معرفی رشته بینایی سنجی (اپتومتری)

بینایی‌ سنجی‌ علم‌ مراقبت‌های‌ بینایی‌ است‌ و کارشناسان‌ این‌ رشته‌ به‌ عنوان‌ مراقبین‌ بهداشت‌ چشم‌ مسئولیت‌ حفظ‌ و سلامت‌ بینایی‌ را بر عهده‌ دارند.
تشخیص‌ و تصحیح‌ عیوب‌ انکساری‌ (نزدیک‌ بینی‌، دوربینی‌ و آستیگماتیسم‌) با تجویز عدسی‌های‌ مناسب‌ مانند عدسی‌های‌ عینک‌ یا لنزهای‌ عکاسی‌ ،تشخیص‌ و تصحیح‌ اختلالات‌ دید دو چشمی‌ و تنبلی‌ چشم‌، تعیین‌ بهداشت‌ عمومی‌ چشم‌ و بهداشت‌ بینایی‌ در محیط‌های‌ کار و تحصیل‌ و دادن‌ آموزش‌ لازم‌ در این‌ زمینه‌ بر عهده‌ بینایی‌ سنج‌ است‌.

تهیه‌ و تجویز وسایل‌ کمک‌ بینایی‌ مانند اکولرهای‌ ساده‌ و مرکب‌، سیستم‌های‌ تلسکوپیک‌ و تلویزیون‌های‌ مدار بسته‌ برای‌ نیمه‌ بینایان‌ و اندازه‌گیری‌ میدان‌ بینایی‌ در تخصص‌ فارغ‌ التحصیلان‌ این‌ رشته‌ می‌باشد.

این رشته در سه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ,زاهدان و مشهد دانشجو می پذیرد

توانمندیهای‌ لازم‌ برای‌ موفقیت‌ در رشته‌ بینایی‌ سنجی‌ :

دروس این رشته در دانشگاه تا حدود زیادی شبیه به مباحث فیزیک نور است و همچنین دروس این رشته مانند بسیاری از رشته های دیگر علوم پزشکی وابستگی وشباهت زیادی به مباحث زیست شناسی دارد. از نظر جسمانی‌ نیز لازم‌ است‌ که‌ از چشم‌ها و دست‌ هایی‌ سالم‌ برخوردار باشد.

دانشجوی این رشته اگر بخواهد متخصص خوبی بشود و كارخوبی ارائه بدهد باید روابط عمومی خوبی داشته باشد تابتواند اعتماد بیمار را جلب كند و به یاری بیمار در جهتمداوا قدم بردارد.


 آینده تحصیلی

علم‌ بینایی‌ دارای‌ دو شاخه‌ اصلی‌ چشم‌ پزشکی‌ و بینایی‌ سنجی‌ می‌باشد. که‌ هر یک‌ از این‌ دو شاخه‌ به‌ شاخه‌های‌ فرعی‌تری‌ تقسیم‌ می‌شوند. مثلاً رشته‌ چشم‌ پزشکی‌ در دوره‌ فوق‌ تخصصی‌ دارای‌ شاخه‌های‌ تخصصی‌تر از قبیل‌ تخصص‌ در زمینه‌ جراحی‌ پلک‌، فشار چشم‌ و شبکیه‌ می‌باشد. (البته دانشجویان‌ برای‌ تحصیل‌ در رشته‌ چشم‌ پزشکی‌ باید دوره‌ پزشکی‌ عمومی‌ را بگذرانند و پس‌ از موفقیت‌ در آزمونهای‌ دکترای‌ تخصصی‌ به‌ تحصیل‌ در این‌ رشته‌ مشغول‌ شوند).

بینایی‌ سنجی‌ در مقاطع‌ کارشناسی‌، کارشناسی‌ ارشد و دکترا می‌باشد. که‌ در مقطع‌ لیسانس‌ دارای‌ گرایش‌ خاصی‌ نیست‌ و به‌ صورت‌ عمومی‌ ارائه‌ می‌گردد.

رشته‌ بینایی‌ سنجی‌ در دوره‌ فوق‌ لیسانس‌ و دکترا دارای‌ گرایشهای‌ تخصصی‌ مانند ناهنجاریهای‌ دید دو چشمی‌ و تمرینات‌ اپتومتریک‌، وسایل‌ کمک‌ بینایی‌ و تجویز لنزهای‌ نامرئی‌ است‌. و به معنی این است که‌ یک‌ متخصص‌ بینایی‌ سنج‌ در این‌ زمینه‌ها اطلاعات‌ تخصصی‌تر و بیشتری‌ نسبت‌ به‌ یک‌ چشم‌ پزشک‌ دارد.

فارغ التحصيلان اين رشته ميتواند برای ادامه تحصيل در مقطع كارشناسی ارشد رشته های زير شركت كند:

1. بينايی سنجی

 2. رفاه اجتماعی

 3. اقتصاد بهداشت                   

4. مهندسی پزشكی 

 5. كتابداری و اطلاع رسانی پزشكی

وضعیت ادامه تحصیل در خارج از كشور 
در حال حاضر دوره‌های كارشناسی ارشد و دكترای تخصصی بینایی‌سنجی در كشورهایی همچون انگلستان ، آمریكا ، كانادا و استرالیا ارائه می‌شود و فارغ‌التحصیلان آنها بیشتر به جنبه‌های نظری و تحقیقاتی در زمینه‌های مختلف علوم بینایی می‌پردازند. در مقطع دكترای تخصصی ، دانشجو ضمن بالا بردن مراتب علمی خود ، در یك زمینه تخصصی‌تر قدرت و توان خود را برای انجام كارهای تحقیقاتی ، توسعه مرزهای دانش و رفع معضلات علمی از طریق پژوهش ارتقا می‌بخشد.

 آینده شغلی

آیا می‌دانید كه در انگلیس تعداد بینایی‌سنج‌ها 5 برابر چشم‌پزشكان است؟چرا؟ 
آیا انگلیس نمی‌تواند چشم پزشك تربیت كند یا اینكه جامعه به بینایی‌سنج بیش از چشم‌پزشك نیاز دارد؟ 
مردم اگر قابلیت‌های یك بینایی‌سنج را بدانند، متوجه می‌شوند كه در بسیاری از مواقع به جای مراجعه به چشم‌پزشك باید به بینایی‌سنج مراجعه كنند. چون بیشتر مردم برای عیوب انكساری، تنبلی یا انحرافات چشم به چشم‌پزشك مراجعه می‌كنند و تمامی این موارد در حیطه كار یك بینایی‌سنج است مثلا برای درمان انحرافات چشم 5 روش وجود دارد كه 4 روش در حیطه كار اپتومتریست و یك روش در حیطه كار چشم‌پزشك است و یا چشم‌پزشكان تنها 2 یا 3 واحد درسی در زمینه تعیین نمره عینك می‌خوانند در حالی كه یك اپتومتریست حدود 100 واحد در اینزمینه مطالعه می‌كند.
در حال حاضر یك بینایی‌سنج موقعیت كاری خوبی دارد و حدود 80% فارغ‌التحصیلان جذب بازار كار می‌شوند

بینایی سنج ها می توانند در زمینه های مختلف زیر فعالیت کنند:

-فعالیت در مراکز درمانی شامل بیمارستانها، درمانگاهها و مجتمع‌های توانبخشی به صورت خصوصی، دولتی و یا مراکز دانشگاهی.

 -تأسیس مؤسسات و دفاتر خصوصی (مطب) بینایی سنجی با کسب مجوز از وزارت بهداشت،
درمان و آموزش پزشکی.

 -تأسیس مؤسسه ساخت و فروش عینک طبی.

 -همکاری با خانه‌های بهداشتی، سازمان بهزیستی، صنایع مختلف، سازمان هواپیمائی
کشور و راهنمائی رانندگی جهت ارزیابی سیستم بینایی و صدور گواهی‌های لازم.

 -همکاری با مراکز مشاوره.

 -فعالیت در زمینه‌های آموزشی در دانشگاهها و مراکز آموزشی.

اپتومتریست یا ( بینایی سنج ) چه خدماتی را به بیماران ارائه می دهد؟

اپتومتری یا بینایی سنجی علم مراقبت های بینایی است و اپتومتریست یا بینایی سنج به کسی گفته می شود که در رشته اپتومتری در دانشگاه تحصیل نموده و قادر است پس از معاینه و تشخیص به درمان اختلالات بینایی پرداخته و از طریق تجویز وسایل کمک بینایی مانند عینک ،‌ لنزهای تماسی و انجام یکسری تمرینات  و ورزشهای چشمی و دادن توصیه ها و دستورات بهداشتی لازم به کارایی بیشتر سیستم بینایی شما کمک نماید علاوه بر این اپتومتریست ها از چشم و ساختمانهای ضمیمه آن مانند سیستم اشکی و پلک ها معاینه بعمل می آورند و در صورت وجود هر گونه اختلال یا بیماری که نیازمند درمان طبی باشد بیماران را به سایر پزشکان ارجاع می نمایند چون فعالیت درمانی و دارویی چشم در تخصص چشم پزشک است.

همچنین اپتومتریست ها کار عرضه و فروش وسایلی را که تجویز می کنند ( عینک و لنز ) بر عهده دارند ( اپتومتریست ها تنها گروهی هستند که کار ساخت عینک را در دانشگاه فرا می گیرند).

1-تشخیص دقیق عیوب انکساری چشم یا همان ضعیفی های چشم 2-اصلاح مناسب و دقیق ضعیفی چشم بوسیله تجویز عینک یا لنزمناسب 3- معاینه دقیق چشم و دادن اطمینان به شما در زمینه سلامت بینایی و چشم 4-درمان تنبلی چشم کودکان که از مباحث بسیار مهم میباشد 5- تجویز لنزهای طبی نمره دار و بدون نمره ساده و رنگی 6- بررسی انحرافات چشمی و اصلاح انحرافات غیر جراحی چشم 7-ساخت و ارائه عینک طبی مطابق با تمام استاندارد های علمی نه عینک سازی تجربی 8-راهنمایی در زمینه انتخاب عینک مناسب 9- تشخیص بیماریهای چشم و در صورت نیاز ارجاع شما به متخصصین محترم و همکار چشم پزشک با راهنمایی کامل شما 10-انجام تستهای تشخیصی بیماریها و اختلالات چشمی مانند تو نو متری-پاکیمتری-تو پو گرافی- آنژیو گرافی- سونو گرافی و پریمتری 11-مشاوره جهت پیشگیری از عوارض چشمی بیماریهای متابولیک مانند دیابت و فشار خون و اختلالات تیروئید 12-مشاوره صحیح در زمینه انجام جراحی های عیوب انکساری مانند لیزیک و برشهای قرنیه ای 13-انجام معاینات دوره ای و منظم جهت اطمینان حاصل نمودن از سلامت سیستم چشم و بینایی 14-صدور مجوزهای استخدامی جهت ادارات و ارگانهای دولتی و راهنمایی و رانندگی.


مطالب مشابه :


معرفی رشته بینایی سنجی (اپتومتری)

مرکز آزمون دانشگاه آزاد. اپتومتری یا بینایی سنجی علم مراقبت های بینایی است و اپتومتریست




معرفي جامع رشته ي دانشگاهي بینایی سنجی

مركز آزمون دانشگاه آزاد بینایی سنجی دیباچه: "سازمان بهداشت جهانی علم بینایی سنجی را




معرفی بینایی سنجی

آقای دوستدار عضو هیات علمی بینایی سنجی دانشگاه علوم داریوش آزاد فارغالتحصیل بینایی سنجی




تست بینایی سنجی

کارنامه های دانشگاه آزاد.ترازونمره برچسب‌ها: تست بینایی سنجی, بینایی




شرایط تاسیس دفترکار بینایی سنجی

کارنامه های دانشگاه آزاد.ترازونمره -2 کارشناسان بینایی سنجی فقط عیوب انکساري چشم مبتلا را




وسایل یک عشق شیمی

بینایی سنجی تمام حقوق اين وب سايت و مطالب آن متعلق به گروه شیمی محض دانشگاه آزاد




شرایط پذیرش و هزینه تحصیل در واحدهای بین الملل رشته های پزشکی . دندان پزشکی و داروسازی

شرایط تاسیس دفترکار بینایی سنجی. دانشگاه آزاد واحد بين المللي دانشگاه علوم پزشکي




منتخب کارنامه پذيرفته شدگان کنکور ۸۹ ( گروه تجربي - سهميه منطقه سه)

بینایی سنجی -دانشگاه علوم رشته دانشگاههاي سراسري و آزاد و بيان تجربيات 20 ساله شخصي




آغاز ثبت نام مجدد برای رشته های بدون کنکور دانشگاه آزاد

شرایط تاسیس دفترکار بینایی سنجی. منبع:روابط عمومی دانشگاه آزاد. برچسب‌ها: بدون




زمان ثبت نام ، مدارک لازم و شهریه برای قبول شدگان تکمیل ظرفیت کارشناسی ارشد دانشگاه ازاد در سال 91

شرایط تاسیس دفترکار بینایی سنجی. در مراكز بين المللي مطابق شهريه مناطق آزاد دانشگاه آزاد




برچسب :