طرح توجيهي شهرستان پيشنهادي عشق آباد

طرح توجيهي شهرستان پيشنهادي

عشق آباد

در تابعيت استان يزد

1ـ مشخصات كلي شهرستان پيشنهادي :

1ـ1ـ وسعت :  11221 كيلومتر مربع

2ـ1ـ جمعيت :     12069   نفر در سال 1385و      11954 نفر در سال 1386 با احتساب نرخ رشد و جمعيت شهري و روستايي .

3ـ1ـ درجه تراكمي: در هر كيلومتر 5/1 نفر.

4ـ1ـ شرايط استثنايي: مرزي                     كويري       *                      كم تراكم           2

5‌ ـ1ـ مركزيت شهر : عشق آباد با جمعيت7000   برابر آمار سال   1386

6ـ1ـ حدود جغرافيايي : شمال به شهرستان بردسكن دراستان خراسان رضوي ، شرق به بخش بشرويه دراستان خراسان جنوبي ، غرب به استان سمنان ، جنوب به بخش مركزي طبس

7ـ1ـ موقعيت رياضي طول جغرافيايي ، عرض جغرافيايي :

اين بخش از 56 درجه طول شرقي تا 57 درجه طول شرقي و 33 درجه عرض شمالي تا 35 درجه عرض شمالي كشيده شده است .

8ـ1ـ تعداد بخش : يك بخش به نام بخش دستگردان

9ـ1ـ تعداد دهستان  :  2دهستان به نامهاي ( دستگردان و كوه يخاب )

10ـ1ـ تعداد كل مزارع ، مكان و روستاهاي تابعه : 417 نقطه .

11ـ1ـ تعداد روستاهاي داراي بيش از 20 خانوار يا 100 نفر جمعيت :  36 روستا .

12ـ1 تعداد شهر : يك شهر بنام عشق آباد

2ـ توجيه قانوني شهرستان پيشنهادي : عشق آباد

شهرستان پيشنهادي : عشق آباد به مركزيت شهر عشق آباد با درجه تراكمي 5/1 نفر در هر كيلومتر و حالت استثنايي2نفر در هر كيلومتر مربع و25000نفر جمعيت به استناد سرشماري سال 1386 :20000 نفر به استناد برآورد سازمان مديريت وبرنامه ريزي و به مو جب نامه شماره                    مورخ                     با 16626كيلومتر وسعت با تعداد سه بخش پيشنهادي به اسامي بخش مركزي و كوه يخاب و پيرحاجات به دليل مطابقت با معيارهاي زير :

الف ـ برخورداري از همگني از نظر عوامل طبيعي ، اجتماعي ، اقتصادي ، سياسي و فرهنگي مدلول ماده 7 قانون

ب ـ برخورداري از ...... بخش همجوار

ج ـ برخورداري از20000 نفر جمعيت و انطباق اين جمعيت با تبصره ...... ماده 7 قانون بدليل تراكم           مرزي     ي   ك      كويري   ي **ك    دورافتاده   ي   *ك    جزايري    ي   ك   بودن منطقه  

هـ ـ امكان خدمات رساني و برنامه ريزي مطلوب درسيستم شبكه واحد به استناد تبصره ....... ماده قاون تعاريف و ضوابط تقسيمات كشوري پيشنهاد  مي گردد .

3 ـ قابليت شهرستان موجود براي ايجاد شهرستان ديگري در پهنه آن :

4 ـ ضرورت تشكيل شهرستان پيشنهادي :

فاصله 510 كيلومتري تا مركز استان و 110 كيلومتري تا مركز شهرستان طبس ، وسعت قريب به 12000 كيلومتر مربع ، پراكندگي روستاها تا مركز بخش و وجود 93 روستاي سكنه دار ، وجود چندين اداره مستقل و وجود نمايندگي هاي ساير ادارات درمركز بخش .

 

 

5 ـ اوضاع طبيعي شهرستان پيشنهادي :

1ـ5 ـ تاريخ جغرافيايي شهرستان پيشنهادي :

دراواخر تابستان 1210 هجري شمسي قنات كوچكي توسط فردي بنام خدابخش رمضان احداث و با جاري شدن آب اين قنات اولين نشانه ظهور يك آبادي جديد بنام ده خدابخش بر پهنه اي از بيابان خشك و كويري كه تا شعاعي چند كيلومتري خالي از آب و آباداني بود پديدار شد ، سال بعد اولين خانه مسكوني دركنار مزرعه ساخته شد و خدابخش و خانواده اش از روستاي كلاته ( احمدآباد فعلي )  به ده جديد خود نقل مكان كردند ، تلاش بي وقفه او موجب گرديد تا با توسعه قنات و استحصال آب بيشتر از آن ، مزرعه او هرسال بيش از پيش وسعت پيداكند و بر رونق كشاورزي ده او بيفزايد و افراد ديگري را براي كار و سكونت به اين روستا بكشاند ، و سپس درسال 1344 روستاي عشق آباد (شهر فعلي ) به مركز بخش ارتقاء و بخشداري آن بنام بخشداري دستگردان شروع بكار نمود .

2ـ5 ـ موقعيت ، حدود ومساحت :

شهرستان پيشنهادي از شمال به شهرستان بردسكن دراستان خراسان رضوي ، شرق به بخش بشرويه دراستان خراسان جنوبي ، غرب به استان سمنان ، جنوب به بخش مركزي طبس متصل و مساحت 11221 كيلوكتر مربع مي باشد.

3ـ5ـ توپوگرافي شهرستان پيشنهادي ، وضع زمين و تيپ خاك :

وضع زمين و تپيپ خاك منطقه عموماً در ردهای انتی سول یا اریدی سول قرار می گیرد. خاکهای انتی سول از مواد مادری جدید تشکیل یافته و فاقد افق ژنتیکی است که این عموماً به دلیل عدم زمان کافی برای توسعه افق ، مقاوم بودن مواد مادری و گرم و خشک بودن منطقه برای تشکیل افق ژنتیکی می باشد. از مشخصه خاکهای اریدی سول منطقه وجود افق کلسیک (کربنات کلسیم) و در نقاط محدودی افق جیپسیک (کچی)و یا نمک های محلول می باشد که زراعت در آنها مدیریت خاصی را می طلبد.

پوشش گیاهی متداول خاکهای انتی سول و اریدی سول بوته های پراکنده و در نقاط مرطوب تر دسته جات علوفه ای بیابانی است. در اثر وجود بادهای شدید ذرات ریز مغذی خاک حمل  شده و موجب تجمع نسبی ذرات درشت در سطح خاک باقیمانده می شود که سنگ فرش بیابانی را بوجود آورده و از حاصلخیزی خاک به مرور کاسته می شود.

     بستر آهکی، pH بالای خاکها، وجود سخت کفه در عمق خاک و در برخی موارد شور و قلیا بودن آب و خاک جذب اکثر عناصر غذایی را با مشکلاتی مواجه ساخته است. از بهترین راههای کاهش pH چنین خاکهای استفاده از گوگرد به عنوان منبع ارزان قیمت اسید زا می باشد که این عنصر تحت تاثیر ریز جانداران اکسید شده و اسید سولفوریک تولید می کنند و در نتیجه موجب کاهش pH خاک و افزایش حلالیت عناصر غذایی می شود. در اراضی که  pH آنها در حدود 8 است مصرف اوره کمترین و سولفات آمونیوم بیشترین اثر را در تعدیل pH خاک دارد و به همین دلیل موثرترین راه دفع کمبود دراز مدت عناصر غذایی ریز مغذی بخصوص در باغهای میوه مصرف مستمر سولفات آمونیوم تا رسیدن به pH مناسب می باشد. از نظر بافت خاک نیز خاکهای منطقه عموما سبک بوده و دارای بافت شنی است (بیش از 65درصد شن و کمتر از 18 درصد رس) ودارای ساختمان ضعیف و غالبا ناپایدار می‌باشند. اکثر این خاکها از نظر کشاورزی خاکهای کم کارایی با حاصلخیزی کم بوده و برای تولید محصولات کشاورزی نیازمند مدیریت زراعی خاصی می باشند که بویژه از لحاظ مواد غذایی و آب مرتبا آنچه را گیاه تخلیه کرده جبران کند.

     مهمترین نکته ای که در مدیریت آب این اراضی باید مورد توجه قرار داشت سریع بودن نفوذ آب در خاک و کم‌بودن ظرفیت خاک برای نگهداری آب در لایه های بالایی ، تلفات عمقی آب و همراه با آن خارج شدن برخی مواد غذایی از ناحیه رشد ریشه می باشد. در این گونه خاکها استفاده از روشهای آبیاری تحت فشار به روش های سنتی و ثقلی ارجحیت دارد که این به دلیل کنترل بهتر زمان تماس آب با سطح خاک و کاهش استرس خشکی به گیاه می باشد.

جهت افزایش ظرفیت نگهداری آب خاکها می توان از مواد آلی (به ویژه کود دامی) یا بعضی مواد مصنوعی معروف به سوپر جاذبه ها استفاده نمود. همچنین ممانعت از آتش زدن مزارع بعد از درو ، کاهش عملیات مکانیکی غیر لازم نیز ضروری است.       

رژیم رطوبتی خاک منطقه غالبا اریدیک (Aridic) می باشد که در بخش کنترل رطوبتی خاک در بیش از نیمی از سال در عمق 50 سانتیمتری خاک آب قابل جذب گیاه وجود ندارد.

رژیم حرارتی خاک ترمیک (Thermic) می باشد که میانگین سالیانه درجه حرارت خاک از 22 بیشتر بوده و اختلاف بین میانگین تابستانی و زمستانی در عمق 50 سانتیمتری خاک از 5 درجه سانتیگراد بیشتر است.

 

4ـ5ـ آب و هوا :

     این بخش بین دو کویر مهم ایران یعنی کویر لوت (کویر مرکزی) و کویر نمک واقع است که کویر لوت در شمال و شمال غربی و کویر نمک در شرق و جنوب شرقی واقع شده است در نتیجه آب و هوای منطقه کویری می باشد وجود زمستانهای کوتاه و سرد و تابستانهای طولانی و گرم از خصیصه های کویر می باشد. نوسا ن  در جه حرارت در طول شبانه روز بسیار زیاد است.در جه حرارت نامنظم و اصولا منطقه باد خیز است.گر چه نسبت به سالهای گذشته که بادهای 120 روزه با شدت می وزیدند کاهش چشمگیری دارد ولی در حال حاضر هم از دو جهت منطقه مورد تاخت و تاز بادهای نسبتا شدید است . وزش بادهای غالب منطقه عموما از شرق به غرب و از شمال غربی به جنوب شرقی و شرق می باشد . همانطور که بیان گردید به لحاظ وجود کویر و تپه های ماسه بادی فراوان در شمال غربی و غرب مشهور به (ریگ) هر گاه که باد از این جهت می وزد همراه با گرد و خاک فراوان و طاقت فرسا می باشد . یکی از دلایل عملکرد پایین محصولات منطقه وجود همین بادها می باشد که باعث تبخیر شدید آب و تعریق گیاهان می گردد. تغییرات درجه حرارت در این منطقه کویری بالا است از 20 درجه سانتیگراد زیر صفر تا 50 درجه سانتیگراد بالای صفر در طول سال نوسان دارد که می توان به افت شدید درجه حرارت و وقوع یخبندان به مدت 63 روز و حداقل درجه حرارت 20- درجه سانتیگراد در 6 ماهه دوم سال 86 و افزایش درجه حرارت تا مرز 45+ درجه سانتیگراد در 6 ماهه اول سال 87 اشاره داشت.ماههای گرم سال علاوه بر ماههای فصل تابستان گاها خردادماه نیز به شدت گرم می شود گرچه بنا به وضعیت خاص جغرافیایی هر سال نسبت به سال قبل متغیر است. فصل سرما نیز عموما از آذر ماه شروع و بهمن ماه پایان می یابد ولی گاها اتفاق افتاده که در فروردین ماه درجه برودت هوا به حدود صفر می رسد که این موضوع با توجه به تیپ رشد بهاره غلاتی که عموما تا آذر ماه کشت می شود و غالبا در فرورین ماه دارای خوشه می باشد صدمات جبران ناپذیریی به آنان می زند. هچنین محصولات باغی و سر درختی ها از این مقوله مستثی نیستند و خسارات فراوانی می بینند . میزان بارندگی منطقه به لحاظ بیابانی بودن منطقه از سالی به سالی دیگر متغیر است . گاها اتفاق می افتاده در سال بیش از 40 میلی متر بارندگی وجود ندارد. سالهای خشک و خشکسالی بیشتر از بهار و ترسالی می باشد. حد اکثر بارندگی که در این منطقه در طول 10 سال گذشته حدوث پيدا كرده مربوط به سال 85 بوده که به 140 میلیمتر رسيدو چنانچه میزان بارندگی در منطقه به 100 میلیمتر برسد و بارندگی به موقع باشد سال نسبتا خوبی در پی خواهد داشت. متوسط بارندگی ده ساله 6/73 میلیمتر بوده كه قسمت اعظم این بارش ها به صورت باران با پراکندگی نامناسب و بعضا در هنگام برداشت محصول صورت گرفته است. 

 

1ـ 5 ـ5 ـ آب هاي سطحي رودخانه ها ، مسيل ها ، انهار ، سدها ، آب بندها و غيره .

 

منابع آبي

قنات (رشته )

چاه (حلقه )

چشمه (دهانه)

ميزان آب استحصالي قبل از خشكسالي (مترمكعب )

ميزان آب استحصالي بعداز خشكسالي (مترمكعب )

دستگردان

89

93

18

50302765

35211935

2ـ5ـ5ـ آب هاي زيرزميني (كاريزها ، چاه ها و چشمه ها )

6ـ اوضاع انساني و فرهنگي

1ـ6ـ جمعيت و شاخص هاي آن (تركيب سني ، تركيب جنسي ، نرخ رشد ، شهري ، روستايي ، مهاجرت ، ساكن ، غيرساكن ، ايلات و طوايف ) :

كل جمعيت : 11954   نفر كه ازاين تعداد ن6650 نفر زن و 5304 نفر مرد مي باشند ، نرخ رشد دراين منطقه بطوركلي 1/1 درهر كيلومتر مربع مي باشد . سير مهاجرت از ابتداي انقلاب تاكنون از اين منطقه به شهرهاي تهران ، مشهد ، طبس ، سمنان و شاهرود بسيار زياد بوده و پيش بيني مي گردد كه بيش از 10000 خانوار از اين منطقه بعلت نبودكار و اشتغال به شهرستانهاي مذكور مهاجرت  نموده اند . اين منطقه داراي دو طايفه بنام عرب طاهري و ايلخاني مي باشد كه هر دو طايفه در دهستان كوه يخاب سكونت دارند .

            

2ـ6ـ قوميت و زبان :

زبان رسمي مردم فارس و لهجه محلي موسوم به دستگرداني است ، لهجه دهستان كوه يخاب نيز نيز اندكي با لهجه دهستان دستگردان متفاوت وبا لهجه كاشمري نيزمشابهت دارد .

3ـ6ـ دين ومذهب و فرق : دين اهالي منطقه اسلام و مذهب آنان شيعه اثني عشري است.

4ـ6ـ سنت و آداب و رسوم خاص منطقه :

با توجه به فرهنگ بالاي مردم و تبادل افكار وانديشه با شهرهاي بزرگ بويژه تهران ، آداب و رسوم خاصي در منطقه وجود ندارد .

7ـ اوضاع اقتصادي شهرستان پيشنهادي :

1ـ7 ـ راههاي ارتباطي :

اين داراي 185 كيلومتر راه اصلي شرياني و 760 كيلومتر راه روستايي و 700 كيلومتر راه عشايري مي باشد .

2ـ7ـ كشاورزي و محصولات عمده :

       اين بخش درگذشته نه چندان دور انبار غله طبس و كاشمر محسوب مي گرديده است  ، همانطور که قبلا ذکر شد بخش دستگردان از دو دهستان دستگردان به مرکزیت عشق آباد و دهستان کوه یخاب به مرکزیت تپه طاق تشکیل شده است دهستان کوه یخاب: کل زمین های زراعی دهستان کوه یخاب 250 هکتار می باشد که به وسیله 15 رشته قنات و 8 چشمه مشروب می شود . اهالی دهستان تپه طاق عموما دامدار می باشند و کشاورزی در این دهستان رونق چندانی ندارد . محصولات عمده منطقه گندم ، جو، زیره ، پنبه، و باغات انار و زرد آلو است.

دهستان دستگردان: در دهستان دستگردان به لحاظ وجود منابع آبی متعدد و کیفیت بهتر اراضی و منابع آبی نسبت به دهستان کوه یخاب کشاورزی رونق بیشتری داشته و در آمد و امرار معاش اکثر مردم از طریق کشاورزی و دامداری صورت می پذیرد اما متاسفانه بدلیل خرده مالکی اراضی ، کشاورزی به همان سبک سنتی انجام شده و لذا با افت عملکرد در واحد سطح مواجه هستیم . کل سطح زیر کشت محصولات زراعی منطقه در دو دهستان حدود 3615 هکتار است که 2200 هکتار آن راکشت پاییزه ، 485 هکتارآن را کشت بهاره و 930 هکتار نیز باغات مثمر و غیر مثمر (بدون احتساب گیاهان دارویی و زینتی) می باشند که ذیلا به تفکیک به آن اشاره شده است.

سطح زیر کشت محصولات باغی وزراعی

نام محصول زراعی

سطح زیر کشت(هکتار)

نام محصول باغی

سطح زیر کشت (هکتار)

گندم

1100

زیتون

130

جو

700

پسته

135

کنجد

120

خرما

50

یونجه

120

انگور

60

جالیز

130

زرد آلو

12

پنبه

40

آلو

10

سیر

120

بادام

8

سورگوم

50

انجیر

5

ذرت علوفه ای و دانه ای

45

درختان غیر مثمر

120

آفتابگردان

40

زعفران

200

حبوبات(عدس،لوبیاو نخود)

50

زیره سبز

200

سبزی و صیفی

10

 

 

سایر محصولات علوفه ای ( ارزن، خصیل، چغندر علوفه ای)

160

****************

 

****************

 

جمع

2685

****************

 

****************

 

مجموع سطح زیر کشت یاد شده به وسیله 85 رشته قنات و 93 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و 24 چشمه با میزان آبدهی حدود 1600 لیتر در ثانیه در کل مشروب می شود.

از نظر عملکرد میزان برداشت محصول گندم 5/2 تن در هکتار و جو 2 تن در هکتار می باشد همچنین برداشت یونجه حدود 10 تن علوفه خشک در هکتار و سور گوم 300 تن علوفه تر در هکتار می باشد .

 بنا براین در صورتی که به عملیات بهزراعی در مورد این علوفه ها از قبیل انتخاب بذر ، تهیه بستر مناسب کاشت ، تاریخ مناسب کاشت ، مبارزه با آفات و بیماریها ، تغذیه و آبیاری و ... توجه مضاعفی صورت گیرد کشت این محصولات به عنوان الگوی کشت مناسب با توجه به وجودقسمت اعظم واحدهای دامی شهرستان در منطقه می تواند مورد توجه قرار گیرد . لازم به ذکر است که تعداد بهره برداران در بخش زراعت در منطقه دستگردان به 1600 نفر بالغ می شوند . ماشین آلات بخش کشاورزی منطقه عبارتند از 23 دستگاه دروگر، 75 دستگاه تراکتور، و 80 دستگاه سمپاش فعال.

3ـ7ـ جنگل ، مراتع و چراگاهها :

جنگلهاي طبيعي اين منطقه داراي 625/185 هكتار و جنكلهاي دست كاشت 10000 هكتار و مراتع منطقه 850000 هكتار كه علاوه براين مراتع داراي پروانه مرتعداري 5/666/106 هكتار مي باشد .

4ـ7ـ دامداري ، مرغداري ، زنبورداري و صيد و غيره :

بی گمان در زمان حال وآینده مواد غذایی بویژه نوع حیوانی آن نقشی سرنوشت ساز در اشتغال وسلامت وپویندگی وسازندگی ملت ها داشته وخواهند داشت .ملت هایی که دچارکمبود و فقر مواد غذایی باشند توانمدی فکری و سیاسی واقتصادی خود را از دست خواهند دادوبیش از حد تصور سلطه پذیر خواهند شد.تولید و تامین مواد غذایی از ضروریات اساسی اولیه زندگی  انسانها محسوب شده و هر گونه سهل انگاری وغفلت در این امر با نتايج غیر قابل جبران همراه خواهد بود.

این بخش همانطور که عنوان شد دارای دو دهستان بنام دستگردان ودهستان عشایری کوه یخاب می باشد.ازنظر آمار دامی بخش، دارای 2500 راس گاو و گوساله،160000راس دام سبک گوسفند و بز،2584 نفر شتر بوده و ترکیب نگهداری دام در دهستان دستگردان عموما گاو وگوساله،گوسفند و بزوشترو بهره برداران این قشر از یک تا دو راس گاو وگوسفند و شتر شروع وتا مرز1200 راس گوسفند وبزو 100 نفر شتر ادامه دارد. در دهستان کوه یخاب شغل اصلی مردم دامداری بوده و عموم دامهای منطقه گوسفند وبزو شتر می باشند. شیوه نگهداری دامهای سبک در منطقه عموما سنتی بوده(بخصوص دهستان عشایری کوه یخاب)و بنای دامداریها اصولا از مصالح محلی سنگ و چوب وهیزم تشکیل شده است. نژاد دام منطقه دامهای سبک گوسفند بیشتر از نژاد بلوچی و بز آن نژاد بومی منطقه می باشد واز نظر ترکیب دام سبک منطقه 60% آن را بزو 40%درصد بقیه را گوسفند تشکیل می دهد.آنچه که در این بخش اهمیت دارد اینکه این بخش دو طایفه عشایری بنامهای طایفه عرب طاهری وطایفه عشایر ایلخانی رادر دهستان کوه یخاب در خود جای داده است وشغل عموم ودر داقع اصلی آنها دامداری بوده واز این راه ارتزاق می نمایند. ودر واقع بیشترین مسائل و مشکلاتی که در بخش دام وجود دارد مربوط به این دو طایفه می باشد .چون این دهستان به خاطر کوهستانی بودن آن زمینه فعالیت در امر کشاورزی برای آن فراهم نبوده و اگر هم هست بسیار اندک می باشدوابستگی دام آنها95% درصد به مرتع می باشد. طبق سرشماری انجام شده در سال 85 دارای 778 خانوارو با جمعیت 3278 نفرو آمار دام سبک آنها114187راس گوسفند وبزو562نفر شتر می باشند. تعدادی از عشایر منطقه دارای کوچ  قشلاق و ییلاق در خارج از استان تعدادی نیمه کوچرو ویا در داخل استان کوچ می کنند.این طایفه در کوچ قشلاق که در واقع مامن اصلی آنها محسوب می شود در این منطقه سکونت  می یابنددر 36 نقطه ثابت و 85 محله پراکنده سکونت می یابند. مهمترین مسایل ومشکلاتی که دامداران منطقه بخصوص عشایر با آان مواجه هستند عبارتند از 1- راههای ارتباطی 2- تلفات دام براثر عوامل مختلف3- نبود امنیت برای دامداران در مناطق کوچ ییلاقی.4- غیر مستحکم و نا مناسب و غیر بهداشتی بودن مسکن دامداران عشایر در مناطق قشلاقی که در صورت بروز حوادث طبیعی چون سیل، باران شدید، ویا زلزله، سریع تخریب و خسارات جانی و مالی شدید به بار می آورند.تعدادی از خانه ها که بصورت کپرمی باشندکه سقف آنهااز چوب وخاشاک پوشیده شده و هر از چند گاهی دچار آتش سوزی شده وخساراتی به بار می آورند.

4- از نظر آموزشی به خصوص فرزندان عشایرمشکل دارندوحداکثر تا مقطع ابتدایی می توانند ادامه تحصیل دهند.بعد علي رغم استعداد خوب به دليل عدم امكان دسترسي به امكانات آموزشي از تحصیل باز می مانند.

5- خرید دام و تولیدات دامی: دامداران که با رنج ومشقت(با توجه به 10سال خشکسالی)و با هزینه زیاد دام خود را نگهداری می کنند تا بتواننددر فصل مناسب از محل فروش دام مازاد و تولیدات آنها هزینه نگهداری دام خود و هزینه های زندگی را تامین نمایند. که از روی ناچاری دام وتولیدات دامی عشایر را واسطه ها با بهای اندک و گاها چک های لا وصول خرید می نمایند.

6- مراتع : با توجه به 10سال خشکسالی مراتع به خصوص مراتع عشایری از وضعیت اسف باری برخوردار است و اکثر بوته ها از بین رفته و زمین لخت و عریان شده است که دامداران مجبورند بیشتر طول سال از طریق جیره دستی دام خود را تغذیه نمایند.

8- از نظر بهداشت ودرمان: به خصوص عشایر از این نظر رنج می برند با توجه به فاصله زیاد آنها با مراکز درمانی برای درمان بیماریهای خود و فرزندانشان رنج می برند. که گاهی به دلیل غفلت ویا از روی نا علاجی از یک بیماری بسیار ساده به دلیل دسترسی نداشتن به پزشک ممکن است به بیماریهای مزمن و صعب العلاج تبدیل شود.

9- از نظر آب شرب انسانی : با توجه به اینکه اکثر محلات عشایری منطقه بوسیله تانکر ثابت ویا آب انبار تجهیز شده اند ولی از نظر تامین آب شرب بهداشتی سالم با مشکل مواجهه می باشند که سرویس دهی از طریق ادارات زیربط کوتاهی می شود ودامداران مجبورند از همان آبی که برای شرب دام آانها حمل شده استفاده نمایند.

10- بخش دستگردان به دلیل کاهش نزولات آسمانی وعدم پراکنش مناسب آن در چند سال اخیر (حدود 10سال) دچار بحران خشکسا لی بوده است بطوریکه میانگین بارش سالانه از سالهای 1373 -74-75-76-77-78-79-80-81-82-83-84-85-86-87 به ترتیب 8/57 میلی متر،3/79،5/48، 5/122 ،.......، بوده است اکثر چاهها و چشمه های دامداری کم آب و یا خشکیده ،مراتع نیز به شدت فقیر ودچار بوته میری شدید شده واز نظر تامین علوفه برای دامها به خصوص دهستان عشایری کوه یخاب که وابستگی شدید آنها به مرتع می باشند بسیار ضعیف و جوابگوی حداقل نیاز نگهداری دام ها نمی باشد. لذا بایستی دامها به ناچار در طول این چند سال خشکسالی اخیر تغذیه دستی می شدند. که هزینه هنگفتی ازاین بابت به دامداران تحمیل شده است بدون اینکه در آمدی داشته باشند با وجود چند سال خشکسالی متوالی تا سال زراعی 84-85 در سال زراعی 85 -86 با آمدن نزولات آسمانی (رحمت الهی) وضعیت میانگین بارندگی 140 میلیمتر وضعیت مراتع و منطقه داشت رنگ تغییر به خود می گرفت و دامداران منطقه از یاس نا امیدی و خسارات جبران ناپذیری که در این چند ساله خشکسالی کشیده اند داشت نجات می داد که دو باره در سال زراعی 85-86 تقدیر الهی بر آن شد که در بهمن ماه 86  شاهد ریزش برف و سنگین و بی سابقه که هیچ یک از پیران منطقه چنین وضعیتی را حداقل در 50 سال گذشته بیاد نمی آورند شدیم طولانی بودن یخبندان مدت 52 روز و افت شدید دما تا 30- درجه همراه شدن بارش برف (درچند نوبت) با افت شدید دما .

یخبندانهای شدید و طولانی علاوه بر مسدود نمودن راههای ارتباطی محلهای دامداری عشایری باعث پوشش کامل مراتع از برف و یخ زدگی آنها گردید بود که عملا بهره برداری از مراتع (چرای دام ) برای مدت 38 روز غیر ممکن گردیده بود . و دامداران مجبور به تغذیه دستی دامها خود شده بودند . با توجه به گرمسیری بودن شهرستان دامد اران مراتع جیره دستی دامها ی خود را برای مدت زمان محدودی ذخیره کرده بودند از طرفی امکان تهیه علوفه و خوراک دام به علت ضعف شدید بنیه مالی و ناشی از 9 سال خشکسالی برای دامداران میسر نبود که طولانی شدن مدت یخبندان 52 روز پوشش طولانی مدت مراتع از برف 38 روز دامداران منطقه را با مشکلات حادی روبرو ساخته بود به طوری که حیات دام موجود و نجات یافته آنها از سرما را به مخاطره انداخته بود.یخبندانهای بسیار شدید و طولانی باعث وارد شدن تلفات شدیدی به دامداران منطقه گردید شامل 25% تلفات بره بزغاله و 20% سقط جنین در دامها ی سبک 8% تلفات دام بالغ سبک 5% تلفات شتر بالغ و 30% تلفات تلفات ناشی از سقط جنین در شتر. در کل خسارات وارده بر اثر خشکسالی به بخش دام در سال 86-87 برای گاو گوساله، گوسفند و بز ، شتر و زنبور عسل . محاسبه ایتم های شیر ، گوشت، عسل، بیماریها، تلفات ، سقط جنین، تلفات دام بالغ مبلغ 45119492000 ریال ، 46000000000 ر یال می باشد.اکنون فاجعه ای بزرگ بر اقتصادشان حکم فرما شده بعد از گذشت چندین ماه از زمان وقوع برف و یخبندان هنوز ما شاهد تلفات دامهای نجات یافته از سرما و یخبندان و سرمایه کسانی باشیم که کم درآمد ترین قشر جامعه هستند دامدارانی که در طول سال جهت مایحتاج خانواد ه و دام خود به بانکها و اشخاص مقروض گشته به امید فروش تولیدات دام خود در اریبهشت ماه و اما اینک شواهد گواه است که تمامی درآمدشان در کوتاه ترین زمان ممکن تلف گریده است. اینک عاجزانه ا ز همه مسئولین امر و دلسوز استدعا می نماییم همانگونه که تا امروز یاور این مردمان کم بضاعت بوده اید با پیگیریهای لازم  حداقل بخشی از خسارات را که متحمل شده اند تامین. تا انشاء ا... ما در آینده شاهد مشکلاتی نظیر فقر مضاعف مالی، بیکاری، مهاجرت، و ایجاد بحرانهای اجتماعی، در این خطه کویری نباشیم.

زنبورعسل  :

     در خصوص پرورش زنبور عسل با توجه به طولانی بودن فصل گرما و وجود باد منطقه چندان فعالیتی صورت نمی گیرد. در حال حاضر طی آمار برداری که در شهریور ماه 87 از زنبورستانهای بخش شده است 10 مورد بهره بردار با تعداد 40 کلنی فعالیت دارند میانگین تولید عسل در سالهای قبل به ازاء هر کلنی 7 کیلو گرم . ولی در سال 86 با توجه به برف و سرما و یخبندان بی سابقه ای در دی و بهمن اتفاق افتاد تعدادی از کندوها نابود و یا جمعیت آنها به شدت  افول یافت. میز ان تولید عسل به شدت کاهش یافت که میانگین تولید عسل برداشت شده از کندوها در سال 87 فقط 5 کیلو گرم می باشد.

شیلات:

         اصولا پرورش ماهی در منطقه در استخر های دو منظوره کشاورزی انجام می گیرد  .و با توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه که دوره گرمای آن بیشتر از سرما بوده بیشترین گونه بچه ماهی که تا کنون از استخر های منطقه رها سازی شده و می شود ماهیان گرم آبی (کپور ماهیان) بوده . در زمینه پرورش ماهیان سردآبی ( پرورش ماهی قزل آلا) بصورت یک کار تحقیقاتی و ترویجی در زمستان 86 با رها سازی تعدادی بچه ماهی قزل آلا در مسیر قنات روستای ملوند توسط شیلات شهرستان اجراء شد که بازده خوبی داشته است.بطور کلی در سطح بخش 65 مورد استخر دومنظوره کشاورزی و یک منظوره شناسایی ( 63 مورد دو منظوره و 2 مورد یک منظوره)  که با مساحت 79000 متر مربع . که در حال حاضر 10 مورد آن در زمینه پرورش ماهیان گرم آبی فعال می باشند و در اردیبهشت ماه 87 تعدا د 24000 قطعه بچه ماهی گرم آبی در استخرهای فعال بخش رها سازی شده است . لازم به ذکر است اگر پرورش دهندگان همت به خرج داده درامر غذا دهی کوتاهی نکنند پایان دوره پرورش ما می توانیم شاهد برداشت 20 تن ماهی زنده باشیم.

مرغداری:

       در بخش دارای دو واحد مرغداری گوشتی فعال می باشد هر کدام ظرفیت 10 هزار قطعه ای که سالانه 4 دوره جوجه ریزی می نمایندو در کل سالانه 195 تن مرغ زنده تولید و در زمینه اشتغال 6 نفر را فراهم می نمایند.

5ـ7ـ صنايع ومعادن :

1ـ5ـ7 ـ صنعت :

با توجه به رشد جمعيت در كشور ، مشكلات ناشي از خشكساليهاي متوالي ، قرار گرفتن منطقه در شرايط اقليمي گرم و خشك و پايين بودن ميزان بارندگي با پراکنش زیاد و مشكلات ناشي از مهاجرت مردم به كلان شهرها و پي آمد هاي ناگوار اجتماعي ، فرهنگي ، اقتصادي و سياسي ناشي از اين كوچ ناخواسته و جبري ضرورت توجه برنامه ريزان را به بخش صنعت و معدن بعنوان يكي از راههاي نجات و برون رفت از وضعیت اقتصادی بسیار آسیب پذیر و دست یابی به فرصت استفاده از منابع موجود را در این مناطق دو چندان مي كند.و از طرفي وجود كانسارهاي شناخته شده كه توليد برخي از آنها فعال و برخي نيز به عللي غير فعال شده است . از قبيل ( منگنز ، سرب و روي ، آهن ، بوكسيت ، آهك ، لاتريت ، دولوميت ، مارن ، باريت ، سولفات سديم ، بنتونيت ، كائولن و انواع سنگهاي ساختمان ، گچ ، سيليس ، خاك نسوز ، ليمونيت ، كلسيت و ... ) بعضاً با درصد خلوص بالا زمينه بسيار مناسبي را براي سرمايه گذاري در بخش صنعت ومعدن و ايجاد اشتغال و در نتيجه ايجاد بستر عدالت اجتماعي را فراهم آورده . بعلاوه وجود راه شوسه ملي و راه آهن كه دو شاهرگ حياتي و يكي از ابزارهاي لازم توسعه هستند ، ذخاير غني آب و نيز فراهم بودن برق 132 كيلو ولت سرمايه گذاري را كاملاً توجيه پذير مي نمايد.

2ـ5ـ7ـ صنايع دستي :

       از ديرباز مردم منطقه با هنر بافندگي اعم از پارچه بافي جاجيم ، گليم و قالي آشنا بود ه اند و بخش قابل توجهي از درآمدشان را ازاين راه بدست مي آوردند ، تهيه كليه مواد اوليه مانند پشم ، مو و نيز ريسندگي ، رنگ آميزي و بافندگي همه درمحل انجام مي گرفت . از طرف ديگر اين فعاليتها باعث رونق دامپروري و بنوعي كشاورزي نيز مي گرديد. ازسال 53-54 توسط افراد غير بومي طرح ، نقشه ، مواد اوليه و نيز بافت قالي نائيني وارد منطقه شد و تحول روبه پيشرفت و مثبتي را باعث شد بطوريكه بسياري از خانواده ها صرفاً با قالي بافي يك زندگي نسبتاً مرفهي را داشتند و كوچكترين اقبالي به مهاجرت درآنها ديده نمي شد .

      اما متاسفانه سياستگذاريهاي غلط در توجه و رسيدگي به مشكلات فرا راه فرش ، روستائيان كه بافنده عمده قالي بودند را مستأصل و درمانده نمود بطوریکه برخي ناخواسته جلاي وطن كردند و راه مهاجرت اجباري درپيش گرفتند  ودرحاشيه شهرها ساكن وبا مشكلات ومصائب بغرنجي دست بگريبان شدند.

       آنچه كه اكنون مي تواند مردم را دراين زمينه اميدوار كند فراهم آوردن زمينه مناسب صادرات قالي ، انتقال فن آوري روز صنعت فرش و سوق د ادن بافندگان بسوي كيفي نمودن فرش دست باف وحذف واسطه ها  و فراهم كردن مواد اوليه مرغوب آن و نیز احداث کارگاههای قالی بافی است .

       دركنار ديگر صنايع دستي ، سفال گري نيز زمينه ديگري است كه مسئولين مي توانند بدينوسيله فرصت خوبي براي ايجاد اشتغال درصدي از مردم را فراهم آورند .

3ـ5ـ7 ـ معادن :

شهرستان پيشنهادي داراي معادن بسيارغني و متعدد است كه نمونه هاي آن به شرح جدل ذيل مي باشد .

رديف

ماده معدني

حوزه كاني

1.         

مس

عبيد ـ چشمه سفيد

2.         

سرب و روي

كركس آب ، آزبكوه ، معدن قلعه ، چاه سرب ، گردو ، گوشه كمر ، كلاته رضاقلي ، ماري مبشرآباد

3.         

منگنز

قرچه ، كوه سفيد تپه طاق ، نودرختي

4.         

گچ سفيد

معدن قلعه ، آزبكوه جديد .

5.         

گچ خاكي

نصرآباد وكلشانه

6.         

باريت

آبخورگ ، ملوند ، زبركوه ، ده محمد

7.         

بنتونيت

رباط ، چاه كم ، تنگل حيدر  ، زبركوه ، ده محمد

8.         

گرانيت

گزو

9.         

سيليس

چاه كم

10.      

آهن

هوك ، زبركوه ، سربالا ، نرم ،کلشانه

11.      

سنگ ساختماني

چاه بلو

12.      

ليمونيت

كريم آباد چاه پالیز

13.      

بوكسيت ،  انواع آهک

گوشه كمر ، ششتوك ،ده محمد ، یوسف آباد ، ملوند ، امیر آباد

14.      

كلسيت

اميرآباد

15.      

خاك نسوز

قلندركوه ، چشمه حيدر ، شارم ،

16.      

كائولن

دره بيد، چاه کم

17.      

آهک  و دولومیت

ده محمد، ملوند، معدن قلعه

18.      

فلدسبات پتاسيك

معدن قلعه، كريم آباد چاه پاليز

6ـ7 ـ امور تجاري و دادوستد:

امورتجاري ودادوستد اين منطقه بيشتر با شهرستان طبس ، كاشمر ، بردسكن ، سبزوار، تهران و مشهد است .

7ـ7ـ معيشت غالب اهالي و نسبت توزيع اشتغال دربخش هاي كشاورزي ، صنعت و خدمات .

مردم اين منطقه بيشتر از راه كشاورزي و دامداري امرار معاش مي نمايند و بطوري كه  450 نفر در بخش صنعت و 3060 نفر در بخش كشاورزي و 1100 نفر دربخش خدمات مشغول مي باشند

8ـ اوضاع اجتماعي و سياسي :

1ـ 8 ـ برخورداري شهرستان پيشنهادي از راه آسفالته و شوسه به تفكيك درجات :

كل راههاي بين شهري 185 كيلومتر و آسفالته مي باشد و و 200/39 كيلومتر شوسه مي باشد .

2ـ 8 ـ برخورداري شهرستان پيشنهادي از راههاي مناسب روستايي :

كل راههاي روستايي 5/759 كيلومتر كه 66 كيلومتر آسفالته و 300/654 كيلومتر خاكي مي باشد و ضمن اينكه علاوه بر راههاي مذكور 750 كيلومتر راه عشايري هم وجود دارد .

3ـ 8 ـ برخورداري شهرستان پيشنهادي از آب لوله كشي

شهر عشق آباد با تحت پوشش قرار دادن 100 درصد جمعيت شهري و روستاهاي بخش دستگردان درحال حاضر 71% از آب آشاميدني سالم وبهاشتي برخوردار مي باشند .

  

4ـ 8 ـ برخورداري شهرستان پيشنهادي ازبرق :

جمعيت شهري عشق آباد از 100% و جمعيت روستايي بخش دستگردان از 5/97% نعمت روشنايي برخوردار مي باشد و همچنين با برقدار شدن پست 20/132 كيلوولت برق ازسال 84 زمينه توسعه صنعت و كشاورزي و ساير درخواستها دربخش دستگردان فراهم شده است .

5ـ 8 ـ برخورداري شهرستان پيشنهادي از فضاهاي مناسب آموزشي :

اين منطقه به جزء چند آموزشگاه عشايري بطور كامل ازفضاي آموزشي مناسب برخوردار است و سرانه فضاي آموزشي براي هر دانش آموز 93/1 متر مربع مي باشد .

6ـ 8 ـ برخورداري شهرستان پيشنهادي از فضاهاي مناسب فرهنگي :

شهر عشق آباد و 3 محله وابسته به آن داراي 8 مسجد و 3 هيات مذهبي مي باشد و اكثريت روستاهاي بخش دستگردان هم از يك مسجد و يك هيات مذهبي برخوردار مي باشند ، دربخش دستگردان و 3 روستاي پرچمعيت آن روحاني بطور دائم مستقر و زير نظر سازمان محترم تبليغات اسلامي مي باشند .

7ـ 8 ـ برخورداري شهرستان پيشنهادي از فضاهاي مناسب تربيت بدني :

شهر عشق آباد داراي 2 باب سالن ورزشي و يك مجموعه ورزشي مي باشد كه درحال حاضر يك سالن ورزشي ديگر درحال احداث در محل دبيرستان امام رضا (ع) مي باشد و از طرفي روستاهاي بلاي 20 خانوار بخش هركدام داراي يك زمين ورزشي خاكي و 2 دستگاه ميز تنيس مي باشند . 

8ـ 8 ـ برخورداري شهرستان از مخابرات و پست :

ضريب تحت پوشش تلفن ثابت در اين منطقه 36% و ضريب تحت پوشش تلفن همراه 42% مي باشد و آمار جمعيت برخوردار ازتلفن دربخش دستگردان با احتساب ارتباطات روستايي 93% مي باشد ودرخوص برخورداري از خدمات پستي كليه نقاط شهري و روستايي داراي سكنه اين منطقه از طريق دفتر پست عشق آباد و نمايندگيهاي پستي ده محمد ، منصوريه و دفاتر ICT هودر ، رضويه و تپه طاق تحت پوشش خدمات پستي مي باشند.

9ـ 8 ـ برخورداري شهرستان از پوشش صدا وسيما :

شهر عشق آباد و روستاهاي دهستان دستگردان خوشبختانه از پوشش مناسب سيما و صداي مناسب برخوردار مي باشند و دهستان كوه يخاب بجز روستاي تپه طاق ، يخاب و آزبكوه جديد كه ماهواره تلويزيون نصب گرديده ساير روستاهاي آن دهستان از پوشش مناسب صدا وسيما برخوردار نمي باشند و كيفيت پخش تصاوير سيما نامطلوب مي باشد .

10ـ 8 ـ برخورداري شهرستان از امكانات بهداشتي ودرماني :

شهرستان پيشنهادي داراي يك مركز بهداشتي ودرماني و 8 خانه بهداشت فعال در روستاهاي (تپه طاق ، كاظم آباد ، هودر، منصوريه ، رضويه ، دهنوون و ده محمد ) مي باشد كه مركز بهداشتي ودرماني عشق آباد داراي امكاناتي منجمله (واحد راديولوژي ، تسهيلات زايماني ، داندانپزشكي ، بهداشت محيط ، بهداشت خانواده ، مبارزه با بيماريها ، آزمايشگاه ، 2 دستگاه آمبولانس ، يكدستگاه موسو ) و جمعاً 13 نيرو مي باشد، ضمن اينكه 96% مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي تحت پوشش مركز بوده و 98% مردم داراي توالت بهداشتي هستند . لازم به ذكراست عمليات اجرايي احداث  يك مركز بهاشتي ودرماني در روستا تپه طاق و يك خانه بهداشت در روستاي پده بيد از طرحهاي دردست اقدام دانشگاه علوم پزشكي درسالجاري دراين منطقه مي باشد.    

11ـ 8 ـ برخورداري شهرستان از شاخص هاي خدمات شهري ( آسفالت ، فضاي سبز ، آتش نشاني ، جمع آوري زباله و سايرخدمات )

9 ـ نامگذاري شهرستان پيشنهادي و وجه تسميه آن و نيز دلايل تعيين مركزيت :

شهرستان عشق آباد

وجه تسميه: مرحوم خدابخش رمضان كه باني اوليه ده خدابخش بوده و 2 شبانه روز از آب و ملك اين آبادي را وقف امور خيريه بر محور تبليغ،تسري وتعميق فرهنگ قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) نموده  در بستر احتضار كه قرار مي كيرد فرزندان و نوادگان خود را سفارش و وصيت به احياء شعائر الهي و برپاداشتن مراسم عزاداريهاي خاندان عصمت و طهارت بويژه عزادازي سرور و سالار شهيدان مولي امام حسين(ع) و شهداء كربلا مي كند و اطهار مي دارد كه من اين محل را از روي عشق ،آباد نمودم  بدانيد اين مكان آباد و بزرگ وبسيار بزرگ خواهد شد لذا به علت عشق وافر باني و مؤسس آن و نيز مردم ولايت مدار و عاشق اهل بيت (عليهم السلام اجمعين) اين آبادي كه سعي فراوان در احياء مراسم شادي و عزاي معصومين (عليهم السلام) و فرهنگ قرآن دارند از سال 1336 ده خدابخش به عشق آباد تغيير نام يافت.

دلايل تعيين مركزيت : مركزيت و شهريت داشتن عشق آباد ، وجود برخي ادارات ، نهادهاي مستقل و نمايندگيهاي ساير ادارات ،وجود مراكز خدماتي ورفاهي مردم در شهر عشق آباد ، مركز بخش بودن شهر عشق آباد و اشتهار غالب آن نسبت به دستگردان، جمعيت 5000 نفري شهر ، وجود مراكز آموزشي هر سه مقطع تحصيلي در مركز بخش .

10ـ مركزيت شهرستان پيشنهادي و امكانات آن :

1ـ10 ـ موقعيت مركز شهرستان پيشنهادي و فواصل آن نسبت به مركز استان و مراكز بخش ها و دهستانهاي تابعه :

شهرستان پيشنهادي به مركزيت شهر عشق آباد از شمال به شهرستان بردسكن دراستان خراسان رضوي ، شرق به شهرستان بشرويه دراستان خراسان جنوبي ، غرب به استان سمنان ، جنوب به بخش مركزي طبس مي باشد و فاصله آن تا مركز استان 510 كيلومتر وتا بخش مركزي طبس 110 كيلومتر و تا دهستان كوه يخاب 75 كيلومتر مي باشد .

2ـ 10‌ـ ادارات ، سازمانها و موسسات مركز شهرستان :

ادارات و نهادهاي مستقل در بخش دستگردان :

بخشداري ـ آموزش و پرورش ـ كميته امداد امام خميني ره ـ ثبت احوال ـ آب وفاضلاب شهري ـ شهرداري ـ بانك كشاورزي ـ بنياد 15 خرداد ـ تامين اجتماعي ، بانك ملي ـ ملت ـ صادرات .

موافقت دادگاه عمومي از رياست محترم قوه قضائيه اخذ شده و دستور راه اندازي آن نيز ابلاغ گرديده- موافقت اداره ثبت اسناد و املاك از رياست سازمان ثبت اسناد و املاك كشور گرفته شده و توسط مدير كل محترم تشكيلات آن سازمان درخواست پست سازماني بعمل آمده.

 

نمايندگيهاي  موجود دربخش دستگردان :

اداره امور مالياتي ـ آب وفاضلاب روستايي ـ برق ـ ـ بهزيستي ـ دامپزشكي ـ دفتر پست ـ جهاد كشاورزي ـ مخابرات ـ منابع طبيعي . فني وحرفه اي ـ  بهداشت ودرمان ـ تربيت بدنی و شوراي حل اختلاف

 

مراكز انتظامي بخش:

فرماندهي انتظامي بخش دستگردان ـ پاسگاه انتظامي ده محمد ـ پاسگاه انتظامي تپه طاق ـ  حوزه 2 بسيج سپاه با 14 پايگاه مقاومت .

11 ـ ساختار تقسيماتي شهرستان پيشنهادي

طرح توجيهي ايجاد شهرستان عشق آباد در تابعيت استان يزد مشتمل بر       10       صفحه  منطبق با تبصره          ماده 7 قانون تعاريف و ضوابط تقسيمات كشوري مورد تاييد بوده و پيشنهاد ميگردد .

كارشناس تقسيمات كشوري                                                            

           استانداري .....                                                                                       

 


مطالب مشابه :


طرح توجیهی پرورش گوسفند

پرورش گوسفند وضعيت نگهداري و پرورش گوسفند نژاد كرماني در استان كرمان ، در يك طرح بز و




دانلود طرح توجیهی پرورش بره

طرح توجیهی پرورش گوسفند و بره پرواری (1000راس) برچسب‌ها: پروار بندی, گوسفند و بز, سود




طرح توجیهی پرورش مرغ گوشتی 30000 قطعه

راهنماي طرح توجيهي بالابردن درآمد پرورش دهندگان گوسفند و بز. طرح توجیهی پرورش مرغ




عکسهای زیبا از زنبور عسل

کروکودیل پرورش گوسفند و بز پرورش کرم ابریشم پرورش کرم خاکی طرح توجيهي پرورش گوجه




طرح توجيهي شهرستان پيشنهادي عشق آباد

نژاد دام منطقه دامهای سبک گوسفند بیشتر از نژاد بلوچی و بز آن پرورش زنبور عسل طرح توجيهي




نقش مديريت صحيح پرورش و فرآوری بر سلامت و ارتقاء کيفيت پوست دام

راهنماي طرح توجيهي پرورش و فرآوری بر 27 میلیون رأس بز و بزغاله، 9/8 میلیون




در باره بز بیشتر بدانیم

راهنماي طرح توجيهي و نیمه خشک هستند به خوبی پرورش می‌یابد. بز هر گیاهی را می‌خورد و حتی




» Ephedra strobilacea ریش بز - گیاهان بیابانی

» Ephedra strobilacea ریش بز طرح های قورباغه.طرح قارچ.پرورش طرح توجيهي مختصر,طرح توجيهي




برچسب :