نگاهی به مزیت نسبی در بخش کشاورزی ایران

بخش کشاورزی در میان بخشهای اقتصادی ایران جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است. پراکندگی منابع طبیعی و عوامل تولیدی، تنظیم نیروی‏کار، وجود سرمایه و فناوری در نقاط مختلف جهان و تفاوت در کیفیت و کمیت عوامل تولیدی این طرز تفکر را در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به وجود آورده است که بدون توسل به تجارت خارجی، ادامه روند توسعه اقتصادی دور از دسترس به نظر میرسد.  لذا این کشورها فعالیت در عرصه تجارت خارجی و حضور مستمر در بازارهای جهانی را در دستور کار قرار داده‏اند.  حضور آگاهانه در بازار جهانی بدون تدوین سیاستهای مناسب بازرگانی برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، غیرممکن است. از طرف دیگر توجه به توسعه صادرات بدون ارزیابی امکانات، قابلیتها، گرایشها و ساختار تولیدی کشور امکانپذیر نخواهد بود. یکی از عوامل مؤثر در تعیین راهبردهای مناسب برونگرایی هرکشور، ظرفیت‏ها و توانمندی‏های صادراتی و داشتن مزیت‏نسبی یعنی اقتدار و توانایی یک کشور در تولید وصادرات یک کالا با بالاترین کیفیت و نازلترین قیمت در تولید و صادرات کالاهایی خاص است. بر اساس قانون مزیت نسبی اگر کشوری بتواند کالایی را نسبت به سایر کشورها باهزینه پایین‏تری صادرو تولید نماید در مقایسه با آن کشورها از مزیت نسبی در صادرات و تولید برخوردار است.

در گذشته مزیت نسبی عمدتاً به عنوان مزیت در فراوانی نسبی منابع خاص که در تولید یک یا چند محصول شدت بیشتری دارد، تعبیر می‏شد. امروزه، مصادیق مزیت نسبی، مفهوم پیچیده‏تری به خود گرفته است و به تواناییهای تکنولوژیک، سازمان تولید و مدیریت و انعطاف پذیری در برنامه‏ریزی و عملکرد نیز مربوط می‏شود.

نگاهی به صادرات غیرنفتی ایران نشان می­دهد که بیش از ۴۰ درصد صادرات غیرنفتی مستقیما یا غیرمستقیم محصولات کشاورزی می­باشد به همین دلیل است که معمولا عنوان می­شود ایران در بخش کشاورزی دارای مزیت نسبی است. البته میزان صادرات کشاورزی در سالهای اخیر نسبت به کل صادرات غیرنفتی کاهش یافته که طبق ترازنامه­های بانک مرکزی به دلیل افزایش رشد صادرات کالاهای صنعتی و پتروشیمی می­باشد و همان­طور که مشاهده می­شود صادرات محصولات کشاورزی از رشد مثبت برخوردار بوده است.

در سال­های اخیر با تغییرات قیمت محصولات کشاورزی در سطح جهان بحث تغییر در الگوی کشت مطرح است که به جای تولید بعضی از محصولات کشاورزی که در آنها مزیت نسبی کمتری داریم آنها را وارد کنیم و بیشتر امکانات تولیدی کشور را به محصولاتی که در آنها مزیت داریم اختصاص دهیم. چون در شرایط کنونی با وجود سخت­گیری­های کشورهای واردکننده در خصوص کیفیت محصول و همچنین سیاستهای نادرست و افزایش رقبا مزیت صادراتی ایران در بعضی محصولات رو به کاهش است. در حالیکه تقویت توان رقابتی کشور در محصولاتی از جمله پسته، زعفزان، مرکبات و زیره که در آن­ها قدرت انحصاری دارد می­تواند درآمد ارزی بیشتری را برای کشور فراهم سازد. با این حال وجود تحریم­ها و و اهمیت امنیت غذایی، سیاست­های جایگزین واردات و رسیدن به خودکفایی را مورد توجه قرار می­دهد. بنابراین لازم است به مزیت نسبی محصولات در مناطق مختلف کشور توجه شود و برنامه­ریزی برای آمایش سرزمینی بر این اساس صورت گیرد. چرا که ایران از لحاظ اقلیمی دارای تنوع مناسبی بوده که این موضوع روی کیفیت محصولات نیز اثر گذاشته و از این لحاظ کشور را دارای مزیت نسبی کرده است.

مهمترین موضوع در تجارت ایران بحث مزیت صادراتی و بازاریابی است که لازم است مدیریت و برنامه­ریزی مناسبی در مورد ان صورت گیرد تا بازارهای موجود حفظ و بازارهای جدید توسعه یابند.

از جمله مهمترین محصولاتی که ایران در آن­ها دارای مزیت نسبی می­باشد: پسته، خرما، زعفران، خشکبار، مرکبات، کیوی و … می­باشد که بناب اعلام سازمان خواروبارجهانی، ایران در صادرات جهانی این محصولات جزو ۱۰ کشور اول است و به طور میانگین بیش از ۱۵ درصد سهم بازار جهانی این محصولات را در اختیار دارد.

 


مطالب مشابه :


507- نمونه سوال درس بیمه محصولات کشاورزی کارشناسی اقتصاد کشاورزی

دکتر علی شهنوازی کارشناس اقتصاد کشاورزی و عضو هيات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی




نمونه سوالات و منابع درسی

مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور گرمسار نمونه سوالات امتحانی بیمه محصولات کشاورزی




کتاب بيمه محصولات كشاورزي پیام نور

سوالات ارشد ترمی رشته مهندسی بیوتکنولوژی کشاورزی سوال کتاب بيمه محصولات -نمونه سوال




منابع میان ترم و پایان ترم درس بیمه محصولات کشاورزی پیوست1

نمونه سوال | مقالات اهمیت بیمه محصولات کشاورزی دراقتصاد کشاورزی و اقتصاد ملی .




منابع میان ترم و پایان ترم درس بیمه محصولات کشاورزی پیوست2

نمونه سوال بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای مقابله با خطرات




سیاستهای حمایتی دولت در بخش کشاورزی

بیمه محصولات کشاورزی. اختلال در بازار بین المللی محصولات کشاورزی که دانلود نمونه سوال.




منابع میان ترم و پایان ترم درس بیمه محصولات کشاورزی پیوست 8

نمونه سوال. لینک های منابع میان ترم و پایان ترم درس بیمه محصولات کشاورزی پیوست 8




نگاهی به مزیت نسبی در بخش کشاورزی ایران

بیمه محصولات کشاورزی. مستقیما یا غیرمستقیم محصولات کشاورزی می­باشد به نمونه سوال.




بررسی مزیت نسبی محصولات زراعی منتخب در ایران

بیمه محصولات کشاورزی. نمونه سوال. لینک های




تعیین اندازه بهینه اقتصادی ماشین های کشاورزی در مزرعه دانشكده كشاورزی شیراز: با استفاده از یک مدل مب

بیمه محصولات کشاورزی. نمونه سوال. لینک های




برچسب :