چكيده مطالب آنلاین با دوره آموزشی سازه های فضاکار

منبع : ايران سازه

چكيده مطالب آنلاین با دوره آموزشی سازه های فضاکار

سازه های فضاکار

چكيده مطالب آنلاین با دوره آموزشی سازه های فضاکار در ايران سازه:
آیین نامه ملی سازه های فضاکار و پیوست ها(نشریه 400 سازمان برنامه و بودجه) مي باشد...
البته این آیین نامه فعلا محدودیت های دیگری هم دارد از جمله آنکه فعلا تنها در این آیین نامه به سازه های فضاکار فلزی اشاره شده و تنها بحث طراحی آن اشاره میگردد و سایر مباحث مربوط به نحوه کنترل و نصب فعلا در آن نیست.
ضمن اینکه از مهمترین معضلات سازه های فعلی کشور ما این است که آیین نامه مرو با روش حالت حدی دتایل اتصالات را پیشنهاد نموده و ما طبق روش تنش مجاز سازه را طراحی میکنیم.
فصل اول)آشنایی با نرم افزار Formian , و جبر فرمکسی
برای ترسیم هندسه سازه های فضاکار بخصوص برای سازه های چلیک و نیم استوانه و کروی هرچند در نرم افزار Sap قابلیت هایی برای ترسیم در نظر گرفته شده اما بخصوص برای سازه های طویل با هندسه پیچیده ترسیم اینگونه سازه ها به روش معمول در Sap تقریبا غیر ممکن میباشد.
همانطور که احتمالا در یکی از کتب دکتر باجی با ترسیم یک سازه فضاکار با شبکه تخت دولایه معمولی در نرم افزار Sap آشنا شدید ،باید گفت ترسیم یک چلیک یا اشکال هندسی نامنظم بخصوص مواردی که در نقاط میانی یا گوشه ها از هندسه المان هایی حذف میگردند ، در Sap تقریبا غیر ممکن و نیازمند ترسیم برای مثال در AutoCad به صورت سه بعدی و سپس انتقال به Sap دارد اما نرم افزار Formian با استفاده از جبر فرمکسی که برای آن برنامه نویسی صورت گرفته امکان مدل سازی هرگونه سازه ای حتی سازه های معماری با فرم های آزاد را فراهم می آورد که از قابلیت های آن:
- امکان برنامه نویسی فرمکسی برای مشاهده پرسپکتیو سازه مدل شده
- وجود Template ساده برای ترسیم سریع انواع شبکه های تخت تک و دولایه(تمپلیت های مربوط به سازه های هندسه چلیک و گنبد ها به همراه توابع جدید مثل اینکه در ویرایش های بعدی قرار است اضافه گردد)
- امکان انتقال خروجی به صورت Dxf و نیز خروجی پرینت و PDF از اشکال هندسی ترسیم شده و کد ها
و سایر ویژگی های منحصر به فردی که برای مشاهده این امکانات کافیست سری به سایت خود نرم افزار در دانشگاه ساری انگلستان و نیز قسمت کتابخانه فرمول ها و توابع آن بزنید:
http://www.surrey.ac.uk/eng/research/ems/ssrc/formian.htm
در این قسمت شما با مشاهده توضیحات و مثال ها و کپی پیست کردن کد ها در نرم افزار که آنهم با حجمی کم از سایت قابل دانلود میباشد میتوانید نمونه هایی از کاربرد های این نرم افزار را ملاحظه نمایید.
البته نسخه ای که در سایت دانشگاه قرار گرفته مربوط به سال 1998 میباشد و بعد آن ویرایش دوم Formian v.2.2 که فعلا آخرین نسخه از این نرم افزار میباشد در سال July 2000 آمد که در این دوره در اختیار دانشجویان قرار گرفته است.
از نکات مهم برای استفاده از این نرم افزار این است که نیاز به نصب ندارد وتنها فایل exe میبایست در درایو C کامپیوترتان کپی گردد.
برای آشنایی کامل با نحوه جبر فرمکسی این نرم افزار یک جروه PDF علاوه بر تدریس در سر کلاس در اختیار دانشجویان قرار گرفت اما آنچه که مهم است این میباشد که استفاده از توابع و فهم فرمول های این نرم افزار نیاز به تمرین و مطالعه جزوات و تمرین مداوم میباشد.
(این جزوه آموزشی PDF به حجم 212 مگا بایت میباشد که همانطور که در اول تاپیک عرض کردم دوستان میتوانند هم خود نرم افزار و هم تمرینات کلاسی جزوات آموزشی و اسلاید ها و موارد جانبی را در قالب مجموعه 13 وبسایت سازه 808 تهیه نمایند.)
از عیب هایی که برای این نرم افزار می توان نام برد عدم User Friendly بودن نرم افزار و کار کردن سخت با توابع آن بخصوص برای مختصات های غیر دکارتی است که جناب پروفسور نوشین با قبول این عیب وعده رفع نقص های آنرا دادند
اما آنچه هم اکنون قابل توجه است که بیشتر طراحی های انجام گرفته برای سازه های فضاکار در جهان با استفاده از این نرم افزار مدل هندسی آنها شکل و سپس طراحی آنها در Sap انجام میشود.
برای آشنایی از نحوه انتقال فرمول بندی و فرم هندسی ایجاد شده در نرم افزار فرمین به اتوکد و Sap فایل PDF زیر که توسط جناب مهندس سماواتی و مهندس حسام مهرابی تهیه شده را به همراه نمونه پروژه و مثالی که خودم آماده کردم وخود نرم افزار میتوانید دانلود و مطالعه نمایید و همراه با این دوره شما هم شروع به مدل سازی و امتحان نرم افزار نمایید:
دانلود از ايران سازه

دانلود از ايران سازه

دانلود از ايران سازه
فصل دوم)آشنایی با انواع سازه های فضاکار
از مهمترین مزیت های سازه فضاکار رفتار لرزه ای خوب آنها به جهت سبک وزنی آنها میباشد و درجه نامعینی زیادی نیز دارند و نیز مزیت هایی برای پوشش دهانه های زیاد بدون نیاز به ستون ونیز جنبه معماری از دیگر مزیت های اینگونه سازه ها میباشدکه باعث میشود از اینگونه سقف ها برای مکان هایی همچون سالن های صنعتی ،شیانه هواپیما،نمایشگاه ها و ... استفاده گردد.
سازه های فضا کار دارای ویژه گیهای خاصی به شرح زیر می باشد:

1.دهانه :
سیستم سازه فضاکار قادر به پوشاندن دهانه های بزرگ با حداقل مواد مصرفی می باشد.(فولاد مصرفی در سازه فضاکار 3/1 کمتر از سازه های متداول دیگر می باشد)
2.سرعت نصب :
به علت پیش ساخته بودن قطعات سرعت عملیات مونتاژ و نصب بسیار بالا و اقتصادی می باشد.
3.وزن کم و قابلیت جابجایی :
سازه فضاکار دارای وزن کم بوده و قابلیت جابجایی با دست را دارا می باشد.
4.انعطاف پذیری در طراحی :
سازه فضاکار قابلیت افزایش و کاهش سطح را دارا بوده و امکان جابجایی ستونها بدون اینکه خطری برای سازه فضاکار ایجاد گردد میسر می باشد.
5.مقاومت در برابر نیروهای دینامیکی :
سازه فضاکار مقاومت بالاتری در برابر بارهای دینامیکی همچون زلزله انفجار بارباد در مقایسه به سازه های متداول دیگر از خود نشان می دهد.
6.عبور تاسیسات :
از فضای بین دولایه در شبکه های فضایی به راحتی می توان جهت عبور تاسیسات الکتریکی و مکانیکی استفاده نمود.
7.ظاهر زیبا:
سازه فضاکار از نظر نمای ظاهری بسیار زیبا بوده و نیازی به استفاده از سقف کاذب در این سازه نیست.
8.ایمنی سازه :
سختی زیاد سازه تغیر شکل سازه را پایین می آورد.
درجه نامعین این نوع سازه بالا بوده و معمولا خرابی موضعی باعث خرابی کل سازه نمی گردد.
بعلت رفتار سه بعدی، توزیع تنش در تمام جهات انجام می گردد.

انواع مدل های هندسی سازه های فضاکار:
• سازه فضاکار یک یا دولایه Double Layer Space Structures
در سازه های فضاکار تک لایه اتصال به سازه صلب میباشد درحالیکه در سازه های دولایه اتصالات میتواند مفصلی باشد.
• چلیک( شبکه های انحنا دار سهموی یا سهلوی و چلیک مرکب) Barrel
• گنبد ها (دیاماتیک و ژئودیزیک و گنبد های چند قوسی)Dome
• سایر اشکال (برج ها و شبکه های lattic)
- مصالح سازه فضاکار:
برای سازه فضاکار اغلب از مصالح فولادی با مقاطع لوله به عنوان اعضای افقی و مایل و عمودی استفاده میکنند
در این میان مصالحی چون پوسته Shell، آلومینیوم ، چوب ، و مخلوط آنها وحتی بتن هم در بعضی موارد استفاده شده است.
یکی دیگر کاربرد های سازه فضاکار در دکل های انتقال برق به عنوان سازه های فضاکار شبکه ای میباشد:
Lattice Spatial Structure
اما نوع متداول مصالح سازه فضا کار در کشور ما فولادی میباشد...
فصل سوم) اجزای سازه فضاکار:
در سازه های فضاکار نزدیک به 50% درصد از کل هزینه ها صرف هزینه اتصالات میگردد در حالیکه در سازه معمولی هزینه اتصالات نزدیک به 20% کل هزینه میباشد.از این رو مهمترین اجزای سازه فضاکار اتصالات آنها میباشد.

انواع اجزای سازه فضاکار عبارتست از:
گوی ، مخروطی ، لوله ، پیچ ، اسلو و پوشاننده اعضاء در سازه های فضاکار هم وند نامیده می شوند.
گوی ها:
گوی پیچ ها می تواند از جنس آلومینیوم یا فولاد باشد.اما اگر فولادی باشد باید برای تغییر شکل های موجود کنترل گردد که در این صورت اتصالات بزرگتری خواهیم داشت.آلومینیوم علاوه بر اینکه وزن و مدول الاستیسیته یک سوم فولاد دارد ، مقاومت کششی بالاتری هم دارد.
گوی متداول در کشور ما از جنس آلیاژ فولادی سیکا45 با مقاومت Fy , Fu کمی بیش از St52 میباشد که گوی ها ،مخروطی ها و همه اجزای سازه فضاکار به صورت طرح مرو Mero از آلیاژ فولاد و توسط چند شرکت داخلی در خود کشور تولید می گردد.
گوی استاندارد برای اتصال المان های با زوایای 45 درجه بکار برده میشود.
ضخامت معمول خارجی گوی ها به طور استاندارد در اندازه های 60-90-110-130-150 سانتی متری میباشد
آنچه در طراحی اتصالات بخصوص طراحی گوی ها حائز اهمیت است بررسی عدم تداخل بولت های درون آن بررسی شود که این مورد می تواند با نرم افزار های جانبی یا بصورت دستی کنترل گردد.
همچنین اگر در محل اتصال پیچ ها از داخل بسته و محکم شوند اتصال انعطاف پذیری بیشتری خواهد داشت.
گوي:از یک کره فولادی تو پر که به منظور ایجاد پایداری و ارتباط بین اعضای سه بعدی بکار می رود.گویها خود و اعضا مربوطه شان را در یک موقعیت ثابت نگه می دارند و باعث ایجاد تعادل بین نیروهای اعضا می شوند.گویها همچنین دارای سوراخهای رزوه دار شعاعی نیز می باشند که عضوهای سازه توسط انتهای مخروطی خود تحت زوایای مشخصی بر روی این سوراخها که دارای سطح ماشینکاری شده می باشند، می نشینند و پیچ می شوند.
[تصویر: PIC_0054.jpg]
مخروطي :جهت ملاحظات هندسی در محل اتصال المان به گوی از قطعه مخروطی شکل فولادی که به لوله جوش می شود استفاده می گردد . این قطعه دارای دو نوع کششی و فشاری می باشد.
[تصویر: PIC_0049.jpg]
لوله:
لوله هایی که در خرپای سازه فضاکار استفاده میشود 6 متری میباشد که برای جلوگیری از هدر رفتن مصالح در قطعات 2 و 3 متری برش داده میشود.برای همین برای اعضای هم وند های سازه های فضاکار اعضای با طول و مقاطع یکسان و در طول 2 یا 3 متر پیشنهاد شده است.
توصیه شده است تمامی لوله ها و هم وند های یک سازه فضاکار تا حد امکان با طول مساوی انتخاب شود و تنها نقطه تمایز آنها در نواحی پر تنش افزایش ضخامت درونی فولاد لوله باشد.
چنانچه برای یک شبکه تخت دولایه از لوله های به اندازه 3 متر استفاده شود ارتفاع شبکه برابر 2.1 متر خواهد بود که بیشتر نمونه های اجرایی مخصوصا برای سالن های صنعتی به این تیپ میباشد.

لوله :عضو دیگر سازه ها که جهت تحمل نیروهای محوری (کششی ، فشاری) بکار می رود لوله ها می باشند که دو انتهای آن بریده شده و سر آن بوسیله قطعه مخروطی که اتصال آن را با سایر قطعات امکان پذیر می سازد،جوش می شود.
[تصویر: PIC_0057.jpg]
پیچ : یک اتصال جدا شدنی بوده و جهت انتقال نیرو از آن کمک گرفته می شود. در شبکه فضایی شرکت فضاکاران صنعت در حالت کششی عمل می کند و نیروی کششی از گل پیچ به نشیمنگاه مخروطی انتقال پیدا می کند.پیچ های این سیستم دارای کلاس سختی بالا (8.8 و 10.9 ) می باشند.
[تصویر: PIC_0045.jpg]
اسلیو : مهره ای می باشد که در فشار عمل می کند و جهت محکم نمودن پیچ ها در داخل گوی نیز استفاده می شود.اسلیوها به دو شکل شیاردار و سوراخ دار تولید می شوند که توسط پین به پیچ متصل می گردند. [تصویر: PIC_0052.jpg]


[تصویر: PIC_0031.jpg]
انواع دتایل های اتصالات:
• سیستم انگلیسی Space Deck
• سیستم آلمانی Mero Deck
• و Diamond Deck
در ایران نزدیک به 40 شرکت طراح و سازنده سازه های فضاکار وجود دارد که همگی آنها از طرح مرو mero برای اتصالات بهره میبرند.
در این بین با پژوهش ها و مطالعات جناب دکتر دیانت ، ایشان موفق شدند طرحی با نام سهند برای اتصالات ابداع کنند که برای اتصال یکسره یال های پایین بکار رود.

- آشنایی با اتصال مرو Mero : www.mero.de
یکی از معتبر ترین شرکت های فعال در زمینه اجرای سازه های فضا کار شرکت آلمانی Mero میباشد
اطلاعات بیشتر: www.meroiran.com
سيستم سازه های فضايی توپی که ميروايران از آن استفاده مي کند

سازه هاي فضايي :
[تصویر: node&tube_h.jpg] سيستم سازه های فضايی توپی که ميروايران از آن استفاده مي کند مزايای زيادی را بر اساس روشهای مهندسی فراهم می کند.
- پوشاننده سازه فضاکار Cladding :
سقف یا پوشش رویی سازه فضاکار که به جهت انتقال بار برف و میباشند معمولا از جنس آلومینیوم و از نوع صفحه membrane با ضخامت و سختی بسیار پایین میباشد که در طراحی سازه های فضاکار میبایست برای تعریف این پوشش روی سازه فضاکار المان صفحه ای از نوع membrane با سختی پایین و با ضخامت بسیار کم و نیز جرم و وزن کم استفاده نمود.
لازم به ذکر است می توان از تعریف پوشاننده برای روی سازه فضاکار در مدل Sap خودداری کرد و مستقیما باید بارهای وارده را بر 4 گره دور پوشاننده تقسیم کرد که این کار باید به دقت برای تمام گره های سازه انجام شود. نکات انواع اشکال سازه های فضاکار:
1-شبکه های تخت دولایه Double Layer Space Structures
شبکه های دولایه شامل شبکه ای در بالا و پایین و خرپایهای متقاطع به عنوان جان میباشد
مزایا و معایب اتصال مفصلی در شبکه دولایه:
• لزومی به مفصلی بودن اتصالات خرپاها نمیباشد
• در این سیستم می شود با استفاده از اتصالات جوشی یا استفاده از گوی و پیچ شبکه دولایه ساخت
- انواع اشکال برای انتهای شبکه دو لایه در انتهای هر جهت که در حالت میانی شکل زیر اعضای افقی و عمودی انتهایی نقشی در باربری ندارند و میتوانهمانند اشکال اول و سوم از شکل زیر آنها را حذف نمود.
2-چلیک ها Barrel Vults
در شکل چلیک دولایه ای با مصالح پوشاننده تفلون میباشد که از جنش غشایی یا membrane تعریف می شود.تفلون جزو مصالح پارچه ای میباشد که تنها نقطه ضعف آن انتشار گاز های سمی در هنگام آتش سوزی میباشد.
برای چلیک های طولانی وجود دنده میانی می تواند مجموعه چلیک را اقتصادی کند.
در چلیک مرکب دره وسط همانند تیر عظیم عمل می کند.
بیشتر زیبایی نقوش در سه لایه میباشد.
3- گنبد Domes
اگر گنبد تک لایه باشد باید حتما اتصالات هم وند های گنبد را از نوع صلب طرح و اجرا نمود، چراکه اگر اتصالات مفصلی باشد در پایداری آن مشکل ایجاد خواهد شد و فروجهشی در جهات قائم خواهیم داشت که البته اگر گنبد دولایه باشد خطر فروجهش وجود نخواهد داشت.
سیستم های گنبد درجه نامعینی زیادی دارند اما با این حال ممکن است با خرابی یک المان ، کل سازه فرو بریزد
نکات طراحی:
پس از طراحی سازه در نرم افزار Sap برای طراحی اتصالات دو گزینه پیش رو میباشد:
- طراحی دستی اتصالات با دریافت خروجی های مربوط به از Sap و طراحی دستی و کنترل دستی عدم تداخل بولت ها و تعیین زوایای میان محل های بولت درون گوی برای کلیه تیپ های اتصال
- طراحی با کمک نرم افزار
در این زمینه سال ها پیش یک نرم افزار مختص به سپاه بود که باگ های زیادی هم دارد اما از نرم افزار های خارجی می توان به نرم افزار مختص به یکی از شرکت های سنگاپوری اشاره کرد که البته به جهت گرانی(60 میلیون) بیشتر شرکت های ایرانی ترجیح می دهند یا از نرم افزار سازه ای که برای خود می نویسند استفاده نمایند ( همانند نرم افزار SFD) یا کنترل دستی انجام دهند.
ضمنا برای انواع اتصالات مرو و نیز فرم های آزاد با اتصالات مرو مطالعه دو مقاله زیر را پیشنهاد میکنم:

http://www.mstcenter.com/lunwenjiansuo/lunwenziliao/00_Opening.pdf

http://www.mero.de/fileadmin/downloads/bausysteme/publikationen/free_ret_stru_e.pdf
- تکیه گاه ها در سازه های فضاکار
در سازه های فضاکار ستون های مورب به عنوان مهاربند هایی در برابر بار جانبی زلزله شناخته میشوند و نقش بادبند ها در سازه های معمولی را در برابر بارهای جانبی زلزله را ایفا میکنند همانند شکل زیر که ستون ها با طراحی به شکل اعضای مورب همزمان نقش مهار بارهای جانبی را در راستای خود را دارا میباشند.

محل های مناسب قرار گیری تکیه گاه ها(ستون ها) زیر سازه فضاکار :
- سعی شود تکیه گاه های شبکه دولایه در 4 گوشه نباشد چراکه در اینصورت رفتاری شکننده ای خواهند داشت
- به جهت وجود لنگر مثبت که در اکثر طول دهانه سقف برای لایه های بالا فشار و برای لایه های پایین کشش را به همراه دارد و از آنجا که ظرفیت کششی مقاطع فولادی از ظرفیت فشاری آنها بیشتر است بنابراین بهتر است مقاطع اعضای شبکه پایین کوچکتر از مقاطع بالایی در نظر گرفته شود جز در درحالتیکه ستون در فاصله از لبه باشد که در اینصورت در قطعه انتهایی جهت لنگر معکوس میگردد.
- ستون ها بهتر است زیر گره های مربوط به لایه بالایی و با دتایل زیر ادامه داده شود و علت اینکار اینست که:
اگر تکیه گاه زیر گره های بالایی قرار دهیم اعضای جانی به کشش می افتند و چنانچه تکیه گاه زیر گره های پایینی قرار دهیم اعضای جانی به فشار می افتند و از آنجا که ظرفیت کششی مقاطع فولادی از ظرفیت فشاری آنها بیشتر است بنابراین اقتصادی تر آنست که تکیه گاه زیر لایه بالا قرار دهیم.
- اگر به جهت معماری و نیز جلوگیری از ازدیاد طول ستون و خطر کمانشی بحرانی ستون مجبور به قراردهی تکیه گاه زیر لایه پایینی شدیم بهتر است در روی تکیه گاه شبکه هرمی مانند شکل زیر استفاده کنیم
- چنانچه تمام اتصالات یک خرپا در یک صفحه باشد نمیتوان همه اتصالات را مفصلی در نظر گرفت چراکه صفحه تحت بار جانبی دچار ناپایداری میگردد. و حتما باید اتصالات اعضای مورب به اعضای افقی را جوشی اجرا کرد
- سازه های فضاکار میبایست برای نیروی حرارت معمول 30 به منزله جلوگیری از قرارگیری درز انبساط حرارتی طراحی نمود
- باید دقت نمود ناودان ها را زیر ستون های اصلی نگذاریم
- در شبکه های سه لایه ،لایه میانی خیلی کاربری چندانی ندارند
به جهت جلوگیری از تمرکز تنش وارده به گره های خرپا و نیز احتیاط لازم برای جلوگیری از واژگونی سازه در حین بالا بردن نیاز به زنجیر کردن سر جرثقیل به 4 گره میباشد که در پایین نشان داده شده برای یک سازه فضاکار به ابعاد احتمالی 50 در 50 نیاز به 4 جرثقیل در 4 گوشه میباشد که هرکدام 4 گره از سازه را گرفته اند
نکات اضافی در زمینه اتصالات در سازه های فضاکار:
گوی ها:
گوی های اتصال مرو از جنس آلیاژ فولاد فرچ شده کوبین کاری شده سیکا 45 میباشد.مهمترین عیب سیکا 45 اینست که چنانچه نیاز به جوش روی آن باشد،جوش پذیری خوبی ندارد و باید با پیش گرمایش امکان جوش روی گوی را فراهم نمود.گوی استاندارد با زوایای مابین پیچ برابر 45 درجه میباشد.
ضخامت های معمول گوی ها از 60-90 میلیمتر شروع میشود تا 30 سانتیمتر
قطر معمول خارجی گوی ها به طور استاندارد در اندازه های 60-90-110-130-150 سانتی متری میباشد
آنچه در طراحی اتصالات بخصوص طراحی گوی ها حائز اهمیت است بررسی عدم تداخل بولت های درون آن بررسی شود که این مورد می تواند با نرم افزار های جانبی یا بصورت دستی کنترل گردد.
طول رزوه و طول بولت و اسلیو:
در استاندارد DIN برای پیچ ها دو نوع کلاس بندی نموده است:
پیچ کلاس 8.8 : 8 اولی به معنای Fu=8Ton\cm2 و 8 دومی به معنای Fy=6.4 Ton/cm2
پیچ کلاس 10.9 : 10 اولی به معنای Fu=10Ton\cm2 و 9 دومی به معنایFy=9 Ton/cm2
طول رزوه موجود در بولت ها بستگی به قطر بولت ها دارد که برای پیچ کلاس 8.8 مقدار رزوه 0.9 برابر قطر پیچ و برای پیچ کلاس 10.9 مقدار طول رزوه 1.1 برابر قطر پیچ
برای محل هایی که مقدار کشش بیشتری داریم مجبور به استفاده از پیچ با مقاومت بالا 10.9 خواهیم بود که طول رزوه مناسبی دارد.
بولت های رایج از نوع های خاص M12-M20-M24-M27-M32-M64 میباشد که به طور اختصاصی برای سازه های فضاکار همراه با تعبیه پین های کنترل کننده با طول های متفاوت ساخته میشود که طول بولت ها بستگی به نیروهای کششی طرح دارد.
در طراحی اتصالات مهمترین نکته بررسی هندسه گوی و عدم تداخل طول رزوه پیچ های درون گوی میباشد.
معمولا طول قطر گوی ها را دست بالا انتخاب میکنیم تا تعداد تیپ های موجود کاهش یابد.
همچنین در لوله های اتصال مرو برای ورود پیچ در محل اتصال پس از میزان نمودن لوله سوراخی در نقاط انتهایی لوله ها تعبیه شده است گه اگرچه مقاومت هم وند ها را می تواند تا حدی کاهش دهد اما برای خروج وتبخیر آب میتواند مفید باشد.
اگر هم وند در فشار باشد: نیرو از عضو مخروطی و از آن به وسیله اسلیو و از طریق سطح صاف به گوی منتقل میگردد.اما اگر هم وند ها در کشش باشند: پیچ ها و طول رزوه شده درون گوی بیشترین تاثیر را در انتقال نیرو دارند.
اسلیو(غلاف)
جهت محکم کردن و اطمینان از ورود کافی بولت درون رزوه از اسلیو یا غلاف استفاده میکنیم که طول آن بستگی به نیروی موجود در اتصال و طول بولت دارد.پین روی اسلیو(غلاف) برای کنترل میزان فرورفتگی پیچ درون گوی تعبیه گردیده است.
غلاف ها در دو نوع فرچ کاری یا نوع استفاده ا دستگاه تراشکاری اتوماتیک CNC تولید میشود.
انواع گنبد ها:

1-گنبد های دنده ایRibbed Dome

برای جلوگیری از ازدحام دنده ها درمحل تاج میتوان هم وند هایی در بالای گنبد را به صورت منظم حذف یا به اصطلاح حرص نمود.
2-گنبد اشودلر Schwedler Dome
در این نوع گنبد ها هم وند های مورب به دو صورت میتواند به هم وند های قائم اتصال یابد یا به صورت صلب یه آن متصل گردد یا آنکه از روی آنها بگذرد که در این صورت اقتصادی تر خواهد بود
علت استفاده تسمه به صورت ضربدری غیر متصل به هم اینست که چون یکی از اعضا در کشش می افتد و دیگری در فشار،بنابراین نیازی به عضو فشاری نیست و دو عضو یکی در میان به کشش در خواهند آمد.
3- گنبد های لملا Lamella Dome (دارای اعضای مورب)

4- گنبد دیامتیک Diamatic Dome
از تعدادی قاچ تشکیل شده که هرکدام از آنها در سه جهت شبکه بندی می شوند.گنبد های دیامتیک نیاز به اصلاح ندارند.اما مهترین عیب این نوع گنبد ها اینست که به جهت نوع بخصوصش تعداد تیپ بندی ها به میزان قابل توجهی نسبت به سایر انواع گنبد ها افزایش خواهد یافت.

5- گنبد برایی: Leric Dome
در این نوع گنبد ها هم اگر تک لایه باشند باید اتصالات از نوع صلب باشد

6- گنبد ژئودزیک (افلاطونی)
این نوع گنبد ها با اشکال منظم هندسی و از تصویر نیمرخ های چند وجهی روی کره (که معمولا از 5رخ بالای 20 رخی منظم میباشد) تشکیل می شود.
گنبد های ژئودزیک نسبت به گنبد های دیامتیک شباهت زیادی دارد اما تفاوت اصلی آن اینست که بدلیل تشکیل هندسه منظم تر ، تعداد تیپ های کمتری از اعضاء ایجاد میکند

7- گنبد اسکالوپ Scallop Dome
گنبد چند قوسی.از این نوع گنبد ها اغلب برای دهانه های بالای 100 متر استفاده می شود و همانند گنبد های دیامتیک مشکل عمده آنها زیاد شدن تعداد تیپ اعضاء در این نوع گنبد ها میباشد.

تصاویر انواع گنبد ها:

دانلود از ايران سازه

پوشاننده سازه فضاکار: Cladding
سقف یا پوشش رویی سازه فضاکار که به جهت انتقال بار برف و میباشند معمولا از جنس آلومینیوم و از نوع صفحه membrane با ضخامت و سختی بسیار پایین میباشد که در طراحی سازه های فضاکار میبایست برای تعریف این پوشش روی سازه فضاکار المان صفحه ای از نوع membrane با سختی پایین و با ضخامت بسیار کم و نیز جرم و وزن کم استفاده نمود.خیلی مهم است که بدانیم چگونه تعداد تیپ های پوشش سقف ها را کاهش دهیم. می توان از تعریف پوشاننده برای روی سازه فضاکار در مدل Sap خودداری کرد و مستقیما باید بارهای وارده را بر 4 گره دور پوشاننده تقسیم کرد که این کار باید به دقت برای تمام گره های سازه انجام شود.

پوشاننده های پاشامی membrane :

این نوع پوشاننده ها معمولا از جنس تفلون ،پلی اتیلن ، Colted PVC و فایبرگلاس با الیاف شیشه میباشد.اما نوع معمول جنس این نوع سازه های پارچه ای در سازه های چادر با ابعاد معمول از نوع پلی اتیلن میباشد.
-در محل هایی که از پاشام فقط به عنوان سایه بان استفاده میشود از جنس HDPE و محل هایی با دهانه زیر 35 متر از PVC و در فضاهای بزرگ مثل پوشانه های استادیوم،ترمینال از فایبر گلاس استفاده می شود.
-اگر می خواهیم نور طبیعی زیاد بالای 60% را وارد فضا کنیم طول عمر ساختمان کاهش میابد و معمولا راه حل آن استفاده از حصیری میباشد.
پس از مدل سازی سازه های پارچه ای در 3DMax با استفاده از نرم افزارهای تحلیل و طراحی سازه های پارچه ای چون Fortex ، mehler ، Form Finder تحت بار برف و باد مدل بررسی میگردد.

انواع پوشاننده ها به طور خلاصه:
۱- ساندویچ پانل : قابلیت عایق در مقابل صوت و حرارت
۲- ورق پلی کربنات : قابلیت عبور نور در انواع رنگی ، شفاف و نیمه شفاف ، تخت و چند جداره
۳- ورق گالوانیزه : در رنگهای متنوع الکترو استاتیک
۴- ورق upvc: مقاوم در برابر اشعه فرا بنفش آفتاب

نکات مربوط به آشنایی ، بارگذاری ، تحلیل و طراحی هر نوع سازه های فضاکار
در قالب دو جزوه و در 8 فصل و مجموعا 58 صفحه، شامل:
فهرست:
مقدمه
فصل اول)آشنایی با نرم افزار Formianو جبر فرمکسی
فصل دوم)آشنایی با انواع سازه های فضاکار
فصل سوم) اجزای سازه فضاکار
فصل چهارم) اتصالات در سازه های فضاکار
فصل پنجم) بارگذاری سازه های فضاکار
فصل ششم) تحلیل و طراحی سازه های فضاکار
فصل هفتم)مثال از تحلیل و طراحی شبکه تخت دولایه درSAP
فصل هشتم) نکات اجرایی سازه های فضاکار
مراجع
پیوست) مثالی از مراحل اجرای پروژه ها
پیوست) نمونه هایی از ترسیم انواع شبکه های تخت، چلیک ها و گنبد ها در Formian

- جزوه مقدماتی نکات سازه های فضاکار

جزوه مقدماتی حاوی 39 صفحه اطلاعات تخصصی میباشد که البته فصول پنجم ، ششم ، هفتم در جزوه نکات مقدماتی و پیشرفته و در 58 صفحه همراه با مثال کاربردی گنجانده شده است.

مجموعه نکات مقدماتی سازه های فضاکار را میتوانید از این لینک دانلود و استفاده نمایید:
دانلود
نكات اجرايي:
تعیین ابعاد و اندازه اتصالات باید چند نکته را مد نظر قرار دهید :
1- میزان فشاری و یا کششی که توسط هموندها به پیونده اعمال می گردد
2- مقرون به صرفه بودن
3- سرعت عمل در مونتاژ
4- هزینه فایده
برای تعیین میزان کشش و فشاری که هر پیونده می تواند تحمل کنه با یک آزمایش ساده و با استخراخ نیروی وارده به هرگره از نرم افزار محاسباتی مورد استفاده قابل بررسی است . اما بحث دیگه اینکه آیا تولید این پیونده مقرون بصرفه است یا خیر بعنوان مثال با چه تیراژی مورد نیاز است . بحث دیگر مربوط به سرعت عمله که باید مدنظر داشت هیچگاه مهندسین مونتاژ نمیکنند این کارگران هستند که مونتاژ را انجام می دهند . حال باید پیونده به گونه ای باشه کارگران مونتاژ بدون کوچکترین خطا مونتاژ کنند که این قضیه سرعت عمل و هزینه فایده را نیز در برخواهد داشت . ..

معرفي چند شركت سازه های فضاکار

شرکت فضاکاران

http://fazaarya.com

شرکت فضا سازه

http://www.spaceframeco.com

سازه های فضا کار شرکت آلمانی Mero

سیستم آلمانی Mero Deck -

http://www.meroiran.com

طرح مرو mero

http://www.mero.de

شرکت سایه سار

http://www.sayehsar.com

يك شرکت سنگاپوری

http://www.feihong-group.com/web-e/index.asp


دانلود نرم افزار Formian 2.2

دانلود آموزش نرم افزار Formian 2.2


مطالب مشابه :


دانلود تمپلیت های نرم افزار پاورپوینت power point templates

پاورپوینت به صورت پیش فرض ودیفالت یکسری دانلود تمپلیت های نرم افزار معماری Architecture




چگونه یک پوستر بی نقص برای ارائه در یک کنگره طراحی کنیم!

اینکه سلیقه ذاتیست اما با دیدن پوسترهای زیاد هم بدست می‌آید، پس تمپلیت کار پاورپوینت




کلمات کلیدی مهندسی عمران

دانلود رایگان فیلم و پاورپوینت سومین نشست راهبر مهندسان ساختمان با موضوع مجری ذیصلاح




چكيده مطالب آنلاین با دوره آموزشی سازه های فضاکار

مرجع پاورپوینت. ای حتی سازه های معماری با فرم های (تمپلیت های مربوط به سازه




آموزش ساخت پاورپوینت

آموزش ساخت پاورپوینت. پاور پوینت Power Point : نرم افزار ساخت اسلاید و برنامه های نمایشی (Presentation




برچسب :