باستانی بودن بخشی از مترو اهواز افسانه نیست؛ حقیقت دارد

پژوهشکده باستان شناسی کوتاهی می کند

مجتبی گهستونی

در گزارشی که خبرگزاری فارس در خوزستان به قلم نادره وائلي زاده به بررسی پروژه قطار شهری اهواز پرداخته است در بخشی از این گزارش اشاره ای به مترو و اشیاء تاریخی و لایه های باستانی شده است.

از زمانی که هیات دولت مصوب کرد که هر شهر با بيش از يك ميليون جمعيت، بايد صاحب مترو باشد نگرانی دوستداران میراث فرهنگی در شهرهای تاریخی آغاز شد.

قصور ها بر سر مسائلی که در خصوص باستانی بودن بخشی از خط یک قطار شهری وجود دارد به طور مساوی به قطار شهری و سازمان میراث فرهنگی بر می گردد. چرا که از همان ابتدا قطار شهری استعلام های باستان شناسی را انجام نداد و سازمان میراث فرهنگی خوزستان نیز آگاهانه چشمش را بر روی بزرگترین پروژه اهواز بست دریغ از اینکه در جایگاهی نشسته است که باید از میراث فرهنگی ما دفاع کند.

انجمن های میراث فرهنگی که هیچگاه بر سر تاریخ کشور عزیزشان ایران معامله نمی کنند و متوجه دشمنان تجزیه طلب داخلی و خارجی هستند همواره برای پاسداری از میراث فرهنگی پیشقدم شده و اینبار نیز اداره میراث فرهنگی خوزستان را متوجه غفلتشان کردند.

قطع به یقین اگر قطار شهری و سازمان میراث فرهنگی بخواهند بگویند که محوطه یی باستانی هست یا نیست به دلیل همه درهای بسته یی که وجود دارد ما دوستداران میراث فرهنگی که دستمان به جایی بند نیست جز آنکه نامه بنویسیم و خبر رسانی کنیم و دیگران را به کمک بطلبیم.

هنگامی که اداره میراث فرهنگی خوزستان را مخاطب قرار می دهیم که تکلیف حضور کارشناسان پژوهشکده باستان شناسی کشور برای حضور در کارگاه قطار شهری چه می شود مسئولین اداره کل میراث فرهنگی خوزستان قسم و آیه می خورند که ما تا کنون سه بار نامه نوشته ایم و درخواست حضور کرده ایم. حال به نظر می رسد که بعد از همه قصورها اینبار پژوهشکده باستان شناسی کوتاهی می کند.

اما گزارش نویس خبرگزاري فارس ، معتقد است که داستان متروي اهواز و ساير كلانشهرهاي كشور به طرز عجيبي به داستان هزار و يك شب شبيه شده است.وی از جوانب مختلف به داستان مترو پرداخته است. در این گزارش مدير عامل قطار شهري اهواز علاوه بر داستانسرایی های تکراری هم دوستداران میراث فرهنگی و سازمان میراث فرهنگی را به عدم شناخت از اهواز متهم کرد که گفتار او را در ادامه نوشتار خواهید خواند. گزارش نویس فارس در گزارشی به نام "ميراث فرهنگي در مسير مترو؛ آري، نه" می نویسد: "پروژه قطارشهري اهواز، به دليل نبود الزامات در آن زمان، بدون مطالعات ميراث فرهنگي كار خود را آغاز كرد. در سال 86 با جنجال‌هاي دوستداران ميراث فرهنگي در خوزستان در مورد احتمال تخريب شهر هرمز اردشير در جريان حفاري‌هاي مترو، اين سازمان طي قراردادي 200 ميليون توماني، مطالعات ميراث فرهنگي خط يك مترو را به پژوهشكده باستان‌شناسي واگذار كرد. البته پس از گمانه‌زني‌ها در طول اين خط، اين موسسه اعلام كرد هيچگونه آثار باستاني قابل توجه در اين مسير ديده نمي‌شود. اما دو سال پس از اعلام نظر پژوهشكده باستان‌شناسي پنجم مردادماه سال‌جاري با پيدا شدن اشيايي، جنجال‌ها از سر گرفته شد. انجمن دوستداران ميراث فرهنگي خوزستان مدعي پيدا شدن شال ستون‌هاي شهر هرمز اردشیر و سفال‌هايي مربوط به آن دوره در حفاري‌هاي ايستگاه سخيريه موسوم به ايستگاه فرهنگي شدند و باز هم مديركل ميراث فرهنگي استان و مديرعامل قطارشهري حرف‌هاي آنها را رد كردند. "

هلاكويي مي‌گويد: با توجه به سابقه و تجربه‌اي كه از اهواز موجود است، در هر كجاي مسير حد فاصل ميدان چهار شير تا خيابان زند كه در گذشته‌اي نه چندان دور براي توليد آجر و خشت، گودبرداري و پس از آن محل تخليه زباله، نخاله‌هاي ساختماني، خشت، آجرهاي قديمي، كوزه و سفال بود حفاري صورت گيرد، به اشيايي شبيه آنچه در ايستگاه فرهنگي ديده شده برخورد مي‌گردد. كه اين اشيا باستاني نيست و در حال حاضر به وفور در خانه‌ها و محله‌هاي قديمي اهواز از اين نمونه‌ها ديده مي‌شوند؛ اما به دليل ناآشنا بودن( اداره) ميراث فرهنگي خوزستان و تعدادي از دوستداران ميراث فرهنگي به سوابق اهواز، به محض پيدا شدن كوزه يا سفالي مسئله را بزرگ و مدعي پيدا شدن آثار باستاني مي‌شوند.

مدير عامل قطار شهري اهواز اظهار نظر گذشته پژوهشكده در مورد عدم وجود آثار باستاني در مسير خط يك قطارشهري را معتبر مي‌داند و با اشاره به تصويب خط و تمام ايستگاه‌هاي قطارشهري در شورايعالي ترافيك كشور، اظهار مي‌دارد: حتي اگر آثار باستاني در اين محدوده پيدا شود، در نقشه مصوب، تاثيري نخواهد داشت و پژوهشكده تنها نحوه انتقال و چگونگي حفظ آثار را بررسي خواهد كرد.

آنچه که خوانده شد گزارش خبرگزاری فارس بود که منتشر شد. اما از آنجایی که ما نیز خواهان خلل در کار مترو اهواز نیستیم اما مثل همه دوستداران میراث فرهنگی اعتقاد داریم که سازمان میراث فرهنگی خوزستان و پژوهشکده باستان شناسی به دلایل واهی در انجام وظیفه خود کوتاهی می کنند به گونه یی که اخبار دریافتی ما حاکی از آن است که اداره کل میراث فرهنگی تمایل چندانی به درگیر شدن با موضوع مترو ندارد. چرا که اگر غیر از این بود کارشناسان میراث فرهنگی خوزستان منتظر نمی ایستادند تا دوستداران از وجود شی یا لایه ای باستانی آنها را مطلع کنند و هر روز سر زده به بازدید از پروژه می پرداختند.

وقتی مدیر کل محترم میراث فرهنگی خوزستان در نشریات و خبرگزاری ها در اظهار و نظر عجیبی دیگر مدعی می شود در شماره 4581 روزنامه ایران مدعی می شود که "آثار به دست آمده تنها ساق ستون هایی است که در بازارهای اهواز نیز به راحتی خرید و فروش می شود." بای هم انتظار داشت که مدیر عامل قطار شهری یک روز مدعی شود که این محل ایستگاههای مترو در محدوه چهار شیر تا خیابان زند دره ایی بوده اند که با خاک دیگر تپه ها پر شده اند و روزی دیگر بگوید باقی مانده سفال های موجود مربوط به مغازه های سفال فروشی بوده است.


مطالب مشابه :


نقشه جدید مترو تهران

بچه های 89 فیزیوتراپی علوم بهزیستی تهران - نقشه جدید مترو تهران - بچه های فیزیوتراپی 89 اهواز.




باستانی بودن بخشی از مترو اهواز افسانه نیست؛ حقیقت دارد

سخنگو - باستانی بودن بخشی از مترو اهواز افسانه نیست؛ حقیقت دارد - میراث فرهنگی . گردشگری .




مطالعات مترو (قطار درون شهری)

دانلود پروژه های معماری www. irannb.com - مطالعات مترو (قطار درون شهری) - بزرگترین مرجع پروژه های




مقدمه درخصوص مترو

مترو - مقدمه سازمان قطار شهری اهواز كليه مطالعات فني شامل عمليات نقشه برداري و شناسايي




تاریخچه سيستمهاي حمل و نقل ريلي

مترو - تاریخچه در مسير مشهد، اهواز و تبريز ادامه مي رسيد و براساس نقشه‌هاي ثبت شده اين




اهواز امروز

مردم اهواز از اقوام اهواز، پل هشتم کارون و مترو اهواز می نقشه ایران و




اهواز 1400 | ahwaz 1400 |ahvaz 1400

اهواز 1400 | ahwaz 1400 کرده که مردم بی تفاوت به مترو به سفینه نقشه راه اهواز را در چند سال




معرفي جامع رشته ي دانشگاهي مهندسی معدن

دانشگاه پیام نور مرکز اهواز,پیام نور اهواز,شماره نقشه‌برداری شرکت‌ مترو و




برچسب :