مواد و مصالح عایق كاری صوتی ساختمان ها

آشنایی با مواد و مصالح مورد استفاده در عایق كاری صوتی در ساختمان ها

مصالح صوتی مصالحی‌اند که به منظور مقابله و تعدیل سرو صدای مزاحم درساختمان به کار می‌روند.

مقدمه

زندگی امروزی مملو از سرو صدای ناخواسته است که در داخل و یا خارج ساختمان تولید می‌شوند وگاهی موجب آزار شنونده می‌گردد.

اندودهای لیسه‌ای تا98درصد از انرژی صوتی را که با آنها برخود می‌کنند منعکس می‌سازند، تیغه‌های جداکننده گچی نازک سبب انتقال سرو صدا از اطاقی به اطاق دیگر می‌شوند. باگسترش آپارتمان‌نشینی این مشکل افزایش می‌یابد. مصالح ساختمانی جدید و روش های نوین ساخت و ساز می‌توانند این مشکل را کاهش دهند.

در انتخاب مصالح به منظور کنترل سر و صدا، طرح ساختمان دوجنبه متفاوت صوت را باید در نظر بگیرید:

اول جذب صوت و بعد انتقال آن.

 مصالحی جاذب سر و صدا هستند ممکن است به آسانی صدا را از محلی به محل دیگر عبور دهند و مصالحی که در برابر عبور صوت از میان دیوار ها وسقف پایداری می کنند، می‌توانند موجب ایجاد پدیده‌های آزار دهنده انعکاس و پژواک شوند.  

در این تحقیق انواع عا یق صوتی را بررسی کنیم.

تعریف

مصالح صوتی مصالحی‌اند که به منظور مقابله و تعدیل سرو صدای مزاحم درساختمان به کار می‌روند.

انواع عایق صوتی:

عایق های صوتی انواع مختلفی به شرح زیر می باشند:

1-پلی استایرن

2-پشم شیشه

3-کف‌شیشه

4- پشم‌سنگ

5-بتون لیکا

6-دیوار های پوششی کناف

7-عایق صوتی سربی

8-کاشی وصفحات ساخته شده از فیبر های سلولوزی

9-کاشی های ساخته شده از فیبر های معدنی

10-تایل های ساخته شده از فیبر های معدنی

11-کاشی های فلزی سوراخ دار

12-اندود های آگوستیکی

 

1- پلی استایرن (ترموپلاستیک)

عایق پلی استایرن که در بازار ایران به نام تجاری پلاستوفوم معروف است از پلی مریزاسیون استایرن تولیدمی‌گردد و درحرارت معمولی جسمی است جامد، بی‌رنگ، شفاف و کشسان. پلی استایرن در ساختمان به صورت قطعاتی در اندازه‌ها و ضخامت‌های دلخواه بریده‌ شده و به عنوان عایق حرارتی و صوتی خوب در دیواره، کف و سقف به کار می‌رود.

 این عایق از لحاظ حرارتی ، برودتی و صوتی بسیار موثر و مقرون به صرفه می‌باشدو با توجه به ضریب انتقال حرارت، سبکی وزن، سهولت برش، سهولت نصب، دوام طولانی، نفوذ ناپذیری در مقابل رطوبت و یخ‌زدگی در شرایط مختلف کشورمان دارای کاربردی مؤثر است.

بسیاری از مهندسین معمار بلوک‌های یونولیتی «پلی استایرن» را به خاطر مقاوم بودن در برابر زلزله، عایق‌بندی و افت صدا در ساختمان‌سازی به‌کار می برند و این یونولیت‌ها به دلیل کم‌حجم‌بودن و هزینه پایین در قسمت‌های مختلف ساختمان و به‌خصوص در کف سقف‌ها به‌کار برده می‌شوند.

 بلوک‌های «پلی استایرن» به دلیل سبکی وزن خود، وزن نهایی ساختمان را کم می‌کنند، وزن هر قطعه بلوک سیمانی که در ساختمان‌سازی به‌کار می‌رود، ۱۵ کیلوگرم است، درحالی که وزن بلوک‌های یونولیتی بسیار ناچیز است و تا اندازه بسیار زیادی موجب پایین آوردن وزن ساختمان می‌شود. بلوک‌های مذکور نقش باروری ندارند و به همین دلیل در برابر زلزله ایمن هستند.

این بلوک‌ها در دو نوع «قابل اشتعال» و «غیر قابل اشتعال» در بازار عرضه می‌شوند .

با وجود پوشش نسوزی که زیر و روی این بلوک را محصور کرده است، در صورت آتش‌سوزی در ساختمان، این بلوک‌ها تنها تا ۲۰ دقیقه تاب مقاومت در برابر حرارت را دارند. اما این بلوک‌ها، در برابر آتش به راحتی حجم خود را از دست می‌دهند و تنها اشکال این بلوک‌ها، کمی مقاومت در برابر حرارت و شعله‌وری آنها است. در صورتی که از جنس مرغوب این بلوک‌ها در ساختمان‌سازی استفاده شود، در برابر آتش مقاوم‌تر خواهند‌بود.ایمنی اماکن مسکونی در برابر حریق و حادثه از جمله مواردی است که باید از نظر ایمنی شهری مورد توجه قرار گیرد. در ایمنی یک ساختمان موارد زیادی نقش دارد که می‌توان به مصالح به کار رفته در آن به عنوان یکی از مهم ترین موارد اشاره کرد.

ممنوع یا مجازبودن عایق‌های پلی استایرن

گروهی از کارشناسان عضو هیأت علمی «مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن» در خصوص کاربرد این بلوک‌ها در ساختمان‌سازی می گویند: هنوز ما تجربه لازم و کافی در زمینه استاندارد بلوک‌های یونولیتی «پلی استایرن» نداریم و چون به نتیجه قطعی در این زمینه نرسیده‌ایم، نمی‌توانیم ادعا کنیم کاربرد این مصالح در تمامی ساختمان‌ها ممنوع و یا مجاز است و در حال حاضر استانداردها، ضوابط، تجهیزات و آزمایشگاه‌های مربوط به استانداردکردن این بلوک‌ها فراهم شده‌است.

در ایران نه‌تنها این نوع از مصالح ساختمانی بلکه تعداد بی‌شماری از مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که از استانداردهای اجباری برخوردار نیستند و همچنان در ساختمان‌سازی به‌کار می‌روند.

در ساختمان‌سازی نباید از بلوک‌های قابل اشتعال استفاده شود و نوع غیرقابل اشتعال این بلوک‌ها نیز با رعایت ضوابط محدود شود تا از حریق‌های گسترده در ساختمان‌ها جلوگیری شود. همچنین انبار و نگهداری این مواد به‌دلیل واکنش‌هایی که ممکن است داشته باشند، بسیار خطرناک است و تاکنون شاهد مواردی از حریق انبار این بلوک‌ها بوده‌ایم.

تردید در عایق بودن

کارشناسان صوت مرکز تحقیقات وزارت مسکن در خصوص کاربرد بلوک‌های یونولیتی «پلی استایرن» در ساختمان با انگیزه کاهش و افت صدا می‌گویند:

این بلوک‌ها نمی‌توانند تاثیری در کاهش صدا داشته باشند اگر چه در ساخت این بلوک‌ها یونولیت به‌کار رفته است ولی تنها به این دلیل نمی‌تواند عایق صوت باشد و شاهدیم که به راحتی صدا را از خود عبور می‌دهند. برای کاهش صوت به چگالی نیاز است و بلوک‌های سیمانی از چگالی بالایی برخوردار هستند. یونولیت جاذب صوتی بهتری نسبت به بتون است و عایق صوت برتری محسوب نمی‌شود و به همین دلیل یونولیت به تنهایی تاثیری در افت صوت ندارد.

به گفته کارشناسان تنها در صورتی که بین دیوار دو جداره یونولیت به کار رود، افت صوتی افزایش می‌یابد.

همچنین عایق‌های حرارتی هم به‌تنهایی عایق صوت نیستند و در صورتی که داخل سیستم قرار بگیرند، می‌توانند موجب کاهش صوت شوند. ونیز برخی از کارشناسان می گویند: به دلیل یکپارچه‌ نبودن در برابر ضربه کوبه‌ای اثرات مثبت ندارند و بر عکس در تقویت صدا اثرگذار خوبی هستند.

2- پشم شیشه ::

پشم شیشه عبارت است از الیاف بسیار نازک تارهای شیشه‌ای که تقریبا به همدیگر متصل بوده و برای عایق‌های حرارتی وصوتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای ساختن آن، شیشه مذاب را روی سینی‌های بزرگی که دارای لبه بلندی بوده و از زیر داغ می‌شوند می‌ریزند. این سینی‌ها باسرعت هول محور وسط خود می‌چرخند.

مواد مذاب درحین چرخش به بدنه سینی‌ها اصابت نموده و از سوراخ‌های بسیار ریزی که در لبه سینی‌ها وجود دارد به بیرون پرتاب می‌شود. الیاف به‌وسیله هوا سرد شده و باهم دسته می‌شوند و برحسب مورد نیاز به کلفتی‌های یک اینچ یا دو اینچ روی هم قرار می‌گیرند. این ورقه ها ر اروی کاغذ سربی‌رنگ یا کاغذ قیری یا تور الیاف‌دار تابلویی قرارداده و در بسته‌های 20متری یا10متری به بازارعرضه می‌دارند.   

3- کف ‌شیشه : 

کف‌شیشه جسمی است با حجم زیاد و وزن مخصوص کم که برای عایق‌های صوتی و حرارتی و همچنین در صنایع بسته‌بندی تور مصرف دارد. وزن مخصوص کف‌شیشه درحدود18% تا20% گرم بر سانتی مترمکعب است.

طریقه ساختن آن بدین گونه است که شیشه‌های خردشده و بی مصرف را آسیاب کرده و پودر می‌نمایند؛ آن‌گاه آن را با موادی که در اثر حرارت تولید گاز کند مخلوط می‌نمایند. درصد مخلوط‌کردن این دو ماده به نسبت گازی که ماده دوم تولید می‌کندمتفات است. سپس مخلوط را حرارت داده تا کف کند و بالا بیاید بعد آن را برحسب احتیاج به صورت مسطح یاخم و یا اشکال مختلف درقالب‌های مخصوص ریخته‌گری می‌ریزند و به مصرف می‌رسانند.

قطعات کف‌شیشه مسطح برای عایق‌های صوتی وحرارتی مصرف می‌شود وکف‌شیشه‌های خم یا کف‌شیشه با اشکال مختلف بیشتر در صنایع بسته‌بندی مصرف می‌شود.  

4- عایق پشم بندی سنگ پشم فله:

عایق پشم‌سنگ  به‌شکل پشم فله برای ایزولاسیون حرارتی و صوتی بین جدار دیوارها، دستگاه‌های خازن، دودکش و نهایتا جاهایی که امکان جای‌گذاری عایق پیش ساخته با شکل هندسی نباشد پیشنهاد می‌گردد.

دارای بازدهی بالایی درجذب صدا بوده و به‌عنوان راه حل خوبی برای کاهش صدا پیشنهاد می‌گردد .آزمایش‌ها نشان می‌دهند که با طراحی و نصب عایق‌ها می‌توان به کاهش صدا در تراز مورد نظر رسید. جذب صدا بستگی به ضخامت مواد دارد. ضریب جذب پشم‌سنگ  به‌ویژه در فرکانس‌های کم  باافزایش ضخامت افزایش می‌یابد.

عایق پشم‌سنگ با موادی که درتماس با آن هستند واکنش نداشته و تاثیری هم بر خوردگی فلزات ندارد. تولید عایق پشم‌سنگ به‌گونه‌ای است که هیچ نوع گاز خورنده‌ای تولید نمی‌کند.بافت و سازه عایق پشم‌سنگ همگی غیر آلی می‌باشند که باعث افزایش کیفیت و پایداری هرچه بیشتر در دمای بالا می‌گردد ترکیبات آن‌ها عبارتنداز:

1-اکسید سیلیسیم (2sio)           

2-اکسید آلمینیوم (Al2o3)

3-اکسید آهن (Feo+Fe2o3)

4-اکسید کلسیم(cao)

5-اکسید منیزیم(Mgo)

6-اکسید منگنز(Mno)

7-ترکیبات دیگر از قبیل (Na2o،k2o)

 5- بتن لیکا :

خواص لیکا باعث شده است تا در بتن سبک لیکا کاربردهای فراوانی داشته باشد. مهمترین ویژگی‌های بتن لیکا عبارتند از ، وزن کم، سهولت حمل و نقل، بهره‌وری بالا هنگام اجرا، سطح مناسب برای اندودکاری، مقاومت و باربری در شرایط خاص، عایق حرارت، مقاومت در برابر آتش، عایق صدا مقاومت در برابر یخ‌زدگی، بازدارندگی در برابر نفوذ رطوبت و دوام در برابر مواد آهکی.

متناسب با وزن و مقاومت مورد نظر از بتن سبک لیکا به عنوان پرکننده، عایق و یا باربر استفاده می‌شود. بتن لیکا می‌تواند درجا ریخته شود و یا به صورت بلوک، اجزای ساختمانی و سایر قطعات پیش ساخته به‌کار رود. در هر مورد متناسب با کاربرد و روش اجرا از دانه بندی‌های مناسب لیکا استفاده می‌شود.

بتن‌های پرکننده و عایق اغلب در پی‌سازی و زیرسازی ساختمان ،شیب‌بندی کف و بام، بلوک‌ها یا اجزای دیوارهای جداکننده و محیطی غیر باربر به‌کار می‌روند.

در حالی که از بتن‌های سبک سازه‌ای –که البته عایق نیز خواهند بود– در ساخت اجزای مقاوم نظیر بلوک‌های باربر ،پانل‌های دیواری و سقفی مسلح و نیز اسکلت بتن مسلح ساختمان‌ها استفاده می‌شود. قابل توجه است که به دلیل الزامات مقاومت و دانه‌بندی ،تنها با استفاده از دانه‌های لیکا می‌توان در ایران بتن سبک سازه‌ای ساخت.

جدول کاربردهای لیکا بر حسب اندازه دانه‌ها

اندازه

کاربرد

(لیکای درشت ) بادامی mm 10-20

پی، پرکننده سبک، تولید بلوک کف، عایق‌سازی کف ،سقف، عایق سازی ابنیه، تسطیح بام، زیر سازی ساختمان، زهکشی

(لیکای متوسط) نخودی mm 3-10

تولید بتن سبک لیکا، تولید بلوک، دال و اجزای ساختمانی، زیر سازی ساختمان

لیکاری ریز و بسیار ریز  mm 0-3

تولید بلوک، دال و اجزای ساختمانی تولید بتن سبک، تولید اندود و ملات لیکا

 6- دیوار های پوششی کناف::

دیوارهای پوششی کناف، جهت بازسازی دیوارهای بنایی قدیمی، پوشش دیوارهای بنایی جدید (نازک‌کاری)، بهسازی حرارتی و صوتی ساختمان‌ها، ایجاد فضای تاسیساتی در ساختمان‌ها، ایجاد پوشش‌های با کد حریق و عایق کاری دیوارها در برابر رطوبت و بخار به کار می‌روند.

دیوارهای پوششی کناف به دو صورت با سازه و بدون سازه اجرا می‌شوند:

دیوارهای پوششی بدون سازه:

در این ساختار، از یک لایه صفحه روکش‌دار گچی ساده یا صفحه پوشش شده با لایه عایق پشم معدنی یا پلی استایرن استفاده می‌شود. این صفحات به وسیله چسب خمیری مخصوص پرلفیکس مستقیما به دیوار زمینه متصل می‌شوند (پرلفیکس از گچ ویژه و مواد افزودنی خاص ساخته می‌شود). درزهای میان این صفحات به‌وسیله نوار و بتونه مخصوص درزگیری شده ، به‌نحوی که در انتهای کار یک سطح یکپارچه و بدون درز حاصل می‌گردد.

مزیت‌های اصلی این ساختار؛ سهولت و سرعت در اجرا، قابلیت رنگ‌آمیزی بلافاصله پس از نصب و دور ریز کم مصالح می‌باشد. به‌علاوه، در این ساختار می‌توان صفحه گچی را با فاصله از دیوار زمینه اجرا نمود؛ تا ضمن رفع مشکلات اجرایی آن (مانند ناشاقولی و ناهمواری)، فضای مناسبی برای عبور آسان تأسیسات الکتریکی و مکانیکی نیز ایجاد گردد.

دیوارهای پوششی با سازه:

در این ساختار، صفحات روکش دار گچی بر روی زیر سازی فلزی پیچ می‌شوند. این زیرسازی می‌تواند به صورت متصل به دیوار یا مستقل از دیوار اجرا شود. در این ساختار، لایه عایق در فاصله آزاد میان صفحه روکش دار گچی و دیوار زمینه قرار داده می‌شود. وجود فاصله آزاد، علاوه بر ایجاد فضای مناسب جهت نصب لایه عایق، راه حل مناسبی جهت غلبه بر مشکلات اجرایی دیوار زمینه، مانند ناشاقول بودن دیوار و حذف شیارزنی جهت عبور تأسیسات الکتریکی و مکانیکی، محسوب می‌شود. از مزایای دیگر این ساختار، امکان اجرا در دیوارهای با شرایط زمینه متفاوت و اجرای پوششهای با ارتفاع 10 متر می باشد.

قرارگیری تأسیسات در فضای خالی دیوار و دفن نشدن آن در داخل دیوار، علاوه بر رفع مساله خوردگی و کاهش هزینه تعمیرات، دسترسی به تأسیسات و تعمیرات و نگهداری را در مرحله بهره‌برداری آسان می کند.

7-عایق صوتی سربی

مهم‌ترین ویژگی یک عایق صوتی مناسب، زیاد بودن وزن ویژه، نرمی طبیعی، ظرفیت بالای کاهش سرو صدا و غیر قابل نفوذبودن است. زیادی وزن از این نظرحایز اهمیت است که باعث کاهش شدت ارتعاشات صوتی می‌شود که در سایر مصالح آگوستیکی عادی است. موانع سربی به ویژه روی روی  پارتیشن‌هایی که در مجاورت سقف‌های کاذب آویخته، قرار می‌گیرند موثرند. برگه‌های سربی را می‌توان در بسیاری از تیغه‌های نازک مصرف کرد تا بدون افزایش حجم عبور صدا را کاهش  دهند. این ماده را می‌توان به‌راحتی، با چسب الاستو مری روی سایر مصالح نصب نمود تا بدون افزایش سختی وزن آنها اضافه شود.

8-  کاشی و صفحات ساخته‌شده از فیبرهای سلولوزی :

کاشی‌های سلولوزی معمولا از باگاس (تفاله نیشکر) ساخته می‌شوند. تایل‌های الیاف نیشکر از قدیمی‌ترین و معمولا از ارزان‌ترین نوع آگوستیک تایل هستند، فیبرها را زیر فشار قرار می‌دهند و به صورت تخته‌هایی در می‌آورند به‌نحوی که بین الیاف، فضاهای تنگی به‌وجود می‌آید. تایل‌های فیبر نیشکر را معمولا سوراخ دار می‌سازند تا صدا بتواند به حفره‌های بین الیاف برسد، این موضوع باعث بهبود کیفیت جذب صوت می‌شود. تنوع در بافت و ظاهر تایل با ایجاد تنوع در نقش و نحوه استقرارسوراخ‌ها و سطح تایل به دست می‌آید.

تایل‌های فیبر نیشکر در اثر جذب رطوبت دچار تغییر ابعاد و کاهش مقاومت می‌شوند، گرچه در برابر آتش مقاومند ولی ضد آتش نیستند. این تایل‌ها معمولا دارای لبه‌های پخ بوده و درکار خانه پوشش داده‌ می‌شوند و ابعاد آنها 300×300 تا600 ×600 میلی‌مترمربع است.

9- کاشی‌های ساخته‌شده از فیبر های معدنی ::

بخش اعظم تایل‌های فیبر معدنی از پشم معدنی ساخته می‌شوند. بیشتر پشم معدنی که در کشورهای صنعتی تولید می‌شود از سربار کوره آهن‌گدازی (پشم سرباره) است. این تایل‌ها به‌صورت شکاف‌دار یا سوراخ‌دار ساخته می‌شوند تا کیفیت جذب صوت آنها افزایش یابد، مصالح شکاف‌دار، انرژی صوتی و به‌وسیله ایجاد اصطکاک در حفره‌های ریز موجود بین فیبرهای مستقل از هم، مستهلک می‌سازند.

با افزایش سوراخ‌ها می‌توان حد اکثر کاهش انرژی صوتی را به دست آورد. مصالح شکاف‌دار معمولا موقی به‌کار می‌روند که ظاهر کار از اهمیت بیشتری برخوردار باشد. مصالح سوراخ‌دار بیشتر در ساختمان‌های صنعتی، فرهنگی و موسسات علمی که حد اکثر نفوذ و رنگ‌پذیری مورد‌نظر است، مصرف می‌شوند.

10 - تایل‌های ساخته شده از فیبرهای معدنی  :

تایل‌های ساخته‌شده از فیبرهای معدنی غیر قابل اشتعالند. این مصالح در گونه‌های مختلف از نظر اندازه، بافت، ضخامت و قابلیت جذب صوت ساخته می‌شوند، در رنگ‌آمیزی تایل‌های شکاف‌دار یا دارای بافت دقت بسیار زیادی باید کرد تا مصالح با رنگ‌های ویژه پوشانده شوند، به قسمی که حفره‌ها بسته نشود و ویژگی آگوستیکی مصالح کاهش نیابد. 

 11- کاشی‌های فلزی سوراخ دار:"

این تایل‌ها ازقطعات فلزی سوراخ‌داری تشکیل شده‌اند که با مصالح لایی آگوستیکی نظیر پشم معدنی پر شده‌اند. تاوه‌های نازک فلزی سوراخ‌دار سبب کاهش ویژگی‌های جذب صوت مصالح آگوستیکی لایی نخواهند شد، بلکه به صورت دیافراگمی در انتقال صوت به آنها عمل می‌کنند و صوت در آنجا جذب می‌شود. آنها ممکن است از آلومینیوم یا ورق فولادی ساخته  شوند؛ معمولا آنها رابا لعاب پخته شده سفیدی می‌پوشانند. گرچه این تایل‌ها گران قیمت هستند ولی چون دوامشان زیاد و هزینه نگهداری و تعمیر آن‌ها کم است، مصرفشان روی‌هم‌رفته اقتصادی و باصرفه است، سطح آن‌ها را می‌توان با پارچه نمدار تمیز کرد و به رنگ‌آمیزی مجدد و تعویض قطعات نیازی ندارند، به‌علاوه لعاب سخت پوشش آن‌ها باعث تامین ویژگی‌های بازتاب سطوح می‌شوند.

12- اندود های آگوستیکی

اندودهای آگوستیکی دونوع‌اند:

- اندودهای گچی با دانه‌های سبک مانند پرلیت و ورمیکولیت منبسط

- اندودهای مشتمل بر فیبرهای معدنی به همراه چسب

اندودهای گچ و پرلیت را از اختلاط گرد گچ، پرلیت وآب درست می‌کنند و پرلیت آماده بسته‌بندی شده را با آب مخلوط می‌کنند و روی سطوح صاف زیرسازی که ممکن است بتونی، سیمانی، گچی یا فولادی باشد، می‌کشند یا با ماشین بر روی آن می‌پاشند. اندودهای ماله‌ای در دو قشر آستر به ضخامت حدود10 میلی‌متر و رویه به ضخامت حدود 3 میلی‌متر اجرا می‌شوند و اندود های ماشینی در دو، سه یا چهار قشر نازک پاشیده می‌شوند به قسمی که مجموع ضخامت به حدود 12 میلی‌متر برسد.

به مجموع آزمایش‌های انجام‌شده ضریب کاهش سرو صدا برای اندود 12 میلی‌متری دستی حدود 65 درصد و برای اندود  25میلی‌متری از همین نوع 75 درصد و برای اندود ماشینی به ضخامت 12 میلی‌متر حدود 55 درصد است.

اندودهای فیبری از پنبه کوهی یا پشم معدنی و یک چسب معدنی ساخته می‌شوند. در کشورهای صنعتی این اندودها به صورت آماده و بسته‌بندی‌شده عرضه می‌شود. نخست سطح مورد نظر را با قشر ضخیمی از چسب آغشته می‌کنند و سپس فیبر را روی آن می‌پوشانند. اندودهای به ضخامت بیش از 12 میلی‌متر دست کم در دو قشر باید انجام شوند و قشر رویه را می‌توان با سیلر و به صورت رنگی نیز اجرا کرد.

اخیرا در بسیاری از کشورها محدودیت‌هایی برای مصرف پنبه کوهی به ویژه در اندودکاری اعمال شده است، ضریب کاهش ضریب سرو صدا در اندودهای آگوستیکی متفاوت است و بستگی به ضخامت اندود و زیرسازی دارد. این ضریب برای اندودهای رنگ‌نشده به ضخامت 18 میلی‌متر بر روی زیر سازی سخت از 60 درصد تا70 درصد و بر روی زیرسازی فلزی 80 درصد تا90 درصد و برای ضخامت 36 میلی‌متر بر روی زیرسازی سخت حدود 90 درصد است، درحالی که ضریب اندود اخیر هنگامی که رنگ‌آمیزی شود 85 درصد کاهش می‌یابد.

ویژگی‌ها وحداقل حدود قابل قبول     

مصالح آگوستیکی باید از نظر شکل ظاهری یک نواخت، بدونه عیب و عاری از مواد سست و کم‌ دوام و مضر باشند تا در اثر عوامل محیطی خراب نشوند یا مورد حمله میکرو ارگانسیم‌ها و حشرات قرار نگیرند و به استحکام و کیفیت آن‌ها لطمه وارد نشود.

تاب فشاری، برشی وکششی، وزن ویژه، جذب آب، تخلخل، پایداری در برابر هوازدگی، بخار آب و حمله موجودات زنده، ویژگی‌های آگوستیکی و قابلت حمل مصالح آگوستیگی که در معرض عوامل گوناگون قرار می‌گیرند باید با استانداردهای مربوط  سازگار باشد.

توصیه‌های برای انتخاب مصالح هماهنگ با طراحی پایدار

- تایل‌های آگوستیکی که از حداقل 65 درصد مواد بازیافتی تشکیل یافته‌اند را به‌کار ببرید. محصولات پشم معدنی از سرباره کوره‌ی آهن گدازی، که زباله تولیدکننده فولاد به‌حساب می‌آید، تشکیل می‌شوند. انواع سلولزی از بازیافت کاغذ روزنامه تهیه می‌شوند. تولیدکنندگان معمولا در مشخصات خود میزان مواد بازیافتی مصرفی در محصول را قید می‌کنند میزان این مواد در مورد هر خط تولید متفاوت است.

- از تایل های آگوستیکی که فاقد فرم آلدئیدند استفاده کنید. پشم شیشه و بعضی محصولات ساخته‌شده از پشم‌های معدنی از فنول فرم آلدئید برای چسباندن تارها مناسب‌اند، گرچه گزارش‌ها نشان‌دهنده پایین بودن میزان پخش آن می باشد.

- مشخصات فنی رنگ اجرا شده بر روی تایل ها، از نوع آبی، با میزان مواد آلی فرِّار اندک (کمتر از10میلی گرم درلیتر) و رنگ ویژه فضاهای داخل بنا را قید کنید.

- تایل‌های ساخته‌شده از الیاف چوبی که در ساخت پنل‌های آن از فرم آلدئید استفاده نشده‌است رادر نظر بگیرید.

- برای مکان‌هایی که نیاز به شست وشوی دوره‌ای دارند به جای استفاده از تایل‌های سقفی با روکش وینیل، از انواع رنگ‌شده رایج و قابل قبول شست وشو استفاده کنید. (این نوع پنل‌ها قابلیت بازیافت بیشتری دارند).

- برای فضاهای آشپزخانه و مانند آن از پنل‌های مسلح‌شده با پلاستیک یا الیاف استفاده کنید و میزان مواد بازیافتی آن را بررسی نمایید.

- از پنل‌های فلزی سقفی که قابل شست وشو و بسیار با دوام هستند و الیافی به‌همراه دارند، استفاده کنید.

- در موارد کلی و فضاهای خشک از زیرسازی فولادی استفاده کنید. در فضاهای مرطوب و جاهایی که مرتبا نیاز به شست وشو دارند سیستم‌های آلومنیومی مناسب‌ترهستند.

- در پروژه‌های بازسازی از زیر سازی‌های موجود مجددا  استفاده کنید. 

- تایل‌های آگوستیکی را پس از آن‌که نازک‌کاری‌های مرطوب خشک شدند وحلال‌ها تبخیر شدند نصب کنید. تایل‌ها می‌توانند مانند جاذب مواد آلی فرِّار عمل کرده آنها را تا مدت ها در خود نگهداری کنند و کیفیت هوای داخلی را نقصان بخشند.

- هرگز از پشم شیشه فاقد روکش که به صورت آزاد بر روی پنل‌های سقف کاذب به عنوان آگوستیک صوتی _هنگامی که فضاهای بالای سقف کاذب به عنوان مسیر برگشت هوا در نظر گرفته شده است_  استفاده نکنید. گرد و غبار هوا و رطوبت به داخل عایق نفوذ نکرده و محیط مناسبی را برای رشد میکرب‌ها و قارچ‌ها فراهم می‌آورد.

- از کنترل رطوبت هوا در مکان‌هایی که سقف‌های آگوستیکی به‌کار می‌روند اطمینان حاصل کنید. افزایش رطوبت هوا موجب قوس پیدا کردن پنل‌ها می‌شود و همچنین می‌تواند محیط مناسبی را برای رشد میکرب‌ها در داخل پنل فراهم کرده موجب به خطر افتادن سلامت ساکنین شود.

- از پنل‌هایی که قابلیت بیشتر بازتاب نور را دارند به‌منظور تقویت انتشار نور طبیعی استفاده کنید.

جدول مصالح آگوستیکی مناسب برای کارهای مختلف

محل کاربرد             

مصالح یا سیستم مناسب نوع

کف‌ها

بلوک های مجوف، سقف های دوپوش، سیستم‌های آویخته (دولایه)

دیوار های خارجی

بلوک‌های بتونی، بلوک‌های بتونی متخلخل، بلوک‌های سفالی، دیوارهای دولایه بافاصله هوایی، دیوارهای دولایه با مواد سبک، درصورت لزوم ورقه‌های سربی

دیوارهای جداکننده

دیوارهای دولایه متشکل از تخته گچی با فاصله هوایی یا پرشده از مواد سبک، قطعات گچی یک لایه یا دولایه با فاصله هوایی یا پر شده از مواد سبک، بلوک‌های سیمانی یا سفالی، درصورت لزوم ورقه‌های سربی 

درها و پنجره‌ها

دوشیشه‌ای یاسه شیشه‌ای با درزبندی مناسب، شیشه‌های حاوی املاح سربی درها وپنجره‌های دوتایی با فاصله هوایی

کف‌پوش‌ها و پوشش پلکان

کف پوش های نساجی (شامل انواع نمد) و مواد پلیمری نرم فرم‌دار

سقف‌پوش‌ها

مصالح آگوستیکی شامل: انواع صفحات وکاشی‌های ساخته‌شده از فیبر های سلولزی و معدنی، کاشی‌های فلزی سوراخ‌دار و اندودهای آگوستیکی و قطعات شکاف‌دار یا سوراخ‌دار

دیوارپوش‌ها

مصالح آگوستیکی، اندودهای آگوستیکی، دیوارپوش‌های نساجی و قطعات شکاف‌دار یا سوراخ‌دار

اتصالات

 

مواد نرم شامل مواد لاستیکی، نئوپرن و مانند آن‌ها، فنرها، بالشتکی‌های سربی با مغز آزبست، قطعات ارتجاعی لوله‌کشی‌ها

شیشه و عایق صوت

دسی‌بل واحد اندازه‌گیری شدت صوت است. شدت صوت دو یا چند منبع از طریق حاصل‌جمع آن افزایش می‌یابد.

برای درک ملموس دسی‌بل به نمودار مقابل توجه کنید.

شدت صوت در شهرهای بزرگ حدود ۶۵ تا ۷۵ دسی‌بل می‌باشد. حال آنکه این مقدار باید برای مراکزی (بیمارستان‌ها، مدارس و ...) که نیاز به آرامش بیشتری دارند حداکثر ۳۸ دسی‌بل می‌باشد.

STC  یا میزان انتقال صدا، عددی است که به‌منظور تخمین میزان کاهش انتقال صوت توسط هر یک از مصالح ساختمانی، به‌کار می‌رود و بر حسب دسی‌بل بیان می‌شود. هرچه این عدد برای یک ماده بیشتر باشد بیانگر آن است که ماده مورد نظر میزان کمتری از صدا را به داخل ساختمان انتقال می دهد. در مجموع می‌توان گفت که شیشه‌های دو جداره (با شیشه‌های ۴ و ۶ میلی‌متری) حداقل ۵۰% در کاهش میزان شدت صوت تاثیر می‌گذارد. امروزه با استفاده از شیشه لایه‌دار (لمینت) بر اثر فرکانس بحرانی غلبه گردیده‌است.

اندازه مطلوب صدا درساختمان های مختلف:

برآورد کارشناسان در پیشنویس آیین نامه صدابندی درساختمان ها که توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن انجام شده است، نشان می دهد که حد مطلوب صدا در ساختمان های مسکونی و دراتاق خواب 30 دسی بل، دراتاق نشیمن40 دسی بل ودرآشپزخانه 45 دسی بل است.

همچنین دراتاق بیماران دربیمارستان ها حد مطلوب صدا 30 دسی بل، دراتاق عمل 35 دسی بل، دراتاق انتظار 40 دسی بل ودربانک ها وفروشگاه ها 45 دسی بل برآورد شده است و حداکثر صدا نباید 5 دسی بل بیش ازاین مقدارباشد. در غیر این صورت صداهای گوشخراش مانند صدای موتورسیکلت 125، مغز انسان را آزار می دهد.

بنابراین صدابندی و استفاده از عایق ها و جداگرهای مناسب درساختمان ها الزامی است، تا از ورود صداهای مزاحم بالای 50 دسی بل به ساختمان ها جلوگیری شود. در نتیجه ضروری است که جداگرها و عایق کاری با حداقل صدابندی 50 دسی بل در محل سکونت و با حداقل صدابندی 60 دسی بل در بیمارستان ها وحداقل صدابندی 40 دسی بل درکلاس های درس مورد توجه قرارگیرد.

اگرچه امروزه از دیوارهای بتنی و سیمانی و گچی بیش از دیوارهای آجری استفاده می شود و تاحدودی صدابندی اجزای ساختمان بیشتر شده است و پنجره ها و شیشه های دوجداره از ورود صداهای مزاحم و با دسی بل بالا تا حدودی جلوگیری می کند؛ اما در شرایطی که تولید موتورسیکلت هایی با صدای بالای 70، 80، 90 دسی بل درکشور افزایش یافته است تنها می توان با دیوار سیمانی و بتنی از ورود صداهای مزاحم و آلودگی های مختلف صوتی جلوگیری کرد.

بنابراین برای آنکه حد مطلوب صدا در مناطق مسکونی وکلاس های درس و بیمارستان ها را داشته باشیم استفاده از عایق های رطوبتی و حرارتی و صوتی بیش از گذشته ضروری به نظر می رسد. کارشناسان با اشاره به آثار مخرب و آزار صداهای نامناسب حاصل از زندگی ماشینی در سلامت جسم و روان و بروز بیماری های عصبی و حتی ناشنوایی، معتقدند که در طراحی ساختمان های جدید باید شاخص های تعیین شده صدابندی از سوی مراجع رسمی مورد توجه قرار گیرد.

امروزه آیین نامه و مقررات صدابندی درکشورهای سوئد، سوئیس، کانادا، آمریکا وانگلیس در دستور کار قرارگرفته است. درکشور ما و بخصوص در تهران نیز با این همه تراکم جمعیت و ترافیک باید مقررات صدابندی و استفاده از عایق ها، دیوار، سقف و پنجره های مناسب طبق استانداردها و تجربه کشورهای پیشرفته اجباری شود و از معمارها، کارفرمایان و سازندگان ساختمان ها بخواهیم تا برای ایجاد محیط زندگی با آرامش نسبی ساختمان های عایق کاری شده و با صدابندی مناسب را عرضه کنند. دراین مسیر دولت، وزارت مسکن وشهرسازی، اتحادیه های مرتبط با ساخت مسکن وساختمان های اداری، وزارت صنایع و معادن و .... باید مقررات صدابندی و استفاده از عایق ها را توصیه و اجباری کنند.

اما از هر عاملی موثرتر، خانواده ها هستند که برای آرامش افراد خانواده و فرزندان و جلوگیری از آثار مخرب صداهای مزاحم بر روح و جسم و سلامت خود باید در خرید محل سکونت بر عایق کاری و صدابندی و استفاده از عایق ها و دیوارها و پنجره ها و مصالح ساختمانی مناسب تاکید کنند و آپارتمان و خانه ای را بخرند که عایق کاری و صدابندی درآن رعایت شده باشد تا از ورود آلودگی هوا و آلودگی صوتی به داخل ساختمان جلوگیری به عمل آید.


مطالب مشابه :


آشنائی با انواع رادیاتور و نحوه کارکرد عملکرد آن

رادیاتورها از نظر شکل ظاهری به سه دسته‌ی پره ای یک بلوک می‌گویند ها دارای شیشه دوبل




مشخصات تابلو ها

این گونه تابلو ها ی برق بلوک ساختمانی ترمینال ها نصب می شود. طریقه شیشه ای یا




فروش هیدروژن خلوص بالا برای کارخانجات شیشه فلوت و سایر تولیدی ها

Iran Glass Industry - فروش هیدروژن خلوص بالا برای کارخانجات شیشه فلوت و سایر تولیدی ها




مواد و مصالح عایق كاری صوتی ساختمان ها

‌باشدو با توجه به ضریب انتقال حرارت، سبکی وزن، سهولت برش، سهولت نصب شیشهای طریقه




انواع پمپ ها و کاویتاسیون

فایبرگلاس(الیاف شیشه ای).بلوک شیشه ای نصب تجهیزات می شود و این طریقه محاسبه و




برچسب :