سبک سازی

دستیابی به وزن مناسب ساختمانی را در بر میگیرد که شامل:شناخت مصالح سبک رایج در صنعت ساختمان (در داخل و خاج کشور)وتکنولوژی استفاده از آنهـا, معیـار هـای ارزیـابی میزان کـارایی این مصـالح بعنوان مصـالح سبک و میزان تاثیر به کـار گیری مصالح نو در کاهش وزن ساختمان هزینه و زمان مورد نیاز اجرای یک ساختمان.
تعریف مصالح سبک: مصالح سبک به مصالحی اطلاق میشود که وزن مخصوص آنها از نمونه های مشابه کمتر بوده و استفاده از آنها به کاهش وزن کلی ساختمان بیانجامد.
مصالح سبک در یک تقسیم بندی کلی به سه دسته تقسیم میشوند:
۱)مصالح سبک سازه ای
۲)مصالح سبک غیر سازه ای
۳)سیستم ها

 مصالح سبک سازه ای:
به آن دسته از مصالح گفته میشود که در موارد سازه ای در بنا به کار برده میشوند كه به سه نوع تقسیم میشوند:
۱)بتنی
۲)طبیعی
۳)صنعتی
 
بتن سبک:
  یکی از مصـالح مهم و کـار آمد در صنعت سـاختمـان مدرن است و دارای کـاربرد هـای متنوعی دارد.قـاب هـای ساختمانی چند منطقه و دیوارهای جداکننده , سقف های پوشاننده , صفحات انعطاف پذیر پل ها , عنـاصر پیش تنیده و پس تنیده و بقیه اجزا از جمله این مواد هستند در بسیـاری از موارد فرم های معماری از تلفیق شده طرح های عملکرد ای میتواند به اسانی و بهتر از هر مصالح دیگر بوسیله بتن سبک حاصل شود.
انواع بتن سبک : در یک تقسیم بندی کلی به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
۱)بتن سبک
۲)بتن اسفنجی
۳)بتن بدون ریز دانه
   بکار گیری بتن سبک به عنوان یک نوع از مصالح ساختمانی نوین ضمن کاهش بار مرده ساختمان سرعت بسیار زیادی در اجرا بوجود می اورد.مزایای استفاده از بتن سبک سازه ای عبارتست از : بر خورداری از امتیاز سرعت در نصب ,انطباق با هر نوع نقشه ساختمانی ,وزن کم, مقاومت زیاد و به صرفه میباشد(بتن مصرفی در دیوار های غیر باربر)
مصارف تیر آهن را حذف کرده یا به حداقل ممکن کاهش میدهد و انرژی مصرفی اولیه ان ۱۰ درصد آجر هم حجم خود است.(بتن سبک سازه ای)
دارای خاصیت ویژه ای از نظر ایزولاسیون در برابر حرارت وصداست.(بتن های عایق حرارتی)
بتن سبک را میتوان از لحاظ هدف از کاربرد آن به سه دسته کلی تقسیم کرد:
۱)بتن سبک سازه ای
۲)بتن سبک مورد مصرف در واحد
۳)بتن غیر سازه ای(بتن عایق بندی و جداکننده)
کاربرد بتن سازه ای سبک در مرحله اول مبتنی بر ملاحظات اقتصادی است.
انواع بتن سازه ای سبک را میتوان با توجه به روش تولید آنها بصورت زیر طبقه بندی کرد.
 بتن سبک دانه:
 بـا استفاده از سنگ دانه های سبک و متخلخل که وزن مخصوص ظـاهری آنهـا کمتر از ۶/۲ میبـاشد.این نوع بتن بعنوان بتن دانه سبک شناخته میشود.
 بتن اسفنجی:
 با ایجاد حفره های بزرگ در داخل بتن با ملات بدست میآید.این حفره ها باید به وضوح از حباب های فوق العاده ریز نـاشی از حباب ریز قـابل تشخیص بـاشند.انواع مختلف این نوع بتن با اسـامی بتن اسفنجی بتن متخلخل و بتن کفی یا گازی شناخته میشوند.
بتن بدون ریز دانه: بـا حذف ریز دانه هـا از مخلوط بطوریکه تعداد زیادی حفره های درونی در بتن ایجاد شود در این موارد معمولا درشت دانه های معمولی مورد استفاده قرار میگیرند.این نوع بتن بدون ریز دانه شناخته میشود.
 بتن سبک دانه:
اولین تقسیم بندی را میتوان بین سنگ دانه های طبیعی و مصنوعی قائل گردید.گروه اصلی سنگ دانه هـای سبک طبیعی عبارت است از دیـاتومه سنگ پا پوکه سنگ جوش های آتش فشـانی و توف به استثنای دیاتومه همه این _ها دارای منشا آتش فشانی .
 سنگ دانه های طبیعی:
سنگ دانه هــای مصنوعی , رس , شیل و اسلیت منبسط شده ورمیکولیت سر بــاره کوره ای سنگ دانه کلینگر و پس مانده زغال کک.
بتن های بدست آمده از سنگ دانه های سبک به سه دسته تقسیم میشوند:

 بتن ساز ه ای:
از رس و شیل منبسط شده و به روش خـاکستر هـای کلوخه ای , خــاکستر بـادی گندوله ای و سر بـار منبسط شده و رس , اسلیت و شیل منبسط شده بدست میاید.
 بتن با مقاومت متوسط(نیمه سازه ای):
از پوکه سنگ ها و سنگ های آتشفشانی تولید میشود.
 بتن جدا کننده:
بتن (عایق)از پرلیت و ورمیکولیت حاصل میشود. بتن سبک با سبک دانه پلی استایرن نمونه موردی از سنگ دانه _های سبک تولید داخل
 سنگ دانه های سبکلیکا
ویژگی های عمومی دانه های لیکا :
 بافت متخلخل دانه های لیکا که از انبساط خاک رس و در نتیجه ایجاد ومحبوس شدن گازها در توده خمیری روان در دمای حدود ۱۲۰۰ در جه سانتی گراد بوجود می آید . از خصوصیات اساسی این دانه ها میباشد.
 نتیجه گیری:
   1)کسب مقاومت فشـاری در حد مقـاومت سازه ای بـا استفاده از بتن سبک حاوی لیکا امکان پذیر است به کار _گیری میکرو سیلیس در ساخت نمونه های بتن سبک باعث افزایش مقاومت فشاری میگردد.
   2)استفاده از میکرو سیلیس باعث کاهش جذب حجمی و جذب مویینه بتن سبک حاوی لیکا میشود.
   3)جمع شدگی ۹۰ روزه بتن سبک حاوی لیکا به کار گیری میکرو سیلیس کمتر از نمونه شاهد میباشد.
    4)بطور کلی توصیه میگردد بـا توجه به منـابع فراوان رس در کشور هم چنین تکنولوژی سـاخت دانه هـای لیکـا و ساخت سازه های سبک بررسی و دا نه های بتن سبک حاوی لیکا در سطح گسترده تری انجام گردد و دستور العمل _ها و استاندارد هایی برای استفاده از لیکا در صنعت ساختمان تدوین گردد.
 بتناسفنجی:
    یکی از راه های ساختن بتن سبک ایجاد حباب های گاز در ملات خمیری مخلوط بتن میباشد و حبـاب ها باید در ضمن اختلاط و تراکم و پایداری خود را حفظ کند.چنین بتنی بعنوان بتن اسفنجی یا متخلخل شناخته میشود.

 بتن گازی :
  این نوع بتن در نتیجه یک واکنش شیمیایی که گاز را در ملات تازه ایجاد می کند ساخته می شود. این بتن هنگـامی که سخت می شود شامل تعداد زیادی حباب های گازی می باشد.
خواص بتن گازی یا بتن هوادار اتو کلاوه شده
  این نوع بتن بعلت وزن کم و خواص عایق بندی حرارتی باعث کاهش جرم ساختمان و صرفه جویی در مصرف انرژی می گردد. بدین لحاظ کاربرد آن در سطح جهان در گسترش میباشد. از خواص عمده بتن گازی وزن مخصوص کم , مقـاومت منـاسب عـایق بندی حرارتی و مقـاوم در برابر آتش قـابل ذکر می باشد.از کـاربرد های عمده بتن گازی برای کاربرد های نیمه سازه ای مانند پانل های سقف و دیوار مورد استفاده قرار می گیرند.
 وضعیت تولید بتن گازی در کشور
الف) مجتمع تولیدی وصنعتی سیپورکس(شرکت فر آورده های ساختمانی ایران)
ب) مجتمع تولیدی بنای سبک(هبلکس)
خواص بتن گازی:جرم حجمی , جمع شدگی ناشی از خشک شدن , جذب آب
ـ نتیجه گیری:
   بتن گـازی ماده ای است که نزدیک به ۷۰ سال سابقه کاربرد دارد به عنوان بتن سبک جهت تولید بلوک های سبک سـاختمـان و یـا پـانـل هـای سبک مسلح سـاختمـانی دارد. خواص مطلوب شـامل جرم حجمی پایین , نسبت منـاسب مقـاومت به جرم حجمی ,عـایق بندی منـاسب حرارتی و ثبات حجمی و جمع شدگی نـاشی از خشک شدن نسبتـاً پـایین بـاعث شده است . این ماده در بسیـاری از کشور هـای جهـان با شرایط اقلیمی مختلف تولید و مورد استفاده قرار می گیرد.
 بتن کفی
  با افزودن یک ماده کف زا معمولا بعضی شکل های پروتئین هیدرولیز شده یا صابون صمغی به مخلوط ساخته می _شود. مـاده کف زا در ضمن اختلاط بـا سرعت زیـادی حبـاب هـای هوا را تولید می کند.هم چنین نسبت به بتن معمولی دارای مقاومت بهتری در مقابل آتش می باشد.
  از مزایای دیگر استفاده از بتن اسفنجی آن است که می توان آن را برید میخ را نگه می دارد و به مقدار قـابل قبولی پایا می بـاشد اگر چه درصد جذب آب این نوع بتن بـالا است ولی سرعت نفوذ آب در آن مـادامیکه حفره _هـا بـا مکش آب پر نشود پایین می باشد به این دلیل بتن اسفنجی مقاومت نسبی خوبی در مقابل یخبندان دارد و اگر دوغابی شود می توان از آن در ساختن دیوار ها استفاده نمود.
بتن سبک شامل :
۱)بتن سبکدانه
۲)بتناسفنجی
۳)بتن بدون ریز دانه
 بتن پلیمری سبک : بتن سبک امتیــازاتی بر بتن معمولی دارد مــانند وزن مخصوص کمتر عــایق بودن حرارتی و کاهش ابعادی و مقاطع بتنی ولی دارای نقایصی مانند نفوذپذیری آب ضرورت به کار گیری روش های ویژه برای اتصـال قطعات به یکدیگر و تحمل آن کمتر است. استفاده از بتن های پلیمری سبک در تهیه قطعات پیش ساخته نمـاهای ساختمانی و تزیینی متداول گردیده است.بتن پلیمری علاوه امتیازات بتن معمولی سبک دارای مقـاومت فشــاری بـالا نفوذ پذیری کم امکـان رنگ پذیری و پذیرش طرح هـای تزیینی و امکـان تهیه در ضخـامت هـای کم می باشد.
 بتن الیافی:
  بتن مسلح یا الیـاف بتن الیافی بتنی است که با سیمان هیدرولیکی مصالح سنگی ریز دانه و درشت دانه و الیاف مجزا و غیر پیوسته ساخته می شود.هدف از مسلح نمودن بتن یا الیاف افزایش مقاومت کششی جلوگیری از توسعه ترک ها و افزایش سختی بوسیله انتقال تنش در عرض مقطع یک ترک می باشد. بدین ترتیب در مقـایسه با بتن بدون الیاف امکان تغییر شکل های بزرگتری فراهم می شود.
ـ نتیجه گیری:
 مصالح سبک بتنی در سه نوع بتن سبک دانه بتن اسفنجی و بتن بدون ریز دانه ارائه می شود که هر کدام از این موارد در کـاهش وزن سـاختمان اثر چشمگیری از بتن های سبک دانه بـا انواع سبک دانه هـای طبیعی و مصنوعی تهیه می شود و در موارد ســازه ای نیمه ســازه ای و غیر ســازه ای مورد استفــاده قرار می گیرند.بتن اسفنجی در دو نوع بتن گازی و اسفنجی ارائه می گردند که غالباً مصارف سازه ای دارند.بتن بدون ریز دانه نوع سوم بتن های سبک می باشد که در کـاهش وزن بـار مرده سـاختمان نقش بسزایی دارد. بنـابراين ممکن است استفاده از مصالح سبک بـاعث کـاهش هزینه تمـام شده سـاختمان نیز شود همـانطور که استفـاده از مصـالح سبک بدون در بر داشتن هزینه اضافی می تواند نقش منـاسبی در عایق سازی حرارتی ساختمان ایفا کند.
 مصالح سازه ای طبیعی:
چوب: چوب از جمله مصالح سبک سازه ای که تجربه های موفقی در اکثر کشور های جهان داشته است.
الف) مصالح چوبی:
  چوب به عنوان یکی از مصالح سـاختمـانی دارای چند خاصیت با ارزش است مقاومت نسبی بالا مقدار چگالی کم و رسـانـایی کم در عین حـال چوب چندین نقطه ضعف نیز دارد. در مقطع عرض دارای خواص متفـاوت از جهـات مختلف دارد. هم چنین چوب دارای قابلیت پوسیدن و اشتعـال است.چوب سنگین تر معمولا مقـاوم تر است بـار بیشتری را تحمـل مـی کند قــابلیت هدایت حرارتی چوب کم است و به این دلیـل برای ســاختن عــایق حرارتی مناسب است. چوب از لحاظ مصرف به اشکال مختلف چوب های بریده شده چوب هـای ورقه ای و چوب هـای گرد تقسیم بندی می شوند.

چوب هـای گرد : ضخـامت بین ۱۴ ، ۳۴ســانتی متر و درازای ۸/۱ ،۷ متر دارند و به دو دسته گردبینه و تیر تقسیم می شوند.
 چوب های بریده شده :
۱)چهار تراش :
  مقطع آن مربع است،مقطع ابعاد آن کمتر از ۲۰ سانتی متر و درازای آن ۴ یا ۵ متر است.
۲) بینه:
  از تقسیم یک گره بینه بدست میاید.
۳) الوار:
  ممکن است چهار گوش یا سه گوش باشد که تقریباً راست و بدون گره است طول آن ۳ متر است.
 چوب های ورقه ای:
  اغلب این ورقه هـا بصورت روکش برای سطح تخته هـای مصنوعی مثل نئو پـان و تیر استفـاده می شود چوب هـای مصرفی در روکش سازی باید از مرغوبیت بالائی برخوردار باشد.
چوب های مصنوعی شامل تخته چند لایی : مزایای آن کم کردن پدیده هم کشیدگی و وا کشیدگی است.
تخته خرده چوب (نئوپان۹تخته فیبرها صفحات چوب سیمان):
  این صفحـات در برابر آتش کـاملاً مقـاومند در برابر قـارچ هــای چوب کـاملاً متفـاوتند در برابر آب و رطوبت و پوسیدگی سرمـا و یخبندان کاملاً مقاومند عایق صدا و حرارت هستند سبک می باشد و در اکثر قسمت های ساختمان فـابل مصرف است قـابلیت نصب بر روی آجر و بتون را دارد از نظر اتصالات قابلیت های چوب را دارد و هم چنین قابل یخ زدن و پیچ کردن است.
۱)کانتکس :
  از این محصول برای سـاخت دیوار سقف کـاذب و مانند این ها استفاده می شود. کـانتکس از مصـالحی است که عـایق حـرارت و صـوت در برابر آتش سـوزی است و به راحتی بر روی تیر هــای آهنی و چوبی و تیر چه هـای بتونی قابل نصب است.
۲) آندولین:
  سقف پوشی است موج دار متشکل از الیاف گیاهی و مواد شیمیایی و مصنوعی اشباع شده می باشد.
۳)تخته های گلوکام:
  به صورت های گوناگون در ساختمان به کار برده می شود.از جمله در اجرای اسکلت کف سازی قاب سازی چهار چوب بندی سقف و بــام پی سـازی پوشش دیوار هـا و بـام تزیین خـارجی و پوشش خـارجی عــایق بندی حرارتی و صوتی نازک کاری سقف و دیوار های داخلی و پوششش کف.
ـ نتیجه گیری:
  چوب از جمله مصالح سبک سازه ای می باشد که تجربه های موفقی در اکثر کشورهای دنیا داشته است.بسیاری از بناهای چوبی در سرتـاسر دنیـا در برابر عوامل مختلف محیطی و طبیعی از جمله شرایط اقلیمی و نیرو هـای جانبی از جمله زلزله و بـاد مقـاومت و پـایداری بسیـار خوبی از خود نشـان دادند. در هر صورت مشکـلات پـایه ای در زمینه استفاده از این نوع مصالح سبک علی الخصوص در زمینه سازه ای وجود دارد . هر چند که سـایر کشور هـا تجربه های موفقی در زمینه استفاده از این نوع مصالح داشته اند.
ب) مصالح سبک صنعتی:
  یکی از روش هـای سبک سازی سـاختمـان ها کـاهش وزن تیغه هـای بار بر در ساختمان است . یکی از روش _های نیمه پیش ساخته روش ساخت وساز به کمک پانل هاي ساندویچی پیش ساخته تردی را نام برد که بـا نـام _های تجاری مختلف از قبیل : پوما سپ وسیلانوبا این روش تا دو طبقه ساختمان با استفاده از بـاربری قطعـات مورد نظر ساخته می گردد.
پانل ها به دو گروه تقسیم می شوند:
۱)سازه ای
۲)غیر سازه ای
پانل های سازه ای در مواد سازه ای و غیر سازه ای بکار برده می شود:
۱)پانل های ساندویچی یا بتن پاششی
۲)پانل با هسته لانهزنبوری

پانل های اف.آر.پي
 پانل های ساندویچی يا بتن پاششی
  پانل های سه بعدی ساندویچی از جمله کامپوزیت های پلیمری می باشند . ساندویچ پانل مصرفی به عنوان نام و پوشش دیواری بصورت کنگره ای و صاف و نوع سقفی آن با بر جستگی هایی به صورت شاد ولاین می باشد.   پانل های سقفی دیافراگم کف را تشکیل می دهد این پانل هـا در کنـار یکدیگر مستقر شده و روی پانل های دیوار نصب می گردند. پانل های دیوار علاوه بر این که جداکننده فضا های معماری هستند نقش دیوار باربر قائم و دیوار برشی در برابر بارهای جانبی را هم ایفا می کنند . بنابراين عمومـاً در این گونه سازه هـا اسکلت فلزی یا بتنی وجود ندارد و ساندویچ پانل به دلیل شکل خاص خود از ظرفیت بـاربری بالایی بر خوردار است و نیز از پـانل هـای غیر بـاربر در سـاختمـان علاوه بر کـاهش وزن مزایـایی از قبیل یکپـارچه بودن تیغه هـا بـا سـازه در برابر بـارهای جانبی را داراست.

نوشته : امید بلوکی

www.mohandese-1.blogfa.com

 

 


مطالب مشابه :


نقشه 5 طبقه بتنی با نقشه های سازه همراه با دیتیل های اجرائی

نقشه 5 طبقه بتنی با نقشه های سازه همراه با دیتیل های 3dپانل و ساندویچ پانل. دیوار و




سبک سازی

ساندویچ پانل مصرفی به عنوان نام و یکدیگر مستقر شده و روی پانل های دیوار نصب دیتیل های




نمونه قرارداد عملیات گچ کاری

اجرای کلیه عملیات گچ و خاک و سفیدکاری و اجرای ابزار زنی طبق دیتیل دیوار یا سقف ساندویچ




برچسب :