مهدی خالدی نوازنده ویولون 20 سال در اوج


بردی از یادم

به مناسبت نوزدهمین سالگرد درگذشت مهدی خالدی

نهم آذر ماه سالگرد درگذشت استاد مهدی خالدی.(خالدآبادی الاصل ) یکی از نام آورترین هنرمندان موسیقی ایرانی است نسل حاضر نوای ویولن مهدی خالدی را به یاد نمی آورند ولی نام و یاد او در اذهان دوستداران موسیقی تا ابد جاودان خواهد ماند.زمانی که صبا چهره در نقاب خاک کشیده بود و هنز پرویز یاحقی و اسداله ملک به حد پختگی نرسیده بودند؛در آن زمان ساز مهدی خالدی حرف اول رامی زد.خالدی و تجویدی از بزرگترین شاگردان صبا بودند و هنوز هم استاد علی تجویدی کاروان سالار و سلسله جنبان موسیقی ایران است.در مدت زمانی نه چندان دور همیشه نام ویلن و مهدی خالدی با یکدیگر عجین بوده و چه به جاست اگر پا به پای صحبت اساتیدی چون؛علی تجویدی،همایون خرم و پرویز یاحقی نشست با شکوه و هنری استاد مهدی خالدی را چه در ویولن نوازی و چه در اهنگسازی از زبان انها شنید.مهدی خالدی در زمان خود یک استثنا بود و به شهرتی که لایقش بود دست یافت.
این گفته ی نوازنده ی ارجمند پرویز یاحقی است که:«خالدی تنها نوازنده ی ویولن بود که حدود 20 سال در هنر موسیقی مطرح و در اوج بود.»در سال 1317 مهدی خالدی شاگرد صبا در غیبت استاد(مانند مسافرت به شام و بیروت) گرداننده ی کلاس ویولن استاد بود.پای صحبت قدیمی ها که می نشینی می گویند که وقتی از استاد صبا در مورد ارجحیت شاگردانش سوال می شد استاد صبا می فرمودند: «همه خوبند ولی خالدی چیز دیگری است.» در آن زمان سه سبک در نوازندگی ویولن وجود داشت یکی سبک صبا،دوم سبک حسین خان یا حقی،و سوم سبک مهدی خالدی.خالدی از پایه گذاران برنامه ی گلها بود و اکثر تکنوازی های گلهای جاویدان را به همراهی بزرگانی چون حسین تهرانی،احمد عبادی،رضا ورزنده،جهانگیر ملک و ... می نواخت.خالدی در اردیبهشت 1319 در ارکستر صبا مشغول به فعالیت شد و نیز از بدو تاسیس رادیو به همراهی استادان صبا و مرتضی خان محجوبی،شهنازی و نی داود با رادیو همکاری مستمر پیدا کرد.او در سالها ی 1324 و 1325 که برای اجرای برنامه به هندوستان سفر کرده بود،هر شب در رادیو بمبئی ،موسیقی ایرانی را به همراه علی زاهدی،جواد بدیع زاده،علی اکبر پروانه به اجرا در آورده و تعداد زیادی صفحه ظبط کردند.استاد بعد از بازگشت در سال 1326 دست به تاسیس ارکستری با 16 نوازنده زد.آشنائی خالدی با شاعر و ترانه سرای مشهور نواب صفا به خلق آثاری جاودانه منجر شد.

استاد احمد عبادی و استاد مهدی خالدی

می توان از آثار خالدی: آمد نو بهار (که به مناسبت تولد فرزندشان جناب آقای نشاط خالدی ساخته شد)، ما را ز چه پابند جنون کردی و رفتی، به کنارم بنشین، بردی از یادم، چه بخواهی و چه نخواهی، نازنین من، بیقرار و بسیاری دیگر را نام برد.
استاد مهدی خالدی بنا به حق شناسی در سوگ استاد بزرگ خود صبا آهنگی را در دستگاه سه گاه به یاد ایشان ساخت و شعر آن را نواب صفا سرود که در روز هفتم درگذشت استاد صبا با اجرای ارکستر بزرگ گلها و به رهبری ایشان به اجرا  در آمد. نکته ی مهم دیگر که باید ذکر کرد و از نکات بسیار مهم و ناگفته در موسیقی ایران است و برای آیندگاه باید روشن شود ورود و استخدام مرتضی حنانه به رادیو توسط مرتضی خالدی است.
در واقع موسیقی ایران تنظیم های جاودانه ی حنانه را مدیون گوهر شناسی مهدی خالدی میداند.آغاز کار حنانه و سبک کار ارکستراسیون او مورد موافقت همه ی اهل موسیقی در رادیو نبود،اما خالدی و بعضی دیگر به قدر کار او پی برده بودند،در آن زمان خالدی با رایه آهنگ هایی که متناسب با تنظیم های حنانه بود،با ایشان همکاری صمیمانه ای را آغاز کرد و بعد ها ارکستر فارابی برای کارهای مرتضی حنانه اختصاص یافت، و دیگر آهنگ سازان نیز آثار خود را در اختیار حنانه گذاشتند. یکی از آثاری که استاد خالدی با تنظیم مرحوم حنانه و تکنوازی ویولن خود اجرا کردند اثری بود به نام «بوسه و جان» با شعری از پرویز خطیبی که به صورت مرکب در سه گاه،شور،اصفهان و همایون به مدت سیزده دقیقه و نیم به اجرا در آمد.بهترین اهنگ و تنظیم سال معرفی شد.تقدیر های متعددی را از سوی مسئولین امر در آن زمان به خود اختصاص داد.در سفری به اتحاد جماهیر شوروی سابق که به همت روح الله خالقی ترتیب داده شده بود،مهدی خالدی با خواننده ی مشهور آذربایجان شوروی رشید بهبوداف آشنا شد، و نیز رشته ی مودتی بین خالدی و هابیل علی اف کمانچه نواز بزرگ شرق ایجاد شد که همیشه تداوم یافت.
مهدی خالدی با خوانندگانی چون: بنان،قوامی،گلپایگانی،ایرج،عبدالعلی وزیری،ادیب خوانساری،تاج اصفهانی،محمود خوانساری و ... همکاری داشت.
چند صفحه ی گرامافون نیز با خانم قمرالملوک وزیری ضبط کرد که بسیار نادر و کمیاب است و تنها در کلکسیون ها یاف می شود.استاد خالدی مدت سه سال سرپرستی موسیقی رادیو را عهده دار بود و یکی از اقدامات مهم ایشان تشکیل هقت ارکستر موسیقی بود که هر کدام به سرپرستی یک نوازنده و آهنگساز چیره دست و خواننده ای جداگانه به کار میپرداخت.
شرح خدمات مهدی خالدی به موسیقی ایران در این مجال نمیگنجد و فرصتی دیگر می طلبد.
استاد مهدی خالدی سرانجام در نهم آذر ماه 1369 به علت بیماری سرطان حنجره دار فانی را وداع گفت. روحش شاد،راهش پر رهرو و یادش گرامی باد.

از راست:فرهنگ شریف،خواننده آذربایجانی،مرحوم مهدی خالدی


مطالب مشابه :


دانلود کتاب دوم هنرستان/نوشته روح الله خالقی

دانلود کتاب دوم هنرستان فروش ویژه بزرگترین آرشیو موسیقی علیرضا بس دست (نی




نت ، نت خوانی ، نت نویسی ، حروف موسیقی

وبلاگ تخصصی ویولن در معنی دوم نت مربوط به چهارمین کلید «دو» در پیانو مربوط به دست




مهدی خالدی نوازنده ویولون 20 سال در اوج

یکی از نام آورترین هنرمندان موسیقی ایرانی است نسل حاضر نوای ویولن دوم سبک حسین دست و




اصول نوازندگی ویلن

تدریس و فروش - ویولن" سعی بر آن است تا به چانه، شانه و دست چپ در تماس است و هر




برچسب :