همه چیز در باره نماد مهندسی ایران ( برج میــــــــــــــــــــــــلاد )

به طور قطع همه شهروندان تهراني و حتي مسافران پايتخت در گذر از خيابان‌هاي پايتخت بارها از نزديك و يا از نماي دور و در لابه‌بلاي ابرها برج برافراشته ميلاد را ديده‌اند و بارها اين سوال برايشان ايجاد شده كه اين برج به غير از اينكه نماد و سمبلي براي تهران باشد چه كاربرد ديگري دارد.
با تو جه به مطالبی که در گوشه کنار در مورد برج میلاد گفته میشه سعی کردم اطلاعات جامعی رو از سایت های مختلف جمع آوری کنم تا گوشه ای از عظمت سازه ای رو که به نظر من نماد مهندسی عمران و ساخت و ساز در ایران می باشد را بتوانم براتون بیان کنم.

برج ميلاد در يك نگاهبرج میــــــــــــــــــــــــلاد www.gcg.coo.ir

1 - برج مخابراتي تهران بعد از تشكيل دوره اول شوراي شهر به برج ميلاد تغيير نام يافت.
2 - 14 متر عمق گودبرداري برج ميلاد است.
3 - پروژه ساخت برج ميلاد در سال‌هاي 77 و 84 به دليل تغييرات مديريتي به ركود رفت.
4 - پيش‌بيني درباره هزينه نهايي احداث برج ميلاد بين 100 تا 110ميليارد تومان است.
5 - برج ميلاد از نظر سازه‌اي علاوه بر نظارت مهندسان ايراني از نظارت يك گروه مهندس كانادايي كه طراح برج‌سان تاور تورنتو بودند، بهره برده است.
6 - هنوز سازه‌اي مقاوم‌تر از برج ميلاد ساخته نشده است.
7 - تامين مصالح مورد نياز برج بايد از بلوك غرب انجام مي‌شد كه در اين راه مشكل داشتيم.
8 - مهم‌ترين دليل براي تامين مصالح از كشورهاي خارجي، اهميت بحث استاندارد و ضريب ايمني بالا بود.
9 - روند ساخت برج ميلاد در سرازيري قرار گرفته است.
10 - تلفات در برج ميلاد تا به حال يك نفر بوده است..........

 ويژگي‌هاي برج ميلاد: نماد تازه تهران

مكان مجموعه يادمان با ويژگي خاص و منحصر به فرد، پس از بررسي و مطالعه 17 نقطه مختلف شهر تهران، در تپه‌هاي كوي نصر برگزيده شد. محل اين مجموعه موقعيتي بسيار استثنايي از جهت ارتفاع، موقعيت و راه‌هاي دسترسي دارد. اين مجموعه در ميان چهار بزرگراه اصلي تهران يعني بزرگراه‌هاي حكيم شيخ‌فضل‌ا... نوري، شهيد همت و بزرگراه شهيد چمران قرار گرفته است. همچنين خط اختصاصي از يكي از ايستگاه‌هاي مترو و امكانات حمل و نقل هوايي براي ارتباط سريع با فرودگاه براي آن پيش‌بيني شده است.
اهداف كلي طرح
تهران مهمترين مركز فعاليت اقتصادي- تجاري كشور است. در حال حاضر شهر تهران درگير مشكلات متعددي است كه عمده آنها ناشي از رشد سريع، ناهمگون و بدون ضابطه شهر از لحاظ وسعت و جمعيت است. سرعت ارائه خدمات و گسترش زيرساخت‌هاي اطلاعاتي مناسب در تهران نسبت به رشد فزاينده تقاضا براي چنين خدماتي بسيار كم است. از سويي ديگر با توجه به فراگيري گسترده مراكز اطلاع‌رساني جهاني در نقاط مختلف به ويژه منطقه خاورميانه، ضرورت پرداختن هرچه سريع‌تر به اين نيازها و پيگيري ويژه آنها آشكار است.مجموعه مركز ارتباطات بين‌المللي تهران براي حفظ و توسعه اين مزيت و ايجاد مكان‌هايي مدرن با امكانات پيشرفته و مبتني بر فناوري روز، طراحي شده و در زميني به مساحت تقريبي 14 هكتار آخرين مراحل ساخت را مي‌گذراند. اين مجموعه با توجه به ضرورت استفاده از آخرين فناوري ارتباطي در جهت توسعه تجاري- اقتصادي و فرهنگي كشور، به گونه‌اي طراحي شده است كه هر بخش ضمن كارايي خاص ويژه خود، مكمل ساير بخش‌ها بوده و از خدمات و امكانات و مزيت‌هاي آن بهره مي‌گيرند.اين طرح به عنوان يك «مجموعه عملكردي» و «مركز شهري فعال» نقش مهمي را در سطوح شهري، فراشهري، ملي و منطقه‌اي ايفا خواهد كرد. به طور كلي اهداف زير در چارچوپ كاربردهاي طرح جامع اين مجموعه در نظر گرفته شده است:
- ساخت مرتفع‌ترين سازه كشور به عنوان نماد ملي و ارائه توان فني- مهندسي كشور.
- ايجاد بستر مناسب براي ظهور استعدادها.
- ايجاد بستري مناسب براي پوشش امواج مخابراتي و تلويزيوني و هواشناسي.
- امكان واگذاري مراكز اداري، تجاري با هدف بازگشت سرمايه- بهره‌گيري از امكانات تفريحي با هدف جذب گردشگر.
- ساخت و ايجاد موزه‌هاي خاص مانند موزه انقلاب اسلامي، دفاع مقدس و موزه‌ آثار امام در مجاورت برج.
- ايجاد بستري مناسب براي توسعه تجارت بين‌المللي و به خصوص تجارت الكترونيكي.
- بهره‌گيري از تسهيلات گردهمايي و برگزاري اجلاس‌هاي ملي و بين‌المللي.
- استفاده از خدمات اقامتي و سياحتي هتل پنج ستاره مركز ارتباطات تهران.
- واگذاري دفاتر تجاري و مراكز تجاري پاي برج، هتل و مركز ارتباط بين‌الملل به منظور بازگشت سرمايه.
مطالعات مكان‌يابي
به منظور تدوين طرح و انجام مطالعات مرحله شناخت پروژه، يك گروه شامل تيم شهرسازي، تيم مطالعات تلويزيون، مخابرات، اقتصادي، معماري، هواشناسي، تيم مطالعات ترافيك و تيم ژئوتكنيك تشكيل شد. اين گروه ضمن انجام مطالعات اوليه در زمينه‌ها و تخصص‌هاي گوناگون، اجزاي اصلي طرح و كاربري‌هاي هر يك را تعيين كرد. اهم پارامترهايي كه در اين مقطع مدنظر قرار گرفته به شرح ذيل است:
- قابليت انطباق بر يكي از هسته‌هاي شهري.
- دسترسي همگاني با سطح سرويس‌دهي مطلوب.
- قرارگيري در مرتفع‌ترين نقاط شهر.
- اشراف بر زيباترين مناظر و نقاط شهر.
- فضايي لازم جهت عملكردهاي پيشنهادي و توسعه آتي.
- مجهز بودن به تاسيسات زيربنايي.
- فاصله مناسب با پايانه‌هاي مهم مانند فرودگاه و ايستگاه راه‌آهن.
- ايجاد پوشش تلويزيوني
- قابليت ارتباط و ديد مستقيم با ايستگاه‌هاي مخابراتي.
- استقرار در ميان كاربري‌هاي هماهنگ و غيرمزاحم
- استقرار در امتداد محورهاي عمده شهر
- پتانسيل برقراري ارتباط بصري با ديگر نشانه‌ها و فضاهاي شهري
- قابليت برخورداري از فضاهاي سبز و يا ديگر عناصر طراحي محيطي.
بازنگري طرح جامع مجموعه يادمان
طرح مركز ارتباطات بين‌المللي تهران شامل 10 پروژه مختلف است. هر يك از اين پروژه‌ها علاوه بر عملكرد خاص خود، داراي ارتباطات زيادي با يكديگر بوده و لازم است هماهنگي مابين آنها از جهات مختلف برقرار شود. اثرات اين ارتباطات و هماهنگي‌ها به ويژه در پروژه‌هاي تاسيسات زيربنايي، محوطه‌سازي و راه‌هاي دسترسي نمود بيشتري پيدا مي‌كند.


مشخصات فني برج ميلاد
به طور مختصر ساختمان برج از پنج قسمت اصلي به شرح زير تشكيل شده است:
- فونداسيون و سازه انتقالي كه در آن هيچ‌گونه تاسيساتي وجود ندارد. فقط در سازه انتقالي بازشو‌هايي براي عبور لوله‌ها و كابل‌ها پيش‌بيني شده است.
- سازه شفت كه وظيفه اصلي آن اتصال سازه راس به فونداسيون است و همه كابل‌ها و لوله‌هاي تاسيساتي كه براي سرويس‌دهي سازه راس ضروري است، از داخل اين شفت عبور مي‌كند.
- ساختمان لابي كه شامل 6 طبقه است.
- ساختمان راس كه شامل 12 طبقه است.
- دكل آنتن كه در بالاترين بخش برج نصب مي‌شود.
تاسيسات مكانيكي برج شامل تاسيسات هيدروليكي، تاسيساتي آتش‌نشاني و تاسيسات سرمايشي، گرمايشي و تهويه مطبوع است. تاسيسات برقي شامل برق فشار متوسط، برق فشار ضعيف و برق جريان ضعيف است.
رشد و گسترش صنايع و فناوري‌هاي جديد به ويژه فناوري اطلاعات و ارتباطات نيازمند در اختيار داشتن سخت‌افزارها و تجهيزات نوين مرتبط با اين عرصه است. با توجه به جهت‌گيري خاص و راهبردي‌هاي كلان، مجموعه مركز ارتباطات بين‌المللي تهران در به كارگيري و گسترش استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات ايجاد مركزي براي تامين سخت‌افزارها و تجهيزات مورد نياز كشور در كنار اين مجموعه بسيار جذاب بوده و دستيابي به اهداف مورد نظر را ميسر خواهد كرد.
به اين منظور مجموعه جنبي تجاري – تفريحي كه به صورت نيم‌دايره‌اي در اطراف برج ميلاد قرار گرفته است گزينه بسيار مناسب و مطلوبي براي تحقق ايده مركز تجاري فناوري اطلاعات و صنايع هوشمند است.
اين مجموعه مي‌تواند با گسترش حوزه فعاليت‌ها و كاركردها به فناوري‌هاي نوين اطلاعات و صنايع هوشمند به عنوان يك نقطه تجاري
(TRADE POINT)، بازار رو به رشد اين صنايع را هدف بگيرد.
اگرچه اين مجموعه قابليت جاي دهي فضاهاي تجاري ديگر را نيز دارا است.
به همين دليل در اين مركز فضاهاي مناسب جهت ايجاد فروشگاه و نمايشگاه عرضه محصولات و همچنين مكان‌هايي مناسب جهت برگزاري جلسات يا عقد قرارداد پيش‌بيني شده است.
قرارگيري اين مجتمع تجاري در كنار كاربري‌هايي همچون سالن‌هاي سينما و تئاتر كه با مركز بين‌المللي جشنواره‌ها و همايش‌ها در ارتباط هستند، گامي مهم در جهت تكميل كاربري‌هاي مجموعه يادمان است.
مشخصات كلي:
اين مجموعه شامل يك ساختمان نيم‌دايره‌اي شكل در جنوب برج و دو ساختمان مستطيل شكل در طرفين برج بوده و مساحت كل آن حدود 160هزار متر مربع است.
علاوه بر اين، موتورخانه مركزي به مساحت تقريبي 4هزار مترمربع در اين مجموعه قرار مي‌گيرند.
مركز همايش‌هاي بين‌المللي برج ميلاد
مركز جشنواره‌ها و همايش‌هاي بين‌المللي تهران به عنوان يكي از اركان‌ مركزي ارتباطات بين‌المللي تهران (مجموعه يادمان) به منظور برگزاري همايش‌هاي ملي و بين‌المللي و ايجاد فضايي براي تبادل آرا و افكار و اثربخش‌تر كردن ارتباطات رودررو و همچنين برگزاري جشنواره‌هاي موسيقي و فيلم ساخته خواهد شد.
اين مركز يك ساختمان مربع شكل به ابعاد حدود 80×80 متر و ارتفاع 42 متر مي‌باشد و داراي زيربناي حدود 41000 متر مربع در 9 طبقه است.
سالن اصلي مركز همايش‌ها و جشنواره‌ها با ظرفيت 1500 نفر يكي از بزرگ‌ترين سالن‌هاي موجود است.
علاوه بر سالن اصلي در اين مركز 8 سالن فرعي با ظرفيت 60 تا 200 نفر طراحي شده است.
همچنين براي برگزاري همايش‌هاي بزرگ مي‌توان از سالن‌هاي كنفرانس، هتل، مركز تجارت بين‌المللي و مركز فناوري اطلاعات وارتباطات نيز استفاده كرد.

معماري ايراني در برج ميلاد

در معماری بخش‌هایی از برج میلاد از معماری ایرانی الهام گرفته شده است.

m16-01.jpg

عكس: سعيد عامري
به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر حافظی طراح برج ميلاد با بیان این مطلب افزود: طبقات فوقانی برج میلاد به گونه‌اي طراحی شده که به صورت لحظه‌اي قادر به خدمات رسانی به 2‌هزار و 160 نفر است.
وی تصریح کرد: برج میلاد با تمامی کاربری‌های مخابراتی، تلویزیونی، تجاری، فروشگاهی و رستوران از اسفندماه سال‌جاري برای بازدید عموم آماده مي‌شود.
حافظی با اعلام اینکه تا کنون ساختمان بتنی، سازه فلزی و دکل آنتن برج میلاد تکمیل شده است، گفت: سازه فلزی از ارتفاع 245متر شروع و تا ارتفاع 315متر ادامه دارد و شامل 12 طبقه است.
وی با اشاره به اتمام ساخت برج تا پایان نیمه اول امسال، از بهره‌برداری کامل مجموعه برج میلاد در روز 22 بهمن 86 خبر داد.
تا کنون 80‌ميليارد‌تومان برای ساخت این پروژه هزینه شده است که بر اساس پيش‌بيني‌های صورت گرفته تا پایان پروژه 40‌ميليارد تومان دیگر نیز هزینه خواهد شد.
وی افزود: ساختمان لابی برج میلاد شامل دو طبقه زیرزمین و چهار طبقه روی زمین با مساحت 25‌هزار متر مربع است و دو طبقه به منظور تجهیزات مخابراتی و تلویزیونی، رستوران گردان، دو طبقه به منظور نصب الکترومکانیک‌ها و 5/2 طبقه برای دیدن عمومی مناظر شهر و گالری و کافی‌شاپ در نظر گرفته شده است.وی اظهار داشت: در حال حاضر 60درصد از ماشین‌آلات خنک‌کننده و بویلرها سفارش داده شده و بزودی نصب خواهند شد، همچنین شبکه برق، آب و دسترسی‌ها توسط کارفرما به زودی تکمیل مي‌شود.
طراح برج میلاد تاکید کرد: برج میلاد اسفند ماه امسال برای بازدید عموم آماده خواهد شد.

نصب بزرگ‌ترين رستوران گردان دنيا در برج ميلاد

مدير‌عامل شركت يادمان سازه از نصب بزرگ‌ترين رستوران گردان دنيا در برج ميلاد خبر داد. ‌‌رضا ميرصادقي در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس، در خصوص ساخت رستوران گردان برج ميلاد گفت: تا آخر مرداد سال‌جاري ‌اين رستوران ساخته و نصب خواهد شد.

m16-03.jpg

مدير‌عامل شركت يادمان سازه ادامه داد: قرار‌داد ساخت اين رستوران با شركت‌هاي داخلي و خارجي بسته شده است.
ميرصادقي در خصوص مشخصات اين رستوران گفت: اين رستوران بر اساس تكنولوژي روز دنيا ساخته شده و جزو بزرگ‌ترين رستوران‌هاي گردان دنيا از نظر حجم است.
به گفته مدير‌عامل شركت يادمان سازه، اين رستوران ظرفيت حدود 500نفر بازديدكننده در روز را دارد. وي در پاسخ به اين پرسش كه هزينه بازديد شهروندان از رستوران گردان و برج ميلاد چقدر خواهد بود؟ گفت: هنوز معلوم نيست و رقم نهايي بعدا مشخص خواهد شد. نام برج ميلاد در صورت تكميل نهايي، در ليست 5 برج بزرگ جهان قرار خواهد گرفت.
مردم پايتخت سال‌ها است بزرگ شدن اين سازه بتني را در تپه‌هاي كوي‌نصر نگاه مي‌كنند.
آنها از اين به بعد بايد با خود فكر كنند آيا پول درون جيبشان به هزينه بازديد از رستوران گردان برج ميلاد خواهد رسيد.

ميلاد، ايستاده در قلب تهران

برج ميلاد با ارتفاع 435متر در رتبه‌بندي برج‌هاي مخابراتي چهارمين برج بلند دنيا محسوب مي‌شود كه با هدف ساختن سازه‌اي به يادماندني و به عنوان نمادي براي شهر تهران و رفع نيازهاي مخابراتي و تلويزيوني ساخته شده است.

برج ميلاد متشكل از ستون اصلي سازه و راس است كه ستون اصلي يك‌سازه بتوني با مقطع هشت ضلعي است كه حدود 80هزار تن وزن دارد و ارتفاع آن به 315متر مي‌رسد. اين بدنه با جديدترين روش ساخت يعني قالب لغزان ساخته شده است. عمليات ساخت اين بدنه دي‌ماه 77 آغاز و دي‌ماه چهار سال بعد به اتمام رسيد.
دقت كار فني در ساختمان برج ميلاد به قدري است كه همه قطعات براي خودشان شناسنامه‌اي دارند كه تمامي مشخصات قطعه شامل ماده اوليه، مكان توليد، مسوول كنترل و بازرسي در آن شناسنامه مشخص است.
مجموعه مركز تجارت بين‌المللي، مركز جشنواره‌ها، همايش‌ها و هتل‌ها به عنوان يك مجموعه كامل در كنار برج مخابراتي تهران از مزيت نسبي برج است.
ايجاد و گسترش شبكه دسترسي بدون سيم به اطلاعات، زيرساخت مناسب براي سيستم‌هاي جديد تلويزيوني ديجيتال PVB، بهينه‌سازي پوشش شبكه‌هاي بي‌سيم و پي‌‌جو، ايجاد جاذبه گردشگري و بهره‌‌مندي از فضاهاي گردشگري، تجاري و فرهنگي، از ديگر مزيت‌هاي اين برج به شمار مي‌رود.
بخش‌هاي مختلف برج ميلاد عبارتند از: ساختمان سرسرا در پاي برج ميلاد با زيربناي 16هزار مترمربع، بدنه بتني با ارتفاع 315متر، سازه راس 12طبقه با زيربناي بيش از 12هزار مترمربع، دكل فلزي 120متري، آسانسور شيشه‌اي، هر يك با ظرفيت 25نفر و با سرعت متوسط 7متر بر ثانيه.
برج میلاد در رتبه‌بندی برج‌های مخابراتی پس از برج تورنتو (CN tower) با 553 متر ارتفاع برج مسکو (ostankino tower) با 540 متر و برج شانگهای (oriental pearl tower) با 467 متر به عنوان چهارمین برج مخابراتی بلند جهان با 435 متر ارتفاع ایستاده است در حالی که برج‌های غیر مخابراتی یا آسمان خراش‌هایی به مراتب بلندتر از میلاد در دنیا وجود دارند که به علت‌های فنی در رتبه بندی‌های متفاوتی قرار مي‌گیرند.
مي‌توان بلندترین ساختمان‌های جهان را به این ترتیب 1- برج تورنتو (CN tower) با 553 متر ارتفاع 2 - برج مسکو (ostankino tower) با 540 متر ارتفاع 3 - برج شیکاگو (sears tower) با 527متر بلندی 4- برج تایپه (taipei 101 tower) با 508 متر ارتفاع 5- برج شانگ‌های (oriental pearl tower) با 467 متر بلندی 6- برج‌های دوقلوی پتروناس در کوالالامپور (petronas twin towers) با 452 متر ارتفاع 7- برج سلطنتی نیویورک (Empire state building) با 449 متر ارتفاع 8- برج میلاد تهران (milad tower) با 435 متر رتبه‌بندی کرد.
بر همین اساس میلاد را نمي‌توان چهارمین برج بلند جهان دانست در حالی که حداقل 7 برج بلندتر از میلاد به ثبت رسیده است با این حال زمان ساخته شدن این برج‌ها نیز در مقایسه با میلاد بسیار جالب توجه است. برج سلطنتی نیویورک قدیمي‌ترین برج در میان این 8 برج در سال 1931 در 102 طبقه ساخته شد. امپایر استیت، اولین ساختمان در دنیا بود که بیش از 100 طبقه داشت و به مدت 41 سال بلندترین آسمان خراش جهان بود. این برج با 3400 کارگر ظرف مدت 410 روز از ژانویه 1930 تا ماه مه‌1931 ساخته شد.
برج شیکاگو ظرف مدت 3 سال (73 - 1970) با هزینه 175میلیون دلار، برج تورنتو (76-1973) با هزینه 260میلیون دلار، برج مسکو (67-1963)، برج تایپه (2004-1999) با هزینه یک‌میلیارد و 600میلیون دلار، برج شانگهای (95-1991) با هزینه 100میلیون دلار و برج‌های دوقلوی کوالالامپور (98-1995) ساخته شده‌اند در حالی که برج میلاد از 1995 تا امروز در حال ساخته شدن است و شهرداری تهران وعده سال آینده را برای افتتاح آن داده است.
بررسی مقایسه‌ای ساخته شدن برج میلاد با دیگر برج‌های دنیا این نتیجه را دارد که روند ساخت برج میلاد طولانی‌ترین مدت یک سازه این‌چنینی است در حالی که برج نیویورک در فاصله کمتر از 2 سال در 7 دهه قبل ساخته شده است، به نظر مي‌رسد دلیل طولانی شدن مدت ساخت میلاد بیشتر از دلایل مالی و فنی به دلیل عدم مدیریت درست و جابه‌جایی فراوان مدیران شهری بوده است. متاسفانه در شهری که عمر متوسط شهرداران آن کمتر از 2 سال است و مدیران شهری دائما در حال تغییر هستند نمي‌توان انتظاری بیشتر از این داشت در حالی که متوسط ساخته شدن برج‌های در این رده 3 سال بوده است که عموما با تکنولوژی 3 دهه قبل ساخته شده‌اند.به هرحال برج میلاد نه به عنوان چهارمین برج بلند دنیا که به عنوان چهارمین برج بلند مخابراتی دنیا به ثبت رسیده است و به نظر مي‌رسد اطلاع‌رسانی شفاف در این زمینه نه تنها مي‌تواند از شبهه افکنی جلوگیری کند که وظیفه مسوولان شهری است، مطمئنا تبلیغات شهری و ایجاد احساس غرور در شهروندان یکی از راهکارهای جلب مشارکت شهروندان و ایجاد احساس تعلق به شهر است ولی نمي‌توان این عمل را با قلب حقیقت انجام داد در حالی که به سادگی با یک جست‌وجوی اینترنتی مي‌توان اطلاعات بسیاری در این زمینه یافت. تهران اگرچه دارای نماد بسیار زیبایی به نام برج آزادی است که دارای یکی از جالب‌ترين معماری‌های دوره معاصر است و متاسفانه با بی‌توجهی مسوولان به جایگاهی نازل‌تر از شان خود سقوط کرده است ولی از این به بعد برج میلاد در عرصه‌های جهانی یکی از نمادهای تهران است، به همین دلیل اطلاع‌رسانی دقیق مي‌تواند جایگاه این برج را نزد مردم بهتر تبیین کند.

براي پاسخ به سوالات متعددي كه براي شهروندان در اين ارتباط وجود دارد با مهندس سيدرضا ميرصادقي مدير عامل شركت يادمان سازه، مجري پروژه برج ميلاد به گفت‌وگو پرداختيم كه متن آن از نظر شما مي‌گذرد.( مصاحبه زیر توسط روزنامه دنیای اقتصاد صورت گرفته است )


حدود نيم دهه است كه شهروندان تهراني و يا مسافران در عبور از بزرگراه همت و اتوبان چمران و حتي از نقاط بسياردور شهر برج بلندي را مشاهده مي‌كنند كه تا چندي پيش هر روز اندكي بر طولش اضافه مي‌شد به همين دليل بهتر است پيش از هر سوالي برايمان از زمان آغاز اين پروژه و چگونگي شكل گرفتن‌اش سخن بگوييد؟
سال 1372 به دنبال تصميمي كه در شهرداري تهران و سازمان زيباسازي شهر براي احداث نمادي كه نشانگر جمهوري اسلامي باشد گرفته شد، يك فراخوان عمومي براي مهندسان مشاور و نيروهاي اجرايي كه توان فعاليت در اين پروژه را داشتند، اعلام شد.
در اين فراخوان بر ساخت برج مخابراتي و تلويزيوني با حداقل ارتفاع 200 متر تاكيد شده بود به دنبال اين فراخوان شركت‌هايي كه توان فعاليت داشتند، اعلام حضور كردند و همزمان هم يك گروه مشاور متشكل از صداوسيما، ژئوتكنيك، مخابراتي، گرافيكي‌، سازه‌اي و معماري براي جانمايي برج در تهران تشكيل شدند.
بعد از بررسي گروه مشاور بالاخره در سال 74 محل احداث برج مخابراتي در تپه‌هاي كوه نصر جانمايي شد.
با توجه به اينكه 17 نقطه براي احداث برج مخابراتي انتخاب شده بود در سال 74 شهرداري شركتي را تحت عنوان يادمان سازه به عنوان مجري پروژه برج مخابراتي تهران تاسيس كرد. البته بعد از تشكيل دوره اول شوراي شهر، برج تهران به برج ميلاد تغيير نام داد. عمليات اجراي اين پروژه در سال 76 با گودبرداري به عمق 14 متر و فونداسيون‌بندي كليد خورد.
طي 18 ماه ابتداي ساخت برج ميلاد، پروژه حدود 22درصد پيشرفت فيزيكي داشت و اگر با همان روند عمليات اجرا پيش مي‌رفت، قادر بوديم پروژه را ظرف 5 سال اجرايي كرده و به پايان برسانيم. اما درست از اواخر سال 77 پروژه به دليل تغيير مديريت شهري و نگرش‌هاي مديريتي دچار مشكل شد و به دنبال اين امر با كمبود اعتبار و تامين بودجه براي اجرا مواجه شديم.
علاوه بر تغيير مديريت شهري و به دنبال آن تغيير نگرش‌ها به شهر، اجراي پروژه با مشكل سومي با عنوان پيچيدگي اجرا روبه‌رو شد،
به طوري كه در سال 84 با تنها 36درصد پيشرفت فيزيكي طي 7 سال اقدام به طراحي مانيفست جديد كرديم، اين در حالي بود كه 50درصد از مباحث فني لاينحل باقي مانده بود.با تغيير مديريت شهر تهران و حضور قاليباف به عنوان شهردار، برج ميلاد كه به عنوان شاخص‌ترين پروژه مركز ارتباطات بين‌المللي شهر بود بين 58-57درصد پيشرفت فيزيكي داشت و بيش از 42درصد اجرا باقي‌مانده بود. در عين‌حال پيشرفت مالي يعني تامين اعتبار عقب‌تر از پيشرفت فيزيكي حدود 41 تا 42درصد بود.
از مشخصات كلي برج ميلاد بگوييد.
برج ميلاد با 435 متر ارتفاع متشكل از 4 بخش اصلي شامل ساختمان ورودي برج (لابي) شفت بتني يا پايه اصلي برج، ساختمان راس برج و دكل آنتن است. ساختمان لابي، 28 متر ارتفاع و حدود 20هزار مترمربع شامل فضاهاي انتظار و سوار شدن به آسانسورها، فضاي اداري راهبردي برج و فضاهاي تجاري است. شفت بتني برج محل عبور آسانسورهاي اصلي و تاسيسات برج است و تا تراز 240 متري برج امتداد يافته است. ساختمان راس با مساحتي در حدود 15000 مترمربع شامل فضاهايي همچون سكوهاي ديد سربسته و سرباز، رستوران‌هاي ويژه و گردان، گالري هنري، طبقات مخابراتي تلويزيوني، طبقات تاسيساتي، طبقه امن از آتش و گنبد آسمان است. قطر ساختمان راس در بيشترين قسمت به 60 متر مي‌رسد و تراز 240 تا 315 متري واقع شده است. دكل برج نيز از تراز 315 تا 435 متري به طول 120 متر امتداد مي‌يابد.
منابع تامين اعتبار براي ساخت برج چه سازمان‌ها و يا ارگان‌هايي بودند و پيش‌بيني شما از ميزان سرمايه موردنياز براي اجراي پروژه چه ميزان است؟
طي اين سال‌ها تمام اعتبارات پروژه توسط شهرداري تهران و از محل اعتباراتي كه شوراي شهر تخصيص مي‌داد، تامين شد.
پيش‌بيني ما اين است كه هزينه نهايي احداث برج ميلاد بين 100 تا 110ميليارد تومان خواهد بود، البته ناگفته نماند كه هزينه‌هاي اجراي پروژه به روز و مطابق با ميزان نرخ تورم افزايش مي‌يابد.
در‌حال‌حاضر با 84درصد پيشرفت فيزيكي از نظر منابع مالي حدود 61درصد، تامين اعتبار شده است.
با توجه به حجم خريد‌هايي كه براي اجراي پروژه از ساير كشورها صورت گرفت و از محل اعتباراتي كه بانك‌ها برايمان گشودند، هم‌اكنون علاوه بر بدهي به پيمانكاران، مقدار زيادي هم به بانك‌ها بدهكار هستيم، اين در حالي است كه سعي شده كه اجراي پروژه با هزينه كم صورت بگيرد.
با توجه به ارتفاع 435متري برج ميلاد، آيا گودبرداري 14متري با اين ارتفاع تطبيق دارد؟
همان‌طور كه گفتم يكي از گروه‌هاي تخصصي حاضر براي ساخت و اجراي پروژه برج ميلاد، گروهي براي مطالعات ژئوتكنيك بود و طبق مطالعات اين گروه كه با مشاوره يك شركت كانادايي صورت گرفت ارتفاع در نظر گرفته شده براي گودبرداري 14متر بود.


فونداسيون برج ميلاد يك فونداسيون خاص به شكل صندوقي با ارتفاع متوسط بتن‌ريزي 4متر بود كه البته حجم بتن‌ريزي به 11متر افزايش يافت.
برج ميلاد از نظر سازه‌اي علاوه بر نظارت مهندسان ايراني از نظارت يك گروه مهندسي كانادايي كه طراح برج سي‌ان تاور تورنتو بودند بهره برده است.
با توجه به اينكه تهران بر روي چندين گسل بزرگ قرار دارد، آيا در مكان‌يابي احداث برج به موضوع مقاومت در برابر زلزله توجه شده است؟
همان‌طور كه گفتم مكان‌يابي پروژه يك پروسه زمان‌بر بود و يكي از گره‌هاي اصلي پروژه ساخت آن بر مبناي مباحث زلزله‌شناسي بود، به همين دليل طراحي پروژه براساس آيين‌نامه 2800 و با توجه به افزايش مقاومت در برابر زلزله صورت گرفت، در عين حال هر ساله با ارائه موارد جديد در آيين‌نامه 2800 اين موارد در اجراي پروژه لحاظ مي‌شد.
با توجه به تمهيداتي كه در طرح اول انديشيده شده بود، هنوز سازه‌اي كه از لحاظ مقاومت در حد برج ميلاد باشد، ساخته نشده است به همين دليل همجوار برج ميلاد مكاني به عنوان ستاد مديريت بحران شهر تهران براي مواقع زلزله پيش‌بيني كرديم.
با توجه به تاخيرهايي كه اجراي پروژه با آن روبه‌رو بود براي جبران آن چه اقداماتي را انجام داديد؟
از نيمه دوم سال 84 نوعي نگرش مديريتي در اجراي پروژه به كار بسته شد كه امروز به عنوان پايلوت در بسياري از طرح‌هاي دانشجويان مورد استفاده قرار مي‌گيرد و همچنين در برخي از پروژه‌ها از جمله تونل رسالت مورد استفاده قرار گرفت كه موفق بود.كنترل پروژه مركز ارتباطات بين‌المللي امروزه به صورتي است كه گزارش‌ها هر روز ارائه مي‌شود و با توجه به روند فعاليت، مشكلات و موانع هر روز بررسي مي‌شود. نمونه اين نگرش مديريتي در بسياري از پروژه‌هاي بزرگ به كار بسته شده است و امروز هم در شهرداري تهران به صورت پايلوت به كار بسته مي‌شود.يكي از اقدامات موثري كه در اجراي پروژه برج ميلاد صورت گرفت، نصب روزشمار و متعهد ماندن به آن براي اجراي پروژه و تحويل بود. مديريت زمان در اجراي پروژه برج ميلاد اهميت بالايي داشت و از سال 84 به بعد بسيار مورد توجه قرار گرفت.
در طول اجراي پروژه با چه مشكلات و موانعي براي انجام كار روبرو بوديد؟
با توجه به اينكه عمده‌ترين مصالح را بايد از كشورهاي بلوك غرب تامين مي‌كرديم پيش‌بيني مي‌شد كه در تامين مصالح كمي با مشكل مواجه شويم. مهمترين دليل اصرارمان براي خريد مصالح از كشورهاي خارجي اهميت بحث استاندارد و همچنين ضريب ايمني بالايي است كه بايد در استفاده از مواد اوليه لحاظ شود.
تصويب قطعنامه‌هاي تحريمي عليه ايران موجب شد تا تامين مواد اوليه از كشورهاي بلوك غرب با مشكل مواجه شود و حتي در بعضي موارد هم مجبور به فسخ قرارداد شديم، تمام اين موارد اجراي پروژه را با تاخير روبه‌رو كرد و پس از تغيير روش در انجام آن پروسه سعي كرديم اين تاخير را به حداقل برسانيم و در عين حال صرفه‌جويي در قيمت‌ها را لحاظ كرديم.
با توجه به مشكلاتي كه به آن اشاره كرده‌ايد، از چه راهكاري براي عبور از آن بحران استفاده كرديد؟
براي عبور از بحران، 2 گزينه پيش روي ما قرار داشت، راهكار اول اضافه كردن ساعات كار حتي براي شيفت‌هاي خارجي و راهكار دوم تامين بخشي از مصالح وارداتي از داخل و توليد و فرم‌دهي آن در داخل كشور.
با توجه به اينكه طبق برنامه‌ زمان‌بندي و روز‌شمار نصب شده مهرماه سال 86 پايان زمان ساخت بود يك شيفت سه ماهه در نظر گرفته شد كه بتوانيم تاخيرها را جبران كنيم.
يك نكته حائز اهميت كه نبايد از ياد برد اين است كه 70درصد انجام پروژه مديريت تامين كالا است.
تاخير در تامين كالا موجب شد، زمان تحويل پروژه با مشكل مواجه شود، از سويي ديگر به زماني هم براي استقرار بهره‌بردار نياز بود.
بعد از برگزاري جلسات متعدد با شهردار زمان استقرار بهره‌بردار به 5 تا 6ماه تقليل يافت و با تشكيل شركت بهره‌بردار فعاليت اين شركت از اواخر تيرماه آغاز مي‌شود.
بنابراين در صورتي كه با مشكل ديگري مواجه نشويم در دهه فجر شاهد افتتاح فاز اول مركز ارتباطات بين‌المللي (برج ميلاد) خواهيم بود.
از دهه فجر مي‌توانيم از عموم مردم براي سرويس‌دادن در برج ميلاد دعوت كنيم. همچنين ساخت مركز تجاري و موزه تا اواخر دي‌ماه به گروه‌هاي تخصصي بهره‌برداري تحويل مي‌شود تا در آن مكان‌ها مستقر شوند و تا آن زمان هم تمام قراردادهايي كه ساختار بهره‌برداري آنها مشخص شده، نهايي مي‌شود.
اين خبر نويدي بود كه بايد زودتر اعلام مي‌شد، در حال حاضر روند ساخت برج ميلاد در سرازيري قرار گرفته است.
زمان نهايي بهره‌برداري از كل فازهاي برج ميلاد مشخص است؟
زمان نهايي بهره‌برداري از برج ميلاد بستگي به اتمام فعاليت ساخت در تمام فازها دارد كه اتمام فعاليت ساخت راه‌هاي دسترسي يكي از مراحل مهم در بهره‌برداري كامل از برج ميلاد است.
طي 5ماه اخير عمليات احداث 2 تونل دسترسي در كنار اتوبان حكيم شروع شده و تا سه ماه آينده به بهره‌برداري مي‌رسد.
تمام مجموعه در صورت رفع مشكل تامين مواد از خارج به بهره‌برداري مي‌رسد، اما بزرگترين مشكل پيش روي ما در تامين مصالح، واردات نماي شيشه‌اي برج بود.
محوطه‌سازي برج ميلاد در چه مرحله‌اي قرار دارد؟
محوطه برج ميلاد در كشور مشابه ندارد. اما ساخت محوطه در فاز اول فقط به احداث محوطه در اطراف برج اختصاص دارد. در عين حال پوشش گياهي كاملا منحصر به فرد در اطراف برج ميلاد كاشته مي‌شود. اين گونه گياهي در 4 باغ با عنوان چهار فصل بهار، تابستان، پاييز و زمستان كه در آن گونه‌هاي گياهي مرتبط به فصل‌ها وجود دارد، احداث مي‌شود و هر باغ نشانگر زيبايي‌هاي هر فصل به مردم است.
به غير از خود برج ميلاد محوطه‌سازي و احداث نهايي مراكز تجاري و خريد جنبي‌ برج بالغ بر دو سال به طول مي‌انجامد.
همچنين يك هتل 5ستاره با متراژ 60 تا 70هزار مترمربع و علاوه‌بر اين، يك مركز تجاري با زيربناي 60هزار مترمربع در حال احداث است.
معماري برج ميلاد با استفاد از چه الگويي است و نماي نهايي برج به چه صورت خواهد بود؟
معماري انجام شده در برج به خصوص معماري قسمت‌هاي لوزي شكل بالاي برج كاملا ايراني است.
بر روي بدنه برج‌نماي شيشه‌اي قرار نمي‌گيرد، بلكه نماي شيشه‌اي فقط بر روي فرورفتگي‌ها نصب مي‌شود كه بازديدكنندگان به هنگام بالارفتن از برج بتوانند به سهولت سطح شهر را تماشا كنند.
نماي شيشه‌اي، يك نماي كاملا ساده با فريم مقاوم است كه در مقابل زلزله مقاوم است.
در هيچ كجاي دنيا نمي‌توانستيم ساختماني را سراغ بگيريم كه علاوه بر مقاومت بالا از نظر سازه‌اي و معماري به مانند برج ميلاد باشد.
نماي ديوار بتن اكسپوز است كه به همين صورت باقي مي‌ماند، فقط از مرداد ماه عمليات شست‌وشو به طول يك ماه انجام مي‌شود و تنها بر روي اين نما سيليكون مقاوم در مقابل باد، باران و آلاينده‌هاي هوا زده مي‌شود.
نماي شيشه‌اي طبق برنامه زمان‌بندي بايد از ارديبهشت نصب مي‌شد، اما به دليل تاخير تحويل مصالح، نصب آن با تاخير مواجه شد.
برج ميلاد از نظر ويژگي و ارتفاع در دنيا در چه رتبه‌اي قرار مي‌گيرد؟
برج ميلاد با ارتفاع نهايي 435متر چهارمين برج دنيا از نظر ارتفاع بعد از سي‌ان‌تاور تورنتو، برج مسكو و برج شانگهاي است اما به لحاظ حجم كاري و سازه‌اي برج ميلاد در دنيا اولين بوده و در خاورميانه نظير ندارد.
براي ساخت اين برج با چند پيمانكار همكاري مي‌كنيد؟
در احداث برج ميلاد 19 پيمانكار و 38 مشاور با ما همكاري مي‌كنند.


مهندس سيدرضا ميرصادقي - مديرعامل شركت يادمان سازه


همچنين روزانه 1800نفر در اين گروه‌هاي پيمانكاري در 2 تا 3شيفت كاري مشغول فعاليت هستند.
با توجه به هزينه صورت گرفته بازگشت مالي پروژه در چه مدت زماني صورت مي‌گيرد؟
بنابر مطالعات اقتصادي كه صورت گرفته، بازگشت مالي برج ميلاد به دليل حجم سرمايه‌گذاري 4 تا 5سال به طول مي‌انجامد اما ميانگين بازگشت سرمايه فازهاي بعدي 2سال است.
براي تسهيل رفت و آمد به برج ميلاد چه راه‌هاي دسترسي پيش‌بيني شده است؟
هم‌اكنون از بزرگراه حكيم دو تونل دسترسي در شرف احداث است. همچنين از شرق به غرب بزرگراه همت، پيش از وارد شدن به مجموعه بيمارستان ميلاد از طريق راه كندرو كه در امتداد آن پل‌هوايي قرار گرفته راه اختصاصي براي ورود به مجموعه در حال ساخت است، علاوه بر اين راه اختصاصي، مسيري مشابه از شمال به جنوب بزرگراه شيخ فضل‌ا.... بعد از پل همت وارد كنار گذر مي‌شويم و در اين مسير نيز پلي به مانند مسير قبل پيش‌بيني شده است.
همچنين به منظور اينكه بار ترافيكي در اين منطقه زياد نشود پاركينگ با ظرفيت 4500خودرو احداث مي‌شود و بقيه بازديدكنندگان كه پيش‌بيني مي‌شود، به 6هزار نفر بالغ شوند، از طريق وسايل حمل‌ونقل عمومي تردد خواهند كرد.
در عين حال به منظور رفاه حال مسافران ايستگاه اتوبوس و در سه سال آينده ايستگاه مترو پيش‌بيني شده است.
با توجه به اينكه در جريان اجراي پروژه‌هاي عمراني در بعضي مواقع به دليل عدم رعايت نكات ايمني تلفات وجود دارد، در پروژه برج ميلاد آمار تلفات به چه ميزان است؟
برج ميلاد در دنيا از نظر ميزان تلفات منجر به فوت، نرخ پاييني دارد، در دنيا تلفات منجر به فوت در برج‌هاي مخابراتي 3 نفر بوده، اما تا اسفند 85 در اين برج تلفات نداشتيم و در آن ماه يك نفر از پرسنل به دليل بي‌احتياطي فوت شد.
در رابطه با كاربرد سيستم هواشناسي برج ميلاد به طور دقيق توضيح دهيد؟
با نصب تجهيزات هواشناسي در لابي برج از طرف سازمان ذي‌ربط همچنين با توجه به ارتفاع برج و مشخص بودن سيستم‌هاي هشداردهنده در بدنه برج، هرگونه تغيير در كيفيت هوا مستقيما به اطلاع عموم مي‌رسد. مثلا به طور قراردادي روشن شدن چراغ‌هاي مخصوص با نور نارنجي وضعيت نگران‌كننده وارونگي هوا را اعلام مي‌كند و با بالارفتن درصد دي‌اكسيدكربن در هوا چراغ‌هاي زرد روشن شده و وضعيت به اطلاع مشاهده‌كننده برج مي‌رسد.
مهمترين كاربرد و هدف از ساخت برج چيست؟ همچنين طراحي داخلي برج به چه صورتي خواهد بود، لطفا شرح دهيد؟
نمادهاي نوين معماري شكل‌دهنده بخشي از هويت آشكار شهر به شمار مي‌رود. شهر تهران از ديرباز داراي نشانه‌هاي شهري گوناگوني بوده است. در اين بين، بنايي همچون ميدان آزادي به عنوان دروازه ورودي غربي تهران در سه دهه اخير خود را به عنوان يك نشانه شهري تاثيرگذار معرفي كرده است. با توجه به تغييرات فرهنگي و توانايي مهندسي دهه‌هاي اخير در ايران و به ويژه شهر تهران، نياز به حضور نمادهاي برتر كه در برگيرنده هويت جديد مهندسي و فناوري كشور باشد، ضروري به نظر مي‌رسد. در امتداد اين تفكر قامت برافراشته برجي بلند كه عظمت معماري ايراني را آشكار كند، تجلي پيدا كرد و ميلاد يك بناي باشكوه را رقم زد.

منبع : خبر گزاری های رسمی ایران ــ روزنامه دنیای اقتصاد


مطالب مشابه :


همه چیز در باره نماد مهندسی ایران ( برج میــــــــــــــــــــــــلاد )

ويژگي‌هاي برج ميلاد: به مانند برج ميلاد باشد. نماي ديوار بتن داخلي برج به چه




خانه موسيقي، آخرين اثر ريموند آبراهام؛ شاعرانگی تندیس وار بتن

نماي داخلي نماي داخلي برج پله كاملترين و تخصصي ترين اطلاعات برج ميلاد.




همه چيز در مورد برج ميلاد

سياحت كنندگان داخلي و خارجي به عنوان مثال نماي سازه راس برج ميلاد در قسمت پايين




دانستني هايي در باره برج ميلاد و مشخصات فني آن

صنايع کشور ، به منظور بسط و توسعه قدرت رقابت آنها در بازارهاي داخلي برج ميلاد با نماي




دانستنیها در مورد برج میلاد و مشخصات فنی آن

و سياحت كنندگان داخلي و خارجي يک شکل هستند ، برج ميلاد با نماي هشت ضلعي پايه آن




خبر های هفته نامه

برج ميلاد 12 اين كه برج ميلاد چهارمين برج بلند جهان و يكي از زيباترين آنها در نماي داخلي و




سراي خاتون ويلاي شخصي آقاي مهندس رضايي

تخت جمشيد و از سنگ و نماي داخلي برگرفته از اطلاعات برج ميلاد. برج‌های




معرفی برج میلاد وبخش های آن

شكل كلي بدنه، يك هشت ضلعي مركزي با تعدادي ديوار داخلي و در نماي بيروني برج ميلاد




برچسب :