حجاب در جوامع مختلف ابعاد گوناگونی دارد

حجاب" از جمله هنجارهایی است که اگرچه مربوط به فرد و نوع دیدگاه اوست، اما به جهت اثرات اجتماعی آن اهمیتی فراتر از موضوع فردی پیدا کرده و در قالب فرهنگ اجتماعی نمود پیدا می‌کند. حجاب در جوامع مختلف ابعاد گوناگونی دارد.

اما نكته‌اي كه بايد به آن توجه داشت، اين است كه مسأله حجاب همانگونه كه تأثيرات مثبتي بر امنيت جامعه دارد، بي‌حجابي نيز داراي تأثيرات سوء و گاه ويرانگري بر امنيت و سلامت جامعه دارد.جامعه نبايد به نمايشگاه مد تعريف شود،بلكه بايد نماد عفت عمومي و مكاني براي آرامش اعضاي خود باشد.

فرهنگ عفاف و حجاب، یکی از باورهای اصیل دینی  و از ضروزیات دین اسلام است عفاف و حيا اموري دروني و وجداني هستند ولي حجاب يعني نحوه پوشش ظاهري انسان در جامعه و هر مساله اي كه در منظر عموم جامعه باشد مقوله اي اجتماعي محسوب مي شود  با آنكه آموزه حجاب از مسلّمات دين اسلام است، امروزه این امر با انگيزه‏ها و شيوه‏هاي گوناگون مورد چالش قرار گرفته موجب نگراني خانوادها شده است از این رو اخيرا شاهد برپايي تظاهرات گسترده نمازگزاران كشورودر راستاي برخورد با بدحجابي و بي‌عفتي در كشور بوديم. که نشان داد  ملت ايران در اين خصوص مطالباتي جدي دارد.در این راستا چشم‌انداز فعلی برخی اماکن عمومی  وضعیت فروشگاههای تولید و عرضه کننده پوشاک گویای وجود شرایط و وضعیتی آسیب‌زا است .

وجود بي قيدي و بی عفتی  در جامعه همه را تحت تاثير خود قرار مي دهد و عادي‌سازي بسياري از روابط نامشروع و همچنين افزايش ناامني هاي فردي و اجتماعي تحت‌تاثير همين بي اعتنايي ها صورت مي‌گيرد.که مي توان از آن به عنوان زلزله اي اجتماعي نام برد.زلزله اي ويران كننده كه بايد از آن پيشگيري نمود.

از طرف دیگر تساهل فرهنگي نیزموجب تمکين برخي در قبال تبليغات غرب و بروز شرايط نامناسب در جامعه شده  تا جايي که حتي صحبت کردن پبرامون آن را ناهنجاري تلقي می کنند بديهي است كه در كنار شرايط مساعد اجتماعي براي ارزش تلقي كردن و الگوپذيري اين فرهنگ، نيازمند دروني و نهادينه شدن آن در وجود افراد است بدون شك رسيدن مقابله جدی، و همه جانبه با روند لجام گسیخته منکرات و گسترش پدیده شوم بدحجابی  نيازمند اشاعه و تعميق وآموزش‌هاي بنيادين و مداوم در خانواده، مدرسه، دانشگاه و اجتماع  به صورت  هدفمند است.

قانون گسترش راهكارهاي اجرايي عفاف و حجاب در 13 دي 84 به تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي رسيد.قانون ياد شده در طراحي سياستها و راهكارها و نيز تعيين وظايف تخصصي دستگاههاي مربوط يك قانون كامل و يك بسته جامع   براي صيانت از عفت و پاكدامني در جامعه است .اما  امروز بيش از 6 سال ازتصويب  ان بايد اذعان نمود  كه در خصوص اجرايي ساختن اين قانون اهتمامي در دستگاههاي اجرايي كشور مشاهده نمي شود   که ادامه روند موجود در جامعه مطلوب نبوده وسلامت عمومی  جامعه را بسوی ناامنی سوق خواهد داد .مسئله اي كه بسياري از جامعه شناسان نسبت به آن اذعان دارند.

امام راحل نیز    بی حجابی و بی بندوباری را به حق ترفند استعمار برای تخدیر و به نابودی کشیدن نسل کشورها می دانستند. حجاب يكي از ارزنده‌ترين نمودهاي عيني فرهنگي ـ اجتماعي در تمدن ـ اسلامي ايراني است كه پيشينة آن به قبل از ورود اسلام باز مي‌گردد و  و بخشي از فرهنگ ملي و ديني جامعه ما جامعه‌اي که مردم آن در برهه‌هاي مختلف تاريخ براي دفاع از ارزش‌هاي مذهبي خود تا پاي جان ايستادگي کرده‌اندبرهنگي در قالب‏هاي گوناگون از جمله بي‏حجابي يا بدحجابي از دستاوردهاي فرهنگ ليبراليسم غربی  است كه همه را به نام آزادي و رهايي، به اباحه‏گري و بي‏بند و باري فرامي‏خواند.

آموزه حجاب از مسلّمات دين و ضروريات شريعت اسلامي است، وزن مسلمان در قبال رعايت حجاب علاوه بر اعلام عفت خود، عفت جامعه را نيز تضمين مي‌نمايداز این رو ودشمنان  ، در حال حاضر با انگيزه‏ها و شيوه‏هاي گوناگون به هر توطئه و ابزار فرهنگی برای مبارزه با فرهنگ ناب محمدی و از بین بردن ظواهر اسلامی در جامعه متوسل می شوند که ترویج فرهنگ برهنگی نیز یکی از این توطئه هاست اما مشاهده برخي هنجارشکني‌ها در مورد مسأله حجاب در جامعه امروزحاکی از برنامه‌ريزي‌هاي گسترده و سازماندهي شده برخي محافل و شبکه‌ها براي ترويج بدحجابي و ارائه الگوهاي غربي به زنان جامعه اسلامي اهميت توجه به حجاب را دوچندان کرده است

اما آنچه امروز در اجتماع ما اعم از فساد و بي بندوباري و هرزه گي شاهد هستيم، مربوط به آن تعداد از افراد جامعه است كه با سهل انگاري و يا عمدا با زير پا گذاشتن حدّ و حدود شرعي و هنجارهاي جامعه، چهره جامعه اسلامي را خدشه دار نموده اند.  

اهمیت ندادن به عفاف و حجاب از سوی برخی از زنان کم‌توجهی مسئولان ومتولیان امور فرهنگی به اجرای آن در جامعه، آثار زیانبار فردی و اجتماعی به دنبال خواهد داشت و ممکن است به تدریج بنیادهای ارزشی واخلاقی را سست و متزلزل کند و زمینه‌های انحطاط فرهنگی ومعنوی را فراهم سازد، از این رو شناخت عوامل مؤثر در سیر نزولی توجه به عفاف و حجاب بسیار مهم است و می‌تواند ما را در تبیین و تقویت هرچه بهتر راهکارهای اجرایی عفاف و حجاب یاری دهد، آنچه در ادامه از آن سخن به میان می‌آید اشاره به این عوامل می‌باشد:
تبیین نشدن شایسته فرهنگ اسلام، نبودن مجال برنامه‌ریزی، سیاست‌های فرهنگی، ترویج تساهل و تسامح، نبودن الگوهای مناسب، بالا رفتن سن ازدواج، دوری از خانواده، دین‌زدایی بخش قابل توجهی از امنیت به عهده زنان است.

تولید لباس‌های مناسب لباس هایی که امر حفظ حجاب را برای افراد (اعم از زن و مرد) تسهیل کند. مسلما در بدترین شرایط، فرد اگر خود دغدغه‌مند حفظ دین خود باشد، می‌تواند دینداری کند، اما تسهیل این امر وظیفه حاکمیت و متولیان فرهنگی است. اگر لباس‌های مناسب در جامعه به حد کافی وجود داشته باشد دغدغه‌ها کمتر و هدف در دسترس تر خواهد بود. اما درمورد برخورد با موضوع بی‌عفافی نظر صریح ولی فقیه خطاب به نیروی انتظامی این است: «.‌.‌. با برخی افراد که تعمدا یا از روی بی توجهی، چهره جامعه را از لحاظ دینی، نجابت و عفاف خارج می‌کنند باید برخوردی قوی و صحیح انجام شود. » اما این برخورد منحصر به خود بدحجابان در خیابان‌ها نمی‌شود بلکه مروجان فرهنگ بدحجابی، تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان لباس‌های نامناسب و مدهای غیر اسلامی، رسانه‌ها و فیلم‌های مروج بدحجابی و سست‌کننده سایر معتقدات دینی و .‌.‌. نیز مشمول این اصلند. متأسفانه مشاهده می‌کنیم حتی در برخی ـ از ظاهراً مذهبی‌ترین ـ فیلم‌ها رعایت مسئله حجاب نادیده گرفته می‌شود.

راهكار
با توجه به اينكه در بررسي علل رشد ، دو محور كلي دروني (جهل و عدم آگاهي عمومي) و بيروني (تهاجم هدفمند و سازماندهي شده فرهنگي) را براي اين مسئله قائل شديم، بايد به دنبال آن باشيم كه چگونه مي توان اين مسئله را مديريت كرد.

با توجه به اينكه بيشتر بي بندوباري ها و ناهنجارهاي اجتماعي در جامعه از روي جهل و عدم آگاهي صورت مي گيرد. بايد دستگاه ها و نهادهاي فرهنگي مسئول با فرهنگ سازي و افزايش سطح آگاهي عمومي، نسل جوان را اين چنين اقناع و متقاعد كنند كه بدحجابي و بي بندو باري هاي اجتماعي علاوه بر اينكه عملي نامشروع است كه محيط خانواده و جامعه را آلوده مي كنند و بنيان هاي ساختاري خانواده و جامعه را به چالش مي كشد، بلكه محملي است براي سوء استفاده دشمنان داخلي و خارجي در جهت مقابله و تقابل با نظام مقدس جمهوري اسلامي.

از آنجايي كه ترويج الگوها و نمادها و مدهاي غربي در جامعه دسيسه اي سازماندهي شده و هدفمند از سوي دشمنان انقلاب اسلامي است، لذا مي بايست با انجام اقدامات اطلاعاتي و امنيتي منطقي و به موقع از سوي مراجع ذي صلاح، كانون هاي اصلي فساد و بدحجابي در جامعه كه با راه انداختن شبكه هاي مختلف فساد اجتماعي را ترويج مي كنند و در خدمت اهداف استكبار هستند شناسايي شده و با آن ها برخورد شود. از طرفي ديگر بايد عوامل استكبار و نقشه هاي شوم آنها در ترويج بي حجابي در جامعه به مردم اطلاع رساني شود.

در راستاي فرهنگ سازي و آگاهي بخشي عمومي درخصوص ضرورت مسئله حجاب و عفاف و مضرات بدحجابي در جامعه، بايد سازمان ها و مراكز وابسته به دولت چه مستقيم و چه غير مستقيم مانند وزارتخانه ها، نهادهاي دولتي، دانشگاه ها، بانك ها و ... كاركنان خود را ملزم به رعايت حجاب و عفاف كنند بطوريكه اين مهم با آگاه سازي اقناع كننده در سطح عمومي همراه باشد.

از آنجايي كه نيروي انتظامي به عنوان تنها عامل اجرايي در برخورد با مسئله بدحجابي و بي بندوباري هاي اجتماعي شناخته مي شود، مي بايست علاوه بر اينكه سطح آگاهي نيروهاي اجرايي (گشت ارشاد) را در برخورد با اين نوع ناهنجاري ها از طريق آموزش هاي ويژه افزايش دهد، بايد تدبيري اتخاذ كند كه در كنار برخورد منطقي و نرم با افراد، كلاس هاي آموزشي و پرورشي ويژه اي براي آگاه سازي نسل جوان برگزار كند. لازم به ذكر است كه مسئولان نيروي انتظامي نبايد از نيروهاي جوان و كم تجربه براي حضور در اين عرصه حساس و ظريف يعني برخورد با بدحجابي و بي بندوباري هاي اجتماعي استفاده كند.

آنچه كه مي تواند موفقيت اجراي اين طرح يعني برخورد منطقي و كارگشا با مسئله بدحجابي را تضمين كند، پرهيز از شتابزدگي و و پيوستگي است. در كنار اين مسئله بايد سيستم آموزش و پرورش به گونه اي تغيير كند كه افراد از سنين پايين و مطابق با هرم سني از آموزش هاي لازم برخوردار شوند كه به تدريج با افزايش سن وقتي وارد صحنه جامعه مي شوند، ضرورت مسئله حجاب و مضرات بي بندوباري هاي اجتماعي برايشان فرهنگ سازي و نهادينه شده باشد.


مطالب مشابه :


خرده فرهنگ ها

مردم شناسی - خرده فرهنگ ها - بررسی جریان زنده و جاری فرهنگ در جوامع مختلف




حجاب در جوامع مختلف ابعاد گوناگونی دارد

حجاب در جوامع مختلف ابعاد در راستاي فرهنگ سازي و آگاهي بخشي عمومي درخصوص




تعریف فرهنگ

رفتارها به صورت مشخص و خط کشی شده وجود ندارد و حتی رفتارهای مردم در جوامع مختلف فرهنگ در




بررسی رابطه میان اقتصاد و فرهنگ در جوامع مختلف

فرهنگستون - بررسی رابطه میان اقتصاد و فرهنگ در جوامع مختلف - عرصه فرهنگی، عرصه جهاد است




خرافات در زندگی مردم

در فرهنگ نفیسی مفهوم با نگاهی به گستره ی خرافات در جوامع مختلف در می یابیم که این




فرهنگ

فرهنگ در برگیرنده تمام چیزهایی در مورد برآوردن نیاز تغذیه در جوامع مختلف اشکال




عملکرد اساسی فرهنگ و مشخصه های مختلف آن

صورت باستانی فرهنگ در فـرهـنـگ هـر جامعه متشكل از مجموعه هاى فرهنگى است كه در جوامع مختلف




تاثیر اینترنت بر ابعاد مختلف توسعه جوامع

تاثیر اینترنت بر ابعاد مختلف توسعه جوامع توسعه در علوم و فرهنگ های مختلف در معانی مختلف




تدفین در جوامع مختلف

مراسم دفن در جوامع مختلف/ فرهنگ و ارتباطات




برچسب :