مروری بر مناسبات باستانی ايران و چين


چین و ایران دو تمدن باستاني هستند كه طي بیش از 5000 سال تاریخ خود،‌ همواره داراي روابط دوستانه اي با يكديگر بوده اند. بنا بر مدارک تاریخی، ارتباط ملت هاي ايران و چین از سدۀ‌ 4 پيش از میلاد آغاز شده است. تمدن هاي چین و ایران در زمان سلسلۀ هان (از سال 206 پيش از میلاد تا سال 220 میلادی) دارای تاریخ مکتوب بودند. سی ما چیان (Si ma qian ) مورخ معروف چین در کتاب «تواریخ» یادداشت دا وان (Da wan ) « نه تنها ابتکار بزرگ جآن چیان (Zhang qian) در برقراری رابطه بين امپراطوري چين و مناطق غرب را ثبت کرده، بلکه اشاره کرده است كه «امپراطوري اشکانیان در هزاران «لی» فاصله (لي، واحد قديمي طول در چين، معادل نیم کیلومتر) غرب تازی واقع است... صدها شهر بزرگ و کوچک تابع آن است و هزاران لی مربع مساحت دارد و یکی از بزرگ‌ترین امپراطوري هاي جهان است». مردم آنجا در تجارت ماهرند. بازرگانان با وسایل حمل و نقل از جمله کشتی به مناطق ديگر جهان مي روند».
همان‌طور كه مي بينيم،‌ جآن چيان در دو هزار سال پيش با عزمي راسخ و به فرمان امپراتور سلسلۀ‌ هان به سوي غرب چين سفر كرده تا با امپراطوري ايران ارتباط برقرار كند و اطلاعات دو طرف را مبادله كند. پس از اين دوره، ايجاد جادۀ‌ زميني ابريشم كه از سرزمين ایران مي گذشت و جادۀ‌ دريايي ابریشم که از خلیج فارس عبور مي كرد، مبادلات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دو امپراطوري چین و ایران را هر چه بیشتر رونق داد و از آن پس مبادلات فرهنگی دو امپراطوري و ملت هايشان روز به روز افزايش يافت. اين مبادلات فرهنگی در زمان سلسله هاي تآن و سون (از سال 618 تا سال 1128 میلادی) به اوج رسید.
در آن زمان بازرگانان، فرستادگان، روحانیان، مبلغان مذهبی، هنرمندان و مقامات بلندپايه گروه گروه به چین مسافرت مي كردند به طوري كه بیش از 5000 ایرانی در شهر چآن ان (شی ان امروز) ساکن شده بودند؛ که این نشانگر دامنۀ گستردۀ مبادلات بین دو کشور بود. اکنون درمناطق شين جيآن، نين شيا، شي ان، فو جيان و گوآن دون در چين، و شهرهاي اصفهان و تبريز در ايران آثار مربوط به اين مبادلات باقي است.در آن زمان نقاشی، موسیقی، خراطي، قلمزني، ظروف چینی و سفالی، سکه و سایر هنرهاي دستی، تاثیر زیادی در فرهنگ هاي دو کشور گذاشته بود. جادۀ‌ باستاني و زميني ابریشم که در چين از شی ان چین شروع مي شد و با گذر از ایران به دریای مدیترانه می رسید، نشان دیرینۀ روابط دوستانۀ دو امپراطوري چین و ایران بوده است. در سده هاي اخير چین و ایران كه به کشورهای نیمه مستعمره تبدیل شده بودند، در روند مبارزه با استعمار، تجاوز خارجی و امپریالیسم دوستی عمیقی برقرار کردند و از یکدیگر تأثیر پذیرفتند. پس از برقراری رابطۀ ديپلماتيك بين ايران و چين، به ویژه پس از انقلاب اسلامی ایران، تبادلات و همکاری دو کشور در زمینه های سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی به طور قابل ملاحظه ای پیشرفت کرده و روابط دو کشور الگویی از همکاری جنوب – جنوب شده است.
مروری بر روابط سیاسی دو کشور
چین و ایران در امور منطقه ای و بین المللی همکاری و رایزنی نزدیکی داشته اند. در سال 2000 میلادی، وزارتخانه های امور خارجه دو کشور سازوکار رایزنی سیاسی را رسماً ایجاد کردند و رفت و آمدهای مکرر مسؤولان دولت های دو کشور شاهدی از روابط خوب دو کشور است.
دربارۀ روابط چین و ایران، در آغاز قرن جدید در تاریخ پنجم مۀ سال 2001 ميلادي، هو جین تائو، معاون رئیس جمهوري وقتِ خلق چین و همراهانش به دعوت حبیبی معاون اول سيد محمد خاتمي، رئیس جمهور وقت ایران، به ایران رفتند و با استقبال گرم و صمیمانۀ مقامات ايران مواجه شدند. آقای حبیبی در مراسم خیرمقدم به آقای هو جین تائو گفت كه مردم دو کشور چین و ایران دوستی عمیقی دارند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، سطح روابط دوستانه و همکاری دو جانبه ارتقاء یافته است. ايران اميدوار است كه مسافرت هو جین تائو، معاون رئیس جمهوري وقت خلق چین دوستی و همکاری دو کشور در آغاز سدۀ جدید، در همه جوانب توسعه یابد و دو کشور مشترکاً زمینه ها و راه های جدیدي براي توسعۀ همکاری های دوستانه به ویژه در زمینه های اقتصادی، تجاری، علمی و فنی و فرهنگی پيدا كنند. همکاری ایران و چین دارای زمینه ها و امکانات مساعد و آیندۀ درخشانی است. آقای هو جین تائو هم در آن ديدار گفت كه چین به توسعۀ روابطش با ایران اهمیت زیادی می دهد و تقویت همکاری دوستانه بين دو کشور در همۀ جوانب، سیاست دائمی دولت چین است. مسافرت من نیز نشانگر توجه زیاد چین به توسعۀ روابط با جمهوری اسلامی ایران است. ما امیداواریم دو کشور مشترکاً براي پيشبرد هر چه بيشتر مناسبات دوستانه تلاش كنند.
مناسبات سياسي دو کشور چین و ایران، از زمان برقراري رابطۀ سياسي في ما بين در 16 اوت 1971 پيوسته توسعه یافته است. به ويژه در 20 سال اخیر روابط و همکاری دوستانه چین و ایران با موفقيت رو به گسترش بوده است. مسؤولان و مقامات ایرانی زيادي به چین سفر كرده اند كه از جملۀ آنها مي توان به سفر آيت الله هاشمي رفسنجانی، رئیس وقت مجلس شورای اسلامی ایران در ژوئن سال 1985؛ آيت الله خامنه اي، رئيس وقت جمهوري اسلامي ايران در سپتامبر 1989؛ حجت الاسلام کروبی، رئیس وقت مجلس شوراي اسلامي در دسامبر سال 1991؛ آيت الله هاشمي رفسنجانی، رئیس وقت جمهوري اسلامي ايران در سپتامبر سال 1992؛ آقای حبیبی، معاون اول رئیس جمهوري وقت در اوت سال 1994 اشاره كرد. سيد محمد خاتمي، رئيس جمهوري وقت در روزهای 22 تا26 ژوئن سال 2000 نيز به دعوت جيآن زه مين به چین سفر كرد و دو رئیس جمهور مذاكرات و گفت و گوهايي برگزار كردند. لی رويی هوآن، رئیس كميتۀ‌ مشورت سیاسی ملی چین و جو رون جی، نخست وزیر چین نیز جداگانه با سيد محمد خاتمی ملاقات کردند.
از سوي ديگر، از مسؤولان چیني که به ایران سفر كرده اند، مي توان از آقای وآن لی، رئیس کمیتۀ دائمی کنگرۀ ملی خلق چین (مۀ سال 1990) ؛ لی پن، نخست وزیر چین (ژوئیۀ سال 1991)؛ يآن شآن كون، رئیس جمهوري خلق چین (اکتبر سال 1991)؛ چیائو شی، رئیس کمیتۀ دائمی کنگرۀ ملی خلق چین (نوامبر سال 1996)؛ تآن جيا شوان،‌ وزیر امور خارجه (فوریۀ سال 2000)؛ هو جین تائو، معاون رئیس جمهوري خلق چین (ژانویۀ سال 2001)؛ جیآن زه مین، رئیس جمهوري خلق چین (اوریل سال 2002 ) نام برد.
همکاری اقتصادی چین و ایران
مبادلات تجاری دوجانبۀ چین و ایران از سال 1950 شروع شد و حجم تجارت بين دو کشور در سال 1998 به مبلغ 1.215 میلیارد دلار رسید که 657 میلیون دلار سهم صادرات چين به ايران و 558 میلیون دلار سهم صادرات ايران به چين بود. حجم تجارت دوجانبه در سال 1999 به 1.348 میلیارد دلار رسید که 663 میلیون دلار آن سهم صادرات چين به ايران و 685 میلیون دلار آن سهم صادرات ايران به چين بود. صادرات عمده چین به ایران تجهیزات و دستگاه هاي الكترونيكي و محصولات شیمیايی و واردات عمده چین از ایران نفت بوده است. سنگ معدن کروم، پلی استیلن، پنبه، پليمر، کشمش، پسته و غیره سایر اقلام وارداتی چين از ايران را تشکیل می دهد.
همکاری اقتصادی، علمی و فنی چین و ایران از سال 1982 پيوسته رو به رشد بوده است. در آوریل سال 1985 شورای مشترک اقتصادی، بازرگاني و علمی و فنی چین و ایران تشکیل شد و تا کنون 9 جلسه برگزار كرده است. زمینه های همکاری دو کشور به منابع انرژی، حمل و نقل ، ماشین آلات، مصالح ساختمانی، استخراج معادن، زغال سنگ، مواد شیمیايی، فلزات رنگی و غیره مربوط مي شود. پروژه های عمدۀ همكاري دو كشور عبارتند از: ساخت متروی تهران، کشتی سازی، ساخت کشتی هاي نفت کش، ساخت کارخانه هاي توليد سیمان، ساخت و نصب مجموعۀ‌ مولد در كارخانه هاي تولید برق زغالي، ساخت و نصب تجهیزات تولید برق آبي و غیره. در روزهای 21 تا26 ژوئیۀ سال 2000 ميلادي، هیئتي به سرپرستی آقای وو شی شيون، معاون رئیس ادارۀ پست چین به ایران سفر کرد. در روزهای 11 تا 16 نوامبر همان سال آقای ون که گآن، رئیس ادارۀ هواشناسی چین به ایران رفت و مذاکراتی با مقامات ايراني برگزار كرد. در حال حاضر چین و ایران دربارۀ «قرارداد اجراي پروژۀ انتقال نفت خام کشورهای اطراف دریای خزر»، «قرارداد اجراي برنامه هاي اکتشافي در اطراف شهر كاشان»، « قرارداد همکاری بین شرکت جن وو و شرکت ملی نفت ایران در زمینۀ‌ منابع انرژی» به توافق اصولی دست یافته اند. 
همکاری دو کشور در زمینه های دیگر
رفت و آمد مقامات و همکاری دو کشور در زمينۀ روابط فرهنگی، آموزش و پرورش، دانش و فناوري سال به سال افزایش می یابد. در سال 1972 هئیت های دانشگاه های معروف چین و ایران و تیم های ورزشی دو کشور دید و بازدید كردند و وزارت امور خارجۀ ایران، نخستین بار دو دانشجو را برای فراگیری زبان چینی به پکن اعزام کرد. به دنبال آن ، دو کشور چین و ایران دانشجویان خود را متقابلاً به دانشگاه هاي يكديگر اعزام کردند و سپس مبادلات و همکاری های دو کشور در زمینه های پزشکی، باستان شناسی و صنایع دستی پیوسته توسعه یافت. در سال 1975 دانشکدۀ زبان و ادبیات فارسي دانشگاه تهران بورس تحصیلی زبان چینی را ایجاد کرد و در همان سال استادان ايراني براي تدریس زبان فارسی به چین اعزام شدند. این فعالیت تا کنون ادامه داشته است. اکنون دردانشگاه پکن، دانشگاه زبان های خارجی پکن، دانشکدۀ زبان های خارجی شانگهای و دانشگاه زبان های خارجی لوئو يآن کلاس هاي آموزش زبان فارسی و در دانشگاه شهيد بهشتی تهران، رشتۀ زبان چینی دایر است. در دهۀ 80 قرن 20 ميلادي و پس از ديد و بازدید رهبران و مقامات بلندپايۀ دو کشور، مبادلات فرهنگی بین چین و ایران وارد مرحله جدیدی شده است. در سال 1983 دو کشور چین و ایران قرارداد همکاری های فرهنگی و علمی و فنی امضا کردند. برنامۀ همکاری رادیو و تلویزیونی در سال 1986 تصويب شد و طرفین در زمینه های فرهنگی، آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، جهانگردی، باستان شناسی، فیلم و سینما و هنر و غیره به مبادلات و همکاری وسیع پرداختند. مراکز علمی و آموزشی دو کشور بر اساس این قراردادها سال‌ها است همکاری می کنند. در سال 1989 مرکز پژوهش های فرهنگی ایران در دانشگاه پکن و در اواسط دهۀ 90 قرن 20 مرکز پژوهش های فرهنگی چین در تهران تأسیس شد. همراه با گسترش همكاري ها و نزديك تر شدن روابط دو كشور بسیاری از آثار ادبی برجستۀ ایران مانند شاهنامه فردوسی، مثنوی مولانا، دیوان حافظ، گلستان و بوستان سعدی، رباعیات خیام و غیره به زبان چینی ترجمه و چاپ و منتشر شده است.

persian.cri.cn


مطالب مشابه :


واردات بدلیجات از چین

واردات بدلیجات از چین به دلیل قیمت مناسب و تنوع طرح ها و استفاده از بازار بدلیجات چین که




بانک اطلاعات تخصصی تولید کنندگان چین 2012 : دکوراسیون و مصالح ساختمانی

شرکتها و تولید کنندگان چین ، اطلاعات ارزشمندی در رابطه با تجارت و واردات از چین بدلیجات




بانک اطلاعات واردات از چین

اطلاعات مربوط به تجارت با چین و واردات از چین فروشگاه زیورآلات و بدلیجات فروشگاه




پول چین

اطلاعات مربوط به تجارت با چین و واردات از چین فروشگاه زیورآلات و بدلیجات فروشگاه




درباره " شهر ممنوعه " چین

فروشگاه زیورآلات و بدلیجات فروشگاه ارائه مطالب آموزشی جهت واردات از چین .




اتفاقی نادر در محصولات چینی/ گوسفندی که 1.4 میلیون پوند قیمت دارد

فروشگاه زیورآلات و بدلیجات فروشگاه ارائه مطالب آموزشی جهت واردات از چین .




مروری بر مناسبات باستانی ايران و چين

فروشگاه زیورآلات و بدلیجات فروشگاه ارائه مطالب آموزشی جهت واردات از چین .




نمایشگاههای سال 2011 چین : نمایشگاه های صنایع غذایی و آشامیدنی

اطلاعات مربوط به تجارت با چین و واردات از چین فروشگاه زیورآلات و بدلیجات فروشگاه




برچسب :