انكوباتور، نحوه استفاده و نگهداري

انکوباتور در شيرخوارگاه‌ها- آمبولانس‌ها- انتقالات اورژانسي و هواپيماي انتقال اضطراري ‏NICU‏ و اتاق‌هاي زايمان به كار مي‌رود، در رده‌بندي تجهيزات ‏High risk‏ قرار دارد و نياز به مراقبت و نگهداري ويژه‌اي دارد.
معمولاً پارامترهايي نظير دسترسي آسان به نوزاد- كوتاه بودن زمان گرم شدن دستگاه- پايا بودن دماي دستگاه- عدم وجود اختلاف دما در نقاط مختلف انكوباتور- مجهز بودن به سيستم فتوتراپي- مجهز بودن به انواع سنسورهاي اكسيژن- حرارت- قابليت شيب تشك- ترشح و ورود آب- نوع نمايشگر و تعداد آلارم‌ها و حد آستانه تحريك آنها، نوع ترموستات، قدرت هيتر- كنترلر ورودي اكسيژن سيستم چرخش‌ها و ايزوله بودن در برابر صدا- سايز و وزن و انطباق با استانداردها از جمله پارامترهاي مورد نظر يك كارشناس تجهيزات پزشكي و نيز يك كاربر دستگاه انكوباتور در انتخاب دستگاه است.
انجام كاليبراسيون بر روي دستگاه نيز از ضروري‌ترين كارها در بيمارستان‌ها و مراكز است، كه متأسفانه علي‌رغم فرهنگ‌سازي‌هاي انجام شده در اكثر مراكز درماني، اجرا نمي‌شود.
لازم به ذكر است، كه در بسياري از كشورهاي پيشرفته علاوه بر انجام كاليبراسيون دوره‌اي تجهيزات پزشكي در هنگام تحويل دستگاه نيز قبل از استفاده كاربر عمليات كاليبراسيون روي دستگاه جهت بررسي دقت دستگاه و تست صحت مندرجات فني دستگاه و خروجي دستگاه انجام مي‌شود. 

مشكلات گزارش شده انكوباتور نمي‌تواند سبب حذف موانع فيزيكي يا روحي بين مادر و نوزاد شود و حتي در برخي موارد استفاده از تشك آبي حرارتي ‏Heated-Water filled Mattress‏ كه متشكل از چهار قسمت زير است، توصيه مي‌شود.
1- سيستم ديجيتال كنترل حرارت (بين 38-35 درجه سانتي‌گراد) همراه با آلارم اخطاري
2- پد حرارتي مخصوص با ولتاژ پايين
3- تشك حاوي 5/4 ليتر آب
4- آشيانه كودك قابل تغيير با جثه نوزاد 
كاستي‌ و نقص موجود در طراحي باعث آتش‌سوزي و خطر شوك الكتريكي شده است، در برخي موارد باعث مرگ يا جراحت نوزادان به علت خرابي ترموستات انكوباتورها مي‌شود، كه گاهي اين نقص باعث ايجاد دماي بيش از حد انكوباتورها شده است. 
گزارشاتي نيز مبني بر خرابي ترموستات كه باعث گرماي بيش از حد نوزاد و آتش‌سوزي شده وجود داشته است. امروزه در طراحي‌ها، سيستم كنترلي مجزا جهت جلوگيري از دماي بيش از حد محفظه در نظر گرفته مي‌شود.
از ديگر مشكلات گزارش شده عدم اتصال صحيح است، سنسور پوست مخصوصاً در حالت ‏Servo‏ (هنگامي كه در دستگاه معيار تنظيم حرارت را حسگر پوستي انتخاب مي‌شود) چنانچه سنسور پوستي تماس مناسبي با بدن نوزاد پيدا نكند، اطلاعات دريافتي غلط ارسال شده و پيغام پايين بودن دما نمايش داده مي‌شود و سيستم كنترلي به دليل خواندن نادرست باعث اعمال گرماي بيشتر توسط دستگاه مي‌شود.
در برخي موارد فيكس كردن و چسباندن بيش از حد سنسورهاي پوستي باعث آزردگي و ايجاد خراش پوستي در نوزادان مي‌شود. در نتيجه در دستگاه‌هاي مجهز به سنسور پوستي چك دوره‌اي اتصال مناسب سنسورها به بدن نوزاد از مهم‌ترين توصيه‌ها به اپراتورها است.
در بسياري موارد گزارشاتي در خصوص تغييرات درجه حرارت محيط داخل انكوباتور به دلايل مختلف مانند باز و بسته شدن درب و عايق‌بندي نادرست موجود است، كه براي جبران آن از دستكش‌هاي ويژه‌اي طراحي شده بر درهاي دايره‌اي كوچك كه تا حد زياد از نفوذ خارجي هوا جلوگيري مي‌كند، استفاده مي‌شود.
صداي نفوذي و يا توليد شده در داخل انكوباتور مي‌تواند روي شنوايي نوزاد تأثير گذاشته و از جمله مشكلات در طراحي نادرست انكوباتورها محسوب مي‌شود.
نقص عملياتي در انكوباتورهاي سيار بيشتر شامل نقص يا خرابي باطري و طراحي‌هاي نادرست است كه منجر به شوك الكتريكي مي‌شود.
‏Hypoxia، ‏hyperoxia‏  ناشي كنترل نامناسب اكسيژن وارد شده به داخل انكوباتور است، كه منجر به بيش ازحد يا كمتر از حد نرمال رسيدن اكسيژن در بافت بدن) مي‌شود و به تبع آن عوارض ناهنجاري در نوزادان ايجاد مي‌كند.
مسدود شدن يا نصب نادرست فيلترها مي‌تواند غلظت اكسيژن را به سطحي بالاتر از سطح ايمني برساند.

نكاتي در خصوص استفاده و نگهداري از انكوباتورها* هر 6 ماه يك بار جهت بالا بردن عمر مفيد دستگاه و دقت اندازه‌گيري بهتر است، دستگاه توسط نمايندگي‌هاي مجاز كاليبره شود.
* مهم‌ترين مسأله در مراقبت از نوزادان نارس شستشوي دست‌ها قبل از لمس و تماس با نوزاد است، تا از انتقال آلودگي و عفونت به نوزادان جلوگيري شود.
* محل قرار دادن دستگاه بايد به گونه‌اي باشد، كه زير تابش مستقيم نور خورشيد قرار نگيرد.‏
* دستگاه در مجاورت وسايل برودتي يا گرمايشي قرار نگيرد.
* براي هر دستگاه از پريز جداگانه استفاده شود و دو شاخه و كابل برق و پريزها از لحاظ سلامت ظاهري بررسي شود و در تست جريان نشتي بدنه لازم است، دقت شود (اندازه‌گيري مقاومت كه ميزان آن از 5/10 اهم بالاتر نرود.)‏
* بايد از چرخش و كشش كابل جلوگيري شود و همچنين توسط يك اهم‌متر از كاركرد، صحيح كابل اطمينان حاصل شود. ‏
* حسگرهاي دماي بدن نوزاد نبايد در هنگام كار دستگاه بيرون از محفظه قرار گيرند.‏
* بايد از آب مقطر براي پر كردن محفظه آب استفاده شود و جهت جلوگيري از رشد ميكروارگانيسم‌ها در مخزن آب روزانه آب داخل را تعويض و پاكسازي شود.
* فيلترها بايد مرتباً بر حسب دستورالعمل سازنده تعويض شوند و زمان نصب فيلتر جديد حتماً يادداشت شود.
* توسط خاموش و روشن كردن دستگاه و ثبت دما، فاصله زماني و حداكثر زمان گرم شدن دستگاه تست شود.‏
* دماي هواي مياني هود و مقادير خوانده شده دماسنج هود در ناحيه كنترل دما مي‌توانند 1 درجه سانتي‌گراد با هم اختلاف داشته باشد.
* جهت راه‌اندازي دستگاه در هنگام قطع فيوز هيچ‌گاه نبايد فيوز اتصال كرد و بايد بررسي شود، كه فيوز محافظ استفاده شده از نظر ولتاژ و جريان با آنچه در مشخصه فني دستگاه ذكر شده مطابقت دارد يا خير.‏
* در انكوباتورهاي پرتابل بايد دقت شود، هنگام اتصال به شارژ قطب مثبت و منفي رعايت شود. شرايط فيزيكي باتري‌ها و شارژ آنها و طول عمر باتري و اتصال‌هاي باتري عملكرد و آلارم‌هاي قطع برق بايد بازرسي شوند.‏
* جلوگيري از اتلاف گرمايي و استفاده از دريچه‌هاي دايره‌اي شكل تا حد امكان به جاي باز و بسته كردن درب اتاقك. ‏
* به  طور كلي در انكوباتورها به علت اختلف فاحش دماي محيط و دماي انكوباتور اتلاف گرمايي زيادي از طريق ديواره‌هاي انكوباتور صورت مي‌گيرد، كه ميزان آن حدود نيمي از گرماي اتلافي بدن نوزاد است. به همين دليل در برخي از دستگاه‌ها از شيلر پلاستيكي كه به دور نوزاد پيچيده مي‌شود، براي جلوگيري از اتلاف دماي نوزاد داخل انكوباتور استفاده مي‌شود و نيز در برخي ديگر از با دو جداره كردن ديواره سعي در كاهش اتلاف گرمايي تشعشعي دارند. ‏
* در زمان جابه‌جايي سيني و طلق‌ها بايد مراقب حسگرها بود.
* بايد توسط يك وسيله گرم‌كننده خارجي (مثل سشوار) دماي داخل محفظه كم و زياد كرده و سنسورها و آلارم‌ها تست شوند.
* چنانچه موقعيت تشك قابل تنظيم است، سهولت حركت و ايمني آن بايد بررسي شود. از تميزي تشك اطمينان حاصل شود و چنانچه از انكوباتور در مجاورت گازهاي بيهوشي قابل اشتغال استفاده شود، از يك روپوش تشك رسانا استفاده شود.‏
* چنانچه لازم باشد، چند انكوباتور مجزا به پروب‌هاي بيمار مورد سنجش قرار گيرند، بهتر است از سيمولاتور پروب بيمار براي سنجش دقت نمايشگرهاي كنترل حرارت به طور هم زمان استفاده شود.‏
لازم به ذكر است، نشانگر دماي پروب بيمار دماي حمام آب در ناحيه كنترل دما مي‌توانند تا 3/0 درجه سانتي‌گراد با هم اختلاف داشته باشد. ‏

نكاتي در خصوص پاكسازي انكوباتور* نبايد از موادي چون الكل- اتر دتول- فرمل و هيبتان براي نظافت دستگاه استفاده شود.
* تميز كردن سيني- تميز كردن زير سيني كف- طلق بيروني- تشكچه (پارگي تشكچه باعث انتقال آلودگي مي‌شود) در هر نوبت استفاده از دستگاه انجام گيرد.
* استفاده از دستمال مجزا در تميز كردن دستگاه براي جلوگيري از انتقال آلودگي.
* دو دريچه ديافراگمي كه در محل ورود دست است، در صورت آستين‌دار بودن بايد از نظر پارگي يا داشتن سوراخ بررسي شوند، چرا كه اين مسأله عملكرد كل سيستم را تحت تأثير قرار مي‌دهد.
* تمام مجراهاي اكسيژن از لحاظ تميز بودن و اينكه هيچ گونه جسم خارجي درون آنها وجود ندارد بايد مورد آزمايش قرار گيرد.


مطالب مشابه :


وسايل ولوازم ضروري ومورد نياز نوزاد-دانستنيها

افسون هنر - وسايل ولوازم ضروري ومورد نياز نوزاد-دانستنيها - هنر،فرهنگ،تاريخ وتمدن در دنياي




لوازم ضروري نوزاد براي شش هفته اول

در چند هفته اول كه نوزاد را به خانه از انواع مسطح اين ساكها مي توان يك تشك سفت، چندين




حقه‌هاي دكوراسيون اتاق‌ نوزاد

در اين تصوير نمونه‌اي از يك اتاق نوزاد با تركيب ملحفه‌هاي تشك را انواع مدرن تخت




ايجاد عادات صحيح خواب در نوزاد

الگوهاي معمول خواب نوزاد بيش از دو انگشت بين تشك و ديواره تخت نوزاد انواع حرکات جنسی




تجهیزات21- انكوباتور، نحوه استفاده و نگهداري

انكوباتورهاي نوزاد و به انواع سنسورهاي اكسيژن- حرارت- قابليت شيب تشك- ترشح و




انكوباتور، نحوه استفاده و نگهداري

بودن به انواع سنسورهاي اكسيژن- حرارت- قابليت شيب تشك- ترشح و ورود نوزاد نبايد




تشک رویال تن آرا

شرکت تن آرا تولید کننده انواع کالای خواب تشک نوزاد, قيمت تشك تخت ,تشک برن آلمان,




در چند هفته اول كه نوزاد را به خانه مي آوريد چه چيزي لازم داريد؟

همه چیز در مورد کودکان - در چند هفته اول كه نوزاد را به خانه مي آوريد چه چيزي لازم داريد؟




برچسب :