پارازیت چیست؟ + مضرات پارازیت های ماهواره

نویز یا پارازیت چیست؟

دان آنلاین - پارازیت به امواج الکترومغناطیسی گویند که با هدف از بین بردن و ایجاد اختلال در شبکه‌های رادیویی پخش می‌شود. این امواج که معمولاً امواج کوتاه برد هستند و با استفاده از فرکانس های مشابه شبکه‌های هدف موجب اختلال و جایگزینی در امواج اصلی می‌شوند.

نویز به 3 دسته اصلی تقسیم می شوند :

1- Background  Noise  ( نویز زمینه )
2- Modulated Noise  ( نویز نوسانی )
3- Interference Noise  ( نویز مزاحم )

بیشتر بحث درباره گزینه سوم می باشد که همانند یک سیگنال این امواج منتشر می شوند و سیگنال های دریافتی را پوشش می دهند به نحوی که باعث بهم ریختن سیگنال اصلی می شوند.

در زیر دسته بندی دقیق تری از نویز را داریم :

- Backgroud  and system noise   ( تاثیرات داخلی سیستم یا نویز زمینه )

- Earth thermal noise  ( تاثیرات حرارتی یا گرمایی زمین بر ماهواره )

- Free space lose  ( از دست دادن سیگنال توسط فضا و جو )

- Rainfade   ( تاثیرات بارانی بر روی ماهواره )

- Terrestrial Interference  ( امواج رادیویی یا میکرو ویو  مزاحم )

- ( Solar outage ( sun transit , solar interference   ( تاثیرات خورشیدی بر روی ماهواره )

به نظر می رسد نویزی که هم اکنون در فضای کشور منتشر می‌گردد همان Terrestrial Interference (امواج رادیویی یا میکروویو مزاحم) باشد.

دلایل مخالفت ها با ارسال پارازیت

در حالی که پارازیت ارسالی برای مقابله با امواج ماهواره در چند هفته گذشته تقویت شده است، معاون انسانی سازمان محیط زیست کشور نسبت به انتشار امواج مغناطیسی شدید در فضا و تاثیرات شدید آن بر سلامت شهروندان هشدار داد.

دکتر حسن اصیلیان با ابراز نگرانی از گسترش امواج مغناطیسی در فضای شهرهای ایران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: «تحقیقات زیادی در جهان انجام شده که اثرات خطرناک امواج مختلف رادیوئی یا راداری و الکترومغناطیس بر سلامت انسان را اثبات می کند.»

به گفته این متخصص محیط زیست، امواج منتشر شده در فضا به دو دسته «الکترو مغناطیسم و مایکروویو یا امواج راداری» تقسیم می شوند. در این میان امواج مغناطیس میدان الکتریکی ایجاد می کند که گاهی تا شعاع 100متری آن هم نمی توان زندگی کرد و تاثئیرات مخربی بر گلبولهای قرمز و رگ های خونی دارد و منجر به اثرات منفی خونی و متابولیسم شدید در دراز مدت می شود.

دکتر اصیلیان با «هشدار نسبت به رعایت حریم ایمن امواج مغناطیس مثل سیمهای فشار قوی برق، تاثیرات امواج راداری و رادیوئی و یا امواج مایکروویو را به نسبت دیگر امواج خطرناکتر و مخربتر دانست» و در ادامه گفت:«میزان اثر گذاری امواج مغناطیسی که برای اخلال و یا ارسال سیگنال های صوتی و تصویری و یا پارازیت های متقابل در فضا منتشر می شوند، به دو عامل شدت امواج و میزان در معرض بودن انسان بستگی دارد.»

این مقام مسئول همچنین اثرات گرمائی امواج راداری و مایکروویو را از عوامل ابتلاء به بیماریهای ناشناخته و انوع بیماریهای خونی و سرطانی دانست و افزود :«تحقیقات نشان داده که کرومزمهای Y که جنسیت نر دارند به علت حساسیت بالا و در صورت تداوم امواج می توانند به شدت تخریب شوند. با این حال اختلالات جنسیتی و خونی و مغزی از اثرات اثبات شده این امواج برای انسانهائی است که در معرض جدی قرار دارند.»

در همین حال، روزنامه سرمایه نیز در مقاله ای با عنوان «امواج صداوسيما مضرتر است يا پارازيت های ماهواره ای» در 18 تیرماه سال 1385 به بررسی نظرات موافق و مخالف درباره آثار سيگنال های ماهواره ای بر سلامت مردم پرداخت و به نقل از یک کارشناس امور ماهواره ای نوشت: «مواردی مثل قدرت امواج پارازيت های ماهواره ای و مسافت ارسال و مدت توقف در برابر آن در مضر بودن يا نبودن آن تأثير دارد. اما نکته مهم این است که پارازيت های ماهواره ای علاوه بر گيجی و خستگی باعث بروز عقيمی می شود.»

نویسنده مقاله در ادامه با اشاره به اینکه «مسئولان مخابراتی و دولتی کمتر تمایل دارند در این باره صحبت کنند»، از مصاحبه خود با معاون وزیر ارتباطات نوشت و اینکه وی دراین خصوص اظهار بی اطلاعی کرده و می گوید: «مگر پارازیتی هم وجود دارد؟»

به نوشته این روزنامه وزیر ارتباطات وقت، در خصوص وظایف این وزارتخانه در قبال چنین امواجی و مضرات آن اظهار داشت: «موج و قدرت میدان امواج ماهواره ای باید توسط وزارت بهداشت، بررسی و تاثیر آن بر سلامت مردم اعلام شود. در مورد ضرر موبایل هم این بحث ها پیش آمد و با بررسی این وزارت خانه اعلام شد که امواج موبایل برای مردم مضر نیست‌.»

سرمایه در ادامه به نقل از معاون وزیر ارتباطات نوشت: «ارسال پارازیت باعث ایجاد تداخل در فرستنده های ماهواره ای می شود. در صورت اختلال برنامه های ماهواره ای، این امکان وجود دارد که از جانب اپراتور به سازمان جهانی مخابرات(ITU) شکایت شود. اما هنوز شکایتی از سوی شبکه های ماهواره ای و تلویزیونهای ماهواره ای در این مورد انجام نشده است. این پارازیت ها در سطح پخش می شود و در برخی موارد سمت ماهواره نمی رود که برنامه ها را مختل کند. به همین دلیل نمی تواند برای مردم مضر باشد.»

صابر فیضی، مدیرعامل وقت شرکت مخابرات ایران، با گفتن این جمله که «بعید می دانم پارازیت ها بر سلامت مردم موثر باشد»، به سرمایه گفت:«فرستنده های تلویزیونی تاثیر بیشتری حتی از امواج ماکروویو و موبایل روی انسان ها دارند؛ اما از آنجائی که مردم شبانه روز با کنترل از راه دور تلویزیون سرگرم هستند، حتی فکر نمی کنند که این امواج تا چه حد از پارازیت های ماهواره ای مضرتر هستند.»

گروه شهری روزنامه همشهری نیز در در اردیبهشت ماه 1382 به نقل از وزیر ارتباطات وقت نوشت: «ارسال پارازيت برای جلوگيری از دريافت شبكه های ماهواره در حال حاضر قانونی نيست و اين امر بايد از مجاری قانونی پيگيری شود.»

سایت جامعه مجازی ایرانیان در مقاله ای با عنوان «عوامل امواج ماکروویو ( پارازیت ) بر سلامتی انسان» به نقل از استاد درس های فرکانس بالای دانشکده پست و مخابرات نوشت: «هر کشوری برای ایزوله کردن امواج رادیوئی و ماهواره ای، بر روی یکسری از فرکانس ها، پارازیت ایجاد می کند و با توجه به اینکه فرستنده های مختلفی در اطراف ما هستند، لذا توان دستگاه های پارازیت انداز باید بیشتر از امواج ارسال شده باشد . در این راستا اسیلاتورهائی در پهنای باند ماکروویو استفاده شده است که تمامی کانال های ماهواره ای را دچار اختلال کند.»

مهندس مولوی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه باندهائی که بالاتر از 20 مگاهرتز تا 200 مگاهرتز هستند بر روی بدن تاثیر می گذارند، گفت:«اما بیشترین اثر مربوط به باندهای بالاتر از 300 مگاهرتز، یعنی امواج مایکروویو یا پارازیت اندازها است.»

وی در رابطه با اثرات امواج مایکروویو بر روی بدن انسان و موجودات زنده، به سایت جامعه مجازی ایرانیانگفت: «طبق مطالعات انجام شده، اثرات سو این امواج را می توان از چند دیدگاه بررسی كرد. با توجه به اینكه هر جسمی دارای مقدار معینی عمق نفوذ است، هنگام تشعشع امواج مایكروویو و برخورد آن به بدن، مقداری از آن جذب و مقداری عبور می كند. امواج الكترومغناطیس در قسمت های عضلانی بدن نسبت به بافت های چربی، عمق نفوذ كمتر و جذب بیشتری دارند، لذا امواج مایكروویو بر روی بافت های عضلانی بیشترین تاثیر رادارد.»

این عضو هئیت علمی دانشکده مخابرات در نهایت گفت:«قرار گرفتن طولانی مدت در معرض پارازیت های ماهواره ای مرگ آور است.»

چرا با وجود خطرناک بودن پارازیت همچنان ارسال می شود؟

نمی‌دانم روی سخن در این مقال دقیقاً با کیست، اما به هر حال ممکن است افرادی باشند که بدانند قصه ارسال پارازیت‌ها توسط چه ارگان و نهاد و مسئولی خوانده می‌شود.

اینکه هر نظامی حق داشته باشد تا با تمامی ابزارهای موجود از خود محافظت کند، موضوع بحث ما نیست و چه بخواهیم و نه ، حاکمیت کار خودش را خواهد کرد، لیکن چنانچه پراکندن پارازیت‌ها برای عدم دسترسی مردم به شبکه‌های ماهواره‌ای باشد و غایت هدف آن هم عدم اطلاع مردم از اتفاقات اجتماعی - سیاسی و ملی و بین‌المللی باشد، عملاً مواجه با پاک شدن صورت مسأله‌ها خواهیم بود. چنانچه بجای ارسال این امواج مضر و مخرب - که به گفته مسئولین هواشناسی کشور، همین امواج باعث عدم پیش‌بینی توفان در پایتخت و کشته شدن انسان‌های بیگناه شده بود - هزینه‌های آن را صرف ساخت برنامه‌های مفید و نیز آموزش همگانی مردم برای مقابله‌های فرهنگی بهتر و همچنین افزایش سطح اگاهی‌های عمومی می‌کردیم، نظاممان مردمی‌تر و منسجم‌تر و حتی بیکاری کمتری نداشتیم؟

آیا بازتر بودن فضای سیاسی برای حاکمیت یک کشور عملاً، مردمی‌تر بودن و محبوبیت بیشتر را برای یک جامعه که اتفاقاً در قرن بیست و یک با انواع فتنه‌ها هم دست به گریبان است به ارمغان نمی‌آورد؟ آیا همه‌گیر شدن و دسترسی پیدا کردن مردم به شبکه‌های بعضاً معاند انقلاب سبب نمی‌شود که تأثیر حرف‌های آنها بر پیکره جامعه کمتر شود؟ آیا با منع انسان آزاد از فهمیدن و یادگیری می‌توان توقع شناختن بهتر و در عمل درست تصمیم گرفتن را از او توقع داشت؟

چنانچه رسانه‌ها بدون ترس از محدودیت‌های دست و پا گیر - علی‌الخصوص سازمان صداوسیما - با تهیه و نقد برنامه‌های آنطرف آبی، عملاً نودهای سیاسی برای دانشجویان و سایر اقشار جامعه بوجود آورند و نسبت به تقویت قوه تشخیص و معیارهای انتخابی گام‌های مؤثری بردارند، آن هنگام است که کار فرهنگی انجام داده و از خواب راحتی که در پشت پارازیت‌ها به عمق آن فرو رفته‌اند، برخاسته‌اند و در این فضای فرهنگی است که اتفاقاً سره از ناسره قابل تشخیص‌تر خواهد شد.

یک کلاس آموزشی متکی به دانش و سواد معلم آن کلاس خواهد بود و همه بهتر می‌دانید که معلم ممکن است در کوتاه‌مدت با ابزارهایی که در اختیار دارد سرپوشی به کم‌سوادی و کم‌کاری خود در کلاس بگذارد اما در نهایت مجبور است برای حفظ خود و بالابردن سطح سواد امانت‌هایی که در اختیارش گذارده‌اند، به فکر تحصیل دانش و بالا بردن توان علمی خود باشد. در دانشگاه صداوسیما که بی‌تردید قدرتش از یکایک دانشگاه‌های کشور بالاتر است، همه ما شاگردانی هستیم که نیازمند دانستن و آموختنیم، اما نظام آموزشی را رسانه‌ها برای ما می‌نویسند.

لازم به ذکر است در حال حاضر در برخی ساعات بر روی ماهواره های پربیننده ای چون هاتبرد، یاه ست، یوتلست W3A و بدر پارازیت ارسال می گردد.

اثرات پارازیت

منابع:

1. خبرآنلاین

2. ویکی پدیا

3. میقات مهر


مطالب مشابه :


پارازیت چیست؟ + مضرات پارازیت های ماهواره

دکتر اصیلیان با «هشدار نسبت به رعایت سایت جامعه مجازی ایرانیان در علی‌الخصوص




برچسب :