پیام های آسمانی(اول راهنمایی)

پیام های آسمانی( بر بال فرشتگان) برای تدریس درسهای کتاب پیام های آسمانی بهتر این است که ابتدا دانش آموزان را به صورت گروههای 3 یا 5 نفره گروهبندی کرده و تاکید داشته باشیم حتما قبل از ورود ما به کلاس به صورت گروهی بنشینند و دفتری برای ثبت فعالیتهای کلاسی خود داشته باشند . اگر برای شروع درس بتوانیم جمله جالبی یا سئوالی یا داستان و یا شعری برای دانش آموزان مطرح کنیم ایجاد انگیزه بسیار خوبی خواهد بود چون دانش آموز را از فضای بیرون جدا کرده و به درون کلاس می آورد ودرس را راحت تر خواهد فهمید .

برای شروع درس« بر بال فرشتگان» با خطی زیبا همان سئوال کلیشه ای و همیشگی درباره علم و ثروت را روی تابلو می نویسیم « علم بهتر است یا ثروت ؟» سپس از دانش آموزان می خواهیم به نوبت درباره آن صحبت کنند و نظر خود را بیان نمایند و از آنها دلیل برتری هر کدام را می خواهیم و مسلما بحث بسیار جالبی خواهد شد و بچه ها دیدگاههای خود را زیبا بیان می کنند ... سپس داستانی که در درس آمده را به طور مفصل بیان می کنیم ... و اضافه می کنیم که پیامبر به اسیران نگفت هر کسی پول دارد آزاد خواهد شد بلکه ایشان فرمودند هر کس علم و دانش داشته باشد بتواند به دیگران سواد بیاموزد آزاد خواهد شد در اینجا علم بهتر بود یا ثروت ؟ سپس به بیان اهمیت علم و دانش در اسلام می پردازیم ...

هل یستوی الاعمی و البصیر افلا تتفکرون .( انعام آیه 50 )

آیا کور و نابینا با هم برابرند آیا فکر نمی کنید که عالم و جاهل یکسان نیستند . در اسلام یکی از برترین ارزشها کسب علم و دانش است راجع به علم و دانش بسیار سفارش شده است قرآن هم اولین مرتبه که نازل گردید سخن خود را با خواندن ، علم و کتابت آغاز کرد ...

پس از بیان مطالبی دراین باره به فعالیت کلاسی پرداخته از دانش آموزان می خواهیم به صورت گروهی پاسخ فعالیتها را بنویسند و به صورت گروهی از آنها جواب می خواهیم و در اینجا می توانیم نمره را نیز گروهی بدهیم همچنین در این درس از امام صادق (ع) صحبت شده که ایشان شاگردان زیادی را تربیت نمودند می توانیم در این باره نیز بیشتر صحبت کرده و اطلاعات بیشتر ی به دانش آموزان دهیم ... برای فعالیت خارج از کلاس از بچه ها می خواهیم درباره دکتر مصطفی چمران که یک چهره شاخص علمی است بیشتر تحقیق کنند یا درباره دیگر دانشمندان اسلامی تحقیق کرده و در کلاس ارائه دهند ...

در درسهای این کتاب بیشتر باید سعی شود خود دانش اموزان فعال بوده و در تدریس مشارکت داشته باشند و بیشتر کارها را برعهده بگیرند تا درس را بهتر بفهمند .

خودت را امتحان کن:

1-علم و دانش چه تاثیری بر موفقیت ما در کارهایمان دارد؟برنامه ریزی و موفقیت ، نتیجه ی دانش است و کسی که نسبت به مسائل مورد نیازش علم و آگاهی درستی نداشته باشد ، هیچ گاه نمی تواند برای انجام کارهایش راه درستی را انتخاب کند تا موفق شود .

2- دلیل عقب ماندگی کشورهای مسلمان از پیشرفت های علمی جهان در سال های اخیر چیست ؟موفقیت های علمی مسلمانان در زمانی اتفاق می افتاد که انان با عمل به سفارش های پیشوایان دین ، به صورت جدی به دنبال کسب علم و دانش بودند و هرگاه که آنان از این کار مهم غافل می شدند (به دنبال کسب علم و دانش نمی رفتند ) از پیشرفت های آنان نیز کاسته می شد.

سوالهای داخل متن درس اول:

۱-کسب دانش درپیشگاه خداوند از چه اهمیتی برخوردار است؟جواب در ص۴

۲-شاگردان امام جعفر صادق چند نفر بودند ؟یک نونه نام ببرید.ص۶

۳-بنا بر سخن پیامبر ثواب کسی که به دنبال فراگیری دانش باشد چگونه است؟ص۵

۴-دلیل سفارش وتاکیددین اسلام به کسب علم چیست؟ ص۵

۵-طبق فرموده پیامبر مراحل کسب دانش را نام ببرید؟ص۷

 

 

درس دوم(من میتوانم)

(من می توانم)

در این درس درباره انواع رشدها ( رشد جسمی – رشد عقلی  و رشد اخلاقی ) صحبت شده است. هدف کلی این درس این است  که ما باید به دانش آموزان بیاموزیم که انسان از سایر موجودات بالاتر است به دلیل قوه تعقل و تفکر و او توانایی هایی دارد که سایر موجودات ندارند و در مقابل این نعمت باید شکرگزار پروردگارش باشد .

برای اینکه کلاسمان تنوع داشته باشد اگر دسترسی به کامپیوتر و ویدئو پروژکتور داریم که چه خوب می توانیم تصاویری درباره رشد انسان چه به صورت نقاشی یا انیمیشن تهیه کرده و به صورت پاورپوینت بنویسیم و در کلاس نمایش دهیم که این برای دانش آموزان بسیار جالب خواهد بود و در صورت نبود کامپیوتر و ... می تونیم مراحل رشد را به صورت نقاشی رنگی روی مقوا تهیه کرده در کلاس نصب و توضیح دهیم یا تصاویری که رشد اخلاقی را نشان می دهد و ...

برای شروع تدریس بهتر است با سئوالاتی که خود کتاب پرسیده درس را آغاز کنیم :

آیا تاکنون به یک فیل یا شیر به دقت نگاه کرده اید ؟

و یا به کارها و توانایی های یک گربه یا مورچه فکر کرده اید ؟

به نظر شما توانایی های فیل ، اسب، گربه و مورچه بیشتر است یا ما انسان ها ؟

این حیوانات چه توانایی هایی دارند ؟

ما انسان ها چه توانایی هایی داریم ؟

هر کدام از این سئوال ها را با خط خوب و درشت روی تابلوی کلاس بنویسم و اجازه دهیم دانش اموزان نظرات خود را بیان کنند ( برای نظرات آنها ارزش قائل باشیم و آنها را با گفتن آفرین و احسنت و ... تشویق به صحبت کردن کنیم ) با این سئوال جوابها ایجاد انگیزه خوبی کرده ایم وتوانسته ایم دانش آموز را نسبت به موضوع درس کنجکاو کنیم پس از آن درس را آغاز میکنیم با توضیحاتی درباره انواع رشدها البته بیشتر همین سه موردی که کتاب ذکر کرده است.

درباره رشد جسمی برای انها صحبت میکنیم اول از خود شان می خواهیم مراحل رشد جسمی یک نوزاد و تواناییهای او را توضیح دهند در اینجا فعالیت کلاسی جالبی اورده شده که اجازه می دهیم گروه ها روی آن بحث کنند و سپس پاسخ دهند ( به نظر شما اگر انسان ها تا آخر عمر دندان در نمی آوردند چه می شد ؟...)

رشد عقلی و رشد اخلاقی شاید نیاز به توضیح بیشتری از طرف معلم داشته باشدو از اینجا به تفاوت انسان و حیوان اشاره می کنیم چیزی که در ابتدای بحث خود دانش آموزان به ان اشاره داشتند در اینجا می توانیم نکته های بسیار جالب و آموزنده ای را برای دانش آموزان مطرح کنیم :

جوهر اخلاق احترام است . احترام به خود ، احترام به دیگران ، احترام به محیطی که در آن زندگی میکنیم .

لازمه احترام به خویشتن این است که برای دیگران احترام قائل باشیم .

با دیگران چنان رفتار کن که دوست داری با تو رفتار کنند .آنچه برای خود نمی پسندی برای دیگران هم مپسند .

قبل از انجام هر عملی فکر کنیم ( استفاده از غقل نعمت خداوند )

مسئولیت پذیر باشم و در کارهابه دیگران کمک کنیم .

از نه گفتن نترسیم .

به دیگران خوبی کنیم تا خوبی ببینیم .

برای اینکه بتوانیم دیگران را دوست بداریم اول باید خودمان را دوست بداریم و به خود احترام بگذاریم .

برای اینکه با انواع رشدها بهتر آشنا شویم می توانیم به کتابهای زیر مراجعه کنیم :

روانشناسی رشد – جیمز وندر زندن – دکتر حمزه گنجی

یکی از فعالیتهای کلاسی در زیر اورده شده :

نمونه ی کارها

با این کار شکر کدام نعمت را به جا می آورد ؟

این کار چه رشدی در او ایجاد می کند ؟

نوجوانی که قرآن می خواند

چشم و زبان

رشد اخلاقی

کسی که برای نشاط و شادابی به طور منظم ورزش می کند

سلامتی

رشد جسمانی

دانش آموزی که با دقت به سخنان معلم گوش می دهد

گوش(شنوایی)

رشد علمی

کسی که به فقیران و نیازمندان کمک می کند

مال و دارایی

رشد اخلاقی

فرزندی که به پدر و مادرش احترام می گذارد

داشتن پدر و مادر

رشد اخلاقی

پزشکی که دلسوزانه به بیماران خدمت می کند

علم و دانش

رشد اخلاقی

دانش آموزی که به دوستانش در حل مشکلات درسی کمک می کند

علم و دانش

رشد اخلاقی

 

خودت را امتحان کن :

1-منظور از کلمه ی رشد چیست ؟ رشد در لغت به معنای تحول تکامل و بزرگ شدن است . وقتی می گوییم نوزادی رشد کرده است یعنی تواناییهای او نسبت به گذشته بیشتر شده و کارهایی را می تواند انجام دهد که در گذشته نمی توانست .

2- ما چگونه می توانیم شکر نعمتهای خداوندرا به جای آوریم ؟اینکه از نعمت هایی که خداوند به ما داده درست استفاده کنیم از نعمت گوش چشم عقل و ...

3- به نظر شما رشد جسمی ما چگونه می تواند به رشد عقلی ما کمک کند ؟تا زمانی که ما نوزاد هستیم قدرت خواندن و نوشتن وبه دست گرفتن مداد نداریم و لی با رشد جسمی و بزرگ شدن میتوانیم مداد در دست بگیریم بنویسیم و یاد بگیریم بنابراین از نظر عقلی رشد کرده ایم .

4- آیا رشد عقلی ما می تواند به رشد اخلاقی ما کمک کند ؟ مثالی بزنید .بله می تواند مثلا حیوانات که رشد عقلی ندارند هیچ وقت نمی توانندخوب و بد کارهایشان را تشخیص دهند ولی ما انسانها وقتی از نظر عقلی رشد می کنیم کارهای بد را ترک کرده و کارهای خوب را انجام می دهیم .

توجه : برای پاسخ دادن به پرسشها ابتدا اجازه دهیم دانش آموزان فکر کرده و خودشان در این باره صحبت کرده و پاسخ دهند سپس با یک جمع بندی خودمان پاسخ صحیح را ارائه دهیم .

از همکاران گرامی خواهشمندم چنانچه پاسخها ناقص است یا شما پاسخ بهتری دارید حتما در قسمت نظرات مرقوم بفرمایید تا ماهم استفاده کنیم .

سوالهای داخل متن درس دوم:

۱-مراحل رشد را نام ببرید؟ص۱۱و۱۲و۱۳

۲-رشد جسمی یعنی چه ؟مثال بزنید.ص۱۳

 

 

  درس سوم (بینای مهربان)

برای شروع این درس بهتر این است که از روش ایفای نقش استفاده کنیم چون در روش ایفای نقش ارتباط عاطفی بین تماشاگران و ایفاکنندگان نقش صورت می گیرد دانش آموزان مفاهیم درس را بهتر و جالبتر خواهند فهمید .

برای انجام این کار در جلسه قبل چند نفر از دانش آموزان را انتخاب کرده ( افراد داوطلب) و کارهایی که باید انجام دهند یا متنی که باید حفظ کنند را به آنها می گوییم و از آنها می خواهیم برای جلسه آینده آماده باشند .

سپس در جلسه بعد و قبل از تدریس معلم افراد نمایش به جلوی کلاس آمده و نمایش را در دو قسمت پشت سر هم اجرا می کنند سپس از دانش آموزان می خواهیم به صورت  گروهی درباره نمایش اجرا شده بحث و گفتگو کنند و نتیجه صحبتهای هر گروه در کلاس بیان می شود .و معلم خود توضیحات تکمیلی را بیان می کند .

از آجا که هدف کلی درس نظارت و مراقبت خداوند بر اعمال انسان است چه خوب است که آیه « هو معکم این ما کنتم »(هر کجا باشید او با شماست ) را بزرگ روی مقوایی نوشته و در کلاس نصب کنیم و در مورد این آیه شریفه بیشتر صحبت کنیم . از مورادی که باید در این درس بعد از نظارت خداوند درباره آن صحبت کرد و توضیحاتی فراتر از کتاب ارائه نمود نظارت و مراقبت فرشتگان بر انسان است که این بحثها برای دانش اموزان بسیار شنیدنی و جالب خواهد بود .در مورد نظارت فرشتگان بر انسان می تونیم از تفسیر نمونه استفاده کنیم ( تفسیر آیات نامه عمل ) چون مطالب بسیار جالبی در باره دو فرشته ی مراقب انسان ( رقیب و عتید ) داره .

فعالیت های کلاسی که در این درس آمده بسیار جالب بوده و مسلما خود دانش اموزان با اشتیاق از خاطرات یا حوادثی که شاهد آن بوده اند صحبت می کنند .( اگر خود دبیر خاطره ای و یا داستانی در این مورد سراغ دارد خوب است که در ابتدا بیان کند تا دانش آموزان هم تشویق به سخن گفتن و بیان نظرات خود گردند .)

خودت را امتحان کن

1-چرا خداوند همواره ما را می بیند و به ما توجه دارد ؟ چون ما را دوست دارد.

2- اگر خداوند لحظه ای از ما و جهان پیرامون ما مراقبت نمی کرد ، چه حوادثی ممکن بود به وجود آید ؟ جهان آفرینش از بین می رفت و ما هم بدون مراقبت خداوند قادر به زندگی کردن نخواهیم بود .

3- آیا انسان فقط در زمان خطر و مشکل به خداوند نیاز دارد ؟ خیر انسان چون آفریده و مخلوق خداست در تمام مراحل زندگی به خداوند نیاز دارد .

4- توضیح دهید چرا با وجود محافظت خداوند و فرشتگان از مردم ، باز عده ای دچار حوادث مختلف می شوند ؟ گاهی وقت ها انسان ها با بی دقتی یا سهل انگاری و یا حتی از سر نادانی ، خودشان را در برابر حوادث قرار می دهند . در حقیقت ، این افراد با اشتباهات و گناهانی که مرتکب می شوند ، خودشان را با دست خود از حمایت فرشتگان و حفاظت خداوند محروم می کنند .

سوالهای داخل متن درس سوم:

۱-با توجه به آیه <<هُو مَعَکم اَینَ ما کُنتُم >>خداوند در چه مگان هایی همراه ماست؟جواب ترجمه آیه.

۲-ایا خداوند فقط از ما انسانها محافظت میکند؟ص۲۳

 

 

 

درس چهارم ( شکر نعمت) برای شروع و ایجاد انگیزه این درس روایت کوتاهی که از امام صادق و دو مرد فقیر آمده بسیار مناسب خواهد بود پس از بیان داستان همانطور که در فعالیت کلاسی نیز آمده ار دانش اموزان سئوال کنیم چرا امام صادق (ع) با این دو نیازمند دو رفتار متفاوت داشت ؟ و پس از اینکه چند دقیقه ای به گروهها فرصت تفکر و مشورت دادیم از آنها بخواهیم در این باره صحبت کنند.درباره ی آیه 7 سوره ی ابراهیم که در درس آمده در جلد 10 تفسیر نمونه توضیحات و تفسیر بسیار جالبی آمده است که مورد مطالعه قرار داده و در کلاس بیان کنیم باعث درک بهتر این مطلب خواهد شد   شکر ، مایه فزونی نعمت و کفر ، موجب فناست . بدون شک خداوند در برابر نعمت هایی که به ما می بخشد ، نیازی به شکر ما ندارد ، و اگر دستور به شکر گزاری داده آن هم موجب نعمت دیگری بر ما و یک مکتب عالی تربیتی است . در این قسمت به حقیقت شکر اشاره شده و مراحل آن که شامل شکر زبانی و شکر عملی است و با بیان بسیار ساده توضیح داده شده است .

اگر نعمت های خداوند را در مسیر درست خود استفاده کنیم شکر عملی به جای آورده ایم .و اگر وسیله ای شد برای طغیان و خود پرستی و غرور و غفلت و بیگانگی و دوری از خدا این عین کفران است !

البته افزایش نعمت های خداوند که به شکرگزاران وعده داده شده ، تنها به این نیست که نعمت های مادی تازه ای به آنها ببخشد ، بلکه نفس شکرگزاری که توأم با توجه مخصوص و عشق تازه ای نسبت به ساحت مقدس او است ، خود این نعمت بزرگ روحانی است .

سپس به عنوان برترین شکر و سپاس نماز خواندن ذکر شده است زیرا که نماز انسان را به یاد خدا می دارد و یاد خدا نفس مطمئنه به او می دهد و نفس مطمئنه او را به مقام بندگان خاص و بهشت جاویدان می رساند . برای استفاده بیشتر از این مطلب می توانید به جلد 16 و 13 تفسیر نمونه مراجعه کرده و مطالب بسیار جالبی درباره اهمیت نماز مطالعه کنید .

*نماز سدی است میان انسان و گناهان هنگامی که سد شکسته شد غوطه ور شدن در شهوات نتیجه قطعی آن است .

* نماز خواندن ما چیزی بر عظمت پروردگار نمی افزاید بلکه سرمایه بزرگی برای تکامل انسان است .

* یاد خدا ، البته یادی که مقدمه فکر و فکری که انگیزه عمل باشد .

* نماز وسیله شستشوی از گناهان

* نماز غفلت زداست . دوری از کبر و خود پسندی است . وسیله پرورش فضائل اخلاقی است .

* نماز روح انظباط را در انسان تقویت می کند .

فعالیت کلاسی

برای انجام این فعالیت بسیار مناسب است اگر وقت کلاس اجازه می دهد از روش بارش فکری استفاده کنیم از تعدای از گروهها بخواهیم درباره شکر نعمت گفته و عده ای درباره ناسپاسی نعمت سپس همه پاسخها را روی تابلو نوشته و بهترینها را انتخاب کنیم .برای پاسخ به این گونه فعالیتها توجه داشته باشیم ملاک پاسخی است که دانش اموز می دهد هر چند ناقص باشد پس نظر و گفته خود را تحمیل نکنیم .

ناسپاسی نعمت

شکر نعمت

نعمت خداوند

بی اهمیتی نسبت به درس

1-احترام به او

2- درس خواندن

معلم

اسراف

صدقه دادن

دارایی و توانایی مال

خلاف دستورات آنان عمل کردن

1-عمل به دستورات آنان

2- زیارت آرامگاه ایشان

پیامبران و امامان

دروغ گفتن

راستگوئی

زبان

به غیبت گوش دادن

شنیدن تلاوت قرآن

گوش

 

خودت را امتحان کن

1-شکر عملی چیست ؟ وقتی از چشم خود برای مطالعه کتابهای آموزنده استفاده می کنیم ، وقتی به پدر مادر و معلم خود احترام می گذاریم ، وقتی به افراد سالخورده و ناتوان کمک می کنیم ، در تمامی این موارد شکر عملی نعمت های خداوند را به جا می آوریم .

۲-مهم ترین فایده نماز خواندن را توضیح دهید .با نماز خواندن به یاد خداوند می افتیم و با او سخن می گوییم .او نیز حرفهای ما را می شنود و به ما توجه می کند

۳-حضرت علی (ع) درباره ی دوست داشتنی ترین کارها نزد خداوند چه می فرماید ؟

دوست داشتنی ترین کارها نزد خداوند بلند مرتبه ، نماز خواندن است .

سعی کنیم دعای پایان کلاس را حتما بخوانیم و قسمت خالی را دانش اموزان کامل کنند و در صورت امکان کتاب ارزشمند صحیفه سجادیه را به کلاس آورده تا دانش آموزان هر چه بیشتر با این کتاب گرانقدر آشنا شوند .

 

از همکاران عزیز خواهشمندم چنانچه روش تدریس بهتر و یا پاسخ کاملتری برای پرسشها دارند ما را بی نصیب نگذارند .


مطالب مشابه :


درست صحبت کردن

ـ قبل از شروع صحبت دقیقا ( آیه ۴ سوره علماء کلام بدین باوراند که کوشش کنید برای صحبت خویش




پیام های آسمانی(اول راهنمایی)

اگر برای شروع درس بتوانیم جمله در این باره صحبت کنند.درباره ی آیه 7 سوره ی




مؤثرترین گامها برای غلبه بر کمرویی

مؤثرترین گامها برای غلبه در برقراری ارتباط و شروع صحبت با دیگران، با ادب و آیه قرآن




روش هایی برای حفظ قرآن

برای شروع مناسب است و ترجمه ی آیه توجه کند و برای آنکه صحبت با اطرافیان و




معنی لغات ایه تطهیر

همان گونه كه می‌دانیم، آیه ی تطهیر با "انما" شروع در خصوصش صحبت می آیه برای ما




آداب معاشرت در جامعه

آیه آسمانی برای نشان دادن شخصیتی با وقار و احترام برانگیز از خود و با صدای بلند صحبت




چه جوری دینی رو کنکوری بخونیم؟

5- این آیه برای چه آیه تو کتاب راجع به چی صحبت برای شروع از همین الآن مناسب است




برچسب :