کنکور فلسفه علم و ما حولها


وادی سوم:منابع کنکور و نحوه مطالعه

کنکور فلسفه علم در آزمون دولتی و آزاد شامل 5 سرفصل است،که ما از این پس فقط آزمون دولتی را بررسی می کنیم:

نام درس

تعداد سوال

ضریب

زبان عمومی و تخصصی

30

1

ریاضی

25

2

فیزیک

25

2

منطق

25

2

فلسفه

25

2

زبان:

معمولا متون فلسفی دارای جملات کلی،دشوار و ثقیل هستند؛حال اگر قرار باشد این متون را با یک زبان غیر مادری بخوانید،کار سخت تر هم می شود.همان طور که در بالا اشاره کردم تنها درس دارای ضریب 1 زبان انگلیسی است،و مابقی دروس دارای ضریب 2 هستند.البته نکته مهم آن است که مسئله ای است در آمار به نام انحراف معیار.چون اکثر داوطلبان در اکثر رشته ها قادر به پاسخگویی سوالات زبان نیستند و میانگین درصد این درس بسیار پایین است؛با اندکی فاصله گرفتن از میانگین می توانید رتبه خود را به طور چشمگیری کاهش دهید.

منابع پیشنهادی در درس زبان یکی کتاب یا فلش کارت 504 است و دیگری جزوه فلسفه علم دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات است.

درموردکتاب نام آشنای 504 باید گفت که از لوازم مطالعه کنکوری درس زبان برای هررشته ایست.سعی کنید در شروع مطالعه ی این درس برای کنکور 2 الی 3بار با سرعت تقریبا زیاد،تمام 504 لغت را با مثال های آن(جملاتی که تحت هر کلمه برای تفهیم بیشتر آورده می شود)بخوانید.

البته بیان این نکته ضروری است که دامنه لغات طراحان عزیز کنکور بسیار زیاد است و ممکن است هر 40 گزینه قسمت لغت در کنکور برای شما جدید باشد!پس انتظار نداشته باشید که با مطالعه 504 حریف 10 سوال لغت شوید.

من به طریق مشاوره با دوستان به این نتیجه رسیدم که برای کسب درصد قابل قبول در قسمت زبان باید به سراغ متون رفت،چون وقت گذاشتن روی 5سوال گرامر(برای چون منی)به صرفه نیست.

جزوه ی فلسفه علم دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات خلاصه ای از تاریخ فلسفه علم،مشاهیر آن و به  طور کلی معرفی اجمالی آن است.بعضا دیده شده متونی عینا از این کتاب در کنکور آورده شده است.

اگر زبانتان مثل من زیاد خوب نیست هنگام مطالعه این جزوه با کلمات ناآشنای زیادی روبه رو         می شوید؛به هیچ وجه نترسید و شانه خالی نکنید! ابتدا سعی کنید مفهوم کلی پاراگراف را متوجه شوید. کلماتی که تخصصی هستند و دارای معانی مرتبط با مباحث فلسفی هستند را در جایی یادداشت کنید .

این روند یعنی مطالعه جزوه(pdf)،ترجمه کلمات لازم و ذخیده آنها در رایانه بهتر و راحت تر صورت     می گیرد.می توانید از نرم افزارهای شبیه ساز جعبه لایتنر مانند ankiاستفاده کنید.

شاید تنها قسمتی از کنکور که شما با برخی موضوعات فلسفه علم سر و کار دارید همین قسمت متن زبان باشد؛معمولا در سوالات بخش فلسفه از مفاهیم فلسفه علمی خبری نیست.

بخش ریاضی:

برای بالابردن سرعت و تسلط خود در بخش متون تخصصی می توانید از کتاب های کنکور سال پیش (حتی رشته های دیگر)استفاده کنید.

یکی از  پرطرفدارترین کتاب های ریاضیات کنکور،کتاب آقاسی است.چون ریاضیات کنکور فلسفه علم شبیه به اکثر رشته های مهندسی است می توان از این منبع مشترک استفاده کرد.

البته کتاب ریاضی دکتر معتقدی که موسسه پارسه چاپ می کند نیز مفید است ولی مجموعه ریاضی آقاسی خیلی کاملتر است.

به ازای هر کتاب آموزش ریاضی 1و2 و معادلات  دیفرانسیل یک کتاب حل مسائل(کنکورهای  اخیر) وجود دارد که بسیار مفید است.

حواستان باشد در دام نکته خوانی نیفتید.کتاب آقاسی پر از نکته های ریاضی است.اگر بخواهید برای هر نکته توقف کنید،شاید یک دور هم  نتوانید ریاضی را بخوانید.

ابتدا از ریاضی 1 شروع کرده و مباحث ضروری و اساسی هر بخش را مطالعه کرده و تست های بخش تمرین را حل کنید.سعی کنید طی 4 هفته ی اول کل مباحث ریاضی1 را به اتمام رسانید سپس کتاب جلد 2 ریاضی 1را شروع کنید.این کتاب حاوی سوالات ارشد سال های اخیر در مباحث ریاضی1 است.حتما سوالات هر بخش را جدا و با زمان پاسخ دهید.شاید نتوانید چند کنکور اول را درصد بالا بزنید ولی با گذراندن سه چهار سری سوال متوجه شکل کلی سوالات خواهید شد.ریاضی 2 و معادلات را نیز به همین منوال.بهتر است که دور اول مجموعه ریاضی باید حداکثر در 2ماه پایان یابد.

دوره کردن مباحث خوانده شده و حل سوالات جامع در هر درس از اهم نکات کنکوری است.این که مطالب کمتری را با چند بار خواندن مرور کنید بهتر است از این که مطالب زیادی را فقط یک بار بخوانید. در مورد معادلات دیفرانسیل می توان گفت به غیر از کنکورهای 89 و 90 که به ترتیب 4و 5 سوال از آن طرح شده بود در سال های قبل به ندرت می توان سوالی یافت.خیلی بعید می رسد که از مباحثی همچون معادلات لاپلاس و معادلات مرتبه دو سوالی طرح شود.(یعنی نمی ارزد وقت برای آن بگذارید.)در کنکور سال 89، 5 سوال ساده از منطق جدید در قسمت ریاضی طرح شده بود با توجه به این که چندسوال منطق جدید در کنکور دانشگاه آزاد می آید و با عنایت به اهمیت منطق جدید در   دوره ی ارشد این رشته،پیشنهاد می شود 5 فصل اول کتاب منطق جدید دکتر ضیاء موحد را      مطالعه ای اجمالی بفرمایید.

بخش فیزیک:

منبع اصلی کنکور فلسفه علم 4 جلد کتاب هالیدی است و مطالعه آن باید با رویکردی مفهومی باشد.سوالات این قسمت شامل پیش فرض ها،مقایسه ها و برخی نکات ساده فیزیک است.سوالات محاسباتی کمتر دیده می شوند ولی به هر حال درصدی از سوالات را تشکیل می دهند.برای تسلط در پاسخگویی به سوالات بخش فیزیک باید چند بار متن فصول مهم هالیدی را مرور کنید.نام فصولی که سوال خیزترند را در ادامه ذکر می کنم:

1-حرکت یک بعدی،دو بعدی وسه بعدی                   2-نیرو و قوانین نیوتن

3-دینامیک ذرات                                                 4-کار و انرژی

5-پایستگی ذرات                                               5-سیستم های ذرات

6-برخورد                                                          7-تکانه ی زاویه ای

8-نوسان                                                          9-گرانش

10-نظریه نسبیت خاص                                       11-نظریه جنبشی گاز کامل

12-گرما و قانون اول ترمودینامیک                           13-آنتروپی و قانون دوم ترمودینامیک

14-بار الکتریکی و قانون کولن                                15-میدان الکتریکی

16-پتانسیل الکتریکی                                         17-میدان مغناطیسی

18-معادلات ماکسول                                           19-نور و فیزیک کوانتومی

20-سرشت موجی ماده                                      21-ساختار اتم هیدروژن

ازمباحث نسبیت،کوانتوم ،قوانین نیوتن و گرانش سوالات بیشتری طرح می شود ولی هیچ ضمانتی برای این که تنوع و توزیع سوالات به همین منوال باشد نیست.برای مثال کنکور 90 تفاوت هایی با کنکور های چند سال اخیر داشت؛تعداد زیادی سوال(8سوال) از مباحث فیزیک3(مغناطیس،الکتریسیته) و نسبتا دشوار طرح شده بودند.

اگر طالب درصدهای بالایی در فیزیک هستید باید کتاب فیزیک مدرن سلز را هم مطالعه ای اجمالی بفرمایید.

قبل از شروع مطالعه کتب هالیدی و سلز حتما سوالات چند سال اخیر را بررسی کنید تا با سبک سوالات آشنا شوید.(بهتر است این کار را برای تمام دروس انجام دهید)

بخش منطق:

کتاب دو جلدی استاد خوانساری تنها مرجع قسمت منطق است.توجه داشته با شید که این کتاب به صورت خلاصه ی تک جلدی نیز به چاپ رسیده است ولی شما باید نسخه کامل آن را مطالعه بفرمایید.کتاب منطق خوانساری بسیار اصولی نوشته شده و خواندن آن آسان است ولی دارای نکات فراوانی است.لازم نیست که در خواندن اول تمامی مطالب را در ذهن ذخیره کنید با  مرورهای متوالی و حل تست های سال های گذشته می توانید تسلط خود را بیشتر نمایید.

در ضمن چون بسیاری از مباحث مهم این کتاب در کتاب درسی منطق سال سوم رشته انسانی آورده شده می توانید از کتب تستی و کنکوری این درس که موسساتی مانند گاج و قلم چی چاپ می کنند استفاده کنید.

بخش فلسفه:

منابع بخش فلسفه را می توان به دو بخش کتاب های اصلی و مهم و کتاب های فرعی تقسیم کرد.

کتاب های اصلی: سه تا هستند که شامل کتاب فلسفه غرب پاپکین ترجمه دکتر مجتبوی،کتاب فلسفه مقدماتی عبدالرسول عبودیت(که برگرفته از آثار شهید مطهری است)و کتاب دوجلدی آموزش فلسفه آیت الله مصباح می باشد.

کتاب فلسفه ی غرب کتابی است با فونت و آرایش صفحات نامناسب ولی با متنی ساده و روان. با نگاه کوتاهی به سوالاتی که از این کتاب طرح شده اند متوجه خواهید شد که چه قسمت هایی را باید به خاطر شریف بسپارید.از هر نظریه فقط باید شمای کلی و کلمات کلیدی آن در ذهن شما باشد. البته بعضا(مثلا  کنکور 90)برای پاسخگویی به سوالات باید کاملا متن کتاب را حفظ باشید.

مراقب نظریات شبیه به هم باشید و اهتمام خاصی در مطالعه منظم خلاصه مباحث بگذارید.

برای مباحث فلسفه اسلامی دو کتاب وجود دارد یکی کتاب آقای عبودیت و دیگری کتاب آقای مصباح.کتاب اخیر دو جلد است و در برخی دروس(مخصوصا جلد2) با جملاتی سخت فهم و ثقیل مواجه می شوید.کتاب آقای مصباح در دو سال اخیر سهم زیادی از سوالات را به خود اختصاص داد. این کتاب حاوی 70 درس می باشد که خوشبختانه در پایان هر درس خلاصه ای از آن درس آورده شده است.با توجه به سوالات طرح شده از این کتاب به غیر از 20 درس ابتدای کتاب(که ضروری المطالعه اند)،       در صورت کمبود وقت و حوصله! می توانید بقیه کتاب را از قسمت خلاصه درس استفاده کنید.

با این که کتاب آقای عبودیت تا این جا سهم زیادی در سوالات کنکور نداشته ولی مطالعه ی آن برای آشنایی بیشتر با مباحث فلسفه ی اسلامی و درک کتاب قبلی لازم و ضروری است.

اگر از من بپرسید پیشنهاد می کنم ابتدا کتاب آقای عبودیت را مطالعه کرده تا چارچوب کلی مباحث فلسفه اسلامی به دستتان بیاید سپس به سراغ کتاب آقای مصباح بروید.

کتاب های چیستی علم آلن چالمرز و سیر حکمت در اروپای فروغی را به عنوان منابع درجه دوم در نظر داشته باشید و در صورت داشتن زمان کافی از آن ها استفاده کنید.توجه داشته باشید که شما مباحثی از جنس فلسفه علم را اغلب در بخش زبان تخصصی می بینید و در قسمت فلسفه معمولا به همان منابع اصلی نیاز خواهید داشت.

چند نکته:   

1-از 12 کنکور برگزار شده برای فلسفه علم 5تای آخر آن را سازمان سنجش و مابقی را دانشگاه شریف طرح کرده است.

کنکور های طرح شده توسط دانشگاه شریف در کتابی با عنوان مجموعه سوال های کارشناسی ارشد فلسفه علم توسط نشر پردازش به چاپ رسیده است.سوالات طرح شده در این سال ها بسیار یکنواخت و حتی تکراری بوده و سطح دشواری آن با سوالات 5سال اخیر خیلی تفاوت دارد.

پس درصدهای بالا در این کنکور ها شما را نفریبد که حریف اصلی سوالات 5سال اخیرند.در ضمن کتاب مذکور دارای اشکالات چاپی و علمی زیادی است مراقب آن ها باشید.

2-کنکور فلسفه علم شرکت کننده زیادی ندارد همچنان که پذیرش در آن بسیار کم است.

با یک برنامه مدون و پشتکار  4-5 ماه مطالعه برای قبولی کافی به نظر می رسد.

3-همان طور که در بخش های قبلی اشاره کردم قبل از شروع مطالعه هر کتاب به سوالات چند کنکور اخیر در آن مبحث نگاهی بیندازید تا حساب کار دستتان بیاید.

4-با توجه به سوالات سال های اخیر،دروس زبان،ریاضیات و منطق تقریبا سیر ثابتی داشته اند و سوالات از شکل کلی خود خارج نشده اند.پس اگر می خواهید برای بعضی دروس مطالعه بیشتری داشته باشید.بهتر است روی این ها سرمایه گذاری کنید.

5-اکثریت قریب به اتفاق پذیرفته شدگان این رشته از دانشجویان رشته های مهندسی و فیزیک هستند و خبری از دانشجویان رشته انسانی نیست(به دلیل وجود ریاضی و فیزیک در کنکور آن)بنابراین از کم اطلاعی خود در مباحث فلسفه و منطق نهراسید.

6-کنکور سال های اخیر(5 سال آخر)که توسط سازمان محترم سنجش طرح شده اند در برخی موارد با انتظارات داوطلبان همخوانی ندارد.برای مثال تعداد زیادی از سوالات فلسفه ی سال 89 از فلسفه اسلامی(کتاب آقای مصباح)طرح شده بود.در کنکور 88،تعداد 5 سوال از منطق جدید در قسمت ریاضی آورده شده بود.سوالات فلسفه غرب سال 90 بیشتر جنبه حفظی داشت تا فهمیدنی.ویا مثال دیگر فیزیک سال 90 است که متفاوت با سال های گذشته و بدون رعایت توزیع سوالات در مباحث      فیزیک بود.

7-به هر حال مطالب به عرض رسیده که قسمتی از آن نتیجه مشورت بنده با چند تن از اهالی   فلسفه ی علم و قسمتی از آن هم نظر شخصی خودم است،خالی از اشکال نیست.پس اگر قصد ورود به عرصه کنکور آن را دارید با افراد متفاوت مشورت کنید و با توکل بر خدا شروع کنید.

در دایره قسمت ما نقطه تسلمیم             لطف آن چه تو اندیشی،حکم آن چه تو فرمایی


مطالب مشابه :


سوال و جواب سوالات فلسفه کنکور آزمایشی استان مرحله سوم

گروه فلسفه استان يزد - سوال و جواب سوالات فلسفه کنکور آزمایشی استان مرحله سوم -




پانزدهم: همه چیز دربارۀ آزمون کارشناسی ارشد فلسفه - دانشگاه سراسری

منطق عمومی 20 سوال. 6. در بیشتر مواقع طراحان سوال های کنکور از همین اساتید هستند




نمونه سوالات تستی منطق جدید و فلسفه سوم

دینی و فلسفه - نمونه سوالات تستی منطق جدید و فلسفه سوم - علمی ، آموزشی ، سوالات تستی کنکور




سوالات کنکور سراسری 1389

وبلاگ فلسفه و منطق - سوالات کنکور سراسری 1389 - سوالات امتحان نهایی کنکور و تالیفی_مشاوره درسی




روش مطالعه فلسفه برای کنکور سراسری

منطق سال سوم 5 سؤال د‌‌ر میان 25 سؤال بخش فلسفه و منطق کنکور سراسری است. سوال: به اعتقاد




کنکور فلسفه علم و ما حولها

در کنکور سال 89، 5 سوال ساده از منطق جدید در طرح شده بود.در کنکور 88،تعداد 5 سوال از منطق




منابع کنکور فلسفه علم

بعضا یک یا دو سوال هم از منطق جدید آمده که در بهترین منبع تست همان سوال های کنکور سال های




نمونه سوال منطق

دینی و فلسفه - نمونه سوال منطق - علمی ، آموزشی ، سوالات تستی کنکور سؤالات تستی دین و زندگی3




تحلیل سوالات فلسفه ومنطق کنکور سراسری 91

تحليل سؤال‌هاي منطق و فلسفه در کنکور سراسري 91 تهيه و تنظيم: ندا ياري. با توجه به اين‌که سؤال




دانلود نمونه سوالات درس مبانی منطق و نظریه مجموعه ها – منطق – منطق ریاضی با جواب کد درس : 1111057

دانلود نمونه سوالات درس مبانی منطق و نظریه مجموعه ها – منطقمنطق ریاضی با جواب




برچسب :