نگاهی تحلیلی بر شاخص‌های بورس(1)

مقدمه

سرمایه‌گذاران و مسؤولان بورس اوراق بهادار به منظور دست‌یابی به تصویر مناسبی از روند این بازار و توانایی ارزیابی گذشته و در مواردی پیش‌بینی آینده، از شاخص‌های بورس بهره می‌برند. تجزیه و تحلیل دقیق‌تر روند قیمت در بورس اوراق بهادار محتاج شاخص‌هایی با کارکردهای گوناگون است و بدین سبب امروزه شاخص‌های بسیار متنوعی در بورس‌های معتبر جهانی محاسبه و منتشر می‌شوند. شیوه‌های محاسبه شاخص نیز در راستای کارایی بیشتر و ارایه تصویری دقیق‌تر از فرآیند عملکرد بورس، دستخوش تغییرات چندی شده است. بورس اوراق بهادار تهران نیز از فروردین ماه 1369 اقدام به محاسبه و انتشار شاخص قیمت خود با نام تپیکس نموده است. در گذر زمان هر چند شاخص‌های قیمتی دیگری به جمع نماگرهای بورس تهران، پیوستند و شاخص‌های دیگری همچون تدیکس و تدپیکس نماگری بازدهی نقدی و بازدهی کل بورس را بر عهده گرفتند، اما شیوه محاسبة شاخص در بورس تهران از هرگونه اصلاح و تجدید نظری مصون مانده است. در این میان شاخص بورس تهران در موارد متعددی مورد توجه منتقدان قرار گرفته و محافل دانشگاهی نیز در تحقیقات چندی کارایی آن را مورد تردید قرار داده‌اند. بدین‌ترتیب چنین به نظر می‌رسد. که شاخص‌های بورس تهران محتاج اصلاحاتی در نحوة محاسبه خود باشند. گزارش پیش رو می‌کوشد تا با معرفی اجمالی شاخص‌ها به تحلیل نماگرهای بورس تهران بپردازد و اصلاحات مورد نیاز برای کارآمدتر کردن آن‌ها را بیان کند.

 تعریف شاخص

بررسی روند پارامتری مشخص برای یک متغیر، به راحتی و با در نظر گرفتن مقدار پارامتر در طول زمان امکان‌پذیر است، اما زمانی که گروهی از متغیرها مورد بررسی قرار گیرند، نماگری مورد نیاز است که نشان‌دهنده سطح عمومی پارامتر برای گروه مورد نظر باشد. به عنوان مثال بررسی تغییرات قیمت سهم یک شرکت مشخص به راحتی و با در نظر گرفتن روند قیمت سهم مزبور صورت می‌گیرد، اما بررسی روند سطح عمومی قیمت سهام کلیة شرکت‌ها در بورس، به وسیله شاخص کل قیمت انجام می‌شود. بنابراین می‌توان شاخص را نماگری دانست که بیانگر روند عمومی پارامتری مورد نظر در میان گروهی از متغیرهای مورد بررسی است که تغییرات آن در مقایسه با یک تاریخ مبدأ در نظر گرفته می‌شود. معیار مقایسه مقدار شاخص در هر زمان نسبت به تاریخ مبدأ، عدد مبنا است. عدد مبنا به طور معمول 100 در نظر گرفته می‌شود و در این صورت از تقسیم میزان شاخص در هر زمان بر عدد مزبور می‌توان مقدار رشد پارامتر مورد نظر در میان گروه متغیرهای مورد بررسی را به دست آورد. به عنوان مثال در صورتی که شاخص کل قیمت بورس تهران در تاریخ 30/2/1382، 11517 باشد، مشخص است که سطح عمومی قیمت شرکت‌های بورس نسبت به فروردین 1369 که تاریخ مبدأ شاخص کل قیمت است، 17/115 برابر شده است. بدین‌ترتیب مشخص است که اجزای بنیادین هر شاخص را عوامل زیر تشکیل می‌دهند:

1 گروه متغیرهای مورد بررسی مزبور؛

2 پارامتر مورد نظر (به طور معمول قیمت)؛

3 تاریخ مبدأ؛

4 عدد مبنا.

البته باید توجه داشت که شاخص‌ها با فرمول‌های متفاوتی محاسبه می‌شوند که در طول زمان روش‌های محاسباتی آن‌ها نیز دستخوش اصلاحاتی شده است. بنابراین می‌توان کارایی شاخص‌های متفاوت را به چالش طلبید و دقت نماگری آنها را مورد بررسی قرار داد.

 


مطالب مشابه :


دانلود کتاب موانع تاریخی رشد سرمایه داری در ایران دوره قاجار

دانلود کتاب موانع تاریخی رشد سرمایه داری در ایران تحریم تنباکو و نهضت مشروطیت




دانلود مقاله صد سال نفت و بودجه

دانلود کتاب فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت بانک مرکزی ایران.




دانلود مقاله تحليل بازار كار كشور در دوره پس از انقلاب

دانلود کتاب فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت بانک مرکزی ایران.




در باره ی یک مورخ و پژوهشگر

قانون، فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت در کتاب هایش در نهضت مشروطیت ایران




خرید کتاب و جزوات کنکوری پارسه رشته اقتصاد

دانلود کتاب فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت بانک مرکزی ایران.




نگاهی تحلیلی بر شاخص‌های بورس(1)

دانلود کتاب فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت بانک مرکزی ایران.




شیر و ماستی که دولت احمدی‌نژاد به مردم تحویل داد!!!

ساز و کار اقتصادی ایران به طور دانلود کتاب فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت




ده راز میلیونر شدن !

دانلود کتاب فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت بانک مرکزی ایران.




گفت وگوی ایبنا با ناصر تکمیل همایون به مناسبت سالروز صدور فرمان مشروطیت

و اجتماعی در ایران نهضت مشروطیت ایران در برخی مواقع در این کتاب




آرای شیخ فضل‌الله نوری (به مناسبت سالروز مشروطه) فریدون آدمیت

دوران نهضت مشروطیت ایران، به فکر سیاست مشروطیت در فیسبوک دانلود کتاب "سه




برچسب :