خلاقیت در کتابخانه های عمومی

 

خلاقیت

اختراعات اکثرا ً حاصل تفکر خلاق بوده است. تفکر خلاق یک فرآیند ذهنی است که با به وجود آمدن یک ایده نو از آن استفاده می شود. در واقع، تفکر خلاق ادغام ایده ها و نظراتی است که قبلا ً با هم ادغام نشده اند. این نحوه تفکر، بین موضوعات و مواردی که به ظاهر هیچ گونه ارتباطی ندارند، ارتباط برقرار می سازد، هرچند در وهله اول این ارتباط از نظر بعضی ها نامربوط و خنده آور باشد.

خلاقیت ترکیبی از هر دو مهارت تحلیلی و غیراستدلالی است که کل مغز را شامل می شود. تحقیقات جدید نشان می دهد که خلاقیت جزء صفات ذاتی هر فرد است.

گاهی ما فکر می کنیم افراد خلاق انسانهای استثنایی هستند یا این که هیچ قدرت خلاقیتی نداریم که بخواهیم پرورش دهیم ولی برعکس. چون بیشتر متخصصین معتقدند که هر کس دارای یک سری خلاقیتها است. همه ما خلاقیم . این به خود ما بستگی دارد.  خلاقیت یک فرآیند، یک شیوه جدید نگرش و بهره گیری از امکانات موجود، سنت شکنی و دنیا را به آن شکلی که دیگران می بینند ، ندیدن است. حتی استفاده و تغییر شکل دورریختنی ها نیزیک نوع خلاقیت است. خلاقیت یعنی انجام دادن یک کار به شیوه جدید نه لزوما ً به شیوه ای که قبلا ً انجام نگرفته بلکه مهم این است که برای خودتان تازگی داشته باشد.

خطر پذیری و دورکردن ترس از خود از عوامل دخیل در خلاقیت است  چون ممکن است خلاقیت مخاطره آمیز باشد.

همچنین طرز فکر مثبت فرد و باور به وجود راههای ممکن و نیز دیدن فعالیتهای دیگران و گرفتن ایده از آنها در خلاقیت مؤثر است.

از خلاقیت، تعریفهای زیادی شده است. از جمله:

- خلاقیت، بکارگیری توانایی های ذهنی برای ایجاد یک فکر یا مفهوم جدید است.

- خلاقیت عبارت است از طی کردن راهی تازه یا پیمودن یک راه طی شده قبلی به طرزی نوین

- خلاقیت یعنی نگاهی متفاوت به پدیده هایی که سایر مردم نیز آنها را می نگرند.

- خلاقیت = تازگی + ارزش

- بنا به گفته جی.کی.بنت خلاقیت عبارت است از فعالیت ذهن در موقعیتهای مربوط به طرح مسأله و حل آن که نوآوریهای هنری یا فنی حاصل آن است.

-  تیلور  خلاقیت را شکل دادن به تجربه ها در سازمان بندی های تازه می داند.

- خلاقیت را از دیدگاه سازمانی چنین تعریف کرده اند: خلاقیت یعنی ارائه فکر و طرح نوین برای بهبود و ارتقای کمیت یا کیفیت فعالیتهای سازمان

بدین ترتیب خلاقیت چیزی جز حل کردن مسائل، مشکلات، تعارضات یا بن بستها نیست.

فرآیند خلاقیت

دکتر الکس فرآیند حل خلاق مسائل را در شرایط ایده آل به شرح زیر ذکر می کند:

۱- حقیقت یابی   ۲- ایده یابی    ۳- راه حل یابی

حقیقت یابی

تعریف مسئله

فرموله کردن مسئله

آماده سازی

نیاز به دانش قبلی

نیاز به دانش جدید مرتبط با مسئله

ایده یابی

کمک گرفتن از قدرت تداعی معانی

راه حل یابی

ارزیابی

بررسی ایده های موقت

گزینش

تصمیم گیری درباره راه حل نهایی

حقیقت یابی:

این مرحله نیز خود شامل دو مرحله دیگر است:

*تعریف مسئله: این بخش با بیان آلبرت انیشتین مورد تأکید قرار می گیرد” فرموله کردن یک مسئله بسیار اساسی تر از حل آن است که ممکن است صرفا ً مستلزم مهارت در ریاضیات و علوم آزمایشی باشد”

*آماده سازی: این مرحله مستلزم جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های مربوط به مسئله است. آماده سازی نیز نیاز به دو دانش دارد:

۱- دانشی که قبلا ً وجود داشته و ما جمع آوری و ذخیره کرده ایم.

۲- دانشی که جدیدا ً جمع آوری می کنیم و با مسئله خلاق ما ارتباط دارد.

کیفیت محتویات اطلاعات موجود در ذهن ما بستگی به این دارد که چگونه آن را وارد حافظه کرده ایم.

ایده یابی:

تقریبا ً در تمام فعالیتهای ایده یابی آنچه که نقش اساسی ایفا می کند، استعدادی است که موسوم به “تداعی ایده ها” ست. این پدیده قوه تصور را به قوه حافظه متصل می نماید. تداعی معانی برای آنان که انگیزه تصور قوی تر و مغزی سرشارتر دارند، بهتر و بیشتر کار می کند. هر چه تصاویر حافظه روشن تر باشد، برای فرآیند تداعی مستعدتر است.

راه حل یابی:

راه حل یابی به نوبه خود به دو قسمت تقسیم می شود:

۱- ارزیابی. به مفهوم وارسی ایده های موقت به وسیله آزمایش و … می باشد.

۲- گزینش. به معنای تصمیم گیری درباره راه حل نهایی و پیاده سازی آن می باشد.

عوامل مؤثر در خلاقیت افراد و پرورش آن

۶ عامل در خلاقیت افراد مؤثر شناخته شده است:

۱- دانش  ۲- توانایی عقلانی  ۳- سبک فردی  ۴- انگیزش   ۵- شخصیت   ۶- محیط (مراجعان، همکاران، مدیران)

مدیریت سازمان باید همیشه از بروز ایده ها و فکرهای جدید استقبال نماید و افراد خلاق را تشویق کند. برای اینکه خلاقیت به وقوع بپیوندد، باید چنان نگرشی وجود داشته باشد تا از پیشنهادهایی که مبتنی بر تغییر شرایط موجودند، استقبال کند. یک نگاه سرد یا بهت زده رئیس به زیردستی که پیشنهادی ارائه کرده است، به وی می فهماند که دیگر از این نوع پیشنهادها ندهد. سازمان خلاق را باید محیط و بستری اساسی برای سیاستهای خلاقانه مدیر و تلاش های ابتکاری کارکنان تعبیر نمود.

راههای عمده ای که می تواند محرک خلاقیت باشد عبارتند از:

۱- فضای خلاق

مدیریت باید همیشه آماده شنیدن ایده های جدید از هر کسی در سازمان باشد. به کارگیری سیستم مدیریت استعداد TMS=Talent Management System ابزار مؤثری در سازمان به شمار می رود. مدیران با به کارگیری این ابزار می توانند مهارتهای کارکنان مستعد را به طرز صحیحی گسترش دهند. سیستم مدیریت استعداد چهار عنصر دارد که عبارتند از:

۱- جذب استعدادها   ۲- حفظ استعدادها    ۳- اداره و مدیریت استعدادها  ۴- کشف استعدادها

۲- وقت گذاشتن برای خلاقیت

مؤسسات برای این منظور می توانند دفتر مخصوصی را به هریک از کارکنان که شایستگی لازم دارند، اختصاص دهند.

۳- برقراری سیستم پیشنهادات

یکی از روشهای ترغیب خلاقیت برقراری سیستم دریافت پیشنهادات است. به این ترتیب روشی برای ارائه پیشنهادات فراهم می شود.

۴- ایجاد واحد مخصوص خلاقیت

گاهی گروه خاصی از کارکنان برای نوآوری و خلاقیت استخدام می شوند و در بعضی از سازمان ها این گروه را واحد تحقیق و توسعه می نامند. این گونه واحدها وقتشان را صرف یافتن ایده های جدید برای ارائه خدمات یا ساختن محصول، فناوری می کنند و گاهی تحقیق محض انجام می دهند. این گونه تحقیقات برای پیشرفت دانش بدون تلاش برای یافتن کاربرد فوری آن صورت می گیرد.

موانع خلاقیت

خلاقیت دارای موانعی است از جمله:

۱- موانع تاریخی

تسلط وقایع خارجی به عنوان عوامل خارجی که در رفتار انسان تأثیر گذاشته اند. به عنوان مثال، این گفته افلاطون که “تاریخ تکرار می شود” و یا نسبت دادن همه چیز به تقدیر و نقش انسان را به کلی نفی نمودن.

۲- موانع بیولوژیک

درست است که عوامل ارثی و ژنتیکی در میزان هوش نقش اساسی به عهده دارند، اما در مورد هوش خلاق، توسل به این عوامل اغلب یک بهانه است تا یک واقعیت عینی.

۳- موانع فیزیولوژیک

این موانع ممکن است بر اثر حوادث، مغز را متأثر سازد یا ممکن است فردی به علت داشتن نقص عضو به طریقی خلاقیتش مختل شود. با این وجود “جان میلتون” شاعر مشهور انگلیسی کور و “بتهوون” کر بود.

۴- موانع اجتماعی

اگر گروهی که به آن وابسته هستیم، نسبت به خلاقیتها واکنش منفی نشان دهند، این امر ممکن است باعث شود که ما خود را از آنچه واقعا ً هستیم کمتر احساس کنیم.

۵- موانع روانی

برخی از مردم خود را با این دلیل قانع می سازند که نیروهای خارجی هرگز نگذاشته اند تا خلاقیت خود را نشان دهند. این امر درواقع بهانه ای است که به خودی خود یک مانع روانی محسوب می شود.

۶- موانع کلان ساختاری

شیوه ساختاری روابط بنیادین علمی و صنعتی در کشورهای پیشرفته و جهان سوم به شدت مغایرت دارد و این به آن معنی است که حوزه نهادی بدون توجه به شرایط و موقعیت نهاد بنیادی دیگر ادامه فعالیت داده و از امکانات و پتانسیل همدیگر قادر به استفاده نیستند و این از موانع خلاقیت در سطح جامعه محسوب می شود.

در جایی دیگر نیز عوامل اقتصادی، قوانین و مقررات و عدم دسترسی به اطلاعات را به عنوان برخی از موانع خلاقیت برشمرده اند. نداشتن اعتماد به نفس نیز سد بزرگی بر سر راه خلاقیت است.

نوآوری

لزوم بهبود بخشیدن عملکرد، یکی از اصلی‌ترین دلایلی است که سازمان‌ها را وادار می‌کند تا به سوی نوآوری حرکت ‌کنند. در این راستا، نوآوری در خدمات یکی از مهم‌ترین انواع نوآوری است که در خدمات کتابخانه‌های عمومی از مصداق‌های فراوانی برخوردار است و می‌تواند موجبات ارتقاء اثربخشی خدمات این مراکز را به جامعه در پی داشته باشد. نوآوری در ارائۀ خدمات کتابخانه‌ای، فرایندی مستمر است که از مجموعه‌ای از تغییرات تدریجی در محصولات و فرایندها تشکیل می‌شود و به طور معمول، هنگامی که تغییری اساسی در محصولات و بازاریابی روی می‌دهد بروز پیدا می‌کند.

تعاریف نوأوری:

نوآوری یا ابداع، کاربردی و عملی کردن افکار و اندیشه های نو و بدیع ناشی از خلاقیت است.

نوآوری، تبدیل خلاقیت (ایده نو) به عمل و یا نتیجه (سود) است.

“هالت” در سال ۱۹۹۸ اصطلاح نوآوری را در یک مفهوم وسیع به عنوان “فرآیندی برای استفاده از دانش یا اطلاعات مربوط به منظور ایجاد یا معرفی چیزهای تازه و مفید” به کار برد.

“وارکینگ”  نیز توضیح می دهد که “نوآوری هر چیز تجدید نظر شده است که طراحی، به حقیقت درآمده باشد و موفقیت سازمان را در مقابل رقبا مستحکم کند و نیز یک برتری رقابتی بلند مدت را میسر سازد”.

به عبارت دیگر نوآوری خلق چیز جدیدی است که یک هدف معین را دنبال و به اجرا درمی آورد. بنابراین در یک تعریف کلی می توان نوآوری را به عنوان “هر ایده ای جدید نسبت به یک سازمان و یا یک صنعت و یا یک ملت و یا در جهان” تعریف کرد. نوآوری و تفکر راهبردی برای آینده هر سازمانی مهم و حیاتی هستند و ارتباط مستقیمی با وظایف و اهداف سازمان دارند.

موانع نوآوری

عوامل ذیل نیزاز موانع نوآوری محسوب می شوند:

۱- عدم تشویق    ۲- دسترسی نداشتن به منابع   ۳- نداشتن وقت آزاد برای فکر کردن   ۴- عدم اطمینان از ایده (عدم اعتماد به نفس)

تفاوت خلاقیت و نوآوری

اندیشمندان در تعریفهایی که از خلاقیت و کارآفرینی به دست می دهند بر تمایز بین این دو مفهوم تأکید می کنند. برنی اسلپکوف تفاوت خلاقیت و نوآوری را این چنین بیان می کند: “خلاقیت، دانه و نوآوری گیاه و ثمره آن است، خلاقیت چرخه و نوآوری دوچرخه، موتور یا ماشین است”.

آلبرشیت خلاقیت را فعالیت ذهنی و عقلایی برای به وجود آوردن ایده ای جدید و بدیع می داند، حال آنکه نوآوری را به معنای تبدیل خلاقیت به عمل یا نتیجه قلمداد می کند. او نوآوری را عملیات و مراحل مورد نیاز برای نتیجه گیری یک فکر بکر و واقعیت جدید می داند. از این دیدگاه شخص خلاق ممکن است نوآور نباشد، یعنی بتواند دارای ایده های جدید و نو باشد ولی توانایی تبدیل آنها را به نوآوری نداشته باشد. از این رو فرد نوآور غالبا ً خلاق است ولی افراد خلاق الزاما ً نوآور نیستند.

به عبارت دیگر، خلاقیت، پیدایی و تولید یک اندیشه و فکر نو است در حالیکه نوآوری عملی ساختن آن اندیشه و فکر است.

خلاقیت و نوآوری در کتابخانه های عمومی

کتابخانه های عمومی تسهیلات و خدمات خود را بدون تبعیض به طیف گسترده ای از افراد و گروههای جامعه ارائه می دهند. به گفته کارلایل دانشمند انگلیسی کتابخانه عمومی دانشگاهی است برای همه که اگر در آن محیطی جذاب برای همگان فراهم آوریم، همه با اشتیاق به آنجا می آیند. چنانچه از نام کتابخانه عمومی برمی آید این کتابخانه ها برای استفاده عموم افراد جامعه به وجود می آیند و همگان مراجعان بالقوه آن محسوب می شوند و حق استفاده از آن را دارند. به همین دلیل در کتابخانه های عمومی باید موادی در خور استفاده همگان تهیه شود.  این مهم بدون ایجاد فضا و محیطی چندبعدی، چندکاربردی، همه پسند، گیرا، متنوع و متناسب با اهداف فرهنگی – اجتماعی جامعه  و نیز ارائه خدمات کتابخانه های عمومی به صورت خلاق امکان پذیر نخواهد بود.

در کتابخانه عمومی باید محیطی برای استفاده و حضور همه طراحی شود و در این طراحی ضمن احترام به علایق و سلایق همگان، با استفاده از شیوه های جدید و خلاق سعی در جذب افراد بیشتری به کتابخانه شود. به طور مثال حتی باید طراحی ساختمان کتابخانه پاسخگوی نیاز معلولان باشد. محیط کتابخانه باید طوری طراحی شود که برای مشتاقان علم و دانش که ساعتهای متمادی از کتابخانه استفاده می کنند محیطی دلچسب و آرام باشد. باید محیطی طراحی شود که مراجعان درآن احساس راحتی کنند و کتابخانه صرفا ً به مکانی برای آمد و شد مراجعان مبدل نشود. همچنین سخت گیری های بی مورد نیز از میان برداشته شود تا آسان جلوه دادن مطالعه کتابها و لذت بردن از مطالعه محقق شود. (یکی از دلایلی که باعث شد در سال پنجم دبستان از رفتن به کتابخانه مدرسه منصرف شوم این بود که خلاصه نویسی از کتابها اجباری بود و من چون هیچ رغبتی به این کار نداشتم، قید کتابخانه مدرسه را زدم.)

کتابخانه ها همواره باید گام به گام با جامعه و تغییرات و تحولات آن پیش رفته و ضمن ارائه اطلاعات به روز و مستند، به طرق مختلف سعی درجذب مخاطبین بیشتر به ویژه جوانان کنند. کتابخانه ها باید در پی عرضه محصولات خود باشند. حضور کتابخانه و معرفی خدمات و محصولات در قالب بروشور، جزوه و فیلم  در نمایشگاههای کتاب و مطبوعات در کنار ناشران راهی است برای عضویت اعضای جدید.

کتابداران می توانند با استفاده از خلاقیتهای خود و نیز تجاربی که از سایر کتابخانه ها بدست می آورند، به افزایش کارایی فضای کتابخانه کمک کنند. آنان باید آگاه باشند که اکثریت افراد جامعه را چه کسانی تشکیل می دهند تا در جهت جلب رضایت آنها گام بردارند. اقشاری همچون عشایر و کشاورزان نباید فراموش شوند. مثلا ً در منطقه فارس و شیراز عشایر زیادی سکونت دارند. لذا تأسیس چنین کتابخانه ای به نام آنها ضمن ایجاد دلگرمی در این قوم، سبب کشاندن آنها به محیط کتابخانه می شود.

کودکان و نوجوانان همواره طیف وسیعی از جامعه کتابخانه عمومی را شکل می دهند. جذب این قشر از جامعه به کتابخانه ضمن جذب والدین آنها، بستری برای رشد و تعالی اعضایی دانش پژوه ایجاد می کند که می توانند در آینده منشاء اثر باشند. کتابخانه ها و کتابداران باید به شیوه های مختلف در پی جذب این گروه جوان و پرانرژی به کتابخانه باشند و به کمک شیوه های مبتکرانه، جدید، متنوع و به روز، لذت مطالعه را به انان بچشانند و عادت به مطالعه را در وجودشان مانا و همیشگی نمایند.

به عنوان نمونه در اکتبر سال ۲۰۰۵ کتابخانه عمومی ترو در شهر وایت پلینز، بخشی را ویژه کودکان افتتاح کرد. مدخل ورودی این کتابخانه شبیه به غار طراحی شده بود تا حس اکتشاف را در مخاطب برانگیزد. اتاقی تحت عنوان “قلعه” جهت اجرای کارهای هنری و صنایع دستی و اتاقی تحت عنوان “باغ ساحلی مسی” جهت مطالعه کودکان زیر درختانی از جنس مس وجود دارد. در طبقه دوم بخش کودکان به انضمام محلی برای بازی آنها همراه با تجهیزاتی متناسب با قد و اندازه کودکان طراحی شده است.

در کتابخانه پالمر استون ترث، اتاقی در طبقه همکف روبروی کافی شاپ به محل نگهداری و تورق روزنامه ها اختصاص یافته است که از ساعت ۷ صبح با امکان صرف صبحانه به مراجعان سرویس می دهد تا حس دلنشین حضور در منزل را تداعی کند.

حتی می توان در حیاط کتابخانه، به جای صندلیهای خشک و سخت از تختهای سنتی در زیر درختان استفاده کرد تا افراد برای رفع خستگی ناشی از مطالعه به آنجا بیایند. دانستن تمایلات و نیازهای مراجعان به عنوان الگوهای رفتاری می تواند چشم اندازی بدهد برای اینکه کی، کجا و چگونه یک نوآوری می تواند مناسب یک سازمان باشد.

اگر کتابخانه ها واقعا ً می خواهند نوآور باشند باید در کارمندان خود اطمینان و تعهد و مهارت را افزایش دهند. اقدامات نوآورانه، شجاعانه هستند و کارمندان کتابخانه باید احساس کنند که این فعالیتها مفید و ارزشمندند. برای اینکه وضعیتی را به وجود آوریم که نوآوری راهبردی را تشویق کند باید سازمان را برای آینده آماده کنیم.

ضروری است تا مسؤولین کتابخانه ارتباط خود را با سایر نهادها و ارگان های شهر گسترش دهند. بدین ترتیب آنها می توانند به راحتی از خدمات و امکانات این مؤسسات در جهت ارتقای کیفیت خدمات کتابخانه خود بهره برند.

در مجموع اقدامات ذیل می تواند در جهت کمک به ایجاد تغییرات مثبت در روند فعالیتهای کتابخانه ها مؤثر باشد:

*استفاده از دانشجویان معماری و هنر در طراحی محیطهای کتابخانه ای برای ساختمان های جدید

*ترتیب دادن گردش دسته جمعی برای اعضا و مراجعان کتابخانه

*دعوت از اشخاص مهم، سرشناس یا معروف که مراجعان از جمله کودکان دوستشان دارند.

*اختصاص روزهای تعطیل و جمعه ها به برنامه های جنبی که ایجاد سروصدا دارد و مغایر با سکوت محیط کتابخانه است.

*صدور کارت عضویت افتخاری برای مسؤولین شهر

*جلب حمایت خیرین در برپایی مراسم مختلف

*برگزاری مراسم درارتباط با شب یلدا، عید نوروز و مناسبتهای دیگر

*بهره گیری از نیروی کار مراجعان در عوض دادن کتاب بیشتر یا حق عضویت رایگان در زمانهای کمبود بودجه

*استفاده از منابع اهدائی  مردم جهت رفع کمبود منابع در کتابخانه

*معرفی جوانترین و پیرترین عضو یا عضو نمونه سال

*استفاده از وسایل و موادی که به زیباتر کردن محیط کتابخانه کمک می کند. مثل عروسک در بخش کودک و نوجوان یا استفاده از گلدانهای طبیعی یا مصنوعی.

*ایجاد تفاوت در معماری و طراحی داخلی کتابخانه ( مثلا ً در بخش کودکان)

*معرفی رشته های دانشگاهی در کتابخانه به طرق مختلف برای دانش آموزان

*تبلیغ خدمات کتابخانه در روزنامه محلی، بروشور، تلویزیون یا حتی از طریق پیامک

*نمایش فیلم، کتابخوانی، قصه خوانی

*برگزاری مسابقات مختلف فرهنگی و هنری

*برگزاری نمایشگاه از جمله نمایشگاه نقاشی، صنایع دستی، کتاب

*برگزاری کنسرت موسیقی

*فروش کتابهای مورد نیاز مراجعان

*رنگ آمیزی خاص و متفاوت دیوارها و مبلمان

*پرکردن اوقات فراغت مراجعان در تابستان با کلاسهای مختلف

*ایجاد وب سایت برای کتابخانه

*برگزاری برنامه های بزرگداشت مناسبتها و نمایش کتابهای مخصوص هر مناسبت

*تغییرات دوره ای در چیدمان وسایل جهت ایجاد تنوع ظاهری

*استفاده از عناصر فرهیخته منطقه و محله برای پیش برد برنامه ها

*تعامل با عناصر نخبه شهر

*بهره بری از مساعدت مدیران منطقه

*ارتباط  کتابخانه با مساجد، دانشگاهها، مدارس، کارخانجات و ادارات مختلف در سطح شهر

*دعوت از افراد و گروههای مختلف جهت بازدید و آشنایی با کتابخانه

*قرار دادن دفتر انتقادات و پیشنهادات در جایی که مراجعان بتوانند بدون دغدغه نظرات خود را بنویسند. هر چند ممکن است گاهی برخی مراجعان جملات مضحک یا حتی بی ادبانه ای به کار برند.

*برای آن دسته از مراجعانی که وقت یا حوصله خواندن کامل روزنامه ها را ندارند، بریده جراید به طور گزینشی بسیار ارزنده خواهد بود.

کتابخانه امام رضا(ع) سرخس واحد بانوان

در واحد بانوان کتابخانه امام رضا(ع) سرخس با توجه به کمبود امکانات و دوری از مرکز (البته به نسبت کتابخانه های درون شهری) سعی شده است تا از تمامی امکانات و موقعیتهای موجود جهت بهتر شدن روند کاری و اطلاع رسانی و خدمات دهی به مراجعان در منطقه محروم سرخس استفاده شود.

اگرچه شاید اقدامات ذیل مطابقت چندانی با تعاریف و مباحث مطرح شده قبلی نداشته باشد (در واقع جنبه خلاقانه ای در آن نباشد و اموری لازم و واجب برای هر کتابخانه ای است) اما در واقع تغییراتی بود که برای بهبود کار کتابخانه انجام شد.

*بروشور: از آنجا که به دلایل مختلف تلاش برای  تهیه بروشور اطلاع رسانی در مرکز به ثمر نرسید بروشوری داخلی تهیه شد تا اعضا مخصوصا ً اعضاء جدید با منابع، امکانات و خدمات مختلف کتابخانه آشنا شوند.

*بخش کودک و نوجوان: با توجه به اهمیت آغاز مطالعه و کتابخوانی از سنین کودکی، کتابهای مخصوص مقطع دبستان و راهنمایی در تمامی موضوعات درسی، علمی، داستان و … از سایر کتب کتابخانه مجزا شد و در بخش جداگانه ای سازماندهی شد.

*کتب منتخب: از آنجا که گاهی ممکن است کتابهایی با موضوعهای بسیار جالب به دلایل مختلف به چشم مراجعان نیاید، برخی از آنها با عنوان “کتب منتخب” در معرض دید قرار داده می شوند که معمولا ً این کار با استقبال مواجه می شود.

*نمایش داستانهای خارچی : از جمله پر مراجعه ترین کتاب های کتابخانه امام رضا(ع) سرخس در بخش بانوان،  کتابهای رمان و داستانهای فارسی می باشند از طرف دیگر ادبیات خارجی مراجعان کمی داشت. جهت آشنایی با این نوع داستانها، داستانهای ملیتهای مختلف آمریکایی، انگلیسی، ایتالیایی، فرانسوی و … به تفکیک نمایش داده شد.

*میزهفت سین: جهت ایجاد تنوع در محیط کتابخانه و احترام به سنتهای پسندیده ایرانی ، با شروع سال جدید(۱۳۸۷) در قسمت بانوان کتابخانه میز هفت سین  قرار داده شد و همان طور که انتظار می رفت مورد توجه مراجعان قرار گرفت. با توجه به استقبال آنان، این امر به صورت زیباتری در آستانه سال ۱۳۸۸ نیز انجام شد.

*اطلاع رسانی به خانمهای خانه دار: در مجاورت کتابخانه پیش دبستانی وجود دارد که مادران کودکان حدودا ً دو ساعتی را منتظر فرزندانشان می مانند. تصمیم گرفته شد با هماهنگی قبلی، ضمن معرفی این کتابخانه و ارائه فهرست موضوعی منابع (کتاب و مواد سمعی – بصری و مجلات) و نیز معرفی برخی کتابها سعی در تشویق آنان به عضویت در کتابخانه شد که این کار نیز مؤثر واقع شد و موجب عضویت تعدادی از آنان گردید.

نمونه کوچکی از کتابخانه سیار: مؤسسه خیریه کودکان بی سرپرست امام علی(ع) در شهرستان سرخس، عهده دار سرپرستی ۱۸ کودک پسر ۶ تا ۱۳ می باشد. با برقراری ارتباط با این مؤسسه، هماهنگی لازم جهت بردن کتابهای مناسب برای این کودکان انجام شد و با اختصاص شماره عضویت به این مؤسسه، در واقع ۱۸ کودک به اعضای این کتابخانه افزوده شد.


مطالب مشابه :


ایده های جالب تزئین با چیزهای دور ریختنی

ایده های جالب تزئین با رو بچسبونیدو بعنوان گردنبند از اونها استفاده ایده های جدید




از وسایل دورریختنی استفاده کنید

از وسایل دورریختنی استفاده و چوب های همسرم که از بچگی از شهر برفی برای ایده




ساخت وسایل جدید و زیبا از وسایل دور ریختنی

ساخت وسایل جدید و زیبا از استفاده از پنجره های لباس استفاده کنید و برای هر




فعالیت اجتماعی " درست کردن قلک با وسایل دور ریختنی"

کمک وسایل دورریختنی ،به و به خلق ایده های جدید استفاده از مقوا برای خوک




چگونه می توانم با استفاده از مواد دور ریختنی در زنگ هنر خلاقیت را در دانش آموزان پایه چهارم افزایش د

استفاده از روش های تشویق و اجرای طرح های جدید برای رشد سمت ایده های جدید هدایت




روش‌هـای پـرورش خـلاقـیـت

از ترکیب افکار و ایدههای جدید تا از وسایل دورریختنی راه‌های جدید برای




روش‌هـای پـرورش خـلاقـیـت

از ترکیب افکار و ایدههای جدید تا از وسایل دورریختنی راه‌های جدید برای




ساخت وسایل تزیینی با بطری های دور ریختنی

کنه و ایده های جدید رو به وسایل استفاده از ایده های از بطری های دورریختنی




آموزش کاردستی خلاقانه برای کودکان

کاردستی با وسایل دورریختنی. مدل هفت سین جدید و زیبا سال 94 + ایده استفاده از رنگ های




خلاقیت در کتابخانه های عمومی

مدیریت باید همیشه آماده شنیدن ایده های جدید از ایده های جدید برای *استفاده از وسایل




برچسب :