سنجش توانمندی های تکنولوژی در صنایع نیشکر

سنجش توانمندی های تکنولوژی در صنایع نیشکر
تحقیق موردی:شرکت کشت و صنعت سلمان فارسی

 

 

چکیده: یکی از عوامل توفیق بنگاه های اقتصادی بکارگیری تکنولوژی برای کسب و کار و ایجاد یا حفظ مزیت رقابتی، آگاهی و شناخت سطح توانمندی  تکنولوژی و استفاده از آنها است ، ارزیابی و سنجش نیازهای تکنولوژیک ابزاری است که بمنظور تعیین قابلیت های مورد نیاز بکار می رود. با ارزیابی نیازهای تکنولوژیک حوزه های ضعیف و مشکل آفرین بنگاه شناسایی و مزیت نسبی آن نیز مورد توجه قرار می گیرد. این تحقیق کاربردی با هدف سنجش و ارزیابی سطح توانمندی تکنولوژیک شرکت کشت و صنعت نیشکر  سلمان فارسی  با استفاده  از مدل  ارزیابی نیازهای تکنولوژیک در نه بعد سطح توانمندی انجام شده است. روش شناسی پژوهش, توصیفی پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه از خبرگان است. جمع آوری یافته ها نشان دهنده این است که شرکت کشت وصنعت سلمان فارسی  بر اساس مدل مذکور در منطقه رده پیشرو منطقه B و یا به عبارتی دیگر بنگاه های واکنشی قرار می گیرد و در پایان پیشنهاداتی برای تقلیل شکاف موجود ارائه گردید.

واژگان کلیدی : تکنولوژی، ارزیابی تکنولوژی، ارزیابی توانمندی تکنولوژیک،

1-مقدمه
مدیریت تکنولوژی یک نوع مدیریت سیستمی است که آمیزه ای از علوم: مهندسی، مدیریت، کیفیت وحتی خدمات میباشد. در سه دهه اخیرتکنولوژی مهمترین عامل خلق ثروت بوده که می تواند باعث توسعه دانش فنی، نیروی انسانی، منابع طبیعی، سرمایه و حتی مدیریت باشد که قطعاً در ارتقای استاندارد زندگی بشر نقش درخشانی دارد.
با توجه به اهمیت بالای توسعه تکنولوژی، مدیران ارشد بنگاههای اقتصادی می باید با درک صحیح از توانمندی تکنولوژیک سازمان خود، شناسایی تحولات تکنولوژیک در دنیا و نیز زیر نظر گرفتن تلاش رقبا برای دستیابی به تکنولوژی های جدید، پیوسته در جهت ارتقاء توانمندی تکنولوژی سازمان خود گام بردارند.
شرکتها و بنگاههای تولیدی همواره درگیر مسائل اجرائی بسیار زیادی از قبیل خرید، فروش، تامین مواد اولیه، امور حسابداری، بیمه و... همچنین تغییرات شدید در محیط رقابت می باشند. لذا استفاده از مدلها و روشهای ارزیابی تکنولوژی طولانی در این بنگاهها جوابگو نمی باشد. تجربه نشان می دهد که مدلها و روشهایی که در شرکت بکار گرفته میشوند بایستی دو خاصیت اساسی داشته باشند اولاً ساده و قابل فهم باشد و ثانیاً در زمان کوتاه و قابل قبولی نتیجه را ارائه دهد. از طرف دیگر ارزیابی و ممیزی تکنولوژی یکی از وظایف مدیران استراتژیک می باشد که با توجه به شرایط محیطی و قابلیتها و توانمندیهای خود و همچنین بررسی نقاط ضعف، استراتژی ها و سیاستگذاریهای لازم را جهت رشد سازمان و تحقق اهداف آن انجام دهند (طباطبائیان، 1384).

2- مرور ادبیات
تکنولوژی بعنوان اجزای عملی دانش و تجربه در تولید کالا یا ارائه خدمات، تعریف می شودو همچنین بعنوان فرایند انتقال و تبدیل منابع به محصولات از طریق دانش، تجربه، اطلاعات و ابزار است.
ارزیابی نیاز تکنولوژی چهارچوب و ابزاری است که برای تشخیص و تعیین قابلیتهای مورد نیاز برای اجرای اولویت های تکنولوژِی که در کشورهای در حال توسعه طراحی شده است.
ارزیابی توانمندی تکنولوژیک عبارت است از فرایندی که به کمک آن سازمان قابلیتها و توانمندیهای تکنولوژیک خود را با لحاظ کردن اهداف بلندمدت مورد بررسی قرار میدهد. ارزیابی توانمندی تکنولوژی فرایندی است که در آن سطح فعلی قابلیتها و توانایی های تکنولوژیک سازمان اندازه گیری میشود تا هم نقاط ضعف و قوت تکنولوژی سازمان شناسایی شود و هم بتوان توانمندی های تکنولوژیکی سازمان را با رقبا یا سطح ایده آل مقایسه نمود و جهت جبران موارد نامطلوب اقدام کرد.
تحلیلی است که جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف دارایی های تکنولوژیک سازمان انجام میشود و هدف آن ارزیابی موقعیت تکنولوژیکی شرکت در مقایسه با رقباء و پیشرفته ترین تکنولوژی هاست.ارزیابی تکنولوژی یک ابزار یا چهارچوب فکری است، که به درک بهتر نسبت به تکنولوژی و تصمیم گیری در مورد آن کمک می کند.
از ضرورتهای انتخاب تکنولوژی مناسب، استفاده در جهت تامین منافع جامعه و موسسه و ارزیابی صحیح آن است. تکنولوژی در یک محیط انسانی قرار دارد و لذا تکنولوژی ها با محیط فیزیکی و با نظام های مختلف محیط انسانی شامل نظام اقتصادی، نظام اجتماعی، نظام فرهنگی و سیاسی و سایر نظام های تشکیل دهنده آن، در تعامل می باشند. به عبارتی تکنولوژی های مختلف، نظام های گوناگون محیط انسانی اطراف خود را متاثر می سازند و این نظامها نیز به نوبه خود، واکنش هایی را دارند ، بنابراین ارزیابی تکنولوژی باید با یک نگرش کلی صورت بگیرد. در بررسی مزایا و محدودیتهای تکنولوژی، ملاک نباید فقط اثربخشی فنی و بهره بری اقتصادی باشد. بلکه در رابطه با محیط انسانی اطراف آن را نیز بررسی نماید. هدف ارزیابی تکنولوژی به حداکثر رسانیدن اثرات مثبت و توسعه تکنولوژی های سازگار با محیط اطراف می باشد. همچنین ممیزی تکنولوژی در پی تعیین و ارزیابی شکاف (ارزیابی سطح تکنولوژِی موجود و اندازه گیری شکاف با سطح مطلوب) ارزیابی علل و عوامل موثر در بوجود آمدن شکاف تکنولوژی.
در کشور ما به موضوع ارزیابی توانمندی تکنولوژی در سطح بنگاه ها توجه بسیار کمی شده و در این راستا فرهنگ سازی کمی انجام شده است  حتی اگر سازمانهائی مایل باشند در این جهت حرکت نمایند مراجع و منابع بسیار کمی در دسترس آنها قراردارد. امروزه برای باقی ماندن در عرصه رقابت، سازمانها ناگزیر باید به تحول تکنولوژی و ایجاد تکنولوژیهای پیشرفته روی بیاورند. اما این سوال مطرح می شود که در مسیر به دست آوردن تکنولوژی، بهترین راه برای کم کردن شکاف تکنولوژی کدام است؟ به نظر می رسد ابزار مناسب جهت تائید و تصدیق این تخمین های ذهنی، مدلهای توانمندی تکنولوژی است. تجربه نشان میدهد که مدلها و روشهایی که در شرکت بکار گرفته میشوند بایستی دو خاصیت اساسی داشته باشند اولاً ساده و قابل فهم باشد و ثانیاً در زمان کوتاه و قابل قبولی نتیجه را ارائه دهد. مدلهای مختلفی در ارتباط با ارزیابی توانمندی نوآوری و تکنولوژی میباشد که این دیدگاهها و مدل ها در سه بخش کلی به شرح جدول 1 دسته بندی می گردد:

جدول 1: دسته بندی مدل های ارزیابی توانمندی فناورانه

مدل های تعیین شکاف فناوری

مدل های ارزیابی علل بروز شکاف فناوری

مدل های ارائه راهکار جهت جبران شکاف فناوری

مدل ارزیابی نیاز تکنولوژی

مدل اطلس تکنولوژی

مدل فورد

مدل فورد

مدل سیستم های اطلاعات مدیریت علم و تکنولوژی

مدل پورتر

مدل لیندسی

مدل لیندسی

مدل مدیریت نیازهای تکنولوژی

مدل پاندا و راماناسن

مدل اطلس تکنولوژی

مدل فال

-----

مدل فلوید

مدل فلوید

مدل گارسیا – آرولا

-----

مدل مدیریت نیازهای تکنولوژی

مدل مدیریت نیازهای تکنولوژی

مدل لین

-----

مدل ارزیابی محتوای تکنولوژی

مدل سطوح توانمندی تکنولوژی

-----

-----

مدل ارزیابی موقعیت تکنولوژی

----

-----

-----

مدل ارزش افزوده اقتصادی

-----

-----

-----

3-معرفی شرکت

ادامه مطلب در لینک زیر:

 

http://www.modiryar.com/index-management/mba/case/5883-1393-02-26-15-04-47.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را

 

با مدیریت سایت از طریق پست الکترونیکی؛

 

Email: [email protected]

 

در میان گذارید.


مطالب مشابه :


کشت و صنعت کارون

نیشکر - کشت و میزان اراضی شرکت کشت و صنعت کارون کشت وصنعت نيشكر دهخدا کشت وصنعت




تاریخچه کشت نیشکر

تاریخچه کشت نیشکر اما در سال 1319 شرکت سابق نفت ایران و دهخدا کشت وصنعت




روش سنتی تولید شکر قرمز در مازندران

آشنایی با نیشکر و صنایع شرکت توسعه کشت وصنعت نيشكر دهخدا کشت وصنعت نيشكر




علف کش های رایج کشورمان

آشنایی با نیشکر و کنترل علفهاي هرز پهن برگ يکساله و چند ساله و جگن در کشت مستقيم و




انواع کنه ها

آشنایی با نیشکر و صنایع شرکت توسعه کشت وصنعت نيشكر دهخدا کشت وصنعت نيشكر




تعیین نیازآبی و ضرایب گیاهی نیشکر در اراضی کشت و صنعت هفت تپه خوزستان

شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه نصب شده اند استفاده شد. کشت وصنعت نيشكر دهخدا




مبارزه ی بیولوژیک با افات نیشکر

مبارزه ی بیولوژیک با افات نیشکر شرکت توسعه کشت وصنعت نيشكر دهخدا کشت وصنعت




كشت و صنعنت امام خميني شعيبيه

در شهریور ماه ۱۳۷۳ با تهیه قلمه از شرکت های کشت وصنعت نیشکر هفت و از جنوب به واحد دهخدا




طرح آبرسانی توسعه نیشکر خوزستان

کشت نیشکر شرکت های کشت وصنعت نیشکر هفت تپه و میان آب، مزارع این شرکت نیز به زیر کشت




نیشکر و معرفی آفات و بیماریهای آن/قسمت اول

استان خوزستان از دیرباز مهد کشت نیشکر ایران شرکت که کشت و صنعت های کشت وصنعت




برچسب :