اساسنامه هلال احمر

هم زمان با پیروزی انقلاب اسلامی و تغییر نام جمعیت شیر و خورشیدِ سرخ به جمعیت هلال احمر ، فعالیت های سازمان جوانان هلال احمر در ایران ، با رویکرد جدیدی آغاز شد .

در سال 1360 ، اصلاحات لازم در اساس نامه سازمان جوانان به عمل آمد و فعالیت های سازمان در قالب فعالیت های دانش آموزی ادامه یافت . در سال 1361 ، خانه های جوانان سابق ، تحت عنوان مراکز پرورش اسلامی ، تغییر نام پیدا کرد و در کنار آموزش های امداد ، فعالیت های مربوط به حرفه آموزی ، هنری ـ ورزشی و اعتقادی را در دستور کار خود قرار داد .

در اوایل دهه 70 ، مراکز پرورش اسلامی به معاونت فرهنگی جمعیت هلال احمر ارتقاء پیدا کردند و فعالیت ها تنوع و گستردگی بیشتری ، در زمینه آموزش های حرفه آموزی و تربیتی ، یافتند .

از طرف دیگر سازمان جوانان هلال احمر نیز تحت نظارت آموزش و پرورش ، فعالیت های دانش آموزی را تحت پوشش داشت و رئیس آن به عنوان قائم مقام وزیر آموزش و پرورش ، محسوب می شد . این سازمان در سال 1372 ، یک اردوی بین المللی با حضور اعضای 10 کشور را نیز در منطقه برگزار کرد .

در اواخر سال 1378 ، با ادغام دو حوزه فعالیت سازمان جوانان ، یعنی معاونت فرهنگی و فعالیت های دانش آموزی ، سازمان مستقل با عنوان «سازمان جوانان جمعیت هلال احمر» با ساختار جدید تشکیل شد و فعالیت های سازمان را در سه محور جذب و سازماندهی ، آموزشی ـ پژوهشی و فرهنگی ـ اجتماعی و در سه شاخه دانش آموزی ، دانشجویی و امور جوانان پیگیری کرد و هم اکنون یکی از بزرگترین و گسترده ترین تشکل های جامعه ـ در سطح ملی و بین المللی ـ در ارتباط با جوانان است .

الف . معاونت جذب و سازماندهی

معاونت جذب و سازماندهی بر اساس مواد 3 و 6 اساس نامه جمعیت هلال احمر ، موظف است زمینه جذب و سازماندهی و به کارگیری اعضای جوان را در امور امدادی ، عام المنفعه و بشردوستانه فراهم نماید .

این معاونت از سه اداره «عضویت و جذب نیروی انسانی» ، «برنامه ریزی و سازماندهی فعالیت های بشردوستانه» ، «و برنامه ریزی و سازماندهی فعالیت های امدادی» تشکیل شده است که هر یک از آنها طبق اهداف خود وظایف متعددی را انجام می دهند .

اداره عضویت و جذب نیروی انسانی

هدف این اداره ، جذب و سازماندهی جوانان داوطلب عضویت در جمعیت هلال احمر است . بر همین اساس با برگزاری دو مرحله فراخوان عضویت در طی سال ـ یعنی در 18 اردیبهشت ماه (هم زمان با روز جهانی هلال احمر و صلیب سرخ) و 20 مهر ماه (هم زمان با روز ملی کاهش آثار بلایای طبیعی) ـ جوانان علاقمند به عضویت در سازمان جوانان هلال احمر در سه «شاخه دانش آموزی ، دانشجویی و جوانان» به عضویت سازمان در می آیند .

اداره برنامه ریزی و سازماندهی فعالیت های بشردوستانه

اعضای سازمان جوانان بر حسب علاقه ، در یکی از گروه های زیر سازماندهی می شوند و بر اساس خط مشی اجرایی ، در خدمات داوطلبانه و بشردوستانه شرکت می کنند ؛ تلاش برای تسکین آلام بشری؛ صلح و دوستی و تفاهم پایدار میان ملت ها؛ حمایت از زندگی و سلامت انسان ها؛ تأمین احترام انسان ه

فعالیت های بشردوستانه در اداره برنامه ریزی در پنج سطح (بین المللی ، ملی ، منطقه ای ، استانی ، کانونی) و نیز در دو بعد زمانی (مقطعی و مدت دار) در قالب خدمات حمایتی ، دلجویی ، آموزشی و اطلاع رسانی ، تقدیر ، کاربردی و نمادین به جامعه انجام می شود که از آن میان می توان به موارد زیر اشاره نمود : همایش روز مبارزه با مواد مخدر ، هفته سلامت ، اهدای خون ، روز جهانی صلح ، روز جهانی مستضعفین ، نهضت سبز و ...

اداره برنامه ریزی و سازماندهی فعالیت های امدادی

این اداره ، عهده دار برنامه ریزی فعالیت های امدادی و سازماندهی اعضا جذب شده در شاخه های دانشجویی ، دانش آموزی ، جوانان ، کارگری ، روستایی و ... در تیم های امدادی عمومی و تخصصی (1 ـ جستجو و نجات 2 ـ حمایت روانی 3 ـ امداد کوهستان 4 ـ امداد جاده 5 ـ نجات در سیلاب (ساحل و دریا) 6 ـ نجات در آوار 7 ـ اسکان اضطراری 8 ـ فوریت پزشکی 9 ـ آمار 10 ـ تغذیه 11 ـ ارزیابی اولیه و ثانویه) است .

ب . معاونت آموزشی و پژوهشی

آموزش در سازمان جوانان جمعیت هلال احمر بر اساس اهداف سازمان ، بر دو پایه خدمات امدادی و عام المنفعه استوار است . وظیفه اصلی این معاونت ، برنامه ریزی امور آموزشی و پژوهشی و نظارت بر آن است . این معاونت از سه اداره «آموزش» ، «پژوهش» و «مطالعات و ارزشیابی» تشکیل شده است که در زیر فعالیت های هر کدام از این ادارات به اختصار بیان می گردد :

اداره آموزش

فهرست فعالیت های محوری اداره آموزش به شرح زیر است :

آموزش های متمرکز :

به منظور ارتقاء دانش و تقویت مهارت های اعضای سازمان جوانان جهت انجام فعالیت های امدادی و بشردوستانه و در جهت اهداف بین المللی نهضت صلیب سرخ و هلال احمر ، یازده دوره آموزشی به دو صورت عمومی و اختصاصی ، از طرف سازمان طراحی شده است .

آموزش های متمرکز به دو بخش عمومی و اختصاصی تقسیم می شوند که عبارتند از :

1 . دوره های آموزش عمومی

الف ـ دوره آموزش آشنایی با نهضت بین المللی هلال احمر و صلیب سرخ؛ ب ـ دوره آموزش امداد و کمک های اولیه عمومی ؛ ج ـ دوره آموزشی خدمات داوطلبانه ؛ د ـ دوره آموزشی کار گروهی ؛ ه ـ دوره آموزشی شناخت بلایا و حوادث طبیعی ؛ و ـ دوره آموزشی حقوق بشر دوستانه بین المللی .

2 . دوره های آموزشی اختصاصی

الف ـ دوره تکمیلی آموزش امداد و کمک های اولیه؛ ب ـ دوره آموزشی بهداشت روانی در حوادث ؛ ج ـ دوره آموزشی مدیریت امداد و سوانح ؛ د ـ دوره آموزشی رهبری و راهنمایی گروه؛ ه ـ دوره آموزشی روش تهیه پروژه در فعالیت های امدادی داوطلبانه .

آموزش های غیر متمرکز

به منظور توسعه و گسترش آموزش های عام المنفعه ، دوره های آموزش غیر متمرکز نیز در استان ها طراحی و اجرا می شود . این آموزش ها با توجه به نیاز و شرایط اقلیمی و فرهنگی هر منطقه برگزار می گردد . تعیین سر فصل ها و همچنین روش و مدت برگزاری این نوع آموزش ها از طرف کمیته استانی آموزش های غیر متمرکز هر استان به سازمان جوانان پیشنهاد می شود . طرح های رسیده از استان ، در کمیته مرکزی آموزش های غیر متمرکز سازمان جوانان بررسی و در صورت تصویب ، مجوز اجرای طرح های آموزشی در استان از طرف سازمان جوانان صادر می شود .

طرح آموزش همگانی امداد (طاها)

هدف از این طرح ، آموزش کلیات امداد و کمک های اولیه است . در این طرح ، عموم مردم به ویژه جوانان ، آموزش ها و مهارت های امدادی را فرا می گیرند که در پایان پس از موفّقیت در آزمون برای آنها گواهی نامه صادر می شود .

تهیه و چاپ کتاب :

یکی از برنامه های اداره آموزش ، تدوین متون و مواد آموزشی برای اعضا و مربّیان است . برخی آثار این اداره عبارت اند از : چگونه به یک مصدوم کمک کنیم؟ (آموزش کمک های اولیه ویژه دانش آموزان) ، درس نامه جامع آموزش امداد ( ویژه دانشجویان) ، هلال سرخ من (آموزش اصول بنیادین صلیب سرخ و هلال احمر در قالب شعر به کودکان) ، نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر ، خدمات داوطلبانه و کار گروهی .

اداره پژوهش

توسعه فعالیت های سازمان جوانان در حیطه های مختلف ، با توجه به مشکلات منطقه ای ، نیازمند پژوهشی نظام مند است . به همین منظور در هر استان یک کمیته مطالعاتی و در هر یک از شعب استان یک هسته مطالعاتی متشکل از اعضا ایجاد شده است .

کمیته مطالعاتی ، کمیته ای است که هر استان برای بررسی و برنامه ریزی طرح های مطالعاتی و نظارت بر اجرای آنها در هر استان تشکیل می دهد . این کمیته با هدف گسترش و ارتقای عملی فعالیت های مطالعاتی اعضا و استفاده از نتایج آن در برنامه های جوانان ، فعالیت می کند .

آموزش مربّیان و مدرسان

از جمله اموری که به اداره پژوهش محول شده است آموزش مدرّسان و مربّیان سازمان جوانان است . آموزش یکی از مهمترین راهبردهای سازمان برای تضمین موفقیت برنامه های آن است و این کار مستلزم تربیت مربّیانی است که فرآیند آموزش را درک می کنند و روش های مختلف آن را فرا می گیرند . بر همین اساس ، سازمان جوانان اقدام به تربیت مربّی (امدادی و غیرامدادی) می نماید که در سه شاخه دانش آموزی ، دانشجویی و جوانان فعالیت دارند این مربّیان دوره های آموزشی متمرکز را به اعضا آموزش می دهند .

اداره مطالعات و ارزشیابی برنامه ها

این اداره یکی از ادارات زیرمجموعه معاونت آموزشی و پژوهشی در سازمان جوانان است .

اهداف و وظایف

1 ـ ارزشیابی طرح ها ، روش ها و برنامه های سازمان جوانان به منظور بهبود کیفی آنها ؛ 2 ـ توسعه اطلاع رسانی در واحدهای ستادی و اجرایی سازمان ؛ 3 ـ طراحی پروژه های ارزشیابی مناسب و نظارت بر حسن اجرای آنها ؛ 4 ـ توسعه و تجهیز کتاب خانه ها .

نمونه ای از کارهای انجام شده در این اداره عبارت اند از : درجه بندی کتاب خانه های کل کشور و تجهیز کتاب خانه های واجد شرایط به نرم افزار جامع کتاب خانه ها ، درجه بندی کانون های دانشجویی ، ارزشیابی اردوها و مسابقات والمپیادهای ورزشی کشوری ، ارزشیابی جشنواره ها ، سمینارها وهمایش های برگزار شده در کشور .

ج . معاونت فرهنگی و امور اجتماعی

این معاونت دارای وظایف اجتماعی ـ فرهنگی در جهت شکوفایی استعدادهای خلاق و ارتقاء حسن مسئولیت پذیری آنهاست . وجود اهداف گسترده در این معاونت ، طیف وسیعی از برنامه ها را در بر می گیرد که در ادارات این معاونت طراحی و اجرا می شوند . این معاونت از چهار اداره تشکیل شده است :

اداره برنامه های فرهنگی ـ تربیتی

فعالیت ها و برنامه های این اداره ، بر محور شکوفایی و پرورش استعدادهای فرهنگی ـ هنری اعضا شکل گرفته است ؛ لذا برگزاری مسابقات و جشنواره های استانی ، منطقه ای و کشوری از اهمّ وظایف این اداره است .

انجمن های فرهنگی ـ تربیتی

با تشکیل انجمن های فرهنگی ـ تربیتی در استان ها مهارت های لازم به اعضا به دو صورت نظری و عملی آموزش داده می شود . در این انجمن ها اعضا ضمن فراگیری مهارت های خاص ، با حضور در همایش ها و بازدیدهای مرتبط با دوره آموزشی به تکمیل آموزش های خود می پردازند . فصل نامه «برگ های زیتون» یکی از آثار منتشر شده این اداره است .

دستور العمل جامع طرح اوقات فراغت

فصل تابستان فرصتی فراهم می آورد تا اعضای سازمان جوانان ، ضمن حضور در فعالیت های آموزشی ، به ارائه آثارِ فرهنگی ـ هنری خود بپردازند . طرح جامع اوقات فراغت نیز در هر سال با برنامه های متفاوت و متنوع از سوی این اداره به استان ها ارسال می شود . در این دستور العمل ، استان ها موظف به اجرای فعالیت های ابلاغی هستد اما می توانند فعالیت های پیشنهادی خود را نیز به اجرا درآورند .

جشنواره های فرهنگی ـ هنری جوانان هلال

جشنواره های سالانه فرهنگی ـ هنری جوانان هلال که در فصل تابستان به اجرا در می آید ، اعضای امدادگر سازمان را به مشارکت در فراخوانی فرهنگی و هنری دعوت می نمایند . این جشنواره ها در رشته های هنری (نقاشی ، گرافیک ، خوشنویسی ، عکاسی ، نمایش) و ادبی (مقاله ، داستان نویسی ، شعر) برگزار می شود و آثار اعضا در دبیرخانه جشنواره ها مورد قضاوت و داوری قرار می گیرد .

اداره اردوها و مسابقات

این اداره نیز با توجه به هدف تقویت حس نوع دوستی و ایجاد روحیه تعاون در بین اعضا ، اردوهای متعددی را در سه شاخه دانشجویی ، دانش آموزی و آزاد ، به تفکیک دختران و پسران برگزار می نماید .

از جمله برنامه های دیگر این اداره می توان به مسابقات رقابت مهر ، طرح راهنمایی مسافران نوروزی و برگزاری اردوهای بین المللی اشاره نمود .

تشکیل انجمن ها و هیئت های ورزشی ، برگزاری مسابقات ورزشی اعضا و اعزام تیم های قهرمانی در مسابقات مرحله کشوری به مسابقات بین المللی ، بخش دیگری از وظایف این اداره را تشکیل می دهد .

اداره تربیت بدنی

تشکیل انجمن ها و هیئت های ورزشی، برگزاری مسابقات ورزشی اعضا در سطح شهرستانی، استانی و کشوری و اعزام تیم های قهرمانی به مسابقات بین المللی، بخشی از وظایف این اداره را تشکیل می دهد.

اداره مجتمع های دانش آموزی (مشارکت های اجتماعی)

مجتمع های دانش آموزی ، بخشی از امکانات و تجهیزات جمعیت هلال احمر در استان های مختلف ، محسوب می شوند ، که هدف از ایجاد این مراکز حمایت و پشتیبانی از فرزندان مرحوم روستایی و نیز ترتیب امدادگران جوان و با انگیزه برای استفاده از خدمات آنها در مواقع بروز حادثه است . اولین مجتمع در سال 1371 در شهرستان پاوه آغاز به کار کرد .

فعالیت نوین سازمان جوانان

دبیرخانه صلح

پس از همایش بین المللی «ائتلاف جوانان هلال احمر و صلیب سرخ برای صلح و دوستی» که با حضور رئیس محترم جمهور ، مقامات داخلی و خارجی و با مشارکت جمعی از نمایندگان جوانان در شهر شیراز برگزار شد ، «دبیرخانه دائمی صلح و دوستی» به منظور پیشبرد مفاد بیانیه نهایی همایش مذکور در محل سازمان جوانان و در سال 1383 افتتاح شد که هم اکنون فعّالیت خود را زیر نظر مستقیم ریاست سازمان جوانان آغاز کرده است .

مهمترین برنامه های دبیرخانه که از طریق معاونت جذب و سازماندهی در حال برنامه ریزی و پیگیری است به شرح زیر است .

الف . ایجاد شبکه بین المللی جوانان ، در سطح منطقه؛ ب ـ طراحی و تدوین آموزش صلح ؛ ج ـ استمرار همایش بین المللی در سایر کشورها ؛ د ـ اعزام سفیران صلح جهت ابلاغ پیام صلح و دوستی در سراسر جهان ؛ ه ـ برگزاری مسابقه بین المللی نقاشی و گرافیک با موضوع «صلح و دوستی» ؛ و ـ مسابقه بین المللی با موضوع «جلوه های صلح در ادبیات ملل جهان» .

منبع:جمعیت هلال احمر ایران


مطالب مشابه :


درمان خانگی / کمر درد

هلال سرخ - درمان خانگی / کمر درد طراح قالب : پیچک | Weblog Themes By : Pichak.net . RSS Feed | Pichak.Net




آموزش با زبان ساده / مبحث احیای قلبی ریوی (CPR)

هلال سرخ - آموزش با زبان ساده / مبحث احیای قلبی ریوی طراح قالب : پیچک | Weblog Themes By : Pichak.net .




حضور پرشور جوانان هلال احمر دشت آزادگان در راهپیمایی روز دانش آموز

هلال سرخ - حضور پرشور جوانان هلال احمر دشت آزادگان در راهپیمایی روز دانش طراح قالب : پیچک




صلیب سرخ و هلال احمر

از آن پس سه نشان صليب سرخ، هلال احمر و شير و خورشيد سرخ به عنوان نشانه هاي رسمي طراح قالب.




تضمین سروده مقام معظم رهبری

هلال سرخ - تضمین سروده مقام معظم رهبری طراح قالب : پیچک | Weblog Themes By : Pichak.net . RSS Feed | Pichak.Net




اهداف هفتگانه هلال احمر و صلیب سرخ

¤§¦ *هلال أحمر*¦§¤ - اهداف هفتگانه هلال احمر و صلیب سرخ - طراح قالب : پيچک | Weblog Themes By :




تاریخچه پیدایش صلیب سرخ وهلال احمر

جمعیت هلال احمر شهرستان دورود - تاریخچه پیدایش صلیب سرخ وهلال احمر - واحد امداد ونجات - جمعیت




تاریخچه هلال احمر و صلیب سرخ

باشگاه امدادگران و نجاتگران نیر(خواهران) - تاریخچه هلال احمر و صلیب سرخ طراح قالب:




تاریخچه پیدایش سازمان جهانی صلیب سرخ و هلال احمر

صلیب سرخ، هلال احمر جهت اطلاع از تنظیمات و ویــــرایش این قالب اینجا را کلیک کنید ::




اساسنامه هلال احمر

، هلال سرخ من (آموزش اصول بنیادین صلیب سرخ و هلال احمر در قالب شعر به کودکان)




برچسب :