شیخ شبان

« روستای شیخ شبان »

و حرم مطهر و باصفاي حضرت امامزاده سيد بهاء الدين محمد ( علیه السلام )

 ( استان چهارمحال و بختیاری / شهرستان شهرکرد )

*  *  *  *  *  *

     روستاي شيخ‌شبان؛ از توابع شهرستان شهركرد در استان چهارمحال و بختياري است كه در فاصله 39 كيلومتري شمال غربي مركز استان ( شهركرد ) و در حاشيه جنوبي رودخانه زاينده ‌رود واقع شده كه از طرف شمال به روستاهاي يان‌چشمه و حيدري، از طرف غرب به روستاهاي كليچه و حسين‌آباد، از طرف شرق به روستاي لارك و شهر بن و از طرف جنوب به روستاي بارده منتهي مي‌شود.

     در شمال روستا ؛ كوه معروف به « شهيدان ( شیدا ) » كه به نحوي نظرگاه و مورد احترام اهالي بوده و داراي پيشينه تاريخي و داستاني مقدسي است، مرز ميان روستاي يان‌‌چشمه و شيخ ‌شبان است و در طرف جنوب نيز كوه بلند معروف به « نساه » كه مرتع اصلي روستا را تشكيل مي‌دهد، مرز بارده و شيخ‌ شبان است ولي در ساير جهات ، نوع مرز يكنواخت نيست و بعضي نقاط كوه و دره و نقاط ديگر زمين هموار مي‌باشد كه البته تقريباً تمام دورتادور روستا را كوه‌هاي بلند و زيبا احاطه كرده و داراي مرتعي سرسبز با چشمه‌سارهاي گوارا و خنك كوهستاني در جنوب مي‌باشد.

     در استان چهارمحال ‌و بختياري، كمتر كسي است كه شيخ‌شبان را بلد نباشد، نشناسد و يا لااقل يكبار مسافر اين سرزمين و زائر حرم مطهر و باصفاي حضرت امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) نشده باشد. امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) از فرزندان حضرت حمزه بن‌موسي بن‌ جعفر الكاظم (ع) است كه در دره‌اي زيبا در جنوب غربي اين روستا در دهانه كوه بلند و سرسبزي كه به نام همين امامزاده مزين است ، مدفون گشته و خاك اين روستا را به گنج وجود نازنين خويش كيميا نموده كه به قول شاعر؛ « زير اين خاك از فضيلت گنجها خوابيده است. » و افتخار میهمان‌نوازي و خدمت به وجود شريفش را نصيب ساداتي از سلاله خود بزرگوارش در اين مرز و بوم نموده و بدين‌سبب جا دارد بگوييم ؛ به خاطر وجود مبارک اين سيد جليل‌القدر ؛ « سرتاسر اين زمين را عطر ايمان پاشيده‌اند. » 
     آستان مبارك و مقدس حضرت امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) هر ساله پذيراي وجود هزاران زائر و عاشق دلسوخته حريم اهل بيت عصمت و طهارت (ع) است كه از اطراف و اكناف براي عرض ارادت مشرف مي‌شوند و آن بزرگوار را واسطه فيض نزد حضرت احديت و مقربان درگاه الهي قرار مي‌دهند و چه بسا كه در حرم و در راه حرم اين آقا حاجت روا شده‌اند، هدايت شده‌اند و كرامتها ديده‌اند و افرادي هم هستند كه چون ( العياذ بالله ) راه شك و شبهه و یا اهانت پيش گرفتند ، به مجازات خويش رسيدند و خواهند رسید كه در زيارت آن حضرت مي‌خوانيم :

« ... فاز متبعك و نجي مصدقك و خاب و خسر مكذبك و المتخلف عنك .... »

*  *  *  *  *  *

* شرح مختصري پيرامون رئوس جنبه‌هاي مختلف تاريخي، فرهنگي و ... بمنظور معرفي بهتر و كاملتر روستای شیخ شبان :

* پيشينه تاريخي و وجه تسميه :
     كلمه « شيخ ‌شبان » به معناي « چوپان بزرگوار » است و يكي از القاب حضرت امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) هم محسوب مي‌شود كه در تذكره‌ نامـۀ ايشان آمده است :
     « ... در زمانی که حضرت ثامن الحجج علی ابن موسی الرضا ( علیه آلاف التحیه و الثناء ) در طوس تشریف بردند ، خبر ولایتعهدی آن حضرت در عالم منتشر شد ، خطبا بر منابر خطبه خواندند و سکه بنام آن حضرت زدند. این خبر در مدینه منوره نیز منتشر شد ، لذا عده ای از برادران، عموها، عموزاده ها و اقوام نزدیک برای شرفیابی به محضر امام (علیه السلام ) از مدینه عازم طوس شدند و در طول راه از شهرها و روستاها عبور میکردند و دوستان و شیعیان نیز جهت پابوسی آن حضرت به آنها ملحق می شدند تا اینکه حدود 150 هزار نفر عازم طوس شدند و از طریق بغداد و خوزستان به طرف فارس عزیمت کردند که این خبر به مأمون عباسی رسید که این گروه با این ابهت و جلالی که دارند اگر به مرو و سرزمین طوس برسند خلافت و حکومت تو توتیاه خواهد شد، لذا بحاکم فارس و اصفهان دستور داده شد که از آمدن ایشان جلوگیری به عمل آید ، که حاکم فارس شخصی بنام قتلق خان بود که از رفتن ایشان ممانعت می کنند و بین آنها با این گروه به سرکردگی احمد بن موسی (ع) ملقب به شاهچراغ ( مدفون در شهر شیراز ) که همراه دیگر برادران همچون سید میر محمد و سید علاء الدین و سید میرحسین و دیگران به زیارت آن حضرت می رفتند جنگی واقع می شود که در نتیجه تعدادی من جمله حضرت احمد بن موسی و سید میرمحمد و سید میرحسین و سید علاء الدین و جمعی دیگر شهید می شوند و بقیه در شهرها ، بیغوله ها ، کوهها و بیابانها متواری و توسط مأمورین حکومت، از طرف یوسف بن حجاج ثقفی که حاکم اصفهان بود تحت تعقیب قرار می گیرند و ایشان ( منجمله این سيد بزرگوار ) در لباس مبدل و به صورت گمنام در گوشه و کنار این دنیای پهناور به زندگی خود ادامه می دهند آن هم در خفا که بعضی هم در مقاره ها به عبادت خداوند مشغول می شوند و با قوت لایموت می سازند ... لذا امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) نیز جزء یکی از این آقازادگان بود که از جور حکام ظالم در لباس مبدل زندگی می کرده و با آمدن  در اين سرزمين كه قبلاً او را ايلگاه مي گفتند با گله داري به نام محمود شعيب كه يكي از عرب‌هاي خراسان بود ، آشنا شده و از او می خواهد جهت امرار معاش کاری را به ایشان واگذار نماید ؛ محمود شعيب هم موافقت كرده و چون شناخت و اطلاعی از مقام آقا نداشت ؛ يك گله گوسفند به عنوان چوپان در اختیار آن بزرگوار می گذارد و آن حضرت در طول ييلاق و قشلاق گله را اداره و تعليف مي‌نمود. مكان قشلاقي ايل محمود شعيب در روستاهاي اطراف اصفهان و ييلاق آن در محلي به نام صحرا و روستای مرغ‌ آشنا بوده ( كه فعلاً نيز به همين نام و بخشی از آن هم مشهور به عرب خان است، منتها تبديل به يكي از مزارع روستاي شيخ‌شبان شده و ضمناً محل شيخ‌شبان كنوني در آن زمان صرفاً چشمه آب و زمین كشاورزي بوده. ) ... امامزاده سيد بهاءالدين محمد (ع) كه فردي سخي و بخشنده بود ، دسترنج چوپاني خود را به چوپانان ديگر مي‌بخشيد و به اين دليل مشهور به « شيخ ‌شبان » ( شيخ چوپان ) به معني « چوپان بزرگوار » شد و از جمله دلايل ديگر شهرت ايشان به اين لقب ( كه باعث افتخار روستاي شيخ‌شبان مي‌باشد. ) كرامات و معجزات مختلفي است كه از ايشان ديده شده بود که متأسفانه در اين فراز مجال ذكر آنها نیست. 

     به هر صورت با پي بردن به كرامات این امامزاده واجب التعظیم (ع) و پافشاری محمود شعيب، ايشان خود را معرفي نموده و مورد احترام ویژه ايل‌نشينان ، عشاير ، مردم منطقه و شخص محمود شعيب قرار مي‌گيرد. محمود شعيب پيشنهاد ازدواج ايشان را با دخترش مي‌دهد كه مورد قبول واقع شده و پس از مراجعت حضرت سيد بهاءالدين محمد (ع) به عربستان و انجام اعمال حج در مكه و مدينه و بازگشت مجددشان به ايران، اين ازدواج صورت گرفته و ثمره آن، تولد 4 فرزند شامل؛ 3 پسر به نامهاي « سيد محمد » معروف به سيد محمد بازار ( مدفون در بازار شهر شوشتر استان خوزستان ) ، « سيد احمد » معروف به باباپيراحمد ( مدفون در حوالی شهر بن در 14 کیلومتری روستای شیخ شبان ) ، « سيد ابراهيم ‌اكبر » معروف به زين‌الدين ( مدفون در حوالی اژگرد اصفهان ) و يك دختر به نام « سيده فاطمه » ( مدفون در خیابان چهارسوق اصفهان ) مي‌باشد. ( در ضمن برادر امامزاده سيد بهاءالدين محمد (ع) به نام امامزاده هارون ولايت نيز در اصفهان مدفون و مرقد ايشان مورد احترام  و محل زيارت عاشقان است. )  بهرحال پس از مدتي محمود شعيب فوت مي‌كند و چند سال بعد ؛ زمان وفات امامزاده (ع) هم فرا مي ‌رسد که پس از رحلت ايشان و دفن پيكر مطهر آن بزرگوار در محل امروزي ( كه واقعه معجزه‌آسايي دارد. ) و همانگونه كه ذكر شد؛ آن زمان فقط چشمه آبي بوده و روستای شیخ شبان وجود نداشته، بقعه كوچكي بر روي مزار شريف آن بزرگوار مي سازند و فرزندان ايشان نزديك اين چشمه اسكان نموده، تشكيل روستايي را مي‌دهند که اين روستا كم‌كم توسعه پيدا مي‌كند و آنها لقب امامزاده بزرگوار (ع) را نیز به عنوان  نام روستا انتخاب كرده و روستای شیخ شبان ایجاد می شود. درحال حاضر اكثريت قريب به اتفاق اهالي روستا را سادات موسوي ( از ذريه امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) ) تشكيل مي‌دهند؛ به استثناي تعداد كمي از اهالي كه از ساير نقاط به اين روستا مهاجرت كرده‌اند.
     ضمناً بقعه متبركه امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) بتدريج در هر عصر و زماني توسط يك نفر بازسازي مي شود تا در زمان هلاكوخان مغول نيز توسط خواجه نصيرالدين طوسي هم مورد بازسازي قرار گرفته و شجره نامه اي دارد كه ممهور به مهر هلاكوخان مغول و خواجه نصيرالدين طوسي و سلاطين و خوانين و حكام و علماء و مراجع ذيصلاح است كه همگی اين شجره نامه را تأييد و به مهر معتبر رسانيده اند.
     شجره نامه يادشده كه نشانگر شخصيت والاي اين امامزاده لازم التعظيم و صحيح النسب مي باشد در مورخ ماه جمادي الاول سنه چهارصد و بيست و چهار ( ۴۲۴ ) پس از هجرت نبوي (ص) تنظيم گرديده است.
     در طول زمان‌ها و اعصار، كرامات و معجزات موثق و مختلف روایت شده از آن بزرگوار فراوان است.
    بقعه کنونی امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) هم که البته بخش زیادی از آن در چند سال اخیر مورد بازسازی و تجدید بنا قرار گرفته ، مربوط به دوران صفویه ، با نمای چهار گوش گنبد دار و دارای کتیبه و تاریخ است که ( قبلاً نیز ) دارای ایوان و بالکون ستونی برزگ ، مصفا و زیبا با حجره هایی در اطراف و برخوردار از چشم انداز کوهستانی بود. 

*  *  *  *  *  *

     اهالي روستای شیخ شبان كه اكثريت قريب به اتفاق آنها را سادات موسوي تشكيل مي‌دهند ؛ مردمي خونگرم، مهمان‌نواز و مهربان هستند كه داراي مذهب شيعه اثني‌عشري بوده و با توجه به اين كه از سلاله امامزاده سيد بهاءالدين محمد (ع) مي‌باشند ؛ مؤمن، معتقد و علاقمند به حضرات اهل بيت عصمت و طهارت و خاندان مکرم وحي (ع) بوده و همانطور كه همگان مي‌دانند زماني اين روستا را تحت عنوان « نجف اشرف چهارمحال » خطاب می کردند. 
     روستای شیخ شبان الفت و پیوند دیرینه ای با اسلام و روحانیت داشته و دارد که نشان این امر ؛ روحانیون بزرگوار و عالمان در حد اجتهاد این روستا در دورانهای مختلف و همچنین قريب بيش از 50 طلبه علوم ديني در حال تحصيل و تدريس در حوزه‌هاي علميه ( به دليل علاقه وافر اهالي اين روستا به مسائل ديني و اعتقادی و اسلامي ) مي‌باشد.
     مردم روستای شیخ شبان ؛ مردمي انقلابي و متعهد بوده و از جمله روستاهايي هستند كه افتخار مي‌كنند حتي در زمان رژيم پهلوي و طاغوت ستمشاهی هم طاغوتی نبودند و همواره حامي ، پيرو و گوش به فرمان علماي عظام دين و ولايت فقيه بوده و هستند. تاريخ سياسي و انقلابي روستای شیخ شبان ، حاكي از اين است كه اولين مبارزات ضدطاغوتي در سطح منطقه و حتي شهرستان را اهالی شیخ شبان برگزار مي‌كردند و در اين راه حتي مورد آزار و اذيت‌هاي زيادي هم قرار گرفتند.

       اگر بگوييم ؛ « روستای شیخ شبان، دين خود را به انقلاب ادا كرد. »، سخن گزافي نرانده‌ايم؛ چرا كه شیخ شبان، همواره ياور انقلاب و دشمن دشمنان انقلاب و اين مرز و بوم بوده و هست. زنان اين روستا در مبارزات اول انقلاب و جنگ ، نان طبخ مي‌كردند و به تهران و جبهه‌ها مي‌فرستادند. چند صد بسيجي از جوانان غیور و دلاور اين خطه شهیدپرور با لبیک به ندای خمینی کبیر (ره) در جنگ تحميلي حضور يافتند كه بعضي گروهانهاي بسيج در خط مقدم جبهه های جهاد حق علیه باطل را فقط جوانان و سادات شیخ شبانی تشكيل مي‌دادند.

     حضور به قدري جدي و پرشور بود كه جز پسران خردسال و پدران پير و سالخورده، تقریباً مردي در روستا نمانده بود ؛ از ميان حدود 3 هزار نفر جمعيت، قريب به 500 نفر و يا بيشتر بسيجي ... ( با بیش از 1750 مورد اعزام ) ؛ كاروان، كاروان و اتوبوس، اتوبوس بسيجي و مجاهد مي‌رفت و كاروان، كاروان و تابوت، تابوت ؛ شهيد گلگون كفن و مجروح و زخمي خونين بال بر مي‌گشت ؛ جمعيت مدفون در گلستان شهداء روز به روز بيشتر مي‌شد و مادران داغديده هم تمسكشان به زينب و آل فاطمه (س) زيادتر و مستحكمتر.  79 شهيد و لاله پرپر از بهترين جوانان مؤمن و خداجوي آن روزگار ... ، جوانان وداع شهادت با خانواده مي‌كردند و خانواده‌ ها هم به عشق اسلام و حسين شهيد (ع)، فرزند عزيزشان را بدرقه مي‌كردند تا استقبال از شهادت كند. او را از زير قرآن مي‌گذراندند تا قرآن مجید مواظبش باشد كه شيطان رجیم ، او را از پا گذاشتن در مسير افتخار شهادت و همنشيني با علي‌اكبر امام حسين (ع) به در نكند و از طرفی خود را مهياي استقبال از تابوتي كه در آن رعنا جوانشان، تكه‌تكه آرميده و به حلقه مقربان حريم حضرت دوست ( جل‌وعلا ) پيوند خورده باشد.

     اينها اغراق و دروغ نيست؛ حكايت « الكريم اذا وعد وفی » است كه مردم شیخ شبان با اخلاص و صداقت وعده دادند: « تا خون در رگ ماست ؛ خميني رهبر ماست. » و قرآن كريم هم مي‌فرمايد: « ... من المؤمنين رجال صدقوا ما عاهدوا الله عليه ... » و هيچ شكي ( العیاذ بالله ) نتوان كرد كه : « صدق الله العلي العظيم و صدق رسوله ‌الأمين ».

*  *  *  *  *  *

* وضعيت امکانات موجود : 
     به لطف الهی و به سبب عنايت ويژه‌ زائرین و ارادتمندان این بزرگوار؛ امكانات و تسهيلات تفريحي، گردشگري، اسکان، جاده آسفالته، پاركينگ، زائرسرا، پارک بازي کودکان، سکوهاي نشيمن و ... آستان مقدس حضرت امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) نیز در حال حاضر، از وضعيت نسبتاً مطلوبتري نسبت به چند سال قبل براي پذيرايي از زائران و گردشگران برخوردار است، لکن تا رسیدن به حد شایسته و مورد نیاز فاصله زیاد و نیازمند همت و یاری بیشتری است.  

*  *  *  *  *  *

و من اله التوفیق
سید احمد احمدی شیخ شبانی


مطالب مشابه :


نام، آدرس و تلفن زائرسراهای مشهد مقدس

*اينجا بهشت شهر خدا، شهر مشهد است* زائرسرا وحسینیه + نوشته شده در سه شنبه بیست و پنجم




ویلاهای مجتمع رفاهی خزر آبادوزائر سرای مشهد

خواهشمند است جهت شرکت در قرعه کشی و رزرو جا به دفتر کانون زائرسرا مشهد و




امامزاده اسماعیل هایی که در قزوین آرمیده اند.

فدک و همچنین وجود زائرسرا همه روزه در استان قزوین به رزرو هتل درویشی مشهد




وظایف ستاد رفاهی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

دستورالعمل استفاده از زائر سرا دانشگاه در مشهد زائرسرا قابل اجرا کافی در تاریخ رزرو




معرفی طرح خشت های آسمانی

5 هزار تخت برای احداث 14 زائرسرا در دستورکار اسلامى مشهد; و رزرو هتل در مشهد




برنامه ریزی برای ساماندهی زائران اربعین حسینی(ع)،اخبار سازمان حج و زیارت

امیدواریم بخش هایی از این زائرسرا در ایام حج عمره از مشهد،قیمت فیش رزرو کاروان حج




سفر نامه زیبایی های استان گلستان و نخستین قبرستان مسلمانان در ایران

رزرو هاستل در در مشهد گذاشته بودیم و قصد دارید در زائرسرا یا چادر اقامت




شیخ شبان

در طول زمان‌ها و اعصار آسفالته، پاركينگ، زائرسرا، پارک بازي رزرو هتل مشهد;




طراحی خانه سالمندان

مطالعات زائرسرا. رزرو هتل ۳-۱-۴٫ کمبود فضاهای وابسته به سالمندان در مشهد.




برچسب :