تحليل مقايسه اي ايران خودرو و سايپا.

به گزارش فراخبر به نقل از نما بورس، در هفته سپري شده، گروه خودرو بيشترين توجه بازار را معطوف به خود کرد، در يک تحليل با رويکرد ارزيابي نکات پيش بيني بودجه سال 1390، دو شرکت ايران خودرو و سايپا را مورد بررسي قرار مي دهيم. در بخش نخست تحليل، فروش اين دو شرکت را مورد مقايسه قرار مي دهيم:

شرکت ايران خودرو درآمد خود را با رشد 17 درصدي براي سال 90 پيش بيني کرده است. شرکت توليد را در دو گروه پيکان و لوگان با کاهش 23 و 28 درصدي پيش بيني کرده در حالي که توليد و فروش در دو گروه پژو و سمند را با افزايش 14 و 44 درصدي تخمين زده است. ضمن اين که براي سال جاري توليد 7 هزار دستگاه سوزوکي و 5 هزار دستگاه رانا پيش بيني شده است. شرکت در مجموع توليد و فروش 800 هزار دستگاه خودرو را براي سال جاري در نظر دارد که 11 درصد بيش از سال گذشته است.

به نظر مي رسد در سياست توليد ايران خودرو، گروه پيکان به سوي حذف مي رود – اين مسئله قبلا اعلام شده است – و لوگان نيز به سبب مشکلات واردات قطعات يا تغيير سياست هاي توليدي و اختصاص سهم توليد بيشتر به گروه سايپا، با افت توليد روبرو شده است. بيش از 86 درصد درآمد فروش شرکت از دو گروه پژو و سمند به دست مي آيد. افزايش قيمت متوسط فروش هر دستگاه خودرو در اين دو گروه نيز نشان از حرکت به سوي توليداتي با ارزش بيشتر دارد. قيمت متوسط هر دستگاه سمند 14.4 ميليون و پژو 13.9 ميليون تومان است که رشد 12 و 2 درصدي نسبت به سال قبل نشان مي دهد ضمن اين که فروش لوگان نيز با افزايش قيمت پيش بيني شده است. سهم 4 درصدي صادرات در فروش شرکت به 6 درصد در سال جاري مي رسد.

اما شرکت سايپا درآمد فروش را با 18 درصد رشد در بودجه 90 در نظر گرفته است. شرکت توليد 720 هزار دستگاهي را براي سال جاري در برنامه دارد که رشد 10 درصدي را نسبت به سال 89 نشان مي دهد. 603 هزار دستگاه معادل 84 درصد توليد مختص پرايد است که نسبت به سهم 93 درصدي سال گذشته، کاهش نشان مي دهد. شرکت براي سال جاري توليد 22 و 53 هزار دستگاه ريو و تيبا را در نظر گرفته که به ترتيب رشد 12 و 431 درصدي را نشان مي دهد. ضمن اين که توليد به منظور صادرات 334 درصد افزايش دارد و 3 هزار دستگاه توليد سراتو را نيز براي سال جاري در برنامه دارد.

اما متوسط قيمت فروش هر دستگاه پرايد 7.95 ميليون تومان در نظر گرفته شده که رشد 8 درصدي را نسبت به سال قبل نشان مي دهد. ضمن اين که قيمت فروش محصولات صادراتي و تيبا نيز با افزايش تخمين زده شده است. سهم 4 درصدي صادرات در فروش سايپا به 7 درصد در سال 90 خواهد رسيد.

در پايان بايد گفت که مطابق اعلام غير رسمي مسئولان دو شرکت، هر دو شرکت توليدي بيش از اين ارقام را در نظر گرفته اند. البته اين دو شرکت با دو ريسک عدم دستيابي به ازقام فروش و درآمد فروش روبرو هستند. با توجه به فرض قيمت هاي متوسط فروش بيش از سال گذشته، ريسک در اين مورد بيشتر است.

در قسمت به بهاي تمام شده فروش مي پردازيم. قسمت هاي ديگر تحليل حاوي نکات جالب تري از اطلاعيه هاي دو شرکت است و امکان تعديل مورد بررسي قرار مي گيرد.


در اين بخش از تحليل مقايسه اي دو شرکت ايران خودرو و سايپا نمابورس به بخش بهاي تمام شده توليد مي پردازد:

 

در مورد بهاي تمام شده محصولات سايپا بيشتر مي توان سخن گفت چون ايران خودرو در بخش « مصرف مواد اوليه» صرفا يک رقم کلي را اعلام کرده اما سايپا اين رقم را به تفکيک خودروهاي مختلف ارائه کرده است.

 

سايپا هزينه « موجودي قطعات پرايد» را به عنوان اصلي ترين محصول خود، 5/5 ميليون تومان به ازاي هر دستگاه اعلام کرده است. اين در حالي است که اين رقم در سال 89 برابر با 9/4 ميليون تومان بوده است. به اين ترتيب سهم مواد اوليه ( قطعات) در توليد يک دستگاه پرايد از 67 به 69 درصد افزايش يافته است. با توجه به اين که پرايد محصولي با سهم داخلي سازي بالا است، اين ميزان پيش بيني افزايش هزينه ها، شايد به علت موافقت شرکت مادر با رشد قيمت قطعات باشد. احتمال اين که توليد محصولي با امکانات بهتر مدنظر باشد، نيز وجود دارد که رشد پيش بيني قيمت فروش پرايد نيز اين احتمال را تقويت مي کند.

 

سايپا اما در بخش موجودي قطعات ريو و تيبا، هزينه ها را با کاهش فرض کرده که مي توان علت آن را افزايش سهم داخلي سازي و رشد توليد که بار هزينه هاي ثابت را کاهش مي دهد، دانست. به هر ترتيب سهم « مواد مستقيم» در بهاي تمامي شده توليد در سال 90 با يک درصد کاهش به 79 درصد رسيده است.

 

اين در حالي است که سهم مواد مستقيم در بهاي تمام شده توليد ايران خودرو با دو درصد افزايش به 90 درصد در سال 90 رسيده است. سهم بيشتر قطعات خارجي در توليدات ايران خودرو و توليد محصولات متنوع تر، ميزان بالاتر سهم مواد مستقيم در هزينه هاي اين شرکت را توجيه مي کند. اما ميزان هزينه هاي « ثابت» در « دستمزد مستقيم» و « سربار» ايران خودرو در سال جاري با 4 درصد افزايش، به 64 درصد براي هر کدام رسيده در حالي که اين ميزان براي سايپا به ترتيب 88 و 31 درصد است و تغيير چنداني نسبت به سال گذشته نداشته است.

 

در توجيه اهميت هزينه هاي ثابت در بهاي تمام شده بايد گفت، هرچه اين ميزان بيشتر باشد، شرکت اين امکان را دارد که با افزايش توليد، حاشيه سود بالاتري داشته باشد. در صورتي که شرکت سرمايه گذاري هاي فراواني داشته باشد، سهم هزينه هاي ثابت پايين است و حاشيه سود توليد هم زمان با رشد توليد، افزايش چنداني نمي يابد. با توجه به اين که ايران خودرو سرمايه گذاري هاي سنگيني در سال هاي گذشته داشته و حال در صدد بهره برداري درست از اين سرمايه گذاري ها است، حاشيه سود در بخش هزينه ها رشد مناسبي دارد و به نظر مي رسد سايپا به علت سرمايه گذاري هاي فراوان کنوني، کمتر از اين امکان برخوردار است اما اين شرکت نيز در سال هاي آتي از اين مسئله بيشتر بهره مند مي شود.

 

در مجموع « بهاي تمام شده کالاي فروش رفته» هر دو شرکت ايران خودرو و سايپا در سال 90 با دو درصد افزايش پيش بيني شده و به ترتيب به 83 و 87 درصد نسبت به فروش رسيده است. اجراي قانون هدفمند کردن يارانه ها از دلايل رشد هزينه ها بوده است.

 

ساير درآمدها و هزينه ها دو شرکت حاوي نکات جالب تر و موثر بر سودآوري است و در قسمت هاي آينده تحليل مورد بررسي قرار مي گيرد.



مطالب مشابه :


مقايسه سيلو با سمند و ريو

تست فني-تيونينگ-عكس-قيمت خودرو - مقايسه سيلو با سمند و ريو - تست فني-تيونينگ-عكس-قيمت خودرو




مقایسه سمند و ریو

خودرو سمند با بهره وری از آپشن های بیشتر همچون شیشه بالا بر برقی عقب و یا سیستم گویای




مقايسه تندر90 و ريو

مقايسه تندر90 و ريو با باز کردن درب دو خودرو ، ورق کاملا بر می گردد . سمند رانا مقايسه.




مقایسه چند خودرو

در حال حاضر پرايد صبا كه تيراژ بيشتري در مقايسه با مدل هاي در سمند عملکرد آن با




مقایسه خودروهای بازه ی قیمتی 10 تا 18 میلیون

همانند بسیاری دیگر از محصولات داخلی بنزین سوز میباشد ، حجم باک سمند در مقایسه با دیگر




تحليل مقايسه اي ايران خودرو و سايپا.

تحليل مقايسه اي در دو گروه پژو و سمند را با افزايش قطعات ريو و تيبا، هزينه ها




پژو 206 صندوق‌دار V20 بخرم يا ريو؟(عکس+مشخصات فنی)

پژو 206 صندوق‌دار v20 بخرم يا ريو؟ امروز به مقايسه ريو تنها هم‌اكنون ريو با قيمت




در تازه‌ترين رده‌بندي سطح كيفي خودروهاي توليد داخل :

كرد، اما سمند با افزايش شان در مقايسه با مهرماه ريو محصول




مجموعه فیلم های آموزشی مکانیک و تعمیرات خودرو در 18 دی وی دی

كسب خوداشتغالي با پكيج كامل آموزش تعميرات - مقايسه هزينه هاي بنزين با cng سمند - ريو




برچسب :