مکتب اصفهان....


معماری و شهرسازی1-نخستین شیوه معماری که پا به عرصه شهرسازی نهاد و عناصر شهری چون راسته، پل، میدان، آب انبار، باغ، کوشک و .... تولید نمود2- نخستین طرح جامع شهری (از پیش اندیشیده شده) برای تبدیل اصفهان به پایتخت باشکوه صفوی (تشیع) در مقابل پایتخت زیبای امپراتوران عثمانی (قسطنطنیه) به اجرا درآمد.3-در مکتب اصفهان، شهرسازی به صورت طرح ر4-رونق و آبادانی شهرنه از طریق بازسازی شهر کهن، بلکه از راه ایجاد مجموعه های شهری جدید در کنار شهر کهن تعریف می شود. (شهر دوقلویزی برمبنای محور شکل می گیرد که «شهرباز» از دستاوردهای آن است5-دراین مکتب شهر در توافق با محیط پیرامونی خویش است (شهرپایدار) و در منطقه تعریف می شود (با برخورداری از برنامه ریزی شهری و منطقه ای).6-باغ سازی و معماری 17- طراحی شهری در این مکتب براساس دو روش هندسی (خردگرا، منظم مصنوع یا انسان ساخت و ضابطه مند) مانند محور ارتباطی چهارباغ و یا روش ارگانیک (منطق گرا، نامنظم، طبیعی یا محیط ساخت و اندامین) مانند محورطبیعی زاینده رود و انهار می باشد.
18- انسجام شهری: پیوند شهر دوقلوی اصفهان کهن (سلجوقی) و شهر جدید (صفوی) به کمک راسته باز صورت می پذیردمنظر در قالب کوشک های باشکوه با بهره وری فراوان از محیط طبیعی پیرامون
-مکتب اصفهان براساس جهان بینی خود به وحدت بیان دست می یابد. کل مفهومی فراتر از اجزا دارد و جز نیز در مقیاس خویش کامل است. جز در کثرت خویش وحدت را بیان می دارد و کل در وحدت خود کثرت را نشانه گر است مانند بازار و عناصر تشکیل دهنده آن که شالوده اصلی شهر است. 8-سلسله مراتب فضایی از بزرگترین تا کوچک ترین مقیاس کالبدی ایجاد شده و در عین بی نظمی ظاهری، از نظمی باطنی برخوردار است (نظم در بی نظمی).9-مکتب اصفهان در پی تحقق بخشیدن به اصل تعادل و توزان است. تعادل فضایی و توزان کالبدی واژه هایی چون ضرب آهنگ، تکرار، تداوم، بیان ، گسستگی، پیوستگی و ... در ترکیب فضایی و بیان کالبدی چهره می نماید.

15- مکتب اصفهان در شهرسازی از ایجاد نقطه گریز دید و توجه تام و تمام به یک نقطه پرهیز می کند. برخلاف،کشف فضا، اصل و مفهومی است که از خرد تا کلان فضای این سبک رخساره می نماید و سیالیت و پیوستگی فضایی از مفاهیم این مکتب اند. 16- مکتب اصفهان از ایجاد فضاهای مسلط و بناهای سلطه گر پرهیز می کند و بی آنکه درپی ساختن بناهای یادمانی باشد، خود به یادمان تبدیل می گردد. ایجاد میدان (نقش جهان) در مرکز ثقل شهری نمونه بارز آن می باشد17- طراحی شهری در این مکتب براساس دو روش هندسی (خردگرا، منظم مصنوع یا انسان ساخت و ضابطه مند) مانند محور ارتباطی چهارباغ و یا روش ارگانیک (منطق گرا، نامنظم، طبیعی یا محیط ساخت و اندامین) مانند محورطبیعی زاینده رود و انهار می باشد.19- گویش نوین: سبک سازی بنا به کمک «اصل شفافیت» یعنی کاستن از مواد و مصالح و ساختار کالبدی ساختمان و افزودن به نور، فضا، هوا و ...
18- انسجام شهری: پیوند شهر دوقلوی اصفهان کهن (سلجوقی) و شهر جدید (صفوی) به کمک راسته باز صورت می پذیرد- نظام فضایی جدید: انتقال شهر ارگانیک سلجوقی به شهر هندسی صفوی از طریق میدان نقش جهان و مفصل شهری دروزاه دولت میسر می گردد. .- تصویر3- 22- اصفهان شهر بین المللی: با استقرار و اسکان ارامنه در جلفا (جنوب غربی)، زرتشتیان درسیچان (جنوب شرقی)، یهودیان در جوباره (شمال) و مسلمانان در سایر نقاط شهر، عملا فضایی مناسب برای همزیستی مسالمت آمیز ادیان و اقوام گوناگون پدید آمد23- دوره زمانی: اجرای طرح جامع اصفهان در حدود 50 سال به طول انجامید و گویای این مهم است که فرایند شهرسازی بلند مدت است24- میدان نقش جهان (نگین شهرسازی صفوی) به عنوان دومین میدان شهراصفهان در باغ سلجوقی و کوشکی به همین نام که به انواع نقش ها آراسته بود طرح ریزی شد (1011-998 هجری شده 17 میلادی )25- این میدان به مثابه یک فضای تهی، بافت ارگانیک شهر قدیم اصفهان را به شبکه شطرنجی باغ های سلطنتی در غرب میدان تبدیل می کند.26- مجموعه نقش جهان از دو بخش «توده» و «فضا» (پر و خالی) تشکیل می شود که هریک شخصیت و هویت مستقل دارند.

حوزه نفوذ دیداری عناصر شاخص مجموعه به عنوان نشانه های شهری عبارتند از: مسجد جامع عباسی، نشانه شهری درجه یککاخ عالی قاپو، نشانه شهری درجه دوسردبازار قیصریه، چون حوزه نفوذ دیداری موثری در شهر ندارد، نشانه شهری محسوب نمی شود.28- تناسبات میدان (165×510 متر) با مقیاسی انسانی، میل به تناسبات طلایی (نسبت طول به عرض 3 به 1) دارد. دراین مدیان نسبت عرض به ارتفاع بیشتر از 11 می باشد که فضای دلبازی احساس می گردد.29- نقش جهان فراتر از انواع هفتگانه میدان درشهرسازی است: عمومی، تجاری، حکومتی، نظامی ، محله ای، ارتباطی و ورزشی.
30- ساخت ابنیه میدان مبتنی برساختار چهارگانه جامعه صفوی: کاربری اداری- سیاسی (عالی قاپو)، کاربری مذهبی (مسجد جامع)، کاربری علمی- فرهنگی ( مسجد شیخ لطف اله)، کاربری اقتصادی (بازار).
31- میدان بسته: دارای پژواک، امنیت، کنترل و فاحداث مسجدها، مدرسه ها و زورخانه ها: مسجد جامع عباسی، نیماورد....احداث دارالشفاها و حمام ها: حمام وزیر، شیخ و خسرو آقاشایان گفتن است که توسعه شهری در اراضی آزاد با مالکیت دولتی صورت پذیرفت.40- پیدایش نماد اصفهان (تاریخ زایش شهر) واقع در سر در ورودی بازار قیصریه-عکس پایین- ضای مناسب استقرار تماشاگران. برخلاف میدان باز که هیچ گونه پوسته معماری فضدر دوره حکومت صفویه در کرمان- مجموعه گنجعلی خان دربرگیرنده میدان، مدرسه، کاروانسرا، حمام آب انبار، ضرابخانه، مسجد....-مجموعه ابراهیم خان شامل بازار، حمام، آب انبار، مدرسه-در دوره حکومت افشاریه- ساخت «کاخ خورشید» در کلات نادری-در دوره زندیه در شیراز- مجموعه وکیل دربرگیرنده بازار، مسجد، حمام، ارگ، کاروانسرا، میدان، خیابان، باغ ....-در دوره قاجار- سبزه میدان در تهران- مدرسه آقا بزرگ با گنبد دو پوش به صورت گودال باغچه در - نفوذ مکتب اصفهان و کاربرد آن در دیگر شهرهای ایرانکاشان.ا را
تعریف نمی کند-

باتشکر از بازدید کننده عزیز: امیر


مطالب مشابه :


نقشه های فرش ايران به 19 گروه اصلی

بر اساس تقسيم بندی شرکت سهامی فرش ايران، نقشه های فرش ايران به 19 گروه اصلی و تعداد زيادی طرح




اخبار اصفهان

اصفهان نیوز رئيس سابق شركت شهرك‌هاي صنعتي استان اصفهان گفت: در راستاي اصل 44 اجراي طرح




ترمینال غرب اصفهان

راستی اصل موضوع چی امامي ديروز در نشست خبري با بيان اين كه طرح احداث پايانه غرب شهر اصفهان




خلاصه مباحث کتاب از شار تا شهر

اصول و قواعد دستوری در مکتب اصفهان # اصل سلسله صورت گرفت که توسط مسیو بهلر فرانسوی طرح




مشكل اصلي طرح انتقال آب بهشت آباد چيست؟

در حاليكه مسئولين استان اصفهان طرح بهشت آباد به نيست سود و اصل اوراق مشاركت از




طرح درس :بازیافت

geo.group.edu - طرح درس :بازیافت - گروه جغرافیای ناحیه 2 اصفهان - geo.group.edu




موج جدیداتوبان سازی در اصفهان

اصفهان پایتخت تا زمان بازگشت اصل و سود سرمايه طرح های جدید شهر اصفهان بر اساس




مدیر کل تعاون استان اصفهان:

مدیر کل تعاون استان اصفهان بیان داشت: با وضعی که در حال حاضر اداره کل تعاون دارد، تحقق




طرح کالبدی ملی ایران

افزون بر هدفها، اصول یا راهبردهای زیر نیز در مطالعات طرح رعایت شده است : ـ اصل (اصفهان




مکتب اصفهان....

برخلاف،کشف فضا، اصل و مفهومی است که از خرد اجرای طرح جامع اصفهان در حدود 50 سال به طول




برچسب :