معدن استان قم

معادن استان قم

معدن از عمده‌ترين بخشهاي تأمين‌كننده مواداوليه صنايع محسوب شده و ذخاير غني موادمعدني به عنوان يك امكان بالقوه مي‌تواند نقش اساسي را در توسعه صنعتي كشور ايفاد كند و در همين راستا، بهره‌برداري اقتصادي از معادن در سالهاي اخير نقش و اهميت خاصي را در كشور پيدا كرده است. سابقه تاريخي بخش معدن، ايران را در شمار 15 كشور بزرگ صاحب معدن جهان قرار داده و مي‌توان اين سرمايه ملي و طبيعي را با استفاده از تكنولوژي جديد به درآمدي و ثروتي ملي تبديل نمود. استان قم از ديدگاه ذخاير معدني، بسيار جوان و متنوع بوده و آثار فعاليتهاي معدني باستاني مويد سابقه تاريخي معدنكاري در اين بخـش از كشور است. مهمترين انديسها و ذخاير معدني استان را مي‌توان به سه بخــش عمـده زير تقسيـم كرد:

1-‌ معادن فلزي شامل: سرب، روي، مس، منگنز

2-‌ معادن غيرفلزي شامل: كائولن، باريت، نمك (خوراكي و صنعتي)، سولفات سديم، گلاكونيت، كالسدون

3-‌ معادن مواداوليه مصالح ساختماني شامل:سنگهاي تزئيني، مرمريت، گرانيت، سنگهاي لاشه، سنگ‌ آهك، سنگ گچ

استان قم داراي 14 نوع ماده معدني قابل استخراج است كه هم‌اكنون از 79 معدن شناخته شده آن تعداد 40 معدن فعال بوده و عمليات استخراج و فرآوري در آنها صورت مي‌پذيرد.

طرح معدني ويژه استان قم

درياچه نمك قم با وسعتي حدود 2300 كيلومترمربع در شرق استان قم و در بين سه استان اصفهان، سمنان و قم قرار دارد. درياچه مذكور بعنوان منبع عظيم و سرشار از انواع املاح معدني، طي ساليان اخير مورد توجه قرار گرفته و شركت ملي فولاد ايران از سال 1376 مطالعات وسيع و گسترده‌اي را تحت عنوان طرح اكتشاف استحصال املاح تبخيري بر روي درياچه نمك (مسيله) قم شروع نموده است. براساس مطالعات صورت گرفته، ذخايري بميزان 32 ميليون‌تن منيزيا (اكسيد منيزيم) 200 ميليون تن كلرور سديم و 5/4 ميليون تن كلريد پتاسيم به ترتيب با متوسط عيارهاي 16 گرم در ليتر يون منيزيم (Mg+2)، 65 گرم در ليتر يون سديم (Na+) و 2 گرم در ليتر يون پتاسيم (K+) كشف شده است و در اين راستا سازمان صنايع و معادن استان قم، گواهي كشف مربوطه را بنام شركت تهيه و توليد موادمعدني ايران در مردادماه سال 1383 وزارت صنايع و معادن پروانه بهره‌برداري معدن فوق را با نام شركت تهيه و توليد موادمعدني ايران در سال 1384 صادر نموده است.با توجه به برآوردهاي اكتشافي انجام‌شده، ارزش تقريبي درياچه به 20 ميليارد دلار مي‌رسد كه براي احداث يك واحد 50هزار تني توليد اكسيد منيزيم، حدود 3 سال زمان پيش‌بيني شده است و سرمايه‌اي معادل 50 ميليون‌دلار نياز است كه تقريباً ظرف مدت دو تا 3 سال ميزان سرمايه برگشت خواهد شد.هزينه اكتشافي انجام شده طرح مزبور مبلغ 1750 ميليون‌ريال مي‌باشد.احداث واحد مذكور با ظرفيت يادشده و با محاسبه قيمت هرتن مادة معدني معادل 300 دلار، سالانه 15 ميليون دلار صرفه‌جويي ارزي را بدنبال خواهد داشت.ذخاير مكشوفه يادشده در درياچه كاربرد مؤثري در صنايع نسوز دارد علاوه بر آن از شورابه‌هاي 10 الي 12 نوع كاني مي‌توان استحصال كرد كه كاربردهاي متنوعي در صنايع گوناگون نظير كودهاي شيميايي، كاغذ، عايق كاري لوله، ضد يخ، موادآرايشي، چرم، شيشه، سراميك، شوينده‌ها، لاستيك‌سازي، پزشكي و تهويه مطبوع و... دارد. (با توجه به وسعت منطقه و صنايع وابسته به آن)، اجراي طرح مزبور، اشتغالزايي خوبي را خواهد داشت. علاوه بر آن درياچه از نظر اقليمي و شرايط خاص كويري و پهنه سفيدرنگ با اشكال خاص (چند ضلعي‌هايي كه توسط تبلور بلورهاي نمك حادث مي‌شود) جاذبه توريستي مناسبي دارد.

اميد آنكه با بهره‌برداري از اين پالايشگاه بزرگ معدني، تحول اساسي در بخش صنعت و معدن كشور و استان قم ايجاد گردد.كليه متقاضيان حقيقي و حقوقي مي توانند جهت اجراي طرح مزبور و با هماهنگي اين سازمان اقدام نموده و دولت نيز حمايتهاي لازم را جهت اجراي طرح و تامين ماده اوليه (املاح درياچه) به عمل خواهد آورد.

معدن منگنز

معادن منگنز ونارچ در 30 كيلومتري جنوب غربي قم و 2 كيلومتري روستاي ونارچ واقع شده است. اكتشافات در اين معدن در سه بخش: اكتشافات سيستماتيك مقدماتي، اكتشافات تفضيلي و اكتشافات تكميلي صورت پذيرفته است.

در حال حاضر بلحاظ توسعه فعاليتهاي اكتشافي و استخراجي تا عمق 400 متري معدن حفر گرديده و در حال فعاليت مي‌باشند.

روش استخراج ماده معدني منگنز در اين معدن به روش Cut & Fill (كندن و پركردن) مي‌باشد. معدن ونارچ در زمرة معادن نيمه مكانيزه تا مكانيزه و بزرگترين معدن منگنز خاورميانه مي‌باشد و تنها تأمين كننده منگنز مورد نياز صنعت فولاد كشور است.در اين معدن حدود 460 نفر اشتغال دارند.اين معدن دارای 5 ميليون تن ذخيره قطعی با عيار 9/22% ماده معدنی منگنز و حدود 5/3 ميليون تن ذخيره احتمالی بوده و سالانه حدود يكصد هزار تن منكنز از اين معدن زيرزميني استخراج مي گردد.

معادن عقيق قم

نخستين معدن عقيق كشور در استان قم كشف و استخراج از آن آغاز شده است. در مجموع در اين استان سه معدن سنگهای نيمه قيمتی جاسپر، سيليسهای رنگی (شيری, بی­رنگ و آگات) با مجموع ذخيره حدود 5000 تن اکتشاف گرديده است. روش استخراج اين معدن، بلحاظ شرايط قرارگيري ماده‌معدني در منطقه كه تقريباً بصورت آبرفتي و در دشت وسيع پراكنده است بصورت لكه‌اي در مناطق مختلف ديده مي‌شود. هرجا كه رخنمون و برونزد تشخيص داده شود با لودر و بيل مكانيكي برداشت و با سرند كردن، سنگجوري شده تا خاك و باطله از آن جدا شود و سپس بميزان تقريباً 10% از ميزان عقيق مستخرجه از معدن به كارگاه فرآوري جهت تراش و ساب و صيقل انتقال مي‌يابد. در حال حاضر بهره­برداران معادن پيگير اجرای طرحهای فرآوری و تراش سنگهای قيمتی و نيمه قيمتی استخراج از معادن استان می­باشند.

تشكلهاي صنعتي و معدني

يكي از سياستهاي حاكم بر برنامه‌هاي توسعه پنجساله، جهت‌گيري در سپردن كار مردم به نهادهاي مدني وابسته به آنهاست، در اين راستا، سازمان صنايع و معادن استان قم با هدف تقويت تشكل‌هاي موجود و ترغيب ساير صنايع براي ايجاد مجموعه‌هاي جديد تحت عنوان انجمن صنايع همگن اقدام نموده است. براساس آمار موجود و تقاضاي ثبت‌نام در انجمن صنايع همگن تاكنون گروههاي زير شروع فعاليت خود را اعلام داشته‌اند.



مطالب مشابه :


آشنایی با بمب های هواپرتاب و استحکام شکن BLU-109

Martin و در جهت ضربه زدن به استحکامات دشمن و همچنین مراکز مهم آنها توسعه فولاد بسیار ساب




سوزوكي گرند ويتارا

جدید سوزوکی توسعه موتور چهار جایگزین فولاد استاندارد صوتی با ساب ووفر و مرکز




زغال سنگ چیست؟

ساب بیتمنوس کک برای صنایع فولاد سازی است.به طوری برنامه ی سوم توسعه ی کشور




معدن استان قم

انواع املاح معدني، طي ساليان اخير مورد توجه قرار گرفته و شركت ملي فولاد ساب و صيقل




برچسب :