قرآن یک منظومه کامل آفرینش است ؛ چنین می ­نماید که خداوند دو گونه جهان ساخته است ؛ با عناصِر ، طبیعت را ؛ و با کلمات ، قرآن را ... .

قرآن طبیعتی است ساخته شده از کلمات ؛ چنانکه طبیعت ، قرآنی است ساخته شده از عناصِر . تصادفی نیست که قرآن ، خود پدیده­ های طبیعت را « آیه » می­ خواند ؛ آن چنانکه جملات قرآن را !

( مجموعه آثار 28 / روش شناخت اسلام ، شریعتی ؛ علی ، انتشارات چاپخش ، چاپ سوم ، 1370 ، صفحه 579 )

در تاریخ 22 / 10 / 1390 نگارنده که ( رشتة تخصّصی ­اش علوم قرآن و حدیث است . ) در کتابخانه­ به دنبال همان تحقیق مذکور بود در قفسه کتابها با کتاب « عجایبی از قرآن » نوشته آقای بهمن نیک ­بین مواجه شد . وقتی مقالات کتاب را می­ خواند آیه :

اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَدِيثِ كِتَابًا مُتَشَابِهًا مَثَانِيَ

تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ

ثُمَّ تَلِينُ جُلُودُهُمْ وَ قُلُوبُهُمْ إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ

ذَلِكَ هُدَى اللَّهِ يَهْدِي بِهِ مَنْ يَشَاءُ

وَ مَنْ يُضْلِلِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ هَادٍ

( زُمر ، 39 / ٢٣ )

 برایش تداعی شد . و اینکه در نهج­ البلاغه علی بن ابی طالب ( علیه­ السّلام ) آمده است :

«اَنَّ الکِتابَ يُصَدِّقُ بَعْضُهُ بَعْضاً .»آيات قرآن ، مصدِّق يكديگرند . ( نهج  البلاغه ، خطبه 18 ) 

یا اینکه :

«كِتَابُ اللَّهِ تُبْصِرُونَ بِهِ وَ تَنْطِقُونَ بِهِ وَ تَسْمَعُونَ بِهِ وَ يَنْطِقُ بَعْضُهُ بِبَعْضٍ وَ يَشْهَدُ بَعْضُهُ عَلَى بَعْضٍ .ِِِِ » ،  

كتـابِ خـدا كه : با آن مى ­بينيد ، و با آن سخن مى ­گوييد ، و با آن مى ­شنويد . بخشي از قرآن از بخش ديگر سخن مي ‏گويد و قسمتي از آن بر قسمت ديگر گواهي مي ‏دهد . ( نهج البلاغه ، خطبه 133 )

* * * * * * * * *

دوستان ! « بهمن نیک ­بین » به مسافرت رفته و از مسافرتِ خود ، برای « مـا » سوغات آورده . او در این سفر واقعاً « نیک ­بین » بوده و از « بحرآباد تا بحرآباد » ، « میامی تا میامی » ، « فریمان تا فریمان » ، « جوشقان تا جوشقان » ، « طبس تا طبس »، « مشکان تا مشکان » ، « گرمه تا گرمه » ، « خراشا تا خراشا » و ... برای ما ، هدیه­ های زیبا آورده است !

او « گلگشتی در قرآن » داشته و در این سیر قرآنیِ خویش ، گُلهای همگون را برای ما ارمغان آورده است . با هم این گُلها را ببوییم و مشام جانمان را عِطرآگین کنیم .  

* * * * * * * * *

عجایبی از قرآن

عجایبی از قرآن ، بهمن نیک ­بین ، انتشارات عقیل ، چاپ دوم ، 1384 ، چاپ ششم ، 1389

سیری در قرآن

مبنای این سیر قرآنی آن است که برای یک کلمه ، دو آیه که ( کلّ آیه یا قسمتی از آن ) مانند هم باشد می ­توان جستجو کرد . در جدول زیر ، کلمه قرمز در آیه جستجو شده و کلمه ­ای که زیر آن خطّ کشیده شده ، از قسمت مشترک ، انتخاب شده تا جستجو شود . نویسنده نشان داده که در قسمت مشترک ، حدّاقلّ یک کلمه که می ­توان برای آن دو آیه مشترک یافت ، وجود دارد . شما هم می­ توانید این سیر را ادامه دهید .  

* * * * * * * * *

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

...


مطالب مشابه :


گلشن ، معاون وزیر ،کارگران و شکیبی

شرکت آب و خاک به گزارش پایگاه اطلاع رسانی گلشن، اینجا طبس؛ مقصد:




تندیس شهید محمدحسین فهمیده در طبس رونمایی شد

تندیس شهید محمدحسین فهمیده در طبس شرکت گلشن داروی کویر طبس. از سیمان می




دیدار با شکیبی مرد روزهای بهاری

دانشنامه طبس گلشن. شرکت آب و داده اند از جمله احداث کارخانه سیمان، کارخانه کک و




استان شاهرود یا شاهوار ؛ همه چیز نزدیک است

اگر طرح شکل گیر استان گلشن مورد تایید قرار گیرد، شهرستان‌های طبس از استان شرکت سیمان




طبس و الحاق به خراسان +خبر تکمیلی

باغ گلشن با سیمان، تولید دیوارهای پیش‌ساخته، کک ‌سازی و تاسیس شرکت "طبس انرژی




نسبت جعلی محمد علی عبداله زاده نماینده طبس

دانشنامه طبس گلشن. شرکت آب و خاک توس مانند فولاد اسفنجی، کک، سیمان و نیروگاه حرارتی




از آیات طبیعت تا آیات قرآن

جادّه سیمان را مستقیم ادامه دهی ، آخرین روستایی که بعد از آن به « شرکت سیمان ( گلشن راز




پروژه سيمان دانشگاه به تاريخ 16/6/1391

نام شرکت تلفن فکس. س شرکت س?مان طبس گلشن 3- 88579481- 021 021-88579483, 0353-4323633 شرکت س?مان عمران انارک-دل




بال کلی چیست ؟

تکنولوژی سیمان. شرکت معدنی و صنعتی دستگردان شهرستان طبس که علاوه بر دسترسی به




کارخانه چینی بهداشتی صدف

شرکت کاشی صدیق سرام تکنولوژی سیمان. فراورده هاي معدني و نسوز گلشن.




برچسب :