همه چیز درباره طلا


طریقه پاک کردن سنگ محک:

هر زمان سنگ محک پر شد و جای خالی برروی آن برای محک زدن دوباره نبود می توانید روی سنگ را تیز آب ریخته و سپس روی آن نمک پاشیده و بعد آنرا با آب بشویید.

تذکر: طلای سبز از طلای زرد در مقابل تیز آب سلطانی واکنش آرامتری نشان می دهد زیرا دارای نقرة بیشتری است.

واحدهای توزین طلا

-  هر گرم 1000 میلی گرم و هر میلی گرم یک سوت است.

-  هر گرم 1000 سوت است.

واحد دیگری که هنوز در نزد طلافروشان و جواهر فروشان مصطلح است مثقال می باشد که هر مثقال برابر 4 گرم و 608 سوت است یعنی 608/4 گرم.

- تذکّر:

واحد وزنی سنّتی دیگری که هنوز پس از طی زمانهای زیاد وطولانی در بین زرگرها در بعضی از نقاط کشور مورد استفاده قرار میگرد: نخود، لپه و گندم است که:

- هر نخود برابر است با 192 سوت است.

- هر نخود برابر است با 2 لپه است.

- هر لپه برابر است با2 گندم است.

مهم: برای توزین سنگهای قیمتی از واحد وزنی قیراط استفاده می نمایند.

هر قیراط برابر با 200 سوت است.

هر 5 قیرایط برابر با 1 گرم است.

مهم: آنچه در اصطلاح و در بازار سنّتی زرگرها مثقال شرعی گفته می شود با مثقال معمولی متفاوت است. هر مثقال شرعی برابر با 18 نخود است در حالیکه هر مثقال معمولی برابر با 24 نخود است.

واحد توزین فلزات در کشورهای اروپایی و آمریکایی:

هر انس تروی دقیقاً برابر با 103431/31 گرم است

واحد وزنی دیگر پوند است که عبارت است از پوند تروی و پوند معمولی است.

- پوند تروی برابر با 12 انس است

- پوند معمولی برابر با 16 انس است

نام دیگر انس معمولی، انس لندن می باشد. که هر انس معمولی برابر 28 گرم می باشد. واحد اندازه گیری متداول دیگری که در طلا جواهر سازی اروپا و آمریا وجود دارد که پرین نامیده می شود. هر گرین برابر با648 گرم است

ینی ویت واحد اندازه گیری دیگری در سیستم تروی است. هرپنی ویت برابر با 24 گرین است.

تذکّر:

در ترازوهای معمولی که در آنها از وزنه استفاده میگردد وزن هر وزنه یاسنگ برروی آن حد گردیده است و بهتر است پس از توزین طلا و جواهرات باتر از روی معمولی هر سنگ در جای خودش در داخل جعبة چوبی مخصوص قرار دهیم تا دچار سردرگمی و اتلاف وقت نگردیم.

-  طلای شرعی:

به مقدار 16 نخود طلای 24 عیار یک مثقال طلای شرعی گفته می شود.

آبکاری

روکش کردن یک قطعه طلا بوسیله طلا به روش الکترولیز را آبکاری می گویند. آبکاری به منظور زینت و یا حفظ قطعه از عوامل جوی می باشد که در ده مرحله انجام می گیرد.

آبکاری:

روکش کردن یک قطعه طلا بوسیله طلا به روش الکترولیز را آبکاری می گویند. آبکاری به منظور زینت و یا حفظ قطعه از عوامل جوی می باشد که در ده مرحله انجام می¬ گیرد.

1/ آماده سازی زیر کار:

براق کردن و تمیز کردن زیرکار در آبکاری طلا الزامی می باشد که این عمل معمولاً بوسیله دینام انجام می¬گیرد. بر روی دینام   فرچه¬های موئی و نمدی یا پنبه¬ای قرار داده و برای از بین بردن خط های نسبتاً عمیق با فرچه موئی همراه با روغن معروف به  پنزااستفاده میگردد. و برای براق کردن روی کار از روغن پولیش مخصوص طلا همراه با فرچه موئی استفاده می کنند. در کارگاه¬های طلاسازی برای براق نمودن از دستگاه ساچمه زن استفاده می¬ گردد که به نسبت فرچه سیمی برای پرداخت در مورد وزن طلا از کسری کمتری برخوردار می باشد.

2/ شستشو با شوینده هائی که چربی را از بین می برند:

پودرهای شستشو همراه با آب داغ هر گونه چربی و کثافات را از روی محل کارپاک کرده و زمینه مساعدی فراهم می نماید.

بعد از اتمام شستشو با چربی گیرها آنرا با آب شهر آب می کشیم.

برای از بردن لک انگشت دست و سایر چربی هائی که در گوشه کار ممکن است باشد بوسیله وانی شامل 30 گرم سیانور پتاسیم یا سدیم (NACN یا KCN) در یک لیتر آب مقطر و در ولتاژی بین 12-10 ولت به مدت حداکثر یک دقیقه انجام می-گردد. لازم به ذکر است که قطب منفی را به کاتد یا قطعه مورد نظر وصل می کنیم.

 شستشوی دوبار با آب شهر که باعث بهبود کیفیت کار خواهد شد.

 لیزگیری:

عمل لیزگیری برای این منظور قطعه را دورانی شامل یک لیتر آب مقطر 100 یا یک استکان اسید سولفوریک غلیظ (H-2SO4) قرار می دهند

شستشو با آب مقطر مرحله بعدی می باشد

آبکاری

شستشو کامل با آب شهر

خشک کردن که معمولاً از خاک اره استفاده می شود. خاک اره در کیفیت خشک شدن تأثیر بسزایی دارد و بهترین نوع خاک اره درخت شمشاد که گرم شده می باشد.

تشکیل دادن وان آبکاری:

استفاده از وانهای استیل بودن پوشش موجب تجزیه تدریجی سیانور شده و کیفیت الکترولیت را تغییر می دهد لذا ضروری است از وانهای شیشه¬ای از نوع پیرکس- فایبر گلاس و یا وان فلزی با پوشش P.V.C استفاده نمود. در صورتی که غیر از وان استیل چیز دیگری در دسترس نباشد می توان از دو قطعه صفحه استیل که از وان عایق شده باشد استفاده نمود

نحوه تهیه الکترولیک:

موارد مورد نیاز عبارتند از :

 - آب مقطر 

- یک گرم طلای عیار 9/999 

- 3گرم ئیدروژن  

- 3 گرم کربنات سدیم یا پتاسیم 

- 5 گرم سیانور سدیم یا پتاسیم 

- یک استکان تیز آب سلطانی

- (HNO3¬)  یک استکان جوهر نمک (HCL) 8) یک چهارم استکان محلول آمونیاک یا (NH¬4OH)

نحوه تهیه:

ابتدا بشر شیشه¬ای یک گرم طلای مورد نیاز را که کاملاً نازک شده ریزریز کرده و تیز آب سلطانی و اسید کلریدریک را به آن اضافه کرده و بر روی هیتر قرار می دهیم بر اساس حرارت طلا در تیز آب و جوهر نمک حل می شود.

سپس بعد از سرد شدن مقدار یک چهارم استکان محلول آمونیاک(NH¬4OH) به آن اضافه می شود و بعد به ترتیب مقدار 3 گرم هیدروژن فسفاته و 3 گرم کربنات سدیم و یا پتاسیم و مقدار5 گرم سیانور سدیم به آن اضافه کرده حجم محلول را با استفاده از آب مقطر یک لیتر می رسانیم. لازم به ذکر است که خالص بودن آب مقطر یکی از دلایل کیفیت کار می باشد برای امتحان آب مقطر، مقداری از آنرا برروی لام آزمایشگاهی بریزید، بعد از خشک شدن نباید هیچگونه رسوبی یا تغییر  رنگی مشاهده شود.

مقادیر ذکر شده برای تهیه یک لیتر آب طلای معمولی کافی است. برای آبکاری به ضخامت بیشتر مقدار طلا را بیشتر در نظر میگیرند و آبکاری غیر استادارد برای بدلی کار از 5% گرم در لیتر استفاده می شود.

بعد از آبکاری بر اثر استفاده، مقدای از غلظت طلای داخل وان کم می شود. برای تقویت وان می توان سیانور طلا 88% و یا حداقل 68% استفاده نمود. برای اضافه کردن سیانور طلا 88% بعلت غیر محلول بودن در آب کم کم در محلول میریزیم تا آرام آرام حل شود، ولی سیانور طلا 68% را می توان در مقداری آب مقطر حل کرده و بعد به محلول الکترولیت وان اضافه نمود.

بعد از استفاده از محلول آنرا در داخل شیشه دهان تنگ و بدور از نور نگهداری نمائید و از ورود آب آشامیدنی و چربی به داخل محلول و وان آبکاری مجدداً خودداری فرمائید.

در هنگام آبکاری حتماً موارد زیر را رعایت کنید:

- سطح کار صاف و صیقلی باشد.

- میزان طلای درون وان بیش از اندازه مورد نیاز باشد.

- زمان آبکاری را حدوداً 30 ثانیه در نظر بگیرید، زمان زیاد باعث کدر شدن آبکاری می گردد.

- فاصله کار را تا آند کم در نظر نگیرید.

- دمای مورد نیاز در حدود بین 50 تا 70 نرمال است. بدیهی است که دمای زیاد کدری کار را بدنبال خواهد داشت.

- قطعه را در وان به صورت افقی وارد کنید. تمام جهات کار را با حرکت دست در برابر آند قرار دهید، تاروکش یکنواخت گردد.

- اگر روکش به قرمزی بزند نشان دهنده آن است که در الکترولیت املاح مس وجود داشته است.

- اگر سیانور زیاد باشد، روکش کمرنگ یا بدرنگ است.

- اگر سیانور وان کم شود، روکش قرمز شفاف است.

- جنس آند می تواند از استیل و پلاتین و یا شمش طلا باشد.

- ولتاژ مورد نیاز بین 8 تا 12 ولیت می باشد، قطب مثبت را به آند و قطب منفی را به کاتد (کار ) وصل کنید

- شستشوی سریع بعد از آبکاری یا آب مقطر باعث ثبات بیشتر آبکاری خواهد شد. محلول آب مقطری که بعنوان شستشو استفاده می شود، را به وان اضافه کنید تا از هدر رفتن طلا جلوگیری نمایئد.

چند نکته مهم:

- در اصطلاح حرفه¬ای زر گرها (نیم عیار) به عیار 12 گویند.

- طلای متفرقه: در اصطلاح زرگری به مصنوعات مستعمل و یا شکسته که به دلایل مختلف عیار آن مشخص نیست طلای متفرقه گویند و تفاوت آن با طلای آب شده این است که طلای آب شده دارای عیار تعیین شده است ولی عیار طلای متفرقه مشخص نیست.

- فرق بین شمش تیزابی و شمش معمولی این است که درجه خلوص شمش تیزابی هیچوقت به 9/999 نمی رسد، در حالیکه درجه خلوص شمش 9/999 است.

- اسیدهای مصرفی در طلاسازی:

در طلاسازی از 4 نوع استفاده می گردد:

- اسیدبوریک

- اسیدسولفوریک

- اسید نیتریک

- اسید کلریدریک

روشهای جداسازی طلا از سایر ترکیبات

میل ترکیبی طلا با جیوه زیاد است و یکی از روشهای جداسازی طلا از سایر ترکیبات است.

ملغمه:

ترکیب هر فلز با جیوه را ملغمه گویند. میل ترکیبی طلا با جیوه زیاد است و یکی از روشهای جداسازی طلا از سایر ترکیبات است. برای جداسازی طلا از جیوه تبخیر می شود و طلا باقی میماند.

غالکاری:

غالکاری روشی است که طلا را از فلزات دیگر جدا میسازد. معمولاً در کارگاههای طلاسازی مقداری خاکه طلا در اثر سوهان زدن، اره کاری و ... در کف کارگاه میریزد این مقدار طلا با مواد دیگر از جمله خاک کف کارگاه و فلزات احتمالی دیگر مخلوط می شود که با روشهای معمولی قابل تفکیک نمی باشد. برای بازیافت این مقدار طلا باید کلاً خاک کف کارگاه را به غالکار سپرد.

طلای تیزآبی:

تیزاب همان اسیدنیتریک (HNO3) می باشد. طلا در هیچ اسیدی حل نمیگرد و این درباره اسیدنیتریک نیز صدق می کند. از این خاصیّت طلا برای جداسازی ناخالصی آن استفاده می کنند، بدین ترتیب که طلا را در زمانی خاص در داخل تیزاب قرار می دهند.

به مرور زمان بار منفی آن که ممکن است: مس، نقره و... باشد حل میگردد و طلا باقی میماند. عیار طلای بدست آمده بدین روش بین 990 الی 995 می باشد و طلای با عیار 999 را نمی توان بدست آورد (تقریباً از این روش برای غالکاری نیز استفاده می کنند) لازم به ذکر است که در هنگام قرار دادن طلا در تیزاب باید دمای تیزاب معمولی بوده و گرم نشده باشد طلای بدست آمده با عیار ذکر شده را طلای تیزابی گویند.

طلای ری گیری شده:

ری گیری روشی است که در آن از طریق تیزاسیون عیار دقیق فلز مربوطه را با استفاده از ترازوی آنالتیک بدست می آورند، بنابراین طلای ری گیری شده طلایی است که عیار دقیق آن مشاخص شده باشد.

 


مطالب مشابه :


قیمت طلا

قيمت هر اونس طلا ضرب در قيمت دلار تقسيم بر عدد 9.57 مساوي است با هر مثقال طلا چند گرم طلای




هر اونس طلا چند گرم است؟

به گزارش سایت طلا، اونس یکی از واحدهای جرم است. نماد آن Oz که سرواژه عبارت Ounce است.




یک مثقال چند گرم است

یک مثقال چند گرم است - هر اونس برابر 28.35 گرم است قيمت فروش رفت يعني هر 28.35 گرم طلا




همه چیز درباره طلا

- هر گرم 1000 سوت است. کنید تا از هدر رفتن طلا جلوگیری نمایئد. چند است که طلا را از




کلمات کلیدی وبلاگ

42 هر اونس طلا چند گرم است 25 43




قیمت سکه و طلا در بازارهای جهانی و داخلی چگونه تعیین می شود؟

عیار را، حال اگر شما بخواهید قیمت یک گرم طلا با هر چند گرم طلای آبشده هر اونس 1487 دلار




تبدیل واحد ها

- هر اونس برابر 28.35 گرم است است » 1 tonne = 1000Kilograms. چند مثال: وقتی گفته می شود هر اونس طلا در




فرمول‌هایی برای سود بردن در بازار طلا

عیار را، حال اگر شما بخواهید قیمت یک گرم طلا با هر چند گرم طلای آبشده هر اونس 1487 دلار




برچسب :