کشت مکانیزه نخود دیم

 

مقدمه مدیر وبگاه
چند روز پیش در دفتر مدیر شهرستان جلسه ای بود . من هم اتفاقی متوجه شدم .
موضوع جلسه کشت مکانیزه نخود دیم بود و حبوبات . ظاهرا" در سازمان استان ستادی با همین عنوان فعال شده است . مقرر شد از هر شرکتی یک نفر به عنوان کارشناس مسئول حبوبات به ستادی که در مرکز شهرستان فعال خواهد شد ؛ معرفی و برنامه هایی پیش رو گذاشته شود .
همین امروز طی نامه ای به مراکز جهت معرفی هر شرکت یک نفر و نیز اطلاع رسانی موضوع اقدام شد .
حقیر هم بد ندیدم تا مطلبی با همین عنوان بنگارم و پیش از شروع کلاسهایی که قرار است اساتید مرکز تحقیقات برای همین کارشناس ها با همکاری ترویج و نظام مهندسی برپا خواهند کرد ؛ جهت آشنایی کارشناسان رابط جهت مطالعه و آمادگی در وبگاه خود آنها کاشت نمایم .
امید که مفید فایده باشد .
و اما ؟؟؟؟؟
گله ای هم بکنم
متاسفانه بعد از گذشت دو ماه از ایجاد وبگاه شرکت های کشاورزی کرمانشاه ؛ غیر از چند نفر انگشت شمار ؛ تا این تاریخ از 370 و اندی نفر مهندسان عضو 30 شرکت تابعه ؛ هیچکدام حتی نیم نگاهی هم به پایگاه اینترنتی خود ننموده اند . به صورت قطع ؛ این ناشی از جذاب نبودن وبگاه نیست ؛ که میباید بعد از نگاه همه در مورد آن قضاوت کرد . به نظر شما علت چیست ؟
موفق باشید


و اما مطلب :


============================================================ کشت مکانیزه نخود دیم

مقدمه

با افزايش روزافزون جمعيت نياز به مواد غذايي نيز بيشتر مي شود و از آنجا كه بيشترين قسمت اين غذا از راه كشاورزي به دست مي آيد تنها راه جلوگيري از فقر و گرسنگي مردم توسعه كشاورزي و افزايش توليد محصولات كشاورزي است و اين امر فقط به دوروش امكان پذير است :

1-افزايش سطح زير كشت :اگر چه در برخي كشورهاي پيشرفته مانند هلند با پركردن دريا ها و تبديل آن به زمين كشاورزي و يا به زير كشت بردن كوير ها در برخي كشورها مانند امريكا اين امر انكار ناپذير است اما به دليل هزينه هاي گزاف ، امري معقول و يا حداقل مقرون به صرفه به نظر نمي رسد و به همين دليل همواره فرض بر اين است كه سطوح زير كشت ثابت است و بر اين اساس هم تغيير در سطوح زير كشت محصولات براي افزايش توليد يك محصول راهكار مناسبي نيست چرا كه اين كار كاهش توليد محصول ديگري را در پي خواهد داشت .

2- افزايش عملكرد درواحد سطح : اين مسأله با پيشرفت روزافزون علوم و فنون و كشف روشهاي جديد و با بهره گيري از بذور اصلاح شده و ادوات و وسايل مدرن كشاورزي و تغيير و اصلاح الگوي كشت بهترينراه ممكن براي حل مشكل غذاي مردم مي باشد .

بر اين اساس و در راستاي افزايش عملكرد در واحد سطح محصولات و در جهت تشويق و ترغيب كشاورزان به رعايت تناوب و جلوگيري از كشتهاي جاكار، كارشناسان ........ اقدام به كشت مكانيزه نخود ديمنمودند و سهرقم نخود تيپ سفيد يا كابلي ( هاشم ، بيونيج و 482ilc ) و يك رقم تيپ رنگي يا لپه اي ( پيروز ) را در منطقه ........ به صورت پاييزه و انتظاري و زودهنگام بهاره كشت نمودند .

آنچه كه در زير در زمينه روش كشت مكانيزه نخود ارائه مي گردد تجربيات ميداني و چند ساله اين كارشناسان است كه اميد است مورد استفاده خوانندگان عزيز قرارگيرد .

كاشت

الف - آماده سازي بستر زمين

1- شخم :براي شخم زمين از گاوآهن استفاده مي شود . تنظيمات طولي و عرضي گاوآهن بايد به دقت انجام شود تا ضمن عمق مناسب شخم ، لايه هاي شخم نيز همپوشاني مناسب داشته باشد. البته درجاهايي كه ادوات خاك ورزي جديد موجود باشد ترجيحاً از خاك ورزهاي مركب استفاده شود و اين كار بايد بلافاصله بعد از برداشت گندم صورت گيرد تا ضمن حفظ رطوبت خاك بقاياي گياهي نيز با خاك مخلوط گردد و به اين ترتيب مواد آلي خاك افزايش يابد .

2- ديسك :بعد از عمليات شخم ديسك زني انجام مي گيرد تاكلوخه هاي ايجاد شده در زمين خردشود و به عمليات تسطيح هم كمك شود . اگر در مزرعه اي از خاك ورزهاي مركباستفاده شود و بعد از انجام كار بقاياي گياهي بزرگ و درشت مشاهده شود براي تبديل بقايا به قطعات كوچكتر و ريزتر بهتر است ديسك زني نيز انجام گردد چرا كه اين امرباعث تسريع در پوسيده شدن و بازگرداندن بقايا به خاك مي شود .

3- لولر :اگر چه روشهاي جديد و مدرن كشاورزي بر كاهش دفعات ورود ادوات كشاورزي به داخل مزرعه و زمين كشاورزي تأكيد دارد و يكي از مزيت هاي ادوات خاك ورزي جديد هم همين است اما در صورت ناهمواري زمين عميات ماله زني ( لولر ) نيز بايد انجام گيرد چرا كه در زمين مسطح و هموار عمليات برداشت با كمباين راحت تر و مقدار ريزش دستگاه نيز كم است .

ب- بذركاري

1- بذركار : براي بذركاري بهتر است از بذركار پنوماتيك كه داراي صفحات 36 سوراخه مخصوص كشت نخود مي باشد استفاده شود . اما براي تنظيمات بذركار بايد به شرح زير عمل كرد :

الف- فاصله رديف هاي كارنده ها از هم بايد 50 سانتي متر باشد . براي اين كار، كارنده وسط را در جاي خود ثابت مي گذاريم و بقيه كارنده ها را به فاصله 50 سانتي متري آن از هر طرف قرار مي دهيم .

ب- فاصله دانه در روي رديف را با كمك كاتالوگ دستگاه در نخود تيپ رنگي 6-5 سانتي متري و در تيپ سفيد 7-6 سانتي متري تنظيم مي كنيم .

ج- عمق كاشت را با توجه به بافت زمينهاي مختلف در 8-6 سانتي متري تنظيم مي كنيم .

2- نوع بذر : نوع بذر بايد با توجه به شرايط آب و هوايي هر منطقه انتخاب شود اما بايد دقت شود كه از بذور اصلاح شده و بوجاريشده و ضدعفوني شده استفاده شود .

3- ضدعفوني بذر :در صورتي كه از بذور خودمصرفي استفاده مي شود براي ضدعفوني بذور مي توان از سموم قارچكش مانندكاربوكسين تيرام + كاپتان و يا بنوميل استفاده شودكه براي اين كار و براي چسبيدن بهتر سم بر روي بذر مقداري شكر را در آب حل مي كنندو با يك آبفشان يا سمپاش آرام آرام بر روي بذر پاشيده مي شود و بعد با سم مخلوط مي گردد.

4- مقدار بذر : مقدار بذر مصرفي با توجه به بافت خاك ، فقر و حاصلخيزي خاك ،شكل هندسي زمين و آماده سازي بستر زمين در تيپ رنگي از 70- 60و در تيپ سفيد از 60 – 50 كيلوگرم در هكتار متغيير است .

آنچه كه در نگاه اول از اين موضوع پيداست اين است كه مقدار بذر مصرفي با توصيه هاي مراكز تحقيقات كمي متفات است و آنهم به دليل بازار مصرف اين محصول مي باشد كه بازار مصرف نخود رنگي بيشتر خواهان دانه ريز و در نخود سفيد بيشتر خواستار دانه درشتمي باشد .

5-كود :اگر چه نخود گياهي است كه به مقدار كمتري به كود نيازمند است اما مي توانمقدار 50-25 كيلوگرم كود ازته و فسفاته در هكتار به عنوان استارتر مصرف كرد .

6- زمان كشت :بهترين زمان كشت نخود از اواخر مهر ماه تا پايان آذر ماه مي باشد .البته بايد توجه داشت كه اين زمانكشت هر دو كشت پاييزه و انتظاري را در بر مي گيرد .

داشت

عمليات داشت اين محصول بيشتر شامل مراحل زير مي باشد :

1- كودپاشي : با توجه به وجود باكتريهاي ريزوبيومي ريشه نخود نيازي به كودپاشي نيست اما مي توان براي بالا بردن كيفيت محصول اقدام به حداقل دو بار محلولپاشي نمود . به اين ترتيب كه يك بار قبل از گلدهي و يك بار بعد از تشكيل غلاف ها در نخود از كودهاي مايع كامل استفاده كرد . بايد يادآوري نمود كه مرحله اول بعد از مبارزه با علفهاي هرز مزرعه و قبل از يك روز باراني باشد .

2-مبارزه با علفهاي هرز :براي مبارزه با علفهاي هرز به دو روش مكانيكي و شيميايي مي توان عمل كرد :

الف – روش مكانيكي : در اين روش از كولتيواتور پنجه غازي استفاده مي شود به اين ترتيب كه قلم هاي دستگاه را در فاصله بين رديف هاي كاشت تنظيم مي كنند و زماني كه علفهاي هرز در مرحله چند برگي هستند و همچنين زمين مزرعه داراي رطوبت بالا نمي باشد از آن استفاده مي كنند و البته بهتر است از تراكتور چرخ باريك نيز استفاده شود تا آسيبي به رديف هاي كشت وارد نشود . در اين روش بايد توجه گردد كه استفاده از فاروئر در مزرعه به جاي كولتيواتور پنجه غازي اصولاً صحيح نمي باشد چرا كه هم به رديفهاي كشت آسيب وارد مي كند و هم اينكه با زير ورو كردن خاك ، مزرعه رطوبت بيشتري از دست مي دهد .

ب- روش شيميايي : در اين روش از سم پيريدات ( لنتاگران ) به ميزان 2 ليتر در هكتار استفاده مي شود و بايد در زمان مناسب يعني زمان دو تا چهار برگي علفهاي هرز اين كار صورت گيرد .

3- مبارزه با آفات و بيماريها : نخود داراي بيماريها و آفات مختلفي مي باشد كه شايع ترين آنها عبارتند از :

الف – بيماريها : مهمترين بيماريهاي نخود بيماريهاي قارچي از جمله برق زدگي و پژمردگي فوزاريومي و پوسيدگي ريشه و ساقه مي باشد . كه اولين و مؤثرترين راه مبارزه ضدعفوني بذر مي باشد اما در صورت مشاهده علائم بيماري در بوته هاي جوان در فصل بهار ، مزرعه با يكي از سموم توصيه شده مانند كاپتان و يا بنوميل سمپاشي مي شود .

ب- آفات : مهمترين و شايع ترين آفت نخود كرم پيله خوار نخود است كه در صورت رعايت فصل كشت به دليل پيش رس شدن محصول آسيب اين آت به مزرعه در بيشتر اوقات ناچيز است وسمپاشي توصيه نمي شود اما در صورت نياز سم سوين توصيه مي شود.

برداشت

در اين روش كاشت ، برداشت نخودبا استفاده از كمباين و هد مخصوص برداشتصورت مي گيرد . رعايت زمان رسيدن فيزيولوژيكي دانه ، سرعت مناسب حركت دستگاه ، تنظيمات خرمنكوب و سيني ها در كمباين و همچنين هموار بودن زمين مزرعه از جمله عواملي هستند كه ريزش دانه را به حداقل مي رساند . بايد توجه كرد كه وجود چند غلاف نكوبيده و پاك نشده بهتر از دانه هاي خرد شده و لپه شده است و اين امر افت محصول را به حداقل مي رساند .

فوايد و مزيت هاي كشت مكانيزه نخود

مهمترين فوايد و مزيت هاي كشت مكانيزه نخود پاييزه و انتظاري عبارتند از :

1- به علت پيش رس شدن مزرعه و عدم همزماني مرحله لاروي آفات با مراحل رشد گياه معمولاً نيازي به سمپاشي عليه آفات نيست .

2- با كولتيواتور زدن مزرعه هم علفهاي هرز كنترل مي شود و هم رطوبت خاك حفظ مي گردد و به اين ترتيب از مصرف بي رويه سموم هم جلوگيري مي شود .

3- با برداشت مكانيزه هزينه هايبالاي برداشت دستي و سنتي حذف مي شود .

4- حداقل يك تن افزايش عملكرد در واحد سطح نسبت به كشت بهاره وجود دارد واين امردرآمد بالاتري را نصيب كشاورزان مي كند

5- با برداشت مكانيزه و باقي ماندن بقاياي ريشه و ساقه گياه در خاك به حاصلخيزي مزرعه كمك مي شود .

6- با اين روش مي توان به توليد محصولات ارگانيك و حفظ سلامتي مصرف كنندگان اميدوار بود


مطالب مشابه :


اسامی ۱۱۲ نامزد احتمالی انتخابات شورای شهر کرمانشاه

، مرکز علمی کاربردی نیروی انتظامی کرمانشاه، مرکز آموزش عالی علمی کاربردی ماهیدشت




تصاویری از کشت علوفه در کانکس به روش هیدروپونیک

مرکز جهاد کشاورزی ماهیدشت اخبار روستا مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد کشاورزی




بررسی عوامل اقتصادی-اجتماعی مرتبط با نزاع دسته جمعی فصل اول(برگرفته از پایان نامه بهزاد فیاض زاده)

طبق آمار به دست آمده از رئیس دادگستری بخش ماهیدشت سرقت علمی و اخلاقیم کاربردی در حوزه




ادامه مطالب این وبلاگ را در سایت www.noredinzarei.ir ملاحظه بفرمایید.

علمی کاربردی - مسئول فنی شهرداری ماهیدشت - سابقه اجرایی در بخش سد های خاکی و




مشخصه شهرداران موفق و شهرداری چیست و چه وظائفی دارد؟

علمی کاربردی - مسئول فنی شهرداری ماهیدشت - سابقه اجرایی در بخش سد های خاکی و




کشت مکانیزه نخود دیم

مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد کشاورزی (ماهیدشت) 12 - شرکت کاویان کشت زاگرس (ماهیدشت)




اخبار انتخابات شورای شهر اسلام آباد غرب ؛ معرفی مهندس نورالدین زارعی

علمی کاربردی - مسئول فنی شهرداری ماهیدشت - سابقه اجرایی در بخش سد های خاکی و




برچسب :