منابع جغرافیایی


منابع جغرافیایی

http://vahidaghaahmadi.persianblog.ir/post/8 منبع

فرهنگهاي جغرافياي 

در اين جا واژه فرهنگ به معناي اخص آن يعني واژه نامه به كار گرفته شده است . نخستين فرهنگ جغرافي به زبان فارسي در سال 1338 با عنوان فرهنگ اصطلاحات جغرافيايي منتشر گرديد . مؤلفان اين فرهنگ ( احمد آرام ، صفي اصفيا ، حسين گل گلاب ، غلامحسين مصاحب ، مصطفي مقربي ) . اين فرهنگ حاوي متجاوز از هفتصد اصطلاح است كه بعضي از آنها كمابيش سابقة استعمال دارد ، ليكن اكثر آنها را مؤلفان خود ساخته اند وبرخي نيز الفاظي هستند كه در كتابهاي لغت فاسي يافت مي شودند ، ليكن در اين واژه نامه براي بيان معاني دقيق و صريحي تخصيص داده شده است مانند واژه (( تيماس )) كه بجاي واژه ((بيشه ))در مقابل واژة bush  در نظر گرفته شده است .

فرهنگ اصطلاحات جغرافيايي ( در 59 ص+ 16  ) از سه قسمت تشكيل گرديده است . بخش اول مقدمه اي است كه مؤلفان نوشته اند ، همراه با توضيحي دربارة علامات و ضبط تلفظها و مآخذ . در اين بخش ،در دو ستون ، واژه هاي فارسي الفبايي شده است . علاوه بر اين معادل انگليسي ( يا فرانسه ) واژه ها در پايين صفحه آمده است . بخش سوم حاوي لغتنامة انگليسي به فارسي است . در اين قسمت واژه ها داده نشده است .

نمونة ديگر ، فرهنگ بزرگ گيتاشناسي است كه به همت عباس جعفري تدوين و تأليف شده ودر سال 1366 ، انتشارات گيتاشناسي آن را در 408 صفحه منتشر كرد . اين فرهنگ اصطلاحات جغرافيايي در سه قسمت فارسي به فارسي ، فارسي به انگليسي ، انگليسي به فارسي تدوين شده است و فرهنگي است مصور ، همراه بانقشه ، جدول و نمودار .

 

5 . كتابشناسيها و مقاله نامه ها  

در سال 1341 ، دانشكدة ادبيات دانشگاه تهران ، فهرست مقالات جغرافيايي را منتشر كرد . اين كتاب را محمد حسن گنجي با همكاري جواد صفي نژاد تهيه و تدوين كرده اند . اين كتاب نخستين فهرست مقالات تخصصي جغرافي است كه در زبان فارسي منتشر مي گردد . تا اين تاريخ فهرستي از مقالات جغرافيايي در فهرست مقالات فارسي ايرج افشار آمده بود .

علاوه بر سياهه و صورتي از مشخصات كتابشناختي كتابهايي كه در زمينة جغرافي منتشر شده اند كه در كتابشناسيهاي عمومي آمده ، چند كتابشناسي نيز به صورت اختصاصي در حوزة جغرافيا در زبان فارسي تهيه و تدوين شده اند كه در كتابشناسيهاي عمومي آمده ، چند كتابشناسي نيز به صورت اختصاصي در حوزة جغرافيا در زبان فارسي تهيه و تدوين شده است . از آن جمله است كتابشناسي جغرافيا ( چاپي  - خطي ) كه توسط خانم صديقه سلطاني فر تهيه و تدوين شده و مركز اسناد و مدارك علمي در سال 1364 آن را در 227 صفحه منتشر كرد . همچنين چند كتابنامة محلي يا منطقه اي به زبان فارسي منتشر شده است كه عبارتند از :

آقابخشي علي . كتابشناسي گيلان . تهران : مركز مطالعات و هماهنگي فرهنگي ، 1360 . 174 ص .

پاكدامن ، ناصر ، عبدالحسن آذرنگ . كتابشناسي اصفهان . تهران دفتر مطالعات و برنامه ريزي فرهنگي وزارت فرهنگ و هنر ، 1354 .

رائين ، اسماعيل . كتابنامه خليج فارس . تهران پژوهشگاه علوم انساني ، بي تا . 130 ص .

عباسي ، شهريار . كتابشناسي فلسطين ، به ضميمة فهرستي از كتابهاي مربوط به عرب ، اسراييل غاصب ، خاور ميانه و لبنان . تهران : شركت سهامي انتشار ، 1361 . 45 ص .

 در زبان انگليسي كتابشناسي هاي جاري و گذشته نگر زيادي در حوزة جغرافيا منتشر شده و مي شود . پاره اي از اين كتابشناسيها جغرافيايي از اهميت ويژه اي برخودار است . از آن جمله است فهرست انتشارات جاري جغرافيا كه انجمن جغرافيايي آمريكا در نيويورك آن را از سال 1938 به طور ماهانه منتشر مي كند .

در زمينة مقاله نامه و چكيده در حوزة جغرافيايي ، بخش جغرافياي دانشكدة اقتصاد لندن در سال 1966 اقدام به انتشار نشرية چكيدة جغرافيايي كرد . اين نشريه دوماه يك بار در چهار بخش زير منتشر مي گرديد : الف . شكل شناسي جغرافيايي ، ب . جغرافياي زيستي ، آب و هوا و كارتوگرافي ، ج . جغرافياي اقتصادي ، و بالاخره ، د . جغرافياي اجتماعي . اين نشريه داراي نمايه اسامي افراد ، موضوع و مناطق جغرافيايي است . انتشار اين نشريه در سال 1971 متوقف گرديد و دانشگاه ايست انجليا ، در شهر ناريج انگلستان ، ادامة كار را به عهده گرفت . اين نشريه اكنون دو ماه يكبار در شش قسمت منتشر مي گردد ، اين بخشهاي ششگانه عبارتند از : الف : تغييرات سطح زمين از دوران سوم ؛ ب . جغرافياي زيستي و آب و هوا ؛ ج . جغرافياي اقتصادي ؛ د . جغرافياي اجتماعي و كارتوگرافي ؛ ه . تهنشست شناسي ؛ و . برنامه ريزي منطقه اي . نماية سالانه اين نشريه در دو قسمت مجزا منتشر مي گردد . قسمت اول ويژة بخشهاي الف ، ب ، ج ، است و قسمت دوم به بخشهاي د، ه ، و ، اختصاص دارد .

 

6 . جاينامه هاي جغرافيايي

واژة جاينامه هاي جغرافيايي برايGazetteer در نظر گرفته شده است . همانطور كه گفته شد ، نماية هر اطلس در حكم يك جاينامة جغرافيايي است كه سياهه و صورتي از اسامي ، همراه با اطلاعاتي ، هرچند بسيار مختصر است . جاينامة جغرافيايي ، در مقابل ، حاوي اطلاعات زيادتري است ، ولي عموماً فاقد نقشه است . از اين رو يك كتابدار مرجع با تجربه مي كوشد تا در پاسخگويي هم از اطلسها استفاده نمايد و هم از جاينامه ها .

جاينامه ممكن است جهاني ، ملي يا منطقه اي باشند . نمونة جاينامه هاي جغرافيايي جهاني در زبان فارسي عبارتند از:

جاويد فر ، جعفر . دايره المعارف جغرافيايي جهان . تهران سحاب ، 1355 .

جهان معاصر : شامل اطلاعات جغرافيايي ، سياسي ، اقتصادي و اجتماعي كليه كشورهاي جهان . تأليف گروهي از دانشمندان شوروي . ترجمه غلامحسين متين ، چاپ دوم ، تهران : جاويدان ، 1361 ، 695 ص .

سعيديان ، عبدالحسين . كشورهاي جهان از آرژانتين تا يونان . تهران : علم و زندگي ، 1365 . 938 ص .

در زبان انگليسي دو جاينامه جغرافيايي از اعتبار خاصي برخوردار هستند . يكي  فرهنگ نوين جغرافيايي وبستر است . كه ويرايش جديد آن در سال 1985 ، در 1408 صفحه منتشر گرديد . اين اثر حدود چهل و هفت هزار مدخل و متجاوز از دويست نقشه را در بر مي گيرد . علاوه بر مدخلهاي جغرافيايي جاري ، اسامي دوران كتاب مقدس ، عصر يونان و روم باستان ، اروپاي قرون وسطي و جنگهاي جهاني اول و دوم و امثال آنها را نيز در بر مي گيرد .

همتاي اين اثر ، جاينامة جهاني كلمبيا ليپين كات است كه ، در سال 1952 منتشر گرديد . پيوست اين اثر در سال 1962 انتشار يافت . ويرايشهاي قبلي اين كتاب در سالهاي 1855 تا 1931 با عنوان جاينامة نوين ليپين كات منتشر گرديد . در اين اثر اسامي جغرافيايي جهان – از نظر سياسي و جغرافيايي – به صورت الفبايي آمده است .

در زبان فارسي جاينامه اي كه اطلاعات نسبتاً كاملي در بارة كشورهاي جهان داشته باشد ، گيتا شناسي كشورها : جغرافياي طبيعي ، سياسي ، اقتصادي و تاريخي است كه محمد محجوب و فرامرز ياوري آن را تهيه و تدوين كرده اند و در سال 1362 از طرف گيتا شناسي در تهران در 484 صفحه منتشر گرديد . اين اثر بار ديگر تجديد چاپ شده است .

در سطح ملي ، در ايران ، جاينامه هاي زيادي منتشر شده كه مي توان از نمونه هاي زير نام برد :

ايران . وزارت جنگ . سازمن جغرافيايي كشور . فرهنگ جغرافيايي ايران ( آباديها )  تهران : دايرة جغرافيايي ستاد ارتش ، 1330 .

اين اثر در 9 جلد منتشر شده و كليه آباديهاي ايران را به صورت الفبايي در بر مي گيرد .

مفخم پايان ، لطف الله . فرهنگ آباديهاي ايران . تهران امير كبير ، 1339 ، 512 ص .

مركز آمار ايران . اسامي نقاط روستايي و شهري از هزار نفر به بالا به تفكيك استان ، شهرستان ، بخش و دهستان بر اساس تقسيمات كشوري ، 1348.

مفخم پايان ، لطف الله . فرهنگ كوه هاي ايران ، شامل بخشي از نامها ، جايگاه ، پاره اي از ويژگيهاي كوههاي ايران . تهران : سازمان جغرافيايي كشور ، 1352 . 117 ص .

ايران وزارت دفاع ملي . ادارة جغرافيايي ارتش . فرهنگ جغرافيايي آباديهاي كشور (اقليد) . تهران : 1361 .

اين اثر در چندين جلد است و هر جلد به يك شهر يا منطقه اختصاص داده شده است . مثلاً اقليد ، راور و ...

در سال 1370 انتشارات سروش فرهنگ جغرافيايي آذربايجان شرقي ( مناطق مهم جغرافيايي ) را منتشر كرد .

 

7 .  راهنماها    

راهنماهاي مسافرتي عموماً براي استفادة مسافران تهيه و تدوين شده اند . از چه نقاطي ديدن يا خريد كنند ، با چه وسايلي مسافرت نمايند ، در كجا مي توانند هتل ارزان قيمتي پيدا كنند و امثال اين سؤالها را مي توان به كمك اين كتابها پاسخ داد . حتي از نظر اندازه و قطع ، اين كتابها به گونه اي چاپ و صحافي مي شوند كه مسافران بتوانند آنها را به راحتي در جيب خود بگذارند و در اتومبيل خود از آنها استفاده نمايند . اطلاعات اين كتابها – برخلاف دايره المعارفها و جاينامه ها – بسيار عميق نيست و بيشتر جنبة عملي دارد .

در زبان فارسي مي توان چند نمونه راهنما را به اين شرح معرفي كرد :

فهرست بناهاي تاريخي و اماكن باستاني ايران . تهران : سازمان ملي حفاظت آثار باستاني ايران ، 1345 .

اين كتاب نخستين نشرية سازمان ملي حفاظت آثار باستاني ايران است كه در 257 صفحه منتشر گرديده است و اطلاعات لازم در بارة 433 بناي تاريخي و 132 محل باستاني ( مانند تپه ها و اماكن باستاني ) را در بر دارد . كتاب بر اساس نام استانها و فرمانداريهاي كل كشور ( در سال 1345 ) تنظيم گرديده و ذيل هر استان نام شهرهاي آن استان به صورت الفبايي آمده است . وذيل هر شهر بناها و تپه هاي تاريخي آن شهر معرفي شده اند . اين نشريه حاوي 235 تصوير از بناها و آثار تاريخي است .

در پايان كتاب صورتي از كلية بناها و آثار تاريخي همراه با اطلاعات مختصري در بارة آنها ( محل و تاريخ بنا ) درج شده است .

كتاب سبز ، 1359 – گرد آورنده ايران سبز ، 1359 . اين كتاب راهنماي شهر شيراز است .

راهنماي مشاغل گنجينه ، 1365 – گرد آورنده شركت گنجينه مشتاق . 1365 .

راهنماي شهر هاي اصفهان و تهران اين مجموعه منتشر شده است .

نيازمنديها ، 1360 – گرد آورنده سازمان زرد ، 1360 .اين كتاب راهنماي شهر تهران است .

 

ارزيابي منابع جغرافيايي

1 . ناشر . تهيه و انتشار نقشه واطلس به دقت ، مهارت و صرف هزينه زيادي نياز دارد ،  و هر ناشري قادر نخواهد بود كه اقدام به تهيه و انتشار نقشه واطلس نمايد . از اين رو ، ناشر ، يكي از عوامل مؤثر در ارزيابي وقبول ويا رد نقشه و اطلس محسوب مي شود . در ايران ، مؤسسة كارتوگرافي سحاب و گيتاشناسي از اهميت ويژه اي برخوردارند . مؤسسة سحاب سه نسل متوالي است كه با كارتوگرافي و انتشار نقشه هاي ايران و جهان سرو كار دارد و كارهاي ارزنده اي منتشر كرده است . مؤسسة گيتاشناسي اگر چه سابقة سحاب را ندارد ، ليكن چون از آن مؤسسة برخاسته و جدا شده ، با ظرايف كار آشنايي كافي دارد و كارها و آثار ارزشمندي كه منتشر كرده گواه اين امر است . سازمان نقشه برداري كشور و سازمان جغرافيايي ارتش – به دليل حساسيت وظايفي كه بر عهده دارند -از اعتبار خاص و ويژه اي برخوردارند و كارهاي آن ها مورد قبول است و كتابخانه ها مي توانند از آنها استفادة زيادي بنمايند .

2 . اعتبار كارتوگراف و تهيه كنندة نقشه . تعداد معدودي تهيه كنندة نقشه در جهان وجوددارند كه از اعتبار و حثيت خاصي برخوردارند و براي دايره المعارفها و كتابهاي معتبر نقشه تهيه مي كنند . مثلاً جان بارتولومو كه كارتوگرافي دو اطلس مهم،يعني اطلس جهاني تايمز و اطلس جهاني نيويورك تايمز را انجام داده از اعتبار ويژه اي               

برخوردار است ونام او در حاشية نقشه يا در شناسنامه كتاب اطلس مي تواند عامل مهمي براي انتخاب و مراجعه به آن اثر باشد .

3 . دامنه و ميزان اطلاعات ، ميزان اطلاعات و حدود دامنة منابع جغرافيايي – به طور كلي – از اهميت ويژه اي برخوردار است . كتابدار مرجع بايستي مقدمة اطلس يا ساير منابع جغرافيايي را به دقت مطالعه كند و با بررسي دامنه و ميزان اطلاعاتي راكه ارائه مي دهد ارزيابي و بررسي كند . در يك اطلس جغرافيايي بايد فضايي كه براي كشور در نظر گرفته مي شود ، متناسب با وسعت جغرافيايي آن كشور باشد . در حالي كه بسياري از اطلسهاي جغرافيايي منتشره در آمريكا ، وزنة اطلاعاتي را براي ايالات متحده بسيار سنگين گرفته اند و در نتيجه بسياري از نقاط جهان ناديده گرفته شده است . كيستر خاطر نشان مي كند ، در حالي كه آسيا حدودتقريباً 30% مساحت كرة زمين 60% جمعيت جهان را به خود اختصاص داده، در بسياري از اطلسهاي آمريكايي عنايت چنداني به آن نشده است . ممكن است استدلال شود كه اين اطلسها بيشتر جنبة اطلسهاي ملي را دارا هستند و براي استفادة كتابداران و مراجعه كنندگان آمريكايي تهيه شده اند در چنين ايرادي به اطلسهاي اروپايي نيز وارد است .

4 . روز آمد بودن . در مورد منابع جغرافيايي – به خصوص در مورد نقشه ها و جاينامه ها – عمل روز آمد بودن بسيار مهم است . مگر در مواردي كه مراجعه كنندگان با پژوهش تاريخي سرو كار داشته باشند و نياز به اطلاعات روز آمد نداشته باشند . فروپاشي اتحاد شوروي و تأسيس چندين جمهوري جديد التأسيس تقريباً از اهميت كلية اطلسها و جاينامه ها و نقشه هاي موجود كتابخانه براي پاسخگويي به مراجعه كننده ، كاسته است كتابدار مرجع قادر نخواهد بود پاسخ مراجعه كنندگاني را كه به دنبال پرچم كشورهاي جديدالتأسيس ، يا اطلاعاتي در بارة آنهاست بدهد . همچنين است تغييرات ژئوپلتيك در اروپاي شرقي و اتحاد آلمان . از موارد ديگر مي توان از كتابهايي نام برد كه حاوي اطلاعات آماري در بارة كشورهاي جهان هستند و هر ساله – عموماً – ويرايش جديد آنها منتشر مي شود .

 5 . مقياس . يكي ديگر از عوامل مهم در ارزيابي منابع جغرافيايي مقياس نقشه ها در آن منابع است . همانطور كه گفته شد ، هرچه مقياس نقشه بزرگتر باشد ، ميزان اطلاعات مندرج در آن نقشه بيشتر خواهد بود .  

6 . شكل ظاهري . شكل ظاهري – به خصوص در مورد نقشه ها و اطلس ها – يكي از عوامل مهم ارزيابي است .  مراجعه كننده در نخستين برخورد با نقشه ، اين سؤال برايش مطرح مي شود كه آيا مي تواند پاسخ سئوالش را در اين نقشه پيدا كند . رنگ آميزي نقشه مي تواند به مراجعه كننده در بازيابي اطلاعات كمك مؤثري بنمايد . رنگ آميزي بايد به گونه اي باشد كه رنگهاي كشورها مجاور به نحو چشمگيري از يكديگر متمايز باشد . پاره اي از رنگها در نقشه كشي استاندارد شده است . از آن جمله است رنگ قهوه اي براي برجستگيها و رنگ آبي براي درياها .

استفاده از رنگ ، هاشور و سايه روشنها مي تواند در نشان دادن برجستگيها و فرورفتگيها نقشه مؤثر باشد . نقشه هاي برجسته و برجسته نما ، در كلاسهاي درس و مؤسسات آموزشي از كار آيي بيشتري برخوردار هستند .

نكتة ديگري كه در شكل ظاهري نقشه ها مهم است ، استفاده از علايم و نشانه ها براي نشان دادن شهرهاي درجة اول ، پايتختها ، خطوط مراسلاتي ، راهها ، راه آهن ، مرزهاي سياسي و رودخانه ها و امثال آنهاست . لازم و ضروري است جدول اين نشانه ها و علايم در حاشية نقشه ، يا در صفحه هاي اول و آخر اطلس چاپ شود تا مراجعه كنندگان بتوانند به سهولت و راحتي از آنها استفاده كنند .

چاپ طول و عرض جغرافيايي در حاشية نقشه ها – به خصوص در اطلسها – يكي ديگر از امتيازات نقشه ها و در ارزيابي منابع جغرافيايي است .

بالاخره در مورد شكل ظاهري ، همانند ساير منابع مرجع ، چاپ و صحافي اطلسها و ساير منابع جغرافيايي و نوع كاغذي كه نقشه بر روي انها چاپ شده ، بسيار مهم است . زيرا اطلسها از گونة كتابهايي هستند كه هم زياد مورد استفاده قرار مي گيرند و هم به دليل صرف هزينه زياد ، قيمت آنها گران است . از اين رو ، دقت در چاپ ، دقيق بودن رنگها ، صحافي آنها از اهميت ويژه اي برخوردار است .

. نمايه ها . در اطلسها و منابع جغرافيايي نمايه ها نقش مهمي در بازيابي اطلاعات دارند . اگر اطلسي فاقد نمايه باشد ، مراجعه كننده در بازيابي اطلاعات تا آن حد با مشكل روبرو مي شود كه احتمال دارد از مراجعة به آن اطلس صرفنظر كند . همچنين در مورد جاينامه ها و راهنماها .

ضروري است كه ارجاعهاي لازم در نمايه ساخته شود . در صورتي كه املاي نام شهري متفاوت باشد ( مثلاً تهران و طهران يا پكن و بجينگ) مي بايستي از يكي از صورتها به ديگري ارجاع ( نگاه كنيد ) وجود داشته باشد . كتابدار مرجع بهتر است چند سئوال فرضي را با منابع جغرافيايي كه در دست ارزيابي دارد پاسخ دهد تا از ميزان كارايي ، دقت و روز آمد بودن آن منابع آگاهي يابد .

 

منابع و مأخذ:

 

1 . مرادي ، نورالله . مرجع شناسي شناخت خدمات و كتابهاي مرجع . تهران : فرهنگ معاصر ، چاپ دوم 1374 . از ص 246 تا ص 284 .

 

2 . انوار ((استعلامي )) ، پروين . مأخذشناسي و استفاده از كتابخانه . تهران : كتابدار ، ويرايش 6 . 1382 . ص 65 و 66 .

 

3 . صافي ، قاسم . مرجع شناسي عمومي فارسي و عربي . تهران : مؤسسه فرهنگي تكوك زرين ، چاپ اول 1381 . ص 11 تا ص 13 .

 

4 . سايت : http://virast.persianblog.ir/1384_5_virast_archive.html

   

 


مطالب مشابه :


توسعه ی فومن

اشتغال زايي و بطور كلي رفع نيازمنديها ي مردم آبر زنجان از ي انسان در سرزمين




کلمات کلیدی

هواپیما توریست سفر انلاین افلاین کاور پوشه فولدر قطار راه اهن زنجان نيازمنديها ي •ل




منابع جغرافیایی

علمي آموزشي در زمينه ي نيازمنديها ، 1360 گنبد سلطانیه * شهر سلطانیه * استان زنجان*




دقت كنيد كه زبان كيبرد فارسي باشه

[hk اينترنت هوشمند تهران کرج ساري م مشهد تبريز زنجان kdhclkndih نيازمنديها ي تحويل سال




تاريخچه جمهوري تالش مغان

انعكاس استعدادها و توانائيهاي منطقه و نيازمنديها عمومي به استان زنجان ي نوشته شد




بدون شرح

khafan, , فروش کارت dvb, نياز منديها , نيازمنديها , روزنامه ي ورزشي , اخوند كمانداران زنجان




آسيب شناسي در جامعه جديد ايران

گرفت و شيوه‌ي از روش‌هاي غير قانوني نيازمنديها تنها راحلي بود زنجان مشکلات




جشن ازدواج دانشجويي دانشگاه آزاد تالش برگزار مي‌شود

انعكاس استعدادها و توانائيهاي منطقه و نيازمنديها عمومي استان زنجان ذ‌‌ي‌ربط در




برچسب :