گزارش دوره آموزش نقشه خوانی و مسیر یابی توسط GPS

با سلام به آقای ستوده بانشاطwww.neshate-koohestan.tk
گزارش مختصر دوره آموزشی "اصول نقشه‏خوانی و مسیریابی با جی پی اِس (GPS)
دوره آموزشی سه روزه "اصول نقشه‏خوانی و آشنايي با GPS از 13 تا 15 آذر 87 در ساختمان شرکت بهره برداری متروی تهران واقع در تقاطع خیابان حافظ و انقلاب و ارتفاعات فرحزاد با موفقيت انجام شد.
اين دوره به همت هیئت کوه‏نوردی و صعودهای ورزشی استان تهران و همکاری گروه کوهنوردی مترو(آقای حسين‏خانی) و نيز تلاش آقای رضا محمودی، توسط مربّی محترم و رييس هيأت کوهنوردی تهران آقای مهندس کاوه کاشفی برگزار شد.
بيش‏از 50 نفر از گروه‏های مختلف کوهنوردی تهران و عده‏ای نيز به صورت آزاد در آن شرکت داشتند و از گروه کوهنوردی پژوهشکده مهندسی، اين‏جانب احمد غريب‏زاد شرکت کرده‏بودم.
با توجه به علمی‏بودن ورزش کوهنوردی و لزوم استفاده از فنّاوری جديد، دانستن و به‏کار‏بردن نقشه‏خوانی و GPS نه تنها در کوهنوردی، بلکه در خيلی از موارد به ضرورت تبديل خواهد شد. لذا اجرای دوره در پژوهشکده ضروری است.
در صورت تهيه عکس‏های اين دوره، در اختيارتان خواهم گذاشت.
         با تشکر- احمد غريب‏زاد

 



با تشکر از جناب آقای غریب زاد بابت گزارش مختصر از دوره آموزشی فوق مطلب زیر از سایت ایران جی پی اس تهیه و تقدیم حضورتان می گردد . امیدوارم مورد استفاده شما عزیزان واقع شود .

GPS چیست ؟

سیستم موقعیت یاب جهانی (Global Positioning Systems)، یک سیستم راهبری و مسیریابی ماهواره ای است که از شبکه ای با 24 ماهواره تشکیل شده است. این ماهواره ها به سفارش وزارت دفاع ایالات متحده ساخته و در مدار قرار داده شده اند. این سیستم در ابتدا برای مصارف نظامی تهیه شد ولی از سال 1980 استفاده عمومی آن آزاد و آغاز شد.

خدمات این مجموعه در هر شرایط آب و هوایی و در هر نقطه از کره زمین در تمام ساعت شبانه روز در دسترس است. پدید آورندگان این سیستم، هیچ حق اشتراکی برای کاربران در نظر نگرفته اند و استفاده از آن رایگان است.

GPS چگونه کار می کند؟

helmer-gps.jpg

ماهواره های این سیستم، در مداراتی دقیق هر روز 2 بار بدور زمین می گردند و اطلاعاتی را به زمین مخابره می کنند. گیرنده های GPS این اطلاعات را دریافت کرده و با انجام محاسبات هندسی، محل دقیق گیرنده را نسبت به زمین محاسبه می کنند. در واقع گیرنده زمان ارسال سیگنال توسط ماهواره را با زمان دریافت آن مقایسه می کند. از اختلاف این دو زمان فاصله گیرنده از ماهواره تعیین می گردد. حال این عمل را با داده های دریافتی از چند ماهواره دیگر تکرار می کند و بدین ترتیب محل دقیق گیرنده را با اختلافی ناچیز ، معین می کند .

گیرنده به دریافت اطلاعات همزمان از حداقل 3 ماهواره برای محاسبه 2 بعدی و یافتن طول و عرض جغرافیایی، و همچنین دریافت اطلاعات حداقل 4 ماهواره برای یافتن مختصات سه بعدی – ارتفاع-  نیازمند است. با ادامه دریافت اطلاعات از ماهواره ها گیرنده اقدام به محاسبه سرعت، جهت(قطب نما)، مسیرپیموده شده، فواصل طی شده، فاصله باقی مانده تا مقصد، زمان طلوع و غروب خورشید و بسیاری اطلاعات مفید دیگر، می نماید.

 
چه کسانی به GPS نیاز دارند ؟

بسته به نوع مصرف و بودجه می توانید از طیف وسیع گیرنده های GPS بهره ببرید. امروزه بهای گیرنده های GPS بطور چشمگیری کاهش پیدا کرده است و هم اکنون در کشور ما با بهایی معادل یک عدد گوشی متوسط موبایل نیز می توان گیرنده GPS تهیه کرد. در کشورهای توسعه یافته از این سیستم جهت کمک به راهبری خودرو، کشتی و انواع وسایل نقلیه بهره گیری می شود.                    

هر چه نقشه های منطقه ای که در حافظه گیرنده بارگذاری می شود دقیق تر باشد، سرویسهایی که از GPS می توان دریافت داشت نیز ارتقا می یابد. برای مثال، می توان از GPS مسیر نزدیکترین پمپ بنزین، تعمیرگاه و یا ایستگاه قطار را سوال نمود و مسیر پیشنهادی را دنبال کرد. دقت مکان یابی این سیستم در حد چند متر می باشد، که بسته به کیفیت گیرنده تغییر می کند. از سیستم موقعیت یابی جهانی می توان در کارهایی چون نقشه برداری و مساحی، پروژه های عمرانی، کوهنوردی، برف نوردی ، صحرانوردی ،  شکار،  کایت سواری، سفر در مناطق ناشناخته، اتومبیلرانی ، کشتیرانی و قایقرانی، عملیات نجات هنگام وقوع سیل و  زمین لرزه و هر فعالیت دیگر که نیازمند محل یابی باشد، بهره برد .
از مهمترین قابلیتهای این دستگاه ثبت دقیق مسیر پیموده شده، نمایشگر ارتفاع، ثبت سرعت لحظه ای و سرعت متوسط، محاسبه مساحت، قطبنمای الکتریکی و ... می باشد.

هر کس که بخواهد بداند کجاست و به کجا می رود به این سیستم نیازمند است، با توجه به نزول شدید بهای گیرنده های این سیستم، و افزایش امکانات آنها، این تکنولوژی در آینده نزدیک بیش از پیش در اختیار همگان قرار خواهد گرفت.


مطالب مشابه :


معرفی مسیرهای كوههاي شمال تهران

معرفی مسیرهای كوههاي شمال تهران تابلوي بزرگي كه نقشه منطقه را نشان تهران گروه کوه




تابلوهای راهنما در مسیرهای کوه نوردی شمال تهران

عملیات تابلو‌گذاری‌ جهت‌نما در مسیرهای کوه‌نوردی شمال «تهران های فدراسیون




گزارش دوره آموزش نقشه خوانی و مسیر یابی توسط GPS

هر چه نقشه های منطقه ای که در حافظه گیرنده بارگذاری می شود دقیق تر نقشه کوه های شمال تهران




گردهمایی تشکل های کوه نوردی استان تهران

، اطلاعات جمع آوری شده از فعالیت های کوه نوردان و دیواره نوردان خانه کوه نوردان تهران




کوه های جهان

کوهنوردی ، کوه پیمایی، طبیعت کوههای ایران را براتون در پست های قبلی معرفی کردم ، بد




نقشه قله هاي البرز مركزي

نقشه قله هاي البرز چهره های ماندگار کوه های تهران کوه




کوه های ایران ( آ )

قابل توجه که کوه های خوزستان با توجه به کمی ارتفاع از سطح دریا داری نقشه کوه های شمال تهران




نقشه گردشگری (کوه نوردی) کوه دماوند

شرکت سیمای کوچ با نظر و لطف خداوندی؛ نقشه های گردشگری جدید خود را باشگاه کوه نوردی تهران




جی پی اس GPS با ای جی پی اس AGPS چه فرق هایی دارد؟

ماهواره‌های جی‌پی‌اس، هر روز دو بار در یک مدار دقیق دور زمین می نقشه کوه های شمال تهران




برچسب :