غلط های املایی 1

كودكي كه ناتوان از ياد آوري يا تجسم حروف و ترتيب و توالي آن در كلمات باشد بلاترديد در املا ضعيف خواهد بود. بسياري از تكنيك هاي مؤفق در آموزش املا عملاً به تقويت حافظه توالي بينايي تأكيد داشته اند.براي مثال فرنالد فن رد گيري را براي آموزش املا تكميل نموده است. اين تكنيك با بكارگيري دو مسير حسي حركتي و لامسه، تصوير بصري كلمه را در ذهن كودك تقويت مي كند، چرا كه براي درست نويسي يك كلمه علاوه بر ضبط آن در حافظه بايد توانست همان كلمه را به طور كامل به هنگام نوشتن به خاطر آورد.برعكس به هنگام خواندن، نگهداري تصوير بصري در بازشناسي كلمات لازم نيست.(فريار،رخشان،1379)

ارزيابي حافظه ديداري

با آزمون توالي حافظه بينايي حافظه كودك را در توليد منظم اشكالي كه مي بيند مي سنجد. در اين آزمون، از كودك مي خواهند يك سري محرك هاي بينايي نظير عكس اشياء يا اشكال هندسي را پس از ديدن، به ياري حافظه خود به همان ترتيب مجدداً مرتب كند.(سيف نراقي،نادري 1379)

تشخيص ضعف حافظه ديداري در املا

موارد زيادي را مي توان در ارتباط با عدم هماهنگي بين تلفظ و كتابت بيان نمود. لكن اكثر اين مثال ها به زبان هاي ديگر مربوط مي شوند0 اما آنچه به مشكل املا در زبان فارسي مربوط مي شود علاوه بر اشكالات جزئي  در اين زبان بيشتر مربوط به تعدد حروف همصداست0

به عنوان مثال به نمونه هاي زير توجه كنيد:

« ديروز منصور مريض شد،مادر و خواهرش او را به مطب پزشك رساندند. پذشك پص از معاينه براي منسور قرص هاي مخصوص نوشت. مادر وخاحرمنثورپث از خداحافظي متب پظشك را طرك كرده براي خريد غرس حاي مخثوس به چند داروخانه سرزدند.»(فريار،رخشان،1379)

 

علت عمده اين نوع غلط هاي ديكته اي ضعف حافظه ديداري است. يعني كودك به خوبي قادر نيست تصوير حروف مورد نظر را در كلمه به خاطر بياورد. رونويسي كردن درست اين واژه ها مي تواند به دانش آموز كمك كند، اما اين كمك لزوماً به ساير موارد انتقال نمي يابد. بهتر است حافظه ديداري كودك را تقويت كنيم تا نه تنها ديكته درست واژه اي را كه غلط نوشته است فراگيرد بلكه با خواندن و ديدن هر كلمه جديد توانايي به خاطر سپاري آن را داشته باشد.(تبريزي،1382)

درمان

هرگاه تشخيص داده شود كه حافظه بصري مهمترين عامل شكست در املا است عمليات تقويت و نيرو بخشي حافظه بصري براي كمك به فرد ارائه مي شود. (فريار،رخشان،1379)

راهبردهاي درماني تقويت حافظه ديداري

تميرينات بهتر است به صورت بازي و با حوصله انجام شوند.

تمرينات را با توجه به سن و ظرفيت پايه كودك شروع مي كنيم:

  • 1- چند شي يا اشكال هندسي و تصاوير (از دوشي،تصوير يا شكل شروع مي كنيم) به كودك نشان مي دهيم، پس از پوشاندن آن ها كودك بايد اشيايي را كه ديده بود نام ببرد و در صورت مؤفقيت تعداد را بيشتر مي كنيم.
  • 2- با موزائيك هاي رنگي شكلي را درست مي كنيم و بعد از چند ثانيه كه كودك آن ها را ديد مي خواهيم بدون ديدن طرح ، آن را بازسازي كند.
  • 3- مهره هاي يا دكمه هاي رنگي و نخ و الگو را در اختيار كودك قرار مي دهيم وبعد از اينكه به خوبي طرح الگو(از طرح هاي ساده شروع مي كنيم) را ديد و به حافظه سپرد مي خواهيم بدون ديدن طرح،مهره ها را طبق الگو نخ كند.
  • 4- اشكالي را با چوب كبريت درست كرده و روي آن را مي پوشانيم و از كودك مي خواهيم آن را بازسازي كند.
  • 5- كارت هاي تصاوير را به صورت دوتايي از پشت مي چينيم و بازي را شروع مي كنيم.ابتدا كودك دو كارت را برمي گرداند اگر شبيه به هم بودند به عنوان امتياز يك كارت ديگر برمي گرداند در غير اينصورت كارت ها را بر مي گرداند اما جاي آن ها را به خاطر مي سپارد تا به محض برگرداندن كارت بعدي جاي كارت مشابه را به خاطر بياورد و بازي با نفر مقابل ادامه پيدا مي كن   
  • 6- مجموعه محدودي از اشكال، طرح ها يا اشياء را به كودك نشان دهيد و بخواهيد مشابه همان قطعات را از بين وسايل ديگر پيدا كرده و با همان نظم بچيند. قطعات رنگي، قطعات منقوش يا انواع كاشي ها و سراميك براي چنين تمريناتي مي تواند مفيد باشد.
  • 7- بر روي يك صفحه پارچه اي، تصاويري از فعاليت هايي كه بيان كننده داستاني هستند قرار دهيد.تصاوير را برداريد و از دانش آموز بخواهيد كه داستان را براساس حافظه بينايي تصوير كنند.

 

8- مجموعه اي از اشياء را به كودك نشان دهيد. روي اشياء را بپوشانيد و يكي از اشياء را برداريد، دوباره مجموعه اشياء را نشان دهيد و از او بخواهيد شيئ حذف شده را شناسايي كند.

 

9- يك تصوير نسبتاً مركب نشان مي دهيم و از مي خواهيم تا كل و اجزاء آن را به خاطر بسپارد پس از اينكه كودك خوب به تصوير دقت كرد، تصوير را مخفي مي كنيم و اجزاي تصوير را از وي سؤال مي كنيم.

 

10- از دانش آموز مي خواهيم به بيرون از كلاس يا اتاق برود و در غياب اوجاي وسايل يا جاي نشستن افراد را عوض مي كنيم و از دانش آموز مي خواهيم به كلاس يا اتاق برگردد و تغييرات را حدس بزند.

 

11- چند كارت مقوايي به ابعاد 10×7 سانتي متر تهيه كرده و برروي هر كدام يك واژه مي نويسيم. كارت ها را به دانش آموز مي دهيم تا واژه ها را به خاطر بسپارد سپس كارت ها را از او مي گيريم و يكي دو كارت را از بين       كارت ها برمي داريم و سپس بقيه كارت ها را به دانش آموز برمي گردانيم و مي خواهيم بگويد كدام كارت ها را برداشتيم.

 

12- روي كارت هايي به ابعاد 10×7 سانتي متر (روي هر كارت)، يك واژه را مي نويسيم و بعد از برگرداندن آن مي خواهيم وازه ها را بخواند، در صورت مؤفقيت كارت ها را بيشتر مي كنيم.

 

13- در مرحله بعد مي خواهيم ديكته واژه هايي را كه روي كارت ها ديده است روي هوا بنويسد.

 

14- پس از انجام تمرين هاي بالا مي توان به جاي كارت هاي10×7 از كارت هاي7×5 سانتي متر كه در آن چند كلمه نوشنه شده استفاده كرد تا كودك همزمان چند كلمه را ببيند و به خاطر بسپارد.:

 

 15- پس از انجام تمرين هاي فوق كارت هاي مقوايي به ابعاد تقريباً 7×5 سانتي متر تهيه كرده و در آن واژه هاي هم خانواده مي نويسيم:


مطالب مشابه :


پیک آدینه دبستان مهرتابان شیراز

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - پیک آدینه دبستان مهرتابان شیراز - وبلاگ آموزشی




آدینه دبستان مهرتابان شیراز

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - آدینه دبستان مهرتابان شیراز - وبلاگ آموزشی دوم




جلسه تعامل مهرماه

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - جلسه تعامل مهرماه - وبلاگ آموزشی دوم ابتدایی




انیمیشن گردش زمین

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - انیمیشن گردش زمین - وبلاگ آموزشی دوم ابتدایی




تبریک عید غدیر

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - تبریک عید غدیر - وبلاگ آموزشی دوم ابتدایی - فرشته




22نکته برای ایجاد عادتهای مطلوب مطالعه در انجام تکالیف دانش آموزان برگرفته از وبلاگ گونش

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - 22نکته برای ایجاد عادتهای مطلوب مطالعه در انجام




غلط های املایی 1

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - غلط های املایی 1 - وبلاگ آموزشی دوم ابتدایی - فرشته




افزایش دقت و تمرکز کودکان

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - افزایش دقت و تمرکز کودکان - وبلاگ آموزشی دوم




روش تدریس جمع و تفریق تکنیکی

فرشته های دوم دبستان شهدای صاایران شیراز - روش تدریس جمع و تفریق تکنیکی - وبلاگ آموزشی دوم




برچسب :