نکات عمومی لوله کشی

نکات مهم در لوله کشی

1) ارتباط بین سیستم لوله­کشی نیوپایپ و سیستم لوله­ کشی فلزی
 
جهت ارتباط بین مهره ماسوره نیوپایپ با رزوه مقابل، لازم است تک اورینگ ماسوره داخل پخ 45 درجه اتصال قرار گیرد. به علت اینکه اتصالات فلزی فاقد چنین شرایطی هستند لذا مجاز به ارتباط مستقیم مهره ماسوره نیوپایپ و رزوه اتصالات سیستمهای فلزی نمی­باشیم و حتماً باید از اقلامی مانند مغزی و تبدیلها بعنوان واسطه مهره ماسوره نیوپایپ ورزوه سیستمهای فلزی استفاده نماییم.
 
2) عدم استفاده ار اورینگهای متفرقه
 
با توجه به اینکه طراحی اورینگ اتصالات نیوپایپ به گونه­ای است که توان عملکرد بلند مدت را در سیستمهای گرمایشی دارد لذا در صورت مفقود شدن اورینگ اتصالات مختلف، مجری مجاز به استفاده از اورینگهای مشابه یا متفرقه نمی­باشد و موظف است اورینگ را از نمایندگی شرکت نیوپایپ تهیه و روی اتصال نصب نماید.
 
3) مراقبت از لوله­ ها در مقابل مصالح ساختمانی
 
نظر به اینکه در زمان اجرای لوله­کشی ساختمان، سایر عملیات ساختمانی نیز انجام می­شود، رعایت نکات زیر الزامی است:
 
الف ـ رول لوله مستقیماً روی کف ساختمان در حال ساخت قرار نگیرد و با قرار دادن کارتن یا مقوا در زیر آن لوله از آسیب احتمالی محافظت شود.
 
ب ـ مسیر لوله­کشی از وجود مصالح مختلف ساختمانی از جمله پوکه­ های نوک تیز پاک گردد.
 
ج ـ پس از اجرای هر مسیر لوله­کشی و تست و تأیید مهندس ناظر، مسیر لوله مذکور با استفاده از ملات سبک پوشانده شود تا از آسیب احتمالی مصون گردد.
 
4) مراقبت از لوله­ها در مقابل نور مستقیم خورشید
 
طبق استاندارد، لوله­های پلیمری در زمان تولید، نگهداری، حمل و نقل و بهره برداری نباید در مقابل نور مستقیم خورشید قرار گیرند. لذا در عملیات لوله­کشی در فضاهای رو باز محافظت از لوله­های نیوپایپ با استفاده از یک پوشش عایق در مقابل نور خورشید ضروری است.
 
5) مراقبت از فوم لوله در مقابل نور مستقیم خورشید
 
مجریان باید دقت نمایند که فوم XPE نباید برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار گیرد لذا در موارد اجتناب ناپذیر باید از عایق مناسب در مقابل نور خورشید برای محافظت از فوم استفاده کرد.

 

6) عدم اعمال وزن اضافی به لوله­های نصب شده
 
به عنوان یک اصل کلی، به هیچ وجه مجاز به اعمال وزن اضافی روی لوله­های نصب شده سیستم لوله­کشی نیوپایپ نمی­باشیم. لذا قرار گرفتن وزن شیر آلات بهداشتی، وزن شیرهای اصلی و فرعی واحدها، وزن کلکتورها و... روی لوله­ها به هیچ وجه مجاز نمی­باشد و در این موارد باید از صفحات نصب مخصوص جهت تحمل وزن سایر تجهیزات استفاده کرد.

7) عدم انتخاب مسیر افقی روی دیوار در سیستم تو کار
 
به عنوان یک اصل کلی، به هیچ وجه مجاز به انتخاب مسیر افقی روی دیوار در سیستم لوله­کشی تو کار نیوپایپ نمی­باشیم لذا لوله­ها باید مسیرهای افقی را در کف طی کرده و دقیقاً از زیر موقعیت شیر آلات ساختمانی وارد اتصالات نصب شده در دیوار کردند.

 


8) انتخاب مسیر صحیح از سقف کاذب به سیستم بهداشتی
 
در صورت لوله­کشی در سقف کاذب، هنگام ورود لوله نیوپایپ از سقف کاذب به سیستمهای بهداشتی باید محل تقاطع دو دیوار به عنوان مسیر عمودی انتخاب گردد چرا که هیچ احتمالی برای نصب وسایل رفاهی یا تزیینی در کنج دیوار وجود ندارد و در صورت نصب وسایل مذکور در سایر موقعیتهای دیوار آسیبی به لوله­های دفن شده در کنج دیوار وارد نمی­شود.

9) ارتباط بین لوله پلیمری و آبگرمکن
 
مطابق استاندارد اتصال مستقیم لوله نیوپایپ به خروجی آبگرمکن(دیواری و ایستاده) مجاز نمی­باشد. بنابراین لازم است 7/45 سانتیمتر (18 اینچ) لوله فلزی استاندارد به خروجی آبگرمکن متصل کرده و لوله نیوپایپ را به انتهای لوله فلزی وصل نمود. قابل ذکر است در صورت استفاده از پکیج‌های جدید کندانسینگ دیگر نیازی به استفاده از لوله فلزی نمی‌باشد زیرا در طراحی اولیه این پکیج‌ها این مقدار از لوله در خود پکیج قرار داده شده است.
 
10) مراقبت از لوله­های دفن نشده در زمستان
 
از جمله وظایف مجری در هنگام اجرای سیستم لوله­کشی در فصل سرما مراقبت از لوله­های پوشانده نشده در مصالح در مقابل یخ‌زدگی و ترکیدگی احتمالی است لذا مجری موظف است پس از اجرای سیستم لوله­کشی و انجام تست، آب کل سیستم را تخلیه نماید و یا جهت انجام تست از آب نمک با غلظت معین استفاده شود تا در صورتیکه آب در قسمت هایی از لوله باقی ماند امکان یخ‌زدگی آن کمتر شود. لازم به ذکر است هنگام نصب تجهیزات و شیرآلات آب نمک مذکور از سیستم خارج گردد.
 
برای ساخت محلول آب نمک باید از نسبت وزنی استفاده کنید. بطور مثال: برای ساخت محلول 23% باید 230 گرم نمک را در یک لیتر آب حل کنید.

با توجه به اینکه فشار آب داخل سیستم گرمایش و سرمایش از کف پایین است، می‌توان برای تست از هوا با فشار 8 بار نیز استفاده نمود. قابل ذکر است این تست فقط برای سیستم گرمایش و سرمایش از کف اجرا می‌گردد.
 
تست سیستم­های لوله­کشی
 
مقدمه
 
تست سیستم لوله کشی یکی از موارد مهم پس از نصب کامل است تا شما از صحت ارتباط لوله و اتصالات اطمینان حاصل نمایید.
 
با توجه به ساختار لوله های پلیمری و رفتار انها در مقابل شرایط تست و تاثیراتی که اختلاف دمای محیط و اب ممکن است روی نتایج تست داشته باشد انجام تست فشار مطابق شرایط اعلامی اطمینان شما را نسبت به انجام صحیح نصب کامل سیستم لوله کشی دوچندان می نماید .
 
نکات قابل توجه قبل از تست
 
از فشار سنجی استفاده کنید که فشار MAX آن حداقل bar 1/0 باشد. فشار سنج را در پایین­ترین نقطه سیستم لوله­کشی نصب نمایید.
 
برای اتصال پمپ تست به سیستم لوله­کشی از شیر قطع و وصل استفاده شود تا پس از رسیدن فشار به مقدار مورد نظر پمپ از مدار جدا گردد.
 
دقت نمایید آب مورد مصرف با محیط هم دما باشند (از آب سرد در فصل تابستان یا از آب گرم در فصل زمستان استفاده نکنید و سعی نمایید محیط در زمان تست حتی المقدور در شرایط ثابت دمایی باقی بماند).
 
آماده سازی آبگیری
 
از محکم بودن تمامی اتصالات دنده­ای و پرسی و بسته بودن سایر در پوشها اطمینان حاصل نمایید.
 
سیستم را با آب تمیز کاملاً پر نمایید.
 
هوای سیستم را کاملاً تخلیه نمایید.
 
تست مقدماتی
 
الف) فشار سیستم را به 15 bar برسانید ( 5/1 برابر حداکثر فشار کارکرد سیستم) و 30 دقیقه صبر کنید اگر پس از این مدت افت فشار کمتر از 6/0 bar باشد و هیچگونه نشتی مشاهده نگردد این مرحله مورد تأیید است.
 
ب) پس از تأیید مرحله الف به سیستم 10 دقیقه استراحت دهید و مجدداً فشار سیستم را به bar 15 برسانید و 30 دقیقه صبر کنید اگر پس از این مدت افت فشار کمتر از 6/0 bar باشد و هیچگونه نشتی مشاهده نگردد این مرحله مورد تأیید است.
 
تست نهایی
 
بلافاصله پس از تأیید تست مقدماتی و قبل از اینکه سیستم امکان استراحت پیدا کند فشار را مجدداً بهbar 15 برسانید. اگر پس از 2 ساعت افت فشار کمتر از 2/0 bar باشد و هیچگونه نشتی در سیستم مشاهده نگردد تست نهایی مورد تأیید است.
 
نکات قابل توجه پس از تست
 
در طول مدت تست سیستم مورد بازدید قرار گیرد تا عدم وجود نشتی در سیستم اطمینان حاصل گردد. بلافاصله پس از انجام تست روی کلیه لوله­ها با استفاده از ملات سبک پوشانده شود تا از آسیب دیدن آنها جلوگیری گردد. در فصل سرما پس از تست با تخلیه آب مدار از یخ زدگی آب درون سیستم جلوگیری نمایید. در صورت تغییر در سیستم لوله­کشی باید تست مجدداً انجام گیرد.
 
فرم تست فشار و بیمه نامه
 
مجریان محترم باید پس از اتمام لوله کشی نسبت به انجام تست فشار مطابق شرایط اعلامی در پشت بیمه نامه اقدام و پس از تکمیل و مهر و امضا بیمه نامه آن را در اختیار کارفرما قرار دهند.
 
(( گام به گام با سیستم گرمایش از کف نیوپایپ ))
 
الف ) مواردی که مجری سیستم گرمایش از کف در مراحل ساخت ساختمان به اطلاع کارفرما می‌رساند:
 • توصیه می گردد چارچوب کلیه درها و پنجره ها نصب شده باشند.
 • توصیه می گردد قبل از اجرای سیستم گرمایش از کف، عملیات گچ کاری انجام شده باشد (بهتر است عملیات گچ کاری و گچ بری سقف کاملاً به اتمام رسیده باشد و عملیات گچ کاری دیوارها تا یک متر مانده به کف بنا انجام شده باشد).
 • عایقکاری سقف طبقه آخر با استفاده از عایق پلی اتیلن مشبک (XPE) به ضخامت 3 سانتیمترالزامی است.
 • ترجیحاً توصیه میشود عایقکاری سقف طبقه آخر از زیر سقف انجام شود ولی در صورت عدم امکان میتوان سقف طبقه آخر را از روی سقف عایقکاری نمود.

 

[ سه شنبه 14/3/92 ] [ 5:14 عصر ] [ محمد شهابی خسروشاهی ] [ نظرات ( document.write(CommAr[CC++]); بدون) ]

فواید استفاده از سیستم گرمایش از کف

? فواید استفاده از سیستم گرمایش کفی 1) اسایش و آرامش در بالاترین حد ممکن : درجه حرارت ثابت و دائمی درکلیه طول زمستان در نزدیکی کف ساختمان و در محلی که شما قرار دارید وجود خواهد داشت . این حالت بسیار دلپذیری است که محیط اطراف پا گرم بوده و هوای مورد تنفس گرمای زیادی نداشته باشد. پروفیل دمایی سیستم گرمایش کفی به پروفیل ایده آل بسیار نزدیک است، گرما به آرامی از کف به سمت سقف منتشر می شود، پای گرم و سر خنک، به سلامت کمک می کند. 2) ثابت بودن حرارت : بعلت جرم بسیار پوشش کف ساختمان در صورت هر گونه قطع برق و یا عوامل دیگر که باعث توقف حرارت دهی مرکزی باشد ، مدت زمان سرد شدن آپارتمان بسیار طولانی تر از سایر روشها می باشد . در این سیستم ابتدا مدت زمانی طول می کشد تا کف زمین به درجه حرارت مطلوب برسد ، ولی پس از گرم شدن این حرارت به صورت باثبات تری در طول مدت زمستان مورد استفاده قرار خواهد گرفت . 3) سبکی وزن ساختمان ، افزایش ارتفاع اتاقها : بعلت استفاده از یکنوع لوله با سایز پائین و همچنین حذف عبور لوله های تاسیساتی از روی یکدیگر ( که عموما باعث بالا آمدن کف واحدها و پر کردن کف در زمان ساخت می شود ) ضخامت پوشش به مقدار زیادی کاهش می یابد. این امر ضمن کم کردن وزن ساختمان ( و در نتیجه استقامت بیشتر آن ) موجب افزایش ارتفاع سقف واحدها نیز می گردد. 4) صرفه جویی در مصرف سوخت : بعلت تماس مستقیم افراد با منبع گرمایش درجه حرارت اتاق در درجات پائین تری تنظیم می گردد. این امر موجب صرفه جویی 25 الی 40 درصد در مصرف سوخت خواهد شد . 5) آزادی عمل در دکوراسیون داخل منزل : بعلت قرار گرفتن این سیستم در داخل کف زمین اثاثیه را میتوان در هر گوشه از ساختمان قرار داد . این امر بخصوص در واحدهای کوچکتر و اتاق خوابهای بافضای محدود ، ملموس تر خواهد بود . 6) هوای پاکیزه تر و خشک نشدن هوا : در سیستم رادیاتوری ، عموما هوای اتاق خشک می شود . در بسیاری از موارد با قرار دادن کتری آب به روی رادیاتور سعی در افزایش رطوبت اتاق می شود . این مشکل در سیستم گرمایش کفی نمودی نخواهد داشت . 7) تمیزی دیوارها و اثاثیه منزل : بعلت سیکل گردش هوای داغ در زمان استفاده از رادیاتور عموما دیوارهای بالای رادیاتور بمرور زمان سیاه شده و دوده را بخود جذب می نماید . در سیستم گرمایش کفی ویرسبو این مشکل برطرف شده و دیوارها وسایر لوازم در طول زمان سیاه نخواهد شد . 8) افزایش ارزش منزل : استفاده از سیستم گرمایش کفی ویرسبو موجب افزایش ارزش منازل می شود اگر چه نصب این سیستم از لحاظ هزینه تفاوت چندانی باسیستم حرارت بتوسط رادیاتورهای مرغوب ندارد ، ارزش افزوده آن برای ساختمان بسیار بیشتر خواهد بود . 9) استفاده از منابع حرارتی مختلف : سیستم گرمایش کفی ویرسبو می تواند از منابع مختلفی برای تامین گرمایش استفاده کند . موتور خانه ، پکیچ و حتی حرارت خورشیدی می توانند در این سیستم مورد استفاده قرار گیرند . 10) خشک تر باقی ماندن زمینهای مرطوب و یا خیس : در صورت نصب سیستم گرمایش کفی ویرسبو در محلهای مانند آشپزخانه ، سرویسهای بهداشتی و زیر زمین ، در صورت خیس شدن کف این محلها بعلت شستشو بسرعت خشک خواهد شد .

[ سه شنبه 14/3/92 ] [ 5:14 عصر ] [ محمد شهابی خسروشاهی ] [ نظرات ( document.write(CommAr[CC++]); بدون) ]

لوله کشی فاضلاب در ساختمان


هدف از لوله کشی آب و فاضلاب

هدف از لوله کشی آب و فاضلاب مخصوصا در شهرها تهیه و توزیع صحیح و پاکیزه آب تصفیه شده جهت آشامیدن و مصارف دیگر بهداشتی و خارج کردن فاضلاب حاصله از محیط مسکونی می باشد. لوله فاضلاب _ لوله پوش فیت
لوله کشی آب و فاضلاب گرچه عمل عادی و پیش و پا افتاده بنظر می رسد ولی در صورتیکه طبق اصول صحیح انجام نشود علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی ممکن است تولید ضرر و زیان نماید باعث گرفتاریها نیز می گردد. 
به همین دلیل باید لوله کشی ساختمانرا مطابق نقشه صحیح وعملی انجام گردد. 
قواعد وقوانینی جهت تهیه طرح اولیه لوله کشی و محاسبات آن در ساختمان تدوین شده است که البته در کشورهای مختلف این قوانین با یکدیگر اختلافاتی بسته به شرایط جغرافیایی دارند ولی در نهایت همگی این قواعد برای انجام صحیح لوله کشی بکار گرفته می شوند

بکار بردن این قوانین مزایای متعددی دارد:

الف) صرفه جویی اقتصادی در امر تهیه مصالح اولیه کمتر و بازدهی بیشتر. ب) جلوگیری از اشتباه کاری و دوباره کاریهایی که در اثر تفاوت سلیقه افراد بوجود می آید. ج) استاندارد شدن کلیه لوازمات لوله کشی و تاسیسات بهداشتی و ساخت لوازمات بصورت سری وتعداد زیاد و قیمت کمتر که از نتایج هماهنگی قوانین یاد شده می باشد.

لوله کشی فاضلاب ساختماناکثر آیین نامه های ملی لوله کشی برای حفظ بهداشت و ایمنی محیط زندگی از راه نظارت حساب شده بر نصب و نگهداری سیستمهای لوله کشی وضع می شوند. 
جزئیات شبکه های لوله کشی متنوع اما اصول اساسی ایمنی و بهداشتی آنها یکسان است. نتایج مطلوب و لازم برای حفظ تندرستی مردم مشابه و مستقل از مکان زندگی است.این اصول اساسی ایجاب می‌کند کلیه لوله کشی ها در ساختمان های خصوصی و عمومی مورد استفاده انسان طوری اجرا شوند که حافظ سلامتی و بهزیستی و ایمنی ساکنان آنها و جامعه باشند. 
لوله کشی آب و فاضلاب تقریبا در در یک درجه از اهمیت قرار دارند و تنها تفاوت آنهادر این است که آب به علت فشار شبکه آبرسانی در لوله ها حرکت می کند در صورتیکه فاضلاب بعلت جاذبه و نیروی ثقل جریان می یابدو نیز در لوله های فاضلاب سیفون و لوله های تهویه جهت جلوگیری از ورود گازهای بدبو و خطر ناک حاصل از تخمیر مواد موجود در فاضلاب توسط باکتری های مختلف به داخل ساختمان تعبیه گردیده است. لوله های آب وفاضلاب به لوازم بهداشتی ساختمان مربوط می شوند.انتخاب صحیح این لوازم در نمای داخلی ساختمان و ارزش اقتصادی آن تاثیر فراوان دارد. 
 

[ سه شنبه 14/3/92 ] [ 5:13 عصر ] [ محمد شهابی خسروشاهی ] [ نظرات ( document.write(CommAr[CC++]); بدون) ]

لوله کشی تاسیسات در ساختمان


هدف از لوله کشی آب و فاضلاب مخصوصا در شهرها تهیه و   توزیع صحیح و پاکیزه آب تصفیه شده جهت آشامیدن و مصارف دیگر بهداشتی و خارج کردن فاضلاب حاصله از محیط مسکونی می باشد.


لوله کشی آب و فاضلاب گرچه عمل عادی و پیش و پا افتاده بنظر می رسد ولی در صورتیکه
طبق اصول صحیح انجام نشود علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی ممکن است تولید ضرر و
زیان نماید  باعث گرفتاریها نیز می گردد.

به همین دلیل باید لوله کشی ساختمان را مطابق نقشه صحیح وعملی انجام گردد.

قواعد وقوانینی جهت تهیه طرح اولیه لوله کشی و محاسبات آن در ساختمان تدوین شده
است که البته در کشورهای مختلف این قوانین با یکدیگر اختلافاتی بسته به شرایط
جغرافیایی دارند ولی در نهایت همگی این قواعد برای انجام صحیح لوله کشی بکار گرفته
می شوند.

بکار بردن این قوانین مزایای
متعددی دارد:

الف)صرفه جویی اقتصادی در امر تهیه مصالح اولیه کمتر و بازدهی بیشتر.

ب)جلوگیری از اشتباه کاری و دوباره کاریهایی که در اثر تفاوت سلیقه افراد بوجود می
آید.

ج)استاندارد شدن کلیه لوازمات لوله کشی و تاسیسات بهداشتی و ساخت لوازمات بصورت
سری  وتعداد زیاد و قیمت کمتر که از نتایج هماهنگی قوانین یاد شده می باشد.

اکثر آیین نامه های ملی لوله کشی برای حفظ بهداشت و ایمنی محیط زندگی از راه نظارت
حساب شده بر نصب و نگهداری سیستمهای لوله کشی وضع می شوند.

جزئیات شبکه های لوله کشی متنوع اما اصول اساسی ایمنی و بهداشتی آنها یکسان است.
نتایج مطلوب و لازم برای حفظ تندرستی مردم مشابه و مستقل از مکان زندگی است.این
اصول اساسی ایجاب می کند کلیه لوله کشی ها در ساختمان های خصوصی و عمومی مورد
استفاده انسان طوری اجرا شوند که حافظ سلامتی و بهزیستی و ایمنی ساکنان آنها و
جامعه باشند.

لوله کشی آب و فاضلاب تقریبا در در یک درجه از اهمیت قرار دارند و تنها تفاوت
آنهادر این است که آب به علت فشار شبکه آبرسانی در لوله ها حرکت می کند در صورتیکه
فاضلاب بعلت جاذبه و نیروی ثقل جریان می یابدو نیز در لوله های فاضلاب سیفون و
لوله های تهویه جهت جلوگیری از ورود گازهای بدبو و خطر ناک حاصل از تخمیر مواد
موجود در فاضلاب توسط باکتری های مختلف به داخل ساختمان تعبیه گردیده است. لوله
های آب وفاضلاب به لوازم بهداشتی ساختمان مربوط می شوند.انتخاب صحیح این لوازم در
نمای داخلی ساختمان و ارزش اقتصادی آن تاثیر فراوان دارد.

اصول لوله کشی

1-برای ساختمان های مسکونی و
اداری باید آب خالص سالم گوارا با اتصالاتی عاری از خطر جریان معکوس یا پس مکش
تامین کرد.

2-در ساختمان ها یی که سرویس ها و لوازم بهداشتی دارند آب باید به میزان و با فشار
کافی تامین شود تا  این لوازم همواره به نحو مطلوب کار نمایند.

3-آبگرمکن ها و دیگر دستگاهای گرمایشی و ذخیره سازی آب باید طوری طراحی و نصب شوند
که از هر گونه انفجار ناشی از افزایش بیش از حد دمای آب در امان باشند.

4-در جایی که امکان دسترسی به شبکه فاضلاب بهداشتی شهری فراهم باشد فاضلاب ساختمان
های مسکونی را باید به آن متصل کرد.

5-وسایل بهداشتی لوله کشی باید از موادی ساخته شوند که پایدارو مقاوم دربرار
خوردگی و با سطوحی غیر جاذب و عاری از جرم گرفتگی پنهان باشند.

فضاهایی که در آنها سرویس های بهداشتی قرار دارند باید دارای تهویه و روشنایی کافی
باشند.

6-توصیه میشود که واحد های مسکونی که در نزدیکی خطوط فاضلاب بهداشتی قرار دارند و
یا خود دارای شبکه فاضلاب خصوصی هستند برای رعایت بهداشت عمومی و فردی حداقل دارای
یک دستشویی یک حمام با وان یا دوش آب ویک ظرفشویی(سینک) آشپزخانه باشند. دیگر
ساختمان های مسکونی نیز اعم از اینکه به شبکه فاضلاب عمومی و یا خصوصی متصل شوند
باید حداقل یک توالت ویک دستشویی داشته باشند.

7-شرایط طراحی و نصب سیستم های فاضلاب بهداشتی باید طوری باشند که بتوانند هرز آب
و فاضلاب مربوطه را از هریک از وسایل بهدشتی بدون ایجاد هر گونه آلودگی گرفتگی
مسیر و باقی گذاردن پسماندهای جامد در داخل لوله فاضلاب به محل های تعیین شده
انتقال دهند. دریچه های بازدید باید به تعداد کافی در سیستم لوله کشی پیش بینی
شوند تا امکان تمیز کردن لوله ها به هنگام گرفتگی فراهم شود.

8- سیستم های لوله کشی باید در شرایط بهداشتی نگهداری شوند و در مسیر انشعاب
های مستقیم و غیره مستقیم به شبکه فاضلاب از سیفون با آببند مناسب استفاده شود.با
انتخاب فاصله کافی بین وسایل بهداشتی میتوان شرایط مناسبی برای تعمیرات آنها فراهم
کرد.این نوع وسایل برای تمیز کاری باید به طور معقولی در دسترس باشند.

9- ساخت و نصب لوله های فاضلاب باید با استفاده از مواد مقاوم ونشت
ناپذیر  در برابر آب و بخارات مضر حاصل از هوای فاضلاب باشند. نصب باید با
مهارت و اجرایی مناسب و استفاده از مصالح مرغوب انجام شود.

10- سیستمهای لوله کشی باید طوری طراحی اجرا و تنظیم شوند که بتوانند آب را
به مقدار کافی تامین کنند.به هنگام استفاده عادی از سیستمهای جدید و یا سیستمهای
بازسازی شده باید از نظر نشت ومشخص شدن هر گونه عیب و نقص آزمایش شوند.

11- در طراحی باید همه گونه ملا حضات از لحاظ حفظ مقاومت عناصر ساختمانی
رعایت شود.انتهای لوله ونت که در روی بام ادامه میابد باید طوری طراحی شود که از
برگشت هوای آلوده به ساختمان و عدم انتقال هوا از لوله به خارج جلوگیری کند.

12- ملاحضات لازم برای حفاظت در مقابل آلودگیهای ناشی از جریان معکوس فاضلاب
مواد غذایی پسماندهای مواد گند زدا ودیگر مواد مشابه منظور شود موادی که سبب گرفتگی
لوله ها و اتصالات میشوند ویا در ترکیب با مواد فاضلابی گازهای قابل اشتعالی تولید
می کنند مجاز نیستند به شبکه ی فاضلاب ساختمان راه پیدا کنند.

13- فاضلاب ها یا هرز آب های دیگر سیستم لوله کشی نباید در لایه های سطحی خاک
و یا آب های سطحی تخلیه شوند مگر آنکه قبلا با روش مناسبی تصفیه شده باشند.

لوله ها از نظر مواد سازنده به هفت دسته تقسم میشوند

1- لوله شبکه آبرسانی: این لوله ها میتوانند از جنس آزبست چدن مس پلاستیک آهن
گالوانیزه ویا فولاد باشند.

2- لوله های شبکه توزیع آب: این لوله ها از جنس مس پلاستیک و یا فولاد
گالوانیزه هستند

3- لوله ی فاضلاب وونت بالای زمین: این لوله ها میتوانند از جنس چدن مس سخت
یا نرم فولاد گالوانیزه ویا پلاستیک باشند.

4- لوله ها و فاضلاب وونت مدفون در زمین: این نوع لوله نیز میتواند از جنس
چدن لوله های مسی سخت و نرم فولاد گالوانیزه و یا پلاستیک باشد.

5- لوله فاضلاب ساختمان: این لواه ها میتوانند از جنس آزبست چدن مس سخت یا
نرم بتن پلاستک و یا سفال لعابدار باشند.

6- لوله باران ساختمان:این نوع لوله میتواند از جنس آزبست چدن مس سخت یا نرم
بتن و یا سفال لعابدار باشد.

7- لوله تخلیه مدفون:این نوع لوله می تواند از جنس آزبست چدن چلاستیک لاستیک
استایرن و یا سفال لعابدار باشد. 

انواع خوردگی لوله

1- خوردگی متمرکز پیلی: این خوردگی اثر الکتریکی حاصل از اختلاف ساختمان
شیمیایی یک محلول با فلز یا آلیاژ در تماس با آن است.

2- خوردگی روی زدایی: این شکل از خوردگی معمولا در مورد آلیاژهایی از مس و
روی که در آنها مقدار فلز روی 15% باشد اتفاق می افتد.روی در فرآیند های شیمیایی
از ترکیب مس و روی جدا می شود.

3- خوردگی گرافیتی: این خوردگی که شبیه روی زدایی است معمولا مربوط به چدن
است .به این معنی که آهن ممکن است از ترکیب چدن خاکستری جدا شود.این عمل سبب میشود
که لایه ای متخلخل از گرافیت بر روی سطحی از آهن که مورد حمله خوردگی قرار نگرفته
تشکیل شود.

4- خوردگی سریع تنشی: تحت تنش های بالا برخی از آلیاژها ی زرد برنجی ممکن است
دارای مقداری فلز حل شده باشند که ضعف های مکانیکی را در ماده محسوب می شوند.

5- خوردگی الکترو شیمیایی: این خوردگی که منشا آن منابع مختلف است بیشتر بر
اثر اختلاف های الکترو شیمیایی مواد شکل می گیرد تا اختلاف های الکتریکی. این
خوردگی زمانی پیش می آید که دو فلز نا هم جنس در تماس با محلولی که سطح آنها را می
پو شاند قرار میگیرند.

6- خوردگی حفره ای و موضعی: این نوع خوردگی معمولا هنگام بروز شکستگی در لایه
های ایجاد شده به وسیله فلز  یا آلیاژی که با محلول خورنده تماس دارد پیدا می
شود ویا اینکه نتیجه خوردگی پیشرفته و سریع است . این خوردگی سطحی لکه دار و
متخلخل از جنس غیر فلز ایجاد می کند.

تعریف لوله کشی

کلیه لوله کشی ها دستگاه ها وو سایل بهداشتی شبکه های توزیع آب و دفع فاضلاب
ساختمان را لوله کشی می نامند.لوله ها اتصالات و شیر فلکه ها روی هم رفته سیستم
لوله کشی را تشکیل می دهند.

لوله ها

لوله ها معمولا در شاخه های شش متری به بازار عرضه می شوند.لوله های متعارف
آهنی نرم یا فولادی تا قطر 12 اینچ بر اساس قطر اسمی داخلی آنها دسته بندی می
شوند. قطر قطر داخلی و واقعی به ازای قطر اسمی معین برای لوله استاندارد سنگین و
فوق سنگین بسته به وزن لوله فرق می کند . قطر خارجی هر سه نوع لوله معمولا یکسان
است . لوله های بالای 12 اینچ بر حسب قطر واقعی دسته بندی می شوند. طبقه بندی لوله
ها ی برنجی و مسی نیز مانند لوله  آهنی بر حسب قطر اسمی است و برای هر قطر از
لوله دو وزن فوق سنگین و معمولی وجود دارد.

اتصالات

به کمک اتصالات لوله ها در طول های مختلف به هم وصل می شوند تا طول مورد نظر به
دست آید ودر عین حال اتصالات پیوستگی و تغییر جهت مسیر لوله کشی را تامین
کنند.پیوستگی و امتداد خط لوله با استفاده از بوشن ها مغزی ها و تبدیل ها میسر
میشود.برای تغییر مسیر خط لول هااز سه راه چهار راه و زانو استفاده می کنند. کلاهک
(کپ)برای بستن دهانه لوله در پوش برای کور کردن دهانه اتصالات و تبدیل ها برای
تبدیل قطر دهانه لوله و اتصالات به کار میروند.

مهره ماسورها اتصالاتی بوجود میآورند که به سادگی باز میشوند. مهره ماسوره ها ی
رزوهای سه پارچه اند:دو قسمت از آن ها که به دو سر لوله ها پیچ شده و قسمت سوم در
حالی که با رزوه قسمت اول درگیر است و برروی قسمت دوم نیز می لغزد این دو تکه را
به همدیگر متصل می سازد. دبی در سیستم لوله کشی را به کمک شیر فلکه ها بر اساس نوع
جنس قطر و فشار کار طبقه بندی میشوند تنظیم می کنند.

لوله مغزی : قطعه لوله های با طول کمتر از 30 سانیمتر که دو انتهای آن رزوه شده
باشد. لوله های بزرگتر از 30 سانتیمتر تکه لوله محسوب میگردند.

سه راهها: مهمترین و پرمصرفترین اتصالات در انشعاب لوله ها هستند. سه راهها مانند
زانو در اندازه ها و انواع متنوعی ساخته میشوند.از آن برای انشعاب های 90 درجه
استفاده می شود و همواره انشعاب آن با زاویه قائمه است. اگر هر سه خروجی سه راه هم
اندازه باشند نوع آن بر حسب قطر لوله مشخص می شود مانند سه راه یک دوم اینچ چنانچه
اندازه قطر انشعاب (نافی)با قطر لوله اصلی متفاوت باشد اول اندازه قطر اصلی را می
نویسند و بعد انشعاب .زمانی که قطر هر سه خروجی متفاوت باشد اندازه هر سه خروجی را
باید نوشت و قطر لوله اصلی را باید اول آورد .

چهار راه:در واقع همان سه راه است که خروجی دیگری مقابل نافی داشته باشد محورهای
این چهارراه خروجی در صفحه ای مشترک واقع و بریکدیگر عمود هستند. چهارراه نیز
مانند سه راه در اندازه های مختلف ساخته می شوند .

در پوشها:برای بستن انتهای لوله بوشن دار یا اتصالی که دارای رزوه مادگی باشد به
کار میروند. در پوشها از جنس چدن آهن چکش خوار و برنج هستند. برای اندازه های کوچک
از در پوش سر چهار گوش بر جسته یا مغزی و برای اندازه های بزرگ از در پوش سر شش
گوش استفاده می گردد.

مهره ماسورهها : انواع مختلفی دارند. کاربرد فراوان مهره ماسوره ها در خطوط لوله
کشی در سهولت تعمیرات نمود می کند.وقتی مهره ماسوره و یک اتصال تلفیق شون.میتوان
با استفاده از یک اتصال رزوهای تنها از تمام مزایای مهره ماسوره بر خوردار شد.

بوشن: معمولا سر هر شاخه لوله یک عدد بوشن نیز می بندند. بوشن ها از جنس چدن یا
آهن چکش خوار و یا برنج هستند. بوشن ها عموما رزوه راستگرد دارند ولی نوع چپگرد را
هم طبق سفارش می سازند.نوع دیگری از بوشن که روپیچ توپیچ یا دنباله نام دارد با
بوشن متعارف فرق می کندو دارای رزوه روپیچ است.

عملکرد بوشن تبدیل اتصال انتهای رزوه شده(خارجی)لوله به اتصالی با اندازه بزرگتر
است. بوشن تبدیل یک روپیچ- توپیچ به شکل در پوش تو خالی و با دو دهنه به قطر های
مختلف است و آنرامیتوان اتصالی برای کاهش و یا افزایش قطر تلقی کرد.

کلا هکهای لوله: کلاهک (کیپ)لوله برای بستن لوله یا اتصالی که دارای رزوه روپیچ
باشد به کار می رود.کلا هک ها مانند در پوش ها از جنس چدن آهن چکش خوار و برنج
هستند.

ابزار لوله کشی ونحوه استفاده از آن ها

در لوله کشی ساختمان علاوه بر آچارهای معمولی نظیر انبر دست آچار تخت و رینگی چکش
و غیره ابزار نیز کار برد دارند که به شرح زیر می باشند:

1- آچار لوله گیر: این وسیله جزء وسایل اولیه و حتمی در لوله کشی می باشد
بعلت حالت خاص دهانه این آچار در صورتیکه جهت گردش آن صحیح باشد دهانه دور لوله
قفل شده و هر نوع لوله را به راحتی باز یا بسته میکند.جهت صحیح گردش آچار لوله گیر
از طرف انتهای دسته آچار بطرف دهانه در جهت گردش عقربه ساعت باعث بسته شدن لوله در
اتصال میگردد.

2- آچار شلاقی: این نوع آچار نیز در لوله کشی کاربرد داشته و شبیه به آچار
لوله عمل مینماید.

3- آچار زنجیری: این آچار نیز مانند آچار لوله گیر و شلاقی برای باز و بسته
کردن لوله بکار می رود و فرق آن با آچار لوله گیر در این است که لوله های با قطر
بزرگ را نیز میتوان با آن باز و بسته نمود.جهت گردش صحیح این آچار نیز شبیه آچار
لوله گیر می باشد.

4- انبر دست قفلی: این ابزار نیز در لوله کشی برای لوله های باریک وسیله
مناسبی می باشد. با این تفاوت که دهان آن حالتی دارد که مانند گیره نیز عمل میکند
و لوله یا قسمت مورد کار را بین دو تیغه دهانه آن نگه میدارد.

5- آچار تسمه ای: این نوع آچار نیز مانند آچار لوله گیر میباشد با این تفاوت
که در لوله کشی ها با لوله مسی که از آچار شلاقی بعلت خراب کردن جداره لوله
نمیتوان استفاده کرد مورد استفاده قرار داده میشود.

6- آچار فرانسه: از این آچار برای باز و بسته کردن پیچهای مختلف شش گوش و
چهار گوش مختلف استفاده میگردد.

7- گیره: برلی لوله کشی از گیره های معمولی که دارای دو تیغه مقابل یکدیگرند
نمی توان استفاده کرد. فرق این نوع گیره با گیره تیغه ای معمولی در این است که از
چرخش لوله در اثر حدیده کاری و غیره جلوگیری مینماید ضمنا در اثر فشار تیغه های
گیره معمولی و بعلت تا ثیر فشار بر آن دو خط مقابل لوله باعث لهیدگی و اصطلاحا دو
پهنه شدن لوله میگردد.اما گیره لوله کشی دور تا دور لوله را گرفته و فشار تیغه های
مخصوص آن به دور لوله وارد آمده و هیچ ضایعه ای در لوله بوجود نمی آورد.نوع دیگر
گیره مخصوص لوله کشی گیره زنجیری می باشد که فضای کمتری را اشغال می کندو نوع سوم
آن ترکیبی از گیره معمولی تیغه ای و گیره لوله کشی است.

8- لوله بر: این ابزار لوله را کاملا تخت ودر زاویه 90 درجه نسبت به محورطولی
لوله می برد.این وسیله بمراتب راحت و سریع تر از اره برای بریدن لوله عمل میکند. 

9- برقوزن: این وسیله برای تراشیدن زائده های اضافی داخل لوله که در اثر
بریدن با لوله بر روی سطح داخلی لوله باقی میماند بکار میرود.

10- حدیده: این دستگاه به دو صورت دستی و برقی به بازار عرضه میگرددکه به دو
نوع در حالت کلی تقسیم میگردد:

الف)حدیده با پارچه های قابل تغییر

ب)حدیده با پارچه های ثابت

این دستگاه برای دنده کردن سطح خارجی لوله بکار میرود از مهمترین وسایل لوله کشی
میباشد.

11-قلاویز: این وسیله برای دنده کردن سطح داخلی قطعات سوراخ شده جهت بستن لوله یا
پیچ در آنها بکار میرود.

ابزار های لوله مسی:

1- لوله بر مسی به همراه بر قو مخصوص

2- گیره لوله مسی

3- لاله کن نوع چکشی و پیچی

4- فنر خم کن لوله که در اندازه های مختلف ساخته شده است

5- خم کن اهرمی 

6- خم کن با نوع ضامن چرخ دنده

7- دستگاه جوش هوا و استیلن مخصوص جوشکاری لوله های مسی

8- دستگاه جوش پروپان

9- فندک مخصوص روشن کردن سر پیک جوشکاری 

10- دستگاه تمیز کننده لوله مسی (داخلی و خارجی)

ابزار ووسایل لوله کشی فاضلاب

1- لوله بر: این نوع لوله بر مخصوص بریدن لوله های چدنی میباشدو شیوه کار
شبیه به لوله بر مسی وگالوانیزه دارد.

2- قلم سرب کاری

3-  کوره ذوب سرب: در این کوره سرب را ذوب کرده و پس از انجام عملیات اولیه
کنف کاری و اطمینان از آببندی اتصال و برای محکم شدن اتصال سرب  را داخل شیار
بین دو لوله می ریزند.

نحوه لوله کشی فاضلاب 

1- لوله چدنی: لوله های چدنی و اتصالات آنها معمولا به صورت نرومادگی ساخته
می شوند. برای وصل کردن لوله به لوله یا اتصال لوله را باید طوری نصب کرد که قسمت
مادگی در جهت جریان قرار گیرد. قبل از اتصال لازم است که سرها و همچنین بدنه لوله
چدنی از نظر شگستگی آزمایش شود. نحوه آزمایش از طریق زدن ضربات آرام چکش کوچک
امکان پذیر است. حتی اگر لوله دارای ترک موئی هم باشد صدای ضربات به صورت بم که
اصطلاحا صدای مرده چدن نام دارد شنیده میشود.پس از اطمینان از سالم بودن لوله ها
آن ها را کاملا در یک محور در داخل هم قرار میدهیم بنحوی که بصورت خارج از مرکز
نسبت به یکدیگر قرار نگیرند.سپس کنف مخصوص لوله کشی را بصورت مارپیچ بافته و توسط
قلم مخصوص به داخل شیار کوبیده سرب مذاب را روی آن می ریزند.سرب باید حدود 5/2
سانیتیمتر روی کنف ریخته شود تا دو سر اتصالات به هم خوب محکم شوند.

2- لوله پی وی سی فشار ضعیف:این لوله ها نیز معمولا بصورت نر و مادگی ساخته
می شوند .تفاوت این لوله ها با لوله های چدنی در این است که اتصال آن ها ازطریق
چسب بوده و بین دو سر آن ها پس از اتصال فضایی باقی نمی ماند.

3- لوله سیمانی: ساخت این نوع لوله نیز شبیه لوله چدنی بوده وبین اتصالات آن
فضا باقی می ماند. نحوه لوله کشی کاملا شبیه لوله های چدنی بوده بااین تفاوت که
لوله سیمانی احتیاجی به کنف کاری ندارد و بجای سرب از ملات ماسه سیمان جهت محکم
شدن اتصالات استفاده میگردد.برش لوله های سیمانی توسط قلم مخصوص گوه ای وچکش انجام
می گیرد.

نحوه لوله کشی آب 

1- لوله گالوانیزه:برای لوله کشی با لوله گالوانیزه ابتدا باید اندازههای
مختلف لازم جهت لوله کشی را تعیین نمود و سپس دو سر لوله را در میان گیره مخصوص
لوله کشی قرار داده و توسط حدیده سر های لوله بریده شده را را دنده کرد. آب بندی
این لوله ها توسط نوار پلاستیکی مخصوص یا خمیر وکنف لوله کشی انجام میگیرد سپس
لوله ها توسط اتصالات مناسب در محل مورد نظر نصب میشوند.

2- لوله پلاستیکی مسی و برنجی: در لوله کشی با لوله پلاستیکی جامد از اتصالات
مخصوص استفاده می شود ولی اگر لوله از نوع پلاستیک نیمه جامد و یا معمولی باشد
توسط رابط های مخصوصی می توان از اتصالات لوله های مسی استفاده نمود.در لوله کشی
با لوله برنجی از روش جوشکاری بیشتر استفاده می گردد.

سیفون: یکی از مهمترین وسایل در شبکه لوله کشی سیفون است عملکرد سیفون مانند شیر
یکطرفه ای است که امکان تخلیه آزادانه آب یا فاضلاب را از وسیله بهداشتی به شبکه
فاضلاب فراهم میکند ولی نمی گذارد گاز حاصل از فاضلاب وارد وسیله بهداشتی و فضای
داخلی شود.هر وسیله بهداشتی در لوله کشی بجز آنها که سیفون سر خود هستند باید
سیفون آببند در نزدیکی خود داشته باشند.

پرکن سیفون: پرکن سیفون روی لوله آب سرد ظرفشویی آشپزخانه توالت ها آبخوری ها
سوارمیشود. اغلب آب این گونه سیفون ها تبخیر شده و بنابراین گاز فاضلاب و حشرات
موذی از لوله فاضلاب به محیط ساختمان راه میابند.شیر پر کن سیفون اگربه طور مناسب
روی لوله آب سرد سوار و به سیفون یک کفشور وصل شود وجود آب تازه را در آببند سیفون
تضمین میکند . 


مطالب مشابه :


نکات عمومی لوله کشی

لوله کشی آب شوفاژ .تعمیرموتورخانه چیلر - نکات عمومی لوله کشی - نصب تعمیرنگهداری موتورخانه




لوله کشی روکار

ب- لوله های مسی - استفاده از لوله های مسی با طول حداکثر ۱.۵ متر برای اتصال سیستم لوله کشی به




انواع سیستم لوله کشی

لوله کشی آب شوفاژ .تعمیرموتورخانه چیلر - انواع سیستم لوله کشی - نصب تعمیرنگهداری موتورخانه




راهنمای لوله کشی ساختمان

لوله کشی آب شوفاژ .تعمیرموتورخانه چیلر - راهنمای لوله کشی ساختمان - نصب تعمیرنگهداری




نمونه قرارداد اجرای تاسیسات

لوله کشی آب شوفاژ .تعمیرموتورخانه چیلر - نمونه قرارداد اجرای تاسیسات - نصب تعمیرنگهداری




برچسب :