راهنمای طرح توجیهی پرواربندی بـــــــره

راهنمای طرح توجیهی پرواربندی  بـــــــره

 

مقدمه :

    رشد بی رویه جمعیت در اکثر کشورهای جهان مشکلات عدیده ای را بوجود آورده که به ناچار دولتمردان را به فکر چاره جویی وا داشته است . ولی از آنجا که هیچ تصمیم و اقدامی در این امر و زمینه نتیجه آنی و فوری را در بر نخواهد داشت ، بایستی بلا جبار جهت تغذیه جمعیت  رو به تزاید جهان و کشورمان به فکر چاره جویی بود . جمعیت جوان و در حال رشد در حال حاضر 4.5 میلیارد نفر می باشد و با توجه به نرخ رشد جمعیت پیش بینی میگردد این جمعیت در قرن جاری از 6 میلیارد نفر تجاوز نماید . این اجتماع و جمعیت متاسفانه از پراکنش نا متعادلی برخوردار بوده و فقط  یک سوم این جمعیت در کشور های پیشرفته مستقر میباشند و از طرفی کشور های پیشرفته تولید هشتاد درصد پروتئین دامی جهان را دارا میباشند . از این نسبت ها در مییابیم بایستی فکری جدی در این خصوص بر داشته شود تا این نسبت معکوس غذا و جمعیت به یک تعادل نسبی برسد .در آینده ما دیگر جنگهای نظامی را شاهد نخواهیم بود . بلکه جنگهای آینده در خصوص غذا و تأمین مایحتاج مورد نیاز هر جامعه خواهد بود و در این میان کشورهایی میتوانند روی پای خود بایستند که از تولیدات بالای محصولات کشاورزی و دامی برخوردار باشند و بتوانند علاوه بر تولید غذای مورد نیاز کشور خود  ، زمینه صادرات این مواد و فراورده ها را فراهم آورند .  یکی از راهکارهای عملی جهت رفع این نتیجه توجه جدی به امر دامپروری و از جمله تأ مین گوشت در جامعه می باشد .

 که از اهمیت ویژه ای برخوردار است . زمانی که در کشور بحران کمبود گوشت مطرح می گردد و این موضوع نمایان تر و روشن تر جلوه گر خواهد شد .  بطور کلی در گذشته و حال مواد غذایی پروتئینی حیوانی نقش بسیار بالای خود را در معرض عموم قرار داده و در جوامعی که از مقدار متنابهی مواد پروتئینی حیوانی استفاده نموده اند هوش ، استعداد ، و بروز آن به وضوح از اختلاف بالاتری برخوردار بوده است .

امروز در کشور ما ، علیرغم واردات مواد غذایی ، مصرف سرانه پروتئین دامی دارای متوسط 19 گرم در روز می باشد و این در حالی است که متوسط مصرف سرانه این ماده غذایی 24 گرم در روز باید باشد و در کشور های پیشرفته و توسعه یافته میانگین سرانه 57.3 گرم در روز میباشد .        

 (از FAO نقل شده است ) .

بر اساس استاندارد های جهانی مصرف سالیانه گوشت قرمز سرانه  35.5 کیلو گرم بایستی باشد و در کشور ما این رغم حدود 20 کیلو گرم در سال است و کاهش جدی را از توصیه های کارشناسان تغذیه ای جهان نشان می دهد . پس با توجه به این کاهش ها جا دارد در این خصوص سرمایه گذاری انجام پذیرد تا انشاالله در آینده نه چندان دور شاهد قطع وابستگی و حتی صادرات در این زمینه باشیم   .

اهمیت اقتصادی :    

پرواربندی یکی از روشهای اساسی برای جلو گیری از کاهش تولیدات گوشت قرمز محسوب میشود و در این حرفه علاوه بر جلو گیری از ضایعات پنهانی و صرف علوفه نا متعادل ، با زمانی کوتاه دام بنا به استعداد به وزن مطلوب و قابل قبول رسیده و ضمن جلو گیری از کشتار زود هنگام دام ما مقادیر قابل توجهی گوشت قرمز استحصال خواهیم نمود و علاوه بر گوشت قرمز ، سایر محصولات جانبی نیز بدست خواهد آمد که هر کدام دارای ارزش قابل توجهی خواهند بود و همچنین از استخوانهای این دامها علاوه بر تهیه پودر استخوان جهت خوراک دام مواد مغذی و معدنی جهت خاک و بالا بردن باروری آن بازیافت خواهد گردید .

 اهداف :

اهداف طرح با توجه به شرحی که در مقدمه گذشت بسیار فراگیر بوده و در ذیل به مواردی از آن اشاره میشود :

1 - تأمین بخشی از نیاز جامعه به پروتئین حیوانی در راستای تحقق نسبی استقلال غذایی دامی

2 - افرایش تولیدات ظرفیت دامی

3 - جلو گیری از کشتار دامها قبل از وزن مطلوب و استفاده بهینه از منابع موجود

4 - فر آیند نمودن تولیدات زراعی و افزایش ارزش افزوده محصولات زراعی

5 - ایجاد اشتغال و بوجود آوردن در آمد صحیح برای جامعه

6 - حفظ مراتع کشور با جلوگیری و کم نمودن فشار چرای دام

 

خلاصه طرح :

این طرح جهت امر پروار بندی گوسفند در نظر گرفته شده است و ظرفیت آن می تواند از مقدار حد اقل 200 راس به بالا تا سقف 2000 راس جهت افراد حقیقی و اضافه بر 2000 راس جهت افراد حقوقی باشد . میزان زمین محل تأسیسات و کشت علوفه مطابق با ظرفیت دام داشته و لازم است متقاضی ضمن ارائه زمین واجد شرایط که در ذیل موارد آن قید میگردد ، جهت کشت  علوفه و تأمین علوفه مورد نیاز دام خود مقداری زمین ارائه نماید تا بتواند درصدی از واحد علوفه ای مورد نیاز دامهایی که در آینده پروار خواهد نمود تأمین نماید . شرایط زمین محل تأسیسات بشرح ذیل میباشد : فاصله با کارخانجات  و سرد خانه مواد پروتئینی دویست و پنجاه متر و فاصله با کشتارگاه دام یکهزار متر ، فاصله با کشتارگاه طیور - کارخانه جوجه کشی و کارخانه خوراک دام پانصد متر و با واحد های پرورش سگ و گربه دویست متر میباشد . مابقی فواصل با دامداریها و مرغداریها ی مجاور کمتر  از پانصد متر میباشد و تنها استثناء  در مورد  مرغ اجداد یکهزارو پانصد و مرغ لاین سه هزارو پانصد متر صادق است .

 

تشریح طرح :

 عملیات طرح شامل تکمیل و احداث ساختمانها و تأسیسات مورد نظر و خرید دام و ماشین آلات و تأمین سرمایه در گردش و هزینه های جاری طرح و تأمین هزینه های مقدماتی پروژه میباشد . مقدار زمین مورد نیاز جهت ساختمان و تأسیسات بستگی به شکل زمین و ظرفیت طرح دارد ، چرا که باید جهت احداث بنا در زمین بتوان سالنی مناسب پرورش در آن احداث نمود . میزان سالن مورد نیاز جهت بره پرواری به ازای هر رأس 0.8 متر مربع می باشد که مشخصات فنی آن متعاقبأ ذکر خواهد گردید . انبار و هانگار جهت نگهداری مواد غذایی مورد نیاز تعلیف دام بصورت فشرده جمعأ بمیزان 0.51 متر مربع میباشد که در مناطقی که نگهداری علوفه بر روی سکوی علوفه ویا هانگار مشکل است  می تواند این متراژ تمامأ به انبار تبدیل شود . میزان بهاربند جهت نگهداری دامها در خارج از سالن با توجه به شرایط منطقه از نظر دما و رطوبت ونور قابل تغییر بوده و حد اقل مقدار آن که لازم است رعایت گردد  1.6 متر مربع میباشد . تأمین آب و برق در طرح ضروری بوده و لازم است مجریان طرح به گونه ای پیش بینی تأمین آن را با حد اقل هزینه های ممکنه داشته باشند  و در قسمت مشخصات فنی طرح توضیحاتی در این خصوص خواهد آمد . منزل مسکونی و دفتر مدیر طرح نیز از موارد مورد نیاز بوده که بسته به شرایط و توانایی دامدار تعیین میگردد و می تواند از یک اطاق کوچک جهت کارگران تا یک ساختمان کامل مسکونی جهت کارگران و مدیر اجرای طرح باشد .در هر صورت نکته اساسی رعایت اصول اقتصادی در اجرای پروژه می باشد که در محاسبات اقتصادی آینده ، حداقل مقدار قابل پیش بینی در نظر گرفته شده بر مبنای آن محاسبه خواهد شد . در اثر اجرای طرح ما سالیانه سه دوره پرواربنده بره خواهیم داشت و دامها در وزن 25 تا 30 کیلو خریداری و بعد از آماده سازی اولیه دامها از نظر حمام ضد کنه و خورانیدن داروهای ضد انگلی و آماده سازی آنها پرواربندی انجام بمت یکصد و ده روزانجام خواهد گردید و در یک دوره به ازای یک رأس دام مقدار 25 تا 30 کیلو گرم گوشت و 150 کیلو گرم  کود دامی و یک جلد پوست به همراه روده و مقداری امعاء و احشاء جهت تبدیل به خوراک دام و قدری خون که میتواند دراین راستا به کار رود بدست خواهیم آورد و با توجه به ظرفیت واحد باید میزان تولیدات آن محاسبه گردد . این طرح میتواند با استفاده از منابع اعتباری بخش دولتی و یا بخش خصوصی باشد که باتوجه به منابع شخصی دارای مشکل خاصی نبوده ولی در خصوص منابع  تبصرهای لازم است شرایط زمان درخواست اخذ گردد .

 مشخصات فنی طرح :

الف - زمین : زمین محل اجرای طرح لازم است ضمن داشتن کلیه شرایط صدور پروانه ، مسطح و عاری از موانع جهت ساختمان و تأسیسات به گونه ای باشد تا امکان ساخت و ساز بر اساس جهات اربعه و وزش بادغالب منطقه نیزمیسر باشد . بسته به نوع خاک زمین پی ریزی در زمین متفاوت خواهد بود و متراژ مورد نیاز بستگی با ظرفیت طرح خواهد داشت .

ب - ساختمان :ساختمان میتواند مطابق با شرایط صدور پروانه و بر اساس نوع مصالح موجود در منطقه صورت پذیرد . در هر صورت دیوارها بر روی پی ریزی مناسب که  میتواند بتن مسلح - بتن - سنگ و شفته ویا ...... باشد بنا گردد . دیوارها بسته به شرایط منطقه میتواند بلوکه - آجر - سنگ و سیمان - و تمامأ با آستر و رویه سیمان بنا شود .و این در حالتیکه آجر سفال استفاده شود با بند کشی کفایت خواهد نمود . و سقف نیز با توجه به دمای محیط از ایرانیت نصب شده بر روی خرپا - قوسی ضربی - ضربی با آهن - ویا تیرچه بلوک و بتن می تواند احداث گردد . در هر صورت نکته اساسی در این است که باید زمان ساخت و ساز حد اکثر رعایت مسائل اقتصادی مد نظر باشد تا امکان بهره برداری از طرح میسر گردد و سود آوری مناسب عاید شود .

ج - تأسیسات : تأسیسات شامل تأمین آب و برق می باشد و سایر اداوات مورد نیاز در این میان قابل ذکر است . آب واحد می تواند از طریق قنات - چاه دستی - چاه حفر شده با دستگاه و یا ....... تأمین گردد . در صورت مجاورت قنات با محل اجرای طرح از آب قنات مشروط بر داشتن سهم واحد از آب مذکور آب استحصال خواهد شد و چنانچه سطح آب زیر زمینی بالا باشد و لایه های خاک نیز بگونه ای باشد که حفر چاه دستی میسر باشد ، چاه دستی احداث . در غیر اینصورت حفر چاه با دستگاه خواهد بود و با توجه  به میزان سهم آب و نحوه تأمین لازم است یش بینی استخر ذخیره آب و همچنین تانکر هوایی متناسب با ظرفیت طرح صورت بپذیرد . مقدار آب متوسط جهت پروار بندی اعم از آب شرب - آب جهت نظافت و شستشو و آب مورد نیاز کارگران در صورت ظرفیت 200 راس معادل ده متر مکعب در روز خواهد بود و برق مورد نیاز واحد با توجه به فاصله با شبکه فشار متوسط برق سراسری تصمیم گیری خواهد شد . چنانچه ظرفیت واحد بالا باشد تأمین برق از طریق شبکه سراسری الزامی است و در صورتیکه ظرفیت واحد پائین و فاصله با شبکه برق سراسری زیاد باشد ، طبیعتأ استفاده از موتور برق معقولانه تر خواهد بود و در هر صورت با پیش بینی تداوم و استمرار کار واحد تأمین برق از طریق شبکه سراسری مطلوب تر میباشد و در نهایت میزان سود دهی طرح باید مد نظر باشد . در این طرح ما  طول شبکه برق رسانی را 500 متر و ترانس مورد نیاز را 50 آمپر در نظر خواهیم گرفت .

 

مجوز های طرح :

 جهت اتجرای طرح لازم است یکسری مجوزها اخذ گردد و اینها عبارتند از استعلام از : اداره ثبت اسناد و املاک - اداره منابع طبیعی - شهرداری - اداره محیط زیست - بخشداری - شرکت سهامی آب منطقه ای - اداره برق - شرکت گاز و ...... وو مجموع این استعلامها در صورت مثبت بودن بعد از تایید مدیریت جهاد سازندگی شهرستان و تأیید کمیسیون صدور پروانه استان منجر به صدور پروانه تأسیس خواهد شد و جهت اقدام به ساخت  وساز مجوز از دفتر فنی استانداری و مجوز مجدد جهت حفر چاه لازم است تهیه گردد و پس از اتمام ساخت و سازها پروانه ت؟سیس اخذ و بر اساس گزارش مراجع ذیربط و تأیید کمیسیون صدور پروانه استان  پروانه بهره برداری صادر خواهد شد و به همراه آن مجوز های بهداشتی از اداره ( شبکه ) دامپزشکی لازم  است اخذ گردد . مدت اعتبار پروانه تأسیس دو سال از زمان صدور بوده و لازم است متقاضی در طول این دو سال اقدام به ساخت و ساز نماید . قابل ذکر است چنانچه در طول این مدت  اقدامی جهت احداث بنا  صورت نپذیرد امکان تمدید مجدد پروانه نخواهد بود و مجوزهای صادره باطل خواهد گردید .

 

تأمین هزینه های طرح :

تأمین هزینه طرح ممکن  است از طریق مجری طرح انجام پذیرد و یا از منابع اعتباری دولتی و یا بانکها استفاده گردد . در صورتیکه مجری طرح امکان سرمایه گذاری از محل منابع شخصی را داشته باشد بهره برداری رسیدن پروژه به سهولت میسر بوده و زمان آن بسیار مطلوب خواهد بود و چنانچه مجری طرح دارای حساب مطلوب در بانکهای تجار ی یا کشاورزی باشد ،می تواند بسته به کارکرد حساب از منابع داخلی اعتباری بانکها استفاده نماید و در صورتیکه هیچکدام از صور مذکور میسر نباشد و مجری بخواهد از منابع اعتباری تبصره ای استفاده نماید لازم است درخواست خود را تسلیم مدیریت جهادکشاورزی شهرستان بنمایید

 با توجه به اینکه محاسبه سرمایه گذاری مورد نیاز طرح جهت یک رأس با مشکل مواجه خواهد شد و از طرفی سود آوری طرح و پیش بینی نیازهای آن جهت ظرفیتهای مختلف متفاوت میباشد ، لذا طرح جهت پروار دویست راس بره در نظر گرفته و محاسبه خواهد شد .

 

شرح

مسقف

غیر مسقف

هزینه واحد

هزینه کل

اصطبل نیمه باز با مصالح آجر و آهک ، سیمان و سقف ایرانیت

160 متر مربع

-

120000

19200000

بهاربند با آبشخور و آخور آجر و رویه سیمان و کف خاکی

-

320 متر مربع

20000

6400000

هانگار علوفه با کف سنگ و سیمان و سقف ایرانیت نصب شره بر روی خرپا

100 متر مربع

-

80000

8000000

انبار کنسانتره با دیوار آجر و سیمان و رویه سیمان و سقف ایرانیت

30 متر مربع

-

200000

6000000

دفتر اداری و خانه کارگری

30 متر مربع

-

200000

6000000

دیوار کشی اطراف محوطه با آجر و رویه سیمان به ارتفاع 2.2 متر

-

60 متر طولی

85000

5100000

محوطه سازی شامل تسطیح و شن ریزی

-

1500 متر مربع

5000

7500000

سیلوی تخمیری با سنگ و سیمان از نوع زمینی با پیش بینی چاله مربوطه

-

182 متر مکعب

22000

4004000

جمع

 

 

 

62204000

  

ادامه جدول ساختمانها وتأسیسات مورد نیاز

بشــــــــــــــرح

مشقف

غیر مشقف

هزینه واحد

هزینه کلی

حفر چاه آب شرب به عمق 50متر بالوله گذاری

 

 

15000000 ریال

15000000 ریال

حق انشعاب برق وتیر گذاری وخرید ترانس 50 آمپر ساعت

 

 

42000000 ریال

42000000 ریال

هزینه های پیش بینی نشده معادل 5درصد کل هزینه طرح

 

 

 

5960000 ریال

جمـــــــــــــــع

 

 

 

125164200

حد اقل هزینه ممکنه جهت ساختمان و تأسیسات و ابنیه معادل 125 میلیون ریال بر آورد گردیده است وبا توجه به میانگین چاههایی که دردامداریها زده مشود متوسط 50 متر عمق درنظر گرفته شده است وهمچنین جهت برق ترانس 50 آمپر برق وسه فاز درنظر گرفته شده است وطول خط پانصد متر بطور متوسط درنظر گرفته شده است . ممکن است متقاضی باتوجه به شرایط منطقه از سایر مصالح ساختمانی استفاده نمایند که این امر موجب تغییر قیمت تمام شده ساختمان و تأسیسات خواهد بود ولی درمجموع قیمت ها حدود مبلغ ذک شده بوده وبایستی حدود آنرا درنظر گرفت وبا عنایت به بالا بودن قیمت های فعلی خصوصأ قیمت آب وبرق مشاهده میگردد هرچه ظرفیت بالاتر باشد تاحدی که نیاز به افزایش قدرت ترانس نباشد میتوان سرانه قیمت رامرتبط بادام راکاهش داد.

اگر هزینه آب وبرق راروی هم 60 میلیون ریال درنظر یگیریم میزان سرانه قیمت برای هررأس بره در واحد دویست رأسی خواهد بود

                          هزینه سرانه آب وبرق جهت 200 رأس  ریال     300000 = 60000000:200   

و برای یک واحد پانصد رأسی که همان مشخصات راخواهد داشت سرانه 120 هزار ریال می باشد.

همانگونه که در شرح گذشت ، مشاهده میگردد هزینه احداث شبکه برق و حفر چاه و تجهیز چاه آب شرب دام هزینه ای بالغ بر هزینه ساختمان و تاسیسات در بر خواهد داشت و از آنجا که ظرفیت طرح مذکور پائین بوده و در نتیجه سرانه قیمت تمام شده جهت هر رأس دام در زمینه آب و برق بالا می باشد ( مبلغ 31480 ریال ) و این امر موجب از بین رفتن سود آوری طرح خواهد شد . لذا اشتغال به پرواربندی با ظرفیت پایین لازمه اش داشتن یکسری امکانات اولیه می باشد که از جمله آن زمینی است دارای پروانه و آب و برق . ذیلا محاسبات مربوط به بازدهی طرح با احتساب هزینه تمام شده آب و برق نیز جهت توجیه بیشتر بیان میگردد .

میزان تولید سالیانه /جمع هزینه های تولیدسالیانه  =  قیمت تمام شده واحد محصول تولیدی با  احتساب سرمایه گذاری کل

 30900 /  (205275704+62960200+62204000)=قیمت تمام شده واحد محصول تولیدی با  احتساب سرمایه گذاری کل   10693=30900/330439904=30900/205275704+125164200         همانگونه که ملاحظه میگردد قیمت تمام شده در یک سال بسیار بالاتر از قیمت وزن زنده دام قابل عرضه به بازار بدست آمده است واختلاف قیمت مذکور خواهد بود

                                                                  =  وزن دام زنده قابل فروش - قیمت تمام شده واحد 30900/ (205275704 + 62960200 + 62204000 )

لذا با توجه به محاسباتی که در انتهای طرح خواهد آمد مشخص میگردد . این اعتبار حد اقل طی مدت 9 سال بایستی مستهلک گردد تا هزینه احداث ساختمان وتاسیسات پوشش یابد . بنابر این نتیجه میگیریم انجام پروژه و احداث پرواربندی با ظرفیت پائین در صورتیکه نیاز به احداث شبکه برق و حفر چاه باشد سود آوری را عاید دامدار نخواهد نمود .

 

ماشین آلات و ادوات و تجهیزات مورد نیاز

شرح

تعداد

هزینه واحد

هزینه کل

سمپاش موتوری زنبه ای فرغونی

1

3600000

3600000

پمپ کفکش 2 اینچ جهت 50 متر با کابلهای مربوطه

1

3000000

3000000

فرغون با لاستیک بادی

2

250000

250000

بیل فولادی - چهار شاخ و کلنگ جهت کندن سیلو با دسته

8

550000

550000

بخاری نفتی کاربراتوری

1

190000

190000

کپسول اطفاء حریق 6 کیلویی پودری

2

110000

220000

مخزن سوخت 2000 لیتری

1

350000

350000

هزینه برق کشی و لوله کشی

یکسری

4000000

4000000

باسکول 200 کیلوئی باسنگ

1

900000

900000

منبع آب 6000 لیتری با پایه فلزی و پمپ آب 8 متری

1

8000000

8000000

کپسول گاز و ررگولاتور فشار و شعله افکن با شیلنگ

2

340000

340000

یخچال 12 فوت ایرانی

1

1100000

1100000

هزینه های پیش بینی نشده معادل پنج در صد هزینه های بالا

 

 

1125000

جمع

 

 

23625000

 

  جمع کل سرمایه گذاری ثابت طرح

عنوان سرمایه گذاری

قدیم

جدید

ملاحظات

زمین با انجام عملیات تسطیح

15000000

 

قیمت می تواند پائین تر باشد تا توجیه طرح بالاتر رود

ساختمانها و تاسیسات

 

62204000

 

ماشین آلات وادوات  تجهیزات

 

23625000

 

جمع

 

85829000

 

 

 هزینه های خرید دام

پس از تکمیل ساختمانها و تاسیسات و اخذ پروانه بهره برداری نسبت به خرید دویست و جهار رأس

بره نر به وزن متوسط 25 کیلو گرم اقدام خواهد شد و بره های فوق به مدت یکصد روز پروار شده و سپس روانه کشتارگاه خواهند شد و مجددا دوره پرواربندی بعدی با خرید دویست و چهار رأس دیگر دام با مشخصات بالا قابل تکرار می باشد و این خرید هر چهار ماه یکبار و هر سال سه دوره قابل تکرار خواهد بود . خرید چهار رأس دام اضافی جهت پیش بینی 2 % تلفات طی دوره بوده و با پیش بینی داشتن دویست رأس بره در پایان دوره این تعداد در نظر گرفته شده است . ضمنا طول دوره پروار یکصد روز بیان گردیده است و الباقی مدت جهت خرید دام جدید و فروش دامهای موجود دامداری و همچنین مبارزه با با بیماریها با  استفاده از داروهای ضد انگلی و واکسیناسیوندامها می باشد . لذا در جیره غذایی دامها همان مدت یکصد روز جهت خوراک با انرزی و پروتئین ویژه پروار بندی لحاظ شده و مدت ده روز از دوره نیز مصرف کاه و قدری یونجه خشک خواهیم داشت و جهت  خرید دامها به شرح ذیل اقدام خواهد شد .

 

هزینه های خرید  دام

شرح

تعداد رأس

قیمت واحد

بهای کل واحد

جمع کل

بره نر با وزن متوسط 25 کیلو گرم

204

6900 هر کیلو

172500

35190000

جمع

 

 

 

35190000

 

توضیح اینکه هزینه خرید دام برای دوره سوم به بعد می تواند از در آمد حاصل از فروش دامها تأیین شود و همچنین بره های خریداری شده حتی الامکان از نژادی تهیه میگردد که افزایش وزن روزانه آن مطلوب باشد . معمولا بره های دورگ نژاد کردی و بره های نژاد کردی از افزایش وزن مطلوبی برخوردار هستند و در دامنه پرواربندی که ما انجام می دهیم به جهت طول دوره و مدت پروار و نوع غذایی که در اختیار دامها قرار میدهیم چربی زیادی نگرفته و در زمان فروش می توانیم با قیمتی معادل قیمت خریداری شده دامها نسبت به فروش اقدام نمائیم . لازم به توضیح است که افزایش مدت پروار و کاهش دوره های پروار سالیانه موجب چاق شدن زیاده از حد دامها شده و لذا موقع فروش آنها به جهت تجمع مقادیر زیاد چربی در زیر پوست باید به قیمت پائین تر از معمول آنها را بفروش برسانیم . ضمن اینکه با بررسی های انجام شده مشخص گردید ه است که جهت افزایش وزن دام از 50 الی 55 به بالا به جهت بالا رفتن انرژی مورد نیاز نگهداری دام لازم است به صورت قابل توجهی بالا رفته و صرفه اقتصادی پرورش را کاهش می دهد . لذا رعایت دقیق طول مدت پرواربندی و نوع و نحوه تغذیه دامها تضمین کننده سود آوری ما خواهد بود .

 تغذیه دام

همانگونه که گفته شد یکی از مسائل مهم در پرواربندی تغذیه دام است که بیش از شصت درصد از هزینه ها را در بر خواهد داشت ( هزینه های جاری ) لذا لازم است حتما جیره غذایی صورت پذیرفته و به گونه ای برآورد گردد که هم ارزان بوده وهم مقرون به صرفه باشد . ضمن اینکه دسترسی به آن آسان و تأمین احتیاجات نگهداری و رشد حیوان را بنماید . جیره غذایی بره های پروار از موارد ذیل تهیه می نمائیم .

 دانه غلات که می تواند با توجه به قیمت و شرایط متغییر باشد .

مواد متراکم پروتئینی مشابه کنجاله ها

مواد علوفه ای که با توجه به فصل از سال می تواند خشک یا تر باشد

مواد معدنی و مکمل ها که از طریق مواد پودری که به جیره اضافه می نمائیم و سنگهای لیسیدنی تأمین می شود

به هر حال اگر بره های نر با توجه به خصوصیات بره های خریداری شده که ذکر گردید مناسب انتخاب شود و نازمندیهای آنها کاملا تأمین شود بطور متوسط روزانه تا 250 گرم افزایش وزن خواهند داشت وضمنا با در نظر داشتن وزن اولیه دامها در پایان دوره 50 کیلو گرم خواهند رسید وبنا بر این متوسط وزن حهت تنظیم جیره ومواد غذایی را 37.5 کیلو گرم وزن دام در نظر میگیریم .

اگر چه جیره غذایی در وزنهای مختلف متغییر می باشد ، اما به جهت سهوات در انجام محاسبات مقدار معدل درج شده و به عنوان مبنا قرار گرفته است و در این وزن معادل 1950 کیلو کالری انرژی و 155 گرم پروتئین خام بایستی در نظر گرفته شود و این مقدار انرژی و پروتئین توسط 1.55 گرم  ماده خشک غذا تأمین خواهد شد . حال جیره را بر اساس غلظت پروتئین خام تنظیم مینماییم                            

                                                                          0.1 = 1.55 / 0.155

این غلظت توسط چهار ماده غذایی یعنی جو - کنجاله تخم پنبه ( به جهت قیمت و مشخصات آن ) یونجه که می تواند خشک و یا تازه باشد و سیلوی ذرت که در سیلوی تخمیری تهیه نموده ایم تأمین خواهد گردید و بنا بر این خواهیم داشت :

سیلوی ذرت

as fed

1.24 کیلو گرم

به ازای هر رأس در روز

جو

as fed

0.795 کیلو گرم

به ازای هر رأس در روز

یونجه خشک

as fed

0.466 کیلو گرم

به ازای هر رأس در روز

کنجاله تخم پنبه

as fed

0.064 کیلو گرم

به ازای هر رأس در روز

بدین ترتیب هزینه تغذیه بشرح ذیل خواهد بود :

نوع ماده غذایی

نیاز سرانه روزانه      kg در 100 روز

نیاز 200 رأس در 100 روز kg

قیمت واحد

هزینه کل

سیلوی ذرت

124

24800

100

2480000

جو

79.5

15900

550

8745000

یونجه خشک

46.6

9320

450

4194000

کنجاله تخم پنبه

6.4

1280

700

896000

مکمل معدنی

2.4

480

400

192000

جمع کل یکدوره

-

51780

-

16507000

توضیح اینکه هزینه تغذیه در طی دوره های بعد از محل در آمد طرح تأمین می شود و از آنجا که مجری طرح لازم است تعهد کشت علوفه را داشته باشد ، لذا قیمت تمام شده علوفه لازم است معادل قیمت تولید که آماده فروش به بازار می باشد قبل از هزینه حمل در نظر گرفته شود و سود فروشنده ای که علوفه مذکور را جهت فروش یا مصارف خود خریداری می نماید کسر گردد. اما به جهت اینکه در نظر است با قیمت خرید واقعی علوفه و جهت پرواربندانی که به دلایلی علوفه مورد نیاز را خود تأمین نمی نمایند محاسبه انجام پذیرد لذا قیمتها بر  اساس قیمت روز در نظر گرفته شده است .

پرسنل شاغل در طرح و هزینه های مربوطه

شرح

تعداد

حقوق ماهیانه

حقوق سالیانه و پاداش

حقوق یکدوره

مدیر و سرپرست طرح

1

600000

7800000

2600000

کارگر دامداری

1

400000

5200000

1733000

کارشناس دامپروری پاره وقت

1

250000

3250000

1083000

بیمه سهم کارفرما

-

23% ردیف 1و2

2990000

997000

جمع کل

3

-

19240000

6413000

             

استهلاک :

استهلاک به تفکیک جهت ساختمان و تاسیسات و ماشن آلات و ادوات بصورت جداگانه محاسبه میگردد . با توجه به نوع مصالح بکار رفته استهلاک ساختمان و تاسیسات طی سی سال در نظر گرفته شده ، چرا که   هر ساله مبلغی صرف تعمیرات واحد در پیش بینی هزینه جاری خواهد  آمد و هزینه استهلاک ادوات و ماشین آلات 10 ساله در نظر گرفته خواهد شد .

                     استهلاک ساختمان  و تاسیسات = 30 / کل سرمایه در خصوص ساختمان و تاسیسات

                                                                 ریال   2073467 =  30 / 62204000

 

        استهلاک ماشین آلات و ادوات = 10 / کل سرمایه گذاری در خصوص ماشین آلات و ادوات

                                                                           2362500 = 10 / 23625000

  

شرح سرمایه گذاری طرح

عنوان

قدیم

جدید

جمع

ثابت ساختمان

15000000

62204000

77204000

جاری

-

205275704

205275704

ثابت ادوات

-

23625000

23625000

جمع کل

15000000

291104704

306104704

 

 در آمد سالیانه

در آمد طرح شامل در آمد اصلی و فرعی می باشد و ما علاوه بر تولید دام زنده پروار شده در شرایط خاص تولید گوشت ، تولید کود دامی نیز خواهیم داشت .

 

عنوان تولید

مقدار - کیلو گرم

قیمت واحد

ارزش کل

ملاحظات

دام زنده

30000

6900

207000000

بر اساس 6900 ریال

گوشت قرمز

450

12000

5400000

تلفات ذبحی

کود

100000

70

7000000

هر رأس 0.5 تن در سال

جمع کل

 

 

219400000

 

 

 

همانگونه که از جدول بالا مشاهده میگردد ما سالیانه حدود 30000 کیلو گرم وزن زنده  دام خواهیم داشت و 450 کیلو گرم گوشت نیز عایدی از دامهای ذبحی ( تلفات دامهای مریض که سر بریده می شود ) خواهیم داشت و کود دامی نیز در آمد مناسبی را در طول طرح عاید ما خواهد نمود . نکته اساسی در محاسبات مذکور قیمت روز و بازار علوفه بوده است که در صورت تولید علوفه توسط متقاضی و مصرف آن در واحد حدود 15 % قیمت تمام شده علوفه کاهش داشته و بر سود دامداری اضافه خواهد نمود .

قیمت تمام شده محصول

میزان تولید سالیانه / جمع هزینه های تولید سالیانه =قیمت تمام شده محصول تولیدی                   

ریال                               6643 = 30900 / 205275704

سود وزیان ویژه                                                                   جمع هزینه های تولید - فروش کل

ریال                    14124296 =  20527504 -219400000        

ارزش افزوده

( تعمیرات و نگهداری + سوخت و برق + خرید دام و علوفه و ... ) - ( فروش کل ) =ارزش افزوده نا خالص                       

ریال 42943200     = ( 17165800 + 4200000+ 155091000 ) - 219400000

                     استهلاک - ارزش افزوده نا خالص = ارزش افزوده خالص

ریال                 38507233 =  ( 2362500 + 2073467 ) - 42943200

نسبت افزوده

                فروش کل / ارزش افزوده نا خالص = نسبت افزوده نا خالص به فروش

                                              0.196 = 219400000 / 42943200

                                                 فروش کل / ارزش افزوده خالص = نسبت افزوده خالص به فروش

                                                       0.175 =219400000/ 38507233

 

                  سرمایه گذاری کل / ارزش افزوده خالص = نسبت افزوده خالص به سرمایه گذاری کل

                                                       0.132  = 291104704 /38507233

سرمایه ثابت سرانه

                                        تعداد پرسنل / سرمایه ثابت = سرمایه ثابت سرانه

                                                28609667 = 3 / 85829000

سرمایه گذاری کل سرانه

                                                                                                    51418078 = 3 / 154254235

با توجه به اینکه ما در سال یک سری هزینه جاری داشته و آن را برای سه نوبت در سال بکار می گیریم ، لذا ما هزینه جاری یکدوره را در کل سرمایه گذاری سرانه شرکت داده ایم .

نرخ بازدهی سرمایه

             کل سرمایه گذاری / ( هزینه تسهیلات مالی + سود وزیان ویژه ) = نرخ بازدهی سرمایه

              0.09 = 154254235 ( 0.00 + 14124296 ) = نرخ بازدهی سرمایه

دوره برگشت سرمایه

              ( استهلاک + هزینه تسهیلات + سود  ) / کل سرمایه گذاری  = دوره برگشت سرمایه

سال    8.9  = 172814507 / 154254235 = ( 4435979 + 254235 + 14124296 )/ 154254235

مشاهده میگردد اگر از هزینه تسهیلات مالی استفاده نشود و از طرفی سود سرمایه گذاری متقاضی محاسبه نگردد مدت نه سال زمان جهت برگشت سرمایه انجام شده لازم میباشد و اگر از تسهیلات استفاده گردد ، علاوه بر عدم سود جهت مجری طرح با کمبود نقدی نیز مواجه خواهیم بود که این امر سود آوری پائین طرح را میرساند


مطالب مشابه :


کاشت یونجه

دانش کشاورزی - کاشت یونجه - در مناطق خشک نیز قیمت طلا. آرشیو




نکاتی در مورد شرایط کشت یونجه

نکاتی در مورد شرایط کشت یونجه - قیمت گندمی که استفاده وزن خشک گیاهچه در ارقام و




تغذیه یونجه پلت شده در اسب ها

اسپریس - تغذیه یونجه پلت شده در اسب ها - ارائۀ مطالب در بخش های دامپروری، کشاورزی و




هزینه جاری پرورش گوساله پرواری

قیمت برق. 500,000 یونجه. 3500. 2500. 8,750,000. ذرت. 500. 1800. 900,000. ملاس 1. 0. تفاله خشک. 3500. 160. 560,000. جو. 3500. 800




نرخ گیری از محصولات کشاورزی آذرماه 87

میانگین قیمت محصولات کشاورزی و دامی مربوط به آذر باقلا خشک. 1800. 3000. علوفه و پنبه. یونجه خشک.




پرواربندي گوساله

اما در شرایطی که قیمت گوساله لاغر بالاست سپس در آخور گوساله ها فقط یونجه خشک




خواص خوردن یونجه برای درمان کم خونی

نگاه نوجوان - خواص خوردن یونجه برای درمان کم خونی - جمع آوری مطالب آموزنده ، جذّاب و مفيد




یونجه

ورمی کمپوست پارسیان - یونجه - خرید و فروش ورمی کمپوست و کرم خاکی با قیمت استثنایی Vermicompost dealing




پرورش گاو

1- با یخ خشک . می کند تا در مورد برنامه های اصلاحی ، تغذیه ، فروش ، نگهداری و قیمت گل یونجه




قیمت و مشخصات فنی تراکتور های موجود در بازار ایران

کشاورز - قیمت و مشخصات فنی تراکتور های موجود در بازار ایران - - کشاورز




برچسب :