مخزن نفتی ایران در دریا خزر

00.JPG


تا به حال از رشد استخراج نفت و گاز در بین کشور های ساحلی خزر سخنان زیادی گفته می شد ، اما از کشور ما خبری در این زمینه نبود. چون اولا قسمت دریای خزر که سمت ما قرار داره عمیق ترین نقطه دریاست. (1025 متر گزارش شده) دوما در صورت کشف هم ما فناوری لازم رو در اختیار نداشتیم تا از عمق زیاد چیزی استخراج کنیم، چون در حالت تحریم قرار داشتیم و الان هم مثل قبله فرقی نکرده! و هزار تا دلیل دیگه که ما رو تو اون حوظه محدود می کرد.

اما مهندسین نفتی ما که با تلاش های خودشون که حدود 11 سال یا شاید بیشتر  بود توانستند با جست و جو ،کشف یک مخزن گازی  در عمق 1500 متری دریا و زدن یک سکوی گازی در آنجا با تلاش های زیاد و بی وقفشون بزرگترین میدان گازی در بین کشور های ساحلی خزر رو تا به حال به مخزن گازی  روسیه اختصاص داشت، الان مخزن گازی  بزرگی برای ایران اسلامیمان به دست آورند. این مخزن گازی  خبر خوبی برای ما به حساب می آید.چون: اولا کشور های اروپایی که از طرق گوناگون می خواستند از گاز کشورهای ساحلی خزر استفاده کنند و با خرج پول های کلان به ایجا خط لوله هایی چون نوباکو و چند خط لوله مهم دیگربه انتقال گاز از این نواحی به اروپا و چین و... دست یابند. اما از این به بعد باید شاهد خبر های جدیدی نسبت به این مخزن گازی  باشیم  .

خبر های اولیه از این نقطه چنین بود:

به گزارش گروه اقتصاد بین الملل فارس پایگاه خبری توران جمهوری آذربایجان طی گزارشی نوشت شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد که این کشور به تازگی  موفق به کشف میدان گازی جدیدی در دریای خزر شده که پتانسیل  استحصال 42 تریلیون فوت مکعب گاز را داراست. برنامه آغاز بهره برداری از این میدان جدید گازی، در حال حاضر در دست تهیه است.

images?q=tbn:ANd9GcSXl24jJZ5o7IrjxMqyUNP

بر اساس این گزارش، رستم قاسمی، وزیر نفت ایران گفت که این میدان گازی جدید در عمق 700 متری دریا قرار دارد. قاسمی اضافه کرد که این میدان در نزدیکی محدوده آبی متعلق به ایران قرار گرفته ، و بطور کامل  در داخل سرزمین جغرافیایی ایران قرار دارد. مقامات ایرانی، جزئیات جغرافیایی بیشتری از محل قرار گرفتن این میدان ارائه نداده اند.

قاسمی گفت: «کیفیت گازی که قرار است از این میدان استخراج شود، بهتر از گازی است که از میدان پارس جنوبی به دست می آید. وزیر نفت ایران همچنین اظهار داشت، گاز استحصال شده از این میدان، علاوه بر مصرف داخلی، به کشورهای دیگر نیز صادر خواهد شد.

متخصصان ایرانی همچنین از احتمال وجود  منابع نفتی نیز در این میدان جدید خبر داده اند.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران نیز در این خصوص گفت: «میدان جدید شرایط و تعادل انرژی در حوزه دریای خزر را به کلی تغییر خواهد داد.» وی افزود: «نقش سیاسی ایران در دریای خزر و  همچنین نقش آفرینی ما نسبت به همسایگانمان در منطقه ، با کشف میدان گازی جدید دچار تحول خواهد شد

این گزارش حاکی است، اولین سکوی حفاری ایران، موسوم به البرز که بعدا به امیرکبیر تغییر نام داد، در سال 2009 عملیات حفاری ایران را در دریای خزر آغاز کرد. این سکو با همکاری شرکت صدرای ایران (95 درصد پروژه) و شرکت سوئدی جی وی ای (5 درصد پروژه) ساخته شده است.

وزن این سکو 14 هزار تن است  که می تواند در عمق 1030 متری دریا عملیات حفاری انجام دهد. سکوی مذکور قابلیت حفر چاه تا عمق 6000 متر را در اعماق دریا داراست.

این گزارش می افزاید، ایران با تولید روزانه 3.9 میلیون بشکه نفت در روز در بین کشورهای عضو اوپک بعد از عربستان، در رده دوم قرار دارد.

بر اساس این گزارش مقامات ایرانی مختصات جغرافیایی میدان گازی جدید را اعلام نکرده اند.

images?q=tbn:ANd9GcQglLNzieMywacFDSoXXAy

ایران اعلام کرده که  این میدان در نزدیکی مرزهای آبی این کشور قرار دارد. با توجه به ادعای ایران مبنی بر تقسیم دریای خزر به 5 قسمت مساوی بین کشورهای ساحلی این دریا، گمانه زنی هایی مبنی بر وجود اختلافات مرزی در خصوص مکان قرار گرفتن این میدان جدید بین ایران و جمهوری آذربایجان مطرح شده است.

زمانی که در اواسط می 2009 ایران، عملیات حفاری دردریای خزر را آغاز کرد، مطبوعات آذربایجان نوشتند ایران عملیات حفاری و اکتشاف نفت را در مناطق  مورد اختلاف با آذربایجان آغاز کرد.

حلاف حلاف اف، معاون وزیر خارجه آذربایجان و مسئول کارگروه آذربایجان در رژیم حقوقی دریای خزر به خبرنگاران گفته بود که عملیات حفاری انجام شده توسط ایران در دریای خزر تناقضی با مباحث مربوط به تحدید حدود دریای خزر مابین ایران و آذربایجان ندارد. وی همچنین تاکید کرده بود که انجام فعالیت های ایران در دریای خزر هیچ مغایرتی با حقوق حاکمیتی آذربایجان ندارد.

در واکنش به اظهار نظر رئیس جمهور ایران در خصوص تغییر شرایط و نقش ایران در منطقه پس از کشف میدان گازی جدید، مرکز مطالعات نفت جمهوری آذربایجان اظهار داشت که ایران ابایی از بیان علنی منافع خود ندارد.
 
این نهاد دولت آذربایجان همچنین اعلام کرد که اظهار نظر رئیس جمهور ایران در مورد تغییر تعادل انرژی در حوزه دریای خزر، بدون شک به معنای افزایش نقش ایران در منطقه است.
 از سوی دیگر مقامات ایرانی در حالی به صادرات گاز این میدان جدید اشاره کرده اند که توجهی به بازار مصرف گاز ندارند. منظور مقامات ایرانی احتمالا این بوده است که شرایط جدید، موقعیت  را برای صدور حجم عظیمی از گاز ایران به اروپا فراهم کرده است. اما مقامات اروپایی اعلام کرده اند نیازی به استفاده از گاز  ایران در خط لوله نابوکو  نمی بینند        .

.............................................

به گزارش آیینه نیوز به نقل از مهر، با گذشت یک دهه از آغاز ساخت فعالیت های اکتشافی ایران و ساخت سکوی نیمه شناور امیرکبیر، ایران در آبهای عمیق دریای خزر یک مخزن با ذخیره 50 تریلیون فوت مکعبی گاز طبیعی کشف کرد.


بر اساس اعلام مسئولان شرکت ملی نفت ایران میدان تازه اکتشاف شده گاز طبیعی در آب‌های حاکمیتی ایران در دریای خزر قرار گرفته است و با هیچیک از کشورهای همسایه مشترک نیست.
 
شرکت ملی نفت ایران برای کشف این ذخیره جدید هیدروکربوری تاکنون هفت حلقه چاه اکتشافی در آبهای عمیق دریای خزر حفاری کرده است که در نهایت هشتمین چاه اکتشافی در این حوزه دریایی به کشف یک میدان عظیم گازی ختم شده است.
 
از سوی دیگر با دستور رستم قاسمی وزیر نفت به منظور بررسی بیشتر و تکمیل مطالعات اکتشافی میدان تازه اکتشاف شده گاز طبیعی قرار است با تکمیل چاه اکتشافی یک حلقه چاه توصیفی در این میدان گازی کشف شود.
 
در حال حاضر میزان ذخایر گاز طبیعی کشف شده در بلوک 6 اکتشافی در دریای خزر به طور کامل نهایی نشده است اما مطالعات اولیه نشان می دهد که این میدان گاز طبیعی علاوه بر ذخایر گاز و میعانات گازی دارای ذخایر قابل توجه نفت خام است.
 
پیگیری خبرنگار مهر از شرکت ملی نفت ایران نشان می دهد که در این بلوک اکتشافی حدود 8 تا 10 میلیارد بشکه ذخایر نفت خام وجود دارد که با توجه به ادامه فعالیت های اکتشفی در مورد حجم دقیق ذخایر نفت این بلوک در شرایط فعلی نمی توان اظهار نظر کارشناسی شده‌ای انجام داد.
 
محمد اصولی درباره کشف ذخایر نفت خام در بلوک 6 اکتشافی ایران در دریای خزر به مهر گفت: وجود ذخایر نفت خام در این بلوک اکتشافی محتمل است.
 
مدیرعامل شرکت نفت خزر با تایید وجود ذخایر نفت خام در این بلوک اکتشافی، تصریح کرد: در حال حاضر نمی‌توان در خصوص میزان دقیق حجم ذخایر هیدروکربوری و نفت خام این بلوک اکتشافی اظهار نظر کرد.
 
این مقام مسئول با یادآوری اینکه در سال‌های گذشته لرزه نگاری‌های دو بعدی و سه بعدی گسترده ای در محدوده آب های حاکمیتی ایران در دریای خزر انجام شده استف اظهار داشت: با حفاری چاه‌های جدید در این بلوک اکتشافی در آینده حجم دقیق ذخایر گاز طبیعی و نفت خام آن اعلام خواهد شد.
 
وی همچنین درباره احتمال مشترک بودن بلوک اکتشافی ایران در دریای خزر، توضیح داد: مخزن گازی کشف شده به هیچ‌وجه با جمهوری آذربایجان مشترک نیست.
 
پتانسیل سرمایه‌گذاری 10 میلیارد دلاری در نفت خزر
 
به گزارش مهر، ساخت این سکوی نیمه شناور امیرکبیر با هدف شروع عملیات حفاری در دریای خزر، از نیمه اول سال 1380 با بودجه اولیه 215 میلیون دلار و 34 میلیارد تومان توسط کنسرسیوم صدرا ایران و GVA سوئد آغاز شد.
 
نیمه شناور حفاری امیر کبیر برای استقرار از هشت لنگر که در 4 طرف سکو قرار دارند، استفاده می کند. برای اجرای عملیات لنگر اندازی و پشتیبانی سکو در دریا، پروژه ساخت سه یدک کش کاسپین 1، 2 و 3 پیش بینی شده است.
 
این سکوی حفاری می‌تواند عملیات حفاری را به صورت نیمه شناور تا عمق هزار و 30 متر از سطح آب و تا 6 هزار متری بستر دریا انجام دهد. سکوی ایران البرز حدود 14 هزار تن وزن دارد و 120 نفر روی آن فعالیت خواهند کرد.
 
در نهایت این سازه 15 هزار تنی تابستان سال 1388 با حضور رئیس جمهوری به طور رسمی افتتاح شد و فعالیت اکتشافی امیرکبیر بهمن ماه همان سال در آبهای عمیق خزر آغاز شد.
 
تاکنون برای ساخت سکوی امیر کبیر و شناورهای پشتیبانی آن بیش از 500 میلیون دلار سرمایه گذاری شده است ضمن آنکه کارشناسان از نیاز به سرمایه گذاری حدود 10 میلیارد دلاری برای توسعه ذخایر احتمالی هیدروکربوری ایران در دریای خزر خبر می دهند.
 
قزاقستان پیشتاز برداشت نفت و گاز دریای خزر
 
بر اساس آخرین گزارشهای رسمی میزان برداشت نفت خام سه کشور جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان از منابع هیدروکربوری دریای خزر بالغ بر 2.7 میلیون بشکه در روز است.
 
در سالهای اخیر میزان افزایش برداشت نفت و گاز طبیعی کشورهای حاشیه دریای خزر به میزان قابل توجه ای افزایش یافته است، به طوریکه در سالهای اخیر بیش از 118 میلیون تن معادل 2.3 میلیون بشکه در روز نفت خام توسط این کشورها برداشت می کنند.
 
در شرایط فعلی قزاقستان بیشترین میزان بهره برداری و استخراج نفت و گاز را از دریای خزر را در اختیار دارد، پس از قزاقستان، جمهوری آذربایجان روزانه 640 هزار بشکه نفت از دریای خزر برداشت می کند که به زودی این ظرفیت تولید به 800 هزار بشکه در روز افزایش می یابد.
 
میزان تولید نفت ترکمنستان از دریای خزر را 175 هزار بشکه در روز است که پیش بینی می شود این ظرفیت اخیرا به 185 هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند.
 
از سال 1394 میلادی تاکنون حدود 28 شرکت آمریکایی، اروپایی و آسیایی در منابع نفت و گاز با کشورهای حاشیه دریای خزر مشارکت دارند.
 
برآوردهای اولیه غیر رسمی نشان می دهد که ایران از 15 میلیارد بشکه نفت و 11 تریلیون متر مکعب گاز طبیعی ذخایر هیدروکربوری در دریای خزر برخوردار است، ضمن آنکه مطالعات انجام شده نشان می دهد که عمده ذخایر نفت و گاز ایران در اعماق 500 تا 800 متری زیر بستر دریای خزر جنوبی قرار دارد.

ادامه دارد...


مطالب مشابه :


مخزن نفتی ایران در دریا خزر

تا به حال از رشد استخراج نفت و گاز در بین کشور های ساحلی خزر سخنان زیادی گفته می شد ، اما از




آشنایی با افتخار صنعت دریایی ایران اسلامی ((سکوی نیمه شناور امیرکبیر))

مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت خزر با بیان اینکه «زمانی که چاه به نفت برسد باید ابزار لازم




سهم ایران از نفت و گاز دریای خزر

رسول دشتی - سهم ایران از نفت و گاز دریای خزر - کارشناس امور بین الملل پتروشیمی




کشف مرغوب‌ترین نفت جهان توسط ایران

مدیرعامل شرکت نفت خزر با تشریح جزئیات بیشتر از اکتشافات نفتی ایران در درای خزر از آغاز




594-حفاری شمال در نکا

حفر اولین چاه نفت ایران در درياي خزر در 250 کیلومتری بندر نکا مدیرعامل شرکت نفت خزر گفت: اولین




سایت نفتی خزر(رودسر) گام بلند اشتغال زایی در شرق گیلان

مدیرعامل شرکت نفت خزر از کشف یک لایه نفتی با ظرفیت دومیلیارد بشکه نفت مرغوب بدون سولفید




کشف میدان گازی در دریای خزر

مدیرعامل شرکت نفت خزر با تایید وجود ذخایر نفت خام در این بلوک اکتشافی، تصریح کرد:




احتمال کشف ذخایر 8 میلیارد بشکه‌ای نفت در خزر

محمد اصولی، مدیرعامل شرکت نفت خزر درباره کشف ذخایر نفت خام در بلوک 6 اکتشافی ایران در دریای




شناسایی 8 ساختار هیدروکربوری با ظرفیت قابل توجه در دریای خزر

مدیرعامل شرکت نفت خزر با بیان این که بیش از 50 درصد کربن‌های آلی در دنیا را هیدرات‌های گازی




اکتشاف نفت در مناطق ایرانی خزر و منابع دیگر کشورها

نفت نيوز naftnews - اکتشاف نفت در مناطق ایرانی خزر و منابع دیگر کشورها -




برچسب :