آشنايي با پروتكل VTP يا Vlan Trunking Protocol


در مقالات قبلي در خصوص VLAN و Trunk صحبت كردم. بنابراين افرادي كه از VLAN و Trunk اطلاعاتي ندارند حتما مقالات مربوطه را مطالعه نمايند. براي مطالعه مقالات، از سمت راست همين وبلاگ بر روي منوي موضوعات كليك كنيد و موضوع آموزش شبكه را انتخاب كنيد. در ليست مقالات آنجا مي توانيد موضوعات مربوط به VLAN و Trunk را پيدا كرده و مطالعه نماييد.

VTP چيست؟

VTP مخفف كلمات Vlan Trunking Protocol مي باشد.

يك پروتكل سيسكويي است كه قادر به ساخت، حذف و تغييرات اتوماتيك Vlanها مي باشد.

نكته: وقتي مي گويم فلان پروتكل، سيسكويي است يعني اين پروتكل را سيسكو ساخته و ارائه داده است. اصولا پروتكل هايي كه توسط سيسكو ساخته شده اند فقط روي تجهيزات سيسكو وجود دارند و كار مي كنند. البته كمپاني هايي هم كه لايسنس (License) آن پروتكل را خريداري كرده باشند مي توانند در تجهيزات خود از آن پروتكل استفاده نمايند.

توضيح كامل پروتكل VTP:

در شبكه هاي كوچك يا متوسط ساخت، حذف و تغيير Vlanها كار سختي نخواهد بود. يعني در يك شبكه كه تعداد سوئيچ هاي موجود 10 تا حتي 20 تا باشد، مدير شبكه مي تواند مباحث مربوط به Vlan و ترانك را مديريت نمايد. اما در يك شبكه بزرگ كه تعداد سوئيچ ها زياد است مسلما مديريت Vlan ها كاري سخت و حتي غيرممكن خواهد بود. بنابراين در شبكه هاي بزرگ كه تعداد سوئيچ ها زياد است، مديريت Vlan ها كار سختي است و انجام كارها به صورت دستي (ساخت، حذف و ويرايش VLAN ها) گاهاً غير ممكن خواهد بود.

وقتي قرار است يك Vlan جديد به شبكه اضافه گردد، مدير شبكه بايد اين مسئله را به همه سوئيچ ها اعلام نمايد. يعني اگر در شبكه، 20 تا سوئيچ وجود دارد، مدير شبكه بايد بر روي همه آنها به صورت جداگانه Vlan جديد را اضافه نمايد. يعني دستورات زير را بر روي 20 تا سوئيچ بايد جدا جدا بزند:

Switch(config)# vlan 30

Switch(config-vlan)# name test

با زدن اين دستورات، يك Vlan ساخته مي شود.

حال يك شبكه بزرگ را در نظر بگيريد كه 100 يا 200 عدد سوئيچ در آن وجود دارد. اگر بخواهيم در شبكه اي با اين اندازه يك Vlan را به روش بالا (به صورت دستي) بسازيم، قطعا به زودي از آن كار انصراف خواهيم داد. فكر كنيد كه قرار است به عنوان مدير شبكه، بر روي 100 عدد سوئيچ دستورات بالا را اعمال كنيد. خوب...

به همين خاطر در شبكه هاي بزرگ به جاي اينكه عمليات مربوط به VLAN ها را به صورت دستي انجام دهيم، كاري مي كنيم كه پروتكل VTP به صورت اتوماتيك تمام كارها را انجام دهد.

پروتكل VTP يك يا چند نقطه (منظورم همان سوئيچ است) در شبكه را به عنوان نقطه مركزي در نظر مي گيرد. تمامي عمليات مربوط به VLAN  ها در اين نقطه يا نقاط مركزي انجام مي گيرد. هر تغييري كه در نقطه مركزي انجام گيرد، اين تغييرات به صورت اتوماتيك به نقاط ديگر شبكه اعلام مي گردد. با اين روش قطعا نيازي نيست تا اضافه شدن يا حذف شدن يك VLAN را به صورت جداگانه بر روي تك تك سوئيچ ها انجام دهيم.

خلاصه:

كار پروتكل VTP اين است: با استفاده از اين پروتكل كافي است كه عمليات مربوط به Vlanها را فقط بر روي يك سوئيچ (سوئيچ مركزي) انجام دهيم. اين سوئيچ، تغييرات صورت گرفته را به سوئيچ هاي ديگر شبكه اعلام خواهد نمود.

روش كار پروتكل VTP:

در پروتكل VTP هر سوئيچ در يكي از حالت هاي زير قرار مي گيرد:

 1- VTP Server

 2- VTP Client

 3- VTP Transparent


VTP Server:

كار اين سوئيچ ها اعلام تغييرات به سوئيچ هاي ديگر (VTP Client) شبكه مي باشد. در شبكه، يك يا چند سوئيچ به عنوان VTP Server انتخاب مي شوند. تغييرات مربوط به Vlan ها در اين سوئيچ ها اعمال مي شود. سپس اين سوئيچ ها تغييرات را به سوئيچ هاي ديگر اعلام مي نمايند. ممكن است در شبكه چند تا VTP Server داشته باشيم تا اگر يكي از آنها با مشكل مواجه شد ديگري جايگزين شود (منظور همان قانون Redundancy است).

VTP Client:

اين سوئيچ ها همه تغييرات و اطلاعات مربوط به Vlan ها را از VTP Server ها مي گيرند. وقتي تغييري در يك ساختار Vlan هاي شبكه رخ مي دهد (مثلا يك Vlan جديد اضافه مي شود يا Vlan اي حذف مي شود) سوئيچ هاي VTP Server، اين تغييرات را به سوئيچ هاي VTP Client اعلام مي كنند. پس در يك شبكه كه 100 عدد سوئيچ وجود دارد، ممكن است 2 يا 3 عدد از سوئيچ ها به عنوان VTP Server و الباقي به عنوان VTP Client در نظر گرفته  شوند. سعي كنيد قوي ترين سوئيچ ها را به عنوان VTP Server در نظر بگيريد.

VTP Transparent:

سوئيچ هايي كه در اين حالت (Mode) قرار دارند، به تغييراتي كه در شبكه رخ مي دهد كاري ندارند. يعني اگر تغييراتي در شبكه اتفاق بيفتد و اين تغييرات از جانب VTP Server به سوئيچ يا سوئيچ هاي VTP Transparent اعلام شود، اين سوئيچ ها (VTP Transparent) اين تغييرات را در خودشان اعمال نمي كنند. ممكن است در يك شبكه يك يا چند سوئيچ موجود باشند كه مربوط به واحد يا واحدهايي باشند كه نمي خواهيم تغييرات موجود در شبكه بر روي آنها اعمال شود.

مثال: سوئيچ مربوط به دفتر حراست در يك سازمان يا اداره، جداي از سوئيچ هاي ديگر شبكه كار مي كند. اين سوئيچ به شبكه و سوئيچ هاي ديگر وصل است اما تنظيمات مربوط به خودش را دارد و نبايد تغييراتي كه در سوئيچ هاي ديگر شبكه اتفاق مي افتد در سوئيچ حراست اعمال گردد. بنابراين سوئيچ حراست را به صورت VTP Transparent تنظيم مي كنيم.


در بالا توضيحات مختصري در خصوص روش كار پروتكل VTP عنوان كردم. براي مطالعه كامل اين پروتكل به كتاب CCNP Switch مراجعه نماييد.

نوشته شده توسط: مهدي علي گلي


مطالب مشابه :


نحوه تنظیم و پیکربندی EtherChannel در سوئیچ های سیسکو

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - نحوه تنظیم و پیکربندی EtherChannel در سوئیچ های سیسکو




آشنایی با دستور Netsh - نحوه تنظیم کارت شبکه از طریق Command Prompt

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - آشنایی با دستور Netsh - نحوه تنظیم کارت شبکه از




آشنايي با پروتكل VTP يا Vlan Trunking Protocol

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - آشنايي با پروتكل VTP يا Vlan Trunking Protocol - مجری نصب




معرفی دوره CCNA (آشنایی با سیلابس دوره CCNA)

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - معرفی دوره ccna (آشنایی با سیلابس دوره ccna) - مجری




آشنایی با تجهیزات پسیو شبکه (آشنایی با کابل شبکه، کیستون، رک، پچ کورد، پچ پنل و ...)

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - آشنایی با تجهیزات پسیو شبکه (آشنایی با کابل شبکه




آموزش کاربا گوشی سانترال سری TDA-TDE

Panasonic - آموزش کاربا گوشی سانترال سری TDA-TDE - Panasonic Panasonic راهنمای آموزش اپراتوری مراکز




آشنايي با مفهوم Access List

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - آشنايي با مفهوم Access List - مجری نصب انواع شبکه




آموزش کامل Subneting یا زیر شبکه (آموزش آدرس IP)

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - آموزش کامل Subneting یا زیر شبکه (آموزش آدرس IP) - مجری




آشنايي با پروتكل ARP

آموزش و نصب شبكه،دوربین مداربسته،سانترال - آشنايي با پروتكل arp - مجری نصب انواع شبکه، دوربین




برچسب :