الکل شکر یا Sugar alcohol چیست؟

Sugar alcohol چیست؟

برخی برچسب های غذایی موادی مانند xylitol ، erythritol ، isomalt ، sorbitol، lactilol و یا mannitol را لیست می کنند که این مواد sugar alcohol نامیده می شوند .این مواد غالباً جهت شیرین کردن شیرینی های فاقد شکر ، آبنبات ، آدامس و مواد غذایی دیگر استفاده می شوند.

واژه sugar alcohol به ساختار شیمیایی این مواد بر می گردد و در واقع این مواد حاوی الکل نمی باشند.به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا ، تولیدکنندگان مواد غذایی می توانند ادعا کنند که محصولات حاوی alcohol sugar، باعث پوسیدگی دندان نمی شوند . تحقیقات نشان می دهد که یکی از مواد گروه sugar alcohol به نام xylitol ، حتی باعث حفاظت دندان در مقابل پوسیدگی می شود.

چگونه xylitolطعمی شیرین دارد اما دندان را در مقابل پوسیدگی حفاظت می کند؟

xylitol یک شیرین کننده طبیعی می باشد و در میوه هایی مانند توت فرنگی ،آلو و گلابی یافت می شود.شکل و طمع xylitol شبیه شکر است ،به همین دلیل ،جهت شیرین کردن مواد غذایی و آبنبات استفاده می گردد. Xylitol در آدامس ، آبنبات ،خشبو کننده های دهان ،شربت های داروئی و قرص ،خمیر دندان و دهان شویه مورد استفاده قرار می گیرد .همچنین در غذاهای رژیمی و دیابتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

وقتی باکتری در دهان شما با قند ترکیب می شود باعث تولید اسید می گردد.این اسید باعث آسیب دندان و ایجاد پوسیدگی می گردد . اما باکتری های موجود در دهان نمی توانند xylitol را تجزیه کنند بنابراین هیچگونه اسیدی تولید نمی گردد .از خاصیت های دیگر xylitol این است که شیرینی آن باعث ترشح بزاق میشود که این موضوع خود باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان ها می گردد.

تنها عیب xylitol این است که اگر به مقادیر زیاد مورد استفاده قرار گیرد خاصیت ملین و مسهل دارد به عنوان مثال مصرف 10 تا 20 عدد آبنبات یا آدامس در روز باعث این موضوع می گردد.

 

مدتی بود می خواستم درباره مورد ترکیبات مواد غذایی وارداتی تحقیقی داشته باشم اما فرصت نشده بود .
به طور خاص درمورد آدامس های خارجی بررسی کردم و به نتایج زیر رسیدم :
Sugar alcohol ‌ دیدن اسم الکل شکر درترکیبات یک ماده غذایی کافی است تا در مورد حلال بودن این ماده مشکوک شوید !
اما لازم به توضیح است که در ترکیبات شیمیایی موادی که دارای زنجیره تکی یا چندتایی  OH باشند در هنگام نام گذاری لاتین ، کلمه الکل به نام آن ها اضافه می شود . که البته شکر و قندهای متداول نظیر گلوکز ،‌ساکارز و لاکتوز ( قند موجود در شیر ) نیز از همین دسته به شمار می روند . شیمی دان ها sugar alcohol ‌را نیز مشابه گلوکز و ساکارز می دانند و برای این ماده شیرین کننده ، خاصیت ضد پوسیدگی دندان هم قائل هستند . ضمن اینکه عامل الکلی به تنهایی برای الکلی بودن یک ماده کافی نیست . حتی طبق اعلام موسسه اطلاع رسانی دندان پزشکی ایران واژه sugar alcohol به ساختار شیمیایی این مواد بر می گردد و در واقع این مواد حاوی الکل نمی باشند. قابل توجه این که درصد این ماده در ترکیب آدامس یک درصد ذکر شده است .
در مورد جنبه شرعی ماجرا هم ، گویا نظر علما بر این مبناست که ماده مست کننده دارای حرمت است و درصد کم الکلی که به صورت طبیعی در خیلی از مواد وجود دارد موجب حرمت نمی شود . البته این درصد کم واقعا کم است!!
اما مهم تر از این و غیر از الکل ، موضوع دیگر استفاده از فراورده های خوکی در تهیه مواد خوراکی است . روغن و ژلاتین تهیه شده از گوشت و استخوان خوک در کشورهای غیر اسلامی به شدت رایج است . اینجاست که خوردن پاستیل های فله ای وارداتی از نظر شرعی ذهن ها را مشغول می کند .
علاوه بر این فرآورده های حیوانی موجود در محصولات غذایی وارداتی نیز موضوعی است که نباید نسبت به آن بی توجه بود . چرا که در صورت ذبح غیر شرعی حیوان ( حتی حلال گوشت ها ) استفاده از آن برای مسلمانان جایز نیست .
حال وجود ماده ای مثل گلیسرل Glyecrol)) ، مارگارین (margarin) امولسیفایر (emulsifier) یا آمینواسید (amino acid)- که امکان تهیه آن هم به صورت حیوانی و هم به صورت گیاهی وجود دارد – در مواد غذایی خود می تواند عامل دیگری برای شبه ناک بودن آن ماده غذایی باشد .
طبق نظر اکثر علما وجود علامت و برند حلال بر روی مواد غذایی می تواند جهت اطمینان از حلیت آن کافی باشد . اما بسیاری از مواد غذایی فاقد این آرم هستند و فقدان این آرم هم یعنی معلوم نیست این محصول حلال باشد یا نباشد .
بد نیست بدانید که یهودیان مذهبی هم در مورد خوراکی ها ممنوعیت هایی دارند . و مثلا خوردن گوشت خوک طبق تورات بر آنان حرام است . برخی از برندهای مواد غذایی در مورد این که محصول شان مطابق شریعت یهودی هست یا نه توضیح می دهند . ( مانند برند حلال برای مسلمانان )
از حلال بودن یا نبودن یک محصول برای یهودیان نمی توان نتیجه خاصی گرفت . چون خوردن پیه حیوان هم برای آنان حرام است . اما همان طور که ذکر شد با توجه به کاربرد زیاد محصولات خوکی در تهیه مواد غذایی حلال نبودن یک ماده غذایی از نظر شریعت یهود ممکن است به علت استفاده از محصولات خوکی در آن باشد . و این فقط احتمال است و شرکت تولید کننده باید در این مورد ابراز نظر کند .
شرکت تریدنت trident  اعلام کرده که محصولاتش مطابق کوشر ( شریعت یهودی) نیست . http://www.tridentgum.com/#/faq/
گویا شرکت Orbit  هم اعلام کرده در محصولاتش از محصولات خوکی استفاده می کند . البته بر روی بسته بندی آدامس های این شرکت در کنار گلیسرل Glyecrol)) عبارت (non-animal ) ‌دیده می شود.
ریلکس و زایلیتول در این میان وضعیت بهتری دارند . اولی محصول کمپانی کنت کشور ترکیه است و امکان حلال بودن محصولاتش بیشتر است ! دومی هم در ایران مورد تایید I.D.A ( انجمن دندان پزشکان ایران) است و دارای نوشته های فارسی هم هست .


اگر هم آدامس بدون دغدغه می خواهید بخورید ، به سراغ همان آدامس های  وطنی بروید . اما مطمئن باشید حلال هستند .

 ناگفته نماند كه به تازگي شركت مينو آدامس هاي بدون قند  وايت را كه از كيفيت خوبي بر خوردار است توليد كرده.  اگه امتحان نكرديد حتما اين كار رو بكنيد


مطالب مشابه :


الکل شکر یا Sugar alcohol چیست؟

شرکت تریدنت trident اعلام کرده که البته بر روی بسته بندی آدامس های این شرکت در کنار




کارکنان فروشگاه

فروشگاه حاج علی افرا » آدامس تریدنت




بازاری با 400 درصد سود!

هم اکنون هر بسته آدامس تریدنت در مترو تهران 3 هزار تومان و در سوپرمارکت های سطح شهر 5000




چه میدونم

پ.ن:آدامس تریدنت. پ.ن:




رمان ماه من 1

یه آدامس تریدنت تمشک انداختم بالا. مزش و بوی قلیونی که می داد و دوست داشتم.




قسمت 1 رمان ماه من

یه آدامس تریدنت تمشک انداختم بالا. مزش و بوی قلیونی که می داد و دوست داشتم.




برچسب :