تجربیات معلمی

می گویند معلمی هزار و یک فوت و فن دارد که فقط یکی از آنها تدریس است و هزار تای دیگر.... این نوشته بخشی از تجربیات اینجانب  در بخشی از آن هزارتای دیگر است و هر چند اندک و مختصر است ، اما امید آن دارد دیگر همکاران را نیز در سهیم ساختن دیگر همکاران در تجربیاتشان ، به اندیشه و انگیزه وادارد. کودکان و نوجوانان چون گلهای بهاری در آستانه شکوفایی هستند. توجه درخور و شایسته آنها را بارور می کند و بی توجهی یا افراط در توجه آنها را پژمرده و دلمرده می سازد. در این میان معلم نقشی برجسته دارد. توجه به نکات زیر شما را در ایفای این نقش می تواند یاری کند. به خاطر داشته باشید که دانش آموزان به معلم خود بیش از اندازه اعتماد دارند و این اعتماد، سطح انتظارات آنان را از معلم افزایش می دهد. برای پاسخگویی به این انتظارات و موفقیت در کار باید به معلمی عشق ورزید و عاشق آن بود. دانش آموزان خود را دوست بدارید. به نیازهایشان توجه کنید و به آنها عشق بورزید، آن گونه که به فرزندان خود عشق می ورزید. دانش آموزان چون گل لطیف و حساس هستند، پس با مهربانی و ملاطفت با آنها برخورد کنید. هر رفتاری خارج از این ، نتایج ناگواری در زندگی او خواهد داشت.
در عین حساسیت ، آنها با دقت هستند و به همه چیز توجه دارند. از لباس و ظاهر ما تا رفتار و گفتار و حتی لحن بیان ما سعی کنید همیشه مرتب و آماده در کلاس حاضر شوید تا بتوانید با تاثیر خوب در روح و جان او، انسانی شایسته تربیت کنید. دانش آموزان کنجکاو هستند و سوالات بسیاری در ذهن آنهاست که پاسخ بعضی از آنها را نمی دانیم. در مواجهه با چنین شرایطی ، سعی کنید با اعتماد به نفس حقیقت را به او بگویید و قول دهید بررسی و جستجو کنید و جواب سوال را در جلسات بعد به او بگویید. با این کار نه تنها در حس اعتماد آنها خلل وارد نمی شود، بلکه عمق روابط متقابل نیز بیشتر می شود. دانش آموزان در حال رشد و شکوفایی هستند، هر آنچه آنها را از ابراز وجود و بیان نظر و عقیده باز دارد، باروری ذهنی و شخصیتی آنها را دچار آسیب می کند، اجازه دهید آزادانه حرف و نظر خود را ابراز کنند.
این موضوع شاید ایده هایی جدید را نیز در ذهن شما جرقه بزند. شخصیت سنین کودکی و نوجوانی دانش آموزان را مهم بشمارید. از توهین و بی احترامی به آنها پرهیزید. بی احترامی و اهانت بویژه در حضور همسالان ، آنها را دچار ترس و دلهره می کند. دلهره ای که جلوی پیشرفت را سد خواهد کرد. به یاد داشته باشید کودک فقط ساعاتی از روز را در مدرسه است و باقی ساعات را با خانواده می گذراند. پس برای شناخت بیشتر و بهتر ابعاد شخصیتی و اجتماعی و روانی او حتما با خانواده وی در ارتباط باشید. طرح درس را هیچ گاه فراموش نکنید. طرح درس نقشه و برنامه شما در طول این سفر است.
سفری که منجر به کشف و پرورش استعداد نهفته بیش از دهها کودک و نوجوان می شود. با مطالعه و تجهیز خود به علم و تجربه ، با اعتماد به نفس به مبارزه تمامی مشکلات بروید و در این راه از تمامی امکانات و توانایی های خود استفاده کنید. سعی کنید در نقشهای مختلف ظاهر شوید و رلهایی را که لازم و ضروری است به نحو احسن ایفا کنید. شما الگو و مدل شاگردان خود هستید. روی خوش و خندان را فراموش نکنید. لبخند، لبخند و لبخند.... از توانایی تک تک دانش آموزان خود در اداره کلاس بهره ببرید. این کار علاوه بر کمک به شما در کنترل کلاس ، به شاگردان خجالتی و درونگرا فرصت ابراز وجود می دهد. مطمئن باشید همیشه تشویق بهتر از تنبیه نتیجه می دهد. همیشه آسان ترین راه بهترین راه نیست. تنبیه بدنی ممنوع است. تنبیه در بهترین معنای آن یعنی محروم کردن موقتی فرد در دسترسی به امتیازات و حقوقی که در شرایط دیگر برایش مهیاست

 املاء....من در روستا در کلاسي درس مي دادم که دانش آموزان اصلا خواندن و نوشتن را بلد نبودند. در کلاس در س بعد از ايجاد انگيزه به دانش آموزان گفتم که 5 دقيقه فرصت دارید در س را يک بار مطالعه کنید و زير کلمات مشکل خط بکشید. بعد از انجا م اين کار ضبط صوت را باز کردم و تاکيد کردم که گوش کنند و خط بري نمايند و بعد از اتمام اين کار يک بار ديگر خودم کلمه به کلمه خواندم و دانش آموزان تکرار کردند .

انشاء.....بسياري از اوقات مشاهده مي شود که دانش آموزان در زمينه ي توصيف منظره و يا ... مشکل دارند . اين ضعف را مي توان به اين وسيله برطرف نمود. سعي شود در کلاس انشاء داستان و يا وقايع ديگر ي تعريف گردد و درست بعد از تعريف يک صحنه و يا ... از دانش آموزان خواسته شود که آن منظره را در چند سطر توصيف نمايند

جغرافی براي تدريس بهتر است از همان مقطع تحصيلي دبستان از نقشه استفاده شود. از دانش آموزان مي خواهم درس جديد ي ر ا که آموخته اند براي جلسه بعد تعدادي سوال تشريحي و تستي از آن در بياورند و به عنوان فعاليت در منزل ميباشد و در يادگيري بهتر به آنان کمک مي کند .

يکي از روشهايي که آموزش صحيح و ماندگار را در پي دارد طرح سؤال از دروسي است که تدريس مي شود. به اين منظور از دانش آموزان مي خواهيم جعبه زيبايي به نام جعبه پرسش تهيه کنند(با سليقه خودشان تزيين کنند. تصوير بزرگان و دانشمندان را روي آن بچسبانند يا آن را شبيه کتابخانه کوچک بسازند و...) پس از تدريس هر درس سؤالات آن درس را بنويسند و داخل جعبه بگذارند. اين جعبه کاربردهاي فراواني دارد براي ارزشيابي تشخيصي و يا اجراي مسابقه و حتي امتحان ميتوان از اين جعبه بهره مند شد زيباترين جعبه هایی که سؤالات مفيدي هم داشته باشند تشويق شده و نمره مي گيرند.

در فرآيند تدريس معلمي موفق تر است که کمتر حرف بزند و بيشتر دانش آموزان را به تفکر وا دارد.من در ابتداي تدريس از يک مبحث مشخص چند سوال مطرح ميکنم.سپس به دانش آمزان فرصت مي دهم که مبحث مورد نظر را مطالعه کنند.سپس همان پرسشها را از آنان ميپرسم.دانش آموز بايستي پس از مطالعه بتواند به پرسش ها پاسخ دهد.البته انتظار ندارم بتواند به همه پرسشها پاسخ دهد زيرا پرسشها از سطوح مختلف حيطه شناختي هستند. پس از پرسش مطلب را تدريس مينمايم .(البته تدريس با روش هاي مختلف تدريس صورت مي گيرد و فقط به صورت سخنراني نيست.)و مجددا همان پرسشها را از دانش آموزان مي پرسم و نمره گذاري ميکنم.در جلسه بعد هم به تدريج با افزايش سطح پرسش ها کار را ادامه ميدهم. اين روش مزايايي دارد: 1-دانش آموزان را وادار به مطالعه ميکند و انان روش صحيح مطالعه را ياد ميگيرند. 2-دانش آموزان مطالب درسي را در همان جلسه کلاس ياد ميگيرند و در منزل فقط مرور ميکنند. 3-با نظر خواهي در مورد پرسش ها از بقيه دانش آموزان، هم کلاس فعال خواهد شد و هم دانش آموزان کم کار وادار به کار ميشوند. 4-دانش آموزان در پايان ترم يک مجموعه از نمونه سوالات خواهند داشت 5-رابطه معلم با دانش آموزان يکطرفه نخواهد شد. 6-در اين روش دانش آموز با کتاب درسي انس بيشتري مي گيرد و از آن به عنوان يک ابزار مهم در آموزش استفاده بهتري مي برد. 7 آموزش گروهي در اين روش قابل اجراست.

كلاسي كه شاد و مهيج نبوده و دانش اموزان در آن علاقه اي به كار رياضي نداشته باشند، نمی تواند كلاس رياضي باشد. كلاس رياضي بايد براي دانش آموزان شاد و مهيج باشد تا دانش آموزان در اين محيط بتوانند ايده يابي ، ايده سازي و راه حل يابي كنند. در اين مورد براي فهم عميق دروس توسط دانش آموزان اولويت هاي زير را در كلاس جدي بگيريم : 1 - دادن فرصت تفكر به دانش آموزان بعد از هر سوال يا فعاليت 2 - دادن فرصت ابراز عقيده و اظهار نظر 3 - دادن فرصت براي دست و پنجه نرم كردن دانش آموزان با مفاهيم رياضي (فردي يا گروهي) 4 - دادن فرصت پيش مطالعه و مطالعه و پس مطالعه 5 - دادن فرصت طرح سوال (سوالهاي ساده - متوسط - نكته دار) 6 - داشتن نوآوري و ابتكار و توانمندي در برقراري رابطه صميمانه - محترمانه بادانش آموزان به نحوي كه اين ارتباط دوطرفه بوده و فقط در كلاس نباشد و در محيط خارج از كلاس نيز ادامه داشته باشد 7 - داشتن وبلاگ توسط دبير و ارائه برخي مطالب جالب و موازي با مفاهيم رياضي در اين وبلاگ كه دانش آموزان از آن استفاده نمايند .

                                           .حمیدرضاسلیمی


مطالب مشابه :


نشانه های تدریس خوب

تجربیات معلمی - نشانه های تدریس خوب - - تجربیات معلمی




تجربیات معلمی

مشاورمدرسه - تجربیات معلمی - تجربیاتی از مشاوره در مدارس




تجربیات معلمی

شیروان 1400 - تجربیات معلمی - می گویند معلمی هزار و یک فوت و فن دارد که فقط یکی از آنها تدریس




اصول و مهارت های آموزش انشا

تجربیات معلمی - اصول و مهارت های آموزش انشا - - تجربیات معلمی




آزمون فصل دوم (علم وفرهنگ )فارسی سوم

تجربیات معلمی - آزمون فصل دوم (علم وفرهنگ )فارسی سوم - - تجربیات معلمی




سوالات تستی فصل سوم فارسی سوم

تجربیات معلمی - سوالات تستی فصل سوم فارسی سوم - - تجربیات معلمی




تجربیات من

معلم ابتدایی - تجربیات من - فعاليت هاي كلاس ششم ابتدایی - معلم ابتدایی




تجربیات مثبت شغل معلمی ،برای معلمان

معلمان علوم تجربي(مقطع راهنمایی) - تجربیات مثبت شغل معلمی ،برای معلمان - "به من اندیشیدن را




تجربیات شغل معلمی

گروه ریاضی شهرستان آران و بیدگل - تجربیات شغل معلمی - آزمون ریاضی ، تست هوش، تجربیات شغل




یاد آن گرامی ترین

تجربیات معلمی - یاد آن گرامی ترین - - تجربیات معلمی




برچسب :