قديمي ترين تصاوير از آبگرمهاي سرعين

قديمي ترين عكسهاي چشمه ها و آبگرمهاي اردبيل و سرعين

(تصاوير متعلق به حدود 125 سال پيش،
حدود سال 1307 ه.ق يا 1268 ه.شمسي در زمان سلطنت ناصرالدين شاه قاجار)

در ادامه‌ي معرفي قديمي ترين هاي ايران، اين پست را درج كردم، كه هم معرفي برخي چشمه هاي آبگرم منطقه اردبيل و سرعين است و هم نمايش قديمي ترين عكسهاي موجود از اين چشمه ها و آبگرمها.

اين تصاوير منحصر به فرد توسط علي خان والي در حدود سالهاي آخر سلطنت ناصرالدين شاه قاجار  گرفته شده است، بنابراين تاريخ دقيق عكسها مشخص نمي باشد ولي با توجه به توضيحات عكاس در ابتداي آلبوم، ظاهرا عكسهاي مربوط به منطقه اردبيل در سال 1307 هجري قمري -حدود 1268 هجري شمسي- گرفته شده اند. اين عكسها از يكي از آلبومهاي علي خان والي كه در وبگاه دانشگاه هاروارد آمريكا نگهداري ميشود، تهيه شده اند. اندازه آلبوم 30 در 45 سانتيمتر بوده و در 448 صفحه وشامل 1412 عكس مي باشد (براي ديدن آلبوم كامل علي خان والي در دانشگاه هاروارد ميتوانيد به نشاني اينترنتي اين آلبوم به آدرس -اينجا- مراجعه كنيد)

گردشگري سلامت- آب درماني:

آب معدني از جمله پديده هاي جالب و جذابي است كه از نظر جهانگردي و پزشكي همواره مورد توجه قرار گرفته است . منابع آبهاي معدني هر كشور مي تواند منبع درآمد مهمي به ويژه از نظر جلب جهانگردان باشد.

در كشور ما بيش از 550 دهنه چشمه آب معدني شناسايي شده است از اين تعداد بيش از 80 چشمه در استان اردبيل واقع شده است به همين دليل استان اردبيل از مراكز مهم آب معدني و آب گرم كشورمان است

 آبهاي معدني سرعين و خاصيت درماني آنها: شهر سرعين در 28 كيلومتري غرب شهرستان اردبيل كنار كوه با شكوه سبلان واقع شده است در اين منطقه زيبا تعداد 10 چشمه آب معدني وجود دارد

1- قديمي ترين عكس از استخر و چشمه آبگرم گاوميش گلي (گاميش گؤلي) سرعين استان اردبيل و مقايسه وضعيت امروزي آن:

Sarein_GavmishGoli_Old1.jpg

(براي مشاهده تصوير بزرگتر، روي تصاوير كليك كنيد)

Sarein_GavmishGoli1.jpg

Sarein_GavmishGoli3.jpg

Sarein_GavmishGoli3.jpgSarein_GavmishGoli3.jpg

توضيحات1: آب معدني گاوميش گلي با خارج شدن 88 ليتر آب در ثانيه به عنوان يكي از پرآب ترين چشمه هاي كشور شناخته شده است. دماي آب آن در حدود 46 درجه سانتيگراد مي باشد. كارشناسان اعتقاد دارند كه مواد شيميايي موجود در اين آب براي درمان بيماريهاي عمومي قلبي زنان روماتيسم و نيز تقويت عمومي بدن مفيد است. در حال حاضر اين استخر بصورت روباز مي باشد.


2- قديمي ترين عكس از يكي ديگر از چشمه‌هاي آبگرم سرعين، احتمالا چشمه پهنلو (پِ-هِ) يا آب پهن امروزي:

Sarein_Pahanloo.jpg

(براي مشاهده تصوير بزرگتر، روي تصاوير كليك كنيد)

تصوير بالا در حدود 120 سال پيش و تصوير پايين بيانگر وضعيت امروزي چشمه پهنلو است

Sarein_Pehenloo.jpg

توضيحات2: آب گرم پهنلو در شمالي ترين نقطه شهر سرعين واقع است دماي اين آب 42 درجه و رنگ آن مايل به سبز است آب پهنلو براي درمان بيماريهاي عمومي و تسكين اعصاب و دردهاي مفصلي استفاده ميشود. دو تصوير بالا تصاوير قديمي و جديد اين چشمه آب گرم است.

3- عكس قديمي از آبشار سردابه

Ardabil_Abshar%20Sardabeh1.JPG

تصوير پايين، عكس جديدي است كه از يكي از آبشارهاي ديگر اين منطقه گرفته شده است.

Ardabil_Abshar%20Sardabeh_New1.jpg

Ardabil_Abshar%20Sardabeh_New1.jpg

توضيحات3: اين آبشار در نزديكى آبگرم معدنى سردابه (24 كيلومترى غرب اردبيل) و در ارتفاع حدود 1950 مترى از سطح دريا و در دامنه شرقى توده سبلان واقع است. ارتفاع آن حدود 20-15 متر و حجم جريان آن نسبتا كم و محدود به خروجى چند چشمه بالا دست ميباشد. اين آبشار از محلهاى ديدنى مجتمع آبگرم معدنى سردابه كه از نقاط گردشگرى اردبيل است ميباشد.

4- چشمه هاي آبگرم سردابه و هفت بلوك در نزديكي روستاي سردابه اردبيل:

Ardabil_cheshmeh%20Sardabeh1Sm.jpg

(براي مشاهده تصوير بزرگتر، روي تصاوير كليك كنيد)

Ardabil_cheshmeh%20Sardabeh4.JPGArdabil_cheshmeh%20Sardabeh_New2.jpg

Ardabil_cheshmeh%20Sardabeh_New1.jpgArdabil_cheshmeh%20Sardabeh4.JPG

Ardabil_cheshmeh%20Sardabeh_New1.jpg

Ardabil_cheshmeh%20Sardabeh_New2.jpg

براي ديدن چند تصوير قديمي ديگر از اين منطقه بر روي لينك عكس 1، عكس 2 كليك كنيد.

توضيحات 4: روستاي وكيل آباد در 28 كيلومتري شمال غرب شهرستان اردبيل واقع است مهم ترين و معروفترين چشمه آب معدني اين منطقه چشمه معدني سردابه است. چشمه سردابه در روستای سردابه و در يك كيلومتري شمال دهكده وكيل آباد در دره اي گسترده قراردارد. ارتفاع چشمه از سطح دریا 1840 متر است و چشمه در روی دامنه قرار دارد . دمای آن در حدود 35 درجه سانتی گراد است . دبی آن در حدود 25 لیتر در ثانیه و بصورت دائمی در جریان است . ظاهر آب شفاف ، کمی ترش مزه و بیرنگ بوده و بوی شدید گوگرد از آن به مشام می رسد .

چشمه هفت بلوك:در منطقه کوهستاني هفت بلوک، تعداد 6 دهنه چشمه قرار گرفته اند که از آنها براي درمان امراض جلدي استفاده مي شود. اين چشمه ها در 2 كيلومتري سردابه و در منطقه هفت بلوك واقع شده است. دماي آب در مظهر حدود 30 درجه سانتي گراد با دبي 3.5 ليتر در ثانيه بصورت دائمي و جوشان در جريان است.

5- چشمه قطور سويي (سوئي) در دامنه كوه سبلان:

Ardabil_GhatoorSooei1.JPG

(براي مشاهده تصوير بزرگتر، روي تصوير كليك كنيد)

Ardabil_GhatoorSooeiNew.JPG

توضيحات5: قطور سوئي بالاتر از روستاي لاهرود در دامنه كوه سبلان واقع شده است. در گذشته بيماري پوستي اي شايع بود كه مردم محلي به آن «قطور» مي گفتند؛ «بعد از اينكه مردم داخل اين چشمه آب مي شوند و بيماري پوستي شان بهبود مي يابد اين چشمه را قطور سويي ـ يعني آب قطور ـ مي نامند.


6-چشمه قريه‌ي شمشير خانه از توابع سرعين:

Sarein_ShamshirKhane.JPG

(براي مشاهده تصوير بزرگتر، روي تصوير كليك كنيد)

توضيحات6: روستاي شمشير خانه (به زبان محلي شمشير خانا كَندي) از توابع بخش سردابه‌ي شهرستان سرعين استان اردبيل، بر اساس آمارگيري سال 85، داراي 7 خانوار و 37 نفر سكنه مي باشد.


علي خان والي كه بود؟

علی خان در سال ۱۲۶۱ق در تهران متولد شد. در سال ۱۲۷۱ق همراه پدرش به سن پترزبورگ رفت و در آنجا همراه تحصیلات عکاسی نیز فراگرفت. از سال ۱۲۹۶ق که به حکومت مراغه منصوب شد تا حدود ۱۳۱۷ مناصب متعددی در آذربایجان داشت، از جمله فرمانداری تبریز. در این مأموریتها، وی مشاهدات و گزارشهای خود به مرکز را همراه با عکس، در این آلبوم بی نظیر ضبط کرده است.

علی‏خان والی،از رجال نیمهء دوم دورهء قاجاریه،مجموعه‏ای از عکس و نوشته از خود به جا گذاشته که از اسناد ارزندهء معماری و فرهنگ دورهء قاجاریه است.او عکاسی را،همراه با زبان فرانسوی و تاریخ و جغرافی‏ و مقدمات هندسه،در سن پترزبورگ آموخت.پس از اتمام تحصیل و دیدار از دیگر بلاد اروپا به ایران بازگشت.نخست پیش‏خدمت خاصهء همایونی در دربار ناصر الدین شاه شد.سپس او را به حکومت مراغه و بعدها به حکومت اردبیل و مشکین و سنندج و ساوجیلاغ و ارومیه‏ گماشتند.در حین همهء این مدت،علاوه بر امور کشوری و لشکری که‏ در آنها توفیقاتی هم داشت،به کارهای فرهنگی نیز می‏پرداخت.تأسیس‏ نخستین مدرسه به سبک اروپایی برای آموزش زبان فرانسوی و هندسه‏ و مشق نظامی در خوی،سامان‏دهی اطراف ارومیه و طاق‏دار کردن‏ بازارها و سنگ‏فرش کردن کوچه‏های این شهر از جملهء آنهاست.

علی‏خان در همهء این مدت عکاسی می‏کرد و از آن برای ثبت و ضبط وقایع و تهیهء گزارش برای دار الخلافه بهره می‏برد.با این حال، موضوعات دیگر،از قبیل مناظر طبیعی،بناهای کهن و جدید،و افراد و جامعه را از نظر دور نمی‏داشت.بعدها مجموعه عکس‏هایش را در چند آلبوم یا«کتاب عکس»گردآورد و با پیوستن شرح‏هایی به‏ عکس‏هایش،آنها را به اسنادی یگانه از تاریخ معماری و فرهنگ و جامعه در دورهء خود بدل کرد.

از علی‏خان سه کتاب عکس در آلبوم خانهء کاخ گلستان ثبت شده‏ است.یکی از آنها آلبوم موضوع این مقاله است.این آلبوم،که اکنون‏ به امانت در کتابخانهء دانشگاه هاروارد نگهداری می‏شود،حاوی 1405 قطعه عکس با ابعاد و موضوعات متنوع است.بسیاری از عکس‏های‏ آن شرح دارد.مقدمهء آلبوم شامل شرح حال علی‏خان از زمان ولادت‏ تا پایان حکومت در اردبیل به سال 1307 ق است.


مطالب مشابه :


استقبال دور از انتظار شناگران از جشنواره شناي کشور

سيزدهمين جشنواره سراسري شناي استخرهاي کشور روز گذشته با حضور 565 شناگر و استقبال دور از




قديمي ترين تصاوير از آبگرمهاي سرعين

سفر به شيراز صدستون-حامد سرزمين رويايي روستاهاي ايران آژانس هواپیمایی وبلاگ قدير افروند




دهكده المپيك تبريز در حال تکمیل شدن است

کلانشهر - دهكده المپيك تبريز در حال تکمیل شدن است - تهران.مشهد.اصفهان.تبريز.شيراز.کرج - کلانشهر




نقاط دیدنی کازرون

كازرون اين مكان به پاركي زيبا و فرح انگيز مجهز به برج هاي نوري، استخرهاي شيراز لحظاتي




شرح وظایف همکاران بهداشت محیط در مراکز بهداشتی - درمانی

بازديد و كنترل استخرهاي شنا و شهری و روستايي و سايت جمع آوری و دفع زباله های شيراز




گردشگری

اين مكان به پاركي زيبا و فرح انگيز مجهز به برج هاي نوري، استخرهاي به شيراز




باغسازي كهن

4-4-4- باغ هاي شيراز : اين باغ ها به قول شاردن استخرهاي بزرگ و تنومندترين درختان جهان را در خود




هنر باغسازی در ادوار تاریخ ایران وجهان

تعدا آنها را به 20 يا بيشترنسبت مي دهند به قول شاردن سياح فرانسوي استخرهاي شيراز است كه




برچسب :