عقده ادیب (پسر )و عقده الکترا ( دختر )

عقده ادیب و عقده الکترا

عقده ادیب که در نخستین سالهای رشد کودک ( بخصوص از سه سالگی به بعد ) بوجود می اید و معمولا در حدود پنچ یا شش سالگی تصفیه می گردد به اعتقاد فروید یکی از مهمترین اکتشافات او بود است ولی همین اکتشاف و بیان جنسیت سبب شد که کشیشان و گروهی از صاحب نظران و دانشمندان بر او بتازند و او را فاسد بخوانند و مشوق شهوات رانی و مروج فساد اخلاق معرفی کنند . در صورتی که فروید شخصا مردی پرهیز کار بوده و هیچگاه تشویق به شهواترانی نکرده است . بلکه صرفا" به توصیف و بیان آنچه به نظرش حقیقت و واقع می آمده پرداخته است .

 

توصیف عقده ادیب

کودک نوزاد مادر را نخستین کسی می شناسد که در این جهان به رفع احتیاجات او می پردازد ، به او غذا می دهد ، او را تر و خشک می کند و مورد ناز و نوازش قرار می دهد ، این همه سبب می شود که او به تدریج مادر را از خود و خود را از مادر بداند و با او همانندی پیدا کند ، کودک بر اثر این احساس که وجودش بستگی به مادر و به توجه و مراقبت او دارد – نسبت به او یا قائم مقام ( جانشین ) او دلبستگی پیدا می کند و او را به شدت دوست می دارد . کودک در این ضمن با بدن و اعضای بدن خود آشنایی پیدا می کند و متوجه عضو جنسی خود می گردد . در این زمان عقده ادیب  در پسر ( و عقده الکترا در دختر ) به ظهور می پیوندد و گسترش می یابد . پسر نسبت به پدر که گاه گاه در اغوشش می گیرد و نوازشش می کند نیز محبت دارد و چون او را نیرومند می بیند و از حیث ساختمان بدن و عضو جنسی همانند خود می یابد مایل است به اینکه با او کاملا همانندی و این همان شود . ( این همانی یا همانندی یکی از مکانیسم های دفاعی رشد شخصیت است و سه معنی دارد یکی بازشناسی یا تطبیق وجود ذهنی چیزی یا کسی یا وجود خارجی آن کس یا آن چیز است . معنی دوم انتقال پاسخ اختصاصی یک امر به امری دیگر است که همانند امر اول تشخیص داده شده باشد . تمام زبان مستلزم این گونه همانی است . معنی سوم گرفتن صفات مناسب دیگری و از آن خود ساختن آنهاست . ضمنا" شخصیت هرکسی در هر زمان از مجموع این همانی ها تشکیل گردیده است که تا آن زمان در او صورت گرفته است . ) ولی بتدریج ، بخصوص پس از اینکه از شیر مادر گرفته شد ، متوجه می شود که پدر قسمت زیادی از وقت و محبت مادر را بخود اختصاص می دهد . از این رو نسبت به او بدبین می شود و او را رقیب خود می داند و از او تنفر حاصل می کند ، بخصوص که پدر گاه و بیگاه و احیانا با خشنونت به او امر و نهی می کند و از پاره ای کارهائی که زیان بخش یا نابسند می داند ( در صورتی که برای کودک لذت بخش هستند ) بازش می دارد . این دو گانگی عاطفی ( مهر و کین ) مدتی باقی می ماند تا اینکه کودک را این بیم دست می دهد که مبادا پدر متوجه رقابت و نفرت او شده باشد .و در مقام انتقام برآید و برای مجازتش عضو جنسی او را که سبب این رقابت و نفرت گردیده است قطع کند و از میان ببرد .این بیم که فروید آن را <<عقده اختگی و << دلواپسی اختگی >>  خوانده است کودک را دچار تشویش و اضطرابی تحمل ناپذیر می کند ، و  این موقعی  است که عقده ادیب  به کمال خود رسیده است اما << اصل واقعیت >> که این بیم و هراس را بوجود آورده است  ضمنا برای حل مشکل مکانیسم دفاعی  و واپس زنی را نیز به کار می اندازد و سبب می شود که دشمنی نسبت به پدر و تمایل جنسی نسبت به مادر << واپس زده >> شوند و این دشمنی و تمایل مخاطره انگیز به ناخود آگاه بروند . بدین طریق عقده ادیب تصیفه می گردد و چیزی که همانند شدن کودک با پدر بود از میان می رود و این همانی تحقق می پذیرد .

چون این تغییر و تحول مصادف با زمانی است که کودک امر و نهی والدین و دستورهای اخلاقی آنان را به اندرون خود برده و از آن خود ساخته است ، یعنی مصادف با ظهور << من برتر >> است ، ( فروید من برتر را میراث تصفیه عقده ادیب می داند .فروید شخصیت را مرکب از سه دستگاه ( سیستم ) یا سه سطح می داند  1- نهاد که تابع اصل لذت است . 2- من که با واقغیت سرکار دارد 3- من برتر که جنبه اجتماعی شخصیت را می رساند . این سه سطح ظاهرا از هم  جدا هستند ولی با هم کار می کنند و رفتار آدمی تقریبا همیشه نتیجه عمل هر سه آنهاست ).تصفیه عقده ادیب در حدود پنچ یاشش سالگی صورت می گیرد . عدم تصفیه این عقده یا ناقص بودن این تصفیه بعدها موجب ناراحتیها و اختلالات روانی خواهد بود اما این عقده حتی در صورت تصفیه نسبتا" کامل باز در شخصیت آدمی در تمام عمر کما بیش آثار باقی می گذارد و در وضع و رفتار او نسبت به جنس مخالف و نسبت به صاحبان قدرت که جانشین پدر محسوب می شوند نمودار می گردد .

 

عقده الکترا

ظهور و تصفیه عقدا الکترا همانند عقده ادیب است ، با این فرق که دختر در عین محبت نسبت به مادر و اینهمانی با او متوجه اختلافی که از حیث ساختمان بدنی با پدر دارد می شود و مادر را که از این حیث همانند خود اوست و از محبت و ناز و نوازش پدر بهرمند است ، رقیب خود احساس می کند و ضمنا او را مسئول نداشتن عضو جنسی پسر( برای خود ) می داند ، یعنی در او هم عقده اختگی پیدا می شود . در این مورد عقده اختگی از نداشتن جنسی پسر بوجود می آید ، در صورتی که در مورد پسر بیم محروم گردیدن از آن موجب آن عقده می شود . باری دختر نیز دچار دو گانگی عاطفی ( مهر و کین ) می گردد و این امر باعث تشویش و دلواپسی او می شود . در اینجا هم اصل واقعیت با مکانیسم دفاعی واپس زنی مشکل را حل می کند . و دختر تمایل جنسی نسبت به پدر را به ناخودآگاه می برد و خود را از ناراحتی و دلواپسی رها می سازد . با این همه باید دانست که رقابت دختر نسبت به مادر طولانی تر از رقابتی است که پسر نسبت به پدر دارد ، و عقده الکترا پس از تصفیه شدن آثارش تا هنگام زناشویی و تولد فرزندان کما بیش باقی و از آن پس متوجه همسر و فرزندان می گردد .

 

اگر چه به نظرات فروید ایرادهای فراوانی گرفته شده ولی در برابر انتقادهایی که به عقده ادیب و الکترا شده نو فرویدنها  توجیهاتی عنوان نموده اند که دشمنی کودک نسبت به پدر را که فروید معلول رقابت جنسی می داند در واقع باید معلول سخت گیریها و امر و نهی های پدر دانست . چون کودک تابع اصل لذت است هر کسی که مانع لذت جویی او شود دشمن خواهد دانست . چنانچه در یکی از قبایل بدوی که دایی بجای پدر عهد دار تربیت کودک و امر و نهی کردن است ، دیده شده است که این اوست که معروض نفرت کودک است نه پدر . دوم اینکه ناراحتی و حسادت دختر را فروید ناشی از توجه دختر به اینکه فاقد عضو جنسی پسر است پنداشته است ، در صورتی که می توان آن را معلول توجه بیشتری که والدین معمولا نسبت به پسر مبذول می دارند دانست .


مطالب مشابه :


عقده ادیب (پسر )و عقده الکترا ( دختر )

توصیف عقده پسر نسبت به پدر که گاه گاه در اغوشش می گیرد و نوازشش می کند نیز محبت دارد و




افراط و تفريط در محبت به كودك

كودكي كه در اثر رفتار هاي اشتباه و غلط والدين از عقده كمبود محبت در عذاب است و در آتش آن مي




مهارت های تربیت فرزند6

اثرات مخرب محبت زیاد به فرزند. 1- زیاده روی در محبت موجب عقده حقارت می شود. يكى از علل پيدايش




محبت به خانواده و دیگران

معجزه صبر - محبت به خانواده و دیگران - لژیون همسفر صفورا (کنگره 60 شعبه شیخ بهائی اصفهان




اگر کودکتان از محبت شما سیراب نگردد

اگر کودکتان از محبت کسی که از محبت محروم مانده است وقتی که وارد جامعه می شود عقده های




عقده ها در فرآیند تحلیل های روانی فروید

عقده ی ادیپ. عقده ی یکی از مراحل رشد کودک است و تا زمانی که به مرحله ی حاد از خصومت یا محبت




محبت و اثرات آن بر بچه

آشپزی - محبت و اثرات آن بر بچه - آموزش آنلاین شیرینی پزی و آشپزی ایرانی و ملل




علاقه خود را نشان بدهیم ...

کلید جلب محبت او، ابراز علاقه خودتان است.این و آیا این ‏«عقده‏»، بعدها براى او چه پسر




برچسب :