بازیهای بومی محلی لرستان

کتاب بازیهای بومی ومحلی لرستان شامل 170 بازی است که با تلاش فرید ومصطفی بهرامی در 282 صفحه توسط انتشارات سیفا منتشر شده است . 

استان لرستان - کتاب بازیهای بومی ومحلی لرستان به همت دبیران ورزشی گروه تربیت بدنی وتندرستی آموزش وپرورش لرستان منتشر شد .

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه لرستان، کتاب بازیهای بومی ومحلی لرستان شامل 170 بازی است که با تلاش فرید ومصطفی بهرامی در 282 صفحه توسط انتشارات سیفا منتشر شده است . گفتنی است کتاب بازیهای محلی وبومی لرستان با رویکردی نو وطراحی نوین چاپ شده است.

منبع: لرنا

 

آشنایی با برخی بازیها

بازي هاي محلي استان لرستان:بازی پنج قاچی

قبل از شروع بازی هر یک از بازیکنان ۵ ریگ جمع آوری می نمایند. در صورتی که بازیکنان دونفر باشند، فردی که نوبت اوست تمام ریگ ها را(۱۰ ریگ) در دست خود گرفته و آهسته به هوا پرتاب می کند تا کنار هم روی زمین قرار گیرد. سپس شخص پرتاب کننده ، ریگ ها را با دقت نگاه می کند تا برای شروع بازی فاصله آنها را از یکدیگر بسنجد . معمولا ریگ هایی که فاصله شان از بقیه کمتر است  برای شروع بازی انتخاب می شوند. برای بازی بهتر ، بایستی فاصله ریگ ها از یکدیگر بگونه ای باشد که بتوان یک بند انگشت را به آسانی از بین آنها عبور داد، وقتی به این ترتیب ریگهای نزدیک به هم انتخاب شدند ، بازیکن با ضربه دست یکی از ریگ ها را به ریگ دیگری می زند . سپس باید  تلاش نماید تا با دقت تمام همان ریگ را بگونه ای با دست بر دارد که ریگ دیگر به هیچ وجه تکان نخورد. هر گاه به این ترتیب هر ۱۰ ریگ بازی را از زمین بردارد ،بازی را برده است و اگر از پنج ریگ حریف خود ۱ یا ۲ یا ۴ ریگ را بردارد نصف بازی را برده است . یک نوبت کامل برنده شدن را اصطلاحا یک ((مر))  و نصف یک مر را ((تیل)) می گویند. هر گاه ضمن  برداشتن یکی از ریگ ها ، ریگ نزدیک یا چسبیده به آن نیز تکان بخورد فرد باریکن ، بازی را باخته است . همچنین اگر هنگام پرتاب آنها در ابتدای بازی ، ریگ ها به همدیگر برخورد نکنند ، نوبت بازی با حریف مقابل است .

 

بازي هاي محلي استان لرستان:بازي گوم زایس

تعداد بازیکنان این بازی دو نفر است که هر نفر ۱۶ عدد ریگ (جمعا ۳۲ ریگ)برای بازی تهیه می کند . روی زمین هر کدام از بازیکنان ۴ گودال (به اندازه مشت بسته دست ) روبروی خود می کنند (جمعا ۸ گودال باید کنده شود) و درون هر گودل ۴ ریگ می اندازند تا گودال ها پر شود کسی که زودتر چهار گودال خود را پرکند ، شروع کننده بازی خواهد بود .

بازیکنی که شروع کننده است ابتدا از اولین گودال مربوط به خود ۴ ریگ بر می دارد تا انها را به ترتیب داخل گودال های دیگر بیاندازئد . بازیکن وقتی به گودال حریف خود می رسد باید یک دانه ریگ داخل گودال او انداخته و ریگ های طرف مقابل را از داخل گودال وی بر دارد و این کار را تا زمانی که ۴ خانه  مربوط به خودش تمام شود ادامه می دهد . در این زمان حریف مقابل بازی را شروع می کند و به همین شکل عمل می کند . هر زمان ریگ های بازیکن اولی در گودال های مربوط به حریف مقابل تمام شود، دوباره یک دانه ریگ گذاشته ، بقیه را در گودال های  یار مقابل می اندازد .

      اگر مثلا در یکی از گودال های یار مقابل سه عدد ریگ باشد و بازیکن اولی یک ریگ به سه ریگ گودال آن اضافه نماید و در صورتی که آن ریگی که اضافه می کند ، آخرین ریگ باشد اصطلاحا سر گاو او را خورده است و هرگاه بازیکن اولی تعداد ریگ های هریک از گودال هایش یکایک به ۴ عدد برسد ، اصطلاحا گاوهایش زائیده است و بدین ترتیب تعداد ریگ های خارج از گودال هر کس نسبت به حریف مقابل بیشتر باشد او بازی را برده است .

 

بازي هاي محلي استان لرستان:بازي نتور

تعداد بازیکنان این بازی بین 8 تا 12 نفر می باشند . ابتدا دو گروه تشکیل می شود و هر گروه یک نفر را بعنوان سردسته  یا سرگروه انتخاب می کنند تا با قرعه نوبت را انتخاب کنند. گروهی که حق انتخاب را در قرعه به طرف مقابل باخته باید سرهایشان را به حالت مشورت به یکدیگر نزدیک کنند.

قبل از شروع بازی نیز شرط می کنند که دسته برنده (حمله کننده) به هیچ وجه سوار بر دوش سر دسته گروه بازنده (خوابیده) نشود.

       طریقه بازی بدین گونه است که گروه مهاجم سعی نماید با حمله به افراد رقیب (که حلقه زده وسر در گریبان دارند) به هر طریق ممکن سوار بر دوش یکی از نفرات (به غیر از سردسته ) حریف شوند . سردسته گروه خوابیده نیز وظیفه دارد ضمن گردش در اطراف یاران خود به دفاع از آنان پرداخته و مانع از سوار شدن افراد حریف بر گرده نفرات خودی شود. سر دسته گروه خوابیده هنگام دفاع سعی در زدن قوزک پای نفرات حریف می کند  ؛ اگر وی موفق به  زدن قوزک پای یکی از افراد مقابل شود ، دسته مقابل باید جای خود را با افراد  خوابیده  عوض کنند .  هرگاه یک نفر از دسته ایستاده و مهاجم بتواند بر دوش یکی از افراد گروه حلقه زده  سوار شود و با فشار پشت او را خم کند ؛ دسته خوابیده بازی را باخته اند و باید در همان موقعیت و شرایط خود (حلقه زده و دایره وار) باقی بمانند.

 

بازي هاي محلي استان لرستان: بازی کوشک صلاخ

تعداد نفرات اين بازی ۶ نفراند .ابتدا بازيکنان در دو دسته سه تايی بين خود قرعه کشی می کنند . آنگاه سه نفر از بازيکنان دسته اول پشت به پشت همديگر خم شده و دست های خود را از ميان پاهايشان عبور داده و به يکديگر قفل کرده يا اصطلاحا قلاب می کنند. در اين هنگام سه نفر دسته دوم شروع به پشتک زدن های پی در پی بر روی نفرات دسته اول که دولا شده اند می کنندو اين کار را آنقدر ادامه می دهند تا بالاخره يکنفر در اين ميان تحمل نياورده و اصطلاحا بسوزد و بازنده شود . زمانی که يک نفر از گروه پشتک زن ببازد، اين گروه جای خود را با گروه خم شده عوض می کنند و بازی به همين منوال توسط گروه پشتک زن جديد ادامه می يابد.

  

بازي هاي محلي استان لرستان:بازی دار، دارو

تعداد نفرات این بازی جفت هستند که به دو دسته مساوی تقسیم می شوند. قبل از هر چیزی برای بدست گرفتن نوبت بازی قرعه کشی می کنند . گروه بازنده روی زمین دایره ای را رسم نموده و درون ان می نشینند .سردسته گروه برنده چشم سر دسته گروه بازنده را می بندد و در این هنگام بازیکنان دسته برنده در جایی خودشان را مخفی می کنند . سپس سر دسته گروه برنده چشم سر دسته گروه بازنده را می گشاید و اطراف را برای یافتن افراد مخفی شده جستجو می کند. از سویی نیز بازیکنان دسته مخفی شده سعی می نمایند از فرصت ها استفاده نموده و به داخل دایره نزدیک شوند و افراد دسته مقابل را که درون دایره نشسته اند کتک زنند.

افراد گروه نشسته در دایره فقط می توانند با داد و فریاد از خود عکس العمل نشان دهند بگونه ای که سر دسته اشان متوجه فریاد انان گردد و جهت حمایت از آنان به درون دایره باز گردد .لذا گروه نشسته در دایره فریاد می زنند : دار، دارو- دار ، دارو. با فریاد انان سر دسته اشان به حمایت از انان برخواسته و سعی می کند با زدن قوزک پای افراد مقابل بازی را ببرد، در صورتی که سردسته موفق به زدن قوزک پای یکی از افراد مقابل گردد ، دو گروه جای خود را با یکدیگر عوض نموده و بازی به همین منوال  ادامه می یابد .

بازي هاي محلي استان لرستان: بازی خرمن چوش

اين بازی بيشتر در شب های تاريک انجام می شود و تعداد بازيکنان آن نيز بايد زوج باشند تا بدو دسته مساوی تقسيم گردند. يکی از بازيکنان ابتدا چوبی را به همه نشان داده و سپس ان را به نقطه ای دور پرتاب می کند . همه بازيکنان برای پيدا کردن چوب دستی به تکاپو می افتند . هرگاه يکی از هر دو دسته چوب را بيابد، پايش را بر روی آن قرار داده و فرياد می زند: خرمن چوش ) من چوب را پيدا کرده ام)به محض اينکه ديگر بازيکنان صدای او را شنيدند به طرف او می دوند . افراد دسته برنده ( دسته ای که چوب را پيدا کرده اند) از نقطه ای که چوب را يافته اند تا نقطه ای که چوب را پرتاب کرده اند ، بر دوش گروه بازنده سوار شده و بازی به همين منوال ادامه می يابد.


مطالب مشابه :


بازیهای بومی محلی لرستان

کریم عکاس خونه خرم‌آباد دانلود بازیهای بومی ومحلی لرستان شامل 170 بازی است که




مسابقات روستایی و بومی ومحلی

مسابقات روستایی و بومی ومحلی منطقه3 خراسان رضوی که بازیهای بومی ; دانلود کتاب




خبر 27/گزارش تصویری از مسابقات والیبال جام نوروز فراهان در روستای تبرته

هفت سنگ شهرستان فراهان قهرمان دومین جشنواره فرهنگی ورزشی بازیهای بومی ومحلی دانلود




بازی های محلی

دانلود دکلمه بازیهای بومی این بازی یکی ازپرآوازه ترین ومعروفترین بازیهای بومی ومحلی




جشنواره بزرگ مسابقات بومی ومحلی وپخت غذاهای سنتی در میناب برگزارشد.

جشنواره بزرگ مسابقات بومی ومحلی وپخت دانلود نرم افزار روستایی و بازیهای بومی و محلی




مسابقات بومی ومحلی و روستایی عشایری درشهرستان میناب برگزارشد.

مسابقات بومی ومحلی و روستایی دانلود نرم افزار چهارمین دوره بازیهای بومی محلی




بازیهای محلی استان خراسان رضوی

دانلود فیلم  بازیهای محلی استان خراسان




بازی های محلی

قبل از اینکه بازیهای فوتبال ورایانه ای به بازار های دنیا بیاید مردم هر دانلود کارت




بازى‌هاى محلی وسنتی استان چهارمحال بختیاری

دانلود اهنگ بازیهای محلی وسنتی




برچسب :