روشهای تشخیص حاملگی

حاملگی یک پدیده ای است که خانمها آنرا تجربه می کنند، عده ای دوست دارند حامله شوند و عده ای دیگر ترس از حامله شدن دارند. هر دو گروه برای تشخیص وجود حاملگی استرس دارند. در این مقاله روشهای تشخیص حاملگی و کاربرد آنها توضیح داده می شوند.

کلا برای تشخیص حاملگی از سه روش استفاده می شود:

  • علائم بالینی
  • روشهای آزمایشگاهی
  • سونوگرافی

ولی اکثر خانمها تمایل دارند که هر چه زودتر حامله بودن یا نبودن خود را مشخص کنند (Pregnancy Diagnosis). بنابراین چون علائم بالینی و سونوگرافی در مراحل نسبتا پیشرفته حاملگی کاربرد دارند، در این مقاله بیشتر سعی می شود روشهای آزمایشگاهی مرسوم توضیح داده شوند تا برای خانمها کاربردی باشد، ولی دو روش دیگر نیز توضیح داده می شوند.

علائم بالینی

قدیمی ترین روش تشخیص حاملگی (Pregnancy Diagnosis) است. خانم باید بطور دقیق تاریخچه پریودهای خود را بداند. هر چند روز پریود می شود، پریود چند روز طول می کشد، و میزان خونریزی در روزهای مختلف چگونه است. خانمهائیکه پریودهای نامنظم دارند و از قرصهای جلوگیری از بارداری استفاده می کرده اند، با استفاده از پریود نمی توانند حاملگی را تشخیص دهند. علاوه از آن، 25 درصد خانمهای حامله (از هر چهار نفر یک نفر) در سه ماهه اول دارای خونریزی هستند.

روشهای آزمایشگاهی

در حین حاملگی میزان هورمون گونادوتروپین جفتی Human Chorionic Gonadotropin (hCG) در خون افزایش می یابد. این هورمون وارد ادرار نیز می شود. تمام روشهای آزمایشگاهی براساس اندازه گیری و وجود این هورمون در خون یا ادرار هستند. هورمون گونادوتروپین جفتی از دو جزء آلفا و بتا تشکیل شده است. جزء آلفا شبیه هورمونهای LH و FSH می باشد که در حالت طبیعی در خون وجود دارند، بنابراین برای تشخیص حاملگی باید میزان و یا وجود جزء بتا اندازه گیری شود. جزء بتای هورمون گونادوتروپین جفتی معمولا 10-8 روز پس از اتفاق افتادن حاملگی در سرم خون قابل تشخیص است. در حال حاضر میزان بتا hCG به چهار روش اندازه گیری می شود، بنابراین هنگام تفسیر تست حاملگی باید به روشی که توسط آن آزمایش انجام شده است دقت کرد. این چهار روش به قرار زیر هستند، حساسیت هر روش بستگی به میزان تشخیص hCG در خون دارد:

  • رادیوایمونو آسای: میزان 5 واحد hCG در یک میلی لیتر خون را تشخیص می دهد، انجام آن چهار ساعت طول می کشد و 10-8 روز پس از حامله شدن مثبت می شود. توجه داشته باشید که در خانمی که دارای پریودهای منظم است، برای بدست آوردن موعد حاملگی عدد 14 را از طول پریود کم می کنیم. مثلا اگر خانمی هر 28 روز پریود می شود موعد حامله شدن وی روز 14 پریود و اگر خانمی هر 29 روز پریود می شود، موعد حامله شدن وی روز 15 پریود خواهد بود.
  • ایمونورادیومتریک آسای: میزان 150 واحد hCG در یک میلی لیتر خون را تشخیص می دهد، انجام آن 30 دقیقه طول می کشد و 22-18 روز پس از حامله شدن مثبت می شود.
  • روش الیزا که مخفف Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) می باشد، میزان 25 واحد hCG در یک میلی لیتر خون را تشخیص می دهد، انجام آن 15-5 دقیقه طول می کشد و 17-14 روز پس از حامله شدن مثبت می شود.
  • فلوروایمونو آسای: میزان یک واحد hCG در یک میلی لیتر خون را تشخیص می دهد، انجام آن 3-2 ساعت طول می کشد و 17-14 روز پس از حامله شدن مثبت می شود.

در مواردی تست حاملگی مثبت است ولی خانم حامله نیست که به آن مثبت کاذب می گویند. و در موارد دیگر تست حاملگی منفی است، ولی خانم حامله است که به آن منفی کاذب می گویند.

سونوگرافی

سونوگرافی معمولا 6-5 هفته پس از حامله شدن می تواند جنین را تشخیص دهد. سونوگرافی از راه واژن می تواند حاملگی را یک هفته زودتر تشخیص دهد.

تشخیص حاملگی با استفاده از نمونه ادرار – تشخیص حاملگی در منزل Baby Check

نوارهای تست حاملگی در نمونه ادرار دارای انواع مختلف هستند و حساسیت آنها نیز متفاوت است. باید توجه داشت که اگر ادرار آغشته به خون باشد و یا پروتئین در ادرار وجود داشته باشد نتیجه تست ممکن است مثبت کاذب باشد، یعنی تست ادرار برای حاملگی مثبت است ولی خانم حامله نیست. مصرف عده ای از داروهای روانپزشکی مثل آرامبخشها و ضد تشنجها نیز ممکن است نتیجه تست ادرار را مثبت کاذب کنند. اگر تست ادرار منفی باشد، شما حامله نیستید، ولی در موارد زیر ممکن است نتیجه تست منفی باشد ولی خانم حامله باشد که به آن منفی کاذب می گویند.

در موارد زیر ممکن است نتیجه تست ادرار برای حاملگی منفی کاذب باشد:

  • تاریخ مصرف تست گذشته باشد
  • تست به درستی انجام نشود
  • تست خیلی زود انجام شود
  • ادرار خیلی رقیق شده باشد، یعنی شما قبل از انجام تست مقادیر زیادی مایعات مصرف کرده باشید
  • مصرف بعضی از داروها مثل مدرها (داروهائیکه ادرار را زیاد می کنند) و آنتی هیستامینها

اگر تست ادرار شما منفی شود، یک هفته بعد تکرار کنید. گاها تست دو بار انجام می شود یک بار مثبت و یک بار منفی است، در این موارد باید با پزشک معالج مشورت کنید.

امروزه نوارهای تست ادرار بسیار حساس وجود دارند که میزان 5 واحد hCG در یک لیتر ادرار را تشخیص می دهند. این تست 7 روز پس از حامله شدن (حدود یک هفته مانده به موعد پریود) مثبت می شود. در مورد بی بی چک در مقاله جداگانه به تفصیل توضیح داده شده است.


مطالب مشابه :


روشهای تشخیص حاملگی

روشهای آزمایشگاهی 14 پریود و اگر خانمی هر 29 روز پریود می شود، موعد حامله شدن وی روز 15 پریود




راههای باردار شدن خانمهای متاهل

بهترین راهکار برای حامله شدن چیست؟ چه راهکاری انتخاب کنم تا حامله شوم؟ تخمک گذاری چیست؟




مشکلات نزدیکی در زمان پریود

یک ماما - مشکلات نزدیکی در زمان پریود - میدونستی آیا ؟+18هستی؟پس بیا تو دم در بده




روشهای جلوگیری از بارداری

هیچ کدام از روشهای ضد بارداری گرفتگی ، پریود نشدن بمدت با نزدیک شدن به پایان




تشخیص زمان تخمک گذاری در زنان

و تخمک گذاری هم همیشه 14 روز قبل از اولین روز پریود نسبت به روشهای شدن، زمان




تعیین جنسیت بچه

بهترین روش برای پسر دار شدن . برای همین از روز 12 پریود باید بره سونوگرافی .سكس هم نداشته باشه.




خون ریزی رحم - لکه بینی قاعدگی ، علت و درمان

بسته به سن شما و علت بیماری و تمایل شما به بچه دار شدن این عمل به روشهای پریود در فرد




فیبروم - علل و روش های جدید درمان

درمان طبی و روشهای در نتیجه پریود قطع این روش برای افرادیکه مایل به بچه دار شدن




برچسب :