افزودنیهای نانوائی چیست ؟وچگونه باید استفاده کرد؟


افزودنيهای نانوائی چیست ؟ Baking additives
بر كسي پوشيده نيست كه امروزه افزودنيهاي  نانوائی نفش مهمی در بهبود  كيفيت نان ایفا مي كنند و عدم استفاده از آنها باعث افت كيفي محصول و دلزدگي مصرف كننده مي باشد.
لذا غفلت از نقش جادويي افزودنيهاي كيفي مثل مخمر وکنجد  در بهبود بخشي به مرغوبيت نان گناهی نابخشودنی است. چرا كه نان بدون افزودني عطر و طعم ندارد-نرم نمي ماند- ماندگار نمي شود-  و به محض سرد شدن سفت و سخت مي شود و جويدن آن دشوار و آزاردهنده است. به همين خاطر فاقد مقبوليت اجتماعي است.
براين اساس نانوايان به منظور بهبود بخشي به كيفيت آردهاي متغير موجود و پخت ناني نسبتا مرغوب مجبورند از افزودنيها نيز در تركيب خمير استفاده كنند.

1-نمك: salt اولين افزودني كه نقش كليدي در تهيه خمير و پخت نان دارد نمك ميباشد . از ديد مصرف كننده نان بدون نمك طعم ندارد- بي ملاحت است- ميل برانگيز نيست و دلزدگي ايجاد ميكند . نان پرنمك نيز شورشده مصرف آنرا ناممكن مي سازد. ضمن اينكه استفاده از آن باعث افزايش فشار خون و توقف فعاليت آنزيمها و كند شدن روند رشد مخمرها و باكتريها در خمير مي گردد.
از ديد كارشناسي شوري يا بي نمكي نان هر دو عيب است و ايراد فني تلقي مي شود.
ولي مهمتر از آن نقشي است كه نمك در انقباض يا انبساط مولكولي بافت خمير ايفا مي كند و مصرف نادرست آن اثرات نامطلوبي در مرغوبيت و كيفيت نان ايجاد مي نمايد. لذا شايسته است ابتدا شناخت مختصري از آردهاي مختلف داشته باشيم سپس اقدام به استفاده از نمك در تركيب خمير نماييم. براي مثال آردهاي ضعيف نمك بيشتري را طلب مي كنند و آردهاي قوي نمك كمتر. به همين دليل هر آردي (ضعيف- متوسط-قوي) فرمولاسيون خاص خودش را دارد و ميزان نمك مصرفي تابعي از كيفيت پروتئيني و گلوتني موجود در آرد است. بر اين اساس توصيه مي شود در استفاده از نمك جهت تهيه خمير از اين فرمول استفاده گردد.
نمك مورد نياز براي هر كيسه 40 كيلويي آرد ضعيف ( آردي كه پروتئين آن كمتر از 11 باشد) حدود 1 كيلو گرم.
نمك مورد نياز براي هر كيسه 40 كيلويي آرد متوسط ( آردي كه پروتئين آن بين 11 تا 13 باشد) حدود 500 گرم.
نمك مورد نياز براي هر كيسه 40 كيلويي آرد قوي ( آردي كه پروتئين آن بيش از 13 درصد باشد)حدود 300 گرم.
2-ويتامين ث : vitamin c
دومين افزودني مورد استفاده در صنايع غذايي بويژه نان ويتامين ث مي باشد. كه متاسفانه اكثريت نانوايان نسبت به عملكرد آن بي اطلاع و هيچ آگاهي در خصوص نحوه استفاده از آن ندارند. اين ماده كه عمدتا بصورت پودر در بازار وجود دارد نقش مهمي در  مقابله با سستي آردهاي ضعيف دارد. استفاده از اين ماده باعث ايجاد چسبندگي و انقباض مولكولي بيشتر در بافتهاي خمير گرديده و مانع فروپاشی و بريدگي خمير بويژه هنگام پهن كردن مي گردد.
لذا استفاده از اين افزودني براي بهبود بخشي به آردهاي ضعيف الزامي بوده و كمك شاياني به حفظ تعادل – كشش پذيري – ثبات و  بهبود كيفيت خمير مي نمايد كه متعاقب آن باعث حفظ و ارتقاء مرغوبيت نان مي گردد.
از آنجايي كه اغلب آردهاي توليدي در ايران ضعف چسبندگی  دارد و پخت آن بويژه براي نانواييهاي سنتي بسيار زحمت آفرين است و باعث كندي كار ، بريدگي خمير و  چکه کردن  آن  از سقف تنور مي گردد لذا نانوايان بنا به اطلاعات و تجربه خود از يخ و نمك اضافي جهت تقويت آن استفاده مينمايند كه عمدتا باعث شوري بيش از حد نانها مي گردد. ولي دستيابي به ويتامين ث كمك بزرگي به نانوايان نموده و مي توانند بجاي شور كردن نان  نصف قاشق چاي خوري پودر ویتامین ث را داخل یک لیوان آب حل کرده ومثل چای شیرین ! روی خمیر ی که در حال قاطی شدن وفرم گرفتن است بریزند تا کمی مشکلاتشان حل گردد..توجه کنید هرچه آرد ضعیف تر باشد باید مقدار مصرف افزوندی شما هم بیشتر باشد.ویتامین ث بصورت قرص نیز در داروخانه ها به فروش می رسد که پودر آن کارآمد تر است و در فروشگاههای لوازم قنادی یافت می شود.
3- گلوتن: gluten
80 درصد پروتئين گندم را گلوتن تشكيل مي دهد. گلوتن يكي از 4 پسر  پروتئين آرد ( گلوتن- گلوبين – پرولامين- آلبومين) بشمار مي رودكه  از همه قوی تر است. و اساس چسبندگي- كشش پذیری - ثبات و مقاومت خمير مدیون گلوتن  است.
گلوتن نه تنها در صنعت نان جايگاه خاص داردبلكه كاربرد آن در ساير صنايع نيز از اهميت ويژه اي برخوردار است از آن جمله تهيه فرآورده هاي گوشتي نظير سوسيس، كالباس، همبرگر، تهيه ماكاروني، تهيه خوراك ماهيان، تهيه نان گلوتن ويژه افراد ديابتي .گلوتن در تقويت  چسبندگی  خمیر  نان جو نيز بسيار مؤثر  مي باشد  وپخت نان جو بدون گلوتن یا بهبود دهند میسر نیست مگر آرد جو شما از جو آمریکائی باشد. جوهای خارجی قوی تر از جو ایرانی هستند .درعوض جو های ایرانی خوش عطر تر از جو آمریکائی هستند. توصيه مي شود به  هر كيسه 40 كيلويي آرد جو ایرانی حدود 10 وهرکیسه جو خارجی حدود  3 كيلو  پودر گلوتن (تهیه شده از کارخانه آردینه اصفهان ) تزریق کنید.و براي هر كيسه 40 كيلويي آرد گندم ضعيف نیزحدود 5 كيلو گرم گلوتن بزنید.
 
4- خمير ترش: leavenخميري است كه از دیشب کنار گذاشته شده  و10 تا 20 ساعت داخل قدح مانده است و بوی ترشی از آن بلند می شود. بهترین خمیر ترش خمیر ی است که با چند نوع آرد درست شده باشد (آرد گندم –جو –ذرت –چاودار –سویا و...) آنهم آرد کامل  نه آرد سبوس گیری شده وبی خاصیت. هر چه آرد ما کامل تر باشد املاح بیشتری دارد واملاح بیشتر یعنی داشتن غذای بیشتر برای  رشد مخمرها- قارچها و باكتريهاي  موجود در خمير . یعنی  تولید  اسيدهاي آلي (اسيد استيك و اسيد لاكتيك)  بیشتر ؛تولید عطر والکل  بیشتر  ؛تولید گاز بیشتر برای پوکسازی بیشتر خمیر.مردم عزیز ایران آنچه به خمیر عطر وبو می دهد خمیر ترش است ولی آنچه به نان پوکی می دهد مخمر وآنچه این دو را به اوج می رساند آرد سبوس دار واستراحت (1 تا 2 ساعت )خمیر است.پس ما باید کمتر بخوابیم تا خمیر بیشتر بخوابد وبوی نان مشام ما را نوازش کند.واملاح نان مردم ما را از ابتلا به بیماریها مصون دارد.
کشف جدید دانشمندان تغذیه می گوید اگر شما از خمیر ترش استفاده کند وگندم وآرد تان نیز آلودگی میکروبی داشته باشد مصرف خمیر ترش در تهیه خمیر آلودگی آرد را به صفر می رساند.

5- جوش شيرين: Baking soda
جوش شيرين  یک پوك كننده  است كه متاسفانه در  برخی ازنانوايهاي كشورمان پیدا  و پنهان مورد استفاده قرار مي گيرد و علي رغم همه ممنوعيتهايي كه براي آن در نظر گرفته شده هنوز مصرف مي گردد. استفاده غلط از اين ماده باعث بروز عوارض بيشماري مي گرددكه عبارتند از:
-افزايش ‍PH خمير، جلوگيري از تخريب اسيد فيتيك و  جلوگیری از آزادي املاح موجود در گندم.
-افزايش حساسيت نسبت به گليادين و بروز بيماري سلیاك در جامعه (این بیماران به گلوتن موجود در علات حساسند وتا آخر عمراز خوردن نان ومشتقات آرد محرومند.)
-ظهور لكه هاي زرد روي سطح نان به دلیل استفاده زیاد وناشیانه از جوش شیرین
-جلوگيري از جذب املاح گندم به بدن و بروز سوء تغذيه، كم خوني، پوكي استخوان،
آنچه كه باعث جذب نانوايان به اين ماده شيميايي گرديده در درجه اول مزيتهاي خاصي كه در جوش شيرين وجود دارد و كتمان اين واقعيت نيز غ دردی را درمان نمی کند
مزيتهاي  جوش شیرین عبارتند از:
1-                محفوظ نگهداشتن گاز دي اكسيد كربن در خمير و جلوگيري از خروج زود هنگام آن
2-                پوك  ساختن نان و جلوگيري از سفت و لاستیکی  شدن نان
3-                ايجاد ناولهاي ريز و زيبا و شكيل سازي ظاهر نان
4-                قيمت ارزان جوش نسبت به مخمر
هيچ نانوايي اين اطلاعات را نمي داند ولي به تجربه برايش ثابت شده كه مصرف جوش شيرين باعث  آماده شدن خمیر  و جلوگیری از داغ زدگی نان می گردد ولي نكته اي كه نمي داند اين است كه حذف استراحت از خمير و استفاده از اين جوش چه عوارضي را بدنبال دارد؟! و چنانچه در استفاده از اين افزودني حد مجاز رعايت نگرديده و خمير مصرفي نيز استراحت لازم را ننمايد چه تبعاتي بدنبال دارد؟
به زبان ساده  زدن جوش به  خمیر  مثل  ساخت دیوار سیمانی  اطراف دانه گندم است که مانع  آزادی آملاح گندم(آهن –کلسیم –فسفر –منیزیم –روی ) می شود  ولی در  مخمر  ماده ائی وجود دارد بنام آنزیم فیتاز که مثل  آر پی جی این  دیوار را شکافته واملاح  آن را  آزاد می سازد. بنده بعنوان یک کارشناس نان سنتی با 40 سال سابقه  کار  تجربی در نانوائی  و40 سال کارعلمی به عرض شما می رسانم که قبلا طرفدار مصرف جوش بودم  ولی از  سال 1380 که با مخمر وکارکرد عالی آن در پخت نان سنتی  آشنا شدم  دریافتم مخمر همه محاسن جوش شیرین را دارد ولی هیچ یک از معایب جوش را ندارد  لذا طی سالهای گذشته به هیچ وجه ذره ائی از جوش شیرین در ترکیب خمیر نانهای خود استفاده نکرده ونمی کنم (10 نوع نان سنتی با انواع غلات موجود در دنیا  تولیدمی کنم) لذا از  شما نانوای عزیز وفهیم کشورم می خواهم دست از لج بازی برداشته  وبر کاری که ذاتا اشتباه است وزحمت نانوایان را زیر سوال می برد اصرار نورزید.
6- مخمر: yeast مخمر موجود زنده ايست كه در محفظه هاي استرليزه شده و تحت شرايط خاص و گذراندن مراحل مختلف رشد و تكثير مي يابد و پس از خشك شدن بسته بندي شده برای  مصرف  آماده مي گردد. مواد اوليه مورد مصرف جهت تهيه مخمر عبارتند از:
ملاس چغندر قند بعنوان منبع قندي جهت تغذيه مولكولهاي مخمر.
اوره بعنوان منبع ويتاميني
فسفات بعنوان منبع پروتئيني تغذيه مخمر.
علت استفاده از اين تركيبات قليايي اين است كه اصولا مخمرها قادر به رشد و تكثير در محيط اسيدي نيستند و بايستي در يك حد متعارفي محيط رشد مخمرها را قليايي نماييم.   مخمربهترين جانشين بجاي جوش شيرين در تركيب خمير است . چرا كه مصرف آن هيچ يك از عوارض منفي جوش شيرين را ندارد- اسيد فيتيك  خمیر را نابود و املاح گندم را آزاد مي کند باعث تحريك معده و توليد ترشحات اسيدي زيان بخش و بروز زخم معده ، اثني عشر و ترش كردگي معده نمي گردد- باعث بروز سوء تغذيه ، كم خوني و پوكي استخوان نمي شود. بلكه استفاده از آن مي تواند باعث افزايش پوکی نان و كاهش ضايعات آن می  گردد.
 مخمر محرك خمير و مكمل تخمير است. مامن آنزيمها و منبع ويتامينهاست .
مخمر ماده ائی  درمانی است که در ترکیب  ساخت داروهای شیمی درمانی نیز برای تجویز به بیماران استفاده می شود. مخمر  پوك كننده نان و معطر كننده آن است –  مخمر  سرعت ورآمدن خمير را  50 درصد جلو می اندازد.- سفتي نان را مرتفع – جويدن آنرا آسان – داغ زدگي آنرا حذف و كيل دهي خمير را بیشتر مي نمايد.
مصرف همزمان مخمر و خمير ترش در تركيب خمير بسیار پسندیده و باعث فعال سازي آنزيم فيتاز و تخريب اسيد فيتيك خمير و توليد مواد معطر و اسيدهاي آلي در خمير مي گردد و در يك كلام اكسيري جادويي جهت رفع سوء تغذيه ، سوء هاضمه ، بيماريهاي گوارشي و افزايش ارزش غذايي  تردی نان است.
دستور استفاده از مخمر:
مخمرها به 3 دسته عمده تقسيم مي شوند:
1- مخمرهاي دانه درشت  2- مخمرهاي دانه ريز 3- مخمر تر 


1-  حدود 200 گرم مخمرهاي دانه درشت را  داخل  یک کاسه ریخته  سپس مقداری  آب ولرم  روی آن بریزید  پس از 5 دقیقه مثل ژله می شود  وباید روی  خميری که داخل ماشین خمیر در حال  قاطی شدن است بریزید.  
2- مخمرهاي دانه ريز را بايستي  بعد از خالی کردن  آرد داخل ماشين خمير روي آردها بپاشيد سپس ماشين را روشن نمود تا به خوبي  قاطی شود.
3- مخمر تر : این نوع مخمر  مثل قالبهای کره داخل کاغذ چیچیده شده وهر با ر باید حدود  300 گرم آن را رنده کرده سپس روی خمیر ی که درحال قاطی شدن است بریزید.ارزان تر وبه صرفه تر از بقیه مخمر ها است  ولی باید حتما در یخچال نگهداری گردد هرچه مصرف مخمر وآب داغ  بیشتر شود سرعت آماده سازی خمیر را بیشتر می کند.
هرچند در نانهای سنتی مصرف مخمر کم تر صورت می گیرد ولی در نانهای صنعتی گاهی به یک کیسه آرد یک کیلو مخمر می زنند که  متسفانه نان طعم مخمر می گیرد تا طعم نان !!! وکار درستی نیست.
7-آرد سويا: soy flourيكي از بهترين ، مناسبترين و غني ترين افزودني گياهي جهت استفاده در تركيب خمير بمنظور غني سازي نان آرد سویا است. خصوصا كه نانهاي توليدي در كشورمان همگي بين 13 تا 20 درصد سبوس گيري شده و كليه املاح و ويتامينهاي آن در جريان سبوس گيري خارج مي گردد. لذا براي جبران  تهی سازی آرد مي توان از افزودنيهاي مختلفي همچون پودر ماهي- شير خشك- پودر تخم مرغ – پودر سويا – آهن و ... استفاده نمود . تا پروتئينها و ويتامينهاي از دست رفته را باز گرداند و مانع بروز سوء تغذيه ، كم خوني ، پوكي استخوان و... در مردم گردد .
املاح موجود در آرد سويا قادر است پوكي استخوان را مرتفع ، درد مفاصل و ارتروز را كاهش ، از افزايش كلسترل خون جلوگيري و از بروز بيماريهاي قلبي و عروقي پيشگيري نمايد . آرد سویا کم گلوتن وبسیار ضعیف است ومواظب باشید خمیر شما را دچار فروپاشی نکند.  طی آزمایشاتی که ما در مرکز تحقیقات نان اصفهان انجام دادیم از 1 کیلو تا  10 کیلو آرد سویا را به یک کیسه آرد گندم اضافه  کرده ونتایج را تدریجا تست کردیم .
آرد سویای بهشهر چندان جالب نبود و افزودن بیش از 5 کیلو آرد سویای بهشهر به 40 کیلو آرد طعم نان را تغییر می داد (رنگ برای ما چندان مهم نبود چون اهداف درمانی داشتیم ) ولی کارخانه تولید آرد سویا را تغییر دادیم واز مشهد واز طوس سویا وارد کردیم ودر خمیر استفاده کردیم .هم عطر وطعم نان بهتر شد .هم پوکی نان.از همه مهمتر بجای 5 کیلو 10 کیلو آرد سویا  به یک کیسه آرد (40 کیلو) گندم تزریق کرد یم.
مهاركننده هاي پروتئاز موجود در آرد سويا  خاصیت ضد سرطانی دارد وبا ايجاد اختلال در کار عوامل سرطان ساز مانع بالفعل شدن آنها  در بدن مي گردد  .
از همه مهم تر اينكه آرد سويا از نظر گلوتني بسيار فقير و در مواقعي كه آرد هاي توزيعي بين نانوايان بسيار چرب و خمير آن نيز لاستيكي و غير قابل پهن كردن است مي تواند نقش مهمي در تضعيف خمير و تعديل آن ايفا كرده ، پخت آن را آسان سازد افزودن 4 كيلو آرد سويا به 40 كيلو آرد گندم كفايت مي كند .

8-سبوس :
نان كامل ناني است كه از آرد سبوس دار تهيه گرديده و کليه املاح – ويتامينهاي موجود در گندم درون آن محفوظ مانده است نان تهيه شده با آرد كامل در صورت رعايت اصول نگهداري و گذرانيدن تخمير بلند مدت و استفاده از مخمر جهت پوك سازي آن ناني است بسيار مرغوب كه عطر و بوي آن از فاصله اي دور به مشام مي رسد و مصرف آن مانع بروز سوء تغذيه ، پوكي استخوان ، فقر آهن و ... در بدن مي گردد .
ولي متاسفانه امروزه در كشور ما كليه آرد توزيعي بين نانوايان فاقد سبوس بوده و هيچ ارزش غذايي و درماني ندارند در حالي كه سبوس مي تواند مانند برس ديواره هاي معده و روده را پاكسازي كرده و كليه سموم و ذرات خارجي را از لابه لاي پرزها جارو نمايد –  در جلوگيري از يبوست بسيار مفيد است – مصرف آن مانع جذب سريع قند و چربي به خون شده و برا ي پيشگيري ، كنترل و درمان بيماريها بسيار مؤثر است سبوس علي رغم داشتن املاح ، چربيها و پروتئينهاي پر كيفيتي كه دارد آنقدر كه الياف يا فيبر گياهي آن اهميت درماني دارد ، ارزش غذايي ندارد .
به همين دليل وزارت كشاورزي آمريكا اعلان كرده مصرف 2 تا 3 تكه نان سبوس دار در روز خطر ابتلاء به سكته مغزي را به ويژه در زنان 30 تا 40 در صد كاهش مي دهد و در انگلستان قانوني است كه هر چه املاح از آرد گرفته مي شود بايستي در مراحل بعدي بدان اضافه گردد و آرد مصرفي غني سازي شود .
د رحال حاضر  بسیاری از شهرهای ایران فاقد آرد سبوس دار هستند وهیچ آسیابی حاضر نیست آرد 7 درصد تولید کند چون یا مشتری ندارد یا منفعتی عاید کارخانه دار نمی نماید. سود تولید آرد سفید برای آسیاب دار چند برابر آرد سبوس دار است  لذا کمتر شهری در ایران آرد سبوس دار تولید دارد بجز استان اصفهان که پایتخت آرد سبوس دار کشور است وباید از آسیاب داران آن تشکر کنیم چون سلامتی مردم  شهر را به سود  شخصی خود ترجیح داده و ما را در اجرای یک طرح بین المللی (پروژه غذای سالم برای جامعه سالم )  که با همکاری سازمان بهداشت جهانی در ایران اجرا می شود یاری نمودند که از همینجا دست همگی آنها را می بوسم .
خوشبختانه این روزها برخی کارخانجات آرد مثل کارخانه آرد هرند اصفهان اقدام به تولید سبوس بهداشتی کرده که فرآوری شده واسید فیتیک آن حذف شده و مورد تایید سازمان دارو وغذا می باشد وشما می توانید در شهرهائی که آرد  سبوس دار ندارد استفاده نمایید.
.یک نوع سبوس دیگر نیز وجود دارد که تمیز ترین نوع سبوس بوده وبرای استفاده زیر چانه نان بربری مصرف می شود تا چانه به سنگ تنور نچسبد وپشت نان نسوزد.ولی کفته می شود نباید داخل خمیر تزریق شود چو اسید فیتیک آن بالاست.
در هرصورت بربری پزها وخشکه پزها بایستی حتما از سبوس استفاده کنند.
اگر خشکه پز به خمیرش سبوس نزند (4 کیلو به 40 کیلو) نان لوله می شود. ولی اگر بزند نان خشکه مثل نئوپان صاف ومسطح می شود.
 افزودن سبوس به خمير  جذب آب خمير را بيشتر مي سازد و هم فاصله بافتهاي خمير را بيشتر مي كند و از اين طريق پوكي ، ماندگاري و عطر و طعم نان را دوچندان مي سازد و جويدن نان  را راحت تر می نماید.واز چاقی ودیابت نیز جلو گیری می کند.
از نظر علمی نان سبوس دار نانی است که ترجیحا از آرد سبوس دار تهیه شده باشد نه اینکه مصنوعی سبوس دار شود .حال آگر در شهر شما آرد سبوس دار نیست چاره ائی نداریم  .
 از طرف دیگر سبوس گندم در مخاط روده بزرگ اثر کرده و توانایی دفاعی آن را در مقابل تومورزایی افزایش می دهد . همچنین سبوس گندم در روده بزرگ در اثر حمله باکتریها تخمیر شده و ترکیبات شیمیایی متابولیک ایجاد می کند که احتمالا بروز سرطان را از طریق تبدیل برخی از اسیدهای صفراوی به مورد سرطانزا سد می نماید .
هرچه سبوس گندم کمتر کوبیده , درشت تر باشد اثرش بیشتر است .
فیبر باعث کنترل قند خون شده و برای افراد مبتلا به بیماری قند مفید است به این صورت که باعث می شود قند حاصل از مصرف مواد قندی ونشاسته ای غذا به تدریج وارد خون شده و در نتیجه از بالا رفتن ناگهانی قند خون بعد از مصرف غذا و یا پایین افتادن ناگهانی خون به علت گرسنگی پیشگیری شود . مواد دارای فیبر چون حجیم هستند وجای زیادی را در معده اشغال می کنند از اشتهای کاذب جلوگیری کرده و چون نیاز به جویدن زیاد دارند مانع پرخوری شده و لذا در پیشگیری از چاقی نیز موثرند .

9- کنجد :      
کنجد سرشار از آهن وکلسیم است و استفاده از ان در نان یکی از راههای  غنی سازی نان بشمار می رود.طبق تحقیقات بعمل آمده توسط وزارت جهاد کشاورزی  کلسیم موجود در 100 گرم کنجد :
                 20 برابرگندم است
               12 برابر شیر است
                4 برابر خاویار است
واما اینکه چرا نانوایان نان کنجدی را بر نان ساده ترجیح می دهند؟!
وقتی شما روی  یک نان  مقداری کنجد بپاشید وداخل تنور برود در حین پخت روغن موجود در  کنجد از آن خارج شده وروی نان می ریزد .واطراف خود را بوداده وبرشته تر می سازد اگر فرض کنید روی هر نان 40 عدد کنجد چسبیده باشد  روغن موجود در هر دانه کنجد به اندازه یک دو ریالی اطراف خود را چرب کرده ومثل روغن سرخ کرده بو می دهد.ورنگ نان را زرد وخوشرنگ می سازدداز طرفی چربی موجود در کنجد چربی کیاهی است واز نوع ارگوسترول است نه کلسترول(چربی حیوانی ) .لذا هیچ زیانی برای سلامتی شما  نداشته وبسیار مفید است.
10-  بهبود دهندههمانطور که از اسمش پیداست کارش  بهبود آرد های ضعیف و کم گلوتن ورفع معایب آنها  است  .بهبود دهنده ترکیبی از گلوتن – ویتامین ث ومقداری افزودنی دیگر است که محرمانه مینامند.!هرکیلو حدود 20 هزارتومان است وبه هرکیسه باید حدود 200 گرم از این پودر را داخل یک لیوان آب مثل چای شیرین حل کنیم سپس روی خمیر  می ریزیم تا خوب باهم قاطی شود.آردهای ایران به حدی متغیر وبی ثبات است که گاهی 200 گرم بهبود دهنده به یک کیسه جواب نمی دهد.لذا هزچه آرد ضعیف تر بود شما باید مقدار بهبود دهنده را بیشتر کنید.بهبود دهنده ها در کیسه های 10 کیلوئی در فروشگاههای لوازم قنادی به فروش می رسد.
11- شنبليله
از نظر  طب سنتی گرم است . . براي كمر درد- ورم طحال- برودت مثانه- عوارض كبد و ادرار قطره اي مفيد است .  و ضد نفخ است .
 شنبليله در  کنترل وپیشگیری يماريهاي قند استفاده  توصیه  شده و براي جلوگيري از لاغر شدن مبتلايان به بيماري قند بسيار موثر است . مصرف آن توسط پیامبر اکر نیز زیاد توصیه شده. نان را بسیار خوشبو وخوشمزه کرده وپاشیدن آن رون نان گندم وجو بسیار توصیه شده.
12- رازيانه 

تخم رازيانه معطر- محرك و مقوي معده است . تخم آن ضد انگل و كرم كش است . براي تقويت بينايي- ازدياد شير مادران از نظر طبيعت خيلي گرم است . . باعث تسكين دردهاي ناشي از سردي است . باعث سلامتي كبد- كليه- طحال- مثانه است . افزودن رازیانه به نان عطر وطعم نان را دوچندان می نماید


مطالب مشابه :


نرم افزار حسابداری شاهکار ویژه تمام اصناف

نرم افزار ویژه قنادی نرم افزار ویژه لوازم تحریر و اصفهان




تصاویر | قهوه ایلیا | اصفهان

قهوه ایلیا | اصفهان فروشگاه لوازم کافی شاپ و لیست قنادی




افزودنیهای نانوائی چیست ؟وچگونه باید استفاده کرد؟

خوشبختانه این روزها برخی کارخانجات آرد مثل کارخانه آرد هرند اصفهان لوازم قنادی




چگونه خمیر بازی بسازیم؟

تارتار را می توان از فروشگاه های لوازم قنادی گروه های آموزشی پایه سوم ابتدایی استان اصفهان




کار در کارگاه و قنادی قصرشادی (قسمت دوم)

کار در کارگاه و قنادی را داشتند و نه لوازم چند کلیسای دیگر در اصفهان را هم




تزیین کیک با زرورق شکلاتی

زرورق های شکلاتی را می تونید ازفروشگاه های لوازم قنادی ،در رنگها وطرح های بریان اصفهان;




حلیم بادنجان

آشپزی- قنادی و معرفی و توضیح کاربرد لوازم قنادی. مثلا در اصفهان بیشتر به این غذا عدس




برچسب :