طراحی مسیر با استفاده از نرم افزاز Autodesk Land Desktop


1- مقدمه
نخستین مرحله برای کار با نرام افزار Autodesk Land Desktop ایجاد یک پروژه جدید و تنظیم مشخصات مربوط به آن است. مشخصات مربوط به یک پروژه و نقشه آن به طور کلی عبارتند از : نام پروژه ، توضیح پروژه ، واحد طول ها ، واحد زاویه ها ، نحوه نمایش زاویه ها دقت نمایش طول ها اندازه قلم برای نوشتن متن ها و ابعاد نقشه که این اطلاعات در ابتدای یک پروژه مورد نیاز می باشد.
در مواردی که قصد ترسیم یک نقشه ، به عنوان مثال یک نقشه توپوگرافی را داشته باشیم ، نخست باید یک پروژه به همراه نقشه مربوط به آن تعریف نمائیم تا بتوانیم از دستورات برنامه جهت ادامه کار استفاده نمائیم. در طراحی مسیر معمولا نقشه توپوگرافی قبلا تهیه و ترسیم شده است و فایل DWG یا DXF آن در اختیار طراح قرار داده می شود. در این مورد برای طراحی مسیر ابتدا باید نقشه توپوگرافی با استفاده از برنامه Autodesk Land Desktop باز شود و سپس برای آن یک پروژه جدید تعریف گردد.

2- نصب Autodesk Land Desktop
نصب نرم افزار Autodesk Land Desktop چند قسمت می باشد که ابتدا نرم افزار اصلی که AUTO CAD LAND DEVELOPMENT می باشد را نصب می کنیم و بعد برنامه های جانبی AUTODESK CIVIL DESIGN و AUTODESK SURVEY DESIGN را نصب می کنیم . در قسمت های بعد توضیحات بیشتری در این خصوص داده می شود.
نحوه نصب نرم افزار و Crak کردن آن در Helpآن موجود می باشد.


3- ایجاد پروژه و انجام تنظیمات آن
بعد از باز کردن نرم افزار Autodesk Land Desktop از منوی File گزینه NEW را کلیک می کینم شکل 1 ظاهر می شود

شکل 1
که با زدن دکمه Creat Project شکل 2 ظاهر می شود که در قسمت Name نام پروژه و محل ذخیره را وارد کنید می توان توضیحات پروژه را در قسمت های مربوطه وارد کرد.در قسمتProto type نوع اندازه گذاری را باید مشخص کرد که دو گزینه دارد Feed ,Metter می باشد و آز انجائی که اغلب نقشه ها به صورت متریک می باشد گزینه Metter را انتخاب می کنیم. برای ذخیره فایل در پوشه DWG پروژه مربوطه گزینه Project DWG را انتخاب می کنیم در غیر این صورت در قسمت Fixed Path آدر س فایل با استفاده از دکمه Browse وارد می کنیم.(شکل 3)


شکل 2


شکل 3

با OK کردن پنجره New Drawing پنجره دیگری به نام Cerate Point Database باز می شود ( شکل 4( که این قسمت نحوه ساخت نقاط بانک می باشد . در Point Description Field Size اندازه توضیحات نقاط و با زدن تیک Use Point Name امکان استفاده از حروف و عدد در نام نقاط فراهم می شود. درگزینه Point Name Field Size اندازه نقاط را می توان وارد کرد.

شکل4
با انجام این کار و کلیک کردن بر روی دکمه OK صفحه Load Setting باز می شود (شکل5) که در این صفحه مقیاس نقشه را مثلا 1:2000 را مشخص می کینم .

شکل 6
با زدن دکمه Next صفحه Units به نمایش در می آید (شکل7( که واحد اندازه گذاری و زاویه دید و مبدا اندازه گیری و تعداد ارقام اعشار را تنظیم می کنیم که با هر با تغییر دادن در قسمت Sampels تغییرات انجام شده نشان داده می شود.

شکل 7
با زدن دکمه Next صفحه Scale باز می شود که در این قسمت مقیاس افقی و قائم و نوع صفحه را مشخص می کنیم (شکل8) در قسمت های بعدی توضیحات بیشتری در مورد مقیاس ارائه شده است.


شکل8
با کلیک کردن دکمه Next پنجره Zone باز می شود (شکل 9( در این پنجره زون با قطاعی از کره زمین که ناحیه مورد نظرتان در آن واقع شده است را انتخاب می کنید . این ناحیه را باید از منوی آبشاری Categories انتخاب کنید. برای کاربران ایران معمولا Iran انتخاب می شود روی دکمه Next کلید کنید.

شکل 9
پنجره Orientation (شکل 10)باز می شود در این پنجره می توانیم مبدا نقشه و چرخش شمال را وارد می کنیم که معمولا تمام آن ها را صفر وارد می کنیم روی دکمه Next کلیک می کنیم

شکل 10

پنجره Text Style باز می شود (شکل 11( در این قسمت نام چند مجموعه سبک متن دیده می شود برای واحد های متریک mili و mleroy استفاده می شود بقیه گزینه ها برای واحد فوت می باشد. با انتخاب هر کدام از آن ها مشخصات آن را در جدول روبرو مشاهد کرد. در قسمت Select Current Style می توان سبک مورد نظر خود را انتخاب کرد. با انتخاب سبک مورد نظر روی دکمه Next کلیک می کنیم.

شکل 11

وارد پنجره Border ( حاشیه ( می شوید (شکل 12) در کادر Border Selection گزینه Line متداولترین گزینه را انتخاب می کنید با انتخاب آن کادر Border Line فعال می شود در این کادر پهنای خط حاشیه فواصل خالی از چپ و راست و بالا و پائین قابل تنظیم می باشد. با انتخاب گزینه های Unscaled Blok و Scaled Block باعث فعال شدن کادر Custom Blok می شود و در قسمت Block Name می توان یک بلوک پیش ساخته به عنوان حاشیه انتخاب کنید.
گزینه None را نیز برای هنگام که نمی خواهید Border داشته باشید انتخاب کنید . برای پایان تنظیمات می توانید روی دکمه Finish بزنید. برای ذخیره تنظیمات به صفحه بعد بروید روی دکمه Next بزنید .




شکل 12
در این قسمت Profile Name یک نام برای تنظیماتی که انجام دادید به عنوان Profile در لیست زیرین آن ذخیره شود و د رآینده هرگاه به این تنظیمات احتیاج داشته باشید پس از ورود به صفحه Load Stting (شکل 6( می توانید تنظیمات خود را Load کنید. با نوشتن نام پروفیل آن را ذخیره می کنیم و در آخر روی دکمه Finish کلیک کنید پنجره اصلی بسته می شود.

شکل 12
در این صفحه تمام تنظیمات را برای کابر نمایش می دهد (شکل 13( تنظیمات را بررسی و سپس برروی دکمه OK کلیک کنید.

شکل 13
حال فایل ترسیم شما دارای تمام تنظیمات مورد نظرتان می باشد . اگر به هر دلیل پنجره Load را ببندیم بار دیگر که خواستیم آن را باز کنیم باید در منوی File گزینه Open را کلیک کنید . در این صورت پنجره Open Drawing باز می شود ( شکل 14(

شکل 14

در قسمت Project Path مسیر پروژه را وارد می کنید . درقسمت Project Name نام پروژه را انتخاب کنید. در قسمت پائین پنجره در کادر Select Project Drawing تمام فایل ترسیم موجود در پروژه نمایش داده می شود. بر روی دکمه OK کنید تا نقشه باز شود.
تا این قسمت توانستیم تنظیمات کاغذ و نحوه بازکردن فایل را انجام دادیم . معمولا نقشه توپوگرافی را از قبل آماده می کنند و در صورت آماده بودن نقشه توپوگرافی فایل را باز می کنیم و اقدام به طراحی مسیر می کنیم و در صورتی که نقاط مختصات داشته باشیم مراحل بعدی را انجام می دهیم .
3- انتخاب محیط کاری
نرم افزار Autodesk Land Desktop به همراه دو نرم افزار Civil Design و Survey Design ارائه شده است . دو نرم افزار جانبی Civil Design و Survey Design باید به همراه نرم افزار اصلی یعنی نرم افزار Autodesk Land Desktop نصب شوند و هریک از این نرم افزارها قابلیت خاصی را در اختیار کابران قرار می دهند . محاسبات و ترسیمات عمومی نقشه برداری را می توان با استفاده از هسته اصلی یعنی نرم افزار Autodesk Land Desktop انجام داد. درصورتی که برای محاسبات پیچیده تر مانند ترسیم پروفیل طولی ، ترسیم مقاطع عرضی ، محاسبات هیدرولوژی و سرشکنی پیمایش و شبکه های نقشه برداری باید از برنامه های جانبی Civil Design و Survey استفاده شود. با استفاده از منوی Projects گزینه Menu Palettes صفحه Menu Plattes Manager باز می شود که هر کدام از محیط کاری دیده می شود و می توان هر کدام از محیط را انتخاب کرد . با انتخاب هر کدام از گزینه ها منو های فوقانی برنامه تغییر می کند. (شکل15)
*- لازم به ذکر است که در هنگام نصب نرم افزار اصلی نرم افزار جانبی Civil , Survey نیز باید نصب گردد.

شکل 15
4- ترسیم پلان
ایجاد فایل ورودی
فایل مورد نظر ما باید شامل مختصات های X,Y,Z و شماره نقاط و احیانا شامل توضیحات مربوطه به هر نقطه باشد. اطلاعات این فایل با توجه به برداشت های بدست می آید و باید وارد نرم افزار شوند تا بتوانیم از طریق آن نقشه توپوگرافی منطقه را ترسیم کنیم. این فایل قبل از شروع کار در یک نرم افزار ویرایشگر متن مانند Notepad نوشته و با پسوند txt ذخیره شود.
برای وارد نقاط به نرم افزار از منوی Points گزینه Import/Export Points و سپس Import Point را انتخاب می کنیم.

شکل 16
نقاط که در داخل فایل txt قرار دارد باید با نوع Format در شکل 16 متناسب باشد. ابتدا از طریق Source File نقاط را وارد می کینم و نوع فرمت باید PENZD باشد .
P : نمایش دهنده شماره نقطه
E: نمایش دهنده مختصات X
N: نمایش دهنده مختصات Y
Z: نمایش ذهنده مختصات Z
D: نمایش دهنده توضیحات برای یک نقطه می باشد
حال فرض کنیم که فایل مورد نظر به صورت زیر باشد:
1001 315816.9700 483972.6300 116.4700
1002 315797.4700 483971.9000 117.7700
1003 315798.3500 483895.7200 117.5700
1004 315818.1700 4838968.4000 116.0700
1005 315836.4000 4838970.3300 114.2700
مشخص است که باید Format فایل را به صورت PENZ انتخاب کرد . همانطور که می بینید این چهار ستون با فاصله (Space) از هم جدا شده اند. در صورتی که ستون ها با فاصله (Space) از هم جدا شده باشند باید Space Delimited و اگر با کاما (Comma) از هم جدا شده باشند. گزینه Comma Delimited را انتخاب می کنیم.با زدن دکمه OK صفحه COGO Database Import Options (شکل 17( ظاهر می شود که فقط کزینه Overwrite را انتخاب و روی OK کلیک می کنیم


شکل 17
در حال حاضر نقاط وارد نرم افزار شده اند . حال با استفاده از دستور Zomm Extents از منوی View می توانیم نقاط وارد شده را ببینیم .مشخص است که Size نقاط کمی بزرگ به نظر می رسد .(شکل18( برای ایجاد تغییرات در تنظیمات نقاط می توانیم به طریق زیر عمل کنیم

شکل 18
روی منوی Points در قسمت Edit Points در زیر منوی Display Properties کلیک می کنیم.پرسس زیر مطرح می شود که با تایپ حرف A به معنای تغییر تمام نقاط (All) صفحه Point Display Properties (شکل 19 ) زیر نشان داده می شود.
Points to Modify (All/Numbers/Group/Selection/Dialog) ? :

شکل 19
می توانید نحوه نمایش نقاط را از نظر شکل و ابعاد و همچنین نحوه نمایش اعداد و نوشته ها مشخص کنیم . در قسمت Text می توانیم مشخصاتی از نقاط ( اعم از ارتفاع و شماره نقطه و توضیحات) که قصد داریم آن ها را نمایش دهیم انتخاب کنیم. بهتر است که فقط ارتفاع (Elevation) مشخص و بقیه گزینه ها خاموش شوند. ابعاد نوشته های مربوط به نقاط را نیز می توان در این قسمت تغییر داد.(شکل 20)


شکل 21
پس از اعمال این تغییرات نقشه به صورت زیر در می آید.(شکل20)

شکل 22
5- ترسیم منحنی میزان
از منوی Terrain قسمت Terrain Model Explorer را انتخاب می کنیم که شکل 23 ظاهر می شود روی گزینه Terrainکلیلک راست می کنیم و گزینه Creat New Surface را انتخاب می کنیم . Surface1 ایجاد شده است . با کلیک کردن روی علامت مثبت آن چند آیکون دیگر ظاهر می شود.

شکل 23
با کلیک راست روی Point Files و انتخاب گزینه Points از قسمت Add Points From Autocad Object را انتخاب می کنیم که این پرسش مطرح .می شود
Select objects by [Entity/Layer] :E
حالا کلیه نقاطی که قصد داریم براساس آن ها محنی میزان را ترسیم کنیم با استفاده از یک پنجره انتخاب می کنیم مجددا فرم شکل 23 نمایان می شود. حالا روی Surface1کلیک راست کرده و گزینه Build را انتخاب می کنیم . این کار باعث مثلث بندی می شود . برای اینکه وضعیت مثلث بندی راببینیم روی منوی Terrain گزینه Surface Display ----> Quick View را انتخاب می کنیم .(شکل24(
با این عمل یک سطح برای محیط کاری انتخاب شد. که می توان در نرم افزار لند چند سطح مختلف تعریف و بروی آن کار کرد . در ادامه توضیحات بیشتری در خوصوص تعریف سطح و مزایای ان داده شده است


شکل 24
برای ترسیم منحنی میزان ابتدا باید یک سری تنظیمات را برای این کار انجام دهیم.
از منوی Terrain گرینه Contour Style manager انتخاب می کنیم تا شکل25 ظاهر شود . در قسمت Contour Appearance می توانیم منحنی ها را نرم کنیم. گزینه Add Verices از قسمت Smoothing Options انتخاب کرده و به هر میزان که می خواهیم منحنی ها را نرم می کنیم .

شکل 25
برای رسم منحنی میزان مراحل زیر دنبال می کنیم . ابتدا از منوی Terrain گزینه Create Contours را انتخاب می کنیم تا صفحه مربوط باز شود (شکل26( در اینجا می توان فاصله بین منحنی ها Minor,Major را تغییر دهیم که هرکدام از این منحنی ها در یک لایه جداگانه ذخیره می شوند که این امکان را به ما می دهد که در موقع نیاز هر یک از لایه ها را خاموش کنیم تا بهتر بتوان کار کرد

شکل 26
روی دکمه OKکلیک کنید . پرسس زیر مطرح می شود که بدین معنا است که آیا منحنی میزان قبلی ممکن است در پروژه وجود داشته باشند را پاک کند یا نه که با Yes را تایپ می کنیم و Enter می زنیم نقاط وارد شده به شکل 27 در می آید.
.
حالا می توانیم روی منحنی ها Label بزنیم که بدین صورت است که از منوی Terrain گزینه Contour Label و Grop Interior را انتخاب می کنیم . فرم شکل 28 ظاهر می شود .می توان فاصله Label ها را تعیین کرد. با انتخاب گزینه Add multiple interior …. فاصله کد ارتفاعی ها مشخص می کند. روی دکمه OK کلیک می کنیم

شکل 28

با استفاده از مکان نما (موس) بر روی نقطه شروع Start point و نقطه پایان , End Point را مشخص می کنیم . خط به وجود آمده از هر کجا که بر روی منحنی میزان ها عبور کند کد ارتفاعی آن را مشخص می کند
توجه : فاصله بین برچسب ها باید براساس مقیاس تنظیم شود.

شکل 29
تا این قسمت نحوه وارد کردن نقاط و نحوه ترسیم منحنی میزان ها را آموزش داده شد . لازم به ذکر است که اگر نقشه توپوگرافی تحت نرم افزار Autodesk Land Desktop باشد دیگر نیازی به تعریف سطح وترسیم منحنی نیاز نمی باشد بلکه قبلا این مراحل طی شده است.
از این قسمت بعد راهسازی با استفاده از نرم افزار Autodesk Land Desktopتوضیح داده خواهد شد.
6- ترسیم خطوط شکسته
برای ترسیم خطوط شکسته با استفاده از فرمول زیر طول خطوط شکسته براساس شیب مجاز می باشد. برای سهولت در کار خطوط شکسته باید در یک لایه بندی جداگانه ترسیم شود .

مقدار شیب مجاز طبق آئین نامه راه نشریه 161 سازمان برنامه برای های مختلف بدست آورد. به طور مثال داریم :

بنابراین طول خطوط شکسته برای شیب مجاز 8 درصد برابر با 62.5 درصد می باشد.

بعد از ترسیم خطوط شکسته این خطوط باید تبدیل به یک خط یا چند خط مستقیم که در نقاطی با زاویه خاص با هم برخورد داشته باشد.باید دقت شود در ترسیم خطوط مستقیم مسئله شیب مجاز رعایت شود در غیر این صورت باعث با لارفتن عملیات خاکی می شود.

بعد از ترسیم کلیه خطوط شکسته و مستقیم باید قوس های لازم بین دو خط شکسته که با زاویه Δ باهم متصل می باشد را ترسیم کنیم لذا برای ترسیم این قوس ها نیاز به شعاع و طول اتصال کلوتوئید در صورت ترسیم کلوتئید می باشد که می توان از آئین نامه های راه نشریه 161 و آئین نامه ایمنی راه نشریه 267 سازمان برنامه استفاده کرد . لذا در این قسمت مختصری از این فرمول ها جهت یاداوری بیان می شود.



محاسبه شعاع مسیر برای سرعت های مورد نیاز


محاسبه فاصله مستقیم بین دو قوس معکوس



. 7- ترسیم قوس های مسیر
بعد از ترسیم خطوط شکسته مسیر می توان قوس ها را باتوجه به سرعت طرح وبر بلندی طراحی و رسم کرد. می توان در سومه های مختلف قوس های مختلف را ترسیم کرد.
لازم به ذکر است برای ترسیم قوس حتما باید امکان ترسیم قوس با استفاده از داده وجود داشته باشد . درغیر این صورت قوس ترسیم نمی شود.
ترسیم قوس کلوتوئید- دایره- کلوتوئید – کلوتوئید دوبل
برای سهولت در ترسیم قوس ها بهتر است همه لایه را خاموش و فقط لایه خطوط شکسته روشن باشد. به منظور طراحی قوس کلوتوئید باید ابتدا محیط کاری نرم افزار را در حالت Land Desktop Complate باشد برای این کار از منوی Projects گزینه menu Palettes را انتخاب می کنیم سپس در کادر menu Palettes manager حالت Land Desktop Complate را انتخاب می کنیم


با انتخاب این گزینه منوی های نرم افزار به حالت شکل زیر تغییر می کند.


ابتدا از منوی Lines/Curves گزینه Cerate Spirals و زیر گزینه Spiral Type را جهت انتخاب نوع قوس کلیک می کنیم تا کادر Spirals Type ظاهر گردد که می توان انواع قوس ها اعم از کلوتوئید سینوسی و کسینوسی و درجه دو را انتخاب کرد.از آنجائی که می خواهیم قوس کلوتوئید را رسم کنیم حالت Clothoid انتخاب شود

از منوی Lines/Curves گزینه Cerate Spirals و زیر گزینه Fit Tangent-Tangent را انتخاب می کنیم تا کادر Fit Spiral – Tangent..
باز شود که برای رسم قوس کلوتوئید می توان یکی از حالت کلوتوئید دایره کلوتوئید را انتخاب و یا کلوتوئید دوبل را انتخاب کرد.

با انتخاب Spiral – Curve- Spiral و زدن دکمه OK پیغام زیر ظاهر می شود که باید اولین و دومین خط که قرار است قوس بین این دو رسم گردد را با استفاده از مکان نما (موس) را انتخاب کنیم:
Spiral Type: Clothoid
Select line (or Points(:
Enter radius (or Degree):

بعد ازانتخاب دو خط شعاع مورد نظر را که طبق فرمول های راهسازی برای قوس کلوتوئید بدست آمده راه وارد کرده و سپس پیغام زیر در خط فرمان ظاهر می شود :
Spiral A in (or Length):
در این حالت برای طراحی قوس کلوتوئید می توان با استفاده از پارامتر A و یا طول کلوتوئید طراحی کرد با تایپ حرف L و و زدن Enter قوس خود را با وارد کردن طول قوس طراحی می کنیم . که معمولا طول قوس ورودی (in) و خروجی (out) با هم برابر می باشد که درصورتی که با هم برابر نباشد می توان جداگانه هر کدام را در خط فرمان وارد کرد.
Spiral A in (or Length): L
Spiral Length in (or A):
Spiral Length out () (or A(:
در این حالت قوس کلوتوید مورد نظر در صورتی که طبق فرمول های کلوتوئید امکان رسم آن وجود داشته باشد ترسیم می گردد.

ترسیم قوس دایره :
به منظور طراحی قوس دایره از منوی Line/Curve گزینه Curve Between Two Lines را انتخاب می کنیم

که با کلیک کردن بر روی این گزینه پیغام زیر ظاهر می شود . و با انتخاب مماس اولی و دومی و وارد کردن شعاع مورد نظر قوس دایره ترسیم می گردد.
COGO Curve by two known tangents
Select first tangent:
Second tangent
FACTOR [Length/Tangent/External/Degree/Chord/Mid/MDist/]: r
Radius: 100

مهمترین پارمتر ها طراحی قوس دایره عبارتند از طول قوس(Length) ، طول تانژانت(Tangent) ، فاصله خارجی یا بیسیکتریس(External)، درجه قوس(Degree) ، طول وتر(Chord) و طول میانی(Mid) می باشد که در قسمت FACTOR طراحی قوس ساده می توان براساس هر کدام که بخواهیم قوس را طراحی کند.
. 8- تعریف مسیر با استفاده از اجزاء مسیر
بعد از اینکه کل مسیر که شامل طول مستقیم و انواع قوس ها مانند قوس ساده و کلوتوئید و یا هر قوس دیگری که باشد ترسیم شد باید این مسیر را بر روی توپوگرافی مسیر تعریف شود تا مسیر برروی پستی و بلندی ها قرار گیرد چراکه تا اکنون مسیر برروی پلان رسم شده است برای این کار از منوی Alignment گزینه Define From Objects را انتخاب می کنیم که پیغام زیر ظاهر می شود :
Select entity:
با استفاده از مکان نما(موس) ابتدای شروع مسیر را انتخاب می کنیم تا یک علامت ضربدر قرمز ظاهر شود که نشان دهنده مکان شروع مسیر می باشد .

Select objects
سپس کل مسیر را که متشکل های خط های مستقیم و انواع قوس ها می باشد را انتخاب می کنیم و کلید Enter را می زنیم
بعد از آن پیغام زیر ظاهر می شود :
Select reference point (Enter for start)
در این حالت باید یک خط Reference را انتخاب کرد که ابتدا اول مسیر و سپس انتهای مسیر را انتخاب می کنیم .ممکن است برای انتخاب ابتدای مسیر نتوان به دقت انتخاب کرد چرا که با اجرای فرمان Define From Objects حالت های انتخاب Osnap غیر فعال می باشد که برای فعال کردن آن می توان از برروی دکمه Osnap راست کلیک کرده و گزینه settings کلیک کرده و گزینه های که نیاز داریم را انتخاب می کنیم


کسانی که این جزوء را مطالعه می کنند اگر علت این غیر فعال شدن Osnap را دانستند به ما نیز اطلاع دهند
بعد از انتخاب ابتدا و انتهای مسیر کادرDefine Alignment ظاهر می شود

که در قسمت Alignment Name نام مسیر و در قسمت Description توضیحات مربوط به مسیر و درقسمت Starting Station شروع کیلومتراژ را وارد می کنیم . بعد از کلیک کردن دکمه OK پیغام زیر مبنی بر تعریف مسیر در خط فرمان نشان داده می شود
------------------------ ALIGNMENT DATA ----------------------------
Description: Tehran-Karaj
Name: Road22 Number: 39 Length: 154.931
Starting station: 0+000 Ending station: 0+154.931
نکته: اگر نام انتخاب شده از قبل باشد سوال زیر مطرح می شود که نشان می دهد از قبل این نام وجود داشت که می توان جایگزین کرد.




. 9- انتخاب مسیر
در هر مسیر توپوگرافی ممکن است چند مسیر متفاوت طراحی و تعریف شده باشد. در قسمت های بعدی اقداماتی بر روی مسیر انجام می شود که این اقدامات به طور مثال زدن کیلومتراژ بر روی مسیر و یا رسم پروفیل طولی و مقاطع عرضی می باشد لذا برای این منظور باید ابتدا مسیر مورد نظر را انتخاب کنیم.
برای انتخاب مسیر از منوی Alignment گزینه Set Current Alignment را انتخاب می کنیم که تا پیغام زیر ظاهر شود:
Select Alignment:
در این قسمت می توان با استفاده از مکان نما (موس )برروی خط مسیر مورد نظر کلیک کرد و یا با ظاهر شدن پیغام فوق کلید Enter را زده تا کادر Alignment Librarianظاهر شود و سپس نام مسیر را انتخاب و دکمه OK را بزنید با این کار مسیر مورد نظر انتخاب می شود.

. 10- کیلومتره و هکتومتره کردن پلان مسیر
پس از ترسیم و تعریف مسیر می توان بر روی مسیر کلیومتراژ زد برای این کار ابتدا باید یکسری تنظیمات از قبل انجام دهیم به همین منظور از منوی Alignments گزینه Alignment Labels Settings را زده و تا کادر مربوطه ظاهر می شود.

در کادر نام نقاط بحرانی در دایره ها و مسیر مستقیم را می توان در قسمت مربوطه وارد کرد بهتر است طبق آئین نامه های استاندارد نامگذاری شود. درصورتی که نخواهیم تغییراتی انجام دهیم حالت پیش فرض را انتخاب می کنیم .
از منویAlignments گزینه Stations Label Settingsرا زده تا کادر زیر ظاهر شود . در قسمت Station Label به منظور هکتومتره و یا کیلومتره کردن مسیر فعال کنید. گزینه Station Point Label به منظور زدن کیلومتراژ در نقاط بحرانی همانند ابتدا و انتهای قوس را فعال کنید. گزینه های دیگر نیز کارائی خاص خود را دارد می توان با فعال کردن آن نتایج را در مرحله بعد مشاهده کرد – (حتما این گزینه ها امتحان کنید )

عدد داخل کادر روبروی Station Label Incerment نشان دهنده فاصله نقاطی روی مسیر است که کیلومتر آن ها نوشته می شود.عدد داخل کادر روبری Stations tick increment نشان دهنده نقاط روی مسیر است که هیکتومتر را بروی آن نشان می دهد.عدد داخل کادر روبروی Station Label Offset نشان دهنده فاصله عدد هکتومتر و کیلومتر از خط می باشد.بعد از تنظیمات برروی دکمه OKکلیک کیند.
از منوی Alignment گزینه Creat Stations Lables را انتخاب کنید تا پیغام زیر ظاهر شود و با وارد کردن ابتدا و انتهای مسیر که نیاز به زدن کیلومتره و هکتومتره دارد وارد می کنیم. با زدن دکمه Enter مسیر انتخاب شده هکتومتره و کیلومتره می شود.
Alignment Name: Road22 Number: 39 Descr: Tehran-Karaj
Starting Station: 0.000 Ending Station: 154.931
Beginning station :
Ending station :
Delete existing stationing layers [Yes/No] :

در منوی Alingment بخش های متفاوتی وجود دارد که می توان به آن قسمت ها مراجه کرد . در اینجا فقط به نام آن ها بسنده می شود.
گزارش گیری از پلان و قوس ها ی مسیر
گزارش از نقاط روی مسیر
ترسیم محدوده حریم شانه و خط سواره رو
درج کیلومتر و فاصله عمودی یک نقطه تا محور مسیر
ویرایش قوس ها
.....
11- ترسیم پروفیل طولی مسیر
پس از طراحی مسیر باید وضعیت پستی و بلندی های سطح زمین در امتداد محور طولی زمین مشخص و پروفیل طولی ترسیم شود. نمایش ارتفاع های سطح زمین طبیعی در امتداد محور طولی مسیر را پروفیل طولی می نامند . نرم افزار Autodeask Land Desktop امکان ترسیم پروفیل طولی را می دهد
به طور کلی برای اینکه بتوان پروفیل طولی راه را بتوان بهتر نمایش داد مقیاس ارتفاع ده برابر مقیاس طولی که همان مقیاس پلان می باشد در نظر می گیرند ( مقیاس طول 1:2000 و مقیاس قائم 1:200 و یا مقیاس طول 1:1000 و مقیاس قائم 1:100)
بعد از رسم نیمرخ طولی زمین طبیعی در امتداد محور راه ، باید پروفیل طولی خط پروژه که از خط منکسری تشکیل شده است.را ترسیم کنیم
نکاتی که در ترسیم خط پروژه باید مورد ملاحظه قرار گیرد عبارتند از :
باید از شیب های طولانی اجتناب کرد
شیب طولی نباید از حد مجاز تجاوز کند
بین محل های خاکبرداری و خاکریزی باید تا حدودی تعادل برقرار نمود
در زمین های مسطح باید حداقل شیب طولی در پروژه رعایت شود
باید از میزان شیب های طولی در قوس های افقی کوچک کاسته شود.
باید شعاع قوس های قائم بر مبنای مسافت دید باشد.
از شروع قوس های افقی تیز در قوس های قائم باید اجتناب نمود
....

نحوه ترسیم پروفیل طولی با استفاده از نرم افزار Autodesk Land desktop
قبل از استخراج و ترسیم پروفیل طولی مسیر باید یکسری تنظیمات انجام شود که عمدترین آن ها عبارتند از : مقیاس طولی و افقی و فاصله ایستگاه گذاری ، پارامتر های مربوط به محاسبه حداقل طول قوس های قائم و دقت نمایش ارتفاع های زمین و خط پروژه می باشند.
از منوی Project گزینه Drawing Setup را انتخاب کنید تا کادر زیر ظاهر شود

در قسمت Scale و قسمت Drawing Scale از فهرست Horizontal مقیاس 1:20000 و از فهرست Vertical مقیاس 1:200 را انتخاب کنید. در قسمت Sheet Size می توان نوع کاغذ را مشخص کرد .

در قسمت های دیگر تنظیمات دیگر نیز وجود دارد و از آنجائی که حالت سلیقه ای دارد به عهده خواننده قرار می دهیم با زدن دکمه OK تنظیمات انجام شده اعمال می شود.
برای ترسیم پروفیل باید از قسمت Civil Design استفاده شود. همانطور که در بخش اول توضیح داده شد هنگام نصب نرم افزار Autodesk Land Desktop باید نرم افزار جانبی AUTODESK CIVIL DESIGN را نصب کنیم . از منوی Project گزینه Menu Palettes را انتخاب کرده و با ظاهر شدن کادر Menu Palette Manager گزینه Civil Design را انتخاب می کنیم با زدن دکمه OK مشاهده می شود که منوهای جدید اضافه می شود.




با ظاهر شدن گزینه Profils به ادامه تنظیمات قبل ار ترسیم پروفیل طولی می پردازیم .

از منوی Profiles گزینه Profiles Settings و زیر گزینه Values را انتخاب کرده تا کادر Profils Value Settings ظاهر شود.




Tangent Labels نشان دهنده فاصله درج ایستگاه ها بر روی خط مستقیم می باشد.
Vertica Curve Labels نشان دهنده فاصله در ایستگاه ها بر روی قوس ها می باشد.
Vertical grid Lines نشان دهنده فاصله درج شبکه قائم پروفیل طولی می باشد.
Passing eye height نشان دهنده ارتفاع چشم راننده برای محاسبه فاصله دید سبقت می باشد.
Stopping eye height نشان دهنده ارتفاع چشم راننده برای محاسبه فاصله دید توقف می باشد.
Headlight height نشان دهنده ارتفاع چراغ جلوی خودرو تا سطح جاده می باشد.
Passing Object Height نشان دهنده ارتفاع شی برای محاسبه فاصله دید سبقت می باشد.
Stopping Object Height نشان دهنده ارتفاع شی برای محاسبه فاصله دید توقف می باشد.
Headlight angle (deg) نشان دهنده زاویه تابش نور چراغ جلوی خودرو می باشد.
استخراج کیلومتراژ و ارتفاع نقاط محور طولی مسیر با استفاده از یک سطح
یکی از روش های تهیه و ترسیم پروفیل طولی استفاده از نقشه توپوگرافی می باشد. به همین منظور استخراج کیلومتر و ارتفاع نقاط محور طولی مسیر مراحل زیر را دنبال نمائید:
از منوی Profiles گزینه Existing Ground و زیر گزینه Sample From Surface را انتخاب می کنیم :

برای استخراج کیلومتر و ارتفاع سطح باید مشخص شود بر روی کدام مسیر عملیات انجام می شود لذا اگر برای نرم افزار مشخص نباشد بر روی کدام مسیر باید پروفیل طولی رسم کند پیغام زیر ظاهر می شود (معمولا بعد از هر بار که نرم افزار بسته می شود در باز کردن مجدد نرم افزار برای انجام هر عملی این پیغام ظاهر می شود)
Select alignment:
حال باید مسیر مورد نظر را انتخاب کنیم . در بخش 9 نحوه انتخاب مسیر توضیح داده شده است.بعد از انتخاب مسیر مورد نظر کادر Select Surface ظاهر می شود و همانطور که در بخش 5 نحوه ایجاد سطح توضیح داده شد سطح مورد نظر را که بر روی آن قرار است ارتفاع را استخراج کنیم را انتخاب می کنیم . در بخش های قبل نحوه ایجاد سطح توضیح داده شد. می توان در یک توپوگرافی چند سطح تعریف می کنیم و بر روی سطح های مختلف طراحی مسیر کرد.


اگر از قبل سطح مورد نظر را به نرم افزار معرفی کرده باشیم این مرحله از کار انجام نمی گیرد ،با انتخاب سطح مورد نظر و زدن دکمه OK کادرProfile sampling Setting ظاهر می شود .

مقادیر پیش فرض را پذیرفته و دکمه OK را کلیک نمائید تا پیغام زیر در خط فرمان ظاهر می شود :
Beginning station :
Ending station :
ابتدای مسیر و انتهای مسیر را وارد کرده تا برنامه شروع به استخراج ارتفاع های مسیر نموده و بعد به اتمام رسیدن پیغام زیر ظاهر می شود.
Starting station: 0+000 Ending station: 1+233.415
You have sampled profile for 1233.215 feet of alignment.
ترسیم پروفیل طولی مسیر
برای ترسیم پروفیل طولی مسیر از منوی Profilesگزینه Creat Profiles زیر گزینه Full Profile را انتخاب کرده تا کادر Profils Generator باز شود که در قسمت Station Range محدوده ی که می خواهیم پروفیل را ترسیم کنیم را وارد می کنیم. درقسمت Datum Elevation Entery می توان مبنای پروفیل و در قسمت Vertical Scale مقیاس افقی را می توان وارد کرد. در قسمت Grid Creation با فعال کردن Import Grid شبکه افقی و عمودی با فواصلی که وارد می کنیم رسم می کند.

با زدن دکمه OK پیغام زیر ظاهر می شود
Select starting point:
که با استفاده از مکان نما (موس) یک مکان با فضای خالی جهت رسم پروفیل طولی انتخاب می کنیم که با انتخاب یک مکان پروفیل طولی پیغام زیر ظاهر می شود
Delete existing profile layers [Yes/No] :
با تایپ کلمه Yes پروفیل قبلی که ترسیم شده را حذف می کند و پروفیل جدید را ترسیم می کند . ولی از آنجائی که احتمال دارد برای یک مسیر انواع پروفیل های طولی ترسیم شود بهتر است No را انتخاب کنیم تا پروفیل های طولی را باهم مقایسه کنیم.
با تایپ کلمه No زدن دکمه Enter در مکان انتخاب شده پروفیل طولی ترسیم می گردد. یک نمونه از پروفیل طولی ترسیم شده در صفحه بعد ترسیم شده است.






















12- ترسیم خط پروژه
پس از ترسیم پروفیل طولی باید خط زمین را ترسیم کنید . خط پروژه از یکسری خطوط شکسته تشکیل شده است. مناسب ترین روش جهت ترسیم خط پروژه این است که نخست خطوط شکسته را ترسیم کرده و خط پروژه بدون قوس های قائم برای نرم افزار تعریف شود. سپس با استفاده از آئین نامه ها و معیار های استاندارد اقدام به ترسیم قوس های قائم می کنیم.
برای ترسیم خط پروژه از منوی Profile گزینهFG Centerline Tangents و زیر گزینه Create Tangents را انتخاب کنید.

در این حالت پیغام زیر ظاهر می شود
Select point (or Station):
در این قسمت باید نقطه ابتدای پروفیل را انتخاب کرد می توان با استفاده از مکان نما (موس) این کار را انجام داد . در این حالت معمولا حالت Osnap غیر فعال می شود که در بخش 8 نحوه فعال کردن آن توضیح داده شد. یا با تایب حرف S پیغام زیر ظاهر می شود که با وارد کردن کیلومتراژ مسیر که معمولا ابتدای مسیر می باشد را انتخاب می کنیم بعد از آن ارتفاع نقطه مورد نظر را که انتخاب کرده ایم وارد می کنیم . معمولا چون نقطه شروع پروژه یکی از نقاط اجباری مسیر می باشد بنابراین ارتفاع زمین با خط طبیعی زمین برابر می باشد بنابراین حالت پیش فرض را انتخاب می کنیم
Station :
Elevation :
Station: 0+000 Elevation: 1015.0000
Select point [Station/eXit/Undo/Length]:
بعد ازآن با استفاده از مکان نما (موس ) اقدام به ترسیم خط پروژه می کنیم.
بعد از ترسیم خط پروژه باید بفهمیم که مسیر رسم شده دارای شیب مجاز می باشد یا خیر ، برای زدن شیب مسیر از منویProfile گزینه Label و زیر گزینه Tangents را انتخاب می کنیم حال با استفاده از مکان نما برروی مسیر های شکسته کلیک می کنیم . با این عمل شیب مسیر بروی خط اعمال می شود.
شیب مجاز را می توان با استفاده از آئین نامه طراحی هندسی راه نشریه 161 بدست آورد.




13- تعریف خط پروژه :
پس از ترسیم خط پروژه با شیب های مجاز باید خط پروژه برای برنامه تعریف شود به منظور تعریف کردن خط پروژه مراحل زیر را انجام دهید:
از منوی Profiles گزینه FG Vertical Alignment و زیر گزینه Define FG Centerline را انتخاب می کنیم تا پیغام زیر ظاهر شود:
Pick a point inside of the correct profile
با کلیک کردن در داخل پروفیل طولی فقط مسیر طراحی مشاهده می شود که با ظاهر شدن پیغام زیر کل مسیر را انتخاب می کنیم
Select objects
با انتخاب تمامی مسیر و زدن دکمه Enter خط پروژه تعریف می شود.

14- طراحی قوس های قائم:
برای طراحی قوس های قائم دو روش وجود دارد اول اینکه به صورت دستی طراحی کرد به این طریق که با استفاده از آئین نامه طرح راه نشریه 161 و با توجه به سرعت طرح و نوع قوس قائم از نظر محدب یا مقعر طولی قوس و یا پارامتر K را بدست آورد و بعد با استفاده از مراحل ذیل طراحی کرد. و یا به صورت خودکار آئیین نامه را به نرم افزار اعمال می کنیم و نرم افزار تمامی شرایط از قبیل فاصله دید و سبقت رادرنظر می گیرد و طراحی می کند.
تعیین طول سهمی
طبق توصیه موسسه AASHO طول سهمی از رابطه زیر بدست می آید:
L>K.A
A عبارت است از اختلاف دو شیب و K تابع سرعت طراحی راه می باشد و مقدارش از جدول زیر تعیین می شود.





روش اول : طراحی قوس قائم به روش دستی
از منوی Profile گزینه FG Vertical Curve را کلیک کرده تا کادر Vertical Curves ظاهر شود طبق شکل زیر می توان با 9 روش قوس قائم را طراحی کرد روش های طراحی به صورت زیر می باشد:
1- طول قوس 2- پارمتر K 3- فاصله دید 4-فاصله توقف 5-....

با انتخاب هر نوع طراحی نوع شماتیک آن را نشان می دهند . معمولا با استفاده از پارامتر K که مورد سفارش آشتو می باشد استفاده می کنیم . K value را انتخاب کرده و دکمه OK را زده و که پیغام زیر ظاهر می شود
Select incoming tangent:
Select outgoing tangent:
مسیر ورودی و خروجی را با استفاده از مکان نما انتخاب می کنیم و سپس طبق پیغام زیر مقدار K را وارد می کنیم
Minimum K: 23
Calculating. Please wait.
باا وارد کردن مقدار K نرم افزار طول قوس قائم را طبق شیب ها ورودی و خروجی محاسبه و نشان می دهد با زدن Enter قوس مورد نظر طراحی می شود

برای هر کدام از قوس ها می توان Label زد یعنی مشخصات طراحی قوس نشان داده می شود . برای این کار از منوی Proiles گزینه Label و زیر گزینه Vertical Curve را انتخاب سپس با توجه به پیغام های زیر شیب ورودی مسیر و خروجی مسیر و سپس قوس قائم را انتخاب می کنیم نتیجه آن به صورت زیر می باشد.


روش دوم : طراحی قوس قائم به وسیله نرم افزار
قبل از طراحی قوس های قائم با استفاده از نرم افزار باید سرعت طرح و همچنین آئیین مامه مورد نظر برای طراحی قوس ها مشخص باشد .
از منوی Profiles گزینه Edit Vertical Alingment را انتخاب کرده تا کادر محاوره Selet Vertical Alignment باز شود

سربرگ Finished Ground را انتخاب کنید و سپس دکمه OK را کلیک کنید. تا کادر Vertical Alignment Editor ظاهر می شود

دکمه Design Speed را کلیک کنید تا کادر Design Speeds ظاهر گردد

به منظور مشخص کردن سرعت طرح برای کیلومتراژ 0+000 تا کیلومتراژ آخر مسیر سرعت طراحی مورد نظر خود را وارد کنید.بر روی دکمه OK کلیک کنید تا به کادر Vertical Alignment Editor باز گردد.
بر روی دکمه Calculator کلیک کنید تا کادر Vertical Alignment Editor به صورت شکل زیر در آید.

از لیست speed Table آئیین نامه مورد نظر را انتخاب کنید. با انتخاب آئیین نامه و همچنین سرعت طراحی می توانید به راحتی قوس های قائم را طراحی کنید.







15- مقاطع عرضی و احجام عملیات خاکی :
ترسیم مقاطع عرضی در گزشته جزء مراحل وقت گیر در طراحی مسیر بود ولی با نرم افزار Autodesk Land Desktop این امکان وجود داردبه راحتی بتوان مقاطع عرضی را ترسیم کرد.
نخستین مرحله برای ترسیم مقاطع عرضی برداشت اطلاعات زمین می باشد بعد از برداشت اطلاعات زمین تعریف یک مقطع تیپ می باشد.در مرحله بعد مقاطع عرضی با استفاده ازاین مقاطع عرضی تیپ و یکسری پارامترهای طراحی همانند ، بربلندی ، شیب خاکریزها ، شیب خاکبرداری ها ،عمق کانال های مجاور و غیره پردازش شوند.پس از پردازش مقاطع عرضی می توان تک تک مقاطع عرضی را ویرایش کرد.همچنین می توان حجم عملیات خاکی و منحنی بروکنر را ترسیم کرد.
برداشت اطلاعات زمین موجود با استفاده از یک سطح:
از منوی Cross Section گزینه Surface و زیر گزینه Set Current Surface را انتخاب کنید تا کادر محاوره Select Surface باز شود

در صورتی که قبلا پروفیل طولی مسیر به عنوان پروفیل طولی فعال انتخاب نشده باشد باید از گزینه Profiles گزینه Set Current Profile را انتخاب کرده و برروی قسمتی از پروفیل طولی کلیک کرده تا پروفیل طولی و مسیر مربوط به آن انتخاب شود
در کادر Select Surface سطح مورد نظر را که در بخش4 نحوه ساختن آن توضیح داده شد را انتخاب می کنیم و برروی دکمه OK کلیک می کنیم.
از منوی Cross Section گزینه Existing Ground را انتخاب کرده تا کادر Section Sampling Settings ظاهر شود.
در صورتی که مسیر طراحی فعال نباشد پیغام زیر ظاهر شود که مسیری را که می خواهیم بر روی آن اطلاعت زمین را استخراج کنیم را انتخاب می کنیم( به بخش 9مراجعه شود)
Select alignment:

در قسمت Swath Widths عدد در قسمت Left و Right نشان دهنده فاصله برداشت مقاطع عرضی در سمت چپ محور مسیر است.در قسمت Sample Increments عدد در قسمت Tangents نشان دهنده فاصله برداشت مقاطع عرضی در مسیر مستقیم . عدد در قسمت Curves نشان دهنده فاصله برداشت در قوس های دایره وعدد در قسمت Spirals نشان دهنده برداشت مقاطع عرضی در قوس های اتصال می باشد. برروی OK کلیک کرده تا پیغام زیر در خط فرمان نمایش داده شود.

Beginning station :
Ending station :
با وارد کردن ابتدا و انتهای مسیر نرم افزار شروع به برداشت اطلاعات زمین می کند.
مشاهده و ویرایش اطلاعات زمین موجود:
از منوی Cross Sections گزینه Exisiting Ground و زیر گزینه Edit Sections… را انتخاب کرده تا کادر Exisiting Ground Section Editor ظاهر شود که می توان مشخصات مقاطع عرضی استخراج شده و شکل مقطع را مشاهده کرد.


ترسیم و تعریف مقطع عرضی تیپ :
در ترسیم مقطع عرضی تیپ باید یکسری تنظیمات از قبل انجام دهمیم . معمولا مقاطع عرضی با مقیاس 1:200 یا 1:100 ترسیم می شوند . لذا قبل از ترسیم مقاطع عرضی باید مقیاس افقی و قائم را تنظیم نمائیم. به منظور تنظیم مقیاس برای ترسیم مقطع عرضی تیپ مراحل زیر را دنبال می کنیم
از منوی Projects گزینه Drawing Setup را انتخاب کنید تا کادر Drawing Setup باز شود سپس در قسمت Scale مقیاس افقی (Horizontal) و عمودی (Vertical)را 1:200 یا 1:100 انتخاب می کنیم.با کلیک بر روی دکمه OK مقایس نقشه تغییر می کند


ایجاد جدول مصالح:
در تعریف مقطع عرضی تیپ می توان به هر جزء یا قشر یک نوع مصالح را اختصاص داد. از منوی Cross Sections گزینهTamplates زیرگزینه Edit Material Table را انتخاب کرده تا کادر Material Table Editor باز شود

در قسمت Table یک جدول جدید با نام دلخواه ایجاد کرده و در قسمت Materials همانند شکل فوق انواع لایه های روسازی را توسط دکمه NEW در جدول Selection تعریف کنید. با زدن دکمه OK پنجره بسته می شود.جدول مصالح تشکیل می شود که در تعریف مقاطع عرضی از آن می توان استفاده کرد.
ترسیم مقاطع عرضی تیپ راه بدون روسازی:
از آنجائی کلیات ترسیم مقاطع عرضی راه با روسازی و بدون روسازی شبیه هم می باشد لذا ابتدا مقاطع عرضی راه بدون روسازی را توضیح می دهیم و سپس مقطع عرضی با استفاده از مقاطع روسازی ترسیم می گردد.
برای ترسیم مقطع تیپ ابتدا با با استفاده از اطلاعات آماری و ترافیک مقطع عرضی را طراحی کنیم و نوع راه را مشخص کنیم. برای طراحی مقطع عرضی می توان به موضوع ترافیک و آئین نامه طرح و هندسی راه نشریه 161مراجعه کرد.برفرض مثال فرض می کنیم راه ، راه فرعی درجه دو می باشد طبق تعریف ، راه فرعی درجه دو : راهی است با عرض 6.5 تا 7 متر که در صورت آسفالته بودن ، در عرض 5.5 متر آسفالت می باشد. سرعت طرح راه فرعی درجه دو 40 تا 80 کیلومتر بر ساعت و حریم آن 35 متر می باشد.
در این قسمت ابتدا یک مقطع عرضی تیپ راه بدون روسازی ترسیم می کنیم این مقطع شامل دو خط عبور هر یک به عرض 5.5 متر می باشد و شیب عرضی جاده3- درصد می باشد. از منوی Cross Sections گزینه Draw Tamplate را انتخاب کنید و در یک فضای خالی کلیک کنید.تا پیغام زیر ظاهر شود:
Select point [Relative/Grade/Slope/Close/Undo/eXit]: g
با تایپ حرف g به عنوان Grade زدن دکمه Enter پیغام زیر ظاهر می شود که مقدار شیب 3- درصد را وارد می کنیم و کلیک Enter را می زنیم
Grade (%) [Relative/Slope/Points/Close/Undo/eXit]: -3
در این حالت عرض خیابان که 5.5 متر می باشد را وارد می کنیم مطابق با حالت زیر
Change in offset: -5.5
با نوشتن عرض خیابان و زدن دکمه Enter شکل مقطع به حال زیر در می آید .

از آنجائی که مقطع ما متقارن می باشد فقط نصف مقطع را ترسیم می کنیم اگر متقارن نباشد باید کل مقطع را با روش فوق که توضیح داده شده ترسیم گردد.
تعریف مقطع عرضی تیپ بدون روسازی
از منوی Cross Sections گزینه Tamplates و زیر گزینه Define Template را انتخاب می کنیم تا پیغام زیر ظاهر شود سپس با استفاده از مکان نما(موس) نقط A یا نقطه داخلی مقطع را مطابق با شکل بالا انتخاب می کنیم
Pick finish ground reference point:
بعد از انتخاب نقطه A پرسش زیر مبنی بر متقارن بودن مقطع سوال می شود که با تایپ کلمه Yes مقطع را متقارن تعریف می کنیم
Is template symmetrical [Yes/No]
سپس نصف مقطع را انتخاب می کنیم و کلید Enter را زده تا پیغام زیر ظاهر گردد.
Surface type [Normal/Subgrade] :
با زدن دکمه Enter کادر زیر ظاهر می شود و از آنجائی که این مقطع تیپ بدون روسازی می باشد از جدول مصالح Granular Base خاک بستر را انتخاب می کنیم.و دکمه OK را انتخاب می کنیم

با زدن دکمه OK پیغام زیر ظاهر می شود با انتخاب نقطه B یا نقطه بیرونی مقطع مطابق با شکل مقطع عرضی اقدام به تعریف سطح مبنا می کنیم.
Pick connection point out:
باانتخاب نقطه B و زدن دکمه OK پیغام زیر ظاهر می شود
Datum number :
با زدن دکمه Enter پیغام زیر ظاهر می شود که باید سطح مبنا را تعریف کنیم
Pick datum points (left to right):
ابتدا نقطه A سپس نقطه B را انتخاب می کنیم
Pick datum points (left to right):
با زدن دکمه Enter کادر Subassembly Attachments ظاهر می شود این قسمت برای تعریف لایه های خط مقاطع عرضی می باشد. دکمه OK را زده و سپس پیغام زیر ظاهر می گردد .

Save template [Yes/No] :
با تایپ کلمه Yes مقطع را با نام خاص ذخیره کنید.و دکمه Enter را بزنید.
Template name: Road1
با این عمل مقطع تعریف می شود
تعریف سطح رویه و محدوده های اعمال بربلندی
به منظور تعریف سطح رویه و محدوده های اعمال بربلندی برای مقطع عرضی تیپ راه و بدون روسازی باید مراحل زیر را انجام می دهیم
می توان شکل مقطع را مشاهده کرد برای این کار از منوی Cross Sections گزینه Tamplates زیر گزینه Edit Template را انتخاب می کنیم تا کادر Tamplate Librarian ظاهر گردد

سپس در قسمت Selection نام مسیر Road1 را انتخاب می کنیم تا شکل شماتیک ظاهر می شود دکمه OK را زده و در یک فضای خالی با استفاده از موس کلیک کرده تا شکل زیر ظاهر گردد.

پیغام زیر ظاهر می شود سپس حرف SR را به عنوان تعیین سطح روسازی تایپ و کلیک Enter را زده تا پیغام زیر ظاهر گردد.
Connect/Datum/Redraw/Super/Topsurf/TRansition/eXit : T
حرف T را به عنوان TopSurface به منظور انتخاب سطح رویه مقطع تیپ وارد کنید. و سپس کلیید Enter را بزنید تا پیغام زیر ظاهر شود کلید Enter را زده به مرحله بعد برویم
Top surface number :
Pick top surface points (left to right):
با استفاده از مکان نما نقطه A به عنوان نقطه سمت چپ و سپس نقطه B و سپس نقطه C را انتخاب کرده و سپس دکمه Enter را زده سپس پیغام زیر ظاهر می شود
Connect/Datum/Redraw/Super/Topsurf/TRansition/eXit : S
با تایپ حرف S را به منظور تعریف بربلندی وارد کنید و سپس دکمه Enter را وارد کرده تا پیغام زیر ظاهر گردد
Outer left superelevation point:
نقطه A را به عنوان نقطه سمت چپ با استفاده از مکان نما انتخاب می کنیم تا پیغام زیر ظاهر گردد
Inner superelevation reference point:
حال نقطه B را انتخاب کنید تا نقطه فوقانی داخلی را انتخاب کرده باشیم . سپس مجددا نقطه A را انتخاب می کنیم . با این عمل شیب سمت چپ که همان شیب 3 درصد بود تعریف شد.
Outer rollover point:
حال پیغام زیر ظاهر می شود
Outer right superelevation point:
با استفاده از مکان نما نقطه C را انتخاب کرده و سپس نقطه B و سپس نقطه مجدا نقطه C را انتخاب می کنیم که در هر انتخاب پیغام های زیر ظاهر می شود
Inner superelevation reference point:
Outer rollover point:
با این عمل شیب سمت راست که همان 3 درصد می باشد تعریف شد . حال پیغام زیر ظاهر می شود:
Connect/Datum/Redraw/Super/Topsurf/TRansition/eXit : X
حرف X به عنوان خارج شدن تایپ کرده سپس دکمه Enter را می زنیم تا پیغام زیر ظاهر گردد.
Edsrf/SAve/eXit/ASsembly/Display/SRfcon/Redraw : sa
با تایپ حرف Sa جزئیات را ذخیره کرده و پیغام های زیر ظاهر


مطالب مشابه :


تحویل پروژه (۵)....... هندسه تزئینی

تلفیق قوس و خطوط راست به معمولا در حالتی که خطوط مورب یا راست قوس یا قطاعی از دایره رو




طراحی مسیر با استفاده از نرم افزاز Autodesk Land Desktop

( در این پنجره زون با قطاعی از بعد از ترسیم کلیه خطوط شکسته و مستقیم باید قوس های




فرم در معماری

بدون توجه به جنس، بعضی از فرم ها را که مداوم و قوس سقف های قطاعی یا پوست پسته ای مانند




شتابدهنده ها

طراحی سیستم چنان است که وقتی آنها سرعت می‌گیرند، یک قوس بزرگ را تمرکز قطاعی




فرم در معماری

بدون توجه به جنس، بعضی از فرم ها را كه مداوم و قوس سقف های قطاعی یا پوست پسته ای مانند




پایان نامه مکانیک حرارت و سیالات - بررسی انتقال حرارت در وسایل و تجهیزات نیروگاه

بویلرهای قطاعی; كوره های قوس الكتریكی:electric-arc farnuces; كوره های مقاومتی:resistance furnaces; کوره




برچسب :