اصول تشكيل سبد سهام

سرمايه گذاران، اعم از حقيقي و حقوقي، براي كاهش ريسك سرمايه گذاري در سهام ساير شركت ها، اقدام به خريد سهام متنوع (سبد سرمايه گذاري) مي كنند. طبق نظريات علمي، تشكيل سبد سهام مي تواند آثار نوسانات را بر بازده و ريسك سهام تعديل كند.
سرمايه گذاران همواره به دنبال اندازه گيري ريسك، جهت گرفتن تصميمات سرمايه گذاري بهينه هستند. آنان همواره تلاش مي كنند صرف ريسك سرمايه گذاري هاي خود را حداكثر سازند و به عبارتي بازدهي بيشتري را به ازاي ريسك هايي كه متقبل شده اند به دست آورند.
اين تنوع بخشي قادر به كاهش ريسك غيرسيستماتيك (يعني ريسك سرمايه گذاري در بازار) خواهد شد ولي قادر به كاهش يا حذف ريسك سيستماتيك (يعني ريسكي كه از خارج به بازار تحميل مي شود) نيست.در دهه 1950 اثبات اينكه تشكيل علمي سبد سهام، ريسك را كاهش و بازدهي را به حداكثر مي رساند، انقلابي در جهان سرمايه گذاري به وجود آورد. در همين رابطه با دكتر ابوالفضل شهرآبادي، مدير روابط عمومي شركت بورس و استاد دانشگاه گفت و گويي انجام داده ايم تا اصول و ضرورت تشكيل سبد سهام را بررسي كنيم.

اصولاضرورت تشكيل سبد سهام به جاي تك سهم يا چند سهم چيست؟
به مجموعه سرمايه گذاري هاي يك شخصيت در گزينه هاي مختلف «پرتفوليو» يا «سبد سرمايه گذاري» گفته مي شود كه مجموعه اي از اوراق بهادار متفاوت است. هر كدام از اين اوراق، معمولاداراي بازده و ريسك متفاوتي هستند. ريسك غيرسيستماتيك (يعني ريسك بازار) را مي توان از طريق تنوع بخشيدن به اوراق بهادار در سبد سهام كاهش داد يا از بين برد. در نتيجه، با حذف ريسك غيرسيستماتيك، مهم ترين بخش ريسك پرتفوليو به ريسك سيستماتيك (يعني ريسكي كه از خارج به بازار تحميل مي شود) مربوط مي شود. هرچه تعداد اوراق بهادار مربوط به پرتفوليو بيشتر باشد ميزان ريسك غيرسيستماتيك كوچك و كوچك تر مي شود و ريسك كل پرتفوليو به ريسك سيستماتيك نزديك تر مي شود.

برخي معتقدند تشكيل سبد سهام و پخش كردن سرمايه به جاي تمركز بر يكي دو سهم قوي باعث از بين رفتن بازدهي آنها مي شود. نظر شما درباره اين جمله چيست؟
از نظر من، اين باور اشتباه است. زيرا شايد تمركز سرمايه بر يك يا دو سهم بازدهي بالايي داشته باشد اما با ريسك بالايي همراه است. اين در حالي است كه در سبد سهام ميانگين بازدهي از ميانگين بازدهي سهام موجود در سبد به دست مي آيد. در مقابل نحوه محاسبه ريسك سبد سهام اين طور نيست؛ زيرا در صورتي كه سبد سهام مديريت صحيحي داشته باشد و به ضريب همبستگي در آن توجه شود، ريسك سبد سهام از ميانگين ريسك مجموع سهام تشكيل دهنده سبد سرمايه گذاري پايين تر خواهد بود. به عبارت ديگر مي توان در يك سطح بازدهي مشخص دو سبد سهام با سطح ريسك متفاوت داشت. نكته جالب اين است كه در صورت تشكيل سبد سهام با رعايت مباني علمي ، شما مي توانيد حداكثر بازدهي را با حداقل ريسك يعني حداقل احتمال انحراف از بازده مورد انتظار به دست آوريد. در اين راستا، ضريب همبستگي مثبت نشان دهنده افزايش ريسك و ضريب همبستگي منفي نشان دهنده كاهش ريسك سبد سهام است.

چگونه مي توان ريسك سبد سهام را در حد بهينه نگاه داشت؟
در يك مجموعه سرمايه گذاري هرچه ضريب همبستگي بين بازده اعضاي مجموعه به سمت (1-) ميل كند ريسك مجموعه كاهش مي يابد.ريسك پرتفوي تنها متاثر از ميانگين انحراف معيار اعضاي مجموعه تشكيل دهنده آن با بازار (يعني ضريب بتا) نيست، بلكه تنوع در سرمايه گذاري و چگونگي ارتباط بازده اعضا با يكديگر نيز بر ريسك مجموعه تاثير خواهد گذاشت.
به بيان ديگر، در يك مجموعه سرمايه گذاري هرچه تنوع از جهات مختلف (چه با بازار و چه با يكديگر) بيشتر باشد، ريسك مجموعه كمتر خواهد شد.در همين حال، بايد در نظر داشت ريسك مجموعه با اضافه شدن يك سهام، با شيب ثابتي كاهش نمي يابد بلكه در ابتدا كه سهام جديد به مجموعه اضافه مي شود، ريسك كل با شدت بيشتري كاهش يابد، به تدريج از شدت كاهش، كاسته شده و ديگر با ايجاد تنوع، ريسك كاهش نخواهد يافت. بنابراين بايد از متنوع سازي بيش از حد نيز پرهيز كرد زيرا در عمل باعث كاهش ريسك نخواهد شد و تنها مي تواند بازدهي را محدود كند.

چه تعداد سهام يا صنعت براي تشكيل سبد سهام مناسب است؟
قاعده رياضي خاصي براي تعداد سهام موجود در سبد سهام وجود ندارد. اما تجربه و تحقيقات ميداني نشان مي دهد وجود 10 تا 30 نوع سهام با توجه به سرمايه هاي مختلف مي تواند با پايين آوردن ريسك غيرسيستماتيك بازدهي مناسبي را در سبد ايجاد كند.
اين در حالي است كه توزيع سرمايه هاي اندك در 30 شركت بازدهي ندارد و بهتر است هرچه سرمايه بالاتر باشد تعداد سهام متنوع تر باشد و سبد سرمايه هاي اندك شامل تعداد كمتري سهام باشد.

بازدهي سبد سهام در چه دوره هايي بايد بررسي شود؟
در زمان هايي كه بازار پرنوسان است وضعيت سبد سهام در بازه هاي زماني كوتاه تر بايد بررسي شود. اما در زماني كه بازار باثبات است و نوسان خاصي ندارد بررسي ماهانه و هفتگي نيز مي تواند مديريت معقول سبد سهام را به دنبال داشته باشد.


مطالب مشابه :


مديريت سبد سهام در اوراق بهادار با كنترل ریسک ورشكستگي

مديريت سبد سهام در اوراق بهادار با شود و سپس در صورت با صرفه بودن، بهينهسازي سبد




اصول تشكيل سبد سهام

چگونه مي‌توان ريسك سبد سهام را در حد بهينه بنابراين بايد از متنوع سازي بيش از حد نيز




اعمال سلیقه وترجیحات سرمایه گذار در انتخاب پرتفوی بهینه

موجود در انتخاب بهينه سبد سهام از کارايي لازم که مي تواند مسله بهينه سازي را با




بررسی مدل های موثردر انتخاب پرتفوی بهینه

چرا و چگونه پرگونه سازي سبد سهام ریسک آن را بهينه سهام با استفاده از روش




اصول تشكيل سبد سهام

برخي معتقدند تشكيل سبد سهام و پخش كردن سبد سهام را در حد بهينه سازي بيش از حد




رزومه و مشخصات احمد نجومی مرکید

احمد نجومی مرکید، روش بهينه سازي مورچگان براي و پیش بینی سبد سهام، بهینه سازی سبد




موضوع پایان نامه مدیریت بازرگانی- گرایش مالی

بهينه سازي سبد بورس اوراق بهادار x مدل سازي پيش بيني قيمت سهام در بازار بورس




برچسب :