نشريه ورزشي - فرهنگي و اجتماعي

 

مقدمه

نمي دانم چرا قلم اين بار چندان با من همراه نيست گويا اينبار

مي خواهد با من درافتد. بهرحال قلم را چند ثانيه كنار گذاشتم

تا شايد تنبيه گردد ولي نشد چون با زبان بي زباني گويا مي گفت بگو آنچه در دلت است تا من با عشق آن را روي كاغذ و با رنگ خوش بنويسم گفتم بنويس! نوشت عارفان با عشق عارف مي شوند و من ماندم در مقابل اين جمله زيبا و عارفانه چه مقدمه اي را بنويسم كه شامل اين گفته باشد يك لحظه مرا به فكر انداخت كه چرا اين قلم اينگونه و عارفانه مطلب را بيان كرده و شايد اين گونه منو به ياد معلمان زحمت كش جامعه انداخته چون بهترين مردم معلم مي شوند علم با عشق ممكن مي شود پس هر كه عاشق شد معلم مي شود. هرچه قدر كه مشكلات زندگي و فشارهاي روحي شايد باعث شده معلماني كه در طول زندگي براي ما زحمت كشيده اند از ياد ببريم ولي بهرحال در گوشه اي از قلبمان جاي دارند و من و دوستانم بخاطر ارزش نهادن به اين قشر عزيز و گرامي يك صعود مشترك بين گروه هاي كوه نوردي شهرمان بر قله كنتال جلفا مورخه 10/2/89 انجام داديم و همچنين براي عرض ادب به معلم كلاس اولم مرحوم حاج آقا رضا آذرپي به سر قبر آن رفتم و فاتحه اي بر روح اين معلم فداكار خودم خواندم در آخر عرايضم روزهاي پرافتخار معلمان ، كارگران ، را بر جامعه ورزشي

     تبريك و تهنيت عرض مي نمايم.

با تشكر از زحمات معلمان گرامي و كارگران زحمت كش

م- سليمان پور

 

 **************************************************************** 

حوادث

محيطي كه ما در آن زندگي مي كنيم هميشه همراه با حادثه هاي مختلف پيرامون خود هستيم در هر شرايطي حادثه ها دنبال ما هستند كه همه ما تقريبـا

به آن قضا و قدر مي گوييم ولي حادثه با قضا و قدر به نظر من فرق مي كند چون در انجام گرفتن حادثه اول ما نقش داريم و بعد محيط زندگي در صورتيكه قضا و قدر يك پديده ماوراي افكار بشري است كه من نمي خواهم بيشتر به آن بپردازم. ولي حادثه هميشه در كمين ما است اگر دقت و آموزش هاي لازم را در هر شرايطي محيطي بعمل نياوريم دچار مشكل خواهيم شد بهرحال ورزش كوه نوردي يكي از ورزش هاي مفرح و بانشاط جامعه ماست و اين ورزش هم مانند ساير ورزش ها ممكن است اعضاء آن دچار حادثه شوند اما اگر اعضاء محترم كوه نوردي بتوانند ورزش كوه نوردي را با علم روز و جهاني به همراه آموزشهاي لازم چه از لحاظ امداد و نجات، كمك هاي اوليه. آموزش صحيح و علمي كوهپيمايي و كوه نوردي و . . . زير نظر مربيان مجرب و كارآزموده و با تجربه و آموزش ببينند ! شدت حوادث را مي توان به حداقل برسانيم.

اما حوادثيكه در طول سه ماه بهار سال 89 در منطقه ما به وقوع پيوسته جهت اطلاع و تاييد مطالب خود به آن اشاره مي كنم.

1- در مورخه 17/2/89 يكي از ورزشكاران هاي گلايدر (پرواز در كوهستان) در قله فلك ميشو مرند بعلت مه آلود بودن هوا در حين پرواز و عدم ديد كافي به تكه سنگي برخورد و از ناحيه پا مجروح مي گردد كه توسط امداد و نجات كوهستان و هلال احمر مرند و استان توسط امداد هوايي نجات داده شد و به يكي از بيمارستان هاي تبريز انتقال مي گردد.

2- در مورخه 24/2/89 در مسير تركان درسي هاديشهر (گرگر) يك كوه نورد گرگري به علت ايست قلبي جان خود را از دست داد.

3- در مورخه 31/2/89 يك گروه از ورزشكاران بسيجي مرند بعلت آشنا نبودن به منطقه عيش آباد مرند كه مشرف به قله ميشو مي باشند در يكي از صخره هاي منطقه گير و متاسفانه در آنجا دچار مشكل مي شوند بهرحال توسط تماس تلفني با گروه امداد و نجات كوهستان هلال احمر و هيئت كوه نوردي مرند يك تيم جهت ياري به آنان به منطقه با گروه هلال احمر اعزام مي شوند و خوشبختانه در اواخر عصر همان روز آنها را نجات و به روستاي عيش آباد مي‌آورند كه از زحمات اين گروه تلاشگر امداد و نجات هلال احمر و هيئت كوه نوردي قدرداني مي گردد.

در مورخه 24/2/89 تعدادي از كوه نوردان مرندي در هنگام صعود به قله گوي زنگي دچار ضرب ديدگي مچ پا و در نهايت دررفتگي مچ پا مي گردند كه در آخر براي شفاي هر تك تك آنان از خداوند منان خواستاريم.

در مورخه 31/2/89 بنا به گزارش امداد و نجات منطقه يكي از اعضاء گروه كوهنوردي آراز تبريز در كوهستان سلطان سنجر (جهانگير) بعلت خستگي و ايست قلبي در آن كوهستان جان خود را از دست مي دهد كه باز تيم هاي نجات كوهستان هلال احمر مرند و تبريز جهت حمل آن به اورژانس اقدامات لازم را انجام دادند كه باز جاي تقدير و تشكر را داريم.

پس مشاهده مي كنيد كه چقدر در طول اول ماه بهار كوه نوردان ما دچار حادثه شده اند    شايد حوادث زيادي در طول اين فصل انجام گرفته كه ما از آنها خبر نداريم. پس بياييد بر خود به قبولانيم كه دوستان ، حادثه خبر نمي كند.

و كوهستان خالي از خطر نيست: با آموزش، تمرين، احتياط، خودداري از غرور بيجا و برنامه ريزي صحيح، امكان بروز حادثه را به حداقل ممكن برسانيم.

و اما چند پيشنهاد در اين مورد

1- در هنگام صعود حتما مسئول برنامه به منطقه مورد صعود، آشنايي كامل داشته باشد

2- در هر گروه يك نفر بعنوان امدادگر حتما داشته باشند.

3- زمان صعود و فرود توسط مسئولين برنامه به دقت اجرا گردد تا سعي نماييد تا غروب به محل مورد نظر خود برسند.

4- حتما تمامي گروه ها در كلاس هاي امداد و نجات و هلال احمر شركت نمايند

5- مسئولين گروه ها سعي نمايند از وضع فيزيكي اعضاء خود از لحاظ پزشكي خبردار باشند كه توسط فرمهاي پزشكي اين اطلاعات ثبت و در صورت نياز مورد استفاده قرار گيرد.

6- حتما كليه اعضا كوه نوردي بيمه ورزشي داشته باشند.

7- تمامي صعودها نسبت به وضع فيزيكي و آمادگي آن گروه تنظيم و برنامه ريزي شود.

با تشكر كميته امداد و نجات كوه نوردي شهرستان مرند

 ***************************************************************

 هر قاپيدان بير سئوز      هر اوجاقدان بيركؤز

جواب سوال 1 و 2 شماره 8 داغ و داغچيلار

در سال 1836 ميلادي برابر با 1215 شمسي مستر تامسون به قله دماوند صعود نمود. تامسون اولين شب ماني بر فراز قله دماوند را نيز به نام خود ثبت نموده است.

و اما جواب سوال دوم با توجه به بررسيهاي لازم و تحقيقات اشاره شده متاسفانه اولين كسي كه قله ميشو را فتح كرده باشد در دست نداريم بهرحال از بين كسانيكه جواب سوال اول را داده بودند به تعداد 5 نفر بودند كه بين آنها قرعه كشي انجام گرفت كه آقاي فرهاد امين دوست برنده اين مسابقه شد كه هيئت كوه نوردي يك جفت عصاي كوه نوردي را به وي اهدا خواهد كرد لذا از مشاراليه درخواست مي شود در روزهاي يكشنبه و چهارشنبه از ساعت 6 الي 8 عصر با در دست داشتن كارت شناسايي جايزه خود را از مسئولين تحويل بگيرند .

 

**********************************

آيا مي دانيد

سيكار بيش از 14 نوع سرطان مي آورد.

مصرف سيگار ريزش موها را باعث مي شود.

لكه هاي پوستي را ببار مي آورد و بيش از 8 سال از عمر را ميكاهد

و صد بيماريهاي ديگر را سبب مي شود.

پس چرا؟…………….

آيا مي دانيد هر فرد بايد در روز 8 ليوان آب بنوشد و    اگر بعد از خواب دو ليوان آب بنوشد فعاليت سلولهاي خود را بيشتر كرده و آماده سوخت و ساز بهتر مي گردد و يا اگر قبل از غذا يك ليوان آب بنوشد براي هضم غذا كمك مي كند و يا اگر قبل از خواب يك ليوان آب بنوشد از انواع سكته ها جلوگيري مي كند و . . .

آيا ميدانيد ورزش داروي بسيار موثري براي افسردگي و بي حالي است حداقل روزي ده دقيقه ورزش و پياده روي موجب مي شود تا عصر باحال باشيد؟

آيا مي دانيد وقتي سردتان مي شود. بهترين كار گذاشتن كلاه بر سر است چون 70% از گرماي بدن از سر خارج مي شود.

 *************************************************************

 خبرهاي ورزشي

بنا به گزارش روابط عمومي بهداشت و درمان شهرستان مرند به مناسبت هفته سلامت يك صعود همگاني بر قله سانبوران مرند به ارتفاع 1711 متر در روز جمعه مورخه 20/1/89 برگزار گرديد. و شايان ذكر است شبكه بهداشت و درمان برنامه هاي متنوعي در اين صعود برنامه ريزي كرده بودند از جمله بعد از اتمام صعود بين اقشار مردم جوايزي به رسم ياد بود اهدا گرديد و هم چنين توصيه هاي لازم از طرف مسئولين بهداشت و درمان براي حفظ سلامتي بعمل آمد از جمله توصيه شد كه جهت سلامتي خـود در جـامعه

سعي نمايند بهداشت را مراعات نمايد ورزش كنند و از نوشيدن نوشابه هاي گازدار جدا خودداري نمايند و در اين صعود به صورت نمادين براي ورزشكاران شير طبيعي كم چرب توزيع شد تا از پوكي استخوان كه متاسفانه دامن گير جامعه ما شده است هشدار دهند.

روابط عمومي هيئت كوه نوردي و صعودهاي ورزشي شهرستان مرند

*********************************************

 نشست ساليانه مجمع هيئت كوه نوردي استان

بنا به گزارش روابط عمومي هيئت كوه نوردي شهرستان مرند مجمع هيئت كوه نوردي استان در مورخه 31/1/89 روز سه شنبه با حضور مدير كل محترم تربيت بدني و دبير محترم فدراسيون كوه نوردي جمهوري اسلامي ايران آقاي افلاكي در سالن اجتماعات اداره كل تربيت بدني برگزار گرديد شايان ذكر است كه رئيس هيئت كوه نوردي شهرستان مرند كه عضو اين مجمع مي باشد در آن جلسه حضور داشتند كه بعد از گزارش فعاليت كوه نوردي استان توسط آقاي شامي نژاد و سخنراني آقايان اسبقيان مدير كل و افلاكي دبير فدراسيون كوه نوردي رئيس هيئت كوه نوردي مرند نيز مشكلات منطقه خود را به حاضرين ارائه كرد از جمله مشكلات اساسي سنگ نوردي و كم بود بودجه و ساير مشكلات كوه نوردي را در آن جلسه مطرح نمودند . و در آخر قرار بر اين شد كه يك جلسه مشترك در شهرستان هاي مربوط تشكيل شود تا مشكلات را از نزديك لمس نمايند و بعدا در جهت رفع آنها اقدام شود.

 *********************************************

گروه كوه نوردي شركت عالم آرا شهرستان مرند بمناسبت سوم خرداد روز آزادسازي خرمشهر با همكاري هيئت كوه نوردي مرند يك صعود برقله ميشو مرند با شعار ورزش ضامن سلامتي است و جاي شهدا خالي است در مورخه 3/2/89 روز دوشنبه برگزار كردند.

بنا به گزارش خبرنگار داغ و داغچيلار هيئت كوه نوردي شهرستان مرند به مناسبت بزرگداشت مقام معلم يك صعود بر قله كنتال در روز جمعه مورخه 10/2/89 با شركت كليه گروه هاي كوه نوردي شهرستان مرند برگزار كرد اسامي گروه هاي كه در اين صعود شركت كرده بودند بشرح ذيل مي باشد.

1- گروه آراز، گروه سحر، گروه سهند، گروه ميشو، گروه صبا، گروه تبريزكف، گروه دانشگاه آزاد واحد مرند، گروه سرم سازي گروه ساوالان بانوان، گروه بهداشت و درمان و ساير اقشار مردم، كه از زحمات همه اين طبيعت دوستان قدرداني مي گردد.

*********************************************

 بنابه گزارش روابط عمومي گروه كوهنوردي تبريز كف مرند عده اي از اين گروه به مناسبت روز جهاني كارگر به قله ميشو ( فلك ) مرند صعود كردند . اسامي صعود كنندگان عبارتند از : 1- عليرضا حق ستان (سرپرست ) ، 2- علي رقمي 3- رحيم صادق زاده  4- محرم جعفري  5- صمد راستگو

 *********************************************

 كوه نوردان مرندي بنا به دعوت هيئت كوه نوردي شهرستان ملكان در مورخه 31/2/89 به مناسبت سوم خرداد بر قله شيروان شاهلوي به ارتفاع دو هزار متري صعود كردند.

 *********************************************

نگاه دوربين كوهنوردي

آيا تصور ميكنيد اين كودك به چه فكر مي كند؟

شايد جواب دهيد به آينده خودش فكر مي كند كه اگر بزرگ شوم آيا كار پيدا خواهم كرد و يا وضع زندگي من بهتر از پدرم خواهد شد و هزاران آرزوهاي ديگر و هزاران آياهاي ديگر و .........؟

ولي هر چند كه تمامي جواب هاي شما درست و منطقي مي باشند اما جواب خبرنگار داغ و داغچيلار با جواب هاي شما تفاوت دارد چون اين كودك در فكر آن است كه آيا مي شود مانند پدرش يك كوه نورد خوب و شايسته شود. آيا مي شود منهم روزي مانند پدرم در بلندترين قله هاي دنيا پانهم و پرچم كشورم را به بلندترين نقطه آن نصب كنم و بلاخره آيا مي شود من امروز در صعود همگاني شهرم ملكان به همراه پدرم و مادرم به قله شيروان شاهلوي موفق شوم و . . .؟

بلاخره اين كودك ملكاني بنام علي پورفرزين در صعود همگاني شهرش به همراه پدرش در مورخه 31/2/89 با موفقيت صعود كرد و ثابت كرد كه انشالله او مي تواند علاوه بر اينكه در زندگي خودش موفق خواهد شد بلكه يك ورزشكار خوب هم براي جامعه ورزشي كشورش و شهر خودش ملكان خواهد شد. و هيئت كوه نوردي براي اين كودك ملكاني آرزوي موفقيت مي كند.

هيئت كوه نوردي شهرستان مرند

*********************************************

بنابه گزارش روابط عمومي گروه كوهنوردي سحر مرند ، اين گروه طبق برنامه تنظيمي خود در مورخه 21/3/89 به قله بزقوش سراب از سه مسير صعود كردند كه هيئت كوه نوردي براي همنوردان خود از خداوند منان سلامتي خواستار است .

انتصاب همنورد گرامي آقاي حاج نادر جعفري ، به عنوان رئيس هيئت ورزشهاي همگاني شهرستان مرند را به جامعه ورزشي تبريك عرض مي گوئيم و از خداوند منان خواستاريم در اين مسئوليت موفق و پيروز باشند .

روابط عمومي هيئت كوهنوردي و صعودهاي شهرستان مرند

 *********************************************

بنابه تصميم شوراي هيئت كوهنوردي و صعودهاي ورزشي شهرستان مرند همنورد گرامي آقاي حسين رضايي را به عنوان مسئول سنگ نوردي شهرستان مرند انتخاب ، و در اين جلسه از زحمات آقاي جعفر فلاح كه قبلاً عهده دار اين مسئوليت بودند تشكر وقدرداني گرديد ، هيئت كوهنوردي ضمن تبريك به آقاي حسين رضايي از خداوند منان توفيق روز افزون و پيروزي در برنامه ريزيهاي ورزش سنگ نوردي را از خداوند منان خواستار است .

روابط عمومي هيئت كوهنوردي و صعودهاي شهرستان مرند

*********************************************

 بنابه گزارش روابط عمومي گروه كوهنوردي ميشو شهرستان مرند تعداد دو نفر از همنوردان اين گروه در مورخه 24/2/89 به نامهاي فيروز رسولي و سيد‌اسداله نوري به اشتران كوه صعود كردند و هيئت كوهنوردي براي اين دو كوهنورد آرزوي سلامتي مي كند .

 ********************************************

 بنابه گزارش روابط عمومي تربيت بدني شهرستان مرند در روز جمعه مورخه 4/4/89 تربيت بدني اين شهرستان يك پياده روي به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر از 5/7 صبح از ميدان امام تا پارك جنگلي را اجرا كردند و در اين پياده روي اكثر خانواده هاي مرندي اين مسير را تا پارك جنگلي طي كردند و بعد از طي مراسمي مسئولين تربيت بدني به قيد قرعه به چند نفـر هـدايايـي

تقديم نمودند و در نهايت گروه هنري عاشق حيدر نيز به اين مراسم جلوه خاصي دادند .

 بنابه گزارش روابط عمومي هيئت كوهنوردي و صعودهاي ورزشي كوهنوردي شهرستان مرند تيم سنگ نوردي شهرستان ، به سرپرستي آقاي حسين رضايي در مورخه 4/4/89 روز جمعه در مسابقات سنگ نوردي كشوري كه در تبريز برگزار گرديد شركت كردند ، اسامي تيم به شرح زير مي باشد : 1- حبيب عليزاده در سطح نوجوانان 2- اكبر ابراهيمي پنجم در سطح جوانان 3- سيد ساجد خوشكار در سطح بزرگسالان  4- علي درباني در سطح بزرگسالان - مهدي اميني زاده در سطح بزرگسالان

و شايان ذكر است كه ورزشكاران مرندي در اين مسابقات خوش درخشيدند و در نهايت اكبر ابراهيمي پنجم و مهدي امين زاده به مرحله فينال راه يافتند و بعد از طي مراحلي نامبردگان از مرحله سوپرفينال بازماندند .

 *********************************************

بنابه گزارش روابط عمومي هيئت كوهنوردي و صعودهاي ورزشي كوهنوردي شهرستان مرند گروههاي كوهنوردي بانوان ( ساوالان ) صبا و سهند در مورخه 4/4/89 بر قله علمدار علي از سلسله جبال ميشو مرند با شعار ورزش ضامن سلامتي است و دوستي و محبت ضامن بقاي بشريست صعود كردند و در ضمن مسئول فني گروه بانوان خانم جمشيدي و مسئول فني گروه سهند حسين سلطانپور و مسئول گروه صبا آقاي واعظي بودند .

*********************************************

بنابه گزارش روابط عمومي گروه كوهنوردي سحر مرند دو نفر از كوهنوردان اين گروه به نامهاي عليرضا فرج پور و محمد صفري بر قله ساوالان در روزهاي 5 و 4 /4/89 صعود كردند . هيئت كوهنوردي براي هر دوي آنان آرزوي سلامتي مي كند .

 *********************************************************

 كوه هاي مرند و حومه را بهتر بشناسيم

علمدار علي:

اين كوه با ارتفاع 3150 متر در محدوده شهرستان مرند در 20 كيلومتري جنوب غربي مرند واقع شده است و بهترين مسير جهت صعود از روستاي ارلان مي باشد و جهت كوه شرقي- غربي بوده و مختصات قله آن بطول  و عرض  مي باشد.

علي باشي داغي

اين كوه با ارتفاع 1702 متر در محدوده شهرستان مرند و شهر جلفا و روستاي شجاع و در 60 كيلومتر شمال غربي مرند واقع شده است.

جهت كوه

جهت كوه شمال شرقي- جنوب غربي بوده مختصات قله بطول    و عرض  مي باشد در ضمن رودخانه قطور چاي از شمال غربي اين كوه مي گذرد.

قاطر اوچان داغي

اين كوه با ارتفاع 2388 متر در شهر كشكسراي مرند و در 35 كيلومتري غرب آن واقع شده است. جهت كوه جنوب غربي- شمال شرقي و مختصات قله‌ي آن     و به عرض  مي باشد.

قانلي داغ

اين كوه با ارتفاع 2718 متر در محدوده شهرستان مرند و روستاي هرزندات شرقي در 30 كيلومتري مرند واقع شده است.

جهت كوه جنوب شرقي- شمال غربي و مختصات  و عرض  مي باشد.

قره چي داغي

اين كوه با ارتفاع 2862 متر در محدوده شهرستان مرند و در روستاي هرزندات شرقي و در 32 كيلومتري شمال شرقي مرند واقع شده است.

جهت كوه شمال شرقي- جنوب غربي بوده مختصات آن بطول  و عرض   مي باشد كوه در غرب آبادي هاويستين واقع شده است.

قره، باش داغي

اين كوه به ارتفاع 2863 متر در روستاي زنوزق و در 27 كيلومتري شمال شرقي مرند واقع شده است جهت كوه شرقي- غربي بوده و مختصات قله آن به طول  و  عرض   مي باشد كوه در غرب و شمال غربي آبادي كوه كمر واقع شده است.

ادامه دارد.

 ************************************************************

 گياهان داروئي

گياهان دارويي اطراف كوه هاي مرند را بهتر بشناسيم

اسطو خودوس

نام هاي ديگر آن: لاوند، خزامي

اسطوخودوس گياهي است بوته اي با ساقه اي منشعب و پوشيده از برگهاي باريك است. در انتهاي ساقه‌ها خوشه اي از گل هاي آبي رنگ مايل به بنفش مي رويد. ميوه آن فندقه است. اين گياه در ماهاي تير الي مرداد شروع به گلدهي مي كند. زادگاه اصلي اسطوخودوس قسمت شرقي مديترانه مي باشد و اغلب در باغ ها و مزارع كشت مي شود. به منظور استفاده دارويي از گياه مذبور ساقه هاي گلدار آن را چيده و پس از آنكه گلهاي روي ساقه خشك شده اند، آنها را جمع آوري نموده و به مصرف درماني مي‌رسانند.

خواص: از اين گياه بيشتر در موارد، روماتيسم، بي خوابي، ضعف اعصاب و همچنين بعنوان تقويت كننده استفاده مي شود.

محل رويش آذربايجان، علمدار، كوه هاي ميانه- مرند- هشترود . . .

و در ضمن دم كرده اسطو خودوس براي پايين آوردن مقدار اوره خون مفيداست و علاوه بر مطالب فوق براي درمان بيماريهاي زير نيز مفيد است .

1- درمان آسم ( دم كرده )

2- سياه سرفه

3- درمان سردرد

4- درمان قلنج

5- درمان گريپ

6- درمان آنژيم

7- درمان سرگيجه

8- درمان نقرس

9-درمان اختلالات عصبي

10- درمان ترشحات سفيد خانمها

گردآورنده (م-س)

 ********************************************************

بيماري هاي كوهستان و توصيه هاي لازم

و ساير بيماريهاي كوهستان كه در تابستان به آن مواجه خواهيم شد

گرمازدگي:

گرمازدگي بر اثر بودن در هواي فوق العاده گرم يا وجود يك بيماري تب آور مانند مالاريا رخ مي دهد كه در نتيجه دماي بدن به شدت بالا مي رود اين حالت زماني است كه ديگر بدن نمي تواند دما را از طريق عرق كردن كنترل كند گرمازدگي ممكن است كاملا ناگهاني اتفاق بيفتد. اين حالت مي تواند براي هركس در هر سني كه براي مدت طولاني در معرض هواي گرم و خيلي مرطوب قرار مي گيرد يا كساني كه به مدت طولاني در هواي داغ محبوس مي شوند پيش بيايد. بهرحال كوه نوردان عزيز سعي نمايند در هواي بسيار گرم به كوه صعود نكنند و صعود را طوري اجرا كنند كه تا ظهر به اتمام برساند بهرحال شايد در طول اين صعود افرادي دچار گرمازدگي شوند.

علايم و نشانه هاي گرمازدگي:

مصدوم از سردرد، سرگيجه و گرما شكايت مي كند.

مصدوم ممكن است بي قرار شود

بيهوشي ممكن است بسرعت دست بدهد وعميق شود.

احتمال دارد دماي بدن به 40 درجه برسد. تنفس ممكن است صدادار شود و نبض آن كامل و پر گردد.

درمان

1- مصدوم را به يك محيط خنك انتقال مي دهيم

2- لباسهاي او را از بدنش خارج مي كنيم.

3- اگر مصدوم بهوش باشد او را در وضعيت نيمه خوابيده قرار مي دهيم.

4- سعي مي كنيم او را توسط آب سرد كنيم تا دماي بدنش به حالت طبيعي بيايد.

5- بعد از افت دماي بدن لباسهاي او را به تن مي كنيم.

6- به وي يك شربت ريواس خنك مي دهيم تا حالت گرما زدگي وي كنترل و تنظيم گردد.

 

گرفتگي ماهيچه

گرفتگي عبارت است از انقباض ناگهاني غيرارادي و دردناك ماهيچه يا يك گروه از ماهيچه ها. اين حالت بر اثر ناهماهنگي ماهيچه به هنگام ورزش يا سرد شدن ماهيچه هنگام يا پس از ورزش هايي مانند شنا يا كوه نوردي و . . . يا به دليل از دست رفتن مايعات بدن از طريق تعرق شديد، اسهال يا استفراغ رخ مي دهد.

عوارض و نشانه ها:

درد ناحيه آسيب ديده

احساس گرفتگي يا اسپاسم در ماهيچه آسيب ديده

درمان

براي گرفتگي ماهيچه دست:

با ملايمت اما قاطعانه انگشتها را راست كنيد و به آرامي محل گرفتگي را ماساژ دهيد

براي گرفتگي ماهيچه ران

زانو را راست كنيد و ساق پا را از پاشنه بالا بياوريد و با دست ديگر زانو را به پايين فشار دهيد سپس با ملايمت ماهيچه گرفته را ماساژ دهيد

براي گرفتگي ماهيچه ساق پا

زانو را راست كنيد و به آرامي انگشتان پا را بالا و به طرف ساق بكشيد و سپس به آرامي ماهيچه آسيب ديده را ماساژ دهيد.

گرفتگي ماهيچه هاي پا

انگشتان پا را راست كنيد و به مصدوم كمك كنيد تا روي پنجه پا بلند شود و به آرامي پا را ماساژ دهيد.

 

مارگزيدگي

كشور ايران با وضع جغرافيايي خاص خود و اختلاف آب و هوا ، داراي جانوران سمي فراوان و گوناگوني است كه شناسايي آنها جهت پيشگيري و درمان احتمالي بسيار ضروري است بهرحال امروز با وجود پيشرفت فراوان در

زمينه علوم پزشكي مسئله درمان مارگزيدگي هنور با اشكلات زيادي مواجه است چون مهمترين مساله در درمان، در درجه اول تحت كمكهاي اوليه و در درجه دوم گرفتن تصميم جهت درمان شخص مارگزيده توسط پزشك است بنابراين مهمترين مسئله در كمك به بيمار شناخت انواع مار و نيز تعيين ميزان ترشح سم و قدرت كشندگي سم است.

در هر صورت اميد دارم كوه نوردان گرامي سعي نمايند احتياط لازم را در هنگام صعود و فرود مخصوصاً در فصل تابستان بعمل آورند و سعي نمايند توصيه هاي لازم را در اين مورد به خاطر بسپارند كه:

در هنگام فرود و يا صعود در وسط هاي ظهر از مسيرهاي مشخصي عبور كنند كه به آن يال مي گوييم سعي نمايند از روي بوته ها كه احتمال استراحت مارها در هنگام ظهر در زير آنها بعيد نمي باشند خودداري كنند. و دوستان بهتر مي دانند كه در هنگام تابستان به علت تشنگي مارها شايد جهت خنك كردن خود با آب به طرف چشمه ها بروند لذا در وسط هاي ظهر خوابيدن در كنار چشمه ها توصيه نمي شود و اين را هم مي دانيم كه در صورت تشنه بودن زهر مارهاي سمي به مراتب بيشتر مي شود و از اين لحاظ مارهاي منطقه خشك و سوزان بسيار كشنده مي باشند.

و در آخر اميد وارم دوستان كوه نورد گرامي بتوانند كمك ها اوليه را خوب ياد بگيرند و هنگام سوانح يار و ياور خود و دوستانشان باشند.

آثار و نشانه هاي فرد مار گزيده:

1- تورم فوري 2- جاي يك يا دو سوراخ در محل گزيدگي 3- ضعف عمومي، نبض تند، تهوع و استفراغ، كوتاهي تنفس ها و شوك و كاهش قدرت ديد 4- درد شديد در محل گزيدگي 5- تغيير رنگ پوست ابتدا خاكستري رفته رفته به سياهي مي گرايد. 6- احساس تشنگي- خواب آلودگي

دوستان مستحضريد در ايران بيش از هشتاد نوع مار شناسايي شده است كه چند نوع آن كه سم بسيار خطرناكي دارند اشاره مي كنم.

كفچه مار، مار كبرا، مار جعفري، مار شاخدار و ساير انواع مارهاي افعي منطقه اي ، لذا در صورت مارگزيدگي در صورت امكان صيد مار لازم است براي شناسايي زهر آن و زدن سرم يا ضد مار مربوط به مصدوم. و سرم هاي موجود در اين مورد كه بصورت آمپولهاي ده سانتي متر مكعبي بنام پلي والان يا آنتي ونين مي باشند در هر صورت طبق نظر پزشك گروه كوه نوردي در اغلب موارد تزريق سرم پلي والان توصيه مي شود مگر در موارد گزش مار كبرا يا كفچه مار سرم اختصاصي يعني مونووالان مفيدتر است.

كمك هاي اوليه بعد از مشاهده آثار و نشانه هاي مارگزيدگي

1- بي حركت كردن عضو گزيده شده مثلاً در دست ها و پاها كه اكثراً در معرض گزيدگي مي باشند.

2- خارج نمودن سم از محل گزش

3- جلوگيري از گسترش زخم و عفونتهاي بعدي

اگر مار سمي نامشخص بود كمك هاي اوليه زير را انجام مي دهيم

مصدوم را آرام كرده و به او قوت قلب دهيد.

عضو گزيده شده را تا حد امكان پايين تر از سطح قلب قرار دهيد و اگر مصدوم انگشتر و النگو داشته باشد آنها را از دست وي خارج مي كنيم

اگر محل گزيده شده دست يا پا باشد يك لوله لاستيكي يا نوار نخي را در بالاي محل گزش (ده سانتي متر بالاتر از محل گزش) ببنديد. نوار بايد طوري باشد كه مانع جريان خون شرياني نشود. بطور كلي بايد نوار را طوري بست كه انگشت سبابه بتواند زير آن بلغزد. اين عمل بايد تا هنگام سرم درماني كه تزريق نشده است ادامه يابد بهتر است. و شايان ذكر است كه بستن نوار بلافاصله بعد از گزيدن مار انجام پذيرد چون اگر سريع انجام نگيرد امكان گسترش سم به طرف قلب بيشتر خواهد شد.

تيغه چاقوي تيزي را كه در صورت داشتن امكان آنرا ضدعفوني مي كنيم در غير اينصورت روي آتش گرفته و بعد از سرد شدن، شكافي بطول تقريبي 1×1 سانتي متر در محل گزيده شده در راستاي طول دست يا پا ايجاد كنيد. بايد مواظب باشيد كه فقط پوست شكافته شده را با يك وسيله مكنده مثل شير دوش خانم ها و يا يك بادكش، خون و سم مكيده شود. در صورت عدم وجود چنين وسايلي با احتياط بيشتر در صورت نداشتن زخم در دهان، با دقت لازم خون و سم محل گزيده شده را به مكيد و به بيرون خالي كنيد. و اگر خون و سم منطقه گزيده شده را خالي كرديد مي توانيد نوار بسته شده را كمي شل كنيد و ديگر سم مار اثري روي معده سالم ندارد. عمل مكيدن را تا 30 دقيقه ادامه دهيد. البته تمام مراحل اشاره شده بلافاصله بعد از گزش سريع انجام خواهد شد. در هر صورت تمامي مراحل اشاره شده در صورت عدم وجود پزشك انجام خواهد شد مثلاً در كوهستان و صحرا كه امكان دسترسي به پزشك در ساعت هاي اوليه وجود ندارد. دوستان سعي نمايند مصدوم را گرم نگه دارند و اگر استفراغ نداشته باشد جرعه جرعه به آن آب، چاي، قهوه و شير بخورانيد و در صورت شوك او را درمان كنيد و اگر لازم باشد به او تنفس مصنوعي بدهيد همان دهان به دهان و در صورت داشتن درد مي توانيد قرص هاي مسكن بدهيد مانند آسپرين و غيره . . . و نهايت بعد از مراحلي مصدوم را به درمانگاه ببريد و مراحل كمك هاي اوليه را به پزشك گزارش دهيد تا اقدامات لازم بعمل آورند .

با آرزوي سلامتي             گردآورنده: سليمان پور

 ******************************************************

ادبيات تركي و فارسي

داغلارين

قيزيل لاله كؤكسون ياريب ياماجدا

قان سپيليب ياناغينا داغلارين

اسن كولك اوينادانماز يئريندن

يئرياپيشيب آياغينا داغلارين

 

آرخاليغي اولار پاييز دومانلار

قارلارينا حسرت يازدا آرانلار

ياي گونلري قوناق اولار چوبانلار

دورنا گؤزلو بولاغينا داغلارين

 

داياق اولوب مرده ايلكين ياشيندان

ايگيد عطري قالخار زيروه داشيندان

قورويانلار داغي كئچيب باشيندان

قوربان اولوب تورپاغينا داغلارين

 

چوبانلارين نئيلرينين نالاسي

ايگيدلردن بوش قالمايان قالاسي

بوزچيچكلي قيشدا ، يازدا لالاسي

بزك اولوب قوجاغينا داغلارين

 

گونه حسرت قالان چنلي بئللريم

قارانليغي يئردن سيلن ائللريم

شاختاسيندا قيشين دونان اللريم

قيزيشاجاق اوجاغينا داغلارين

 

ظاليملرين ياناقلاري سولاندا

عدل ايله ظولم ائوي وئران اولاندا

يئر كوره سي آزادليقلا دولاندا

گولوش قونار دوداغينا داغلارين

 

گئجه نين يار ، قارا قارنين دوغا دان

چايلار آلا دؤنه آخا قيزيل قان

( سيّد ) دئير دؤيوش گونو عزيز جان

مرمي اولار ياراغينا داغلارين

 

رياحي فر ( سيّد )

« سهند»

تا كه از خاك سر كوه نشان خواهد بود           

راه ما سوي سهند است و همان خواهد بود .

از شرابي كه بخورديم از آن جام سهند           

تا به پيرانه سرم تاب و توان خواهد بود

دارم از هجر آتش به دل دمي سوزم                

تا كي اين آتش سوزنده نهان خواهد بود

حاليا چون تو خموشيم و بيايد روزي              

كاتش عشق تو از سينه امان خواهد بود

تا تو هستي به جهان مظهر آزادي ما              

برق مهر به راس تو وزان خواهد بود

كيميايي كه در آن آب روانت جاريست           

تا جهان باشد و آن آب روان خواهد بود

دامن سبز تو اي قلة آمال سهند                     

پرورشگاه يل و شير ژيان خواهد بود

دست از دامن دلدار مكش وجداني                 

كه نشاط ابدي بهره از آن خواهد بود

 حسين وجداني

 ********************************************************

 خبرهاي اجتماعي

 بنابه گزارش روابط عمومی هیئت کوهنوردی شهرستان مرند روز جمعه مورخه 21/3/1389 با همکاری اداره حفاظت محیط زیست و هیئت کوهنوردی به همراه سایر سازمانهای شهرستان، در منطقه گردشگری پیام مراسم پاكسازي محيط از آشغالها برگزار شد در این پاکسازی علاوه بر منطقه وسیع پیام، کوهپایه ها و قله ی میشو مرند توسط حافظان طبیعت پاکسازی شد. در این مراسم نیز جوایزی ازطرف اداره محیط زیست به قید قرعه بین مردم اهدا گرديد . و در آخر توسط NGO ها یک نمونهCD در رابطه با آموزش محیط زیست کودکان به همراه کیسه زباله جهت جمع آوری زباله های اطراف محلی که نشسته اند تحویل دادند و بعد توسط گروه هنری

عاشق حیدر چند ترانه آذری اجرا کردند که مورد توجه حاضرین قرار گرفت. اما سوالی در این مرحله بایستی از خودمان بپرسیم که آیا یک روز نظافت و حفظ محیط زیست برای ما کافی است البته جواب خواهیم داد که نه! پس چرا بعضی از مردم متاسفانه در حفظ و حراست از محیط زیست علاقه نشان نمی دهند و چرا های دیگر. . .؟ به هر حال ما بایستی این برنامه را از خانواده خود شروع کنیم تا جامعه ما از لحاظ بهداشت ، برسد به پاي بعضی از کشورهای اروپایی ، البته اگر همه دست در دست هم دهیم و با جان و دل و با ایمان کامل انجام دهیم می توانیم یک شهر  نمونه و یک استان نمونه و نهایت یک کشور نمونه داشته باشیم ان شاالله به امید آن روز ، و اما مشاهدات خبرنگار داغ و داغچیلار از وضع محیط گردشگری پیام مرند در روز جمعه مورخه 21/3/84 در روز جهانی محیط زیست وقتی منهم مانند سایر دوستان به ندای اداره محیط زیست و هیئت کوه نوردی لبیک گفتیم در روز جمعه از جلوی میدان امام با اتوبوسها عازم منطقه پیام شدیم و در پلیس راه مرند همه پیاده شدیم و در 2 تیم چند نفری پاک سازی اطراف اتوبان پلیس راه ، تا جلوی کاروانسرا را شروع کردیم متاسفانه در جلوی پلیس راه آنقدر اشغال بود که حدوداً یک ساعت تیم ها برای نظافت آن وقت صرف کردند و بلاخره بعد از صرف یک ساعت تمام ، براه افتادیم متاسفانه اطراف اتوبان و فضاهای سبز و باغات آنقدر اشغال موجود بوده که از دور به جای فضای سبز اشغالها در دیده ما چهره منطقه را توري نشان میداد که شاید این اشغالها هم مانند علف های بهاری رویده شده اند بهرحال وضع منطقه از لحاظ بهداشتی واقعاً خوب نبوده حتی اگر یک تیم صد نفری طی سه روز از صبح تا شام منطقه را نظافت کنند تمام نمی شود و متاسفانه این وضع را کسانی بوجود آورده اند که جهت گردش و تفریح به این منطقه مظلوم هجوم می آورند وقتی که عصر بر می گردند به منزل خود ، تمامی اشغالها را در محیط اطراف باغات منطقه رها می‌کنند و جالب در اینجاست که در هفته های بعدی باز هم در بین همان اشغالهایی که ریخته بودند زیراندازهای خودشان را پهن می کنند. در هر صورت این مسئله باعث می شود که منطقه گردشگری پیام مرند از لحاظ بهداشتی چهره خوبی نداشته باشد. علی ايحال من و نیروهای کوه نوردی و NGO ها  و کارکنان بهداشت و شهرداری و محیط زیست و سایر اقشار مردم حاضر در پاکسازی منطقه پیام بعد از اتمام مراسم روز جهانی محیط زیست بطور نمادین در پاکسازی منطقه شرکت کرده بودند از طرف ریاست محترم حفاظت محیط زیست مرند آقای احمدی علمداری مورد تجلیل قرار گرفتند و بعد توسط ایشان نوارهای آموزشي کودکان در رابطه با حفظ محیط زیست جهت پخش بين خانواده هایی که برای گردش به پیام آمده بودند توزيع گرديد .

حال این سئوال برای من پیش اومد که آیا چرا ما در مورد مسائل محیط زیست  طی این سی سال اقدامات شایسته و در خور شأن این ملت که پیشوايانشان در مورد نظافت و بهداشت حدیث های مختلفی را بیان کرده اند انجام نگرفته آیا اشکال کار در کجاست چرا ما عادت کردیم محیط خود را اینگونه آلوده کنیم و چرا ما اشغال بریزیم و دیگران برای نظافت آن اقدام کنند و هزاران چراهای دیگر . . .؟

پس بیائید تا دیر نشده دست به دست هم دهیم این مشکل اساسی را حل کنیم چون فردا دیر خواهد شد. اما در آخر عرایضم می خواهم چند پیشنهاد جهت رفع این مشکل به متولیان این امر ارائه دهم که شاید روزی برسد که ما هم شاهد یک محیط زیبا و تمیز بوده باشیم .

1- متولیان امر سعی نمایند آموزش های لازم را از طریق خانواده ها ، در مورد حفظ محیط زیست اقدام کنند.

2- پیشنهاد دیگر در این مورد از آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، رسانه های جمعی از جمله صدا و سیما، دانشگاهها و حوزه های علمی و مذهبی یاری بخواهند.

3- پیشنهاد بعدی این است که دولت یک بودجه کافی در اختیار متولیان قرار بدهد تا جهت استخدام گروه هائی به عنوان محیط بانان در نظر بگیرند تا در نظافت و حفظ محیط زیست کوشا باشند.

و اما چند پیشنهاد دیگر در رابطه با کسانیکه عادت کرده اند محیط اطراف خود را با ریختن اشغال آلوده کنند از طریق نیرو های انتظامی در درون شهر ، ومحیط بانان در خارج شهر مخصوصاً در محیط باغات و چمنزارها و کوه پایه ها و . . .

با دادن وحله اول تذکر ، و در صورت تکرار جریمه نقدی بکنند و حتی از طریق ارگانهای ذیصلاح مجازات قابل ملاحظه ای را در نظر بگیرند و امیدوارم مردم فهیم ایران بتواند با فرهنگسازی در حفظ محیط زیست مانند سایر مسایل موفق باشند. انشاالله 

***************************************************

  خبرنگار داغ و داغچیلار

یکی از بزرگواران و استادان عرصه علم و ادب که همیشه برای ما الگو بوده و خواهد بود استاد مجید تونوچیان در روز جمعه مورخه 21/3/89 در بین گروه های NGO بود که با کوله پشتی کوچک خود و در بین جوانان در حال جمع آوری اشغالهای منطقه پیام بود که توسط دوربین داغ و داغچیلار شکار شده بود. در این نشریه چاپ گردیده بنظر من با این سن و سال میخواست پیام مهمی را برای جوانان شهرمان در مورد حفظ و حراست از محیط زیست و نقش اساسی آن در محیط ما بیان می کند بهرحال جای دارد از این مرد پرتلاشگر و جامعه ما قدردانی بکند و همیشه قدردان آن باشد و هیئت کوه نوردی و صعودهای ورزشی شهرستان مرند ضمن قدرداني از اين استاد بزرگوار آروزی طول عمر همراه با سلامتی و شادکامی را از خداوند منان خواستار است.

***********************************************

يكي از جالب ترين و در عين حال دردناك ترين مطلب روز پاك سازي محل گردشگري پيام مرند بنابه گفته ي يكي از NGO ها كه مي فرمايد : من در روز جمعه مورخه 21/3/89 به همراهي دوستان جهت پاكسازي منطقه گردشگري پيام رفتيم و از اولين فضاي سبزي كه عده اي از خانواده هاي محترم اهل تبريز در آن محل نشسته بودند و متاسفانه دور و بر آنها پر از آشغال هاي ريخته شده هفته قبل بود و بچه ها مشغول تميز كردن آن بودند و اعضاي كوه نوردي هم ، كيسه هاي زباله را بين خانواده هاي مستقر در منطقه پيام تحويل ميدادند و منهم مشغول جمع كردن آشغال به همراه دوستان NGO ها بوديم كه بعد از تميز كردن آن منطقه و جمع آوري آشغال ها خواستم به طرف دوستان ديگر بروم يك مرتبه يكي از خانواده هايي كه همراه خانواده شان در آن محل نشسته بودند با صداي بلند داد زد كه آقا... آقا... قسمتي از آشغالهاي اطراف ما مانده لطفاً اينها را هم جمع كنيد ، من برگشتم و خواستم به ايشان يك چيزي را بگم ولي به علت شرايط موجود نتوانستم مطلبي را بيان كنم به هرحال اطراف زيراندازهاي آن خانواده محترم و ... را تميز كردم و بلاخره در اتمام كار برايشان عرض كردم كه خانم اگر مي خواهيد من تا عصر اينجا بمانم و هر چه قدر اشغال بريزيد آنها را هم جمع كنم ! و خانم چيزي به من نگفتند و من برگشتم پيش دوستانم ولي با حالت داشتن بغض در گلو و با ناراحتي كه چرا بعضي از مردم اينگونه فكر مي كنند كه يكي بريزد و ديگري آنرا جمع كند ؟! پس كي ما مي خواهيم فرهنگ شهر نشيني را يادبگيريم و چرا ما عادت كرديم كه هميشه آشغالها را به محيط زندگي خودمان بريزيم و كي‌.... ؟

خبرنگار داغ و داغچيلار

 


مطالب مشابه :


شعار ورزشی

ورزش و سلامتی - شعار ورزشی - ورزش و قالب هاي




سایت فدراسیون اسکیت به عنوان برترین سایت فدراسیونهای ورزشی برگزیده شد

در اين همايش كه با شعار "توانمند سازي روابط‌عمومي‌هاي ورزشي" و با حضور "پژمان نياكي




دبابت و ورزش ( به مناسبت 14 اکتبر روز جهانی دیابت)

آموزش مفاهیم سلامت درشهرستان بهشهر - شعار سال 1393: یک عمر سلامت با خود مراقبتی




جزوه سال دوم

مهارت هاي ورزشي و ابعاد مختلف روانشناسي ورزشي ، آنها را در جهت حفظ سلامت كمك -3 شعار : اين




حوزه‌ ‌‌يادگير‌ي تربيت بدنی ابتدایی

شعار سال تحصيلي 92-91 هاي بدني در قالب آموزش و تمرين مهارت هاي ورزشي، شركت در رقابت هاي




سالن ورزشي روستاي زيوه بخش انگوت گرمي مغان در اختيار ورزشكاران قرار گرفت

با حضور مديركل تربيت بدني استان و فرماندار گرمي سالن ورزشي هاي متنوع ورزشي با شعار




تاثیر فن آوری اطلاعات در مدیریت ورزش

اين شعار قديمي دانش به همين منظور بسياري از اطلاعات دانشگاه‌هاي معتبر ورزشي دنيا در




كليات سند چشم انداز توسعه فوتبال ايران تصويب شد

كليات سند چشم انداز توسعه فوتبال در جمهوري اسلامي ايران با شعار 'فوتبال سايت هاي ورزشي.




نگاهي به شعار‌ تيم‌هاي حاضر در جام جهاني2010

مهرزاد لطف اللهی sport - نگاهي به شعار‌ تيم‌هاي حاضر در جام جهاني2010 - به نام خداوند یکتا .




نشريه ورزشي - فرهنگي و اجتماعي

ورزشی - نشريه ورزشي - فرهنگي و اجتماعي - - ورزشی داغلارين . قيزيل لاله كؤكسون ياريب ياماجدا




برچسب :